Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

spinel_

#101 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by spinel_ »

adelkam wrote: 20/05/2021 20:24

doci ce do fizickih obracuna...
pa ja

Jedino dobro u ovom videu je dobar guz koji prodje pri kraju ...

A sad vidjeh da je ovo 2016 godine bilo :roll: :-) :lol:

Nego, jel ova popusila na kraju :lol:
tindbe

#102 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tindbe »

Po broju pušača u mojoj okolini, lakše bi bilo zabraniti nepušenje. Kako bi tek onda država prodisala od ovih astronomskih akciza na duhan. Uf.
foton

#103 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

Sydnor wrote: 20/05/2021 16:48 Beč, prije svog ovog ludila s koronom. Bio sam u nekom australskom baru, pušio. Neka kafana Chelsea pušio, jedno mjesto u šopingu nekom, pušio. Jedno mjesto dozvoljeno pušenje ali ne u prisustvu djece mlađe od 14 godina, a bili rodica ja i njena kćerka :D i još neka 2 birca, ljudi travu puše normala, a ne cigare.

Doduše ne znam je li se otad šta promijenilo.
Je li mi i naša djeca trebamo ovaj zakon zbog Bečlija ili nas samih? I da, promijenilo se...
foton

#104 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

moonca wrote: 18/05/2021 13:17 To sto sebe truju.. njihov izbor. neki se truju hranom...
Ne bih rekla da su manje efikasni radnici.... da , imaju pauzu-- 10 -k min. ali, sta je produktivniji radnim , koji ne pushi, ali je na telefonu.. satima.. prateci forume , fb. instag. itd...
Na naeki nacin zagadjuju, ali, puno vishe auti..
.Jeste da tebe/ mene /nas/ na neki nacin truju . .. ubijaju. to pishe i na kutiji cigareta....i podrzavam zakon o zabrani.. :)
Jeste njihov izbor ali nije izbor onih koji su im blizu. Nisu svi ljudi baš odgovorni ni prema sebi ni prema drugima. Kada ti neko blizak dobije rak pluća i umre od toga, pitaš se kakva je to država koja dozvoljava i potiče ovo nepotrebno sranje. I taj neko ko sebe truje i otruje, utiče i na ostale (npr. da li bi hipotetički tvoja bolest uticala na život tvoje djece?)

Neki se truju hranom. Uvijek ima neki drugi problem. Ima i ozonska rupa, ugrožen mir u svijetu, automobili koji zagađuju... Je li argument da se jedan problem ne rješava zato što ima još jedan? Ili dva ili pet... Može li neki drugi zakon da oporezuje nezdravu hranu a da se subvencionira zdrava hrana (kao što mnoge zemlje već rade)? Treći zakon o registraciji motornih vozila... Ili treba jedan sveobuhvatan zakon pa da konačno živimo savršeno?

Ti ne bi rekla da su pušači manje efikasni ali svi koji su pravili bilo kakvu studiju o tome bi rekli da jesu. Ja ne zapošljavam pušače.

Drago mi je da podržavaš zakon :thumbup: .
seln

#105 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by seln »

foton wrote: 21/05/2021 10:44

Ti ne bi rekla da su pušači manje efikasni ali svi koji su pravili bilo kakvu studiju o tome bi rekli da jesu. Ja ne zapošljavam pušače.
Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Takodje, prica o troskovima zdravstva je jos nidjije veze: 3/4 cijene cigareta su akcize, tako da od svake kutije najjeftinijih cigareta idu 3 marke u budzet. Sad, sto to ne bude utroseno u zdravstvo, vec u Sekine Louis Vuitton torbice... to vec nije do pusaca.
I to je glavni problem u diskusiji o pusenju, vozacima i muskarcima: po njima je sad moderno udarati, tako da se vecina i ne trudi pronaci argumente.
foton

#106 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

seln wrote: 21/05/2021 11:18

Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Takodje, prica o troskovima zdravstva je jos nidjije veze: 3/4 cijene cigareta su akcize, tako da od svake kutije najjeftinijih cigareta idu 3 marke u budzet. Sad, sto to ne bude utroseno u zdravstvo, vec u Sekine Louis Vuitton torbice... to vec nije do pusaca.
I to je glavni problem u diskusiji o pusenju, vozacima i muskarcima: po njima je sad moderno udarati, tako da se vecina i ne trudi pronaci argumente.
Navedi mi tri modernije kantonalne ili opštinske institucije. I nisi razumio, nisu samo te pauze nego koncentracija i dostupnost problem. Vidi neku studiju. Tako da ti je transponder nidje veze.

I ti možeš tvrditi da se neargumentovano udara po jadnim pušačima, eno ih pate se po mračnim kazamatima EU i Amerike... Moderno je.
seln

#107 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by seln »

foton wrote: 21/05/2021 11:40

I ti možeš tvrditi da se neargumentovano udara po jadnim pušačima, eno ih pate se po mračnim kazamatima EU i Amerike... Moderno je.
I ja sam budala, s kim pokusavam diskutirati. Prica na nivou 17-godisnjaka, a pricalo bi o bilo cemu, osim o domacoj zadaci.
Eto, ti pobijedio. Jel valja?
Snake Eyes

#108 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Snake Eyes »

Kojeg god kolegu pušača sam imao, malo nešto čačne, hajmo zapalit. :lol:
Jedan je imao 5-6 pauza kafa/cigara dnevno i još toliko onih "s nogu".
Dok pušač dudla cigare, ti kao nepušač radiš, jer posao se mora uraditi.
moonca

#109 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

To jeste problem.... ali, koja je razlika od osobe, npr. .. koja ima potrebu za ucestalim odlaskom u wc... iz nekog zdravst. . problema....
Ako pushac uzme pauzu od 10 mi. i vrati se da radi ok.. ali ako imash radnika(koji ima phone uza se, ) koji nije pushac.ali je na drustv. mrezama.. prati .fb. inst. forume... yt.. koliko je ta osoba prisutna na poslu..produktivna

..
Sydnor

#110 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Sydnor »

Snake Eyes wrote: 21/05/2021 11:53 Kojeg god kolegu pušača sam imao, malo nešto čačne, hajmo zapalit. :lol:
Kod mene u firmi kad pušači požele zapalit i mi ostali svi sjednemo 10ak minuta i šefovima i poslovođama je to ok. Nikad nam nisu to prigovorili. A kod mrtvog privatnika sam.
Snake Eyes

#111 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Snake Eyes »

Sydnor wrote: 21/05/2021 13:38
Snake Eyes wrote: 21/05/2021 11:53 Kojeg god kolegu pušača sam imao, malo nešto čačne, hajmo zapalit. :lol:
Kod mene u firmi kad pušači požele zapalit i mi ostali svi sjednemo 10ak minuta i šefovima i poslovođama je to ok. Nikad nam nisu to prigovorili. A kod mrtvog privatnika sam.
Ma dobro, sve zavisi od vrste posla/dinamike i koliko isti tolerise ceste pauze.
musicman80

#112 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by musicman80 »

Podrzavam totalnu zabranu pusenja na javnim mjestima. Ipak, mora se priznati da nasa drzava ne radi nista na prevenciji pusenja i ne pomaze na adekvatan nacin onima koji vec puse da se oslobode te navike. Na Zapadu postoje specijalne institucije koje pomazu pusacima da ostave duvan, a koje finansira drzava. Postoje programi za teenage-ere. Kognitivna terapija + razni lijekovi, nikotinske zvake sve ovo se koristi. Dosta je i do mentaliteta ljudi. Kod nas vecina ljudi ne zeli da prestane da pusi sve dok ne dobiju neki tumor, a tada obicno bude prekasno.
Snake Eyes

#113 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Snake Eyes »

moonca wrote: 21/05/2021 13:17 To jeste problem.... ali, koja je razlika od osobe, npr. .. koja ima potrebu za ucestalim odlaskom u wc... iz nekog zdravst. . problema....
Ako pushac uzme pauzu od 10 mi. i vrati se da radi ok.. ali ako imash radnika(koji ima phone uza se, ) koji nije pushac.ali je na drustv. mrezama.. prati .fb. inst. forume... yt.. koliko je ta osoba prisutna na poslu..produktivna

..
Pusenje, kahvenisanje, pricanje viceva, drustvene mreze...sve je to isto...zabusavanje. Svaki put ga moras dozvati da ti nesto uradi, nikada nije potpuno u toku desavanja a sve potice od toga da ljudi uglavnom nemaju griznju savjest da neko radi posao za koji je on placen, dapace, ponosan je.
detroit-mercy

#114 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by detroit-mercy »

seln wrote: 21/05/2021 11:18

Ono sto se prikupi u akzicama je manje od troskova koji se stvore zdravstvenom sistemu usljed posljedica pusenja. Pogledaj, srcana oboljenja su broj jedan u BiH po smrtnost a ona su u direktno povezana sa pusenjem.
zigzag

#115 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

Koliko je loše zdravstveno stanje građana radi pušenja u zatvorenim prostorijama, pogotovo zimi, kao i katastrofalno nezdrav kvalitet zraka u gradovima širom BIH imalo uticaj na teške slučajeve oboljenja od korone.
detroit-mercy

#116 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by detroit-mercy »

zigzag wrote: 21/05/2021 14:59 Koliko je loše zdravstveno stanje građana radi pušenja u zatvorenim prostorijama, pogotovo zimi, kao i katastrofalno nezdrav kvalitet zraka u gradovima širom BIH imalo uticaj na teške slučajeve oboljenja od korone.
Sigurno je da je doprinijelo i to prilicno. Korona posebno voli pluca a kod svi pusaca pluca su manje vise ostecena, i ovaj visoki procenat smrtnosti u BiH od korone govori dovoljno u prilog tome.
Valjda je ova sitacija sa koronom trebala da bude wake up call mnogima.
geralt

#117 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by geralt »

Ljudi koji kod nas rade kao konobari i sankeri svaki dan provode citavo radno vrijeme u oblaku duhanskog dima, bez obzira puse li oni sami ili ne, a situacija na trzistu rada nije bas takva da mogu birati posao i zanimanje. Sve radi ovih kazu "kome ja skodim sto zapalim jednu cigaretu". Jedna po jedna, nabere se.
foton

#118 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

moonca wrote: 21/05/2021 13:17 To jeste problem.... ali, koja je razlika od osobe, npr. .. koja ima potrebu za ucestalim odlaskom u wc... iz nekog zdravst. . problema....

..
Ogromna je i fundamentalna razlika u tome sto pusac BIRA da pusi a neko ko iz zdravstvenog razloga mora da ide u wc bi vjerovatno najradije da nije tako. Druga razlika je u tome sto ja nikad nisam upoznao osobu koja ima takav problem, a pusenje je rasprostranjenije i time veci problem. Da ima 5 pusaca u BiH, ovaj zakon nam ne bi ni trebao.

Slazem se i da ljudi koji su stalno na drustvenim mrezama su takodjer problem na poslu. Ali opet, da li mislis da jedan zakon moze i treba da rijesi SVE moguce probleme? Pusenje je opet prioritetnije jer se radi i o zdravlju (prvenstveno) pa onda efikasnosti. Zato podrzavam bilo koji pokusaj rjesavanja bilo kojeg problema na adekvatan i isproban nacin.
AmirBaa

#119 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by AmirBaa »

Vidim digla se velika hajka zbog predloženog (odlicnog) zakona za svakog iole normalnog i razumnog covjeka. Vidim upalio se klix, upalila se ona aida, ugostitelji, svi govore sve ce propast ako uvedu zakon koji postoji u 99% razvijenih drzava na svijetu. Kad je korona krenula i kad su se uvodile debilne mjere nisi smio pisnuti protiv njih jer si odmah teoreticar, svi su odjednom bili "zdravlje je najbitnije".
E ublehasi dragi, od pusenja u svijetu umre vise od 6 miliona ljudi, sto je duplo vise nego od korone koja traje godinu i po.
Napokon da se predloži zakon koji je u skladu sa normalnim drzavama, i ljudi hoce proteste da organizuju? Pa se zapitajte onda malo sto smo tu gdje jesmo.
Jebalo vas pusenje, znate svi srati po omladini sto sjedi po nargilama a starije generacije 30 godina ne vade cigaru iz usta, a pogotovo pred malom djecom.
Ko je god protiv ovog zakona on je protiv napredovanja i razvijanja ove drzave, tacka.
:bih:
moonca

#120 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

foton wrote: 21/05/2021 17:34 Ogromna je i fundamentalna razlika u tome sto pusac BIRA da pusi a neko ko iz zdravstvenog razloga mora da ide u wc bi vjerovatno najradije da nije tako. Druga razlika je u tome sto ja nikad nisam upoznao osobu koja ima takav problem, a pusenje je rasprostranjenije i time veci problem. Da ima 5 pusaca u BiH, ovaj zakon nam ne bi ni trebao.

Slazem se i da ljudi koji su stalno na drustvenim mrezama su takodjer problem na poslu. Ali opet, da li mislis da jedan zakon moze i treba da rijesi SVE moguce probleme? Pusenje je opet prioritetnije jer se radi i o zdravlju (prvenstveno) pa onda efikasnosti. Zato podrzavam bilo koji pokusaj rjesavanja bilo kojeg problema na adekvatan i isproban nacin.
hm , navela sam taj primjer... radije, nego da napisshem..ide da provjeri poruke, ili da predhane itd.... ..
Pusenje je - ovisnost.... i znacajan br. pushaca nastoje to prekinuti .. izgleda, nije lako..
Moguce, da ce ukidanjem na pojedinim mjestima za pocetak.. dakle --postepeno... doprinijeti i smanjenju pusenja kao i konacan prestanak.
Ali, svi mi to gledamo iz svog ugla. meni smeta dim.. ja sam protiv..... a, posljedice za zdravlje su na drugom mjestu( stoshta ugrozava zdravlje..... kazu sekiracija najvishe .. :lol: a, pushacima cigarete pomazu s tim)... kao i produktivnost pusaca, itd .. .
zigzag

#121 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

Postepeno znači da se u restoranima i kafićima odvoje prostori za one koje puše.
Ali da se drži odvojenim a ne da stave kao zid ali vrata uvijek budu otvorena pa te dođe na isto.

I to bi u sa ovakvim mentalitetom bio veliki napredak prema zdravijoj sredini.

Sad jedno retoričko pitanje.
Da neko u restoran dođe sa smradom na sebi( npr prirodom posla) koji se osjeti na 10 metara, da li bio " zamoljen" da napusti objekat jer smeta drugim gostima.
elk

#122 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by elk »

Fakat ne kontam ovoliki broj ljudi da kod pusi. Imam u firmi vozaca sa 5 glava plate i opet cigara u ustima. I kuknjava na sve zivo.
crveni_makovi

#123 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by crveni_makovi »

...
Last edited by crveni_makovi on 19/12/2022 04:30, edited 1 time in total.
i agree

#124 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by i agree »

Neka puse na otvorenom,npr ispred restorana,parkovima itd a u objektima ne.
konami666

#125 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

i agree wrote: 22/05/2021 00:45 Neka puse na otvorenom,npr ispred restorana,parkovima itd a u objektima ne.
Zašto mene da truju na ulici kad hoću da prošetam kroz park i udahnem svježeg zraka? Neka se zatvori u podrum i nek puši ko hoće kome hoće.
Post Reply