Kakav sarajevski pdv o cemu vi...ima agencija koja se zove uprava za indirektrno oporezivanje oni ubiru pdv iz cijele bh i kasnije se taj pdv dijeli rs fbij distrikt....naravno kada se izvrsi povrat i ostale dadzbine poreskim obveznicima......samo sto je sa pdv-om kao sa akcizama napravljena jos jedna kasisca za budzetske plate i te zajebancije...a ne na podsticaj, povrat obicnom smrtniku itd itd....Haris.ba wrote: ↑13/04/2023 16:15Namjerno se ne zele te neke stvari oko pdv razrijesiti, ali se mogu. Nema politicke volje.Ozimician wrote: ↑13/04/2023 16:10
Da, PDV naplacen u Sarajevu od potrosaca struje jeste "sarajevski", ali najveci potrosaci struje nisu u Sarajevu (Arcelor Mittal), eh sad kako se knjizi PDV koji oni placaju na struju?
Takodjer kako se knjizi kada fizicko lice plati PDV na racun za struju u Bihacu?
Dalje, EP BIH jeste takodjer i potrosac, ne samo proizvodjac, oni moraju da plate PDV na svoje nabavke, tako da kad nekome prikljucuju struju u Srebreniku, ormar i kabal su kupljeni preko centrale u Sarajevu, itd.
Jako komplikovano u svakom slucaju da se razluci cije je cije.
Evo primjer te neke kutije, centrala u Sarajevu kupi kutiju da je postavi u Konjicu (mada to ne radi centrala u Sarajevu, vec podruznica, al hajd) od firme iz Banja Luke. Ciji je pdv?
Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Moderator: anex
-
mali_balon
#101 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
- JohnnyS
- Haris.ba
#103 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
I ta agencija (uprava) koja dijeli te pare po nekim principima.mali_balon wrote: ↑13/04/2023 16:27
Kakav sarajevski pdv o cemu vi...ima agencija koja se zove uprava za indirektrno oporezivanje oni ubiru pdv iz cijele bh i kasnije se taj pdv dijeli rs fbij distrikt....naravno kada se izvrsi povrat i ostale dadzbine poreskim obveznicima......samo sto je sa pdv-om kao sa akcizama napravljena jos jedna kasisca za budzetske plate i te zajebancije...a ne na podsticaj, povrat obicnom smrtniku itd itd....
Evo i njihovo objanjenje.
"Prihodi se raspodjeljuju prema krajnjoj potrošnji - svaki dio države dobije onoliko koliko je prihodovao prema potrošnji u tom dijelu zemlje. Prihodi od indirektnih poreza se ne mogu dijeliti tako da se svakome rasporede prema mjestu uplate PDV-a. Naime, ako firma sa sjedištem u Sarajevu ima poslovnice širom Bosne i Hercegovine, PDV prijavu predaje i plaća u Sarajevu. Međutim, tu je novac svih građana Bosne i Hercegovine koji su PDV platili kao krajnji kupci na računima i u FBiH, RS i Brčko distriktu, gdje god ta firma ima posluje", objasnili su.
Kako su napomenuli, kada se podaci svih privrednih subjekata unesu u sistem UIO, dobijaju se podaci o krajnjoj potrošnji na osnovu koje se izračunavaju koeficijenti za raspodjelu prihoda. Također su podsjetili da Brčko distrikt odlukom visokog predstavnika ima fiksni koeficijent od 3,55 posto.
"Ako bi se koristili podaci prema mjestu uplate, savim logično bi bilo da je ubjedljivo najviše prihoda uplaćeno u Sarajevu, zato što je tu sjedište najvećeg broja velikih kompanija, ali još jednom ističemo da su te firme u Sarajevu samo uplatile PDV, a da su taj PDV platili građani širom Bosne i Hercegovine", dodaju.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#104 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Kako ono, sto nema sandzaklija pilota?bumerangss wrote: ↑13/04/2023 15:38 Mora se priznati i braca iz Sandžaka nas guraju![]()
Ja se pitam odakle više izviru, kao da dolaze iz Pariza a ne iz Pazara![]()
Ali neka ih, dođu s torbom punom eVra
Sve od sira i paprika punjenih kajmakom
98% zaposlenih u GRAS-u su sanže![]()
Pa nema GRAS avione
-
nlt
#105 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Je li to hoće KS da se odvoji od ostatka BiH?
- Haris.ba
- Pandakonda
#107 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ta prednost koju ima Sarajevo ima i svaki drugi kanton/entitet. Bingo koji je najveca firma ima sjediste u TK i sve se knjizi njima iako najvise profita imaju u KS. Naravno Kantoni nisu osteceni u tom procesu jer se ipak svaki otkucani racun pika za tu administrativnu jedinicu gdje je otkucan.Ozimician wrote: ↑13/04/2023 16:10Da, PDV naplacen u Sarajevu od potrosaca struje jeste "sarajevski", ali najveci potrosaci struje nisu u Sarajevu (Arcelor Mittal), eh sad kako se knjizi PDV koji oni placaju na struju?
Takodjer kako se knjizi kada fizicko lice plati PDV na racun za struju u Bihacu?
Dalje, EP BIH jeste takodjer i potrosac, ne samo proizvodjac, oni moraju da plate PDV na svoje nabavke, tako da kad nekome prikljucuju struju u Srebreniku, ormar i kabal su kupljeni preko centrale u Sarajevu, itd.
Jako komplikovano u svakom slucaju da se razluci cije je cije.
Najveci problem je u tome sto je nas mentalitet takav da ljudi misle da se zivi od budzetskih para a ne od privatnih firmi. Kako ce se to BPK ili PK magicno preporoditi ako dobiju koju desetinu miliona od KS ? Nikako. Također je problem eventualna raspodjela javnih firmi ako bi ti sada htio biti moralna vertikala i dati institucije da budu u nekom drugom gradu. Sarajevo je logican izbor jer je glavni grad, ako ti sada premjestis sjediste EP u TK onda ce svaki kanton htjeti nesto i nemas nikakve objektivne parametre kako to raspodjeliti.
Da smo mi kakva normalna drzava ljudi bi se takmicili ko ima vise privatnih investicija a ne ko dobija koji milion sadake sa budzeta...
-
bumerangss
- madner
#109 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Problem za manje kantone je sto se razlika povecava a ne smanjuje. Vece plate omogucavaju ljudima veci standard ali i povecavaju standard ljudi oko njih. Frizer u Sarajevu vise zaradi nego u Zenici.
-
bumerangss
#110 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Salu na stranu ali turizam u Sa je zlatna koka ko sto je BHTelekom za SDA
Jedino novembar i mart su suhi sto se turista tice. Vec od aprila pocinju arapi, od maja pocinje dolaziti dijaspora, vec u julu svi hoteli moteli su puni. Avgust sa SFF je vrhunac kad se izdaju i sobe u Buća Potoku
Rođak mi je taxista, kad je SFF nema kad u wc
Kaze da zna uzeti po 500 KM dnevno
Naravno tih 10 dana radi po 15 16 sati
Indirektno svi imaju koristi
Čevabdžinice nemas mjesta za sjesti, u redu stojiš čekaš da neko ustane da zauzmeš sto.
Komšinica apotekarka u privatnoj apoteci
Kaže juli i avgust zarade više nego zimi kad je sezona gripe, jer kupuje se puno svega od krema za sunčanje iako nismo na jadranu do kondoma koji tad idu ko halva
Jedino novembar i mart su suhi sto se turista tice. Vec od aprila pocinju arapi, od maja pocinje dolaziti dijaspora, vec u julu svi hoteli moteli su puni. Avgust sa SFF je vrhunac kad se izdaju i sobe u Buća Potoku
Rođak mi je taxista, kad je SFF nema kad u wc
Kaze da zna uzeti po 500 KM dnevno
Naravno tih 10 dana radi po 15 16 sati
Indirektno svi imaju koristi
Čevabdžinice nemas mjesta za sjesti, u redu stojiš čekaš da neko ustane da zauzmeš sto.
Komšinica apotekarka u privatnoj apoteci
Kaže juli i avgust zarade više nego zimi kad je sezona gripe, jer kupuje se puno svega od krema za sunčanje iako nismo na jadranu do kondoma koji tad idu ko halva
-
akcija007
#111 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Sektor usluga i turizam
Jako puno turista iz regije ima. Srbi, Hrvati i Slovenci prednjace . Cak turiste iz Ibesa vidjam u Bingo CC rove po odjeci
I to generise prihode.
Jako puno turista iz regije ima. Srbi, Hrvati i Slovenci prednjace . Cak turiste iz Ibesa vidjam u Bingo CC rove po odjeci
I to generise prihode.
-
dječak sa šibicama
#112 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Sarajevo je uhljebistan, bar pola gradjana zivi na budzetu, navuklo se svega i svacega samo osvane novi stanovnik, i rijetki privredjuju uglavnom su na drzavnim sisama.
- tramvajtrojka
#113 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ovo je takva glupost da je to nevjerojatno et ja od trideset ljudi iz svoje generacije znam dvoje da je na budzetu i to jedan u policiji i jednu doktorku , generacije ispod 35 godina su se mnogo bolje snasle i svi zaradjuju dobro i iznad prosjeka i mogu sebi ljudi priuštiti neke stvaridječak sa šibicama wrote: ↑13/04/2023 21:41 Sarajevo je uhljebistan, bar pola gradjana zivi na budzetu, navuklo se svega i svacega samo osvane novi stanovnik, i rijetki privredjuju uglavnom su na drzavnim sisama.
meni se dns ljudi u Zenici ibretili kad sam im rekao da sam šišanje jucer platio 25 keka
- sinuhe
#114 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Uzavreli grad.
Bosanskohercegovački uvoz i izvoz ravan makedonskom s navodno milion više stanovnika.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#115 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
kaće prosperitet u nesarajevskim kantonima?
- Thorgerson
#116 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Suplja.dječak sa šibicama wrote: ↑13/04/2023 21:41 Sarajevo je uhljebistan, bar pola gradjana zivi na budzetu, navuklo se svega i svacega samo osvane novi stanovnik, i rijetki privredjuju uglavnom su na drzavnim sisama.
Da stvar bude smjesnija, od svoje raje poznanika imam troje na budzetu. Od to troje, jedno je iz Sarajeva. Drugo dvoje se doselilo.
Pod budzetom, mislim da su dvoje profesori, ovaj treci radi u jednoj javnoj kantonalnoj firmi.
I vjeruj mi, da je neka sreca - nije. Ja ne znam sto ljudi misle da je buzdzet nesto vauu. Ono sto ja znam, atmosfera u tim firmama je fuj. Odnosi nikakvi. Politika duuuuuboko upletena itd itd. Uzas. Ja nikad ne bih prihvatio da radim takav posao. Plus nisu neke pare kakve ljudi misle da jesu.
Vezano direktno za temu, u Sarajevu ima hrpa obrta koje okrecu ozbiljne pare. Ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam jeste fkt bitna grana.
80% IT firmi je u Sarajevu. Radi se velikom broju ljudi sa iznad prosjecnim primanjima.
Studenski grad. Studenti iz citave drzave dolaze. Pa i iz drugih drzava. Neko ih finansira. Trose novac ovdje. Moraju negdje spavati, jesti.
Istina je. Sarajevo nema nekih bas velikih firmi. Ali itekako ima puno srednjih preduzeca. Pogledati Rajlovac, Blazuj, Vogoscu, Hadzici. Ima tu u industrijskim zonama bas dosta firmi.
Ponavljam opet nema npr nijedne IT firme na ovoj listi. Pa? To nista ne znaci. Kad jedan seniro developer ima platu kao 7 kasirki u Bingu.
Takodjer, neko spomenu. Cijene u Sarajevu prate i plate. Tako da ovdje jeste sve skuplje nego u vecini drugih gradova.
-
DebelinJoe
#117 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 08:54Suplja.dječak sa šibicama wrote: ↑13/04/2023 21:41 Sarajevo je uhljebistan, bar pola gradjana zivi na budzetu, navuklo se svega i svacega samo osvane novi stanovnik, i rijetki privredjuju uglavnom su na drzavnim sisama.
Da stvar bude smjesnija, od svoje raje poznanika imam troje na budzetu. Od to troje, jedno je iz Sarajeva. Drugo dvoje se doselilo.
Pod budzetom, mislim da su dvoje profesori, ovaj treci radi u jednoj javnoj kantonalnoj firmi.
I vjeruj mi, da je neka sreca - nije. Ja ne znam sto ljudi misle da je buzdzet nesto vauu. Ono sto ja znam, atmosfera u tim firmama je fuj. Odnosi nikakvi. Politika duuuuuboko upletena itd itd. Uzas. Ja nikad ne bih prihvatio da radim takav posao. Plus nisu neke pare kakve ljudi misle da jesu.
Vezano direktno za temu, u Sarajevu ima hrpa obrta koje okrecu ozbiljne pare. Ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam jeste fkt bitna grana.
80% IT firmi je u Sarajevu. Radi se velikom broju ljudi sa iznad prosjecnim primanjima.
Studenski grad. Studenti iz citave drzave dolaze. Pa i iz drugih drzava. Neko ih finansira. Trose novac ovdje. Moraju negdje spavati, jesti.
Istina je. Sarajevo nema nekih bas velikih firmi. Ali itekako ima puno srednjih preduzeca. Pogledati Rajlovac, Blazuj, Vogoscu, Hadzici. Ima tu u industrijskim zonama bas dosta firmi.
Ponavljam opet nema npr nijedne IT firme na ovoj listi. Pa? To nista ne znaci. Kad jedan seniro developer ima platu kao 7 kasirki u Bingu.
Takodjer, neko spomenu. Cijene u Sarajevu prate i plate. Tako da ovdje jeste sve skuplje nego u vecini drugih gradova.
- Thorgerson
#118 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Pojedinacno - mozda. Sveukupno nema sanse da te firme vise zaradjuju od sarajevskih.DebelinJoe wrote: ↑14/04/2023 09:19Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 08:54
Suplja.
Pa ovdje imas InfoBip, Symphony, Mistral, Zira, Atlant, MOP... nabrojao sam ove sto imaju malo vise uposlenih. A imas jos stotine firmi i firmica. Plus nekakvih desetine i desetine
I hoces da kazes kombinirano da oni ne stvaraju vise prihoda od tih ostalih iz drugih gradova? Mislim, nije to ni tema ko vise prihoduje - pojedinacno.
Mislim da ovdje neko zeli da potencira da su u Sarajevu svi na budzetu i da niko nista ne proizvodi, stvara. Sto jednostavno nije tacno.
- Ozimician
#119 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Skuplje je jedino stanovanje (tj. kirije ili rata kredita za stan), rezijski troskovi su manje-vise isti i blago skuplje je ugostiteljstvo.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 08:54 Takodjer, neko spomenu. Cijene u Sarajevu prate i plate. Tako da ovdje jeste sve skuplje nego u vecini drugih gradova.
Ostale cijene su iste svugudje, posebno za "osnovne zivotne potrebe".
Ne znam iskreno odakle ta prica da je u Sarajevu zivot znacajno skuplji nego u drugim gradovima? Jeste, ali neznatno. Ako imas vlastitu nekretninu, onda neprimjetno skuplji.
EDIT: Takodje mozda je percepcija takva jer jednostavno u Sarajevu, u odnosu na manje gradove, imas i vise prilike da potrosis novac, u manjim mjestima jednostavno ga nemas gdje potrositi, pa u konacnici potrosis manje.
- dr_Evil
#120 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Bitches please:Ozimician wrote: ↑14/04/2023 11:36Skuplje je jedino stanovanje (tj. kirije ili rata kredita za stan), rezijski troskovi su manje-vise isti i blago skuplje je ugostiteljstvo.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 08:54 Takodjer, neko spomenu. Cijene u Sarajevu prate i plate. Tako da ovdje jeste sve skuplje nego u vecini drugih gradova.
Ne znam iskreno odakle ta prica da je u Sarajevu zivot znacajno skuplji nego u drugim gradovima? Jeste, ali neznatno. Ako imas vlastitu nekretninu, onda neprimjetno skuplji.
EDIT: Takodje mozda je percepcija takva jer jednostavno u Sarajevu, u odnosu na manje gradove, imas i vise prilike da potrosis novac, u manjim mjestima jednostavno ga nemas gdje potrositi, pa u konacnici potrosis manje.
https://bljesak.info/gospodarstvo/novac ... bih/412108
@Thorgerson
- tramvajtrojka
#121 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
cijene u Sarajevu su drastično vece u odnosu na istocno Sarajevo a ne na neki manji grad, et cijene kafe u Sarajevu kolika je a kolika u ostalim gradovima i tako na sve se moze primjeniti , zasigurno u jednom Gradačcu neces platiti pizzu 17KM, kafu 4, sisanje 20+ maraka itd.itd.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 11:36Skuplje je jedino stanovanje (tj. kirije ili rata kredita za stan), rezijski troskovi su manje-vise isti i blago skuplje je ugostiteljstvo.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 08:54 Takodjer, neko spomenu. Cijene u Sarajevu prate i plate. Tako da ovdje jeste sve skuplje nego u vecini drugih gradova.
- agent_zero
#122 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Hoće li se s novim federalnim parlamentom i vladom vratiti nepravedno oteti ponder?
- dr_Evil
#123 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Nsoft, Zendev, Config, More Screens... eto samo prve sta mi padose na pamet za MOstar sa malo vise uposlenih, a ima na stotine malih firmi i firmica.Thorgerson wrote: ↑14/04/2023 11:28
Pojedinacno - mozda. Sveukupno nema sanse da te firme vise zaradjuju od sarajevskih.
Pa ovdje imas InfoBip, Symphony, Mistral, Zira, Atlant, MOP... nabrojao sam ove sto imaju malo vise uposlenih. A imas jos stotine firmi i firmica. Plus nekakvih desetine i desetine
I hoces da kazes kombinirano da oni ne stvaraju vise prihoda od tih ostalih iz drugih gradova? Mislim, nije to ni tema ko vise prihoduje - pojedinacno.
Mislim da ovdje neko zeli da potencira da su u Sarajevu svi na budzetu i da niko nista ne proizvodi, stvara. Sto jednostavno nije tacno.
Kad pricas o IT sektoru. IT sektor je zapravo jak ko beton u Mostaru, samo mislim da nisi bas upucen.
Sarajevo nema proizvodnju, a u Mostaru se proizvodnja defintivno gasi. Drugi mali gradovi preuzimaju primat, veci centri zive od drugih industrija
- dr_Evil
#124 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Sanse nema, to je trn u oku mnogima vec godinama. SDA i ako slucajno se vrati u KS na vlast nece biti u stanju da vrati taj ponder jer mu nikad HDZ nece ruku dignut za to.agent_zero wrote: ↑14/04/2023 11:43 Hoće li se s novim federalnim parlamentom i vladom vratiti nepravedno oteti ponder?
-
Dimu1927
#125 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
a koliko bi industrija i firme iz drugih gradova bile manje uspjesne da recimo sarajevo ne kupuje njihove proizvode, da ne plasiraju svoje usluge na trzistu velicine sarajeva ?