Mislim da mu nije bila potrebna deklaracija bio je dovoljan ovaj thread...vatrogasac wrote:...ti ko da si tek sad proèitao islamsku deklaraciju....DONY wrote:Muslimani treba da mnogo vi¹e ula¾u u obrazovanje
No hard feelings.
Mislim da mu nije bila potrebna deklaracija bio je dovoljan ovaj thread...vatrogasac wrote:...ti ko da si tek sad proèitao islamsku deklaraciju....DONY wrote:Muslimani treba da mnogo vi¹e ula¾u u obrazovanje
sto ti je sujetavodolija_33 wrote:
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"...
vidim, sujeta je gadna stvardanas wrote:sto ti je sujetavodolija_33 wrote:
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"...
nisam ti ja kriva sto te zluhtcs prosuo ko rizu iz humanitarnea meni bilo smijesno
de nas popusti sad, dosadna si vec...
ili hajde dijeli vatrogascu lekcije jer je rekao offtopic
![]()
![]()
vodolija_33 wrote:vidim, sujeta je gadna stvardanas wrote:sto ti je sujetavodolija_33 wrote:
nisam ti ja kriva sto te zluhtcs prosuo ko rizu iz humanitarnea meni bilo smijesno
![]()
![]()
:D pogotovo kada je povrijeđena... onda čovjek izgubi kompas i tako to krene...
:D it's so you ...
...ma ne zaostajemo mi u Bosni mnogo za našim balkanskim susjedima kada je i nepismenost u pitanju.....DONY wrote:nisam je citao uopste i nemam namjeru.Stanje u Bosni u zadnjih 50 godina nam pokazuje da muslimanski -bosanski merhamet ,vicevi o Muji i Sulji i sva druga ponizavanja a kojih isti nisu ni svjesni itd........ipak zahtjevaju vise obrazovanja da bi se protiv takvih pojava moglo boriti.
Stupanj obrazovanosti u Hrvatskoj niži je po mnogočemu od međunarodnih prosjeka. Prema Popisu stanovništva iz 2001. godine,2 2,86% (105.332) stanovništva nije završilo niti jednu školu, 15,76% (580.379) stanovništva nije završilo osnovnu školu, 21,75% (801.168) stanovništva završilo je samo osnovnu školu, 47,06% (1.733.198) stanovništva ima završenu srednju školu, 4,08% (150.167) stanovništva ima više, a 7,82% (287.867) visoko obrazovanje, dok za 0,67% (24.715) stanovništva stupanj obrazovanja nije poznat. Ovdje je bitno napomenuti da se ovi podatci odnose na ukupno stanovništvo starije od 15 godina.
ahh, kao što rekoh: It' so youdanas wrote:vodolija_33 wrote:vidim, sujeta je gadna stvardanas wrote: sto ti je sujeta
![]()
![]()
:D pogotovo kada je povrijeđena... onda čovjek izgubi kompas i tako to krene...
:D it's so you ...
![]()
da nisi zalosna, bila bi smijesna...
kao sto rekoh -- nisam ti ja kriva sto te covjek strucno provalio a meni bilo sega pa sam reagovala. ja sam se njemu obratila (niposto tebi) i to je bilo sve, ali ti si po obicaju uletila da lijecis svoje komplekse i ne znas da prestanes.
zaista je dosta. obuzdaj sujetu, regulisi nagone, i idi prosipaj huju nekome drugom...
....smiju li se o tome i muslimani pitati....vodolija_33 wrote:
barem se u jednom slažemo- muslimani definitivno ne trebaju papu
Ciljevi su ti dobri samo nisam bas siguran da je put najbolji.mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
Na Prvoj konferenciji muslimanske svjetske uleme u Meki, koja je završena u ponedjeljak (april, 2006.), osnovan je Svjetski forum uleme, usvojen Statut i objavljen proglas u kojem se poziva na dijalog i suživot u svijetu, javlja MINA.
Određeni ciljevi
U Statutu Svjetskog foruma uleme navode se sljedeći ciljevi: očuvanje i razvijanje islamskog identiteta u svijetu, koordinacija između islamskih zajednica u svijetu radi jedinstvenog nastupa i predstavljanja muslimana, ujednačavanje fetvi među ulemom koje imaju univerzalni značaj, objavljivanje stavova u kojima je poruka mira i dijaloga, pomoć muslimanima u svijetu da nađu najbolja rješenja za savremene probleme, sprečavanje širenja pogrešnog tumačenja islama te prezentiranje istine o islamu i muslimanima u svijetu na najprikladniji način.
Prema Statutu, Svjetski forum uleme sastoji se od Generalne skupštine, Predsjedništva, Sekretarijata i Izvršnog vijeća. Predsjednik Svjetskog foruma uleme po funkciji je vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije, a sekretar Foruma je generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Rabite.
Izvršno vijeće Svjetskog foruma uleme čini deset izabranih članova. Na prvoj Generalnoj skupštini u Izvršno vijeće Svjetskog foruma uleme izabrani su: rektor Islamskog univerziteta u Islamabadu Muhammed Ahmed Ghazi, predsjednik Udruženja ilmijje Ahmed Hašim Mozadi iz Indonezije,generalni sekretar Akademije za zbližavanje mezheba Alatullah Ali Akbar al-Teskhiri iz Irana, član Fikhske akademije u Meki Vehbeh Mustafa al-Zuhaili iz Sirije, šejh Al-Azhara Muhammed Sejjid Tantavi, zamjenik Fikhske akademije u Indiji Bedrulhasan al-Qasimi, mauritanijski muftija Ahmed al-Shanqajti, reisu-l-ulema IZ uBiH Mustafa ef. Cerić, član Vrhovnog vijeća za džamije u SAD Muzemmil al-Siddiqi i libanski muftija Muhammed Qabbani.
Veliki značaj
Formiranje Svjetskog foruma uleme u Meki imaveliki značaj za institucionalizaciju islama u svijetu.
To je važno i zbog toga što se prvi put shvatada je potrebno imati jedno svjetsko tijelo koje će koordinirati islamsko djelovanje u svijetu i koje može legitimno zastupati interese muslimana u međuvjerskom dijalogu.
Podrška međuvjerskom i međukulturalnom dijalogu
Zadatak članova Izvršnog vijeća Svjetskog foruma uleme jeste daprate zbivanja u svijetu oko islama i muslimana, te da podnose godišnji izvještaj Generalnoj skupštini kako bi prezentacija islama i muslimana bila korektnai kako bi se podržao međuvjerski i međukulturalni dijalog u svijetu.
Ahmmed,Ahmmed wrote:Muslimani se najprije trebaju rijesiti korumpiranih vlada,jer je to preduvjet za bilo kakav konkretniji napredak.Nakon toga, a sto je uzasavajuce, dobiti bitku protiv gladi,koja je u nekim zemljama Afrike u kojima zive i muslimani, zivotna svakodnevnica. Zdravstvena zastita i higijenske navike, iako se volimo pretjerano hvaliti muslimanskom higijenom, u odredjenim su dijelovima islamskog svijeta na izuzetno niskom nivou.Zatim, opismeniti se, jer u nekim islamskim zemljama ,postotak nepismenih ide i do nevjerovatnih 50 posto,a medju njima je najvise zena.Kad nepismenost svedu na najmanju mogucu mjeru, onda mozemo govoriti i o obrazovanju u jednom sirem smislu.
Ocito je da muslimani trebaju krenuti iz pocetka, rjesavajuci neke elementarne stvari. Resursi kojima raspolazu,nisu mali,no u pogresnim su rukama. Potencijal islamskog svijeta, jednostavno, propada i od njega korist imaju rijetki,vrlo rijetki.
I sa pozicije vjernika: Muslimani imaju trajnu vrijednost, od koje su,uglavnom odstupili: Kur an i ispravno tumacenje njegovih propisa, a sto se danas svelo samo i jedino na njegovo slusanje u izvedbi ucaca lijpoga glasa, praksu Bozijeg poslanika, koja jos jedino, kod vecine muslimana, izaziva uzdahe i suze na licu, bez pretjerane zelje da iz te prakse, a u skladu s vremenom u kojem zive, ponesto nauce,prilagode sebi i kontekstu danasnjeg vremena.....
I na kraju, muslimani se danas ponasaju kao uvrijedjene mlade, ne zeleci ni na koji nacin preuzeti odgovornost u svoje ruke. Jer, lakse je pricati o svjetskoj uroti, o posljedicama kolonizacije, prodaji interesa,itd,itd...nego,konacno, poceti raditi.....
Kad rijese barem dio navedenog, onda ce i udruzivanje, stvaranje moralnih autoriteta, itd,itd...imati punog smisla.
Vrijeme je da muslimani odrede prioritete i djeluju u skladu s njima. Vrijeme je da prestanu da se samosazaljevaju i krivicu za njihov status, traze jedino i iskljucivo u drugima!
samo josh kad bi ti mogla objasniti kakve veze zena ima sa vatrogaschevim postom, a ti si odgovarala zeni, i to na nachin kao da je u njenom postu barem sto nepoznatih, rijetkih, arapskih rijechi i da je ona krivac za sve tebi iritantne arabizme sa foruma.Pearl wrote: @blenta hajd fino procitaj za tacno koje 3 rijeci i iz kojeg teksta sam rekla da mi nisu bile jasne, a okosnica su teksta (da ti pomognem, rijeci je o citatu koji je naveo vatrogasac i o rijecima edžel, kader, ezel a ne namaz, halihaf).. ovo sto si ti povezao/la je nidje veze... jer ne citas...
rekoh da se necu vracati, ali sta cu.. kad sam slab karakterkad neko izvrce moje rijeci i pravi me budalom.. ne znam jel slucajno ili namjerno..
pozdravblenta wrote: dickman,
a kako bi ti na nash jezik preveo rijechi poput: dzuma, hutba, andjeo, kauterizacija, shlauf, kafa, duhan, dihtung, jesi li ti sad logovan, konektovan ili prikachen, prikljuchen ili shta vech? ... itd.?
chinjenica je da u nashem, kao i svim drugim jezicima, postoji veliki broj rijechi stranog porijekla, od kojih neke imaju slavensku zamjenu, a neke ne. vechina rijechi koje se odnose na pojmove o kojim se saznalo tek sa dolaskom onih koji su ih donijeli, se ne mozhe adekvatno zamijeniti nekom domachom rijechju.
upotreba rijechi stranog porijekla se posebno koristi u nekim vishe ili manje specijalizovanim oblastima. tako da che dva informatichara u svom razgovoru, ali razgovoru sa drugim, a o informatici, koristiti vjerovatno engleske rijechi koje ovom nisu bash shvatljive, ali za njih ne postoji adekvatan, posebno ne jednorijechni, "prevod".
isto je tako je i sa medicinskom terminologijom, ali i vjerskom, gdje je logichno da se koriste izvorni pojmovi, za koje se pretpostavlja da su ciljanoj publici jasni, i samom svojom izvornoshcu znato precizniji od "prevoda".
ne mislim da to bilo koga treba iritirati. ja u americi imam rodbine koja tamo nije previshe dugo, a skoro govori kao i ti u svom ironichnom postu, pa su mi opet dragi i opet se razumijemo
no, u jednom si u pravu. ako se neko zheli obratiti nekom, onda to treba uchiniti na jeziku koji ovaj razumije. ali, to ne iskljuchuje pravo npr. haqaniju da na podforumu religija i filozofija koristi usko vjerske termine, kao ni NIN-u da se na temama o evoluciji razbacuje nauchnim pojmovima. u oba sluchaja, koga zanima-potrudiche se da pronadje znachenja, a time che samo biti bogatiji.
![]()
zena zavrshava svoj post sa:Pearl wrote: da li sam ja citirala zenu? ne! desilo se da smo postale u priblizno isto vrijeme pa nisam ni vidjela njen komentar...
zatim ide tvoj post:zena wrote: Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
pri tome vatrogasac uopshte ne spominje nikakvo vijeche...Pearl wrote: malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...
mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...
shta rechi. suvisho je ishta komentarisati. tuzhno.Pearl wrote: da li sam ja citirala zenu? ne! desilo se da smo postale u priblizno isto vrijeme pa nisam ni vidjela njen komentar...
Hijerarhijskom organizacijom koja se upotrebljava u sličnim situacijama... Države u dnu, regije malo iznad i "predsjednik izvršnog vijeća" na vrhu piramide... Smile
Pearl wrote: vijece se spominje u komentaru ztluchs-a, jos na drugoj straniHijerarhijskom organizacijom koja se upotrebljava u sličnim situacijama... Države u dnu, regije malo iznad i "predsjednik izvršnog vijeća" na vrhu piramide... Smile
zena wrote: Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
Pearl wrote:malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...
mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...
Sve se slazem ...Ahmmed wrote:Muslimani se najprije trebaju rijesiti korumpiranih vlada,jer je to preduvjet za bilo kakav konkretniji napredak.Nakon toga, a sto je uzasavajuce, dobiti bitku protiv gladi,koja je u nekim zemljama Afrike u kojima zive i muslimani, zivotna svakodnevnica. Zdravstvena zastita i higijenske navike, iako se volimo pretjerano hvaliti muslimanskom higijenom, u odredjenim su dijelovima islamskog svijeta na izuzetno niskom nivou.Zatim, opismeniti se, jer u nekim islamskim zemljama ,postotak nepismenih ide i do nevjerovatnih 50 posto,a medju njima je najvise zena.Kad nepismenost svedu na najmanju mogucu mjeru, onda mozemo govoriti i o obrazovanju u jednom sirem smislu.
Ocito je da muslimani trebaju krenuti iz pocetka, rjesavajuci neke elementarne stvari. Resursi kojima raspolazu,nisu mali,no u pogresnim su rukama. Potencijal islamskog svijeta, jednostavno, propada i od njega korist imaju rijetki,vrlo rijetki.
I sa pozicije vjernika: Muslimani imaju trajnu vrijednost, od koje su,uglavnom odstupili: Kur an i ispravno tumacenje njegovih propisa, a sto se danas svelo samo i jedino na njegovo slusanje u izvedbi ucaca lijpoga glasa, praksu Bozijeg poslanika, koja jos jedino, kod vecine muslimana, izaziva uzdahe i suze na licu, bez pretjerane zelje da iz te prakse, a u skladu s vremenom u kojem zive, ponesto nauce,prilagode sebi i kontekstu danasnjeg vremena.....
I na kraju, muslimani se danas ponasaju kao uvrijedjene mlade, ne zeleci ni na koji nacin preuzeti odgovornost u svoje ruke. Jer, lakse je pricati o svjetskoj uroti, o posljedicama kolonizacije, prodaji interesa,itd,itd...nego,konacno, poceti raditi.....
Kad rijese barem dio navedenog, onda ce i udruzivanje, stvaranje moralnih autoriteta, itd,itd...imati punog smisla.
Vrijeme je da muslimani odrede prioritete i djeluju u skladu s njima. Vrijeme je da prestanu da se samosazaljevaju i krivicu za njihov status, traze jedino i iskljucivo u drugima!