Nacionalna imena?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Šandor

Post by Šandor »

Vodenjak wrote:2. Ocekivati da bi Srbi i Hrvati mogli davati imena koja u korijenu imaju rijeci koji ne pripadaju nasem jeziku nego su varvarizmi istocnjackog porijekla je stvarno smijesno, posebno kad se ima u vidu kada i na koji nacin su imena koja se kod nas nazivaju muslimanskim uvezena u Bosnu.
Pošteno. Ali ne do kraja pošteno. Jer kod Srba i Hrvata su u velikoj mjeri zastupljena imena koja nisu bila prisutna kod Južnih Slavena prije nekih 1000-1200 godina.
Često dolaze do izražaja dvostruki standardi kada se vodi diskusija o stvarima koje te (očito je :D ) mnogo frustriraju. :-)

Kao, kako možeš očekivati da oni prihvate to.....ne očekujem....znam da neće prihvatiti....ali ni ja neću prihvatiti neke stvari koje konstantno potenciraš. A nisi jedini koji je govorio o potrebi ulizivanja Srbima. :D To se neće desiti. Po hiljaditi ti put kažem. :D
Vodenjak wrote:3. Kada Bosnjaci daju imena koja u korijenu imaju neko znacenje na nasem jeziku (kao npr. Zoran, Goran, Damir i sl), ti ces sigurno reci da oni u tom slucaju daju srpska ili hrvatska imena. Dakle NE pravoslavna ili katolicka!

Ako bi pak Srbin ili Hrvat dali ime djetetu npr Ahmet, ti bi u tom slucaju vjerovatno rekao kako su mu dali muslimansko ime, ali malo teze bi mogao reci da je to ime tipicno bosnjacko.
Ne postoje Srpska, Hrvatska i Bošnjačka imena.
Ono što sam želio reći jeste slijedeće.....ako Bošnjaci jednim dijelom mogu prihvatiti imena koja prevladavaju kod Srba i Hrvata....zašto se Srbi i Hrvati makar ne pomire sa činjenicom da Bošnjaci nose imena Ahmet, Irfan, Naida, Dalila......zašto?
Zato što ne mogu da se pomire sa sobom. Ne mogu da naprave razliku između vladavine Turaka na ovim prostorima i onoga što je ostalo iza njih. Zato je ovdje bio rat.
Zato što je veliki dio Srba zaslijepljen mržnjom prema svemu što ima veze sa Islamom na ovim prostorima.
gavrilo

Post by gavrilo »

Šandor wrote:Zato što je veliki dio Srba zaslijepljen mržnjom prema svemu što ima veze sa Islamom na ovim prostorima.

:roll:
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
Šandor wrote:Zato što je veliki dio Srba zaslijepljen mržnjom prema svemu što ima veze sa Islamom na ovim prostorima.
jebiga gavrilo, da ih nije veliki broj ovakvih -- rat se ne bi ni desio.... znas to i sam...

srbi daju svojoj djeci imena tipa petar i marko, koja nisu srpska nego biblijska imena, i to je njima OK. ali nije im OK da im komsija da sinu ime iz kurana... jer marko moze, ali muhamed ne moze! kad skontaju da je sve to OK, onda ce i njima i nama biti napretka i mirnog zivota... :roll:
rei

Post by rei »

danas wrote:
gavrilo wrote:
jebiga gavrilo, da ih nije veliki broj ovakvih -- rat se ne bi ni desio.... znas to i sam...

srbi daju svojoj djeci imena tipa petar i marko, koja nisu srpska nego biblijska imena, i to je njima OK. ali nije im OK da im komsija da sinu ime iz kurana... jer marko moze, ali muhamed ne moze! kad skontaju da je sve to OK, onda ce i njima i nama biti napretka i mirnog zivota... :roll:
Srbi su u rat isli zbog teritorija, a na toj terotoriji nisu bili samo
Muslimani nego i Hrvati , i oni su cistili teritorije od nesrspkog zivlja
pa ma ko to bio....
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

danas wrote:
gavrilo wrote:

istina je da srbi daju biblijska, ja bi ih nazvala hriscanskim imenima. ali moras priznati da u retkim slucajevima bi bosnjak dao ime detetu jovan ili milan, kao sto srbin ili hrvat ne bi dao muhamed. ja sam vec rekla da ima slucajeva gde su srbi davali bosnjacka imena.
Tulipan

Post by Tulipan »

@Ana_Ana

Gdje ćeš za Novu?
danas

Post by danas »

Ana_Ana wrote:
istina je da srbi daju biblijska, ja bi ih nazvala hriscanskim imenima. ali moras priznati da u retkim slucajevima bi bosnjak dao ime detetu jovan ili milan, kao sto srbin ili hrvat ne bi dao muhamed. ja sam vec rekla da ima slucajeva gde su srbi davali bosnjacka imena.
ja sam ti vec rekla da se sinovi dzemala bijedica zovu dragan i miljenko. unuka mu se zove masha, rodjena od oca muslimana i majke muslimanke. ovakvih primjera znam koliko hoces. muslimani su itekako davali ne-muslimanska imena djeci, od maja do alisa, sabina i ivana, pa do zlatko i dragan. sin muhameda filipovica se zove nenad. rodica im je suzana; svi rodjeni od oba roditelja muslimana.

primjeri koja si ti navela nisu muslimanska imena ni u kom slucaju: milada je cesto ime u ceskoj, te je time slavensko ime. mirela je francuskog porijekla, i davali su ga cesto i srbi, i hrvati, i muslimani. nadji mi srbina koji je sinu dao ime ahmet, pa da pricamo. jedini covjek kojeg znam da je dao kcerki ime azra je jedan amerikanac ozenjen srpkinjom iz BG; kada sam ih pitala zasto, rekose mi da su veliki postovaoci lika i djela dzonija stulica :D
Last edited by danas on 22/12/2005 17:39, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

Ana_Ana wrote:
danas wrote:
gavrilo wrote: :roll:

bosnjacka imena su ti ... denis, elvis, ado, muki... :D

a cisto sumnjam da bi srbin dao ime "muhamed"... :D
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:Srbi su u rat isli zbog teritorija...
rado ide srbin u vojnike
dva ga vuku
a trojica tuku

:D
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

gavrilo wrote:
rado ide srbin u vojnike
dva ga vuku
a trojica tuku

dok ja nasu domovinu cuvam
umesto da sedim i da duvam :D

znas dalje?
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rado ide srbin u vojnike
dva ga vuku
a trojica tuku

ma vidjeli smo da i nisu nesto najvise vole topove zaposliti pa krehati
po civilima :D
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:ma vidjeli smo da i nisu nesto najvise vole topove zaposliti pa krehati

drugom prilikom cemo o tome :wink:
gavrilo

Post by gavrilo »

Ana_Ana wrote: dok ja nasu domovinu cuvam

znas dalje?

ko te ljubi dok sam ja na strazi :D
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

danas wrote:
Ana_Ana wrote:
ja sam ti vec rekla da se sinovi dzemala bijedica zovu dragan i miljenko. unuka mu se zove masha, rodjena od oca muslimana i majke muslimanke. ovakvih primjera znam koliko hoces. muslimani su itekako davali ne-muslimanska imena djeci, od maja do alisa, sabina i ivana, pa do zlatko i dragan.

primjeri koja si ti navela nisu muslimanska imena ni u kom slucaju: milada je cesto ime u ceskoj, te je time slavensko ime. mirela je francuskog porijekla, i davali su ga cesto i srbi, i hrvati, i muslimani. nadji mi srbina koji je sinu dao ime ahmet, pa da pricamo. jedini covjek kojeg znam da je dao kcerki ime azra je jedan amerikanac ozenjen srpkinjom iz BG; kada sam ih pitala zasto, rekose mi da su veliki postovaoci lika i djela dzonija stulica :D
Znam zenu cija se cerka zove Emina ali je iz mesanog braka. Sad mozda ima i Ahmet ali ja ne znam.
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

gavrilo wrote:
Ana_Ana wrote: dok ja nasu domovinu cuvam

znas dalje?

ko te ljubi dok sam ja na strazi :D
Ma Vazi :D
rei

Post by rei »

Ana_Ana wrote:
danas wrote:
gavrilo wrote: :roll:

ma kako su krenuli Bosnjaci sa imenima prije rata, i kad izbi rat
pa im Srbi pokazase svoje pravo lice............. :oops: :D
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:pa im Srbi pokazase svoje pravo lice............. :oops: :D

a da li bi moje srpsko lice poljubila :D
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:ma vidjeli smo da i nisu nesto najvise vole topove zaposliti pa krehati

drugom prilikom cemo o tome :wink:
sta o podbacivanju pjesadije :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Evo i mog doprinosa,skromnog, ovoj diskusiji:

Postoje dva stara ženska imena,koja imaju slavenski korijen,a nadijevana su isključivo muslimankama:Plema i Muškija!

Postoje,također, dva ženska imena, Zlata i Bisera, koja su veoma česta među muslimankama,a također,imaju slavenski korijen.

Eto :)

A što se tiče raširenosti uglavnom arapskim i dijelom turskih imena među Bošnjacima, priča je duga i ja sam uvjeren da je gosn Vodenjak,kao pametan i obrazovan čovjek veoma dobro zna.

I zna zbog čega Malajci,Turci,Pakistanci.... za razliku od Bošnjaka, iako muslimani,uglavnom nose malajska,turska,pakistanska imena. Iako i među njima ima Muhammeda, Fatima, Osmana, Omera....
danas

Post by danas »

Ana_Ana wrote: Znam zenu cija se cerka zove Emina ali je iz mesanog braka. Sad mozda ima i Ahmet ali ja ne znam.
pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:

ako je samo zbog te cinjenice naravno da ne bi :D :lol:
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

danas wrote:
Ana_Ana wrote: Znam zenu cija se cerka zove Emina ali je iz mesanog braka. Sad mozda ima i Ahmet ali ja ne znam.
pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...
e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote: I zna zbog čega Malajci,Turci,Pakistanci.... za razliku od Bošnjaka, iako muslimani,uglavnom nose malajska,turska,pakistanska imena. Iako i među njima ima Muhammeda, Fatima, Osmana, Omera....
tacno! u turskoj -- u kojoj postoji jaka nacionalna svijest -- sve je vise i vise originalnih turskih imena, koja su autohtona turska imena, nadjevana prije prihvatanja islama i koja su se i dalej ocuvala. moja se rodbina zovu basak, ruya, pinar, ozlem, can, aksu... to su vam "prava" turska imena, za koja mi u bosni naravno nikad nismo ni culi.
danas

Post by danas »

Ana_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
pa mogao je vala prelomit i dat joj ime kako treba -- lejla :D :D :D
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:
gavrilo wrote:

ako je samo zbog te cinjenice naravno da ne bi :D :lol:

ma mislim... mene kao mene :D
Post Reply