Da upravo to sto ce kupovati domace ce osigurati da ne bude fildzan drzava, a ne prodaja teritorija u uticaja. Otidiji bolan u zapadni dio mostara pa reci ovo je bosna, a poslije toga otidji u istocni dio mostara ispred centrale sda i reci da mostar treba biti jedan grad a ne podijeljen, ja ti garantujem da ces u oba slucaja fasovat degenek. Ti dijelovi bosne SDA ne zanimaju, i nema veze koliko ti kupujes domace.mO k3 wrote: ↑08/04/2020 10:16vazno je hraknuti po dijaspori , pa ti izvoli kupuj stvari iz srbije i hrvatske jednog dana ce ostvanuti u svojoj fildzan drzavicidječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2020 23:20 Za svoje pare kupujem sta hocu, taman ce mi jos suplja kvazipatriotska milicija iz Svecke odredjivati sta cu kupovati.
KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Moderator: O'zone
- dr_Evil
#101 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
-
NediM17
#102 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Pa i nije Bosna.dr_Evil wrote: ↑08/04/2020 10:37Da upravo to sto ce kupovati domace ce osigurati da ne bude fildzan drzava, a ne prodaja teritorija u uticaja. Otidiji bolan u zapadni dio mostara pa reci ovo je bosna, a poslije toga otidji u istocni dio mostara ispred centrale sda i reci da mostar treba biti jedan grad a ne podijeljen, ja ti garantujem da ces u oba slucaja fasovat degenek. Ti dijelovi bosne SDA ne zanimaju, i nema veze koliko ti kupujes domace.mO k3 wrote: ↑08/04/2020 10:16vazno je hraknuti po dijaspori , pa ti izvoli kupuj stvari iz srbije i hrvatske jednog dana ce ostvanuti u svojoj fildzan drzavicidječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2020 23:20 Za svoje pare kupujem sta hocu, taman ce mi jos suplja kvazipatriotska milicija iz Svecke odredjivati sta cu kupovati.
- zubi
#103 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
I nijeNediM17 wrote: ↑08/04/2020 19:28Pa i nije Bosna.dr_Evil wrote: ↑08/04/2020 10:37Da upravo to sto ce kupovati domace ce osigurati da ne bude fildzan drzava, a ne prodaja teritorija u uticaja. Otidiji bolan u zapadni dio mostara pa reci ovo je bosna, a poslije toga otidji u istocni dio mostara ispred centrale sda i reci da mostar treba biti jedan grad a ne podijeljen, ja ti garantujem da ces u oba slucaja fasovat degenek. Ti dijelovi bosne SDA ne zanimaju, i nema veze koliko ti kupujes domace.![]()
- drag_gost
#104 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Odvadi ti, kazem ti, ne treba kupovati domace samo jer je domace, neka bude konkurentno i kvalitetno - nikakav problem. Maza kao eurokrem, meni barem, nije kvalitetna.VladaFBiH wrote: ↑08/04/2020 10:20onaj sa 3% lješnika... de ba odvadi malo ili samo voliš sećer da jedeš (sad su nam pod premium recepturom opet "vratili" lješnike)drag_gost wrote: ↑07/04/2020 17:34Neuporedivo je Lino bolji od Maze. Meni je Maza u rangu onih turskih eurokrema.boshniak wrote: ↑07/04/2020 15:33 Evo rankig krem namaza kako prosjecni BH građanin kupuje,
1.Nutella
2.Lino
3.Maza
Maza je bolja od Lino namaza barem od ovog koji se prodaje u BiH, ali hrvati majstori marketinga, upakovali su tegle Lino u jedinstvenu foliju, imaju maskotu Lino, imaju i druge Lino proizvode, reklame gdje god se okreneš, imaju kompletan marketing zasnovan oko tog Lino brenda, lokalni marketing bolji im je nego i kod Nutelle.
Maza ubijala sa reklamama kad je tek izašao, krenula prodaja dobro police se praznile isti dan kad su i došle, i nako nekog vremena AS grupacija prestala sa marketingom, misle ide to samo od sebe. Ambalaža užasna kao da je neko u Paintu radio, i ona vjeverica je pretpostavljam pandan Lino medvjediću, a cijena skoro pa kao i Nutella. I kako neko ko ne ulaže ni 10% u marketing u odnosu na konkurenciju želi da bude ispred. Pa za Nutellu je čuo cijeli svijet, ali jednako idu reklame i marketing svaki dan, a isto je i sa Janom i sa Grand kafom, Arielom, Fairy.....Možeš imati ne znam ti kakav kvalitet ali ako hoćeš da se prodaš moraš biti viđen.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#105 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Nemoguće je očekivati da ce raja uvihek kupovati domaci proizvod, jednostavno nemoguce, ali treba gledati kad ides u kupovinu, da korpa ili kolica budu popunjena jednim dijelom i od domacih proizvoda.
Meni je fakat recimo glupo kupiti zewu tariguz, palomu ili neki drugi strani, pored nase violete ili bingo tariguza, a ima i iz Banja Luke firma, koja isto radi solidan....tako da, pamet u glavu, kupovinom domacih proizvoda, benefiti su visestruki..

Meni je fakat recimo glupo kupiti zewu tariguz, palomu ili neki drugi strani, pored nase violete ili bingo tariguza, a ima i iz Banja Luke firma, koja isto radi solidan....tako da, pamet u glavu, kupovinom domacih proizvoda, benefiti su visestruki..
-
NediM17
#106 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Ja sam do pojave maze kupovao nutellu, u ona sretnija vremena cak se iz Trsta donosila. Pokusavao sam pronaci nesto priblizno i cijenom prihvatljivije, ali sve je manje-vise bilo katastrofa. Prije rata mozda onaj Viki ( mislim da je slovenacki bio) da se mogao podnijeti. Kome je eurokrem bio vrh taj nije ocito nikad nutellu probao. Prisiljavao sam se (bezuspjesno) lokalpatriotski i na Vispakov Stampi, ali on je sa kikirikijem a ne s ljesnikom i nije islo.
Pojavom maze nutella vise nije opcija, pogotovo ova poljska sto se ovdje prodaje.
Od tada samo maza 30% "ljeljaka", 30% manje secera i bez palminog ulja. Dokaz da i domaci proizvod moze biti kvalitetan.
Nije jeftin ali jbg. kvalitet se mora platiti.
Pojavom maze nutella vise nije opcija, pogotovo ova poljska sto se ovdje prodaje.
Od tada samo maza 30% "ljeljaka", 30% manje secera i bez palminog ulja. Dokaz da i domaci proizvod moze biti kvalitetan.
Nije jeftin ali jbg. kvalitet se mora platiti.
-
Mafioso
#107 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Znači kad Bošnjo pođe kupovat Mazu a ne neke uvozne eurokreme puknut će kugla zemaljska na pola xD Koja diskusija mati moja mila
- VladaFBiH
#108 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
bez ljutnje drug ali da si bilo šta drugo usporedio a ne šećerni namaz sa 3% lješnjaka (koji btw. prodaju samo u Bosni i Srbiji - Linolada iz Cro je već druga priča mada ni nju ne volim ali je doooosta kvalitetnija od ovoga što nama prodaju) rekao bih ok. ali ovako je baš ono... Ako mene pitaš da li mi je Maza top - nije ali nije ni smeće već je sasvim pristojan krem namaz sa natprosječno kvalitetnom formulacijom čiji me okus ne oduševljava baš toliko ali je pristojan.
Postoje i krem namazi bez lješnika
- Država
#109 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Prije par dana čujem u apoteci na Grbavici: 'Molim vas dajte mi taj i taj lijek, samo od Galenike, molim vas...'. A vi i dalje raspravljajte o ukusu eurokrema...

- drag_gost
#110 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Ma nema ljutnje, postujem svacije misljenje, nego si bio malo napadacki nastrojen, a nepotrebno majka mu stara.VladaFBiH wrote: ↑09/04/2020 12:22bez ljutnje drug ali da si bilo šta drugo usporedio a ne šećerni namaz sa 3% lješnjaka (koji btw. prodaju samo u Bosni i Srbiji - Linolada iz Cro je već druga priča mada ni nju ne volim ali je doooosta kvalitetnija od ovoga što nama prodaju) rekao bih ok. ali ovako je baš ono... Ako mene pitaš da li mi je Maza top - nije ali nije ni smeće već je sasvim pristojan krem namaz sa natprosječno kvalitetnom formulacijom čiji me okus ne oduševljava baš toliko ali je pristojan.
Postoje i krem namazi bez lješnikasadrže samo aromu istih i ljudi ih kupuju i kažu da im imaju fin ukus...
Generalno, ja trubim svima da kupujemo domace i kod mene u kuci se prvo kupuje domace, ali jednostavno Maza mi nije legla. Mozda je Linolada sve to sto ti kazes, moguce, ali po ukusu mi je mnogo bolja od Maze. Mozda je i do mog ukusa, jebi ga.
I da, kupujmo domace - moramo. Bez toga nemamo nikakve sanse.
-
Tambure
#111 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Ovdje po domacim se vecinom pominju maza i mlijeko.
Sta je sa tekstilom? Proizvodnjom kucanskih aparata? Obucom?
Eurokrem i mlijeko ne piju svi odjecu i obucu svi imaju. Da ja gradim ekonomiju tako sto cu kupiti domace mlijeko ili eurokrem. Bjazzzi.
Sta je sa tekstilom? Proizvodnjom kucanskih aparata? Obucom?
Eurokrem i mlijeko ne piju svi odjecu i obucu svi imaju. Da ja gradim ekonomiju tako sto cu kupiti domace mlijeko ili eurokrem. Bjazzzi.
- avenija
#112 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Jos ZIM-ove mlijecne proizvode nabaciti, posebno jogurt i top
- Dosadno mii
-
Tambure
#114 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Nikojih jaro to i kazem ... ni odjece ni obuce nit bilo kakve tehnicke stvari ... al zato nam je maza uz duplo vecu cijenu bolja od takova ili line
- drag_gost
#115 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Svako ce kiti cim moze.
-
kox
#116 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Tekstilna industrija BiH je u 2019 izvezla 1.5 milijardu KM. Pokrivenost uvoza izvozom u toj grani je oko 80%, dok je prosječna pokrivenost nešto oko 65% čini mi se. Ima tih proizvoda i na našem tržištu ali zašto nisu zastupljeniji to ne znam.
A imaš i puno jeftinijih kremova proizvedenih u BiH koji su i dalje kvalitetniji i od Line i od Takova.
-
Mafioso
#117 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Bilo je u FIS-u dosta tekstila muške košulje dtx što za austrijsko tržište rade negdje dole u Hercegovini, Široki ako nije; u Posušju rade ženske jakne relativno dobar kvalitet cijena je tu negdje realna u odnosu na kvalitet 150-200KM, ko ima ne žali se. Alma Ras radi gaće i potkošulje relativno dobar kvalitet iako mislim da su malo precjenjene.kox wrote: ↑10/04/2020 18:12Tekstilna industrija BiH je u 2019 izvezla 1.5 milijardu KM. Pokrivenost uvoza izvozom u toj grani je oko 80%, dok je prosječna pokrivenost nešto oko 65% čini mi se. Ima tih proizvoda i na našem tržištu ali zašto nisu zastupljeniji to ne znam.
A imaš i puno jeftinijih kremova proizvedenih u BiH koji su i dalje kvalitetniji i od Line i od Takova.
Srbi imaju puno jače to zastupljeno pogotovo sandžačka regija prave svašta. U Beranama u CG sad prave košulje isto, prva liga su a cijena baš ok nije ni 50KM, s tim da baš i nemaju nekih modernijih i slim modela, više je za one stare brkate Crnogorce što nose 50kg ispred sebe
Mid-class imaš Granoff, Kulu... nezz da li Kula više i radi nešto ih ne viđam? Imam par stvari ja sam prezadovoljan ali tim je stvarima xx godina.
Može se napraviti, i biti konkurentno pogotovo velikim globalnim brendovima (imaju prevelike marže, a nije to više neki kvalitet nije npr Adidas što je bio prije 20-30 godina tako da se kvalitetom može parirati), samo treba pucati kvalitet ali s time i cijenu, malo je problem što ovdje nema keša da svijet to kupuje, onaj ko ima pribjegava tim brendovima imidža radi, jer jebiga kad te vide u Adidas patikama ti si frajer. Stvar je mentalnog sklopa.
Tu su i "biz-miss-meni" (eng. miss) koji baš nisu sposobni da organizuju nešto što će zaista davati rezultate i stvarati novu vrijednost a da se ne sastoji od kriminala, utaje poreza i minimalca sa što rijeđom uplatom doprinosa. Igrice su to i konkurencija je jebena nisu ni ti direktori i menadžeri sa zapada pošteni koriste se svime i svačime ali ljudi rasturiše tržište, nemamo kadra sposobnog da se lakta sa njima osim par ljudi koji ubiše pare ali ne reinvestiraju adekvatno i drže jako male plaće pa nema kupovne moći niti napretka na nivou individualnog bića zvanog jirget.
EDIT: Fis također ima svoju proizvodnju i Pera je prvi počeo sa tim brendiranjem imao je jednog dobrog lika koji ga je jako nasavjetovao tada kad se to startalo ranih 2000ih pa ima Ambiyenta (namještaj svih kategorija), Ambinni (dječija konfekcija), drvnu industriju (pellet, ploče), još ponešto sad mi ne pada na pamet + radi meso svoje ima suhovinu a od lokalaca kupuje avetinje i kolje prva liga mu je meso (crveno), piletinu ima madi i akovu isto po meni dobar kvalitet.
Nahvalih Fis ovdje, možda malo previše, ali to je što imam informacije.
- turbofolk
#118 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Na ovoj slici gore zaista jesu kvalitetni domaći proizvodi. Neko se baš potrudio da izabere kvalitet i postavi na stol. Čini mi se da je u gornjem desnom uglu skrivena crvena "zlatna džezva" koja je po kvalitetu tri klase ispred one standardne zelene.
Corn-flipsov smoki je, mislim, najprodavanija grickalica u BiH
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#119 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Sve što iole valja od domaćih proizvoda je debelo zacijenjeno! Evo primjera sir iz mješine (kao) mljekare Bileća je skuplji po kili od francuskog kakambera i nekog sira sa plijesni
ovo prvo je furda što je sirotinja jela, a ovo dugo je mezila aristokratija
Kozije mlijeko i sirevi domaće proizvodnje skupi ko heroin 
-
Mafioso
#120 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Nemamo mi kućnog budžeta da uzimamo domaću proizvodnju. Moramo neko vrijeme dobro prodavati prije nego što mognemo kupovati. To je ekonomska azbuka... Sa našim plaćama ostaje nam da uzimamo ono što negdje ne prođe kontrolu kvaliteta ili iz zemalja gdje se plaća satnica 10 centi onome ko to proizvodiLajavikrelac wrote: ↑10/04/2020 21:28 Sve što iole valja od domaćih proizvoda je debelo zacijenjeno! Evo primjera sir iz mješine (kao) mljekare Bileća je skuplji po kili od francuskog kakambera i nekog sira sa plijesniovo prvo je furda što je sirotinja jela, a ovo dugo je mezila aristokratija
Kozije mlijeko i sirevi domaće proizvodnje skupi ko heroin
![]()
-
kox
#121 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Ko želi može naći mnoge domaće proizvode u svakom cjenovnom rangu. Postoji , lupam, voćni sok od 0.8 km po litru a ima i 7 km po litru. Domaći sir iz mijeha ili delikatesna šunka su delicije, nisu mjerilo ničega.
- jednonogi_Jack
#122 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
košulje za muške: Prevent labs(Dresscode), Granoff, Bontex, Emma Marinoni CamicieMafioso wrote: ↑10/04/2020 19:52Bilo je u FIS-u dosta tekstila muške košulje dtx što za austrijsko tržište rade negdje dole u Hercegovini, Široki ako nije; u Posušju rade ženske jakne relativno dobar kvalitet cijena je tu negdje realna u odnosu na kvalitet 150-200KM, ko ima ne žali se. Alma Ras radi gaće i potkošulje relativno dobar kvalitet iako mislim da su malo precjenjene.kox wrote: ↑10/04/2020 18:12Tekstilna industrija BiH je u 2019 izvezla 1.5 milijardu KM. Pokrivenost uvoza izvozom u toj grani je oko 80%, dok je prosječna pokrivenost nešto oko 65% čini mi se. Ima tih proizvoda i na našem tržištu ali zašto nisu zastupljeniji to ne znam.
Srbi imaju puno jače to zastupljeno pogotovo sandžačka regija prave svašta. U Beranama u CG sad prave košulje isto, prva liga su a cijena baš ok nije ni 50KM, s tim da baš i nemaju nekih modernijih i slim modela, više je za one stare brkate Crnogorce što nose 50kg ispred sebe![]()
Mid-class imaš Granoff, Kulu... nezz da li Kula više i radi nešto ih ne viđam? Imam par stvari ja sam prezadovoljan ali tim je stvarima xx godina.
Može se napraviti, i biti konkurentno pogotovo velikim globalnim brendovima (imaju prevelike marže, a nije to više neki kvalitet nije npr Adidas što je bio prije 20-30 godina tako da se kvalitetom može parirati), samo treba pucati kvalitet ali s time i cijenu, malo je problem što ovdje nema keša da svijet to kupuje, onaj ko ima pribjegava tim brendovima imidža radi, jer jebiga kad te vide u Adidas patikama ti si frajer. Stvar je mentalnog sklopa.
Tu su i "biz-miss-meni" (eng. miss) koji baš nisu sposobni da organizuju nešto što će zaista davati rezultate i stvarati novu vrijednost a da se ne sastoji od kriminala, utaje poreza i minimalca sa što rijeđom uplatom doprinosa. Igrice su to i konkurencija je jebena nisu ni ti direktori i menadžeri sa zapada pošteni koriste se svime i svačime ali ljudi rasturiše tržište, nemamo kadra sposobnog da se lakta sa njima osim par ljudi koji ubiše pare ali ne reinvestiraju adekvatno i drže jako male plaće pa nema kupovne moći niti napretka na nivou individualnog bića zvanog jirget.
EDIT: Fis također ima svoju proizvodnju i Pera je prvi počeo sa tim brendiranjem imao je jednog dobrog lika koji ga je jako nasavjetovao tada kad se to startalo ranih 2000ih pa ima Ambiyenta (namještaj svih kategorija), Ambinni (dječija konfekcija), drvnu industriju (pellet, ploče), još ponešto sad mi ne pada na pamet + radi meso svoje ima suhovinu a od lokalaca kupuje avetinje i kolje prva liga mu je meso (crveno), piletinu ima madi i akovu isto po meni dobar kvalitet.
Nahvalih Fis ovdje, možda malo previše, ali to je što imam informacije.
odijela i jakne : Prevent, Granoff, Napredak, Kula Gradačac, Olimp Gračanica, Kismet, A la Mode Modriča, mislim da i Borac Travnik radi to.
Ima tu vjerovatno još toga, ali ovo na brzinu, što je u mom ormaru.
Za žemske : Bontex, Belissima, A la Mode, Hertex, Sana Linea, Kula Gradačac, Napredak, Deluxe Fashion Gradačac, Prevent labs, Willona, Famaco (ali im neki dan izgori pogon u Gradačcu
- Gekon
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#124 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Kupujmo domaće nije samo bingo...Gekon wrote: ↑11/04/2020 18:02 Kupumo domace.
https://tuzlanskarepublika.com/bingo-ob ... pli-obrok/
- Vela666
#125 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH
Moj novac, moj izbor!
Da vidim gdje će se uložiti/potrošiti ovih 330.000.000,00 (slovima triso trideset miliona! hejjjj!) ojra od MMFa, neka Vam ovi što ste ih izabrali na sve tri strane obezbjede radna mjesta, otvore fabrike, daju zemlju na obrađivanje, ulože u domaću proizvodnju...
Da vidim gdje će se uložiti/potrošiti ovih 330.000.000,00 (slovima triso trideset miliona! hejjjj!) ojra od MMFa, neka Vam ovi što ste ih izabrali na sve tri strane obezbjede radna mjesta, otvore fabrike, daju zemlju na obrađivanje, ulože u domaću proizvodnju...