Pozdrav iz Republike Srpske!

Post Reply
Bumerang

Post by Bumerang »

@ Gora,
Entiteti RS i Federacija kao i svi Kantoni se moraju ukinuti. BiH se teritorijalno moze podijeliti na recimo 3 decentralizovane Regije.

Ovdje ti prilazem sliku sa tri (3) decentralizovane Regije:
1. BH Regija
2. RS Regija
3. HB Regija

Image
fadil schtil

Post by fadil schtil »

gora wrote:
Malo pojasljenja Gorane o tvom ''referendumu za otjepljenje''

''Sporazum o promjeni granice između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine može se iznijeti i na potvrdu putem referenduma u Republici" Ustav RS-a

Ovo je sve sto pise u ustavu RS-a i odnosi se samo na izmjene granice izmedju F BiH i RS-a. Sto znaci da nemate pravo na bilo kakvo otcjepljenje vec samo na mogucu izmjenu granica izmedju entiteta sto opet mora prihvatiti i federacija.
Ja sam pominjao Povelju UN kao vrhovni pravni akt,a koji dopusta pravo naroda na samoopredjeljenje.

To sto Ustav BiH nije doradjen u tom smjeru,znaci dasu u njemu ne navodi temeljno pravo koje gartuje Povelja Un...

...a Povelja UN je iznad Ustava BiH,to je svima jasno....
Sve u svemu kako vidis blokirani smo i mi da vas ukinemo i vi da se otcijepite sto znaci da nam je zivjeti zajedno
Pa mi cemo zivjeti i daljezajedno...ali jedni pored drugih...
gora, ja ne znam koliko ti je godina i koliko si licno svjestan o gigantizmu propustene sanse srba da 92. konacno stanu 'u kraj' i bosnajcima i bosni. govorim o ogromnoj prevari JNA i nasih komsija Srba ali i po 'vas' projekat pogodnom, geopolitickom, regionalnom i globalnom momentu.

tu sansu ste propustili, tu se, vjerujem, svi slazemo.

sada su karte medjutim, i to citav spil, podjeljene drugacije. i to ne u srpsko-cetnicku korist!

moras znati da 2 mil. Bosnjaka nikada, ali fakat nikada nece dozvoliti da budu evtopski palestinci. da mi foca i banja luka budu inostranstvo?!!

i sad nit ste vi zidovske pameti i uticaja, a nit mi arpske nepameti.

a u nama se samo valjaju dva osjecaja, vrlo cesto kontinuirano ambivalentno - osjecaja zelje za zestokom osvetom i osjecaja vjere u zajednicku drzavu i zajednicki zivot. ali zajdnicki zivot ne kako bi ti volio nekakvih entiteta il toboze drzava jednih pored drugih, nego kuca jednih pored drugih.

i zato znaj da foca i banja luka ce biti saraj'vu inostranstvo samo preko 2 mil. bosnjackih glava.

i pitanje je: jeste li spremni 'zaloziti' najmanje isto toliko?
NNneko

Post by NNneko »

Opcine koje su po popisu iz 1991 godine imale vecinsko nesrpsko stanovnistvo, a sad su u RS:
Foca, Visegrad, Rogatica, Vlasenica, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Bos. Samac, Bos. Brod, Prijedor.
Opcine gdje su srbi sacinjavali manje od 50% stanovnistva:
Derventa, Modrica, Kotor Varos.
Brcko gdje je i Bosnjaka i Hrvata bilo vise nego Srba je sada vecinski srpski. Brcko je sad distrikt.
Ne znam koliko poznajete neke opcine u istocnoj Bosni gdje su srbi bili u vecini, ali vecina njih su postale opcine poslije drugog svjetskog rata zbog doprinosa "srpskih prvoboraca" citaj cetnika do 44' u NOB
u. Napriimjer Pale, Sokolac, Han Pijesak, Sekovici. To su ustvari vrlo mala mjesta, Han Pijesak je kao opcina imao 6,000, i od toga skoro 50% Bosnjaka. Dok recimo Janja koja je imala vise od 10,000 stanovnika i vise licila na grad od svih ovih nabrojanih mjesta nije mogla postati opcina. Zbog cega, pa u Janji su 95% stanovnistva bili Bosnjaci.
NNneko

Post by NNneko »

Ne znam kako sam zaboravio Doboj gdje su najbrojniji bili Bosnjaci.
klif

Post by klif »

Smatram da je bilo kakav dijalog bolji od rata. Goran se javio da razgovara. Na tome mu se ipak mora odati priznanje. Da je vise takvih...
gavrilo

Post by gavrilo »

nego da i ja dodam svoje maslo ...

ovi komentari realno opisuju sliku bosne i hercegovine. svaka strana ni da makne od svog stava... infinitesimalni korak bi bio ogroman... ali jok... nista

zrno po zrno kazu pogaca... ali nigdje zrna. valjda psenica lose rodila...
klif

Post by klif »

gavrilo wrote: svaka strana ni da makne od svog stava...
zrno po zrno kazu pogaca... ali nigdje zrna.
Pa sta cemo? Nekad cemo se morati pomjeriti.
MystiC

Post by MystiC »

Haj da i ja nesto kazem, al' kao prvo gorino citiram:

"U Krajini je postojao takav referendum,ali to pravo na samopredjeljenje naroda nikada nije dopusteno....

...kakav paradoks...dozoliti Hrvatima,a ne dozvoliti Srbima...

Da podsjetim i Srbi i Hrvati su bili konstitutivni u SR Hrvatskoj... "

Stvar je ta, govoris o nekim stvarima ali sam sebi u ledja skaces. To sto su srbi trazili (ne zelim da kazem "vi", da ne ispadne da uvijek prstom pokazujem na tebe) u Krajini, ili evo u nasem slucaju u Bosni i Hercegovini....TO je puki paradoks. Zamisli da se sad bosanci u SCG dignu i kazu : "Mi se ovdje ne osjecamo konstitutivno - sam naziv drzavne zajednice govori o dva naroda, a nas nigdje. Hocemo i mi otcjepljenje!". Zamisli zbilja da iz SCG treba da se izdvoji Republika Bosanska Krajina, ili Republika Bosanska. Iskreno receno i meni samome je to smijesno. Ali bas iz tog razloga su mi takodje i tvoje diskusije na ovom forumu cisto za zabave. Ne zelim da te ovdje pravim manjim od makovog zrna - uz sav duzni respekt, ali zbilja - prica vam je totalno neosnovana.
Uzmimo za primjer sada Kosovo - eto ga, slicno ko i kod vas, hoce ljudi nezavisnost! Pa pobogu, najbrojniji su tamo na Kosovu!!! Treba im dat nezavisnost zar ne? U ovom slucaju i jesam za tu opciju, ali znas zasto? Zato sto imaju pravo na tu teritoriju, koju -moram navesti- nisu nikakvom agresijom osvojili. A vidis li kako se prekodrinski srbi protiv nezavisnosti Kosova bore?
Eto tvoje brace...u istoj situaciji ko mi "prolupali" Bosanci....shvati im razmisljanja - hoce citavu drzavu?! Aj, sta li su oni popili? Pa na ovim teritorijama je nemoguce imat cjelovitu drzavu, jer uvijek ima negdje nekog naroda koji bi mogao traziti otcjepljenje, zar ne?
....Uh, ne do Bog da kinezi krenu s takvim izjavama...ode nam Evropa u helac, pa i citav svijet. Eto nama Kinezije!!! Onda bismo bar svi bili jedan narod ;) A opasno smo blizu toga- pa vec su se azijati sprijateljilji sa srbima iz SCG - toliko su prisni prijatelji da im je cak licno Milosevic davao papire da presele u Bosnu. Kako je to plemenit covjek!
Kroz cijeli ovaj moj komentar, uz odredjenu notu komedije, htio sam da ti ukazem da je sva ta prica o nekim srpskim narodima, otcjepljenjima i slicno prosto suvisna.....Ja licno sam hrvat, porijeklom iz Doboja, a sad u Zenici....pa ima li gore mixture? Sigurno nema...za situaciju u Bosni.
Mada jos jednu jedinu stvar ne shvatam - kazes da ti je ovo otadzbina, otac ti se rodio, djed itd itd. Pa Boze i oni su se rodili u BiH? Iskreno - u BiH koja je bila u sastavu SFRJ...ali je to ipak bila BiH. Htio ne htio, ti jesi bosanac-pravoslavac....ali zasto ti je to tako tesko priznati, kad tvoje porijeklo jeste odavde? No kako god...hiljadu ljudi, hiljadu cudi.
Sacekajmo mi jednostavno da vidimo sta ce biti sad sa ovim grbovima i himnama koje tako jasno iskazuju ravnopravnost svih naroda u RS ("Boze pravde"...mene, hrvata u srce pogodi, a kako li tek bosanca u rs?)...a nakon toga mozemo ovaj post nastaviti komentirati. Imacemo bar novih tema.
Na kraju jos jedna stvar - neka smo mi svi zivi i zdravi.
Pozdrav svima na bosnjackom forumu,hehehe!
gavrilo

Post by gavrilo »

sta sam htjeo reci sa realnom slikom bih...

mi se ne micemo, nego nas medjunarodna zajednica mice i mijenja kako ona hoce.
klif

Post by klif »

Ja ipak smatram da se, uprkos svemu, mozemo dogovoriti. Ako naucimo da pazljivo slusamo jedni druge.
gavrilo

Post by gavrilo »

klif wrote:Ja ipak smatram da se, uprkos svemu, mozemo dogovoriti. Ako naucimo da pazljivo slusamo jedni druge.

klif ... problem je u tom "... ako". :roll:
kekec

Post by kekec »

Bumerang wrote:@ Gora,
Entiteti RS i Federacija kao i svi Kantoni se moraju ukinuti. BiH se teritorijalno moze podijeliti na recimo 3 decentralizovane Regije.

Ovdje ti prilazem sliku sa tri (3) decentralizovane Regije:
1. BH Regija
2. RS Regija
3. HB Regija

Image
Alal ti vjera kartografe.
Podijelio Bosnu na tri dijela, pricas o regijama, a prijedlog ti lici na entitete.
Zna se ko je u Bosni i oko Bosne crtao mape. Kani se corava posla. :-)
klif

Post by klif »

gavrilo wrote:
klif wrote:Ja ipak smatram da se, uprkos svemu, mozemo dogovoriti. Ako naucimo da pazljivo slusamo jedni druge.

klif ... problem je u tom "... ako". :roll:
Volimo brate biti u pravu, pa makar!
giga

Post by giga »

kada na jednom obicnom forumu
jedan jedini post dovede do ovako zustre diskusije

mozete zamislit kako ce nacionalnim strankama uvijek biti lako
u ovoj zemlji sa hiljadu "postova" na medijima i na skupovima

zapoceti RAT
gavrilo

Post by gavrilo »

klif wrote:Volimo brate biti u pravu, pa makar!

... a ko jebe jednog pedesetogodisnjeg oca koji je ostao bez posla, a djeca mu se jos uvjek skoluju :roll: ... ko jebe njega i njegovu brigu kako ce osigurati porodicu, ko jebe izbjegle da li ce imati s cim da se griju, ko jebe njih da li im zdravlju skodi vlaga po coskovima jednosobnog "stana" od cetiri kvadratna metra, ko jebe jednog oca sto mu je djete obolilo od leukemije i ne moze da mu plati put a kamoli operaciju, ko jebe svu onu nezbrinutu djecu...

fasiste i pseudonacionliste .... mamicu vam jebem :x
gavrilo

Post by gavrilo »

evo povlacim se sa teme 8)
Eshek

Post by Eshek »

gora wrote:Ne brini za majku,nju niko nee pipnuti...
Ovo je rečeno '92. za moju rahmetli majku u Banjoj Luci. Da, rekoh RAHMETLI.

Ne znam u koju grupu spadaš; u one zločince koji su znali šta će biti s majkom (mislim da ti tu nije mjesto), ili u one idiote koji su stvarno vjerovali i još uvijek vjeruju da u takvoj
Frankenštajn-tvorevini, nastaloj na takav način kao što je ENTITET "Republika Srpska", moju majku niko neće pipnuti.

Postujem sve sto si rekao, ali mi je ova rečenica pokidala sve živce. Pravila foruma ne dozvoljavaju psovanje, ali ja mislim da svaka osoba sa iole
funkcionalnim CNS-om razumije šta ovo znači:

sdgfjuzewgrbvewztbz4wq8trz4209išwqUZVGZFVHBWAFNIQJN09ESU327492,32I.ČA32EAĆ+3PS'4Č0'S5R'T5I0WQPD0580'Š4285098H0425Š18I4J0'P321IKS40'Š219L40'
DĐ9L21S3Q0'L4I3Č'2Ć'S2Ž1ŽAĆ'04+21'84093285N09'537N06ŠK3086N0Đ43Q26753N6B0ŠĐ54VN320Đ865K0'21CMOI43WQUNTCUI43TOJQP40Š2ŽTMNC0543Q9IM
T0P354C0ZTVI3NPQĆIMT3INZ0UI4QN50Z8N0'43I5M'Đ4195M0'19M65,¸6'C
930'VU58IVM6541ZIV0'541ZV9531M0Z'85M1 :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Pozdrav, Gorane
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Zasto bi me nesto posebno zanimalo sta vi u rs zelite, kad ni vas nije nista interesovalo o meni. Iz te sam agresijom stvorene rs, protjeran sam sa svoga - sta se tu ima vise govoriti (al svog se ne odricem tako da sam svoju imovinu opet vratio).
Dok ste "vi" bili na vlasti do '92 sve je bilo super, cim su drugi narodi krenuli za borbu prava (koja trebaju uzivati svi gradjani BiH), tad nesto nije posteno valjalo. Vama smeta sad odjednom zivjeti s dugim narodima, dok smo mi morali zivjeti pod vasim sistemom - nedaj Boze se jos pozaliti.
Sad kad smo se izborili za jednaka prava, to nevalja, mora se ta tvorevina rs, izdvojiti iz BiH.

Po tvom rat se '92 mogao izbjeci, Kako? - pa trebali smo znaci reci da hocemo da ostanemo u ideologiji samo vas tj. vase drzave, tako da vi vedrite i oblacite kao sto ste i prije radili. Samo "vi" i niko drugi ( ni danas dani se nista niste izmjenili).
Nista mi ne trebas tu sad glumiti kako ste vi ugrozeni, jer te smo se price naslusali itekako. Sve sam lijepo osjetio kad odvodili ljude gledajuci samo na njihovo ime i vjeru, to je vas ponos i ljepota te rs. Sve tudje unisti, sravni, a svoje u zlato kuj - opet mi '92 pred ocima, po tebi treba sve zaboraviti i samo reci radite sa rs sta vi hocete - Nista od toga nebi bilo gore jer bi se samo ogrijesilo o neduznim zrtvama koje su platile svojom glavom za ono ko su i sta su bili :(
Last edited by Bosanac_21 on 30/01/2006 02:23, edited 1 time in total.
Eshek

Post by Eshek »

gora wrote:
giga wrote:ja nisam Bosnjak

i mislim da je RS tvorevina nastala ratnim djelovanjem i ubijanjem neduznih civila, etnickim ciscenjem i zlocinom

zbog toga je sramotno da postoji
Pa to je pitanje o kome treba da raspravljaju gradjani Republike Srpske zar ne..

Ako si gradjanin te republike,onda nadji nacin da pokrenes to pitanje...
Želiš reći "ako si gradjanin tog entiteta, onda..."

Koliko ja znam, u BiH postoje dva ENTITETA. Jedan se zove "Federacija Bosne i Hercegovine", a ne Federacija Bošnjaka i Hrvata, kako neko reče.

Ponoviću tebi i većini elektronskih i štampanih medija sa predznakom "srpski", koji nažalost ne znaju ni formalno-pravnu formulaciju dijela države u kojem žive.

ENTITET "Republika Srpska" nije republika, ne liči na nju, niti će vjerovatno ikada ličiti. "Republika Srpska" je samo naziv entiteta, stoji pod navodnicima i tu mu je i mjesto. Ne možete govoriti o republici srpskoj ili o srpskoj republici, nego samo o entitetu "Republika Srpska" (primjećujete li navodnike? :D )

Ne glumim lingvistu, ali mi ova igra navodnicima konstantno ide na qrc...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Rs je po dejtonu drzava u drzavi ,svidalo se to kome ili ne.S tim da nema pravo izlaska i odcjepljenja od BIH,bez saglasnosti sva tri naroda u BIH.Samo jedan narod ako je protiv nemoze se nikad ukinuti BIH u njenim medunarodno priznatim granicama.To lijepo pise u dejtonskom sporazumu.Sa svim simbolima i himnom i svim ostalim sto je u rs-u,su se slozili svi u dejtonu.

I sta sad po antibosanske snage u rs-u je sve dobro samo sto nemogu tu drzavu u drzavi da ovjere i da odcijepe od BIH.
Dok na drugoj strani Bosanci i Hercegovci imaju BIH kao drzavu Ali tako uredenu da je totalno diskriminirajuca po gradane,i narode kako su vjekovima naucili da zive u toj drzavi.

Pat pozicija niti jedni niti drugi nemogu nista da urade.

Za mene je federacija i rs sramota nas Bosanaca i Hercegovaca.

Ja bih prvo ukinuo federaciju i doveo one iz rs-a u poziciju da bi je morali sami ukinut......ali duh karadjordjeva je jos uvijek prisutan i vazeci pa cemo malo pricekat.
vesela

Post by vesela »

klif wrote:Smatram da je bilo kakav dijalog bolji od rata. Goran se javio da razgovara. Na tome mu se ipak mora odati priznanje. Da je vise takvih...
i nikome nije psovao...i nije govorio o "mrskoj" federaciji...i prihvata odluke donesene referendumom, iako bi glasao protiv...ovo je za mene dijalog, diskutovanje...

koje mi je jos jedan dokaz za moje tvrdnje (zbog kojih me je rei iznapadala), da srbi NECE sa nama, da su hrvati sa nama zbog LICNE koristi i da smo mi dobili samo ledinu, zvana kanton sarajevo, smjestenu IZMEDJU nasilnika sa istoka i hinja sa zapada...

o bosni odlucuju drugi, a ne mi...ako bosna i bude jedinstvena to ce biti samo pod prisilom...a cemu to vodi?..kad kazem pod prisilom mislim na istu prisilu pod kojom je srbija i hrvatska : nema dvojnog drzavljanstva srbima i hrvatima iz bosne...inace si izolovan...

smatram da jedino razvoj privrede, a bogami i poljoprivrede bi bio realan pocetak jedinstvene bosne

jer o sadasnjem stanju gavrilo rece bas onako nasim pravim jezikom i to je momentalna realnost...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

BIH treba odvojiti crkve i dzamije iz politike,a islam ,pravoslavlje i katolicanstvo i ostale vjere i sekte praktikovati u vlastitim kucama i ne iznositi i isticati na javnim mjestima i institucijama i mirna bosna.

u prevodu treba jedan jaran ko Tito :-D
vesela

Post by vesela »

joj, rodila te vesela :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

vesela wrote:joj, rodila te vesela :D
Pa zar izgledam tuzan :D
vesela

Post by vesela »

ne, nego pametan :D
Post Reply