Da li je muslimanima potreban papa?

Rasprave o vjerskim temama.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

vatrogasac wrote:
DONY wrote:Muslimani treba da mnogo vi¹e ula¾u u obrazovanje
...ti ko da si tek sad proèitao islamsku deklaraciju.... ;-)
Mislim da mu nije bila potrebna deklaracija bio je dovoljan ovaj thread... :lol: :lol: :lol:

No hard feelings.
danas

Post by danas »

vodolija_33 wrote:
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"... :D
sto ti je sujeta :D
nisam ti ja kriva sto te zluhtcs prosuo ko rizu iz humanitarne :D a meni bilo smijesno :D de nas popusti sad, dosadna si vec... :-) ili hajde dijeli vatrogascu lekcije jer je rekao offtopic :D :D :D

a glede teme: kakav muslimanski papa, kakve gluposti. sad se treba nesto centralizovati u momentu kada svi teze de-centralizaciji, kao prvo. kao drugo, ovim bi se vjersko izdiglo iznad drzavnog i nacionalnog, sto smatram da je veliki problem. koga treba vjernik (recimo, musliman ili katolik iz bosne) da slusa: svog gradonacelnika, predsjednika... ili "muslimanskog papu" iz tamo nekog avganistana/njemackog papu iz vatikana?

glupost ortodoksna.
DONY

Post by DONY »

nisam je citao uopste i nemam namjeru.Stanje u Bosni u zadnjih 50 godina nam pokazuje da muslimanski -bosanski merhamet ,vicevi o Muji i Sulji i sva druga ponizavanja a kojih isti nisu ni svjesni itd........ipak zahtjevaju vise obrazovanja da bi se protiv takvih pojava moglo boriti.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:
vodolija_33 wrote:
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"... :D
nisam ti ja kriva sto te zluhtcs prosuo ko rizu iz humanitarne :D a meni bilo smijesno :D de nas popusti sad, dosadna si vec... :-) ili hajde dijeli vatrogascu lekcije jer je rekao offtopic :D :D :D
vidim, sujeta je gadna stvar :D:D pogotovo kada je povrijeđena... onda čovjek izgubi kompas i tako to krene... :D:D it's so you ... :)
danas

Post by danas »

vodolija_33 wrote:
danas wrote:
vodolija_33 wrote:
vidim, sujeta je gadna stvar :D:D pogotovo kada je povrijeđena... onda čovjek izgubi kompas i tako to krene... :D:D it's so you ... :)
:roll:

da nisi zalosna, bila bi smijesna...
kao sto rekoh -- nisam ti ja kriva sto te covjek strucno provalio a meni bilo sega pa sam reagovala. ja sam se njemu obratila (niposto tebi) i to je bilo sve, ali ti si po obicaju uletila da lijecis svoje komplekse i ne znas da prestanes.
zaista je dosta. obuzdaj sujetu, regulisi nagone, i idi prosipaj huju nekome drugom... :roll:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

DONY wrote:nisam je citao uopste i nemam namjeru.Stanje u Bosni u zadnjih 50 godina nam pokazuje da muslimanski -bosanski merhamet ,vicevi o Muji i Sulji i sva druga ponizavanja a kojih isti nisu ni svjesni itd........ipak zahtjevaju vise obrazovanja da bi se protiv takvih pojava moglo boriti.
...ma ne zaostajemo mi u Bosni mnogo za našim balkanskim susjedima kada je i nepismenost u pitanju.....
Stupanj obrazovanosti u Hrvatskoj niži je po mnogočemu od međunarodnih prosjeka. Prema Popisu stanovništva iz 2001. godine,2 2,86% (105.332) stanovništva nije završilo niti jednu školu, 15,76% (580.379) stanovništva nije završilo osnovnu školu, 21,75% (801.168) stanovništva završilo je samo osnovnu školu, 47,06% (1.733.198) stanovništva ima završenu srednju školu, 4,08% (150.167) stanovništva ima više, a 7,82% (287.867) visoko obrazovanje, dok za 0,67% (24.715) stanovništva stupanj obrazovanja nije poznat. Ovdje je bitno napomenuti da se ovi podatci odnose na ukupno stanovništvo starije od 15 godina.
DONY

Post by DONY »

OBRAZOVANJE JE IPAK SIRI POJAM ...
Stitch__

Post by Stitch__ »

todayyyyyyyyyyyyyyyyyy pa djes ti godinama :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:
vodolija_33 wrote:
danas wrote: sto ti je sujeta :D
:roll:

da nisi zalosna, bila bi smijesna...
kao sto rekoh -- nisam ti ja kriva sto te covjek strucno provalio a meni bilo sega pa sam reagovala. ja sam se njemu obratila (niposto tebi) i to je bilo sve, ali ti si po obicaju uletila da lijecis svoje komplekse i ne znas da prestanes.
zaista je dosta. obuzdaj sujetu, regulisi nagone, i idi prosipaj huju nekome drugom..
. :roll:
ahh, kao što rekoh: It' so you :)

barem se u jednom slažemo- muslimani definitivno ne trebaju papu :roll: 8-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

vodolija_33 wrote:
barem se u jednom slažemo- muslimani definitivno ne trebaju papu
....smiju li se o tome i muslimani pitati.... :-)
ja71

#111 Re: Da li je muslimanima potreban papa?

Post by ja71 »

mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
Ciljevi su ti dobri samo nisam bas siguran da je put najbolji.
Pitanje je vise politickog karaktera pa treba tako da se i rjesava.
Bolje bi bilo da neka jaka Islamska drzava dobije stalno mjesto u Savjetu UN.
Samo koja ?
vatrogasac

Post by vatrogasac »

....radi se nešto u tom smjeru....ne mora biti halifa ili 'muslimanski papa'.... može biti vijeće....
Na Prvoj konferenciji muslimanske svjetske uleme u Meki, koja je završena u ponedjeljak (april, 2006.), osnovan je Svjetski forum uleme, usvojen Statut i objavljen proglas u kojem se poziva na dijalog i suživot u svijetu, javlja MINA.

Određeni ciljevi

U Statutu Svjetskog foruma uleme navode se sljedeći ciljevi: očuvanje i razvijanje islamskog identiteta u svijetu, koordinacija između islamskih zajednica u svijetu radi jedinstvenog nastupa i predstavljanja muslimana, ujednačavanje fetvi među ulemom koje imaju univerzalni značaj, objavljivanje stavova u kojima je poruka mira i dijaloga, pomoć muslimanima u svijetu da nađu najbolja rješenja za savremene probleme, sprečavanje širenja pogrešnog tumačenja islama te prezentiranje istine o islamu i muslimanima u svijetu na najprikladniji način.

Prema Statutu, Svjetski forum uleme sastoji se od Generalne skupštine, Predsjedništva, Sekretarijata i Izvršnog vijeća. Predsjednik Svjetskog foruma uleme po funkciji je vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije, a sekretar Foruma je generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Rabite.
Izvršno vijeće Svjetskog foruma uleme čini deset izabranih članova. Na prvoj Generalnoj skupštini u Izvršno vijeće Svjetskog foruma uleme izabrani su: rektor Islamskog univerziteta u Islamabadu Muhammed Ahmed Ghazi, predsjednik Udruženja ilmijje Ahmed Hašim Mozadi iz Indonezije,generalni sekretar Akademije za zbližavanje mezheba Alatullah Ali Akbar al-Teskhiri iz Irana, član Fikhske akademije u Meki Vehbeh Mustafa al-Zuhaili iz Sirije, šejh Al-Azhara Muhammed Sejjid Tantavi, zamjenik Fikhske akademije u Indiji Bedrulhasan al-Qasimi, mauritanijski muftija Ahmed al-Shanqajti, reisu-l-ulema IZ uBiH Mustafa ef. Cerić, član Vrhovnog vijeća za džamije u SAD Muzemmil al-Siddiqi i libanski muftija Muhammed Qabbani.

Veliki značaj

Formiranje Svjetskog foruma uleme u Meki imaveliki značaj za institucionalizaciju islama u svijetu.
To je važno i zbog toga što se prvi put shvatada je potrebno imati jedno svjetsko tijelo koje će koordinirati islamsko djelovanje u svijetu i koje može legitimno zastupati interese muslimana u međuvjerskom dijalogu.

Podrška međuvjerskom i međukulturalnom dijalogu

Zadatak članova Izvršnog vijeća Svjetskog foruma uleme jeste daprate zbivanja u svijetu oko islama i muslimana, te da podnose godišnji izvještaj Generalnoj skupštini kako bi prezentacija islama i muslimana bila korektnai kako bi se podržao međuvjerski i međukulturalni dijalog u svijetu.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Muslimani se najprije trebaju rijesiti korumpiranih vlada,jer je to preduvjet za bilo kakav konkretniji napredak.Nakon toga, a sto je uzasavajuce, dobiti bitku protiv gladi,koja je u nekim zemljama Afrike u kojima zive i muslimani, zivotna svakodnevnica. Zdravstvena zastita i higijenske navike, iako se volimo pretjerano hvaliti muslimanskom higijenom, u odredjenim su dijelovima islamskog svijeta na izuzetno niskom nivou.Zatim, opismeniti se, jer u nekim islamskim zemljama ,postotak nepismenih ide i do nevjerovatnih 50 posto,a medju njima je najvise zena.Kad nepismenost svedu na najmanju mogucu mjeru, onda mozemo govoriti i o obrazovanju u jednom sirem smislu.

Ocito je da muslimani trebaju krenuti iz pocetka, rjesavajuci neke elementarne stvari. Resursi kojima raspolazu,nisu mali,no u pogresnim su rukama. Potencijal islamskog svijeta, jednostavno, propada i od njega korist imaju rijetki,vrlo rijetki.

I sa pozicije vjernika: Muslimani imaju trajnu vrijednost, od koje su,uglavnom odstupili: Kur an i ispravno tumacenje njegovih propisa, a sto se danas svelo samo i jedino na njegovo slusanje u izvedbi ucaca lijpoga glasa, praksu Bozijeg poslanika, koja jos jedino, kod vecine muslimana, izaziva uzdahe i suze na licu, bez pretjerane zelje da iz te prakse, a u skladu s vremenom u kojem zive, ponesto nauce,prilagode sebi i kontekstu danasnjeg vremena.....

I na kraju, muslimani se danas ponasaju kao uvrijedjene mlade, ne zeleci ni na koji nacin preuzeti odgovornost u svoje ruke. Jer, lakse je pricati o svjetskoj uroti, o posljedicama kolonizacije, prodaji interesa,itd,itd...nego,konacno, poceti raditi.....

Kad rijese barem dio navedenog, onda ce i udruzivanje, stvaranje moralnih autoriteta, itd,itd...imati punog smisla.

Vrijeme je da muslimani odrede prioritete i djeluju u skladu s njima. Vrijeme je da prestanu da se samosazaljevaju i krivicu za njihov status, traze jedino i iskljucivo u drugima!
water

Post by water »

Ahmmed wrote:Muslimani se najprije trebaju rijesiti korumpiranih vlada,jer je to preduvjet za bilo kakav konkretniji napredak.Nakon toga, a sto je uzasavajuce, dobiti bitku protiv gladi,koja je u nekim zemljama Afrike u kojima zive i muslimani, zivotna svakodnevnica. Zdravstvena zastita i higijenske navike, iako se volimo pretjerano hvaliti muslimanskom higijenom, u odredjenim su dijelovima islamskog svijeta na izuzetno niskom nivou.Zatim, opismeniti se, jer u nekim islamskim zemljama ,postotak nepismenih ide i do nevjerovatnih 50 posto,a medju njima je najvise zena.Kad nepismenost svedu na najmanju mogucu mjeru, onda mozemo govoriti i o obrazovanju u jednom sirem smislu.

Ocito je da muslimani trebaju krenuti iz pocetka, rjesavajuci neke elementarne stvari. Resursi kojima raspolazu,nisu mali,no u pogresnim su rukama. Potencijal islamskog svijeta, jednostavno, propada i od njega korist imaju rijetki,vrlo rijetki.

I sa pozicije vjernika: Muslimani imaju trajnu vrijednost, od koje su,uglavnom odstupili: Kur an i ispravno tumacenje njegovih propisa, a sto se danas svelo samo i jedino na njegovo slusanje u izvedbi ucaca lijpoga glasa, praksu Bozijeg poslanika, koja jos jedino, kod vecine muslimana, izaziva uzdahe i suze na licu, bez pretjerane zelje da iz te prakse, a u skladu s vremenom u kojem zive, ponesto nauce,prilagode sebi i kontekstu danasnjeg vremena.....

I na kraju, muslimani se danas ponasaju kao uvrijedjene mlade, ne zeleci ni na koji nacin preuzeti odgovornost u svoje ruke. Jer, lakse je pricati o svjetskoj uroti, o posljedicama kolonizacije, prodaji interesa,itd,itd...nego,konacno, poceti raditi.....

Kad rijese barem dio navedenog, onda ce i udruzivanje, stvaranje moralnih autoriteta, itd,itd...imati punog smisla.

Vrijeme je da muslimani odrede prioritete i djeluju u skladu s njima. Vrijeme je da prestanu da se samosazaljevaju i krivicu za njihov status, traze jedino i iskljucivo u drugima!
Ahmmed,
Da ti nisi ja?
Ja bih ovim tvojim postom zakljucio sve dalje razgovore ne samo na ovu temu, nego na sve teme i dileme muslimana ovog svijeta. Nit sta dodati nit sta oduzeti.
blenta

Post by blenta »

Pearl wrote: @blenta hajd fino procitaj za tacno koje 3 rijeci i iz kojeg teksta sam rekla da mi nisu bile jasne, a okosnica su teksta (da ti pomognem, rijeci je o citatu koji je naveo vatrogasac i o rijecima edžel, kader, ezel a ne namaz, halihaf).. ovo sto si ti povezao/la je nidje veze... jer ne citas...

rekoh da se necu vracati, ali sta cu.. kad sam slab karakter :zzzz: kad neko izvrce moje rijeci i pravi me budalom.. ne znam jel slucajno ili namjerno..
samo josh kad bi ti mogla objasniti kakve veze zena ima sa vatrogaschevim postom, a ti si odgovarala zeni, i to na nachin kao da je u njenom postu barem sto nepoznatih, rijetkih, arapskih rijechi i da je ona krivac za sve tebi iritantne arabizme sa foruma.
shto se tiche i tvog prvog posta, mislim da rijetko koja tema ne obuhvata terminologiju koja nije specijalizovana/struchna za neku oblast, bilo da se radi o biologiji, medicini, itd., tj. svako od nas je laik u nekom polju. medjutim, meni bi jako glupo bilo da neko na temi o evoluciji pita shta je gen, ili da nekom hrischanskom egzegeti kazhe: shta je trojstvo, je li to trochlano predsjednishtvo bih ili kinder-jaje-tri stvari u jednom (igrachka, chokolada, iznenadjenje). odnosno, ako nekog zanimaju teme i hoche da uchestvuje na njima, onda se treba i potruditi i pohvatati terminologiju. bezveze je kukati sa: ja sam laik, nisam biolog, shta je gen, ja nisam hrischanin, shta je trojstvo?
posebno kad se radi o blagodatima google, koji je po prirodi stvari dostupan svakom ko postira na forumu.
iz tih razloga, a posebno zato shto je bez razloga upuchen zeni, kao odgovor, tj. pokushaj razvodnjavanja njenog posta, koji je imao sushtinsku, a ne tehnichku odliku, meni ovo shto pishesh lichi samo na deplasiran nidje veze pamflet, koji nikako nije fokusiran, niti dobronamjeran.
inache, ranije sam dala svoje mishljenje o arabizmima koji "smetaju" onim koje takve teme u biti ni ne zanimaju.
blenta wrote: dickman,
a kako bi ti na nash jezik preveo rijechi poput: dzuma, hutba, andjeo, kauterizacija, shlauf, kafa, duhan, dihtung, jesi li ti sad logovan, konektovan ili prikachen, prikljuchen ili shta vech? ... itd.?
chinjenica je da u nashem, kao i svim drugim jezicima, postoji veliki broj rijechi stranog porijekla, od kojih neke imaju slavensku zamjenu, a neke ne. vechina rijechi koje se odnose na pojmove o kojim se saznalo tek sa dolaskom onih koji su ih donijeli, se ne mozhe adekvatno zamijeniti nekom domachom rijechju.
upotreba rijechi stranog porijekla se posebno koristi u nekim vishe ili manje specijalizovanim oblastima. tako da che dva informatichara u svom razgovoru, ali razgovoru sa drugim, a o informatici, koristiti vjerovatno engleske rijechi koje ovom nisu bash shvatljive, ali za njih ne postoji adekvatan, posebno ne jednorijechni, "prevod".
isto je tako je i sa medicinskom terminologijom, ali i vjerskom, gdje je logichno da se koriste izvorni pojmovi, za koje se pretpostavlja da su ciljanoj publici jasni, i samom svojom izvornoshcu znato precizniji od "prevoda".
ne mislim da to bilo koga treba iritirati. ja u americi imam rodbine koja tamo nije previshe dugo, a skoro govori kao i ti u svom ironichnom postu, pa su mi opet dragi i opet se razumijemo ;)
no, u jednom si u pravu. ako se neko zheli obratiti nekom, onda to treba uchiniti na jeziku koji ovaj razumije. ali, to ne iskljuchuje pravo npr. haqaniju da na podforumu religija i filozofija koristi usko vjerske termine, kao ni NIN-u da se na temama o evoluciji razbacuje nauchnim pojmovima. u oba sluchaja, koga zanima-potrudiche se da pronadje znachenja, a time che samo biti bogatiji.
:)
pozdrav
black

Post by black »

Image
Pearl

Post by Pearl »

da li sam ja citirala zenu? ne! desilo se da smo postale u priblizno isto vrijeme pa nisam ni vidjela njen komentar... kada sam kasnije dosla opet na temu, pljuvanja su vec pocela, pa je za rpomjene bilo kasno :) nebitno, ne zelim uopte s tobom da raspravljam o tome.. kad bi malo procitala post vidjela bi na sta se odnosi...spominjem rijeci iz njegovog a ne njenog posta.. to sto ti furas samo svoje je tvoj problem, ne moj..

brkas malo pojmove.. ako hocu strucno da pricam o biologiji, otici cu na medicinski forum posvecen istoj tematici.. ako hocu o islamu, imam islambosnia.ba... tu necu nista ni pitati, tu moram sve da znam o temi ..ovo je NEstrucni forum posvecen raznim tematikama, pa tako na podforumu religija imas teme o evoluciji, o ilahijama, o ezanima.. o kakvoj "strucnosti" onda govorimo.. mozda bih trebala biti ekspert iz biologije da pricam o evoluciji ili bula da pricam o pitanjima vjere ili mozda muzicar da bih razglabala o melodicnosti ezana i samo onda bih mogla biti ravnopravan sagovornik? kada vidim da je tema otisla u podrucje koje ne poznajem, ja se ili povucem ili progooglam ako me zainteresuje.. obicno se povucem jer se takve "vjerske" teme zavrse na medjusobnom pljuvanju i vrijedjanju... kao i ova sad.. nemas konkretnih argumenata pa se hvatas za gluposti koje veze s vezom nemaju.. jel to ti ides na kvantitet postova?

koliko sam mogla da primijetim po ostalim postovima na drugim temama, ti si "uvijek u pravu", a svi ostali u zabludi pa im ti to jasno i kazes ako jadnici ne vide.. zato me se molim te kani, i napadaj me kad TEBI nesto kazem.. zeni, mislim, advokat ne treba...
blenta

Post by blenta »

Pearl wrote: da li sam ja citirala zenu? ne! desilo se da smo postale u priblizno isto vrijeme pa nisam ni vidjela njen komentar...
zena zavrshava svoj post sa:
zena wrote: Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
zatim ide tvoj post:
Pearl wrote: malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...

mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...
pri tome vatrogasac uopshte ne spominje nikakvo vijeche...
Pearl wrote: da li sam ja citirala zenu? ne! desilo se da smo postale u priblizno isto vrijeme pa nisam ni vidjela njen komentar...
shta rechi. suvisho je ishta komentarisati. tuzhno.
Pearl

Post by Pearl »

vijece se spominje u komentaru ztluchs-a, jos na drugoj strani
Hijerarhijskom organizacijom koja se upotrebljava u sličnim situacijama... Države u dnu, regije malo iznad i "predsjednik izvršnog vijeća" na vrhu piramide... Smile

a mozda si mogla primijetiti da izmedju tog posta i zamjeranog nisam nista pisala... mozda je slucajnost? a mozda i ne, blenta mora biti u pravu.. priznajem, ja sam grozna, neobrazovana i nadasve nenacitana... o mocna blento, skruseno priznajem da si carica citiranja i ogromnih postova :lol:

posto me nerviraju tvoji kilometarski "Quote tekstovi", necu citirati ostatak...

kako rekoh, nemas nista pametnije reci, pa se hvatas za slamku da bi na kraju ispala u pravu... umjesto sto se prepires sa svima na forumu i "dokazujes" im da su ovakvi i onakvi, pozabavi se malo sobom i svojim egom.. ili pomozi nekome (u toku je vise humanitarnih akcija pa se pridruzi), iskoristi svoju negativnu energiju na bolje nacine... ili bar pisi na temu :)

samo ne vidim poentu svega ovoga - jel ti na ovaj nacin lijecis neke komplekse iz stvarnog zivota, hvatas se za rijeci drugih ljudi i izvrces ih na perfidan nacin da bi uzdigla sebe?... kako rece ti - tuzno.. svega u basti bozijoj... :zzzz:

a sad bih te stvarno zamolila da mi se skines s vrata...

lijep pozdrav
Pearl

Post by Pearl »

Image
Pearl

Post by Pearl »

tema moze komotno pod humanitarne akcije :lol:
ili bar Bez cenzure..

mostarac, shebasmo ti temu, u svoje ime se izvinjavam... :)
blenta

Post by blenta »

Pearl wrote: vijece se spominje u komentaru ztluchs-a, jos na drugoj strani
Hijerarhijskom organizacijom koja se upotrebljava u sličnim situacijama... Države u dnu, regije malo iznad i "predsjednik izvršnog vijeća" na vrhu piramide... Smile

ma, da...
zena wrote: Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
Pearl wrote:malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...

mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...

da, vjerovatno je tvoj post odgovor zluchsu i vjerovatno se njemu ljutito obrachash u drugom licu jednine i kritikujesh ga za korishtenje stranih rijechi koje je koristio.
:oops:
a za ostatak...napad je najbolja odbrana, a ranjen ego riche kao lav. kao lav uhvachen u zamku ego-triper caught in the act. a zna se i za shta majka muju nije karala ;)
Pearl

Post by Pearl »

:zzzz:

ja sam s tobom zavrsila... pisas badava u vjetar :D
ja71

Post by ja71 »

Ahmmed wrote:Muslimani se najprije trebaju rijesiti korumpiranih vlada,jer je to preduvjet za bilo kakav konkretniji napredak.Nakon toga, a sto je uzasavajuce, dobiti bitku protiv gladi,koja je u nekim zemljama Afrike u kojima zive i muslimani, zivotna svakodnevnica. Zdravstvena zastita i higijenske navike, iako se volimo pretjerano hvaliti muslimanskom higijenom, u odredjenim su dijelovima islamskog svijeta na izuzetno niskom nivou.Zatim, opismeniti se, jer u nekim islamskim zemljama ,postotak nepismenih ide i do nevjerovatnih 50 posto,a medju njima je najvise zena.Kad nepismenost svedu na najmanju mogucu mjeru, onda mozemo govoriti i o obrazovanju u jednom sirem smislu.

Sve se slazem ...
... samo KAKO to postici ?

Spontano samo po sebi ?
Ne vjerujem.

Da bi se to postiglo treba imati jak centar i dobro organizovanu hijerarhiju.

Ovako smo samo neorganizovana masa gdje svako na svoju stranu vice.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

ja71 wrote: Ovako smo samo neorganizovana masa gdje svako na svoju stranu vice.
Funny side of democracy...

Ne vjeruju vjernici u vjeru drugih vjernika... Ironija...

:zzzz:
Post Reply