'bem ti tudjinu...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Lace wrote:sta ces mi kupiti od tih para sto ti je ostalo? :D

lace,jeli to gonjas papire? :D :D
Lace

Post by Lace »

nisam trazila papire vec poklone :P :D ja volem poklone :D i iznenadjenja :D

pape :x :D

Image

:)
tech10

Post by tech10 »

Lace, evo me Sogan zamolio, posto je bio strasno zauzet i dinamika njegovog posla (BTW ubi ga ova dinamika) mu nije dozvolila, da ti dam ovu majicu koju ti je kupio na poklon.

Image
Lace

Post by Lace »

tech10 wrote:
Lace, evo me Sogan zamolio, posto je bio strasno zauzet i dinamika njegovog posla (BTW ubi ga ova dinamika) mu nije dozvolila, da ti dam ovu majicu koju ti je kupio na poklon.

Image
hvalaaaaaa :D
Lace

Post by Lace »

stavila sam je na desktop :D
tech10

Post by tech10 »

On stvarno ne zna gdje udara. Oni mu Simpsoni oduzimaju mnogo vremena. :D
Lace

Post by Lace »

tech10 wrote:On stvarno ne zna gdje udara. Oni mu Simpsoni oduzimaju mnogo vremena. :D
posvecenost je cudna stvar :D ...il je ima il je nema :D
Sogan

Post by Sogan »

Lace wrote:
tech10 wrote:On stvarno ne zna gdje udara. Oni mu Simpsoni oduzimaju mnogo vremena. :D
posvecenost je cudna stvar :D ...il je ima il je nema :D
Tech, hvala na usluzi, duzan sam ti jednu!

Ma nisu u pitanju samo Simpsonsi, koji su btw opsesija a ne pusta posvecenost, nego se evo blizi dan kad cu opet morati raniti na ispunjavanje blankete, imam jos sedam dana da se pripremim pa sam se recimo vec danas probudio u 13:45 da se tijelo polako navikava jer ne valja prenagliti i pretjerivati! Zdravlje je ipak najvaznije!
Lace

Post by Lace »

joj brzo to nesto...ja ne bih...trazila bih odgodu jos 7 dana :D
Sogan

Post by Sogan »

Lace wrote:joj brzo to nesto...ja ne bih...trazila bih odgodu jos 7 dana :D
Eeee Lace, spartanski je ovo rezim, nema odgadjanja a ako ne pomjeris straznjicu i ne ispunis blanketu nema ni para... a ne kao sto neki neupuceni pojedinci misle da socijala sama od sebe lijeze na racun!
Lace

Post by Lace »

Sogan wrote:
Lace wrote:joj brzo to nesto...ja ne bih...trazila bih odgodu jos 7 dana :D
Eeee Lace, spartanski je ovo rezim, nema odgadjanja a ako ne pomjeris straznjicu i ne ispunis blanketu nema ni para... a ne kao sto neki neupuceni pojedinci misle da socijala sama od sebe lijeze na racun!
pa pomjeri guzicu...al kad se odmoris...otud odgadjanje od 7 dana :D
sember

Post by sember »

sto neki neupuceni pojedinci misle da socijala sama od sebe lijeze na racun!

prebaci se u dojcaland jos te obavijeste kad su pare legle.
Sogan

Post by Sogan »

sember wrote:sto neki neupuceni pojedinci misle da socijala sama od sebe lijeze na racun!

prebaci se u dojcaland jos te obavijeste kad su pare legle.
Ma znam sember al' zaebo se i zaspo u avtobusu pa umjesto da izletim kod amidzica u Düsseldorfu ja produzim i kad sam se probudio ono Svedska! :shock:
Sad em teze zivim radi strozijih pravila i duze blankete em losija klima a sto je najgore dalje od Bosne, ode duplo vise goriva!
sember

Post by sember »

Fatalna greska :-?
Da si tada bio budan sad bi rahat spav´o :oops:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nije ni lahko nikako...napatio si se ti. Nema bolan Bosne nidje
Bebe4ever

Post by Bebe4ever »

Prodjoh mnogo foruma al mi nekako ova diskusija najvise zapade za oci....Stvarno sam od pocetka do kraja procitala svaku poruku, citat itd...
Mogu ti reci Sogane da sam u istoj situaciji kao i ti.....
Samo eto tebi je da ti pravo kazem bolja situacija.....Meni ne daju ni socijale....Radila ja tako 2 pune godine i odjednom samo otkaz, sad sjedim kod kuce ko neki da prostis visak, muka mi vis i od south parka i od simpsona....Spavam na prekide, jer ti imas muku samo jednom mjesecno a mene da jos vise muce stavili na ispunjavanje blanketa svake druge sedmice....

Al bogami sam redovna, a mogu ti reci kad mi sjedne na racun mjesecno 150 eura ne znam od dragosti sta cu. U velikoj sam dilemi svaki mjesec, jer ne znam za te pare dal da kupim toalet papir il da se sa njima obrisem.....A jes doduse evo zvali me neki dan rodjaci iz bosne, vele evo pravimo rakiju al znas kaze slaba situacija, nejma se haman ni somuna... :-)
Sogan

Post by Sogan »

Bebe4ever wrote:Prodjoh mnogo foruma al mi nekako ova diskusija najvise zapade za oci....Stvarno sam od pocetka do kraja procitala svaku poruku, citat itd...
Mogu ti reci Sogane da sam u istoj situaciji kao i ti.....
Samo eto tebi je da ti pravo kazem bolja situacija.....Meni ne daju ni socijale....Radila ja tako 2 pune godine i odjednom samo otkaz, sad sjedim kod kuce ko neki da prostis visak, muka mi vis i od south parka i od simpsona....Spavam na prekide, jer ti imas muku samo jednom mjesecno a mene da jos vise muce stavili na ispunjavanje blanketa svake druge sedmice....

Al bogami sam redovna, a mogu ti reci kad mi sjedne na racun mjesecno 150 eura ne znam od dragosti sta cu. U velikoj sam dilemi svaki mjesec, jer ne znam za te pare dal da kupim toalet papir il da se sa njima obrisem.....A jes doduse evo zvali me neki dan rodjaci iz bosne, vele evo pravimo rakiju al znas kaze slaba situacija, nejma se haman ni somuna... :-)
Bejb, suosjecam se, ali sta da ti kazem... pokusaj utjehu naci u novoj sezoni South Parka na tv 4, radnim danima kasno uvecer... :D
Bebe4ever

Post by Bebe4ever »

Ma morat cu nejma druge....Makar dok je ovog mraka i ove zime, jer nesto mi se ne da izvoziti bmw-a da mu ostetim nove cipele.... :-D
Sogan

Post by Sogan »

Bebe4ever wrote:Ma morat cu nejma druge....Makar dok je ovog mraka i ove zime, jer nesto mi se ne da izvoziti bmw-a da mu ostetim nove cipele.... :-D
Mudra odluka Bejb, izgrize so karoseriju, sta ce reci rodbina i komsiluk u matici... zato je najbolje sacekati ljetni konvoj via autobahna...

:D
Bebe4ever

Post by Bebe4ever »

Jasta bona......Pa nebi me pustili u Bosnu s takvim bibijem, a bilo bi me da ti pravo kazem i sramota ispeciti se....
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

zanimljivo... :)

Oni u dijaspori, uglavnom, "hude" za domovinom, mnogi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji itd., radije bi, opet, da nekud "izadju" (ovisno o tome kakav im je drustveno-ekonomski zivot).

Interesantna je razlika izmedju psihe IZBJEGLICE i psihe ISELJENIKA.

Izbjeglica je napustio "rodnu grudu" jer je morao. On zivi u proslosti, u svojim sjecanjima, i osjeca konstanu nostalgiju.

Osjeca pritisak u prsima kada cuje svoj jezik, neku pjesmu iz mladosti, vidi film "uvezen" iz domovine, vidi reportazu na TV-u o bilo cemu sto ima veze sa "njegovom zemljom", cesto prvom prilikom nabavlja satelitsku antenu i vecinom prati TV "svoje zemlje".
Tesko mu ide ucenje jezika zemlje u kojoj zivi.

Druzi se vecinom sa ljudima iz svoje "domovine" (sa kojima cesto nema nicega zajednickog osim jezika) i ima malo, ili nikako, prijatelja medju "strancima", samo poznanika sa posla, iz komsiluka i sl.

U svakodnevnici dijaspore se osjeca perpetualnim "strancem", kao biljka bez korijena...

Sebe vidi i smatra "bosancem", "srbijancem", "slovencem", "makedoncem", "hrvatom" itd. koji zivi u nekoj stranoj zemlji. Kada ga pitaju sta je - on obavezno i specificno kaze "bosanac", "hrvat" itd.

ON NE MOZE DA SE POMIRI SA CINJENICOM DA ZIVOT NECE NIKADA BITI "KAO STO JE BIO" I GAJI NADU DA SE VRATI "KUCI" I SVOJU DJECU TAMO "VRATI".

Kada izbjeglica misli na "DOM" misli na ono sto je ostavio i kao "dom" zapamtio tj. "svoju domovinu". Kada se od prijatelja u dijaspori rastavlja, npr. iz "kluba" i ide u svoj stan/kucu, on vecinom, kaze "odoh ja"...
Kada kaze "idem kuci", to rijetko izgovori osim ako je krenuo nazad u domovinu.

Iseljenik je napustio domovinu jer je to HTIO. Njemu u zemlji u kojoj je rodjen nije bilo dovoljno dobro, i cesto se u "svojoj" domovini osjecao kao "stranac".

Citao je o drugim zemljama, o nacinu zivota "tamo negdje", sanjario da jednom bude i sam u prilici da tako zivi. Kada mu se pruzi prilika da negdje ode, bez obzira na uslove zivota u domovini - on je objerucke prihvati i sa elanom zapocne novi zivot u novoj "domovini". Savlada novi jezik velikom brzinom, i po mogucnosti, upise i formalne studije na engleskom, shvedskom, njemackom itd.

On voli svoju zemlju, prati tamosnja zbivanja, manje-vise, ali je neposredno ukljucen u zbivanja svoje okoline i u stvari koje se ticu njegove egzistencije u zemlji u kojoj zivi. Kada misli na "dom" on misli na zemlju u kojoj zivi.

Voli gledati "domace" filmove ili slusati "domaci" radio, ali vise vremena provodi prateci medije svoje zemlje, tj. zemlje u kojoj zivi.

Druzi se sa velikim spektrumom ljudi i radije ce biti sa istomisljenicima bilo koje nacionalnosti.

Kada misli na zemlju iz koje je dosao, on misli na familiju koja se tamo nalazi, na prijatelje iz djetinjstva - ali je vec "doveo sebi" clanove porodice kao stekao nova prijateljstva koja cuva i odrzava u zemlji u kojoj zivi.

Komotno se osjeca i sebe vidi kao, npr., "shvedjanin bosanskog porijekla", "nijemac hrvatskog porijekla" ili "austrijanac srbijanskog porijekla".

On svoje "odmore" provodi u posjetama zemlji iz koje potice (da bi i djeca imala uvid odakle poticu i gdje su im korijeni) ali takodje voli "obici" svijeta, koliko mu to finansije dozvoljavaju. Cesto, ako je primoran da bira jer su finansije ogranicene, radije ce sa porodicom otici na odmor u posjetu nekom turistickom mjestu u blizini, nego svaki "cent" cuvati za posjetu familije u "staroj" zemlji.
ON PRIHVATA CINJENICU DA JE NJEGOV ZIVOT, I ZIVOT NJEGOVE DJECE U ZEMLJI U KOJOJ JE IZGRADIO TAJ ZIVOT.

PITANJE:

Kako i kada "izbjeglica" prestaje biti "izbjeglica" i / ili postane "iseljenik"?
nineac

Post by nineac »

Izbjeglica ce uvjek biti izbjeglica jer je to cinjenica koju nemozes promjeniti!
Iseljenik nemora biti iseljenik, jer samo izgleda mi tu imamo frazu, s obzirom da je normalno u citavom svijetu da se mjenjaju drzave gdje zivis, i niko ne zove tu osobu iseljenikom. Znaci mi prvo moramo da shvatimo vise da se zivi tamo gdje je individui bolje, a ne gdje se rodio. To neznaci da je odma iseljenik, jer moze da se vrati ako misli da ce mu mozda u rodnom kraju biti bolje u tom trenutku.
Inace teza je svasvim tacna. Ljudi koji su protjerani daleko teze se navikavaju ili se nikad ne naviknu, ali su svjesni da nemaju gdje da se vrate, sto situaciju cini vrlo teskom. Druze se vecinom sa nasim ljudima tako da neostvaruju kontakte sa domicilnim stanovnistvom koje im moze pomoci da se brze asimiliraju, dodju do boljih poslova itd.
Bebe4ever

Post by Bebe4ever »

ova tema je najvise sva u zezi, al eto vec kad ozbiljno pisete da ja svoje ozbiljno misljenje izjasnim....

Zudim za svojom Bosnom, i to ne cesto nego svaki dan. Zudim za onim svojim djetinjstvom, za svojom velikom avlijom, za mirisom popodnevne kahve pod grozdjem koju je nane donijela na mangali i metnula jos komad velike trave. Zudim za "nasim" Ramazanom, dzamijom i kandiljima. Nisam toliko ni daleko od svoje Bosne, od svega toga. 2000 km mi se ni ne cini toliko daleko kad me nostalgija uhvati.

Al eto zivim ovaj zivot iz pidzame u pidzamu, dana sto se kaze i ne vidim. 300 dana u godini radim, pa sto nebi imala pravo na neki fin odmor. A gdje je bolji odmor nego u mojoj Bosni, kontam ono.....
Dodjem u Bosnu, pa me prvo na granici od glave do pete procita pa kaze vadi sve iz auta vrsimo pregled.....I jos kad ne nadje nista jos me zajebava pa pita a gdje su miloste familiji.....Kad me s tog mucenja puste dolazi jos gore mucenje, sjedem da pojedem cevape i popijem sok, odmah kazu vidi sto se digla, pa ja moze kad je novcanik pun para....
Odem na pijacu a svi lete oko mene, pa imam ovo imam ono......
Gdje god maknem autom kaze vidis, koje auto a u dijaspori zivi na kreditu krpi kraj s krajem....Pa normalno da krpim, i auto je na kreditu, pa necu valjda na toliki put uzjahat neku krntiju koja ce se na pola autobahna raspasti......

Pa de nek mi neko onda kaze sto ja toliko zudim za tom svojom Bosnom, sto me svako jutro mine zelja???? Pa ako sam u inostranstvu i ako jednom godisnje dodjem, skupim kraj s krajem pa valjda mogu makar tad uzivati u svom zivotu i tim krvavo zaradjenim parama......
chinese_water

Post by chinese_water »

Sport je smrt bavite se drogom, jer ja nezelim da izadjem iz ovog tripa, u raju je lijepo a u paklu je ekipa... zivjela socijala ... ebo filozofiju
Sogan

Post by Sogan »

chinese_water wrote:Sport je smrt bavite se drogom, jer ja nezelim da izadjem iz ovog tripa, u raju je lijepo a u paklu je ekipa... zivjela socijala ... ebo filozofiju
Divno receno!

Nego, od cega se ono bolje zaspe, da to ne uzimam dan prije odlaska na salter?
Post Reply