ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Šandor wrote:
registrovan wrote:
pitt wrote:zapitate li se vi ikad sta bi bilo sa narodom (bosnjacima posto su vam najvazniji) da nije bilo tih istih partizana? Sta bi cetnici i ustase radili? :roll:

mislim da bi Bosnjaci prezivjeli WW2 i bez partizana.
Pojasni mi gdje i kada su partizani stitili Bosnjake 41-45.
Cini mi se da ih nisu ni ubijali ni stitili, nego se narod snalazio sam kako zna i umije. Nacin je zavisio od dijela BiH u kojem se nalazi.
Da su komunisti izgubili bosanski muslimani bi nestali. Pobjedom komunista privremeno je odloženo ovo što smo doživjeli u radoblju 1992 - 1995.

Partizani su bili daleko od savršenih....ali nisu imali pakleni plan istrijebljenja bosanskih muslimana. Da se nisu poklopile neke stvari u drugom svjetskom....ne bi ni bilo rata u 90-im. Sve bi bilo rješeno u građanskom ratu koji bi izbio u Jugoslaviji 1945. godine. A Mauzolej Svetog Save na Baščaršiji bi već odavno izblijedio od sunca, kiša i snjegova.
Aferim @Šandore! :thumbup:

A ti @registrovani, najbolje da se ispishes dok jos koju nisi lupio! :D :oops:
Vidim, i od partizana si ocekivao da te stite isto kao sto danas cekas od svijeta da to isto uradi... Ili od Boga cekas, svejedno...
Oni su ti prvi pomogli ali ti to nisi u stanju da vidis, ovi drugi (svijet), tesko bogUmi a sto se Boga tice, ako si vjernik, znas za onu....
"Cuvaj se robe pa cu te i ja cuvati"!
Htjede tip valjda reci: U se i u svoje kljuse!
:oops:
luciferino

Post by luciferino »

Pa "teza" se javlja kao prirodan odgovor na priču o partizanima i zlim komunjarama, totalitarnom, diktatorskom režimu, godinama mraka, proganjanju, zatvaranju, ubijanju neistomišljenika.

Hebo onog ko upali svjetlo :idea:

A da nije bilo partizana...opet bi Njemačka bila poražena, a sa njom i njeni saveznici...a možda su partizani ipak malkice bolji od Rusa i Amera koji bi Balkan bratski podijelili. Razmislite malo šta bi bilo s Bosnom. :zzzz:
Fair Life

Post by Fair Life »

rashid wrote:Razlika da su oni se tek pojavili nakon tih ekstremista ... znaci, prvo su bili extremisti pa tek "oni" :)

Da ne odletimo od tebe ... nastao Hitler i kao kontra odgovor nastao Tito :)
Ekstremisti, "oni" pa... opet ekstremisti.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=47
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Evo, recimo, jos jedan minus partizanima: da nije bilo mrskih partizana ne bi se ni najveci broj neprijateljskih ofanziva odigrao bas u Bosni i Hercegovini :oops: nego bi ustase, cetnici, domobrani i handzar divizija jamili svako sebi po komad BiH, a tamo nekog ZAVNOBIH-a ne bi ni bilo, ko ga hebe, ni ne treba nam.
komentar

Post by komentar »

Prostor bivše Jugoslavije - prostor na kojem su se najviše poubijali između sebi tokom II svjetskog rata. Samo treba pogledati statistike.

Tako mal prostor - tako civilizirani ljudi.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Pa imas i danas tu opciju :D

Pripojis BiH velikoj Srbiji ili velikoj Hrvatskoj, budes manjina u jednoj od tih drzava, i fino demokratski s njima udjes u Evropu, a ne sikiras se vise za BiH jer je i onako nece biti kao takve.

Nego zanima me jesi li sve ovo sam smislio ili ti je ko pomogao? :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ok činjenica je da su neke četničke jedinice i pojedinci pri kraju rata prelazili u partizane, ali isto tako činjenice je da su u partizane prelazile komnpletne jedinice NDH sa komandnim kadrom....

To je bilo veoma čudno i zajebano vrijeme. Tao je npr Draža Mihailović u svojoj vojsci imao oficire Slovence, Hrvate i Muslimane, Pavelić oficire Srbe, Najveći ustaški krvnik Luburić nije ni Hrvat ni katolik nego crnogorski pravoslavac koji je imao suradnika ustaškog zastavnika Altarca - Jevreja.. :shock:
Josip Broz proglasio je, 17. augusta, amnestiju za pripadnike Handžar divizije koji dezertiraju i pridruže se partizanima. Samo tokom septembra, oko 2000 pripadnika napustilo je diviziju.[/b] Taj broj postaje sve veći i krajem godine divizija gotovo da prestaje postojati.
Ono sto neki ovdje ne zele ili ne mogu da skontaju je pitanje koju alternativu je imao Broz kad je u pitanju amnestija koju je ponudio pripadnicima svih strana u toku rata? (a bilo ih je, mashala!) .
Bojim se, da nije to uradio, da bi ga slavni njemacki Bild :roll: stavio na prvo mjesto svoje jos slavnije liste zlocinaca 20. vijeka.
Jer, alternativa amnestiji bila je samo - metak u celo! I to bez ikakve price i moralisanja!
Bio je to krvavi rat gospodo i u tom ratu je, srecom, pobijedio onaj ko je imao mozga u glavi a ne qrceviti borci za svoju rasu, svoj narod i svoju avliju! Ideju suzivota medju narodima i uopste internacionalizma Broz i njegovi partizani pokazali su i u ratu a bome i poslije rata!
To im cak ni najnoviji pisci istorije ne mogu osporiti!

S druge strane, da je bilo ubistava i nevinih ljudi - bilo je! Ali, vrijeme u kome se sve to desavalo nista drugo nije ni moglo donijeti. A vala i siguran sam da se nikad u istoriji nije dogodio rat u kojemu je neka strana bila i ostala nevina kao djevica Marija...
Cak ni za nju nisam siguran! :-) :D
Pearl

Post by Pearl »

_BosanaC wrote:Evo, recimo, jos jedan minus partizanima: da nije bilo mrskih partizana ne bi se ni najveci broj neprijateljskih ofanziva odigrao bas u Bosni i Hercegovini :oops: nego bi ustase, cetnici, domobrani i handzar divizija jamili svako sebi po komad BiH, a tamo nekog ZAVNOBIH-a ne bi ni bilo, ko ga hebe, ni ne treba nam.
nece ga ni biti.. natjetar ce nas da zaboravimo i zavnobih i avnoj...

muzej AVNOJ-a u Jajcu - ulaz 1 KM
ljudi primaju i donacije, da pokusaju da otkupe zgradu, jer gradsko vijece hoce da od muzeja napravi dom kulture... ?!
a mislim da svi znamo sta bi tad od muzeja bilo....

i da.. najvise posjetilaca dolazi iz slovenije... kao i uvijek, stranci vise cijene nasu istoriju i kulturu od nas samih.. ili mozda oni AVNOJ smatraju svojom istorijom... a mi ne...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:
sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Pa imas i danas tu opciju :D

Pripojis BiH velikoj Srbiji ili velikoj Hrvatskoj, budes manjina u jednoj od tih drzava, i fino demokratski s njima udjes u Evropu, a ne sikiras se vise za BiH jer je i onako nece biti kao takve.

Nego zanima me jesi li sve ovo sam smislio ili ti je ko pomogao? :?
He, stvarno? :? :shock:

8-)
luciferino

Post by luciferino »

Šta bi bilo kad bi bilo.
Prvo i posljednje, Bosne ne bi bilo.

Mogao si brate fino reći "Što nam prokleti Tito nije dao da rasparčamo Bosnu prije 50 godina? Koji će nam klinac AVNOJ? Koji će nam klinac Bosna u današnjim granicama?" :oops:

Ma Tito je kriv za sve... Đubre jedno komunističko...Da nije njega, ne bi ni Bosne bilo...
osa

#111 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by osa »

GandalfSivi wrote:
celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???
o povijesti se ne može razmišljati kao o sramoti to su događaji koji su se desili i kao takvi su nepromjenjivi. a o tome trreba pričati, upravo zato da netko ne bi imao ekskluzivno pravo da povijest tumači onako kako on želi i kako mu odgovara, kao što su to činili komunisti. svaka im čast za antifašističku borbu,a sustav u kojem smo živjeli nakon 2. rata jedan je od uzroka ovog zadnjeg, toliko o njegovoj dobroti.
realna do boli

Post by realna do boli »

Istoriju ove nase BiH smo sveli na 62g.
Da to ipak nije malo malo...hajde sada pocnite kopati i dalje ..mozda je bilo vise ubijanja i prije 62g
A u 2007 smo dalje od civiliziranog svijeta nego prije par stotina godina.
rashid

Post by rashid »

Pearl wrote:
_BosanaC wrote:Evo, recimo, jos jedan minus partizanima: da nije bilo mrskih partizana ne bi se ni najveci broj neprijateljskih ofanziva odigrao bas u Bosni i Hercegovini :oops: nego bi ustase, cetnici, domobrani i handzar divizija jamili svako sebi po komad BiH, a tamo nekog ZAVNOBIH-a ne bi ni bilo, ko ga hebe, ni ne treba nam.
nece ga ni biti.. natjetar ce nas da zaboravimo i zavnobih i avnoj...

muzej AVNOJ-a u Jajcu - ulaz 1 KM
ljudi primaju i donacije, da pokusaju da otkupe zgradu, jer gradsko vijece hoce da od muzeja napravi dom kulture... ?!
a mislim da svi znamo sta bi tad od muzeja bilo....

i da.. najvise posjetilaca dolazi iz slovenije... kao i uvijek, stranci vise cijene nasu istoriju i kulturu od nas samih.. ili mozda oni AVNOJ smatraju svojom istorijom... a mi ne...
Ja volim slovence ... A VOLIM SLOVENKE :) ako one vole AVNOJ e eto mi konekcije :)
mostarac

#114 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by mostarac »

osa wrote:
GandalfSivi wrote:
celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
o povijesti se ne može razmišljati kao o sramoti to su događaji koji su se desili i kao takvi su nepromjenjivi. a o tome trreba pričati, upravo zato da netko ne bi imao ekskluzivno pravo da povijest tumači onako kako on želi i kako mu odgovara, kao što su to činili komunisti. svaka im čast za antifašističku borbu,a sustav u kojem smo živjeli nakon 2. rata jedan je od uzroka ovog zadnjeg, toliko o njegovoj dobroti.
Cuj ne moze se pricati kao o sramoti. Jedan moj rodjak je u 2 sv.r. bio u ustasama i moja porodica sa njegovom nakon rata vise nikad nije ostvarila kontakt. Njegovi danas zive u sarajevu, unuku valjda sam mu vidio nedavno na TV, ali mi nikad s njima vise nismo progovorili niti cemo ikada. Sto se moje porodice tice oni su mrtvi za nas. Jasta je nego sramota cak i ako su clanovi porodice. Ne mogu se identifikovat i svrstat u prvo lice mnozine sa nekim takvim. Eh da i na kraju zanimljivo je kako ga partizani ne ubise :lol:
_BosanaC

#115 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by _BosanaC »

osa wrote:
GandalfSivi wrote:

A ko smije tumaciti aktuelno stanje i aktuelnu istoriju? :?
be highirly

Post by be highirly »

bicu slobodan da malo uzurpiram ovu temu :D

elem ako moze neki istoricar :D da mi kaze datum i mjesto okrsaja cetnika kao jel 'zastitnika' svog naroda (srba) i na drugoj strani ustasa kao 'zastitnika' svog hrvatskog puka :D...
jer da ne idem dalje od jasenovca i cinjenice da su tu srbi izmedju ostalih tesko nastradali pa mi nisu jasni cetnici da nisu malo aktivnije udarali na ustase

bez zeze zivo me interesuje posto se ne sjecam da smo tako nesto imali na casu 'istorije' iliti 'historije' prije rata
osa

#117 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by osa »

_BosanaC wrote:
osa wrote:
GandalfSivi wrote: I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???
svi oni koji će za to koristiti činjenice, bez friziranja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

be highirly wrote:bicu slobodan da malo uzurpiram ovu temu :D

elem ako moze neki istoricar :D da mi kaze datum i mjesto okrsaja cetnika kao jel 'zastitnika' svog naroda (srba) i na drugoj strani ustasa kao 'zastitnika' svog hrvatskog puka :D...
jer da ne idem dalje od jasenovca i cinjenice da su tu srbi izmedju ostalih tesko nastradali pa mi nisu jasni cetnici da nisu malo aktivnije udarali na ustase

bez zeze zivo me interesuje posto se ne sjecam da smo tako nesto imali na casu 'istorije' iliti 'historije' prije rata
Da malo prosirimo pitanje ako nemas nista protiv?
Gdje se, osim u Vukovaru, SUDARISE srpske i hrvatske vojske u prethodnom ratu?
Ne racunam dobacivanja granatama niti akcije u kojima jedni nadiru a drugi maglu fataju....
osa

#119 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:
GandalfSivi wrote: I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???
Cuj ne moze se pricati kao o sramoti. Jedan moj rodjak je u 2 sv.r. bio u ustasama i moja porodica sa njegovom nakon rata vise nikad nije ostvarila kontakt. Njegovi danas zive u sarajevu, unuku valjda sam mu vidio nedavno na TV, ali mi nikad s njima vise nismo progovorili niti cemo ikada. Sto se moje porodice tice oni su mrtvi za nas. Jasta je nego sramota cak i ako su clanovi porodice. Ne mogu se identifikovat i svrstat u prvo lice mnozine sa nekim takvim. Eh da i na kraju zanimljivo je kako ga partizani ne ubise :lol:
i u ovom ratu je na početku pogotovo u mostaru puno bošnjka bilo u hvo, da li su ih njihovi sunarodnjaci trebali sve pobiti, kako njih tako i članove njihovih obitelji. sve treba staviti u kontekst vremena u kome se to nešto dešavalo.ali na ovom postu se više piše o ustašama i njihovim zločinima, koji su već milion puta opisani, dokumentirani i potvrđeni. nekako mi se čini da pobornici bivšeg sustava nikako ne mogu priznati da su i partizani činili strašne zločine ( daleko manje od ustaša, četnika i ostale bratije), a to što se neko ponaša kao noj ne znači da toga nije bilo.
_BosanaC

#120 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by _BosanaC »

osa wrote:
_BosanaC wrote:
osa wrote: o povijesti se ne može razmišljati kao o sramoti to su događaji koji su se desili i kao takvi su nepromjenjivi. a o tome trreba pričati, upravo zato da netko ne bi imao ekskluzivno pravo da povijest tumači onako kako on želi i kako mu odgovara, kao što su to činili komunisti. svaka im čast za antifašističku borbu,a sustav u kojem smo živjeli nakon 2. rata jedan je od uzroka ovog zadnjeg, toliko o njegovoj dobroti.
svi oni koji će za to koristiti činjenice, bez friziranja.
A ko odredjuje sta su to cinjenice?
mostarac

#121 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:
osa wrote: o povijesti se ne može razmišljati kao o sramoti to su događaji koji su se desili i kao takvi su nepromjenjivi. a o tome trreba pričati, upravo zato da netko ne bi imao ekskluzivno pravo da povijest tumači onako kako on želi i kako mu odgovara, kao što su to činili komunisti. svaka im čast za antifašističku borbu,a sustav u kojem smo živjeli nakon 2. rata jedan je od uzroka ovog zadnjeg, toliko o njegovoj dobroti.
i u ovom ratu je na početku pogotovo u mostaru puno bošnjka bilo u hvo, da li su ih njihovi sunarodnjaci trebali sve pobiti, kako njih tako i članove njihovih obitelji. sve treba staviti u kontekst vremena u kome se to nešto dešavalo.ali na ovom postu se više piše o ustašama i njihovim zločinima, koji su već milion puta opisani, dokumentirani i potvrđeni. nekako mi se čini da pobornici bivšeg sustava nikako ne mogu priznati da su i partizani činili strašne zločine ( daleko manje od ustaša, četnika i ostale bratije), a to što se neko ponaša kao noj ne znači da toga nije bilo.
imao sam ja rodjaka i u HVO :D
Kad mi je dosao u bolnicu u uniformi, rekao sam mu da ako ce doci sa sahovnicom na ramenu onda vise ne treba dolazit :D
Nije vise ni dosao nikad :D
osa

#122 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:
mostarac wrote: Cuj ne moze se pricati kao o sramoti. Jedan moj rodjak je u 2 sv.r. bio u ustasama i moja porodica sa njegovom nakon rata vise nikad nije ostvarila kontakt. Njegovi danas zive u sarajevu, unuku valjda sam mu vidio nedavno na TV, ali mi nikad s njima vise nismo progovorili niti cemo ikada. Sto se moje porodice tice oni su mrtvi za nas. Jasta je nego sramota cak i ako su clanovi porodice. Ne mogu se identifikovat i svrstat u prvo lice mnozine sa nekim takvim. Eh da i na kraju zanimljivo je kako ga partizani ne ubise :lol:
imao sam ja rodjaka i u HVO :D
Kad mi je dosao u bolnicu u uniformi, rekao sam mu da ako ce doci sa sahovnicom na ramenu onda vise ne treba dolazit :D
Nije vise ni dosao nikad :D
što ga ne ubi i njega i sve njegove do trećeg koljena(bar).
mostarac

Post by mostarac »

ovo nije bila ta vrsta rata. Dovoljno je da ne govorimo :D
zlatan01

#124 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by zlatan01 »

Uz duzno postovanje prema zrtvama i prema tvom licnom gubitku ipak moram primjetiti da tvoj opis dogadjaja ne daje jasnu sliku neutralnom slusaocu. Ti prvo kazes da ti je djed bio u SS jedinici te da je odlezao svoje ali su dosli partizani 45, sto implicira da je tvoj djed odlezao svoje prije 45. tj jos u toku rata sto nije realno. Dalje kazes,"i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida", sto neupucenom daje informaciju da su poslije zlocina ubice odrzale koridu na tom mjestu. Vjerovatno mislis da se korida odrzavala kasnije a ne na kraju. Na kraju kazes da je to bila zajednicka operacija partizana i cetnika, sto zvuci nevjerovatno za tu godinu (1945). Citav post zvuci nesuvislo sto na kraju umanjuje dojam relevantnosti. Na kraju moram reci da su mi poznati mnogi slucajevi zlocina pocinjenih od strane partizana. Nazalost do procesuiranja nikad nije doslo jer je apsolutna vlast bila u rukama jedne partije koja nije dozvolila da njeni ljudi odgovaraju. I sada se istorija ponavlja, samo nije jedna nego tri partije. Nisu svi jednako krivi ali bez obzira na to svako treba da odgovara za svoja djela, mala ili velika, pa tako i oni koji pobise ljude iz tvoje price...
osa

Post by osa »

mostarac wrote:ovo nije bila ta vrsta rata. Dovoljno je da ne govorimo :D
nekako mi se čini da je ovaj rat bio pogubniji po bošnjake nego prošli, gledano u kontekstu toga možda je baš ovo ta vrsta rata, međutim gledano u kontekstu vremena ovo nije to vrijeme. zanima me da li su i hrvati prema svojoj rodbini koja je bila u armiji bih upotrbljavali takve metode prestanka svih odnosa, jer nisu bili u hvo.
Post Reply