silence_is_sexy wrote:rikardoreis wrote:cuj stotinjak ljudi na Koju doslo...e, osvjetlali ste, drage sarajlije...pa garantujem u mostaru bi najmanje 300 bilo...
nisam neki njegov fan, al dobro mi je ovo sto radi otkako je otisao u London.
joj sto ne mogu ovih generalizacija bez mozga... "jo' sarajlija - 100 ljudi doslo - u mostaru bi bar 70,000 odusevljenih fanova bilo..."
'nit je koja onaj stari zeleni zub 'nit je u londonu vec 5-6 godina nit' je to sve previse bitno.. i "gafi bejbe" je proslost... elem. novi album mi je "nako" sto u kombinaciji sa lokacijom nikako nije moglo da me natjera da idem na koncert...
da je bio drugi prostor u pitanju - vjerovatno bih otisao...
otisao sam prvi dan na obojeni program jer sam ih pozelio vidjeti jer u sarajevu nisu svirali dobrih 10 godina... kao kroz maglu se sjecam nekog koncerta krajem 90tih u CDA (ako se ne varam...).
mts sam promasio i dosao na atheist rap koji su zvucali, blago receno, zalosno. u sali u kojoj je jedva 70 ljudi bilo, njihov pankerski pristup zvuku zasnovan na principu "ma jebo zvuk bice to uredu samo pojacaj i hajmo na pivu" se nije pokazao kao dobitna kombinacija...
velikim dijelom i zbog toga sto su genijalci iz skenderije, umjesto da pokusaju onu betonsku katakombu vratiti u predratno stanje u akustickom smislu (za sta nije trebalo biti previse pametan vec iskoristiti stari projekat koji je vec postojao, a ne placati nekog novopecenog arhitektu koji je do tada uredjivao vjerovatno samo sarajevske "fensi" kafice), potrosili tih jebenih 7 miliona u omjeru 80% za mermer i lazni natuzzi namjestaj i 20% za kurcev razglas i svjetlo...
bilo je koncerata u domu mladih i prije nego sto je obnovljen i tamo su ljudi uz pomoc velikih komada platna i ostalih prirucnih sredstava dobijali kako-tako prihvatljiv zvuk koji je u svakom slucaju svjetlosnim godinama daleko od ovog odrona u sedmomilionskoj sali...
elem...
koncert je popratilo desetak entuzijasta koji su plesali u prvom redu (gdje covjek zbog glasnoce zaboravi i ko je i sta je i sta je dobar, a sta los zvuk) i bili mala utjeha za vidno sjebani bend. sve je bilo zacinjeno brutalnim odvlacenjem iz sale nekog lika koji se, zamislite samo, usudio na momenat popeti na stage... gorile su promptno reagovale i odvukle mladca niz stepenice... ne znam da li se covjek uopste vratio na koncert (nadam se da nije dobio i par samara "edukativnih"). pravi punk event...
izadjose obojeni program i odradise svojih satak i nesto malo vise svirke koja je zvucala gotovo prihvatljivo (naravno samo u onih 10tak kvadrata na centru sale koji se obicno nazivaju "sweet spot" jer je tu zvuk za nijansu bolji nego drugdje - sto u DM znaci za nijansu podnosljiviji ali i dalje generalno los). umijece njihovog tonca, a i njihov zvuk generalno je mnogo promisljeniji od AR pa je to sve skupa u kombinaciji ostavilo malo manje posljedica na sluh posjetilaca...
neko je svojevremeno na ovom forumu lamentirao nad "obicajem" uposlenika Sarajevo film festivala da se "kurce" po gradu sa akreditacijama (ko' nekad TO). ekipa iz doma mladih je taj sport podigla na jedan sasvim novi nivo - njihove akreditacije formata A4 su bile najupecatljiviji "modni" detalj u praznoj dvorani..
totalno mi je jasno zasto ljudi ne idu u DM.
uglavnom rezime "festivala":
prvi dan, po mojoj procjeni, 70 ljudi
drugi dan kazete da je bilo 100tinjak ljudi
treci dan je po pricama rijetkih prisutnih prodato 15 karata
cetvrti dan na rambu je navodno bilo nekih 500 ljudi (jel' ko bio nek me ispravi)
peti dan... jel ko' bio?
zadnji dan - otkazani stranglersi
sjajno, sve u svemu...
i ne mislim da je glavni problem cijena karata 10 - 35 KM za ovakve bendove nije previse ni u kom slucaju. porediti sziget sa ovim je pomalo smijesno. da bi se bilo koji koncert uopste odrzao, cak i u ovakvom slucaju u kojem imas gotovo besplatnu salu, security, i kompletnu tehniku (kakva je takva je), moras platiti bendove koji ne dolaze zato sto vole sarajevo i merak im svirati u dvorani koja izgleda i zvuci ko' napucani javni wc.
na sve to moras platiti 10% haraca agenciji za autorska prava bih (famoznom sine qua non-u) i platiti PDV drzavi.
prilicno cista racunica: da je (kao sto svi znamo da nije) prodato "idealnih" 1000 karata za prvi dan to bi bilo nekih 10,000 KM - 10% za SQN = 9000 - 17% PDV = oko 7500 KM. da ne zaboravimo oglasavanje tj marketing - gomile plakata i par bilboarda nisu ni u kom slucaju mogli kostati manje od 2-3000 KM (cak ni uz sve "rodijacke" konekcije) vjerovatno se jedan dio odvaja za "in house" troskove - odrzavanje sale, ciscenje, obezbjedjenje, plate tehnicara.... uglavnom ostane ti 3-4000 KM da platis 2 benda (predgrupa je vjerovatno "badava" svirala). i sve pod uslovom da si uspio prevariti bendove da dodju za po 1000 eura i dalje si prosao jako, jako mizerno... (btw. stranglersi ni ovako matori ne kostaju manje od 25 hiljada eura - onako "odoka").
dakle... ono sto ostaje su sankovi na kojiam nakon pola sata nestaje pive. tesko da ce tu bit' neka urnebesna zarada.
ako ti je krajnji domet napraviti par "stoja" profita (a realno napravis desetke hiljada KMova minusa), a kao infrastrukturu koristis salu od 7 miliona - onda si stvarno mag muzickog biznisa!
to sto je nasa razmazena mladez navikla na hedije i djabaluke to je druga stvar. za koncert, ako ti je stvarno stalo do njega, ces stediti i promasiti par sendvica i pokoju kafu par dana ranije i skuckati lovu za svirku.. bar sam ja tako kao srednjoskolac radio. i to je znak respekta prema bendu. kome je previse dati 35 KM za stranglerse taj neka ne dolaze na iste i gotovo. sarajevo je poznato po tome da predprodaja karata bas i ne funkcionise najbolje i na koncertu bi se vjerovatno pojavilo 500 - 600 ljudi sto je za bend koji nije u "cvijetu mladosti" u principu nije ni lose, ali su organizatori po proncipu - "'ajmo ustedit sto se ustediti moze kad smo vec ovoliko pali" preventivno otkazali koncert...
i sta je bottom line:
ja sam ljubitelj logicnih prica, a u ovom slucaju mi je najlogicnije da glavesine skenderije zele da "ugase" ovaj prosor kao mjesto na kojem se okuplja mlada/urbana ekipa i gdje se organiziraju koncerti koji u njihovom svjetonazoru ne donose novac i da na taj nacin oslobode mjesto za kojekakve hayate, obn spektakle i vjerovatno postepeno uvodjenje ostalih (citaj turbo folk) sadrzaja u nekad kultno zdanje. tu je sve puno jasnije (za njih).. u tim se vodama snalaze i tu je racunica sa 5KM za pice sasvim ok. tu se niko nece zaliti na cijenu karte. dekor za takav scenario je vec postavljen i to je to... od sad pa za godinu-dvije to ce se i desiti...
da bi do kraja diskreditirali (bar ekonomsku isplativost) "urbanih" desavanja - angarzovali su dvojicu najsmotanijih likova u gradu - cicka i masnog koji u zivotu nisu organizovali rentabilan dogadjaj (mozda cicak nekad daaaaavno...).
i za rezultat imamo ovakvu festivalcinu... rok forevr. krajnja demencija. jagomire hir aj kam.