.......da bas sam to i htio reci "350 miliona osoba je jedno veliko trziste (kao pola Europe)" to i jeste moja poentasavjest wrote:Ne vidim poentu ovoga pitanja? Mozes malo objasniti sta si htio reci? 350 miliona osoba je jedno veliko trziste (kao pola Europe) i to je najperspektivnije trziste a svijetu. Uz to broj kineza koji dostizu taj standard raste iz dana u dan. Recimo u Kini imas 1 auto na 300 stanovnika dok recimo u EU i UsofA imas preko 60 auta na 100 stanovnika.da pamtis wrote:ja samo imam jedno pitanje ovdje sta je 350 mil na odnosu 1+bil
Sad zamisli kakva je mogucnost razvoja autoindustrije u Kini! U EU se potraznja vise nece povecavati jer broj kupaca ostaje isti(cak i opada). Trzsite je doseglo svoj makmimum. Nasuprot tome u Kini postoje nova trzista(naveo sam samo ono od automobila). U Kini postoji potencijal za razvoj i to je ono sto zanima sve firme.
Interesantnije je prodavati auta u jednoj zemlji gdje znas da svaki 300-ti stanovnik ima auto neko tamo gdje ga ima svaki drugi. U prvom slucaju postoji potraznja dok je u drugom trziste vec zadovoljeno ili nepostojece.
Evo uzmimo Francusku kao primjer. Ona ima sve autoputeve, aerodrome, pruge i nema vise potreba za neke nove velike radove. Neka firma koja se bavi tom vrstom poslova vise nema sta da radi u Francuskoj(osim krpljenja). Dok je u Kini suprotno.
No to nema puno veze sa RBIH.
mislim nema tu vjerujem ne vjerujem to je tako.....