Pošteno. Ali ne do kraja pošteno. Jer kod Srba i Hrvata su u velikoj mjeri zastupljena imena koja nisu bila prisutna kod Južnih Slavena prije nekih 1000-1200 godina.Vodenjak wrote:2. Ocekivati da bi Srbi i Hrvati mogli davati imena koja u korijenu imaju rijeci koji ne pripadaju nasem jeziku nego su varvarizmi istocnjackog porijekla je stvarno smijesno, posebno kad se ima u vidu kada i na koji nacin su imena koja se kod nas nazivaju muslimanskim uvezena u Bosnu.
Često dolaze do izražaja dvostruki standardi kada se vodi diskusija o stvarima koje te (očito je
Kao, kako možeš očekivati da oni prihvate to.....ne očekujem....znam da neće prihvatiti....ali ni ja neću prihvatiti neke stvari koje konstantno potenciraš. A nisi jedini koji je govorio o potrebi ulizivanja Srbima.
Ne postoje Srpska, Hrvatska i Bošnjačka imena.Vodenjak wrote:3. Kada Bosnjaci daju imena koja u korijenu imaju neko znacenje na nasem jeziku (kao npr. Zoran, Goran, Damir i sl), ti ces sigurno reci da oni u tom slucaju daju srpska ili hrvatska imena. Dakle NE pravoslavna ili katolicka!
Ako bi pak Srbin ili Hrvat dali ime djetetu npr Ahmet, ti bi u tom slucaju vjerovatno rekao kako su mu dali muslimansko ime, ali malo teze bi mogao reci da je to ime tipicno bosnjacko.
Ono što sam želio reći jeste slijedeće.....ako Bošnjaci jednim dijelom mogu prihvatiti imena koja prevladavaju kod Srba i Hrvata....zašto se Srbi i Hrvati makar ne pomire sa činjenicom da Bošnjaci nose imena Ahmet, Irfan, Naida, Dalila......zašto?
Zato što ne mogu da se pomire sa sobom. Ne mogu da naprave razliku između vladavine Turaka na ovim prostorima i onoga što je ostalo iza njih. Zato je ovdje bio rat.
Zato što je veliki dio Srba zaslijepljen mržnjom prema svemu što ima veze sa Islamom na ovim prostorima.