KREACIONIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

meni je sumnjivo što ima mnogo bogova i mnogo tumačenja 1 božje objave
Propast1

Post by Propast1 »

NIN nasao si bas pravi kratki opis pocetka ljudske istorije

Al djaba, umjesto da tvoj post bude temelj daljoj raspravi o ljudskom porijeklu, raja opet ode na babine gatke
NIN

Post by NIN »

Propast1 wrote:NIN nasao si bas pravi kratki opis pocetka ljudske istorije

Al djaba, umjesto da tvoj post bude temelj daljoj raspravi o ljudskom porijeklu, raja opet ode na babine gatke
Sta ces, znam ja to al' eto.
Evo jedan lijep prikaz:
Image
NIN

Post by NIN »

U svemiru pronađena tekuća voda!
Na južnom polu Saturnovog mjeseca Enceladusa Cassini je snimio gejzire – prvi pravi dokaz postojanja vode na nekom nebeskom tijelu osim Zemlje. Ima li u vodi i života?

LOS ANGELES - Svemirska letjelica Cassini, koja orbitira oko Saturna, otkrila je tekuću vodu koja izbija iz gejzira na zaleđenom Saturnovu mjesecu Enceladus, čime je potaknula i nagađanja da bi na tom svemirskom tijelu moglo biti života.
Iznenađujuće slike mjeseca Enceladus među najizravnijim i najdramatičnijim su dokazima postojanja vode i na drugim svemirskim tijelima osim Zemlje. Dosadašnje tvrdnje o postojanju vode nisu se temeljile na izravnim dokazima, nego na znanstvenim analizama stijena i drugim neizravnim podacima.
Uzbuđeni zbog otkrića, neki znanstvenici kažu da bi Enceladus trebao biti dodan kratkom popisu mjesta u Sunčevom sustavu koje imaju najveće izglede za postojanje života. Ako na Enceladusu ima života, on se vjerojatno sastoji od mikroba i drugih primitivnih organizama koji mogu živjeti u ekstremnim uvjetima, kažu znanstvenici.
Otkrića su objavljena u najnovijem broju časopisa Science. David Morrison, viši znanstvenik pri NASA-inu institutu astrobiologije, upozorava da se ne treba žuriti s ocjenama može li taj mali mjesec održavati život. "To je zasigurno zanimljivo otkriće, no ne vidim što bi se osim toga moglo reći", rekao je Morrison.
Znanstvenici vjeruju da su Mars i Jupiterovi ledeni mjeseci mogli imati, ili da su nekad imali, uvjete za održanje života, no dokazi o tome su neizravni. U slučaju Marsa znanstvenici nikada nisu vidjeli tekuću vodu, no na temelju studija stijena vjeruju da je nekada tamo bilo vode. Magnetska očitanja Jupiterovog mjeseca Europe pak snažno sugeriraju da taj mjesec ima ocean pokriven ledom.
Enceladus u promjeru ima nešto manje od 500 kilometara, dugo se vjerovalo da je hladan i neaktivan jer do njega dopire vrlo malo Sunčeve topline. No znanstvenici sada vjeruju da je to geološki aktivan mjesec koji ima neuobičajeno topao južni pol i značajnu atmosferu.
Enceladusova "vruća točka", južni pol, još je po zemaljskim standardima ledena, ali se vjeruje da voda pod visokim pritiskom dolazi iz podzemnih rezervoara u kojima je temperatura nešto iznad 0° C, a kako ocjenjuju znanstvenici iz projekta Cassini, možda i ukazuje da pod zemljom postoji stalan izvor topline.

Cassini je utvrdio da gejzire čine voda i ledene čestice sa značajnom količinom ugljičnog dioksida i nešto metana, koji stvaraju atmosferu Enceladusa.

Ovo je zanimljivo!!
NIN

Post by NIN »

Majmunski fair play

Sve je manje stvari koje pripadaju isključivo ljudima kao vrsti. I majmuni su vrlo svjesni nepravde, a za obavljenu zadaću traže istu nagradu i ljute se kad se osjećaju prevarenima.
Dvogodišnji pokus koji su proveli stručnjaci za proučavanje ponašanja životinja, Sarah F. Brosnan i Frans B. M. de Waal sa sveučilišta Emory u Atlanti, pokazao je da pojam pravednosti nije ograničen samo na ljude.
"Riječ je vjerojatno o prirođenoj sposobnosti koju su razvili naši preci primati. Da biste mogli živjeti u velikim, složenim skupinama, morate imati osjećaj za pravednost", tvrdi znanstvenica.
Američka znanstvenica i njezin kolega naučili su deset kapucina (pet odraslih ženki, tri odrasla mužjaka i dva mlada majmuna) da žetone zamijene za hranu. Obično su bili zadovoljni kad su za žeton dobili malo krastavca.
No kad bi neki od njih primijetio da je njegov susjed umjesto običnoga krastavca dobio slasnu bobicu grožđa, odmah bi se razbjesnio. Neki su kapucini u takvoj situaciji odbijali "platiti", dok bi drugi to ipak učinili, ali bi jasno pokazivali da ne žele jesti krastavac. Životinje su reagirale još burnije ako je drugi majmun dobio grožđe "besplatno".
Oko 80 posto životinja pokazalo je neku vrstu pobune.
Znanstvenici vjeruju da će istraživanje odgovoriti na pitanje je li osjećaj za pravednost naučena ili stečena osobina, a istraživanja se nastavljaju i na čimpanzama jer znanstvenike zanima postoji li i kod njih slična reakcija na nepravdu.

Kapucini su dosta udaljeni od naše vrste, a riječ je o vrsti malih majmuna poznatih po inteligenciji, osobito po sposobnosti korištenja oruđa. Osim toga, kapucini se mogu dresirati za pomaganje osobama koje boluju od tetraplegije.

I ovo bi moglo biti zanimljivo!
NIN

Post by NIN »

Čimpanze i ljudi imaju zajedničkog pretka od kojeg su potekli prije pet do šest milijuna godina pa bi zbog toga obje vrste trebalo svrstati u rod homo, kazu naucnici!

Image
avicena

Post by avicena »

NIN wrote: Uzbuđeni zbog otkrića, neki znanstvenici kažu da bi Enceladus trebao biti dodan kratkom popisu mjesta u Sunčevom sustavu koje imaju najveće izglede za postojanje života. Ako na Enceladusu ima života, on se vjerojatno sastoji od mikroba i drugih primitivnih organizama koji mogu živjeti u ekstremnim uvjetima, kažu znanstvenici.
Sura Fatiha, prva stranica Kur'ana:

ELLHAMDU LILLAHI RABBIL ALEMIN.
ERRAHMANIR RAHIM.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Sveopcem Dobrocinitelju,
Milostivom,

KOMENTAR KUR´ANA ( autor:Mustafa Mlivo )

SURA 1

1:1b Mnoštvo svjetova. Ako otvorite Kur’an i pogledate prvu suru, vidjet cete da ona pocinje: “Hvala Allahu Gospodaru svjetova.” Svjetova? Ne samo jednog? Da… svjetova! Postoji fizicki svijet, duhovni svijet, svijet bakterija, itd. To je jedan nacin na koji možemo razumjeti izraz svjetovi.
Jedan drugi ajet u Kur’anu, ipak istice da postoje mnoge zemlje (vidi Kur’an 65:12) Je li moguce da postoje i druge zemlje?
Niko ne ocekuje da ce se u okviru Suncevog sistema otkriti još jedna Zemlja. Medjutim naucnici kažu da je sasvim izvjesno da u našoj galaksiji postoje mnoge zemlje izvan Suncevog sistema. Oni kažu da prosjecno pedeset milijardi zvijezda u Mlijecnom putu sporo rotira kao Sunce. Ova karakteristika ukazuje da su te Zvijezde okružene planetama koje su njihovi sateliti. Za Bernardovu zvijezdu se npr. vjeruje da ima najmanje jednog planetarnog saputnika. Svi prikupljeni podaci pokazuju cinjenicu da su planetarni sistemi u obilju razasuti po citavom univerzumu. Suncev sistem i Zemlja nisu jedini.
Davno rečeno!
dripac

Post by dripac »

[quote="NIN"U svemiru pronađena tekuća voda!
Na južnom polu Saturnovog mjeseca Enceladusa Cassini je snimio gejzire – prvi pravi dokaz postojanja vode na nekom nebeskom tijelu osim Zemlje. Ima li u vodi i života?

LOS ANGELES - Svemirska letjelica Cassini, koja orbitira oko Saturna, otkrila je tekuću vodu koja izbija iz gejzira na zaleđenom Saturnovu mjesecu Enceladus, čime je potaknula i nagađanja da bi na tom svemirskom tijelu moglo biti života.
Iznenađujuće slike mjeseca Enceladus među najizravnijim i najdramatičnijim su dokazima postojanja vode i na drugim svemirskim tijelima osim Zemlje. Dosadašnje tvrdnje o postojanju vode nisu se temeljile na izravnim dokazima, nego na znanstvenim analizama stijena i drugim neizravnim podacima.
Uzbuđeni zbog otkrića, neki znanstvenici kažu da bi Enceladus trebao biti dodan kratkom popisu mjesta u Sunčevom sustavu koje imaju najveće izglede za postojanje života. Ako na Enceladusu ima života, on se vjerojatno sastoji od mikroba i drugih primitivnih organizama koji mogu živjeti u ekstremnim uvjetima, kažu znanstvenici.
Otkrića su objavljena u najnovijem broju časopisa Science. David Morrison, viši znanstvenik pri NASA-inu institutu astrobiologije, upozorava da se ne treba žuriti s ocjenama može li taj mali mjesec održavati život. "To je zasigurno zanimljivo otkriće, no ne vidim što bi se osim toga moglo reći", rekao je Morrison.
Znanstvenici vjeruju da su Mars i Jupiterovi ledeni mjeseci mogli imati, ili da su nekad imali, uvjete za održanje života, no dokazi o tome su neizravni. U slučaju Marsa znanstvenici nikada nisu vidjeli tekuću vodu, no na temelju studija stijena vjeruju da je nekada tamo bilo vode. Magnetska očitanja Jupiterovog mjeseca Europe pak snažno sugeriraju da taj mjesec ima ocean pokriven ledom.
Enceladus u promjeru ima nešto manje od 500 kilometara, dugo se vjerovalo da je hladan i neaktivan jer do njega dopire vrlo malo Sunčeve topline. No znanstvenici sada vjeruju da je to geološki aktivan mjesec koji ima neuobičajeno topao južni pol i značajnu atmosferu.
Enceladusova "vruća točka", južni pol, još je po zemaljskim standardima ledena, ali se vjeruje da voda pod visokim pritiskom dolazi iz podzemnih rezervoara u kojima je temperatura nešto iznad 0° C, a kako ocjenjuju znanstvenici iz projekta Cassini, možda i ukazuje da pod zemljom postoji stalan izvor topline.

Cassini je utvrdio da gejzire čine voda i ledene čestice sa značajnom količinom ugljičnog dioksida i nešto metana, koji stvaraju atmosferu Enceladusa.

Ovo je zanimljivo!![/quote]

Moje mišljenje da se i to može naći u Kuranu, samo treba naći pravog tumača. U Kuranu ima sve, samo nema dovoljno tumača, a i neke stvari još nisu otkriveni da bi ih pravi tumači mogli naći u Kuranu. Dajte im vremena.
NIN

Post by NIN »

Preko 1450 godina!
Zar to nije dovoljno vremena!
dripac

Post by dripac »

NIN wrote:Preko 1450 godina!
Zar to nije dovoljno vremena!
Zar nevidiš dozu cinizma u mom postu
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

NIN wrote:Čimpanze i ljudi imaju zajedničkog pretka od kojeg su potekli prije pet do šest milijuna godina pa bi zbog toga obje vrste trebalo svrstati u rod homo, kazu naucnici!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mislim da si se malo zaje*ao što se toga tiče... čimpanze pripadaju jednoj vrsti (pongide ili ti čovjekolikli majmuni) a čovjek drugoj vrsti (homo)
Danas se smatra da se cijepanje linija na pongide i hominide dogodilo prije 7 i 5 milijuna godina, al niko od znanstvenika ne kaže da zbog toga čimpanze trebaju se zgurat u rod homo... malo bolje prouči materiju, članke a ne lupaj... mislim mene bi baš zanimao članak u kojem si pročitao ovo...
NIN wrote:Čimpanze i ljudi imaju zajedničkog pretka od kojeg su potekli prije pet do šest milijuna godina pa bi zbog toga obje vrste trebalo svrstati u rod homo, kazu naucnici!
NIN

Post by NIN »

Sretno Biće wrote:
mislim da si se malo zaje*ao što se toga tiče... čimpanze pripadaju jednoj vrsti (pongide ili ti čovjekolikli majmuni) a čovjek drugoj vrsti (homo)
Danas se smatra da se cijepanje linija na pongide i hominide dogodilo prije 7 i 5 milijuna godina, al niko od znanstvenika ne kaže da zbog toga čimpanze trebaju se zgurat u rod homo... malo bolje prouči materiju, članke a ne lupaj... mislim mene bi baš zanimao članak u kojem si pročitao ovo...
Ako nisi primjetio ja sam citirao navedeni tekst i ne mozes mene ''optuzivati'' za izneseno! Po meni pongidi su svrstani gdje im je i mjesto ali ocigledna srodnost nam kazuje da smo od jednog pretka potekli! To je cinjenica!
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

NIN wrote:
Sretno Biće wrote:
Ako nisi primjetio ja sam citirao navedeni tekst i ne mozes mene ''optuzivati'' za izneseno! Po meni pongidi su svrstani gdje im je i mjesto ali ocigledna srodnost nam kazuje da smo od jednog pretka potekli! To je cinjenica!
pa i jesu... al niti jedan znanstvenik ti neče svrstat čimpanze u vrstu homo aj :roll: ajme pobogu
NIN

Post by NIN »

Ne sporim!
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

NIN wrote:Ne sporim!
napokon ti i ja na zelenu granu ;) :-) :)
NIN

Post by NIN »

Sretno Biće wrote:
NIN wrote:Ne sporim!
napokon ti i ja na zelenu granu ;) :-) :)
:thumbup:
Post Reply