Jedino dobro u ovom videu je dobar guz koji prodje pri kraju ...
A sad vidjeh da je ovo 2016 godine bilo
Nego, jel ova popusila na kraju
Je li mi i naša djeca trebamo ovaj zakon zbog Bečlija ili nas samih? I da, promijenilo se...Sydnor wrote: ↑20/05/2021 16:48 Beč, prije svog ovog ludila s koronom. Bio sam u nekom australskom baru, pušio. Neka kafana Chelsea pušio, jedno mjesto u šopingu nekom, pušio. Jedno mjesto dozvoljeno pušenje ali ne u prisustvu djece mlađe od 14 godina, a bili rodica ja i njena kćerkai još neka 2 birca, ljudi travu puše normala, a ne cigare.
Doduše ne znam je li se otad šta promijenilo.
Jeste njihov izbor ali nije izbor onih koji su im blizu. Nisu svi ljudi baš odgovorni ni prema sebi ni prema drugima. Kada ti neko blizak dobije rak pluća i umre od toga, pitaš se kakva je to država koja dozvoljava i potiče ovo nepotrebno sranje. I taj neko ko sebe truje i otruje, utiče i na ostale (npr. da li bi hipotetički tvoja bolest uticala na život tvoje djece?)moonca wrote: ↑18/05/2021 13:17 To sto sebe truju.. njihov izbor. neki se truju hranom...
Ne bih rekla da su manje efikasni radnici.... da , imaju pauzu-- 10 -k min. ali, sta je produktivniji radnim , koji ne pushi, ali je na telefonu.. satima.. prateci forume , fb. instag. itd...
Na naeki nacin zagadjuju, ali, puno vishe auti..
.Jeste da tebe/ mene /nas/ na neki nacin truju . .. ubijaju. to pishe i na kutiji cigareta....i podrzavam zakon o zabrani..![]()
Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Navedi mi tri modernije kantonalne ili opštinske institucije. I nisi razumio, nisu samo te pauze nego koncentracija i dostupnost problem. Vidi neku studiju. Tako da ti je transponder nidje veze.seln wrote: ↑21/05/2021 11:18Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Takodje, prica o troskovima zdravstva je jos nidjije veze: 3/4 cijene cigareta su akcize, tako da od svake kutije najjeftinijih cigareta idu 3 marke u budzet. Sad, sto to ne bude utroseno u zdravstvo, vec u Sekine Louis Vuitton torbice... to vec nije do pusaca.
I to je glavni problem u diskusiji o pusenju, vozacima i muskarcima: po njima je sad moderno udarati, tako da se vecina i ne trudi pronaci argumente.
I ja sam budala, s kim pokusavam diskutirati. Prica na nivou 17-godisnjaka, a pricalo bi o bilo cemu, osim o domacoj zadaci.
Kod mene u firmi kad pušači požele zapalit i mi ostali svi sjednemo 10ak minuta i šefovima i poslovođama je to ok. Nikad nam nisu to prigovorili. A kod mrtvog privatnika sam.Snake Eyes wrote: ↑21/05/2021 11:53 Kojeg god kolegu pušača sam imao, malo nešto čačne, hajmo zapalit.![]()
Jedan je imao 5-6 pauza kafa/cigara dnevno i još toliko onih "s nogu".
Dok pušač dudla cigare, ti kao nepušač radiš, jer posao se mora uraditi.
Ma dobro, sve zavisi od vrste posla/dinamike i koliko isti tolerise ceste pauze.Sydnor wrote: ↑21/05/2021 13:38Kod mene u firmi kad pušači požele zapalit i mi ostali svi sjednemo 10ak minuta i šefovima i poslovođama je to ok. Nikad nam nisu to prigovorili. A kod mrtvog privatnika sam.Snake Eyes wrote: ↑21/05/2021 11:53 Kojeg god kolegu pušača sam imao, malo nešto čačne, hajmo zapalit.![]()
Jedan je imao 5-6 pauza kafa/cigara dnevno i još toliko onih "s nogu".
Dok pušač dudla cigare, ti kao nepušač radiš, jer posao se mora uraditi.
Pusenje, kahvenisanje, pricanje viceva, drustvene mreze...sve je to isto...zabusavanje. Svaki put ga moras dozvati da ti nesto uradi, nikada nije potpuno u toku desavanja a sve potice od toga da ljudi uglavnom nemaju griznju savjest da neko radi posao za koji je on placen, dapace, ponosan je.moonca wrote: ↑21/05/2021 13:17 To jeste problem.... ali, koja je razlika od osobe, npr. .. koja ima potrebu za ucestalim odlaskom u wc... iz nekog zdravst. . problema....
Ako pushac uzme pauzu od 10 mi. i vrati se da radi ok.. ali ako imash radnika(koji ima phone uza se, ) koji nije pushac.ali je na drustv. mrezama.. prati .fb. inst. forume... yt.. koliko je ta osoba prisutna na poslu..produktivna
..
Ono sto se prikupi u akzicama je manje od troskova koji se stvore zdravstvenom sistemu usljed posljedica pusenja. Pogledaj, srcana oboljenja su broj jedan u BiH po smrtnost a ona su u direktno povezana sa pusenjem.seln wrote: ↑21/05/2021 11:18Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Takodje, prica o troskovima zdravstva je jos nidjije veze: 3/4 cijene cigareta su akcize, tako da od svake kutije najjeftinijih cigareta idu 3 marke u budzet. Sad, sto to ne bude utroseno u zdravstvo, vec u Sekine Louis Vuitton torbice... to vec nije do pusaca.
I to je glavni problem u diskusiji o pusenju, vozacima i muskarcima: po njima je sad moderno udarati, tako da se vecina i ne trudi pronaci argumente.
Sigurno je da je doprinijelo i to prilicno. Korona posebno voli pluca a kod svi pusaca pluca su manje vise ostecena, i ovaj visoki procenat smrtnosti u BiH od korone govori dovoljno u prilog tome.
Ogromna je i fundamentalna razlika u tome sto pusac BIRA da pusi a neko ko iz zdravstvenog razloga mora da ide u wc bi vjerovatno najradije da nije tako. Druga razlika je u tome sto ja nikad nisam upoznao osobu koja ima takav problem, a pusenje je rasprostranjenije i time veci problem. Da ima 5 pusaca u BiH, ovaj zakon nam ne bi ni trebao.moonca wrote: ↑21/05/2021 13:17 To jeste problem.... ali, koja je razlika od osobe, npr. .. koja ima potrebu za ucestalim odlaskom u wc... iz nekog zdravst. . problema....
Ako pushac uzme pauzu od 10 mi. i vrati se da radi ok.. ali ako imash radnika(koji ima phone uza se, ) koji nije pushac.ali je na drustv. mrezama.. prati .fb. inst. forume... yt.. koliko je ta osoba prisutna na poslu..produktivna
..
hm , navela sam taj primjer... radije, nego da napisshem..ide da provjeri poruke, ili da predhane itd.... ..foton wrote: ↑21/05/2021 17:34 Ogromna je i fundamentalna razlika u tome sto pusac BIRA da pusi a neko ko iz zdravstvenog razloga mora da ide u wc bi vjerovatno najradije da nije tako. Druga razlika je u tome sto ja nikad nisam upoznao osobu koja ima takav problem, a pusenje je rasprostranjenije i time veci problem. Da ima 5 pusaca u BiH, ovaj zakon nam ne bi ni trebao.
Slazem se i da ljudi koji su stalno na drustvenim mrezama su takodjer problem na poslu. Ali opet, da li mislis da jedan zakon moze i treba da rijesi SVE moguce probleme? Pusenje je opet prioritetnije jer se radi i o zdravlju (prvenstveno) pa onda efikasnosti. Zato podrzavam bilo koji pokusaj rjesavanja bilo kojeg problema na adekvatan i isproban nacin.