Ukinuti religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mene zanima, ako bi se religije ukinule, o cemu cemo mi ovdje da raspravljamo :D :D
Haqqani

Post by Haqqani »

Hello?
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me.
Is there anyone home?
Come on, now.
I hear you're feeling down.
Well I can ease your pain,
Get you on your feet again.
Relax.
I need some information first.
Just the basic facts,
Can you show me where it hurts?
There is no pain, you are receding.
A distant ship's smoke on the horizon.
You are only coming through in waves.
Your lips move but I can't hear what you're sayin'.
When I was a child I had a fever.
My hands felt just like two balloons.
Now I got that feeling once again.
I can't explain, you would not understand.
This is not how I am.
I have become comfortably numb.
Ok.
Just a little pinprick.
There'll be no more ...Aaaaaahhhhh!
But you may feel a little sick.
Can you stand up?
I do believe it's working. Good.
That'll keep you going for the show.
Come on it's time to go.
When I was a child I caught a fleeting glimpse,
Out of the corner of my eye.
I turned to look but it was gone.
I cannot put my finger on it now.
The child is grown, the dream is gone.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Haqqani wrote:Hello?
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me.
Is there anyone home?
Come on, now.
I hear you're feeling down.
Well I can ease your pain,
Get you on your feet again.
Relax.
I need some information first.
Just the basic facts,
Can you show me where it hurts?
When I was a child I had a fever.
My hands felt just like two balloons.
Now I got that feeling once again.
I can't explain, you would not understand.
This is not how I am.
Ok.
Just a little pinprick.
There'll be no more ...Aaaaaahhhhh!
But you may feel a little sick.
Can you stand up?
I do believe it's working. Good.
That'll keep you going for the show.
Come on it's time to go.
When I was a child I caught a fleeting glimpse,
Out of the corner of my eye.
I turned to look but it was gone.
I cannot put my finger on it now.
The child is grown, the dream is gone.
Naklon :kravata: ...tebi za postiranje texta i naravno Pink Floyd-u :music2:
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Naklon je samo za Allaha dž.š, gospodara svega stvorenog.
rijalda

Post by rijalda »

Ukinuti religiju,njihove institucije?
Nemoguce. Religija je uzela previse maha u politici, postala pojedincima orijentacioni centar, sredstvo zloupotrebe....medjutim mene vise zanima narod.....njegovo vjerovanje...ne ispunjavanje duznosti..nego ono najiskrenije , najprofinjenije......cisto i iskreno....nazalost nisam takve puno upoznala....
Reina

Post by Reina »

rijalda wrote:Ukinuti religiju,njihove institucije?
Nemoguce. Religija je uzela previse maha u politici, postala pojedincima orijentacioni centar, sredstvo zloupotrebe....medjutim mene vise zanima narod.....njegovo vjerovanje...ne ispunjavanje duznosti..nego ono najiskrenije , najprofinjenije......cisto i iskreno....nazalost nisam takve puno upoznala....
e, bas tako neka svako prvo pogleda sebe... i svoje ponasanje...
senada

Post by senada »

Zagovaranje o ukidanju religije na BH prostorima zvuci isto kao kao prica o "ukidanju" entiteta. Igrom rijeci u svakodnevno politicke svrhe, ima za cilj jacanje nazadne BH politike, a samim tim i jacanje onih koji se indirektno bogate na lazima,falsifikatima i fikcijama.
Ista situacijaje i sa religijom i pitanjem o tzv."ukidanju religija."
BH tako zvana "drzavno politicka demokracija" u kojoj je su pojavom "demokrata" na velika vrata drzavne politike skupa s "drzavnicima" usle i tri religije kao dominantan politicki djelitelj jedne nacije na tri vjerske skupine, koje su genocidnim politicarima rezultirale krvavim ratom a koji je opet utemeljitelj trajnih vjerskih (etnickih) i teritorijalno drzavnih podjela.Da je bilo pameti i srece tih kasnih devedesetih, danas bi stvarno cijela BH nacija uzivala sva gradjanska prava i slobode, ukljucujuci i slobodu vjeroispovijesti.Medjutim, drzavno politicki poglavari preoptereceni religijom, umjesto slobode vjernicima nanijeli su katastrofalne stete i casnim vjernicima i casnim ateistima, i prvenstveno drzavi Bosni i Hercegovini.
Iracionalni, fanaticno religiozni drzavnik, uvijek je idealan mamac za irealno fanaticne probisvjete, bandite, kriminalce, lopove za cio ljudski sljam svake vrste, jer banditi su oduvijek koristili rupe u zakonu, pa kako bi propustili jedinstvenu historijsku sansu - rupu u glavi drzavnog tijela.Tu se zacela ovakva BiH popularna u svijetu pod nazivom - Crna rupa.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Senada draga:) Mnogo grijesis."Drzavno politicki poglavari preoptereceni religijom", jel mi zivimo na istoj planeti??? Ja jos ni jednog politicara (bosnjackog) nisam vidio u djamiji na namaz vaktu, o cemu pricas???

P.S.

Ground control to major tom
Take your protein pills and put your helmet on

Commencing countdown, engines on
Check ignition and may god’s love be with you

Ten, nine, eight, seven, six, five,
Four, three, two, one, liftoff

This is ground control to major tom
You’ve really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it’s time to leave the capsule if you dare

This is major tom to ground control
I’m stepping through the door
And I’m floating in a most peculiar way
And the stars look very different today

For here
Am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet earth is blue
And there’s nothing I can do

Though I’m past one hundred thousand miles
I’m feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell me wife I love her very much she knows

Your circuit’s dead, there’s something wrong
Can you hear me, major tom?
Can you....

Here am I floating round my tin can
Far above the moon
Planet earth is blue
And there’s nothing I can do.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Opet bjezis sa casova:) Ili na velikom odmoru surfas po netu, hajde sine u skolu pozuri:)
senada

Post by senada »

Prije pojave velikih demokrata, do '90.g.,svakodnevno sam isla u dzamiju, iftarila s' drugaricama iz razreda za vrijeme nastave, drzala se svih pet vakata namaza.

Iz godine u godinu, vjerski objekti sve vise zjape prazni tokom cijele godine, pa i za vrijeme blagdana rapidno se smanjuje broj iskrenih, obicnih vjernika.

Ostaju samo jos drzavnici, politicari i njihovi poslusni placeni poltroni, koje gledamo na tv ekranima u prvim safovima.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Senada jarane , tako mi Allaha sta ti je???:) Kakvi politicari , pa ja sam svaki dan u djamiji , nigdje ni jednog , ni za lijeka:) Na kraju krajeva i da to jeste tako kao sto ti pricas , a nije , pa zar bi to trebao biti razlog tvoje frustriranosti - necije nakaradno svatanje vjere, i uzimanje iste radi nekih interesa))) Ma daj , bjaaaaazi..:)

P.S.

When I was young, it seemed that life was so wonderful,
A miracle, oh it was beautiful, magical.
And all the birds in the trees, well they’d be singing so happily,
Joyfully, playfully watching me.
But then they send me away to teach me how to be sensible,
Logical, responsible, practical.
And they showed me a world where I could be so dependable,
Clinical, intellectual, cynical.

There are times when all the world’s asleep,
The questions run too deep
For such a simple man.
Won’t you please, please tell me what we’ve learned
I know it sounds absurd
But please tell me who I am.

Now watch what you say or they’ll be calling you a radical,
Liberal, fanatical, criminal.
Won’t you sign up your name, we’d like to feel you’re
Acceptable, respecable, presentable, a vegtable!

At night, when all the world’s asleep,
The questions run so deep
For such a simple man.
Won’t you please, please tell me what we’ve learned
I know it sounds absurd
But please tell me who I am.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Dok je se vjera praktizirala u kucama i bogomoljama sve je bilo OK, i tad je vjera imala neku vrijednost. Danas se vjera prosipa na svakom cosku kao neka bezvrijedna stvar. Vjeru netreba zabranit no je vratit tamo gdje joj je i mjesto. U kuci, u bogomolje.
senada

Post by senada »

Tako mi Jedinog, Svevisnjeg, Milostivog Allaha dz.sh., shejtani su rashcerali sve vjernike iz vjere.Nek' him se dragi Allah dz.sh. smiluje i izvrsi povrat popljackane, pokradene imovine od vjernika, a i od casnih ateista.

Alahimanet, ahbabu
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Dok je se vjera praktizirala u kucama i bogomoljama sve je bilo OK, i tad je vjera imala neku vrijednost. Danas se vjera prosipa na svakom cosku kao neka bezvrijedna stvar. Vjeru netreba zabranit no je vratit tamo gdje joj je i mjesto. U kuci, u bogomolje.
Pa i nacisti su imali slicne poglede glede jevreja-vratiti ih tamo gdje im je mjesto! Daj molim te , dohafizaj se.

P.S.

Podsjeca me ovo kada sam nekada davno bio " Metalac ", ljudi su mi isto govorili , vrati se tamo gdje ti je mjesto-u zooloski vrt:)
senada

Post by senada »

Haqqani wrote:Bismillah!
Pa i nacisti su imali slicne poglede glede jevreja-vratiti ih tamo gdje im je mjesto! Daj molim te , dohafizaj se.

P.S.

Podsjeca me ovo kada sam nekada davno bio " Metalac ", ljudi su mi isto govorili , vrati se tamo gdje ti je mjesto-u zooloski vrt:)
... :roll: ma nije moguce :roll:
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

SiSaJuMe wrote:Vjeru netreba zabranit no je vratit tamo gdje joj je i mjesto.
U srca ljudi :thumbup:
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

P.S.

Interesantan odgovor. Mada se nebi slozio sa tobom. Koliko ja znam u zoloskom vrtu nisu slusali Metalce, al u bogomoljama se pripovjeda vjera.
Stoga neusporedjuj zoolosku vrt sa bogomoljama. (Vidis, sad ces reci kako sam izvrno rijeci i da sam potpuno pogresio). Je tacno. To se isto dogadja i sa vjerom kad je na ulici prevrcu. Postaje bezvrijedna. Svak je prevrce kako je njemu cejif. Po meni izbacivanje vjere na ulicu je samo dokaz slabosti vjere. Onaj koji cvrsto vjeruje nema potrebe da se dokazuje na ulici. I nezeli da je kvari uticajem ulice koja sigurno nije dostojna. Dok vjerski celnici petljaju prste u politiku ( a znamo da je politika KURVA) kako da normalna drzava (multivjerska) funkcionise. Stim sami narusavaju vrijednost vjere. S druge strane vjera u kombinaciji sa popularnom balkanskom maloumnom manom il ti DOMINANTNOST jednih nad drugima nas je dovela tu gdje smo. Pogledaj oko sebe i bice ti sve jasno,.,. zemlja bez zemlje, ljudi bez ljudi,. sreca bez srece..... Kad si proveo dan a da nisi se zapitao ZASTO. Ti isti ulicni vjernici psuju na sav glas sve zivo. Nista vise nije vazno niti sveto. Sve mozemo i za sve imamo opravdanje. Odavno su ljudi izgubili vjeru u svojim srcima, Postalismo TURBO VJERNICI. I radi same vrijednosti vjere kazem da je treba vratiti tamo gdje joj je mjesto.... Tamo gdje se cuva i cijeni svaka njena vrijednost......
danas

Post by danas »

Haqqani wrote: P.S.
sucur allahu, pa dodje tobe 8-)

presao na pink floyd :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:
Haqqani wrote: P.S.
sucur allahu, pa dodje tobe 8-)
Pa nije se valjda vratio u zoo? :roll:
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Interesantan odgovor. Mada se nebi slozio sa tobom. Koliko ja znam u zoloskom vrtu nisu slusali Metalce, al u bogomoljama se pripovjeda vjera.
Stoga neusporedjuj zoolosku vrt sa bogomoljama. (Vidis, sad ces reci kako sam izvrno rijeci i da sam potpuno pogresio). Je tacno. To se isto dogadja i sa vjerom kad je na ulici prevrcu. Postaje bezvrijedna. Svak je prevrce kako je njemu cejif. Po meni izbacivanje vjere na ulicu je samo dokaz slabosti vjere. Onaj koji cvrsto vjeruje nema potrebe da se dokazuje na ulici. I nezeli da je kvari uticajem ulice koja sigurno nije dostojna. Dok vjerski celnici petljaju prste u politiku ( a znamo da je politika KURVA) kako da normalna drzava (multivjerska) funkcionise. Stim sami narusavaju vrijednost vjere. S druge strane vjera u kombinaciji sa popularnom balkanskom maloumnom manom il ti DOMINANTNOST jednih nad drugima nas je dovela tu gdje smo. Pogledaj oko sebe i bice ti sve jasno,.,. zemlja bez zemlje, ljudi bez ljudi,. sreca bez srece..... Kad si proveo dan a da nisi se zapitao ZASTO. Ti isti ulicni vjernici psuju na sav glas sve zivo. Nista vise nije vazno niti sveto. Sve mozemo i za sve imamo opravdanje. Odavno su ljudi izgubili vjeru u svojim srcima, Postali smo TURBO VJERNICI. I radi same vrijednosti vjere kazem da je treba vratiti tamo gdje joj je mjesto.... Tamo gdje se cuva i cijeni svaka njena vrijednost......
Eh tu i jeste sustina svega. Nemogu ja u kuci i djamiji biti vjernik , a kada izadjem vani nesto sasvim drugo , kako to zamisljas , da li je to moguce , da li je to normalno??? Razumijes , recimo ja hocu da slijedim sunnet Bozijeg Poslanika s.a.v.s., pustim bradu , potkratim pantole( ovo nema veze sa vehabijama:) , itd... Pa ja cu onda tako izgledati i na ulici , sasvim logicno:) Ili ocekujes da se obrijem svaki put kada krenem vani???
U tome je problem nema lociranja vjere i nekog limitiranja unutar priloske odredbe za mjesto , a Bogami i vrijeme:) Mislim da je u pitanju ksenofobija!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
sucur allahu, pa dodje tobe

presao na pink floyd
Nasmijao sam se od srca , stvarno:):):)

Znas sta je vidim Allahovo stvaranje svugdje , tako u sta god da pogledam ... Nekada sam jako volio muziku , a i danas, samo malo drukciji oblik glazbe:) A stvar inspiracije je siroka tema , tako da trenutno opet izucavam tesktove pojedinih grupa, takodjer i harmonske sklopove u ozbiljoj glazbi , i cudo se desava:)
Vela havle vela kuvvete illabillahi alijjil azim!
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Stoga neusporedjuj zoolosku vrt sa bogomoljama. (Vidis, sad ces reci kako sam izvrno rijeci i da sam potpuno pogresio). Je tacno. To se isto dogadja i sa vjerom kad je na ulici prevrcu. Postaje bezvrijedna. Svak je prevrce kako je njemu cejif. Po meni izbacivanje vjere na ulicu je samo dokaz slabosti vjere. Onaj koji cvrsto vjeruje nema potrebe da se dokazuje na ulici. I nezeli da je kvari uticajem ulice koja sigurno nije dostojna. Dok vjerski celnici petljaju prste u politiku ( a znamo da je politika KURVA) kako da normalna drzava (multivjerska) funkcionise. Stim sami narusavaju vrijednost vjere. S druge strane vjera u kombinaciji sa popularnom balkanskom maloumnom manom il ti DOMINANTNOST jednih nad drugima nas je dovela tu gdje smo. Pogledaj oko sebe i bice ti sve jasno,.,. zemlja bez zemlje, ljudi bez ljudi,. sreca bez srece..... Kad si proveo dan a da nisi se zapitao ZASTO. Ti isti ulicni vjernici psuju na sav glas sve zivo. Nista vise nije vazno niti sveto. Sve mozemo i za sve imamo opravdanje. Odavno su ljudi izgubili vjeru u svojim srcima, Postali smo TURBO VJERNICI. I radi same vrijednosti vjere kazem da je treba vratiti tamo gdje joj je mjesto.... Tamo gdje se cuva i cijeni svaka njena vrijednost......
Eh tu i jeste sustina svega. Nemogu ja u kuci i djamiji biti vjernik , a kada izadjem vani nesto sasvim drugo , kako to zamisljas , da li je to moguce , da li je to normalno??? Razumijes , recimo ja hocu da slijedim sunnet Bozijeg Poslanika s.a.v.s., pustim bradu , potkratim pantole( ovo nema veze sa vehabijama:) , itd... Pa ja cu onda tako izgledati i na ulici , sasvim logicno:) Ili ocekujes da se obrijem svaki put kada krenem vani???
U tome je problem nema lociranja vjere i nekog limitiranja unutar priloske odredbe za mjesto , a Bogami i vrijeme:) Mislim da je u pitanju ksenofobija!
Jedini problem je u svemo ovom da shvatis da ti je Vjera u SRCU a ne u tome kako ti izgledas. Vjera nepoznaju spolji uticaj , vjera ima unutrasnjiu snagu. Tvoj nacin odjevanja te svrstava u odredjene kategorije i grupe ljudi i nista vise. Onaj u odjelu moze biti manji vjernik od onog koji ima izderanu i prljavu garderobu. Vjera je dobrota a dobrota je srce.....
Pozdrav.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Htio sam zavrsit no evo,
Nerazumijem te za kojim ti argumentima tragas. Nekoristim se demagogijom niti globalizujem stvar, samo ti velim da je vjera u SRCU.

No objasni mi molim te zasto ti smatras sve drugo osim Bozijih zakona NACISTICI.
Drugo cesto spominjes jevreje u uniformama, pa onda zenu u islamu sa maramama (mogu improvizovat, postoji vise sarenih marama) . pojasni jer postje i vise sarenih uniformi....
I nakraju kako ti zamisljas danasnjicu tog vjerskog sarenila na ulici. Masa ljudi sa bradicama i kratkim hlacama, masa sa krizevima, masa sa kapicama, masa sa dugim haljinama,. , .,???? zar ti to nelici malo suludo i iskazivanje vanjske pripadnosti jedne odredjene grupe ljudi. il pak smatras samo da je jedna vjera ispravna a ostale NE.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

dezurni-X wrote:Kolege, preporucujem vam da se drzite teme inace cemo vam smanjiti broj postova, do dana danasnjeg :wink:
druze, pripremi onu veliku pelikan gumicu ako krene kanonada...
drzim ti palceve :D

PS samo da vam napomenem, NIKAD NECEMO SVI BITI U PRAVU i nemojte se previse truditi ubijediti druge da ste bas vi u pravu...dajte civilizacije i bez previse zahebavanja...
:D
dezurni-X

Post by dezurni-X »

Nemojte me pogresno shvatiti, vi ste uistinu draga i duhovita bica ali ako vasi komentari ne budu u skladu s temom... bez obzira koliko bili interesantni i komicni, teska srca cu ih morati sve obrisati :)
Post Reply