Vjencanjem do papira

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mr2

Post by mr2 »

novalic wrote:mr2.. jeste najgori, jeste da svica nije eu, zato i kazem da mi je logicno, ali da nisam sigurna za austriju...

ako se prije vjencanja trazi ulazna viza.. sa ogormnom papirologijom.. uvjerena sam da moze, ako joj tip pravi garanciju i izganja vizu, ona poslije vjencanja moze i austriju.. da bi docekala stalnu vizu ili porodicnu grupaciju, kako se to ovjde zove.. ili se varam... koliko znam, svica prilicno precrtava (narocito bern) po austrijskom imigracijskom sistemu, pa me ne bi zacudilo da su slicni
pa o tome i raspravljamo.....ne moze na granicu doci i eto mene ja se udala ....postoji procedura,pogotovo kod vjencanja.....uslovi smjestaja,izdrzavanja...znas i sama ,da svaka drzava trazi odredenu vrstu sigurnosti
idic

Post by idic »

Onda se pitamo kako djevojke završe kao bijelo roblje, valjda se trebala raspitati o elementarnim stvarima prije nego se odluči za tako nešto.

Kad se vjenča ( ako tip uopšte ima namjeru da je vjenča ) onda se sa vjenčanim listom i njegovom kompletnom dokumentacijom vrati u Sarajevo i u Austrijskoj ambasadi ovdje podnese zahtjev za ulaznu vizu, koja se čeka oko pola godine.
Kad sa ulaznom vizom dospije u Austriju tamo joj se na policiji za strance dodjeljuje trajna viza.
Na graničnom prijelazu se može dobiti tranzitna viza ili eventualno poslovna na boravak do 15 dana.

Želim joj puno sreće, jer očigledno sa njenom pameću joj samo sreća može pomoći. :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

novalic wrote:fait razduzio 'iljadarku.. ko da vidim 8-) :D
Ostalo mi od kusura... pa da ne stavljam u kasicu-prasicu.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

mr2 wrote:
novalic wrote:mr2.. jeste najgori, jeste da svica nije eu, zato i kazem da mi je logicno, ali da nisam sigurna za austriju...

ako se prije vjencanja trazi ulazna viza.. sa ogormnom papirologijom.. uvjerena sam da moze, ako joj tip pravi garanciju i izganja vizu, ona poslije vjencanja moze i austriju.. da bi docekala stalnu vizu ili porodicnu grupaciju, kako se to ovjde zove.. ili se varam... koliko znam, svica prilicno precrtava (narocito bern) po austrijskom imigracijskom sistemu, pa me ne bi zacudilo da su slicni
pa o tome i raspravljamo.....ne moze na granicu doci i eto mene ja se udala ....postoji procedura,pogotovo kod vjencanja.....uslovi smjestaja,izdrzavanja...znas i sama ,da svaka drzava trazi odredenu vrstu sigurnosti
Vas dvoje ste KONTARDIKTORNI .....
novalic

Post by novalic »

idic wrote:Onda se pitamo kako djevojke završe kao bijelo roblje, valjda se trebala raspitati o elementarnim stvarima prije nego se odluči za tako nešto.

Kad se vjenča ( ako tip uopšte ima namjeru da je vjenča ) onda se sa vjenčanim listom i njegovom kompletnom dokumentacijom vrati u Sarajevo i u Austrijskoj ambasadi ovdje podnese zahtjev za ulaznu vizu, koja se čeka oko pola godine.
Kad sa ulaznom vizom dospije u Austriju tamo joj se na policiji za strance dodjeljuje trajna viza.
Na graničnom prijelazu se može dobiti tranzitna viza ili eventualno poslovna na boravak do 15 dana.

Želim joj puno sreće, jer očigledno sa njenom pameću joj samo sreća može pomoći. :shock:
idic, ali ako tip ranije sve to uradi, trazi i dobije ulaznu vizu.. ne na osnovu vjencanja, nego prije vjencanja, pa jebemu, ne ulazi se u austriju samo poslije vjencanja, ima i drugih nacina dobivanja vize..

meni ce sada za Uskrs doci nena iz Tuzle, nisam je nikada vidjela, cak ni na slici, ne zenim je :D
kriticarka_nikova

idic wrote:Onda se pitamo kako djevojke završe kao bijelo roblje, valjda se trebala raspitati o elementarnim stvarima prije nego se odluči za tako nešto.

Opet ste nejasni :roll: jedni govore moze bilo kakava viza da se dobije na granici i da predje granicu a drugi govore ne moze nista ne moze itd itd....imal neko da je jasniji...mozel il ne moze se odmah dobiti BILO STAAAAAAAAAAAAAAAAA na granici,haloooo!
kriticarka_nikova

novalic wrote:

idic, ali ako tip ranije sve to uradi, trazi i dobije ulaznu vizu.. ne na osnovu vjencanja, nego prije vjencanja, pa jebemu, ne ulazi se u austriju samo poslije vjencanja, ima i drugih nacina dobivanja vize..

meni ce sada za Uskrs doci nena iz Tuzle, nisam je nikada vidjela, cak ni na slici, ne zenim je :D
ej a kako nena izganja vizu jebote :D
novalic

Post by novalic »

Fair Life wrote:
nije beg cicija za saku tresanja.. :lol:
neka neke, nije to bilo sta, dva doktorata, 12 jezika.. a *****... banalna.. jest skupa.. ali... :D
novalic

Post by novalic »

kriticarka_nikova wrote:

ja ni jedanputa ne rekoh da se moze dobiti na granici.. ni jedanput.. .. zato sto za to ne znam..
Opet ste nejasni :roll: jedni govore moze bilo kakava viza da se dobije na granici i da predje granicu a drugi govore ne moze nista ne moze itd itd....imal neko da je jasniji...mozel il ne moze se odmah dobiti BILO STAAAAAAAAAAAAAAAAA na granici,haloooo!
idic

Post by idic »

Može ona teoretski ući na turističku vizu i vjenčati se tamo, ali onda mijenja svoj stus i svrhu boravka. zbog toga se mora vratiti u matičnu zemlju gdje će čekati na ulaznu vizu.

Čak da već boravi tamo npr. kao student i odluči se udati za Austrijanca, morala bi se vratiti u BiH i sačekati ulaznu vizu za promjenu statusa i svrhe boravka.
Stari

Post by Stari »

Pa naravno da je moguce dobiti ...tzv...turisticku vizu ako taj momak sredi sve tamo u madjarskoj i onda ona fino dodje ...pa se fino vjencaju i onda ona ode u sarajevo i dobije (nakon izvjesnog vremena) privremenu boravisnu dozvolu...sa mogucnoscu produzenja. Tako to funkcionise u Svedskoj.

Naravno oba partnera moraju obaviti intervjue sa svedskim vlastima...makar te intervjue nije tesko izmuntati ...ako je covjek vec rijesio da to uradi.

Vjerovatno nesto slicno mora postojati i u Austriji.
kriticarka_nikova

novalic wrote:
Fair Life wrote:
neka neke, nije to bilo sta, dva doktorata, 12 jezika.. a *****... banalna.. jest skupa.. ali... :D
zenska je naucila jezik u krevetu :D a doktorirala,hm........joj kakav opis zene,ja sam odmah zamislila onu udealnu..... :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

novalic wrote:
Fair Life wrote:
Bas tako...

Merhaba za merhaba... haslame za pare.
novalic

Post by novalic »

fino odem ovdje i uplatim joj soc osiguranje koje stupa na snagu od trenutka ulaska na teritoriju ch.. ona tamo kupi otvorenu povratnu avio kartu.. ja ispunim papire za nju, napisem garantno pismo, prikucim izvadak racuna na banci, napisem pero-pismo, kako mi je neko od bliske famelije, koga radi rata dugo nisam vidjela 8-) ovdje u genevi joj odobre.. posalu papire u bern, koji takodje odobre i posalju papire u sarajevo u ch ambasadu gdje ona dodje sa povratnom kartom i svojom putovnicom, zalijepe joj vizu, ona dodje kod svojih, ja navratim na kavu.. da obidjem nenu.. i eto.. . ja sam u tome izvjezbana
kriticarka_nikova

idic wrote:Može ona teoretski ući na turističku vizu i vjenčati se tamo, ali onda mijenja svoj stus i svrhu boravka. zbog toga se mora vratiti u matičnu zemlju gdje će čekati na ulaznu vizu.

Čak da već boravi tamo npr. kao student i odluči se udati za Austrijanca, morala bi se vratiti u BiH i sačekati ulaznu vizu za promjenu statusa i svrhe boravka.
Jel se ta turisticka viza moze izganjati u drzavi u kojoj se nalazi tip?Jel to sve on moze izganjati?Ali kako da izganja bez njenog pasosa?MoRel se sta naljepit na granici? :-)
novalic

Post by novalic »

idic wrote:Može ona teoretski ući na turističku vizu i vjenčati se tamo, ali onda mijenja svoj stus i svrhu boravka. zbog toga se mora vratiti u matičnu zemlju gdje će čekati na ulaznu vizu.

i ovdje je to tako.. teoretski.. u vecini slucajeva, ako je vjencanje bilo, ne zahtijevaju da izadjes iz zemlje ako ti je turisticka viza jos vazeca, nego je ovdje pretvore u stalnu vizu
idic

Post by idic »

Ista procedura važi za sve zemlje, to je regulisano međunarodnim pravom i nema izuzetaka, taman da se udaje za tipa koji je direktor ureda za useljenike kačila bi je ista procedura.

Meni je to sve jako šuhveli, taj tip mi se baš ne čini da ima dobre namjere, jer sve ovo isto bi saznao u svojoj zemlji da se raspitao. 8-)
Baghira

Post by Baghira »

Ne mere bona, jedino da je sakrije ispod sica, bem ga vise. :-)
Stari

Post by Stari »

crna_pantera wrote:Ne mere bona, jedino da je sakrije ispod sica, bem ga vise. :-)
Ili u gepeku...a more biti da je to ...u stvari i posrijedi.
novalic

Post by novalic »

kriticarka_nikova wrote:

Jel se ta turisticka viza moze izganjati u drzavi u kojoj se nalazi tip?Jel to sve on moze izganjati?Ali kako da izganja bez njenog pasosa?MoRel se sta naljepit na granici? :-)
moze bez pasosa, ja dobijem photo kopiju pasosa od.. famelije 8-) a vizu oni i tako i tako lijepe u sarajevu u putovnicu 8-) :D
idic

Post by idic »

novalic wrote:

i ovdje je to tako.. teoretski.. u vecini slucajeva, ako je vjencanje bilo, ne zahtijevaju da izadjes iz zemlje ako ti je turisticka viza jos vazeca, nego je ovdje pretvore u stalnu vizu
To je bio izuzetak za vrijeme rata jer po Ženevskoj konvenciji nisu mogli ljude vratiti u zonu ratnih operacija pa se taj postupak obavljao na licu mjesta. Sada nema prepreka da se provede kompletna zakonska procedura.
kriticarka_nikova

a sta ako ona posalje pasos u paketu i sakrije ga u debelu knjigu????!!!!morel se sta tako uraditi?
novalic

Post by novalic »

u svakom slucaju, tip misli da time sto je zeni odradjuje sve.. i njeno bi bilo da ode u ambasadu austrijsku, da se raspita.. ja bih napravila jos bolje.. ja bih obavijestila bh ambasadu da sam u austriji.. kod toga i toga
idic

Post by idic »

kriticarka_nikova wrote:a sta ako ona posalje pasos u paketu i sakrije ga u debelu knjigu????!!!!morel se sta tako uraditi?
Tvojoj bi kolegici po svemu sudeći najbolje bilo da sjedi gdje jeste da nebi za vrlo kratko vrijeme požalila što je ikad prešla granicu. :-)

U EU je trenutno u proceduri zakon po kojem sve osobe koje vjenčanjem sa državljanima EU dobivaju stalni boravak moraju prije vjenčanja potpisati izjavu da u slučaju razvoda neće aplicirati za dobivanje državljanstva tj. da se prestankom braka prestaje razlog boravka u toj zemlji. Ovo je na prijedlog Francuske tema razgovora više od pola godine i vrlo vjerovatno da će do ljeta biti usvojeno.
novalic

Post by novalic »

idic, ja ti govorim za ovo poslije rata, ovo je od prije godinu dvije... prije tri.. nema jos ni tri, jedan zenicanin, koji je ovdje bio godinama na crno.. ozenio svicarku.. vjencali se u zenici, on dosao sa njom, fino mu ona prije napravila vizu, ovdje je dobio papire poslije 5-6 mjeseci.. par puta mu poslali postu da izadje, vani saceka vizu, zena pisala da se od njega ne moze odvojiti 8-) i tip nije ni isao vani..
Post Reply