O cemu pricas? Jel se zajebavas ili...?Tempo wrote: ↑25/04/2022 00:27pa mozda je bio neki nadrkanko, sto ne menja kvalitet proslog sistema u odnosu na ovo gdje nas je doveo nacionalizam i metastazirana glupost.Piaty wrote: ↑25/04/2022 00:23
Eno ti opet "u ovom sistemu bi..."
Ama pusti ovaj sistem. Mislim ok, ne bi mu bilo bolje, bi mu bilo bolje, mozda bi postao pilot, mozda automehanicar...koja je poenta.
Pricamo Australiji ali je Brisel glavni grad Belgije.
Mak Dizdar je i u sistemu prije komunistickog imao problema, a kasnije se to samo nastavilo.
Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
Piaty
#101 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
Tempo
- ZeModerator
#102 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
pa ja ba, imo jedan stan koji je dobio dzaba, dobio drugi isto dzaba, imo zenu, imo troje djece, nije radio, piso pjesme, bio u citankama...
danas bi bio niko i nista. sirotinja ili sluga.
- billy organ
#103 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne obracaj paznju na njega. Ne cita do kraja, vidi samo sto zeli da vidi i vadi stvari iz konteksta.
- billy organ
#104 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nisi ti jarane dobar u glavu. Idi naspavaj pa ujutru kad se probudis jos jednom procitaj sto sam citirao.
- Rockefeller
#105 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nope. Imam kucu u Fojnici.Sociolog wrote: ↑24/04/2022 23:49I ti bi Fojnicaninda si SarajlijaRockefeller wrote: ↑24/04/2022 23:36![]()
Rodjeni Sarajlija, prodao se za fotelje i lagodan zivot. A ko ne bi? 5% grada.![]()
![]()
Zasto ne kupujete zgrade u onim Lamelama u Fojnici..nego kupujete garsonjerice u Tibrama...?![]()
Ne mogu rende kora
Sarajevo volim jer je glavni grad i mnogo toga potice iz Sa.
-
Sociolog
-
Tempo
- ZeModerator
#107 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
pa ako su ga jebavali u dva sistema, mozda nije do sistema, mozda je do njega. objektivno, ne znam covjeka, ne mogu tvrditi, ali eto.. however, u socijalizmu je dobijao stanove, izdavao knjige, bio u citankama, djeca su u skolama ucila njegove pjesme napamet, indexi pjevali. to ne zvuci kao da su ga sikanirali i terorisali.
- billy organ
#108 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nije bio partijski dupelizac.
-
Tempo
- ZeModerator
#109 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
a ipak je dobio stan od drzave, ipak je izdavao knjige, ipak je bio u citanci, ipak su ga indexi pjevali. ima li danas takvih slucajeva?
- Bloo
- Globalna šefica
- billy organ
#111 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
Tempo
- ZeModerator
#112 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
ma jok, nego ti imas intelekt koji se brzo zamara.
- jasib
#113 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Tema je dobila potpuno drugu konotaciju od idejne, postala je pretendenciozna i ksenofobična, i neće postići cilj.laik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:13 Ne znam gdje ovo da postam
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sm ... /220424073
Nekako mi ovo bas slikovito opisuje mentalni sklop koji je zavladao gradom. Ako bi jednim primjerom zelio objasniti danasnje Sarajevo onda je to ovo gore..
Postoji li i promil nade da opet postanemo normalni?
Glavni, odnosno možda i jedini krivac, je lokalna vlast, koja je odobrila komercijalizaciju, prije svega - prostora zaštićenog zakonom u svojstvu kulturno istorijskog nasljeđa, a onda i intervencijom "kovertom" ili sličnim načinom postizanja interesa. Drugo, nisu samo Daire urbicidne kao prostor, takav je i "Kolobara", takva i je Ulica Sarači sa onim mnogim trgovinama brze hrane, industrijskih baklava, mobitela, majica i džempera, i svega što ne pripada tom kulturološkom prostoru.
Ibrahim Hadžibajrić može biti milion puta rođen na sred Bistrika, on je papak, primitivac koji je uništio Stari Grad. Rijetko viđen korupcijski maher, a vlada najljepšom lokalnom zajednicom u cijeloj državi
Osim toga, Baš-Čaršijom skoro da upravljaju Turci
last mohicans wrote: ↑24/04/2022 22:52 Nije Ibro, by the way i nazalost, pripadnik stare sarajevske porodice, a u suštini sitni šibicar i interesdzija, vidio korist za sebe,pa otuda dudlaona umjesto spomen sobe ili čega već. Ne znam da li ste primjetili da je nekada nacionalni restoran, mislim i kulturno naslijeđe, restoran Lovac, dat nekom efendijici da otvori nargilhanu koja uredno radi 5 metara od Prve bošnjačke gimazije. Ibro odobrio.
- GandalfSivi
#114 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nemoj nikada u Ameriku doci, sjebat ces se pravo…Ozimician wrote: ↑24/04/2022 23:35Pa pričamo o ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima. Ako ste kad kupovali, bili u restoranima, itd. u Njemačkoj, Švedskoj i slično, onda znate o čemu pričam... Naravno razlika je od objekta do objekta, kao i kod nas, ali generalno ako bih birao uslugu u BiH ili u Njemačkoj npr, odabrao bih BiH.
- billy organ
#115 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- muha_sa
#116 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Leopard_SA wrote: ↑25/04/2022 00:29Pa od istih ljudi cujes kako Sarajevo nije metropola, a hoce im sta bit jer raja iz drugih dijelova Bosne dolazi u Sarajevo. Kontradiktorni sami sebi…billy organ wrote: ↑24/04/2022 23:56
Izuzetno tuzan komentar. I tuzan i ruzan. Znaci smeta neciji tudji naglasak. Odvratan u rangu sa ovim desavanjima oko Dizdara. Pogan i rasisticki komentar. Dovoljno je reci: FUJ!.
Inace, veci je Sarajlija Focak, Tuzlak, Sandzaklija i sl koji ne baca smece po cesti, ne parkira kao papak, ne glasa za izgradnju Tibri i drugih arhitektonskih ikona(ukoliko je clan opcinskog vijeca) nego oni kojima u rodnom listu pise ime jedne od cetiri sarajevske opcine
- Maja The Bee
#117 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.
McDonald's je najbolji primjer, kod nas čisto, uredno, usluga super, a odeš bilo gdje na Zapad, tamo prljavo, odvratno, ljudi koji rade imaju izgled kriminalaca itd.
-
no_sikiriki
#118 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.Maja The Bee wrote: ↑25/04/2022 08:04Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.
McDonald's je najbolji primjer, kod nas čisto, uredno, usluga super, a odeš bilo gdje na Zapad, tamo prljavo, odvratno, ljudi koji rade imaju izgled kriminalaca itd.
- Maja The Bee
#119 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ni Zapad nije svugdje isti, tako da sigurno ima i dobrih iskustava. Opet, kad putuješ, nagledaš se svega, posebno u ovim velikim gradovima, tipa Minhena, Marseja, Pariza, Londona...no_sikiriki wrote: ↑25/04/2022 08:10Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.Maja The Bee wrote: ↑25/04/2022 08:04
Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.
- Maja The Bee
#120 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.
A što se tiče ljudi iz drugih dijelova BiH, davala sam im šansu stotinama puta i uvijek bih se na kraju pokajala. Ja jednostavno ne znam igrati te igre.
A što se tiče ljudi iz drugih dijelova BiH, davala sam im šansu stotinama puta i uvijek bih se na kraju pokajala. Ja jednostavno ne znam igrati te igre.
-
Naslovnica
#121 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanja jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svijetu oko sebe nego ni svoju sopstvenu korist od očigledne štete." - Ivo Andrić
- Laplace
#122 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Pitanje je da li bi oni znali ko su oni sami a kamoli ko je Mak Dizdar.tramvajtrojka wrote: ↑24/04/2022 21:19zadrzale su brude barem ime dosta od koga je, mogao je dati ime lokalu carolija il mirislaik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:13 Ne znam gdje ovo da postam
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sm ... /220424073
Nekako mi ovo bas slikovito opisuje mentalni sklop koji je zavladao gradom. Ako bi jednim primjerom zelio objasniti danasnje Sarajevo onda je to ovo gore..
Postoji li i promil nade da opet postanemo normalni?![]()
![]()
al veca poražavajuća činjenica je da udjes u ovu nargilanu i upitas ko je mak dizdar niko ziv ne bi imao pojma![]()
![]()
-
laik1981
#123 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Tako nekako. Totalni gubitak identiteta. Nismo nikad bili neke cvjecke, ali smo nekad imali neke specificne manire, bili opusteniji, bili bolji domacini, zajebanti. Bili smo pozeljnije drustvo, nudili puno vise. Danas cesto imam osjecaj da sam stranac u vlastitom gradu. Ni fizicki skoro vise ne licimo na sebe. Neka gluma i laz 24/7..
-
MUNAFIK
#124 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ja u Sarajevu nisam upoznao vece papke od 'starosjedioca' kojima je jedina referenca vrijednosti mjesto rodjenja na koje oni nikako nisu mogli uticati.Maja The Bee wrote: ↑25/04/2022 08:14 Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.
Ne znaju sastavit 3 recenice ali misle da su pametniji i bolji od svih ostalih, kad sam znao sjesti sa tim mahalcima na kafu pa digne ti se kosa na glavi od gluposti koje cujes i eto nekakvi 'dosljaci' su krivi za to.
Generalno ta prica je tuzna i glupa, a posebno povezivanje nekakvog nacelnika sa svim tim pa nece valjda bilo koji nacelnik ici odgajat djecu po kucama ili tjerat ih da se obrazuju i da steknu neka znanja i vjestine.
Pa evo i ova nargilhana 99% sam siguran da ovo drze neke sarajlije i da oni skrnave ime DOŠLJE Maka Dizdara.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#125 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
pa što onda dođoše svi u sarajevo kad je tako lošeMUNAFIK wrote: ↑25/04/2022 08:59Ja u Sarajevu nisam upoznao vece papke od 'starosjedioca' kojima je jedina referenca vrijednosti mjesto rodjenja na koje oni nikako nisu mogli uticati.Maja The Bee wrote: ↑25/04/2022 08:14 Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.
Ne znaju sastavit 3 recenice ali misle da su pametniji i bolji od svih ostalih, kad sam znao sjesti sa tim mahalcima na kafu pa digne ti se kosa na glavi od gluposti koje cujes i eto nekakvi 'dosljaci' su krivi za to.![]()
Generalno ta prica je tuzna i glupa, a posebno povezivanje nekakvog nacelnika sa svim tim pa nece valjda bilo koji nacelnik ici odgajat djecu po kucama ili tjerat ih da se obrazuju i da steknu neka znanja i vjestine.
Pa evo i ova nargilhana 99% sam siguran da ovo drze neke sarajlije i da oni skrnave ime DOŠLJE Maka Dizdara.
ili je ipak gore odakle se došlo