kako su ustanici širili bratstvo i jedinstvo

Prozor

Post by Prozor »

Vodenjak wrote:
Prozor wrote:
DUREX wrote:Ja sam uvijek govorio... Malo su partizani ubijali... PREMALO.. Nazalost!
Ma daj vise, koda masovno klanje sve i jednog stvarnog i ne-stvarnog nacionaliste moze bilo sta donijeti osim mracne tacke u historiji... Greska je u drustvu sa kojim je lahko manipulisati, pa tako i najzesce komunjare posta(se)nu nacional-fasisti...
Ima toga, ali da je samo u drustvu greska, rijesilo bi se to promjenom istog... A promjena je, mashala, bilo i na pretek - sto opet pokazuje da je greska zapravo u nama samima!
Nismo u stanju da se otrgnemo od istorije, nismo u stanju da se odlijepimo od prizivanja duhova, nismo u stanju da se okrenemo buducnosti...
Steta..
A mozda nam je prije svega ovog zadnjeg trebala jos samo jedna generacija provedena u miru... :(
Pa drustvo valjda sacinjava narod :-) Mislim da jednostavno ne dostaje demokratske tradicije, socijalizam je donio neke dobre stvari ali ako nesto(po meni) Tito je trebao uvesti parlamentarnu demokraciju 45´ i prikljucit nas Zapadu. Jest da ni kapitalizam nije cvjecka ali bi sa svojim kapacitetom bili medju prvima u EU a i NATO. Sto znaci da bi danas 99% bila ili i dalje Juga ili nezavisne u miru razdvojene zemlje.

Mi smo(i onda mislim na cijeli Balkan sem mozda Slovenaca) generalno veoma nazadna regija i drustvo. Proveli smo vecinu historije u ratovima i pola ako ne i vise pod tudjom cizmom. Prvi puta kada smo dobili sansu da se oslobodimo i formiramo slobodno drustvo mi smo takvo vidjelo u totalitarnom rezimu sto nam je odgodilo pravo sazrijevanje za jos 50 godina. A onda smo imali ne srecu dolaska nacionalizma mjesto progresivne(stvarne) demokracije i zato smo i danas gdje jesmo(ponovo mislim na Balkan komplet). Prava demokracija jos nije dosla do nas i ne znam kol´ko ce trebati da dodje... Ali kao prvo treba mjenjati mentalitet i odnos ljudi prema drustvu, drzavi i politici. Nacionalizma nece biti na Balkanu ako mi htjednemo da ga ne bude, zato i postoje izbori, dakle greska je u nama i nasoj nazadnosti a ne nekome sto je "klecao kamen" na Golom otoku(a takvih je vrlo malo medju danasnjim nacionalistima) ko´sto neki vole reci...
zlata

Post by zlata »

Pa da je Tito uveo demokraciju.....onda Tito nebi bio Tiiiiiiiii-Tooooooo! Bio je ko-sto je bio....bas zato sto nije bio demokrata!
Jos kad se sastanu nasi starci pa pocnu cmizdrit za svojim "Starim"....Titom dikatatorom! :-) :x

Evo što kaže Đilas:
"Da budem iskren, mi nismo shvaćali zašto nama ove ljude vraćaju. Uglavnom su to bili obični seljaci, oni nisu nikoga ubili. Njihov jedini zločin je bio strah od komunizma. Englezi učiniše nešto sasvim pogrešno kad su ove ljude prebacili preko granice, kao što smo i mi pogrešno učinili što smo ih sve poubijali".
never no

Post by never no »

Nijedna od porodica potpisnika banjalucke deklaracije nije uspjela opstati u BL .
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prozor wrote:
Vodenjak wrote:
Prozor wrote: Ma daj vise, koda masovno klanje sve i jednog stvarnog i ne-stvarnog nacionaliste moze bilo sta donijeti osim mracne tacke u historiji... Greska je u drustvu sa kojim je lahko manipulisati, pa tako i najzesce komunjare posta(se)nu nacional-fasisti...
Ima toga, ali da je samo u drustvu greska, rijesilo bi se to promjenom istog... A promjena je, mashala, bilo i na pretek - sto opet pokazuje da je greska zapravo u nama samima!
Nismo u stanju da se otrgnemo od istorije, nismo u stanju da se odlijepimo od prizivanja duhova, nismo u stanju da se okrenemo buducnosti...
Steta..
A mozda nam je prije svega ovog zadnjeg trebala jos samo jedna generacija provedena u miru... :(
Pa drustvo valjda sacinjava narod :-) Mislim da jednostavno ne dostaje demokratske tradicije, socijalizam je donio neke dobre stvari ali ako nesto(po meni) Tito je trebao uvesti parlamentarnu demokraciju 45´ i prikljucit nas Zapadu. Jest da ni kapitalizam nije cvjecka ali bi sa svojim kapacitetom bili medju prvima u EU a i NATO. Sto znaci da bi danas 99% bila ili i dalje Juga ili nezavisne u miru razdvojene zemlje.

Mi smo(i onda mislim na cijeli Balkan sem mozda Slovenaca) generalno veoma nazadna regija i drustvo. Proveli smo vecinu historije u ratovima i pola ako ne i vise pod tudjom cizmom. Prvi puta kada smo dobili sansu da se oslobodimo i formiramo slobodno drustvo mi smo takvo vidjelo u totalitarnom rezimu sto nam je odgodilo pravo sazrijevanje za jos 50 godina. A onda smo imali ne srecu dolaska nacionalizma mjesto progresivne(stvarne) demokracije i zato smo i danas gdje jesmo(ponovo mislim na Balkan komplet). Prava demokracija jos nije dosla do nas i ne znam kol´ko ce trebati da dodje... Ali kao prvo treba mjenjati mentalitet i odnos ljudi prema drustvu, drzavi i politici. Nacionalizma nece biti na Balkanu ako mi htjednemo da ga ne bude, zato i postoje izbori, dakle greska je u nama i nasoj nazadnosti a ne nekome sto je "klecao kamen" na Golom otoku(a takvih je vrlo malo medju danasnjim nacionalistima) ko´sto neki vole reci...
Imamo demokratiju, imali smo (koliko vec - 5-6?) parlamentarnih izbora od 1995 pa na ovamo.
Zapada sto se tice, ne da smo mu prikljuceni nego nas zapad drzi pod cizmom i hrani na flashicu!
I sta smo postigli s tim? Postigli smo da je stanje gore nego sto je bilo 1995! Porediti ga sa stanjem od prije pocetka devedesetih je iluzorno!

A zbog cega je sve tako? Sasvim sigurno ne zbog nedostatka demokratske tradicije (cega, dijelom, naravno ima!) ali da to nije glavni razlog dokazuje i razvoj situacije u ostalim komunistickim zemljama! (kako se bijedno i nepravedno odnosim prema Jugoslaviji stavljajuci je u ravan sa ostalim komunistickim drzavama! :( )

Dakle, nije u pitanju to!
U pitanju je ono sto rekoh gore: nasha nesposobnost da se otrgnemo od istorije i da se u svom licnom interesu i interesu svoje djece - a samim tim i buducnosti svog naroda i drzave oslobodimo nacionalizma i shovinizma!

Broz je, koliko god to mnogima ovdje smetalo, pokazao obicnim ljudima da se i te kako moze zivjeti u miru sa svojim komsijama! Na zalost, nije imao puno vremena i nisam napamet rekao da nam je mozda trebala jos jedna generacija da pozivi u miru i sumnjam da bi se ikada vise pobili izmedju sebe!

A to sto su oni koji su dosli iza Broza izvadili chune i popishali se ne samo na njegovo djelo vec i na sve ono sto su nashi roditelji gradili je nesto sasvim drugo.
Danas se ti isti javljaju (oni ili oni koji im drze gore pomenute chune, svejedno!) pa pljuju po Brozu u najmanju ruku kao da se digao iz groba pa nas, eto, zavadio!
Mene je moj otac odgajao dok nisam napunio 18. Nakon toga sam njegove savjete uvazavao ali za sve sto sam uradio sam sam odgovornost snosio!
Evo skoro 30 godina nakon odlaska starca koji je u trenutku smrti imao 88 godina mi krivimo njega sto se izmedju sebe koljemo!
Bolesno, apsurdno, balavo, neodgovorno! :oops:
zlatan01

Post by zlatan01 »

zlata wrote:Pa da je Tito uveo demokraciju.....onda Tito nebi bio Tiiiiiiiii-Tooooooo! Bio je ko-sto je bio....bas zato sto nije bio demokrata!
Jos kad se sastanu nasi starci pa pocnu cmizdrit za svojim "Starim"....Titom dikatatorom! :-) :x

Evo što kaže Đilas:
"Da budem iskren, mi nismo shvaćali zašto nama ove ljude vraćaju. Uglavnom su to bili obični seljaci, oni nisu nikoga ubili. Njihov jedini zločin je bio strah od komunizma. Englezi učiniše nešto sasvim pogrešno kad su ove ljude prebacili preko granice, kao što smo i mi pogrešno učinili što smo ih sve poubijali".
Znaci ovako, demokrate Englezi su pomenute ljude izrucili komunistima da bi ih ovi pobili?! Jesu li po tebi Englezi sta bolji od ovih drugih? Nesto me to podsjeca na Srebrenicu kada su demokrate Holandjani izrucili srebrenicane da ih cetnici pobiju...
luciferino

Post by luciferino »

winetou wrote:Bošnjaci i ne žele multikulturnu BiH. Nije to nikakva tajna.
Čudi me samo odnos Bošnjaka prema Titu. kao da je on neka magična ličnost, kao da se o njegovim (ne)djelima ne smije razgovarati. Njegova vojska je palila naša sela i ubijala naše ljude. Jel mu sve to treba oprostiti zbog velikog M? :?
Takvi kao TI onda ne žele BiH opšte. Vjerovatno i nisi iz BiH. Kažem ti jer želim da te izdvojim kao pojedinca. Ova kolektivna propaganda koja uvijek počinje sa "mi" kod mene ne pali. I neću govoriti šta želi jedan narod. Mogu samo reći o ćemu su pričale njegove vođe davne '92 lafo multi-kulti, građanska, sekularna BiH...pa se o tome udaralo na sva zvona kada je trebalo iskamčiti međunarodnu pomoć, a onda se leglo u isti krevet znamo s kim i kako. Kurvanjska politika se nastavlja i danas, a sve preko leđa običnog naroda koji je uljuljkan pričama o buđenju nacionalnog identiteta i skidanju tmine s očiju. Šta te čudi odnos Bošnjaka prema Titu? Što ih ne možeš sve ugurati u tor kojem i sam pripadaš? I ko su tačno ti tvoji ljudi? Oni što mijenjaju boje pošto vidim da vam je taktika i retorika ko da vas je drug Staljin lično podučavao?
Prozor

Post by Prozor »

Vodenjak wrote:
Prozor wrote:
Vodenjak wrote: Ima toga, ali da je samo u drustvu greska, rijesilo bi se to promjenom istog... A promjena je, mashala, bilo i na pretek - sto opet pokazuje da je greska zapravo u nama samima!
Steta..

Imamo demokratiju, imali smo (koliko vec - 5-6?) parlamentarnih izbora od 1995 pa na ovamo.
Imamo nacional-demokraciju koja se bazira na dogadjajima 1992-1995 i "ne-rijesenom" ishodu rata, da smo je dobili 1945 kada su fasisti bili porazeni 1990 99.9% nebi bilo nacionalnih partija. Ishod tadasnjih izbora bi ionako bio pobjeda KP, a kasnije, drustvo nebi pocinjalo od Tita nego od gradjanina. Jedini razlog sto ljude gaje kulte licnosti prema rahmetli Aliji ili nekome drugom je ta komunisticka tradicija, pored ljudske sklonosti imati ovo-zemaljske idole.
Vodenjak wrote:Zapada sto se tice, ne da smo mu prikljuceni nego nas zapad drzi pod cizmom i hrani na flashicu!
I sta smo postigli s tim? Postigli smo da je stanje gore nego sto je bilo 1995! Porediti ga sa stanjem od prije pocetka devedesetih je iluzorno!
Mislim da i sam znas razliku izmedju biranja demokratskog bloka, "free world", 45´ od strane jake i funkcionalne Juge - pobjednice nad fasizmom - i ovaj sadasnji protektorat nakon kraja Hladnog rata.
Vodenjak wrote:A zbog cega je sve tako? Sasvim sigurno ne zbog nedostatka demokratske tradicije (cega, dijelom, naravno ima!) ali da to nije glavni razlog dokazuje i razvoj situacije u ostalim komunistickim zemljama! (kako se bijedno i nepravedno odnosim prema Jugoslaviji stavljajuci je u ravan sa ostalim komunistickim drzavama! :( )

U pitanju je ono sto rekoh gore: nasha nesposobnost da se otrgnemo od istorije i da se u svom licnom interesu i interesu svoje djece - a samim tim i buducnosti svog naroda i drzave oslobodimo nacionalizma i shovinizma!
Znanje historije omogucuje put u buducnost, obitavanje u historiji omugucuje povratak u istu. Mi demokratske tradicije nemamo, bar ne u velikim kolicinama, i onda ne mislim samo na odlazak na glasanje nego poznavanje demokratskih nacela o ravnopravnosti i slobodi ali i individualnosti mjesto kolektivnosti! Kad budemo mislili kao ime i prezime a ne kao pripadnik ove i one nacije oslobodit cemo se i nacionalizma i sovinizma.
Vodenjak wrote:Broz je, koliko god to mnogima ovdje smetalo, pokazao obicnim ljudima da se i te kako moze zivjeti u miru sa svojim komsijama! Na zalost, nije imao puno vremena i nisam napamet rekao da nam je mozda trebala jos jedna generacija da pozivi u miru i sumnjam da bi se ikada vise pobili izmedju sebe!!
Obicni ljudi su u Bosni vec 1000 godina zivjeli u miru sa komsijama davno prije Broza. Da bi se napisalo sve oko toga valjalo bi napisati najmanje 10 stranica ali cinjenica ostaje da je Tito istrijebio mrznju i netrpeljivost medju narodima koja je dozivjela eksloziju 1941-1945. Ali za razliku od mnogih, ja ne vjerujem da u ovdasnjim ljudima "cuci" mrznja koja se od perioda do perioda ispoljava prema drugim i drugacijim. Radi se o ljudskoj primitivnosti i slabosti da ucestvuje u ponizavanju i ubijanju drugih i to se garantovano barem kod nekih ispolji kada god to prilike omoguce. Da je Mihajlovic rekao "ubijajte Beogradsku gradsku gamad sto nas tlaci" ili Pavelic "trijebite dalmatinsku olos" cetnici i ustase bi to 99% radile sa istom strascu bez obzira sto se radi o istoj naciji. Primjer su ti automasi iz ovog rata i svirepnost sto su nad vlastitim narodom iskazali iako nikakva mrznja sigurno nije bila prisutna prije proglasenja autonomije.

Tito je samo izgladio narodne odnose i pokazao da je bolji zivot zajedno vec odvojeno, priznajem da je uspio sa necim sto je rijetko ko ali isto lahko kao sto neki mogu ciniti zlocine neki(a mozda nekad i isti) mogu i zivjeti zajedno. Jer, sta te ustvari sprijecava da zivis u miru sa komsijom? Nista. Ako se sada odselim u Rwandu mogu u miru zivjeti i sa Hutu i Tutsi iako nijednog u zivotu nisam sreo, radi se o najobicnijoj ljudskoj komunikaciji, ko god kaze da ne moze sa nekim sto mu nista nije uradio zivjet ima nedostatak socijalne kompetencije. Ljudi moraju da se nauce da prestanu mislit k´o stoka i oduprijet se bilo kakvim g*vnarima sto im serviraju bolesne ideje bilo o kome da se radi... Mogli smo mi imati 5 generacija u miru opet bi se neko nadje da kolje jer dokel god ljudi imaju slobodnu volju bice ih slabica sto ce podlegati najprimitivnijim strastima. Dobar odgoj je prvo na cemu se trijebljenje takvog primitivizma treba bazirati...
I da, ipak se nismo "pobili izmedju sebe"...
Vodenjak wrote:A to sto su oni koji su dosli iza Broza izvadili chune i popishali se ne samo na njegovo djelo vec i na sve ono sto su nashi roditelji gradili je nesto sasvim drugo.
Danas se ti isti javljaju (oni ili oni koji im drze gore pomenute chune, svejedno!) pa pljuju po Brozu u najmanju ruku kao da se digao iz groba pa nas, eto, zavadio!
Mene je moj otac odgajao dok nisam napunio 18. Nakon toga sam njegove savjete uvazavao ali za sve sto sam uradio sam sam odgovornost snosio!
Evo skoro 30 godina nakon odlaska starca koji je u trenutku smrti imao 88 godina mi krivimo njega sto se izmedju sebe koljemo!
Potpis, i daleko od toga da krivim Tita za 90-e.

I halali na duzini. :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prozor wrote:
Vodenjak wrote:
Prozor wrote: Pa drustvo valjda sacinjava narod :-) Mislim da jednostavno ne dostaje demokratske tradicije, socijalizam je donio neke dobre stvari ali ako nesto(po meni) Tito je trebao uvesti parlamentarnu demokraciju 45´ i prikljucit nas Zapadu. Jest da ni kapitalizam nije cvjecka ali bi sa svojim kapacitetom bili medju prvima u EU a i NATO. Sto znaci da bi danas 99% bila ili i dalje Juga ili nezavisne u miru razdvojene zemlje.

Imamo nacional-demokraciju koja se bazira na dogadjajima 1992-1995 i "ne-rijesenom" ishodu rata, da smo je dobili 1945 kada su fasisti bili porazeni 1990 99.9% nebi bilo nacionalnih partija. Ishod tadasnjih izbora bi ionako bio pobjeda KP, a kasnije, drustvo nebi pocinjalo od Tita nego od gradjanina. Jedini razlog sto ljude gaje kulte licnosti prema rahmetli Aliji ili nekome drugom je ta komunisticka tradicija, pored ljudske sklonosti imati ovo-zemaljske idole.
Vodenjak wrote:Zapada sto se tice, ne da smo mu prikljuceni nego nas zapad drzi pod cizmom i hrani na flashicu!
Mislim da i sam znas razliku izmedju biranja demokratskog bloka, "free world", 45´ od strane jake i funkcionalne Juge - pobjednice nad fasizmom - i ovaj sadasnji protektorat nakon kraja Hladnog rata.
Vodenjak wrote:A zbog cega je sve tako? Sasvim sigurno ne zbog nedostatka demokratske tradicije (cega, dijelom, naravno ima!) ali da to nije glavni razlog dokazuje i razvoj situacije u ostalim komunistickim zemljama! (kako se bijedno i nepravedno odnosim prema Jugoslaviji stavljajuci je u ravan sa ostalim komunistickim drzavama! :( )

Znanje historije omogucuje put u buducnost, obitavanje u historiji omugucuje povratak u istu. Mi demokratske tradicije nemamo, bar ne u velikim kolicinama, i onda ne mislim samo na odlazak na glasanje nego poznavanje demokratskih nacela o ravnopravnosti i slobodi ali i individualnosti mjesto kolektivnosti! Kad budemo mislili kao ime i prezime a ne kao pripadnik ove i one nacije oslobodit cemo se i nacionalizma i sovinizma.
Vodenjak wrote:Broz je, koliko god to mnogima ovdje smetalo, pokazao obicnim ljudima da se i te kako moze zivjeti u miru sa svojim komsijama! Na zalost, nije imao puno vremena i nisam napamet rekao da nam je mozda trebala jos jedna generacija da pozivi u miru i sumnjam da bi se ikada vise pobili izmedju sebe!!
Obicni ljudi su u Bosni vec 1000 godina zivjeli u miru sa komsijama davno prije Broza. Da bi se napisalo sve oko toga valjalo bi napisati najmanje 10 stranica ali cinjenica ostaje da je Tito istrijebio mrznju i netrpeljivost medju narodima koja je dozivjela eksloziju 1941-1945. Ali za razliku od mnogih, ja ne vjerujem da u ovdasnjim ljudima "cuci" mrznja koja se od perioda do perioda ispoljava prema drugim i drugacijim. Radi se o ljudskoj primitivnosti i slabosti da ucestvuje u ponizavanju i ubijanju drugih i to se garantovano barem kod nekih ispolji kada god to prilike omoguce. Da je Mihajlovic rekao "ubijajte Beogradsku gradsku gamad sto nas tlaci" ili Pavelic "trijebite dalmatinsku olos" cetnici i ustase bi to 99% radile sa istom strascu bez obzira sto se radi o istoj naciji. Primjer su ti automasi iz ovog rata i svirepnost sto su nad vlastitim narodom iskazali iako nikakva mrznja sigurno nije bila prisutna prije proglasenja autonomije.

Tito je samo izgladio narodne odnose i pokazao da je bolji zivot zajedno vec odvojeno, priznajem da je uspio sa necim sto je rijetko ko ali isto lahko kao sto neki mogu ciniti zlocine neki(a mozda nekad i isti) mogu i zivjeti zajedno. Jer, sta te ustvari sprijecava da zivis u miru sa komsijom? Nista. Ako se sada odselim u Rwandu mogu u miru zivjeti i sa Hutu i Tutsi iako nijednog u zivotu nisam sreo, radi se o najobicnijoj ljudskoj komunikaciji, ko god kaze da ne moze sa nekim sto mu nista nije uradio zivjet ima nedostatak socijalne kompetencije. Ljudi moraju da se nauce da prestanu mislit k´o stoka i oduprijet se bilo kakvim g*vnarima sto im serviraju bolesne ideje bilo o kome da se radi... Mogli smo mi imati 5 generacija u miru opet bi se neko nadje da kolje jer dokel god ljudi imaju slobodnu volju bice ih slabica sto ce podlegati najprimitivnijim strastima. Dobar odgoj je prvo na cemu se trijebljenje takvog primitivizma treba bazirati...
I da, ipak se nismo "pobili izmedju sebe"...
Vodenjak wrote:A to sto su oni koji su dosli iza Broza izvadili chune i popishali se ne samo na njegovo djelo vec i na sve ono sto su nashi roditelji gradili je nesto sasvim drugo.
Potpis, i daleko od toga da krivim Tita za 90-e.

I halali na duzini. :)
Eeee, da nam je svima malo vishe ovakvih diskusija...
Ne samo na Forumu vec i u stvarnom zivotu.... :)

Ali, necu je nastavljati vec cu samo pokusati ukazati na jednu stvar koju mislim da zaboravljas a to je razvoj dogadjaja 1944. i 1945! Nije Tito bio onako jak tada koliko mi mozda danas mislimo. Da je bio u usponu, bio je ali je i cinjenica da su mu mnogi u tom periodu prilazili ne zbog ljubavi prema njemu vec zato sto su osjetili da bi to mogla biti strana koja pobjedjuje. Medjutim, da je tada neko jogoslovenskog seljaka (a bilo ih je preko 90%) pitao pred neke zamisljene izbore da li je za popa (ili hodzu, svejedno!) ili za nekoga ko kaze da Bog ne postoji, mislim da i sam znas koji bi odgovor bio.
Malo je bilo njih koji su voljeli Broza. On je period poslije rata a onda i onaj prije, u toku i nakon IB-a iskoristio da narod dovede u suru, da potsjece rogove nestasnima a udijeli onima koji su bili na ivici opstanka.
Cinjenica jeste da je narod vremenom zavolio tog covjeka a mi sad mozemo razglabati o tome da li je to bila samo propaganda ili je bilo, ipak, barem malo onoga da su se obicni ljudi za njegova vakta osjetili malo vise - covjekom!

Sve u svemu, ne treba ga dizati u nebesa, ali u svakom slucaju treba njusku trljati bilo kojem od pristalica ovih danasnjih koji pljuju po njemu!
Ni svjesni nisu da su upravo oni, svojim pljuvanjem i svim onim sto su (i sto nisu!) uradili, vratili Broza medju "zive"! :oops:
Prozor

Post by Prozor »

Sada vec idemo u analizu lika i djela Josipa Broza Tita i kao sto sam rekao za to ipak treba puno vise pisanja a cemu ovdje nije ni mjesto. Ali da, stvar je komplikovanija i ima tu puno vise napisati i reci da bi se kvalitetan zakljucak srocio, a sto se tice zamisljenih izbora 45´ ipak mislim da bi, ili barem da je uveden vise-stranacki sistem 50-ih, puno bolje za buducnost bilo. Iskreno ni sam nebi dao glas KP da sam bio ziv, ali Juga je trebala nauciti funkcionisati i bez KP na vlasti, ali opet, druga tema. :-) Jedan covjek iz mog djetinstva je jos tada znao govoriti "narod je stoka" i isto kao sto danas pratimo nacionalne lidere tako smo i onomad pratili Tita. Iako je velika razlika u kvalitetu tora, to ipak ostaje - tor. A nama treba individualnost i napustanje kolektivnog razmisljanja bilo komunisticko bilo etnicko. Znam da ce sada drvlje i kamenje ali ja mislim da dokle god se ova zemlja bazira na konstitutivnim narodima kao polazistem narodu ce se jednostavno naturati etnicka pripadnost, zato mislim da mi moramo imati gradjanski Ustav da bi krenuli naprijed. Ali to je vec druga tema...

U svakom slucaju, svaka diskusija u dobrom duhu pa bilo ovdje ili u stvarnosti doprinosi. :)
never no

Post by never no »

Hm TITO,
velikan za ove danasnje smradove.Bez obzira sta je radio(ako je sta) bar smo bili LJUDI.Imali smo MIR,imali smo POSLA, imali SLOBODU,bili CIJENJENI u svijetu....,. .
Da nenabrajam dalje,a sta imamo danas?
tuga i cemer :sad:
danas

Post by danas »

never no wrote:Nijedna od porodica potpisnika banjalucke deklaracije nije uspjela opstati u BL .
ko im je sprijecio 'opstanak'?
Šandor

Post by Šandor »

never no wrote:Nijedna od porodica potpisnika banjalucke deklaracije nije uspjela opstati u BL .
I mene ovo interesuje. Hajde otipkaj nam.
zlata

Post by zlata »

danas wrote:
Pa Baca Svrbi! Znam 100% da se je unuka najvaznijeg potpisnika udala za Srbijanca....u emigraciji...i da su joj na pocetku rata djeca....uz'tatu...."palila svice" palim srpskim "borcima"...dok su im Srbi ostatak rodbine....rodjene tetke....i ostalu rodbinu.....istijerali iz Banja Luke!
zlata

Post by zlata »

zlatan01 wrote:
zlata wrote:Pa da je Tito uveo demokraciju.....onda Tito nebi bio Tiiiiiiiii-Tooooooo! Bio je ko-sto je bio....bas zato sto nije bio demokrata!

Evo što kaže Đilas:
Znaci ovako, demokrate Englezi su pomenute ljude izrucili komunistima da bi ih ovi pobili?! Jesu li po tebi Englezi sta bolji od ovih drugih? Nesto me to podsjeca na Srebrenicu kada su demokrate Holandjani izrucili srebrenicane da ih cetnici pobiju...
Pa to nije njihova odgovornost. Nisu nama Englezi bili vodje...nego Tito i bratija. Mislim....kurvanjski je napadat ikog drugog....osim onog ko ih je potamanio...i onog ko je dao naredjenje. Tako isto Veliko-Srbi vazda tragaju za opravdanjem za svoja klanja i zlocince....kao...."nije kriv Mladic..on je heroj...sve je to maslo EU i SAD-a i Njemacke...i Vatikana"...svacija odgovornost.....ali ne onih koji su definitivno KRIVI. A 'naki k'o Mladic i bratija su sigurno naucili svoje koljacke metode (primjenjene u Srebrenici)...u JNA....od onih istih "Prvoboraca" koji su nemilosrdno klali na Blajburgu. Opravdaj ti meni Blajburg...i ja cu tebi Srebrenicu!
Predlazem...da se okanimo potrage za Mladicem....jer u biti...krivi su Holandjani! Jer tako?
Last edited by zlata on 29/11/2007 20:35, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

zlata wrote:
danas wrote:
Pa Baca Svrbi! Znam 100% da se je unuka najvaznijeg potpisnika udala za Srbijanca....u emigraciji...i da su joj na pocetku rata djeca....uz'tatu...."palila svice" palim srpskim "borcima"...dok su im Srbi ostatak rodbine....rodjene tetke....i ostalu rodbinu.....istijerali iz Banja Luke!
pa nije mi bilo jasno -- da li se odnosi na opstanak za vrijeme WWII, za doba komunista, ili zadnji rat... pa sam pitala za pojasnjenje...
zlata

Post by zlata »

danas wrote:
zlata wrote:
danas wrote: ko im je sprijecio 'opstanak'?
pa nije mi bilo jasno -- da li se odnosi na opstanak za vrijeme WWII, za doba komunista, ili zadnji rat... pa sam pitala za pojasnjenje...
Ma govorim ti za sad...ovaj zadnji...od 1991-e.
luciferino

Post by luciferino »

Prozor wrote:Sada vec idemo u analizu lika i djela Josipa Broza Tita i kao sto sam rekao za to ipak treba puno vise pisanja a cemu ovdje nije ni mjesto. Ali da, stvar je komplikovanija i ima tu puno vise napisati i reci da bi se kvalitetan zakljucak srocio, a sto se tice zamisljenih izbora 45´ ipak mislim da bi, ili barem da je uveden vise-stranacki sistem 50-ih, puno bolje za buducnost bilo. Iskreno ni sam nebi dao glas KP da sam bio ziv, ali Juga je trebala nauciti funkcionisati i bez KP na vlasti, ali opet, druga tema. :-) Jedan covjek iz mog djetinstva je jos tada znao govoriti "narod je stoka" i isto kao sto danas pratimo nacionalne lidere tako smo i onomad pratili Tita. Iako je velika razlika u kvalitetu tora, to ipak ostaje - tor. A nama treba individualnost i napustanje kolektivnog razmisljanja bilo komunisticko bilo etnicko. Znam da ce sada drvlje i kamenje ali ja mislim da dokle god se ova zemlja bazira na konstitutivnim narodima kao polazistem narodu ce se jednostavno naturati etnicka pripadnost, zato mislim da mi moramo imati gradjanski Ustav da bi krenuli naprijed. Ali to je vec druga tema...

U svakom slucaju, svaka diskusija u dobrom duhu pa bilo ovdje ili u stvarnosti doprinosi. :)
Bravo za boldirano :thumbup:
Inače, iskren i racionalan post bez bolesne pristrasnosti.
Prozor

Post by Prozor »

luciferino wrote:
Prozor wrote:Sada vec idemo u analizu lika i djela Josipa Broza Tita i kao sto sam rekao za to ipak treba puno vise pisanja a cemu ovdje nije ni mjesto. Ali da, stvar je komplikovanija i ima tu puno vise napisati i reci da bi se kvalitetan zakljucak srocio, a sto se tice zamisljenih izbora 45´ ipak mislim da bi, ili barem da je uveden vise-stranacki sistem 50-ih, puno bolje za buducnost bilo. Iskreno ni sam nebi dao glas KP da sam bio ziv, ali Juga je trebala nauciti funkcionisati i bez KP na vlasti, ali opet, druga tema. :-) Jedan covjek iz mog djetinstva je jos tada znao govoriti "narod je stoka" i isto kao sto danas pratimo nacionalne lidere tako smo i onomad pratili Tita. Iako je velika razlika u kvalitetu tora, to ipak ostaje - tor. A nama treba individualnost i napustanje kolektivnog razmisljanja bilo komunisticko bilo etnicko. Znam da ce sada drvlje i kamenje ali ja mislim da dokle god se ova zemlja bazira na konstitutivnim narodima kao polazistem narodu ce se jednostavno naturati etnicka pripadnost, zato mislim da mi moramo imati gradjanski Ustav da bi krenuli naprijed. Ali to je vec druga tema...

Bravo za boldirano :thumbup:
Inače, iskren i racionalan post bez bolesne pristrasnosti.
:)
zlatan01

Post by zlatan01 »

zlata wrote:
zlatan01 wrote:

Evo što kaže Đilas:
Pa to nije njihova odgovornost. Nisu nama Englezi bili vodje...nego Tito i bratija. Mislim....kurvanjski je napadat ikog drugog....osim onog ko ih je potamanio...i onog ko je dao naredjenje. Tako isto Veliko-Srbi vazda tragaju za opravdanjem za svoja klanja i zlocince....kao...."nije kriv Mladic..on je heroj...sve je to maslo EU i SAD-a i Njemacke...i Vatikana"...svacija odgovornost.....ali ne onih koji su definitivno KRIVI. A 'naki k'o Mladic i bratija su sigurno naucili svoje koljacke metode (primjenjene u Srebrenici)...u JNA....od onih istih "Prvoboraca" koji su nemilosrdno klali na Blajburgu. Opravdaj ti meni Blajburg...i ja cu tebi Srebrenicu!
Predlazem...da se okanimo potrage za Mladicem....jer u biti...krivi su Holandjani! Jer tako?
Svasta ti ovdje udrobi...Odgovoran je i onaj ko moze a nece da sprijeci zlocin. I holandski vojnici su mogli uciniti vise kao i njihova vlada i UN tako da i oni snose dio odgovornosti. I de majke ti reci sto bih ja to trebao pravdati Blajburg ili bilo koji drugi zlocin?
Posten covjek

Post by Posten covjek »

Jos od pocetka uspostavljanja Nezavisne Drzave Hrvatske gledamo mi muslimani sa najvecom zabrinutoscu kako su neki i drugi odgovorni i neodgovorni faktori cinili najgrublje greske, pa i zlocine. Najelementarnija prava covjeka gazena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost zivota i imetka, sloboda vjere i savjesti prestali su da vaze za veliki dio naroda ovih krajeva.
Ubijanje svestenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama cesto posve nevinih ljudi, zena i djece, gonjenje u masama od kuce i postelje citavih porodica sa rokom od 1-2 sata za spremanje, za njihovo deportovanje u nepoznatom pravcu, prisvajanje i pljackanje njihove imovine, prisiljavanje na prelazak na katolicku vjeru, rusenje bogomolja, sve su to cinjenice koje su zaprepastile svakog postenog covjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije.
Mi nismo ni ocekivali, a kamo li zeljeli ovakve metode rada i
upravljanja u nasim krajevima.
Moralo se znati da ce se klica ponovo pojaviiti. Neko mozda udari na ono od cega su se mnogi plasili, a mozda i ............

Malo je tesko objasnjavati istoriju u prvom razredu.
Posten covjek

Post by Posten covjek »

I "1941" pardon 1991 se mozda mogla sprijeciti
never no

Post by never no »

za @sandor i @danas,
Pa nisu mogli opstati zbog cetnickog pirovanja,veoma jednostavan odgovor.
danas

Post by danas »

never no wrote:za @sandor i @danas,
Pa nisu mogli opstati zbog cetnickog pirovanja,veoma jednostavan odgovor.
ok, znaci radi se o desavanjima iz 1992-e...
znas li kako je vlada NDH reagovala na ovo pismo; da li su potpisnici imali problema i ako da -- kakvih... jer ja sam prvo pomislila da su ih ustase poubijale zbog ovog pisma...
never no

Post by never no »

@danas,
nisu ih poubijali ali je bilo veoma pipljivo pisati tako sto u to vrijeme.Nazalost "92 "zaboravilo se na to veoma brzo pa su maltene sve porodice tih potpisnika kao i drugo nesrpsko(necetnicko)stanovnistvo protjerano.Dodje ono sto bi narod rekao:ti njega kruhom ,on tebe kamenom.
pozdrav
never no

Post by never no »

@danas,
isto tako bih jos samo dodao da je jedan broj ljudi koji su se osjecali bosanci pravoslavci napustio grad i preko BG tj.srbije fatao se zapadne europe i "trecih zemalja".
Post Reply