Fale li vam vremena...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Fale li vam stara dobra vremena

da
25
60%
ne
9
21%
mlad/a sam, zaista se ne sjecam tih vremena
8
19%

Total votes: 42

breka

Post by breka »

a naravno niko te ne pita jesi li mujo, radomir ili hrvoje
gavrilo

Post by gavrilo »

hananah wrote:vidim Gavro da si odmah odletio u ispovjedaonicu :D
nego de da se vratimo temi - sta vam fali od prije ako vam ista fali :)
A ti Gavro pa valjda i ti imas neke uspomene na prijeratna vremena? Ne vjerujem da si '92 godiste :D ili si napredno cheljade :D
evo ja sam... khm... khm ... 82 :roll: za koji dan punim 23 :roll:

mozda mi to nece niko vjerovati ali sjecam se gotovo detaljno mog zivota od druge godine. 80te su za mene prelijepe godine. obdaniste, album plavog orkestra za 4i (ili 5i) rodjendan, vikend kod djede i bake na selu (to je uvjek bio dozivljaj... djedo mi je pricao o svojim partizanskim danima, ucio me kako se radi na selu, imao je stvarno ogromno imanje. najdraze mi je bilo sto mama nije galamila kada bi se isprljao. sjecam se njegovog tresnjaka... tada mi je to sve djelovalo ogromno. a tek behar... tu sliku jos uvjek cuvam u svom srcu. jos kada rodi tresnja... ), moj prvi bukvar sa sest godina, poziv za skolu (tada sam mislio da je cijeli svijet moj), prvi skolski dan... sjecam se da sam brata i mamu probudio vec u 6 u jutru :D ...prva petica iz matematike (pa onda sve petice u knjizici), prva simpatija (zvala se smilja... bio sam u nju zaljubljen do petog razreda. prosle godine sam saznao da je ona isto toliko dugo bila zaljubljena u mene)... plesna skola, partnerka je bila godinu straija i za glavu veca... ali plesao se tango, samba, rumba , lambada :)... i naravno prljavi ples 8-) ... obozavao sam one nase patriotske jugoslovenske pjesme... zemlja bratstva i jedinstva :roll: ali najdraza mi je bila ona junacka se pjesma ori pjesma koja slavi rad :) ... sjecam se jedne djevojke koja je tada studirala u sarajevu i pricala je o tom zivotu... vec tada sam sanjao kako cu i ja da upisem neki fakultet... onda ljetovanja na istri (u puli)... crvena zvezda sampion evrope (za zvezdu navijam od cetvrte godine. buraz i tata su grobari... ma sva familija je bila ili za partizan ili za slobodu... mama je onako simpatisala zalju) sve te godine su jednostavno najljepse godine mog zivota...

... a onda ! prekid...

mama je plakala... ne sjecam se tacno kako je glasila recenica na televiziji, ali je isla od prilike ovako... postovani gledaoci ... jugoslavija od ovog trenutka vise ne postoji. tih dana sam mamu pitao da li sam ja hrvat (jer sam znao da sam jugosloven, tako su me vaspitali... da se tu sta razlikuje nije mi padalo na pamet) :lol: rekla m je da sam srbin ali da je to vise nikada ne pitam... bila je pravo ljuta. malo je falilo da dobijem samar... :roll:

i ostatak price sami vec znate... krajem maja 92' je brat dosao po mene u skolu (to je bila tako cudna situacija... sve jedan ucenik za drugim bio odvodjen od brace, sestara ili rodjaka).

od tog trenutka sve ide niz brdo... prvo granatiranje, prvi poginuli momci iz komsiluka, prve majke u crnom (uskoro je cijelo mjesto bilo u crnom)... i onda u julu 94 granata raznosi nasu komsinicu kraj nase kuce. mama to sve nije vise mogla da podnese... eto kako sam ja zaglavio u svajcarskoj :D :(

ah da ... mozda jos ovo... tokom rata je nama djeci bila razonoda da skupljamo gelere :)
kekec

Post by kekec »

Toozla wrote:.....kako niko ne spominje Kuk..... :D
Ni "Stelex"
hananah

Post by hananah »

Joj Breka u pravu si, znalo se raditi preko Studenskog i Omladinskog i ona na more, a ako se nema para ima ko ima :)
A sjecate li se pjanskog autobusa kad nema tramvaja :lol:
danas

Post by danas »

jao, hana, breka...
pa kako nam svima auto-stopiranje pade na pamet u isto doba... :-) :-) :-)

eeee... sta sam se "navozala" tako... i nikad nista, nikakvih problema...
i sto je najvaznije, nikada mi nije ni bilo palo na pamet da bi ih moglo i biti... :roll:
breka

Post by breka »

auuu stelex je bio jos, da da drugovi stelex!

al to je bila malo veca rupa od ovih ostalih gore nabrojanih, ili se varam?
kekec

Post by kekec »

Fakat se sjecam jednog djecaka, duza kosa kovrdjava, pa uske tole, vazda ruke u dzepovima, godinama ga posmatrah sjedeci u Kogu kako silazi niz Dalmatinsku
A moja adresa bijase Nemanjina. I spustao sam se svaki dan
niz Dalmatinsku. I pamtim jedan par smedjih ociju... :)
Ali, ne, nisi to ti... :-?
gavrilo

Post by gavrilo »

praznina wrote:Gavro čini mi se da smo ti i ja na ovoj temi najmlađi forumaši.
cuti pa et'... :roll:
breka

Post by breka »

kekec wrote:
Fakat se sjecam jednog djecaka, duza kosa kovrdjava, pa uske tole, vazda ruke u dzepovima, godinama ga posmatrah sjedeci u Kogu kako silazi niz Dalmatinsku
A moja adresa bijase Nemanjina. I spustao sam se svaki dan
niz Dalmatinsku. I pamtim jedan par smedjih ociju... :)
Ali, ne, nisi to ti... :-?
ja sam se seljakao od kosevskog gdje sam se rodio, preko alipasinog do breke, naravno :)
Toozla

Post by Toozla »

gavrilo wrote:
praznina wrote:Gavro čini mi se da smo ti i ja na ovoj temi najmlađi forumaši.
cuti pa et'... :roll:
.....vas dvojica ste mogli do granapa trknut da nam piva donesete........evo lova..... :D :D :D

.....kusur ide vama..... :D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

gavrilo wrote:evo ja sam... khm... khm ... 82 :roll: za koji dan punim 23 :roll:
(...)
Eee... pa sretno Gavrilo.

Nisu to ni 'male' godine za onogo ko zna sta s njima uciniti. Prije trideset godina sam u tim godinama napravio veeeeeeeeeeeliki "iskorak"...
hananah

Post by hananah »

Joj Gavro :( zao mi je ne samo tebe nego sve djece tog doba, nama je ipak starijima bolje, imamo se sjecati mladosti bez predznaka prije imena :(
kekec

Post by kekec »

Vodenjak wrote:
Toozla wrote:...drugovi Vodenjak i Kekec i vas od danas (ne obracam se Tebi... :D ) persiram...... :D :D :D
Kekec, vidis li sta si nam uradio??? :D
Ma dobro..
Ako nas oslovljava sa "Vi", imacemo osjecaj da nas je vise ovakvih! :lol:
Shipak ti Toozla! :D :D
Samo da se pocnemo okretati oko sebe i traziti onog drugog i treceg. :)
A i Toozla je nase gore list, samo nece da prizna, padaju mu sanse kod
mladih forumasica. :D
breka

Post by breka »

a sjecate li se emisija na telki?

nedeljni zabavnik
poletarac
kocka kocka kockica
Toozla

Post by Toozla »

kekec wrote:
Vodenjak wrote:
Toozla wrote:...drugovi Vodenjak i Kekec i vas od danas (ne obracam se Tebi... :D ) persiram...... :D :D :D
Kekec, vidis li sta si nam uradio??? :D
Ma dobro..
Ako nas oslovljava sa "Vi", imacemo osjecaj da nas je vise ovakvih! :lol:
Shipak ti Toozla! :D :D
Samo da se pocnemo okretati oko sebe i traziti onog drugog i treceg. :)
A i Toozla je nase gore list, samo nece da prizna, padaju mu sanse kod
mladih forumasica. :D
....ja sam vec napisao.....'71.....prave godine za mlade forumasice.... :D :D :D
gavrilo

Post by gavrilo »

Fair Life wrote:
gavrilo wrote:evo ja sam... khm... khm ... 82 :roll: za koji dan punim 23 :roll:
(...)
Eee... pa sretno Gavrilo.

Nisu to ni 'male' godine za onogo ko zna sta s njima uciniti. Prije trideset godina sam u tim godinama napravio veeeeeeeeeeeliki "iskorak"...
au fair... masala :) a kakav iskorak ako se smije znati?
gavrilo

Post by gavrilo »

hananah wrote:Joj Gavro :( zao mi je ne samo tebe nego sve djece tog doba, nama je ipak starijima bolje, imamo se sjecati mladosti bez predznaka prije imena :(
ma prezivicemo mi to :wink:

a sad se pitaj zasto moja generacija u dijaspori ima krizu identiteta :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

Toozla wrote:.....vas dvojica ste mogli do granapa trknut da nam piva donesete........evo lova..... :D :D :D

pf... :P
kekec

Post by kekec »

....ja sam vec napisao.....'71.....prave godine za mlade forumasice....
Odvadi malo. :D

A mlade forumasice mozda vole malo starije i opet
si u igri sa velikim sansama za uspjeh. :)
Vodenjak i Mi cemo navijati bucno.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

hananah wrote:E pa kad ti pomenu Jugoslaviju ali onu prije milosevica, ja se sjecam da sam mogla sa pasosom ici gdje god sam htjela, no Jugoslavija je toliko toga nudila kao rijetko koja zemlja da nije bilo ni neke zelje za odlaskom van njenih granica :)I sjecam se da se znalo zapiti petkom uvece i onda onako dzuture na ribarski voz, cini mi se u 5 ili 6 ujutro i pravac Ploce (Kardeljevo) i onda odatle stopom gdje ti srce hoce, bez straha ko ce te u kola primiti, i nikad nikakvih losih iskustava osim sto nam je jednom bilo potjesno, neki fico iz Mostara nam stao a pun gajbi sa vocem, pa je vozac dobricina ono sve nekako poslagao tako da nama bude vise mjesta i sve se izvinjavao sto je tijesno :)
2. juni 1993.
Napokon uspijevam sa porodicom doci do madjarske granice...
Dajem svoj pasosh (stari jugoslovenski) golobradom madjarskom cariniku. On ga otvara, vidi valjda da je preko devet godina star a... ko ispod cekica!
U njemu nijednog pechata, nijedne recke unesene od dana kad je izdat, vidi se da nikad ni otvoren nije...
Zbunjen, gleda ga, prevrce, okrece, lista...
Na kraju, valjda iz nevjerice i sumnje da nesto nije u redu, pocinje da broji listove istog, jedan po jedan...
Vraca mi ga, ali i dalje me blijedo gleda...
Jadnom, nije mu valjda jasno, kako neko ko je imao pasosh nije i koristio isti.
A jos u situaciji kad mu nisu trebale nikakve vize, kao sto su njemu trebale, gotovo kao nama danas...

Autobus krece dalje, a ja pod dojmom nevjerice koju sam vidio u ocima mladog carinika vrtim film...
Imao sam tu srecu da sam uz lijep posao i veliku licnu zelju imao mogucnost da proputujem Jugoslavijom i uzduz i poprijeko.
Imao sam to zadovoljstvo da uzivam u njenim ljepotama, da se nadisem svjezeg bledskog zraka, kupam duz cijele Jadranske obale, da uzivam u meni najdrazem dijalektu kojim lale pricaju, da se ziv prestravim u dugom i predugom Sanosovom autobusu dok se preko 46 serpentina vere uz Lovcen, da kradem lubenice sa makedonskih polja, da se na Kosovu cudom cudim anticki starim kucama, ko zub klimavim, a okruzenim stotinama metara dugim i dva metra visokim, B3 blokovima cigle ozidanim zidovima...

Vidim u svom filmu moju Sanu kako protice ispod baste, pjesacim Grmecom i Kozarom, jedem cevape kod Muje u Banjaluci i poredim ih sa onima iz Devetke, stojim zadivljen na Starom mostu, ne znajuci da li da se vise divim umijecu majstora koji ga napravi na toj visini ili onima koji mu prkose, hrabro skacuci sa istog...

Sve se to odvija, tece mojim mislima dok se suze u ocima skupljaju...
Zalostan sam, utucen, bijesan sam i ljut, mrzim ih jer su mi uzeli sve ono sto sam tako nesebicno volio...
danas

Post by danas »

Toozla wrote:.....vas dvojica ste mogli do granapa trknut da nam piva donesete........evo lova..... :D :D :D

zaboravio si i cigare...
jooooj... ovdje u USA ne mogu da vjeruju da cim prohodas, stari te slao po pivu i cigare.... :shock: :shock: :shock:

moj tata pio niksicko dok nije propalo, i pusio bijelu drinu... :(
i toga se sada sjecam sa nostalgijom... a tada mi je tako grozno bilo ici do trafike i granapa.... :-) :-) :-)
gavrilo

Post by gavrilo »

Vodenjak wrote:Imao sam tu srecu da sam uz lijep posao i veliku licnu zelju imao mogucnost da proputujem Jugoslavijom i uzduz i poprijeko.
Imao sam to zadovoljstvo da uzivam u njenim ljepotama, da se nadisem svjezeg bledskog zraka, kupam duz cijele Jadranske obale, da uzivam u meni najdrazem dijalektu kojim lale pricaju, da se ziv prestravim u dugom i predugom Sanosovom autobusu dok se preko 46 serpentina vere uz Lovcen, da kradem lubenice sa makedonskih polja, da se na Kosovu cudom cudim anticki starim kucama, ko zub klimavim, a okruzenim stotinama metara dugim i dva metra visokim, B3 blokovima cigle ozidanim zidovima...

Vidim u svom filmu moju Sanu kako protice ispod baste, pjesacim Grmecom i Kozarom, jedem cevape kod Muje u Banjaluci i poredim ih sa onima iz Devetke, stojim zadivljen na Starom mostu, ne znajuci da li da se vise divim umijecu majstora koji ga napravi na toj visini ili onima koji mu prkose, hrabro skacuci sa istog...
zavidim ti... majke mi zavidim ti :(
kekec

Post by kekec »

...i pusio bijelu drinu...
Bez filtera, a mi je zvali " bez gaca".
Jaka, a dobra. :-)
breka

Post by breka »

danas wrote:

zaboravio si i cigare...
jooooj... ovdje u USA ne mogu da vjeruju da cim prohodas, stari te slao po pivu i cigare.... :shock: :shock: :shock:

moj tata pio niksicko dok nije propalo, i pusio bijelu drinu... :(
i toga se sada sjecam sa nostalgijom... a tada mi je tako grozno bilo ici do trafike i granapa.... :-) :-) :-)
moj je stari isto pusio niksicko i pio bijelu drinu! ;)
ne bez zahebancije, jeste stvarno
Last edited by breka on 19/08/2005 01:57, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

kekec wrote:
...i pusio bijelu drinu...
Bez filtera, a mi je zvali " bez gaca".
Jaka, a dobra. :-)
jes', tu....
tata kaze, samo je jos francuski gitanes pravio takvu krdzu.... :-) :-) :-)

poslije ode sve u helac... :(
Post Reply