Prozor wrote:Vodenjak wrote:Prozor wrote:
Ma daj vise, koda masovno klanje sve i jednog stvarnog i ne-stvarnog nacionaliste moze bilo sta donijeti osim mracne tacke u historiji... Greska je u drustvu sa kojim je lahko manipulisati, pa tako i najzesce komunjare posta(se)nu nacional-fasisti...
Ima toga, ali da je samo u drustvu greska, rijesilo bi se to promjenom istog... A promjena je, mashala, bilo i na pretek - sto opet pokazuje da je greska zapravo u nama samima!
Nismo u stanju da se otrgnemo od istorije, nismo u stanju da se odlijepimo od prizivanja duhova, nismo u stanju da se okrenemo buducnosti...
Steta..
A mozda nam je prije svega ovog zadnjeg trebala jos samo jedna generacija provedena u miru...

Pa drustvo valjda sacinjava narod
Mislim da jednostavno ne dostaje demokratske tradicije, socijalizam je donio neke dobre stvari ali ako nesto(po meni) Tito je trebao uvesti parlamentarnu demokraciju 45´ i prikljucit nas Zapadu. Jest da ni kapitalizam nije cvjecka ali bi sa svojim kapacitetom bili medju prvima u EU a i NATO. Sto znaci da bi danas 99% bila ili i dalje Juga ili nezavisne u miru razdvojene zemlje.
Mi smo(i onda mislim na cijeli Balkan sem mozda Slovenaca) generalno veoma nazadna regija i drustvo. Proveli smo vecinu historije u ratovima i pola ako ne i vise pod tudjom cizmom. Prvi puta kada smo dobili sansu da se oslobodimo i formiramo slobodno drustvo mi smo takvo vidjelo u totalitarnom rezimu sto nam je odgodilo pravo sazrijevanje za jos 50 godina. A onda smo imali ne srecu dolaska nacionalizma mjesto progresivne(stvarne) demokracije i zato smo i danas gdje jesmo(ponovo mislim na Balkan komplet). Prava demokracija jos nije dosla do nas i ne znam kol´ko ce trebati da dodje... Ali kao prvo treba mjenjati mentalitet i odnos ljudi prema drustvu, drzavi i politici. Nacionalizma nece biti na Balkanu ako mi htjednemo da ga ne bude, zato i postoje izbori, dakle greska je u nama i nasoj nazadnosti a ne nekome sto je "klecao kamen" na Golom otoku(a takvih je vrlo malo medju danasnjim nacionalistima) ko´sto neki vole reci...
Imamo demokratiju, imali smo (koliko vec - 5-6?) parlamentarnih izbora od 1995 pa na ovamo.
Zapada sto se tice, ne da smo mu prikljuceni nego nas zapad drzi pod cizmom i hrani na flashicu!
I sta smo postigli s tim? Postigli smo da je stanje gore nego sto je bilo 1995! Porediti ga sa stanjem od prije pocetka devedesetih je iluzorno!
A zbog cega je sve tako? Sasvim sigurno ne zbog nedostatka demokratske tradicije (cega, dijelom, naravno ima!) ali da to nije glavni razlog dokazuje i razvoj situacije u ostalim komunistickim zemljama! (kako se bijedno i nepravedno odnosim prema Jugoslaviji stavljajuci je u ravan sa ostalim komunistickim drzavama!

)
Dakle, nije u pitanju to!
U pitanju je ono sto rekoh gore: nasha nesposobnost da se otrgnemo od istorije i da se u svom licnom interesu i interesu svoje djece - a samim tim i buducnosti svog naroda i drzave oslobodimo nacionalizma i shovinizma!
Broz je, koliko god to mnogima ovdje smetalo, pokazao obicnim ljudima da se i te kako moze zivjeti u miru sa svojim komsijama! Na zalost, nije imao puno vremena i nisam napamet rekao da nam je mozda trebala jos jedna generacija da pozivi u miru i sumnjam da bi se ikada vise pobili izmedju sebe!
A to sto su oni koji su dosli iza Broza izvadili chune i popishali se ne samo na njegovo djelo vec i na sve ono sto su nashi roditelji gradili je nesto sasvim drugo.
Danas se ti isti javljaju (oni ili oni koji im drze gore pomenute chune, svejedno!) pa pljuju po Brozu u najmanju ruku kao da se digao iz groba pa nas, eto, zavadio!
Mene je moj otac odgajao dok nisam napunio 18. Nakon toga sam njegove savjete uvazavao ali za sve sto sam uradio sam sam odgovornost snosio!
Evo skoro 30 godina nakon odlaska starca koji je u trenutku smrti imao 88 godina mi krivimo njega sto se izmedju sebe koljemo!
Bolesno, apsurdno, balavo, neodgovorno!