DERVIŠI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Soldier_of_Allah

Post by Soldier_of_Allah »

Kafirima ne, ali zalutalima da....Akidu popravi i bices OK...
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Da li Sultan Mehmed Fatih isto tako jedan od zalutalih, isto pitanje vazi i za Gazi-Husrefbega???
rehaktor

Post by rehaktor »

dervisi su slicni vehabijama... osim sto su produktiviniji i mnogo pismeniji :)
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Ljudi zasto se tako prepucavate...stvarno ne razumijem;

Nego, svim zaint. evo link pa neka pogledaju, procitaju i ako hoce prihvate stosta od onoga sto je napisano:

http://www.lijecenje-kuranom.com/

Inace, moze se kupiti i knjiga, a sama cinjenica da sam je kupio na carsiji u dzamijskoj knjizari govori o odobravanju iste u svijetu Islama...

Pozdrav!
avicena

Post by avicena »

hananah wrote: ....Ja samo sebi vjerujem i u sebe vjerujem,...
Niče, kojeg William naziva filozofskim pesimistom, svoju je filozofiju izgradio na ideji moći. On između ostalog kaže: “Milost i sažaljenje treba odbaciti. Sažaljenje je znak slabosti. Skromnost i poslušnost su bezvrijedni i jadni. Samilost, strpljenje, oprost i prelazak preko greški ustvari su znak mlitavosti i neambicioznosti. Zašto ubiti dušu? Dušu treba odgajati. Zašto obožavati druge? Sebe treba obožavati, a nemoćne i bijedne treba pustiti da nestanu.” Nitche ovakvim stavovima i pogledima živi u svijetu koji je jedna vrsta doživotnog zatvora. Usljed zakona po kojem se svakom čovjeku na kraju vraća upravo ono što je svojim djelima i zaslužio, tako i Nitche pred kraj života udara glavom o zid svoga filozofskog poimanja. U pismu upućenom vlastitoj sestri pred kraj života Nitche se jada: “Kako prolazi vrijeme život mi je nepodnošljiviji. Godinama sam trpio bolest koja me je dovodila na izmak snaga, međutim nikada mi nije bilo kao sada. Sada, kada sam pun tuge i beznađa. Šta se dogodilo? Desilo se ono što i treba da se desi. Sukobi koje sam imao s ljudima uništili su nadu u njima prema meni, a sada, sa obje strane vidimo pogreške. Bože, kako sam usamljen! Nemam nikoga s kim bi se mogao nasmijati i ispiti jednu šolju čaja. Nema nikoga ko bi mi pružio prijateljsku utjehu.”
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

The_Fluid wrote:Osvrnut cu se samo na ovo probadanje nozevima, isto se bazira na:
25. ajetu sure Hadid (zeljezo), i nema veze sa magijom ili hipnozom. To je stvarni cin, gdje se, preko fizicke konstrukcije dervisa, vidi Allahova moc. Nema krvi, bola, infekcije, sto bi se, po prirodi stvari i sa medicinskog gledista, kao nuspojava moralo pojaviti. Taj cin ne sluzi da bi se nadmetali, nego je iskljucivo dokaz Allahove moci, i obavlja se u uskim krugovima, povodom posebnih, mubarek-noci.
Ima veze itekako;
25. Mi smo izaslanike naše s jasnim dokazima slali i po njima knjige i terazije objavljivali, da bi ljudi pravedno postupali - a gvožđe smo stvorili, u kome je velika snaga i koje ljudima koristi - i da bi Allah ukazao na one koji pomažu vjeru Njegovu i poslanike Njegove kad Ga ne vide. Allah je, uistinu, moćan i silan.(el-Hadid-Gvozdje)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

abdulhaqq_ wrote:Bujrum u tekiju , pa da vidis kako stvari stoje !
Bio prvi put u zivotu u tekiji i na zikru po drugi put, jedva doso sebi od onoga sto sam sve vidio; svijece na turbetima u tekiji, turbeta kakvi ti mauzoleji, ljudi uce dove sejhovima, slika po tekiji od sejhova vise neg ikona i u jednoj crkvi a nije se moglo nac mjesta za jednu obicnu vaktiju na zidu, hrana na mezarju, turbeta unutar same tekije, onda zikr nekakav koji se moze uporedit samo sa uzickim kolom (da Allah sacuva), nadam se da nisu sve tekije takve, a i ono sto ''muridi' uce u tim tekijama je katastrofa; cisto huskanje protiv ostalih muslimana! :x
hananah

Post by hananah »

Poslije malo citanja o Dervisima sve mi se vise dopadaju njihovi stavovi i shvatanja, reinkarnacija, okretanje duhovnom, izjednacavanje zena i muskaraca itd. itd. :)
Tako da bih se zbilja mogla naci u njihovom ucenju :) Jer Dervisi mi se cine nesto kao muslimanski Budisti i zaista mi se cini da postuju i praktikuju neke izvorne vrijednosti stare desecima tisuca godina :)
Molim jos linkova o Dervisima :) Hvala :)
hananah

Post by hananah »

Avicena ja nisam nigdje rekla da sebe obozavam nego da sebi vjerujem i da vjerujem u sebe. Meditacijom pronalazim put do sebe i u sebi nalazim odgovore na sva pitanja, na taj nacin nalazim ljubav i postovanje prema svim zivim bicima :) Tako mi ne trpaj rijeci u usta svega ti i ne lupetaj o necemu o cemu pojma nemas. Hvala :)
I daleko od toga da sam usamljena, ja jesam "usamljena" od onih ljudi koje ne zelim u svom zivotu, zelim im svako dobro ali daleko im kuca od moje, a to su ljudi koji pokusavaju da mi nametnu nesto za sto u mom srcu razumevanja nema a u glavi nema logike za neke stvari :) Volim ih i postujem jer su ziva bica ali posto se ne slazem s njima jesam "usamljena"od njihovog drustva, ali zato nisam "usamljena" od svojih istomisljenika :) Na svijetu postoje ljudi koji nisu radikalni u svojoj vjeri, ako ti to ista znaci :)
legionarka

Post by legionarka »

ko smo mi da kazemo sta je ispravo a sta ne...treba samo ako vec vjerujemo da je da vjera duboko u nama i da je Bog u nama samima...kako rece Al Haladz (mozda pogresno napisah) Ja sam Bog odnosno Bog je u meni...najbitnije je da mi u sebi osjetimo tu prisutnost a kako cemo je ispoljiti na nama je samima..

Jako dobra tema...aferim :)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

U kojoj si ti to tekiji bio , pa si slike vidio???
Toozla

Post by Toozla »

....sve sto ja znam je cinjenica koja kaze da su dervisi kroz vijekove prisutni u Bosni....ako je nesto novotarija, onda su to kratke pantalonice i ZZ Top bradice....barem za bosanske prilike.....
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

BISMILLAHIR~RAHMANIR~RAHIM

U Ime Allaha, Sveopćeg Dobročinitelja, Milostivog

"Ve 'atasimuu bihablillahi džemi'au~ve la teferrequu. Vezkuruu ni'ametellahi 'alejkum iz kuntum e'adaaen fe ellefe bejne quluubikum fe asbahtum bini'ametihii ihvaanau~ve kuntum 'alaa šefaa hufretim~minen~naari fe enqazekum~minha. Kezaalike jubejjinullahu lekum aajaatihi le'allekum tehtedun."

"Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali." (Ali 'Imran 103)

"Ja ejjuhel~lezine amenuu iza darebtum fi sebilillaahi fetebejjenuu ve la tequuluu limen elqaa ilejkumus~selaame leste mu'minan tebteguune 'aredal~hajatid~dunija fe 'indellahi meganimu kesirah. Kezaalike kuntum~min qablu femen~nallahu 'alejkum fetebejjenuu, innellahe kane bima te'alemune habira."

"O vjernici, kada u boj krenete, na Allahovom putu, sve dobro ispitajte i onome ko vam selam nazove ne recite: 'Ti nisi vjernik!' - kako biste se domogli ovozemaljskih dobara; tä u Allaha su mnoge dobiti! I vi ste prije bili kao oni, pa vam je Allah darovo milost Svoju; zato uvijek dobro ispitajte, a Allahu je, zaista, poznato ono što radite." (En-Nisa 94)

Sunan Ebu-Dawud Hadis 2526 Prenosi Enes ibn Malik

Poslanik je rekao: Tri stvari su korijen vjere: sustezanje od (ubistva) osobe koja izgovori (šehadet), "Nema boga osim Allaha" i da je ne naziva kafirom zbog bilo kojeg njenog grijeha, i da ga ne isključuje iz Islama radi bilo koje njene akcije (djela, ponašanja); i džihad će se obavljati od dana kad me je Allah poslao kao Poslanika sve do dana kada će se zadnji pripadnici mog ummeta (sljedbenika) boriti protiv Dedždžala (Antihrista). Tiranija tiranina i pravda bilo kojeg pravedna vladara ga neće ukinuti (tj. Džihad je Islamska dužnost koju niko ne može dokinuti kao zastarjelom i nepotrebnom). Osoba mora imati vjerovanje u Božansko određenje.

Sahih El-Buhari Hadis 9.5 Prenosi El Miqdad bin Amr El Kindi

Saveznik od Beni Zuhra koji je učestvovao u bitci na Bedru sa Poslanikom, da je on rekao, "O Allahov Poslaniče! Akobih ja sreo nevjernika i upustio se u borbu sa njim, i on mi svojom sabljom odsječe ruku, i onda se sakrije ispod drveta, i kaže, 'Ja sam se pokorio Allahu (tj. prihvatio Islam),' da li ga onda mogu ubiti poslije te njegove izjave?" Allahov Poslanik reče, "Ne ubijaj ga." El-Miqdad reče, "Ali O Allahov Poslaniče! On je odsjekao jednu od mojih ruku i izjavio to poslije odsjecanja iste. Mogu li ga ubiti?" Poslanik reče. "Ne ubijaj ga jer ako ga ubiješ, on će biti u poziciji u kojoj si ti bio prije nego što si ga ubio, a ti ćeš biti u poziciji u kojoj je on bio prije te izjave." Poslanik je takođe rekao El-Miqdadu, "Ako vjernik sakrije svoju vjeru (Islam) od nevjernika, i onda kada izjavi svoj Islam, ti ga ubiješ, (ti ćeš biti griješan). Sjeti se da si i ti prije takođe skrivao svoju vjeru (Islam) u Mekki."

"Među doktrinama Ehl Sunne je da se niko među ljudima Qible ne može nazvati kafirom.''

(Šarh `Aqa'id Nasfi, str. 121)

U vezi Imam Ebu Hanife, osnivača Hanefijskog sistema Islamskog prava, koji ima više sljedbenika od bilo kojeg drugog sistema u Islamu, napisano je:

"On nije smatrao kafirom nikoga među ljudima Qible."

(Šarh Mawaqif, peto poglavlje)

On je rekao: "Ništa ne izvodi osobu iz vjere osim poricanja onoga što ga je uvelo u vjeru."

(Rad el-Muhtar, tom. 3, str. 310)

"Što se tiče izjava tekfira koje se nalaze u knjigama pravnih odluka (fetvi), one nisu dokaz ako su njihovi autori nepoznati i argumenti istih nedostaju, zato što u stvarima vjere, vjerovanje ovisi o zaključivom dokazu, a tekfir Muslimana je povezan sa nevoljama svake vrste.''

(Šarh Fiqh Ekbar, od Mulla Ali Qari)

Mnogi ljudi griješe, da ih Allah ispravi, u shvatanju stvarnih razloga koji izvode osobu van okvira Islama i zahtijevaju da se ona smatra nevjernikom. Čovjek ih može vidjeti kako hrle da osuđuju Muslimane kao nevjernike za puko kršenje Islamskog Zakona, dok naposljetku ne preostane samo pregršt Muslimana na ovoj planeti. Dok mi nudimo ovim ljudima ispriku predpostavljajući da oni to čine sa motivom propagiranja dobra i zabranjivanja zla, ono što tim ljudima promiče pažnji je da za tu aktivnost propagiranja Islama osoba treba da posjeduje mudrost i ljubazan pristupačan odnos prema ljudima. Oštro kritikovanje i osuđivanje skoro uvijek pogorša svaku situaciju. Ako osoba pokušava da uvjeri Muslimana koji vjeruje i praktikuje esencijalne Islamske regulacije u nešto što ta osoba lično vjeruje da je istina, pa taj Muslima to odbije ili ima drukčije mišljenje o istom, a mišljenje Islamskih učenjaka je podijeljeno po tom pitanju, onda ako se taj Musliman optuži za nevjerovanje (tekfir) osoba će počiniti smrtni grijeh koji je Allah Mudri zabranio. Postoji koncenzus (idžma) Islamskih učenjaka da je zabranjeno (haram) optužiti nevjerstvom osobu koja se okreće prema Mekki u molitvi, osim ako ta osoba porekne Allaha, počini otvorenu idolatriju koja nikako ne može biti objašnjena nekom isprikom, porekne poslanstvo, ili ono na čemu postoji koncenzus Islamskih učenjaka da je to neophodno dio vjere. Pod neophodnim se smatraju takve stvari kao što su Allahovo jedinstvo, atributi poslanstva, svršenost poslanstva sa Poslanikom Muhammedom, proživljenje na Sudnjem Danu, Finalni Obračun, naknada, raj (džennet) i pakao (džehennem)--poricatelj istih je nevjernik, i nijedan Musliman nema ispriku da ne zna o tim stvarima osim osobe koja je primila Islam pa sve dok ne nauči o tim stvarima. Optužiti Muslimana nevjerstvom za nešto drugo osim gore spomenutog je vrlo opasna stvar, kao što to Hadis ispod jasno izjavljuje:

"Ako neko kaže svom bratu Muslimanu, 'Ti si nevjernik,' onda jedan od njih zaslužuje tu titulu."

Nije validno da takva osuda iziđe iz usta vjernika osim onoga ko poznaje stvari koje podrazumjevaju nevjerstvo i onih koje istog oslobađaju u svjetlu Islamskog Zakona, i koji poznaje striktna obilježja između vjerovanja i nevjerovanja u skladu sa Šeriatom. Nije dozvoljeno nijednoj osobi da srkleti na polje i optužuje drugog nevjerstvom na osnovu mišljenja i umišljanja bez prethodne provjere i osiguranja da je cijela stvar baš tako kako dotična osoba misli ili sebi umišlja. U protivnom bujica će poplaviti dolinu, i neće ostati nijedan Musliman na zemlji, osim nekolicina (zbog međusobnog osuđivanja osoba sa različitim mišljenjima i shvatanjima jednih te istih Islamskih tekstova). Imam el~Haramejn Džuvejni je rekao: "Da nas je neko upitao da razlučimo između izraza koji zaslužuju da se smatraju nevjerstvom i onih koji to ne zaslužuju, mi bismo odgovorili da je ta želja podnošenje zahtijeva za nešto besmisleno, bijavši predaleko dohvata i krševiti put da se hodi, uključujući sam po sebi čak i same osnove Božanskog jednoće; neko ko nije dostigao najdublje realnosti činjenica ne može zaključiti ništa vjerodostojno da bi mogao odbraniti svoj kriterij za nevjerstvo."

Zbog ovoga, mi preporučujemo ekstremnu opreznost, osuđivanja nevjerstvom (tekfir) osim u gore nabrojanim stvarima vjerovanja, jer je to krajnje opasno. Ovo je vrlo prisutna bolest koju današnji Muslimani boluju u hroničnom obliku. Obično se tekfir tj. optužba nevjerstvom svodi na neke kontraverzne razlike u shvatanjima i vjerovanjima koja nisu u kategoriji koncenzusa među Islamskim učenjacima. Pošto sam lično čitao izjave osoba koje nisu dostigle stupanj idžtihada i onih koji to jesu a u kojima se osuđuju nevjerstvom milioni Muslimana širom svijeta i to na osnovu vlastitog rezonovanja i poimanja određenih ajeta Kur'ana ili Hadisa Poslanika napravio sam neki proračun po kome je doista vrlo mali broj Muslimana doista u okviru Islama poslije izbacivanja onih protiv kojih su iznesene pravne odluke (fetve) o nevjerstvu. To je vrlo alarmantno stanje u kojem se nalaze Muslimani. Jedna stvar je osuditi određeno shvatanje ili pravac mišljenja kao iskrivljen a sasvim druga je osuditi to kao nevjerstvo jer između toga dvoga postoji jedna bitnost koja se naziva VJEČNOST. Naime osoba koja ima iskrivljeno vjerovanje neće biti vječno u paklenoj patnji (Džehennemu) ali osoba koja umre u stanju nevjerstva nikada neće izići iz pakla (Džehennema). Imajući ovo na umu svako se treba pobojati za sebe i svoj vjerovanje (iman) kada želi osuditi drugog Muslimana na nevjerstvo (kufr). Ako pak i naiđemo na knjigu sa pravnim odlukama (fetvama) o nečijem nevjerstvu (kufru) ne smijemo se povoditi za tim ako u istoj nisu jasno prezentriani argumenti takvih pravnih odluka (fetvi). Jedna od najmnogobrojnijih skupina Muslimana koju određeni ljudi sa nedovoljnim Islamskim obrazovanjem smatraju nevjernicima su Sufije ili Derviši. Ja ne želim ovdje diskutovati osnove takvog mišljenja o tim ljudima ali sama mnogobrojnost te Muslimanske skupine ima ogromnu težinu pri iznošenju takve odsudne pravne odluke. Isto tako neki među Sufijama govore o svojim protumišljenicima. To je vrlo tužno i opasno za Muslimane u cjelini i treba se svim silama izbjegavati. Da nas Allah milostivi uputi na slogu i toleranciju koju su imali prvi Muslimani bez obzira na njihova neslaganja u mišljenjima i shvatanjima jednih te istih stvari. Amin!

Ebu Irfan el~Bosni
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

ZA SOLDIER OF ALLAH

Nisi mi odgovorio u vezi Sultana i Gazihusrefbega.

Pa ti porices 700 godina Islama, osmanlijske vladavine , kada je Islamska drzava bila najveca u svojoj istoriji, istina doslo je devijacija u pojedinim derviskim redovima , i to zbog uticaja šiizma, da nas Allah sacuva takvih zabluda, ali ti napadas sve sufije , estagfirullah , jednog Dželaludina Rumija, Abdul-kadir -gejlanija kojem su na dersovima u bagdadu prisustvovalo po 70 000 ljudi , kojem je ucenik bio i ibn tejmija

http://www.angelfire.com/my/vilajet/selefi-evlije.htm

kojeg VEHABIJE uzimaju za autoritet.Ali ne , ti tumacis Islam kako ti hoces , e pa ne moze to tako ahbabu moj!!!
Soldier_of_Allah

Ja ne tumacim islam kako ja hocu , vec kako ulema ehli sunneta kaze ahbabu....Sufije i dervisi su zalutala sekta i to je to...Niste kafiri, ali zalutali jeste i treba vas osvijestiti...

U svakoj diskusiji o sufijama, vi se hvatate sultana i turske imperije , osmanlija, koji su ogrezli u sufizmu bili...Naravno da su zalutali i oni ako su upraznjavali islam onako kako danasnji upraznjavaju...

Covjece, zbog njih nam je i hilafet propao, za vrijeme njihove administracije,koja je samu sebe unistila...A i Bosnu su prodali, dok su srbima dali drzvu i samostalnost....Toliko o osmanlijama...
Soldier_of_Allah

Toozla wrote:....sve sto ja znam je cinjenica koja kaze da su dervisi kroz vijekove prisutni u Bosni....ako je nesto novotarija, onda su to kratke pantalonice i ZZ Top bradice....barem za bosanske prilike.....

Sufije su mozda prisutni u Bosni vijekovima, ali hvala Allahu,pa mnogi su progledali i uvidjeli da su bili u mraku sufizma,pa su se otrgli iz njega...A kratke pantalonice i brada je mnogo starija od bilo kojeg sufije...Allahov Poslanik s.a.w.s. koji bi nam trebao biti najveci uzor je nosio odjecu do noznih clanaka, a i naredio brada da se pusta rijecima "Brade pustajte, a brkove skracujte"...

To je od islama i to je sunnet.... A ti bi trebao se prestati izrugivati tome....
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Za tvoju informaciju ahbabu sufija u Bosni nije nikad vise bilo elhamdulillah, za tvoju informaciju i sufije nose skracene pantole i bradu jer je to sunnet, za tvoju informacije organizacije popout aktivne islamske omladine (AIO) se raspadaju , elhamdulillah!!!Ahbabu siris fitnu , da ti se Allah smiluje.
Soldier_of_Allah

O tome ko siri fitnu vidi se jasno, jer ja pozivamm slijedjenju Kur`ana i Sunneta, a ti pozivas na pokornost shejhovima, ti pozivas na ples,na trans i sta sve ne, a to je fitna...Sam sufizam u islamu je velika fitna......A san o raspadu organizacija koje slijede Kur`an i Sunnet je samo nedosanjani san sufijica poput tebe :)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

A za raspad hilafeta okrivljujes osmanlije'? A sta je sa abdulwehabom osnivacem wehabizma, kojeg se rodjeni brat odrekao???
Brate ko si ti da donosis zakljucke o tome ko je zalutao , da nisi mudžtedid, odakle ti pravo , ko te ovlastio da govois i da tumacis Kur`an i hadis???
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

A za raspad hilafeta okrivljujes osmanlije'? A sta je sa abdulwehabom osnivacem wehabizma, kojeg se rodjeni brat odrekao???
Brate ko si ti da donosis zakljucke o tome ko je zalutao , da nisi mudžtedid, odakle ti pravo , ko te ovlastio da govois i da tumacis Kur`an i hadis???
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Evo ti malo o tvojim autoritetima.

`Abd Allah ibn Ahmad ibn Hanbel (umro. 290H): je napisao knjigu pod imenom Kitab el-Sunna, čije stajalište naspram Sunne i antropomorfizma se može prosuditi na osnovu sljedećih izvoda:1 str 5: "Jel' istiva (uspostavljanje) drukčija od sjedanja (džulus)?" str. 35: "On je vidio Njega na stolici od zlata koju su nosila četiri meleka (anđela): jedan u obliku čovjeka, drugi u obliku lava, treći u obliku bika, i četvrti u obliku orla, u zelenoj bašti, izvan koje se nalazio zlatni podium."
Ovo je izgleda uzeto doslovno iz Biblije, Knjiga Otkrovenja (4:2-7): "Tamo je bio neko na Tronu... od toga je i ubijala munja, glasovi, i grmljavina... u sred i oko toga su stajala četiri anđela... prvi je bio kao lav, drugi kao mladi bik, treći kao čovjek, i četvrti kao orao u letu." Kevseri ispravno naziva ovo "najveća idolatrija (el-vesenijja el-harka') kojoj oni ("Selefije") pozivaju Ummet danas." str. 64: "Allah je govorio Musau sa Svojim usnama" (mušafahatan), tj: gornja usna naspram donje.
Kevseri spominje da se ista stvar nalazi u knjizi od Ebu Ja`la pod naslovom 'Tabakat' u njegovoj biografiji o el-Istahri, i da je lažno priprisana Imam Ahmedu.str. 68: "Doista Allah nije dotakao Svojom rukom osim Adema, kojeg je On stvorio Svojom vlastitom rukom, Džennet (Raj), Tevrat (Torah), koji je On ispisao Svojom rukom, i biser koji je On izradio (ili obradio) svojom vlastitom rukom, te je onda zabo u njega štap kojem je On rekao: Ispruži se onoliko koliko Ja hoću i izbaci iz sebe ono što je u tebi po Mojoj dozvoli, i tako je on izbacio iz sebe rijeke i vegetaciju." str. 70: "Ako Gospodar sjedne na stolicu (kursi), neka vrsta ječanja se začuje slično tome od novog devinog sedla." Ibn Sa`id el-Darimi takođe potvrđuje, prethodni, i sljedeći pogled (mišljenje, vjerovanje) u svojoj knjizi.str. 71: "Kad Allah sjedne na kursi na njoj ostane samo četiri pedlja slobodnog mjesta."
hananah

Post by hananah »

Interesantan dijalog, no moram nesto javno priznati, abdule ne znam da li smo nekad dolazili u sukobe, garant jesmo, no nakon ovoga imas moj duboki naklon i stovanje :)
Soldier_of_Allah

Aha, znaci ti imas nesto protiv Ahmeda ibn Hambela koga cijeli islamski svijet i sva ulema priznaju kao osnivaca jednog od cetiri priznata mezheba u islamu...Ahmed ibn Hambel je na nivou ebu Hanife, Malika i Safije...Ako nisi znao...Ali ti haman ne volis mnogu ulemu ehli sunneta...

AbdulWehhab nije osnivao nikakav pokret, to je laz vas sufija,jer vam je isti taj, uvidjevsi da ste zatovali bili Arabijski poluotok svojim nastranim ucenjem, porusio kamenje koje ste obilazili kao nekakvo sveto kamenje, pa sva drveca mubarek vam isjekao, jer ste cinili jedan veliki grijeh u islamu, a to je sirk...Srusio je turbeta koja ste obilazili i molili te umrle a vam budu posrednici prema Allahu, sto je strogo islamom zabranjeno....

I kad je uklonio sve te devijacije koje ste unijeli u islam, vi sad da bi unijeli smutnju u njegovo veliko djelo, tvrdite kako je on osnovao pokret nekakav, a to je cista i ocita neistina...On je sproveo islamsku revooluciju na Arabijskom poluostrvu i uklonio sve fitne i devijacije koje ste uveli u islam...Da ga Allah nagradi za to...
Vratio je ponovo i uspostavio vladavinu Kur`ana i Sunneta, a tamo gdje su sufije opstale (Turska,Bosna, Sirija), vidimo na koje su nas stepene doveli...Nema koja vlast nije dosla da nas tare, ali sufijama daj komad tekije, malo caja,pokoju cigaru i on ce tako provesti vrijeme do Sudnjeg dana u iscekivanju mehdija...
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

U tekiju u koju ja idem je strogo zabranjeno pušiti, ne pleše se, spominje se Allah , uči se Kur`an , uče se salavati na Poslanika s.a.v.s., nema slika, čaj se doduše popije(jel to haram piti čaj, vjerovatno i za to imas neki dokaz?)

http://www.naqshbandi-bosnia.com/za-glavnu.gif

vidis negdje slike???
Last edited by abdulhaqq_ on 24/10/2005 23:57, edited 1 time in total.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah !

Kad si vec kod cetvorice imama , da ne zaboravim:

Potvrda Učenjaka Fikha O Prednosti Učenjaka Tesavvufa

Imam Ebu Hanifa (81-150 H./700-767 CE)
Imam Ebu Hanifa (85 H.-150 H) je rekao, "Da nije poradi dvije godine, ja bih propao. Proveo sam dvije godine sa Sejjidinom Dža`fer es-Sadikom i pribavio duhovno znanje koje me je učinilo gnostikom na Putu (`arifom)."

Knjiga Ed-Durr el-Muhtar, tom I. str. 43, navodi da je Allamah Ibn `Abidin rekao, "Ebi Ali Dakkak, jedan od sufi evlija, je primio svoj tarikat od Ebul Kassim en-Nasarabadija, koji ga je primio od eš-Šiblija, koji ga je primio od Sarijja es-Sakatija koji ga je primio od Ma`ruf el-Karhija, koji ga je primio od Davud et-Ta'ija, koji je primio znanje (ilm), i formalno i duhovno, od Imam Ebu Hanife, koji je podržavao Duhovni Put Sufija." Imam Ebu Hanifa je prije smrti rekao: leuvla seneten lahaleka Nu`man, "Da nije bilo dvije određene godine, Nu`man [ja] bih propao." To su te posljednje dvije godine njegova života, kada je primio duhovno znanje od Imam Dža`fer es-Sadika.

Imam Malik (94-179 H./716-795 CE)
Imam Malik je rekao, "Ko god studira pravo (fikh) a nije studirao Sufizam (tesavvuf) pokvarit će sebe; a ko god studira tesavvuf a nije studirao pravo (fikh) postati će heretik; a ko god objedini obadvoje dosegnuće Istinu (tehakkak)." Ova izjava je zabilježena i objašnjena u knjizi učenjaka 'Ali el-Adevija sa objašnjenjem od Imam Ebil-Hassana, učenjaka Islamskog prava (fikha), tom. 2, str. 195. [prim. prev. Imam Malik rahmetullahi alejh ovom izjavom upozorava kako ulemu tako i obične Muslimane da ne smiju zanemariti niti fikh niti tesavvuf, jer prva znanost usmjerava i obučava tijelo dok druga znanost usmjerava i obučava dušu. Stoga samo onaj ko poriče fundamentalnu istinu da ljudsko biće na ovom svijetu opstoji u tijelu i duši može poreći neophodnost izučavanja i prakticiranja ovih dviju esencijalnih znanosti Šeri`ata. Prema tome svako, ko želi biti od onih koji su dosegli istinu (tehakkak), treba pribaviti sebi adekvatno znanje iz fikha i tesavvufa.]

Imam Šafi`i (150-205 H./767-820 CE)
Imam Šafi`i je rekao, "Ja sam se družio sa Sufijama i od njih primio tri vrste znanja:

oni su me naučili kako da govorim.
oni su me naučili kako da se odnosim prema ljudima sa blagošću i mehkim srcem.
oni su me uputili u detalje Sufizma."
Ovo je zabilježeno u knjigama, Kešf el-Hafa i Muzid el-Albas, od Imam 'Adžlunija, tom. I, str. 341. [prim. prev. Fakih bez uvida o tome s kim i kome priča može govoriti na način neprikladan intelektualnom kapacitetu slušaoca kao i njegovoj ličnoj naravi. Svaki insan je unikatan po svojoj naravi i ne može se prema svakom isto nastupati. Pa tako fakih bez basireta svojom dobronamjernom besjedom može slušaoca zbuniti ili razjariti. Radi toga je Poslanik rekao govorite s ljudima onako kako su sposobni da vas razumiju, tj. da od vašeg govora korist za sebe izvuku. Tesavvuf uči ljude znanju na osnovu kojeg mogu uvidjeti narav i intelektualni kapacitet svoga sagovornika. Tesavvuf također uči ljude poniznosti i samilosti prema svim Allahovom stvorenjima a pogotovo ljudima. A Allah prezire svakog čovjeka (pa i fakiha) koji se smatra superiornijim drugim ljudima. Tesavvuf također nudi znanje o Allahu i Njegovim stvorenjima koje nadalje pribavlja njegovu aspirantu stanje Perfekcije Islama (Ihsan), tj. obožavanja Allaha kao da ga se vidi.]

Imam Ahmed bin Hanbel (164-241 H./780-855 CE)
Imam Ahmed je rekao, savjetujući svoga sina, "O moj sine, ti moraš sjediti sa Ljudima Sufizma, zato što su oni kao fontane znanja i oni drže Sjećanje na Allaha u svojim srcima. Oni su askete i oni imaju najveću duhovnu snagu." Ovo je objašnjeno u knjizi Tenvir el-Kulub, str. 405, od Šejh Emin el-Kurdija.

Imam Ahmed je rekao o Sufijama, kak se navodi u knjizi Giza el-Elbab, tom. I, str. 120, "Ja ne znam za bolje ljude od njih (sufija)."
Post Reply