Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
danas

Post by danas »

haris303 wrote:
St.Germain wrote:
kulambara wrote: za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
I know what you mean ;)
To je tako divno što se razumijete .... još samo kada to "razumijevanje" nama ne biste gurali u nos super bi bilo ....
i svaki put kad me uhvati neka nostalgija i pomislim da se mozda vratim...
nadje se neka dobra dusa da me podsjeti zasto ne... :-)
zlata

Post by zlata »

St.Germain wrote:
kulambara wrote:
a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
I know what you mean ;)
Do you really KNOW WHAT I MEAN?
Pa *ebi ga...neki dan u MacDonalds-u blizu nas...su uhapsili tinejdzera koji je bark'o deckice. Po skolama redovno svrljaju ludjaci...i ni u skoli djeca ne smiju ici sama u zahod...nego uvjek minimalno po dvoje. Da bi uopce pristupio skoli, moras se "registrirati". Redovno citamo kako u nasem gradu sudi profesorima i trenerima koji su zlostavljali klince. Za fratre svi znate. Bas je okoncan proces...u kojem je sudjeno profesoru najelitnije privatne gimnazije u ovoj drzavi...nakon skoro 25 godina.

Ovdje je ocito raj za homoseksualce. Oni su zreli ljudi. Ako ih neko napadne, mogu se bran'ti, a i drzava ih stiti. U gay cetvrti...mnogi nose piste...i ako iko i jednog barne...samo zazvizdi...i skupi se copor za obranu. Bas sam to doziv'la par puta...jer sam ziv'la u tom kraju.

A zlostavljana djeca...od srama i trauma sute godinama...i pate. I kako ce se djete bran'ti protiv zrele osobe? Sama cinjenica da ih u skolama uce da moraju biti "oprezni" sa "strancima", da ne smiju svakom vjerovat' jasno govori...kol'ko sve malo, po malo...ide u helac. Prije par godina je silovana djevojcica, isjecena, a komadi tjela spakovani u kufer koji je bacen u vodu.
St.Germain

Post by St.Germain »

haris303 wrote:
St.Germain wrote:
kulambara wrote: za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
I know what you mean ;)
To je tako divno što se razumijete .... još samo kada to "razumijevanje" nama ne biste gurali u nos super bi bilo ....
ja sam radi tog MI i pobjegao glavom bez obzira ne rekavsi ni hvala...
samo da ti i tebi slicni budete sretni u svojoj jednolicnosti
ovako sa distance...lijepo je biti u domovini.
St.Germain

Post by St.Germain »

zlata wrote:
St.Germain wrote:
I know what you mean ;)
Do you really KNOW WHAT I MEAN?
Pa *ebi ga...neki dan u MacDonalds-u blizu nas...su uhapsili tinejdzera koji je bark'o deckice. Po skolama redovno svrljaju ludjaci...i ni u skoli djeca ne smiju ici sama u zahod...nego uvjek minimalno po dvoje. Da bi uopce pristupio skoli, moras se "registrirati". Redovno citamo kako u nasem gradu sudi profesorima i trenerima koji su zlostavljali klince. Za fratre svi znate. Bas je okoncan proces...u kojem je sudjeno profesoru najelitnije privatne gimnazije u ovoj drzavi...nakon skoro 25 godina.

Ovdje je ocito raj za homoseksualce. Oni su zreli ljudi. Ako ih neko napadne, mogu se bran'ti, a i drzava ih stiti. U gay cetvrti...mnogi nose piste...i ako iko i jednog barne...samo zazvizdi...i skupi se copor za obranu. Bas sam to doziv'la par puta...jer sam ziv'la u tom kraju.

A zlostavljana djeca...od srama i trauma sute godinama...i pate. I kako ce se djete bran'ti protiv zrele osobe? Sama cinjenica da ih u skolama uce da moraju biti "oprezni" sa "strancima", da ne smiju svakom vjerovat' jasno govori...kol'ko sve malo, po malo...ide u helac. Prije par godina je silovana djevojcica, isjecena, a komadi tjela spakovani u kufer koji je bacen u vodu.
ja ne znam u kakvom kraju ti zivis ali ti podhitno savjetujem da se selis. I da se svi vratimo na temu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Povratak u Bosnu - DA ali pod uslovom da postoji pravna drzava u kojoj je svaki pojedinac zasticen sa pravom izbora kako da zivi, u sta da vjeruje i kojim poslom da se bavi!
Ljubav prema zemlji i nostalgija su iracionalne kategorije! Stvar su osjecaja koji svi vise ili manje posjedujemo!
Ali, u trenutku bilo kakvih odluka, a posebno egzistencijalnih kakva je i odluka o eventualnom povratku, te se kategorije moraju potpuno eliminisati iz "aparata za odlucivanje"!

Porodica i njen prosperitet, kako obrazovni, ekonomski, kulturni, ljudski, mora biti na prvom mjestu!
Drzavu treba postivati, svoju zemlju voljeti!
Drzava se postuje onoliko koliko ista postuje svoje gradjane, a zemlja se voli podjednako, izbliza ili iz daleka!
Problem "domacih" i "dijaspore" (kako se, na zalost, vole dijeliti) dakle nije zemlja nego drzava!
A i jedni i drugi smo uglavnom saglasni da nam drzava ne da je losa nego je naprosto nema!

Svidjela mi se u svoj svojoj bizarnosti i tragici izjava jednog sudije Ustavnog suda BiH od prije mozda dva mjeseca:
Svaka drzava, kaze on, ima svoju mafiju. A u nas mafija ima svoju drzavu! Ako sudija Ustavnog suda jedne drzave tako kaze za svoju drzavu, sta ja treba onda da dodajem?

Oprostite, ali ja sam legalista i zelim drzavu u kojoj cu raditi, zivjeti i placati porez, a za uzvrat mi drzava mora obezbijediti bezbjedan i siguran zivot, osnovna ljudska i gradjanska prava!
Ova to nije u stanju i ja svoju djecu ne zelim i necu da izlazem riziku ako ne moram!
Naime, mnogo su mi bitnija od bilo koje i bilo kakve drzave!
dibo11

Post by dibo11 »

buhtelj wrote:dibo11 ..... ako si zavrsio i elektronku i ako znas da radis onda je Amerika raj....sve velike tvrtke us tamo Intel, Motorola, Altera. Xilinx, Zarlink, Cypresss, Texas Instruments, Analog Devices... ako ti nije tamo kul i ako poznas digitalni design, fpga, dsp, pcb layout, high speed design... onda javi se i mozes radi dooovoljnu blizu BIH za dobar kes :lol: :lol: :lol:
Radio sam u Motoroli tri godine u djelu za telekomunikacije i mogo sam se prebacit u da radim u Europi ali zelim u Bosnu i samo svoju firmu otvorit jer sam naucio da dok god radim za drugog necu imat dovoljno novca ni slobodnog vremena zato sam se okreno poslovima s mobitelima i tim stvarima .
Fair Life

Post by Fair Life »

PITARKA_SA wrote:
polumjesečar wrote:bravo edu - aplauz
bravo pitarka - aplauz

svako od nas ima pravo da zivi svoj zivot

magarac zivi gdje je rodjen a covjek tamo gdje mu je bolje. molim lijepo..
evo ovo je cist primjer ,kurcenja
bravo-aplauz!!
Prije ovog, kako ti kazes, njegovog kurcenja je receno... "Ubi bene, ibi patria".
haris303

Post by haris303 »

St.Germain wrote:
haris303 wrote:
St.Germain wrote: I know what you mean ;)
ja sam radi tog MI i pobjegao glavom bez obzira ne rekavsi ni hvala...
samo da ti i tebi slicni budete sretni u svojoj jednolicnosti
ovako sa distance...lijepo je biti u domovini.
Nisi ti pobjegao radi MI .... pobjegao si radi svoje guzice ili zato što su te četnici na to natjerali .... međutim to je teško priznati jer onda gubiš jednu nijansu koja se tebi i takvima nikako ne gubi.
Dalje, većina vas u BiH dođe jednom ili nijednom godišnje (to da popravite zube i malo se profolirate) .... i meni fakat nije jasno odakle u vama toliki stepen kurčevitosti da na tako napadan način (a većina vas to radi) popujete ovdje ljudima o politici, vjeri, životu itd ..... konstantno drugima skrećete pažnju da zavire sami u sebe ... pa hajde malo i vi pogledajte sebe i u sebe .... DALEKO OD TOGA DA STE VI OVOJ ZEMLJI NA PONOS I DIKU ...
Dalje, zašto ni za bobu nije povećan procenat vašeg povratka u godinama vladavine Alijanse .... tada vam nisu bili na putu nacionalisti .... činjenica je da je tamo gdje ste sada bolje nego ovdje i sa tog aspekta vama se zaista jebe i za nama i za BiH ..... vi ste tamo gdje vam je guzici bolje ..... tako to meni izgleda ... iskreno ....
St.Germain

Post by St.Germain »

Harise. pricas gluposti, ne poznajes me uopste, bitno je srat kako vidim...
haris303

Post by haris303 »

St.Germain wrote:Harise. pricas gluposti, ne poznajes me uopste, bitno je srat kako vidim...
Jesam se zakačio za tvoj post ali nije to bilo upućeno konkretno tebi jer sa tobom nisam ni razmjenjivao postove .... znaju oni na koje se to odnosi...
...kako god pozdrav od seronje "Bogu sa Olimpa" ...
Fair Life

Post by Fair Life »

felichi wrote:(...)
danas iz mog iskustva (vratio sam se iz amerike) imam jasnu poruku

NE VRACAJTE SE NI ZA ZIVU GLAVU!
zijancer wrote:zasto feliciiiiii? :-)
Mozda Nenad Velickovic zna odgovor...
[size=134]Ostajte tamo[/size] wrote:Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko što tuđe grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.

Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.

Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.

Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.

Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.

Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.

Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko sto tuđe grije.
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.
danas

Post by danas »

ovaj komentar nije nikome upucen... samo razmisljam... naglas...

meni je fascinantno vidjeti kako je dijaspora "sposobna" zivjeti po bijelom svijetu -- ima nas od australije i novog zelanda pa do kanade i amerike; od norveske do juzne afrike; od malezije do spanije... i svuda su se ljudi uklopili, zive, rade, skoluju djecu, ne prave probleme, gledaju svoja posla...

ja recimo zivim i radim u veoma raznolikom drustvu... na mom poslu, pored kolega amerikanaca (medju njima par razlicitih rasa), ima indijaca, palestinaca, engleza, kubanaca, jevreja, korejanaca, kineza, rusa... svi oni imaju drugacija vjerska, a pocesto i politicka shvatanja od mene i oko politickih i vjerskih i ekonomskih tema i sa njima diskutujem... kao sto je i normalno...

ali ni sa kim nikada -- NI SA KIM NIKADA -- se nisam ovoliko "prepirala" i niko me nije zvao imenima kojim me zovu moji sunarodnici iz bosne. ne znam do koga je. da li je do ove "kurcevite" dijaspore (kako nas nazvase), koja sasvim normalno i u miru zivi i radi sa komsijama iz amerike, njemacke, norveske, koreje, malezije, meksika... ili je do nase tolerantne bosne...

zelim da iskoristim ovu priliku, te da se jos jednom javno zahvalim svima koji me velikodusno podsjecaju zasto mi je bolje u stranoj zemlji nego u rodjenoj.
St.Germain

Post by St.Germain »

haris303 wrote:
St.Germain wrote:Harise. pricas gluposti, ne poznajes me uopste, bitno je srat kako vidim...
Jesam se zakačio za tvoj post ali nije to bilo upućeno konkretno tebi jer sa tobom nisam ni razmjenjivao postove .... znaju oni na koje se to odnosi...
...kako god pozdrav od seronje "Bogu sa Olimpa" ...
zakacio si se za moj post i "guzica" bi i idiotu bila dovoljna kao logicka cvoka a sve u vezi sa tokom diskusije.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ja znam jedno a to je da sam tamo :D ne bih pomislio da se za stalno vratim ovamo.
A sada kako sam bio ovdje stalno :D ne pada mi na pamet da se prebacujem tamo .
Da bi se neko vratio ovdje - potrebna mu je prvo mentalna terapija kao jedna vrsta pripreme na koje stvari sve može naići ovdje a koje su nezamislive u zemljama sa uređenom i razvijenom demokratijom i socijalnim programima po mjeri svojih državljana.
Dalje :D ako zijani zbog povratka teško stečeno državljanstvo neke EU članice , moraće svaki dan udarati sebi seftu u čelo sa riječima : Glupane , što ti je ovo trebalo.
Isto tako ne valja ni ići grlom u jagode :D vani jer su ta vremena na svu sreću prošla ( mislim na tragična zbivanja iz bliske nam prošlosti ).
Helem tema je skrenula na Pitanje : Zašto se dijaspori koja to želi a ima sigurno ljudi koji bi to htjeli - mislim prvenstveno na one u zalazećem životnom dobu - ne omogući povratak dostojanstven čovjeka ?
danas

Post by danas »

manijak1 wrote: Helem tema je skrenula na Pitanje : Zašto se dijaspori koja to želi a ima sigurno ljudi koji bi to htjeli - mislim prvenstveno na one u zalazećem životnom dobu - ne omogući povratak dostojanstven čovjeka ?
valjda zato jer se dijaspora vidi kao krava muzara... i svako gleda da te "izmuze" za zadnji dolar i euro... ja sam se probala vratiti... protracila i novca i vremena... a tek zivaca... i rekla... neka me ovdje...

moram reci da nisam ocekivala da iko radi ista posebno za mene u bosni. htjela sam raditi obican posao za koji sam se skolovala i bila sam spremna (bas kao i ovdje) poceti od "entry level" pozicije i zadnje mi je bilo pametovati ikome. vratila sam se cim se dio grada u kojem sam zivjela integrisao. ja sam se vracala (jer me mucila nostalgija i jer sam bila protjerana, tj. nisam otisla svojevoljno) a sva moja raja koji su dole proveli najgore godine opsade i vojske me pitaju kako da se ispale. dosao mir, a oni tek sad poceli bjezati. ne od cetnika, ne od granata, ne od gladi... vec od nekih drugih stvari...

bas kao sto vodenjak kaze, nostalgija me povukla nazad... ali nedostatak pravne drzave (pa onda i kulturno ponasanje lokalaca -- od hrakanja po ulici pa nadalje) me je izljecilo od nostalgije...
St.Germain

Post by St.Germain »

i ja sam krava muzara...samo da se prijavim :roll:

Niko me u BIH ne zeli dole. No bitni su novci....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:ovaj komentar nije nikome upucen... samo razmisljam... naglas...

meni je fascinantno vidjeti kako je dijaspora "sposobna" zivjeti po bijelom svijetu -- ima nas od australije i novog zelanda pa do kanade i amerike; od norveske do juzne afrike; od malezije do spanije... i svuda su se ljudi uklopili, zive, rade, skoluju djecu, ne prave probleme, gledaju svoja posla...

ja recimo zivim i radim u veoma raznolikom drustvu... na mom poslu, pored kolega amerikanaca (medju njima par razlicitih rasa), ima indijaca, palestinaca, engleza, kubanaca, jevreja, korejanaca, kineza, rusa... svi oni imaju drugacija vjerska, a pocesto i politicka shvatanja od mene i oko politickih i vjerskih i ekonomskih tema i sa njima diskutujem... kao sto je i normalno...

ali ni sa kim nikada -- NI SA KIM NIKADA -- se nisam ovoliko "prepirala" i niko me nije zvao imenima kojim me zovu moji sunarodnici iz bosne. ne znam do koga je. da li je do ove "kurcevite" dijaspore (kako nas nazvase), koja sasvim normalno i u miru zivi i radi sa komsijama iz amerike, njemacke, norveske, koreje, malezije, meksika... ili je do nase tolerantne bosne...
zelim da iskoristim ovu priliku, te da se jos jednom javno zahvalim svima koji me velikodusno podsjecaju zasto mi je bolje u stranoj zemlji nego u rodjenoj.
Aferim, iskrena i inteligentna djevojko!
Aferim!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

St.Germain wrote:i ja sam krava muzara...samo da se prijavim :roll:

Niko me u BIH ne zeli dole. No bitni su novci....
Samo cekaj...
Sad ce navaliti da te nabiju na kolac jer im nabijas na nos to sto saljes!

Mislim na one koji su barem iole svjesni i priznaju da saljes! :x
manijak1

Post by manijak1 »

De Vodenjak , malo smanji tenzije .
Koji ćeš ***** slati nekome pare ili bilo šta drugo pa mu poslije nabijati na nos to što su mi poslao .
Ako neko ne zna cijeniti tvoj trud i volju da budeš na pomoći , zar nije bolje onda to u lice reći ? :D
Nema više !!!!!!!.
RPM

Post by RPM »

ma svi smo mi stanovnici globalnog sela to jest globalni seljaci a postat' ce mo dijaspora tek kad se preselimo na onaj svijet, e sad neko prije a neko poslje i neko svojom a neko tudjom voljom ... :D ... ja mislim da su nasi suseljani postali dijaspora upravo tudjom voljom ... :sad: :sad: ... no neki su zbog toga cili i veseli ... :-D .. i to me radosni ... :-D
St.Germain

Post by St.Germain »

moja situacija je malo delikatnija, samo bih htio primjetiti...

post je bio rezultat dugogodisnjeg frusta.. stariji forumasi ce shvatiti
danas

Post by danas »

ja bih samo da pojasnim -- kada sam rekla krava muzara, mislila sam to iskljucivo u kontekstu drzavne i gradske birokratije koju sam vidjela i zatekla po povratku. iako sam imala sva potrebna dokumenta, opet su mi naplacivali sve i svasta, izmisljali takse i formulare... a kad su vidjeli da sam se "vratila" onda mi je jasno stavljeno do znanja da se "oni" trebaju malo i "podmazati"... a da je ta "tarifa" 10 puta veca nego za "lokalce" jer zaboga, ja sam se nafatirala para po njemackoj... :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manijak1 wrote:De Vodenjak , malo smanji tenzije .
Koji ćeš ***** slati nekome pare ili bilo šta drugo pa mu poslije nabijati na nos to što su mi poslao .
Ako neko ne zna cijeniti tvoj trud i volju da budeš na pomoći , zar nije bolje onda to u lice reći ? :D
Nema više !!!!!!!.
Ubi me covjece! :D :D :D

Napisah negdje neki dan...
Veli mi rodjena tetka, onako osorno, optuzivacki, bijesno: "Ja samo znam kad nama dodjete vi iz dijaspore, nama odmah cijene odu gore!" Sve zmije iz usta izlaze, jebo te!
A ista mi tetka dosla iz Amerike 2000. a u Americi joj i jedini sin sa familijom i jedina kcerka.
Ima u kuci vise nego sto cu ja ikad ovdje imati a svaki mjesec trpaju u padze ona i tetak zajedno 296 KM penzije zaradjene nakon punog staza!
Prokleta dijaspora, kako onda oni da prezive sa cijenama koje im nabijemo? :? :zzzz:

:D :D :D
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:ovaj komentar nije nikome upucen... samo razmisljam... naglas...

odličan post, a moze ici i na onu temu ZAŠTO SMO STOKA
pitt

Post by pitt »

odličan post, a moze ici i na onu temu ZAŠTO SMO STOKA
Bjelosvjetska...nemoj zaboraviti :D:D:D
Post Reply