KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Moderator: O'zone

Locked
dr_Evil

#76 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dr_Evil »

Mafioso wrote: 07/04/2020 15:04
dr_Evil wrote: 07/04/2020 15:00 Nije to bas tako, pored toga sto zaposljavaju i placaju porez ima jedna druga koji bi svaka vlast trebala rijesit (sumnjam da je nasa), a to je domestic content. Na svakom projektu ili proizvodnji ima procenat obicno na oko 30% koji garantuje da mora nabaviti materijal i dijelove od lokalnih proizvodjaca. I tito je pustio bio i colu i vw kao i mnoge ostale da rade kod nas, ali su se znali uslovi. Samim time ako ja imam fabriku zice i pocnem biti dobavljac vw, pored trzista dobijem i referansu za ostale ponude. U normalnom svijetu, bosna nije normalan svijet
Vidili smo i ta ljubav kako završi. Trgovački deficit i hiperinflacija za čitanke. Drugi faktor je bio što je njima ulaz na naše tržište bio zahvaljujući otvaranju pogona ovdje. Dok god se prodaje usluga rada a ne komad proizvoda nema te nigdje, ma šta ko mislio i pričao.

Ko li ono rece da energoinvest treba samo prodavati pamet, a ne treba mu proizvodnja jah. Slazemo se mi skoro sve. Neke stvari ne mozemo imati, pa je bolja opcija da proizvode kod nas, samo to htjedoh reci, naravno vlastiti brend gdje god moguce.
boshniak

#77 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by boshniak »

Evo rankig krem namaza kako prosjecni BH građanin kupuje,
1.Nutella
2.Lino
3.Maza

Maza je bolja od Lino namaza barem od ovog koji se prodaje u BiH, ali hrvati majstori marketinga, upakovali su tegle Lino u jedinstvenu foliju, imaju maskotu Lino, imaju i druge Lino proizvode, reklame gdje god se okreneš, imaju kompletan marketing zasnovan oko tog Lino brenda, lokalni marketing bolji im je nego i kod Nutelle.

Maza ubijala sa reklamama kad je tek izašao, krenula prodaja dobro police se praznile isti dan kad su i došle, i nako nekog vremena AS grupacija prestala sa marketingom, misle ide to samo od sebe. Ambalaža užasna kao da je neko u Paintu radio, i ona vjeverica je pretpostavljam pandan Lino medvjediću, a cijena skoro pa kao i Nutella. I kako neko ko ne ulaže ni 10% u marketing u odnosu na konkurenciju želi da bude ispred. Pa za Nutellu je čuo cijeli svijet, ali jednako idu reklame i marketing svaki dan, a isto je i sa Janom i sa Grand kafom, Arielom, Fairy.....Možeš imati ne znam ti kakav kvalitet ali ako hoćeš da se prodaš moraš biti viđen.
drag_gost

#78 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by drag_gost »

boshniak wrote: 07/04/2020 15:33 Evo rankig krem namaza kako prosjecni BH građanin kupuje,
1.Nutella
2.Lino
3.Maza

Maza je bolja od Lino namaza barem od ovog koji se prodaje u BiH, ali hrvati majstori marketinga, upakovali su tegle Lino u jedinstvenu foliju, imaju maskotu Lino, imaju i druge Lino proizvode, reklame gdje god se okreneš, imaju kompletan marketing zasnovan oko tog Lino brenda, lokalni marketing bolji im je nego i kod Nutelle.

Maza ubijala sa reklamama kad je tek izašao, krenula prodaja dobro police se praznile isti dan kad su i došle, i nako nekog vremena AS grupacija prestala sa marketingom, misle ide to samo od sebe. Ambalaža užasna kao da je neko u Paintu radio, i ona vjeverica je pretpostavljam pandan Lino medvjediću, a cijena skoro pa kao i Nutella. I kako neko ko ne ulaže ni 10% u marketing u odnosu na konkurenciju želi da bude ispred. Pa za Nutellu je čuo cijeli svijet, ali jednako idu reklame i marketing svaki dan, a isto je i sa Janom i sa Grand kafom, Arielom, Fairy.....Možeš imati ne znam ti kakav kvalitet ali ako hoćeš da se prodaš moraš biti viđen.
Neuporedivo je Lino bolji od Maze. Meni je Maza u rangu onih turskih eurokrema.
Država

#79 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Država »

Da se razumijemo, jedini način da tajkuni povećaju plate radnicima jeste da kupujemo domaće proizvode.

Kako?

Pa kupovinom domaćih proizvoda podstiče se proizvodnja i u našoj će zemlji doći do veće potražnje radne snage. Čim je potražnja radne snage veća, ponuda (plata) mora biti veća.

Da stvar banaliziramo do kraja:

Zamislite da u BiH postoji samo jedno radno mjesto.

Ljudi bi se krvili ko će raditi i taj bi vjerovatno radio za tanjir graha dnevno (bez mesa, naravno).

Zamislite da u BiH postoji dva miliona radnih mjesta.

Tajkuni (i netajkuni) bi morali plaća ti radnika 2.000 KM jer nezadovoljan radnik bi odmah otišao i zaposlio se u firmi koja mu nudi više.

Clear?

Dakle, SAMO DOMAĆE!!!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
bunk

#80 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by bunk »

I ja preferiram Lino.
Nutela je najbolja tu nema dileme.
Queen_of_hearts

#81 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Queen_of_hearts »

Maza vs Nutella, ok da se tu razilaze ukusi (po meni)....ali Lino, meni je opet to namaz u rangu Takovo ili Barpeha (samo ljepse zapakovan) 🤔 Al opet kazem, stvar navike, ukusa....
Mene boli izvoz polusirovine, drveta, metala, kamena...prljava industrija koja malo vraca.
Mafioso

#82 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Mafioso »

Nekad Pranutti, sada Belgid'Or, Nutella nema veze s pravom Nutellom, doduše promjenio sam ishranu izbacio slatko pa mi to više nije bitno. Maza mi je sad vrh iako je nikad ni probao nisam xD
Država wrote: 07/04/2020 18:24 Da se razumijemo, jedini način da tajkuni povećaju plate radnicima jeste da kupujemo domaće proizvode.

Tajkuni (i netajkuni) bi morali plaća ti radnika 2.000 KM jer nezadovoljan radnik bi odmah otišao i zaposlio se u firmi koja mu nudi više.
Ne. Jedini način je da se tajkuni (većinom nepismena stoka iz 90ih kojima je to imaginarno) koncentriraju na prodaju i brendiranje svojih proizvoda, a ne mi na kupovinu. Također, dok god ima onih koji su voljni da rade za 400-500KM nije niko mentalno poremećen da plaća 2000, do kolektivnog mentaliteta je. Da svi kažu hoću za 120% potrošačke korpe i ni feninga ispod toga, bilo bi manje radnih mjesta i bila bi veća koncentracija rada, ali bi na duge staze se to kompenziralo. Smatram da je nesposobnost naše ekonomije isključivo uzrokovana debilima koje imamo za biznismene, kojima je glavno znanje kako utajiti porez ili kome šta ukrasti, prevariti, a ni slučajno kako nešto izgraditi.

Južnokorejanci su to pametno rekli još prije 30 godina - ne kupuj domaće, već ga prodaj. Vidimo gdje smo mi sada, a gdje su oni, a pogotovo je to bolno kada uvidimo gdje smo mi bili tada a gdje oni.
dr_Evil wrote: 07/04/2020 15:14 Ko li ono rece da energoinvest treba samo prodavati pamet, a ne treba mu proizvodnja jah. Slazemo se mi skoro sve. Neke stvari ne mozemo imati, pa je bolja opcija da proizvode kod nas, samo to htjedoh reci, naravno vlastiti brend gdje god moguce.
Da super je to ideja, samo moraš biti u top 5 ekonomija i top 5 armija kako bi imao položaj prodavača pameti. To baš i nismo kontali 1. marta '92 ha ya, mislili su svi 'naš saćemo mi bit Amerika, hoćeš k.... Znam jednog tajkuna (u top 10 u BIH) kojem je sva familija otišla u Ameriku u ratu i on ih '95. sazvao da se vrate u Bosnu sa tim citatom "Sad ćemo ovdje pravit Ameriku", epilog priče 25 years later sva ta familija mu jebe mater gdje god stigne (nije samo do para, imaju para).
Zoya

#83 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by Zoya »

Bravo, bravo. Tako se voli država pa neka je i par maraka skuplje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#84 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by konektovan »

drag_gost wrote: 07/04/2020 17:34
boshniak wrote: 07/04/2020 15:33 Evo rankig krem namaza kako prosjecni BH građanin kupuje,
1.Nutella
2.Lino
3.Maza

Evo ja kazem da to nije tacno, vec da je maza neuooredivo bolji (kvalitetniji) proizvod od linolade, koja je solidan namaz...
A da si probao i jedan turski krem namaz sa vise od 13 % lješnjaka, znao bi da su i oni bolji od linolade..
drag_gost

#85 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by drag_gost »

konektovan wrote: 07/04/2020 21:01
1.Nutella
2.Lino
3.Maza

Evo ja kazem da to nije tacno, vec da je maza neuooredivo bolji (kvalitetniji) proizvod od linolade, koja je solidan namaz...
A da si probao i jedan turski krem namaz sa vise od 13 % lješnjaka, znao bi da su i oni bolji od linolade..
Evo ja kazem da je tacno i da je maza u rangu obicnog prosjecnog turskog namaza sa pola ljesnjaka po kutiji. Da si probao Linoladu jednom ne bi na Mazu ni pomislio. Pazi, ukusi, ne moramo se sloziti. Meni Maza nije legla, a dao sam joj priliku.

Pa necu na zor hvaliti samo zato sto je domace.
kox

#86 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Maza je po sastavu objektivno daleko kvalitetnija od Linolade. Linolada za BH tržište je imala 3% lješnjaka:
https://** No links **.ba/clanak/111943/ni-nalik- ... snika-nego

Čak i ako sad prodaju ovu od 12% to je i dalje neuporedivo sa Mazom.
Što se ukusa tiče, to je individualno. Meni lično je bijela Maza vrh, a i crna je odlična.
konektovan

#87 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by konektovan »

kox wrote: 07/04/2020 21:26 Maza je po sastavu objektivno daleko kvalitetnija od Linolade. Linolada za BH tržište je imala 3% lješnjaka:
https://** No links **.ba/clanak/111943/ni-nalik-na-original-za-bijedne-bosance-ne-vrijedi-praviti-lino-ladu-koja-ima-12-posto-ljesnika-nego

Čak i ako sad prodaju ovu od 12% to je i dalje neuporedivo sa Mazom.
Što se ukusa tiče, to je individualno. Meni lično je bijela Maza vrh, a i crna je odlična.
Mazi su ponajvise zamjerili visoku cijenu, i ja sam prvi u povetku, da se razumijemo. Ali ako je neko spreman dati skoro 10 KM za strani proizvod, zasto ne bi i za domaci koji je jednake kvalitete???
Mazi fali marketing, vrhunski marketing, i ambalaza da zaigraju ozbiljnije na trzistu, ma da i sad ne stoje loše realno. Maza je postala prepoznatljiva i po drugim proizvodima, la delicia rolat maza, zatim kremipan cokoladica maza......choco drink maza, za koji dan dolazi nova maza caramel,....imaju potencijala, samo treba poraditi na finesicama...
dobar osjecaj

#88 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dobar osjecaj »

Meni je licno svejedno za marketingom i ambalazom. Nisam ljubitelj slatkih okusa. Rijetko jedem slatkise i kad ih vec jedem bitno mi je da su stvarno ukusni.
Lino je bio dio navike za palacinke. Nedavno sam bacila pola teglice obicnog i pola teglice nekog nougat kupljenog u nadi da ce biti ok za palacinke. Zivi secer i nikakvo zadovoljstvo okusa.
Mazu crunchy smo iskoristili do kraja. Slatka je ali ima bogat okus.
Nutellu nisam kupila godinama. Nemam ovisnost o seceru i ne pomaze mi nista pregrst sugestivnih reklama o savrsenim porodicnim jutrima uz Nutellu.
dobojlija81

#89 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dobojlija81 »

joj patriota, a kupuju zlatne džezve, maze i ostalo od sulje AS
pa mi na liniji jeli kukuruzu od hibrida, a kod njega se po tešanjskim hangarima crvalo bijelo brašno
da ne spominjem ostalu "akciznu" robu koju je švercovo preko četa
kox

#90 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by kox »

Vala meni je svejedno i za Sulju i za Muju AS, ne znam ni ko su. Ali znam da AS grupa zapošljava oko 5000 ljudi u BiH a oni jesu bitni. A bar ovih čokoladnih namaza proizvodimo brat bratu 20 vrsta i imamo jedno 10 različitih proizvođača, možeš izabrati. Kafa isto tako.
dječak sa šibicama

#91 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Za svoje pare kupujem sta hocu, taman ce mi jos suplja kvazipatriotska milicija iz Svecke odredjivati sta cu kupovati.
safran

#92 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by safran »

Marketing nas je i uvalio tu gdje jesmo. Ambalaža postala bitnija od sadržaja zato nam sadržaj i jeste trash. Ni Nutella, ni Lino, ni Maza nisu ništa posebno - svi ostavljaju onaj masni aftertaste negdje pri korijenu jezika koji se dalje penje u nos. Svi proizvođači koji su počeli izvoziti piletinu imaju strašan pad kvalitete proizvoda na domaćem tržištu. Od BiH proizvodnje drži se mliječna industrija, Bimalovo ulje i brašno (Nezić, Majić i Hrasnička vodenica), voda, čajevi. Menprom je imao dobre proizvode pa ne znam šta se desilo. Eh, da, Tahirović proizvodi dobre higijenske potrepštine, Violeta je OK asortiman. Ostalo, sori bat no. U Bimgo i Amko haman pa ne ulazim.
dr_Evil

#93 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dr_Evil »

Funny fact za mladju raju koja ne zna:

Lino lada (kinder lada) je u biti nuttela koju je ferrero razvio za jugoslaviju, kasnije podravka kupila licencu (u zlatno doba tita) i nastavila proizvodit, zato dakle onaj prepoznatljiv okus.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a/5803395/

Mazu probao, dobra mi je ona crunchy. Ne znam zasto meni ostao najbolji eurokrem onaj sta ga je stara u ratu pravila kad je bilo mlijeka u prahu :D
sumirprimus

#94 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by sumirprimus »

kupujem u zadnje vrijeme samo domace tuzlansko pivo.
i domaca vina, iskljucivo bh proizvodnje..
suhovina i sirevi iskljucivo domace proizvodnje.
kiseli krastavci i salate iskljucivo ova domaca poakovanja bh proizvodnje.
kisela voda, samo domace, princes, tuzlanska i sarajevska.
voda samo kristal brentace.
tariguz i taj repertoar samo violeta.
pa eto. vecina toga sto uzimam je domace. :bih:
dr_Evil

#95 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo Fadila na vlasti :D

Post by dr_Evil »

...
dr_Evil

#96 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by dr_Evil »

Off-topic ali moram

https://www.bljesak.info/lifestyle/kucn ... bih/307881

Pas mater, mora da je i medo se ozenio, kaze dok nije potpisao bilo svaki dan :D
konektovan

#97 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by konektovan »

dr_Evil wrote: 08/04/2020 08:39 Funny fact za mladju raju koja ne zna:

Lino lada (kinder lada) je u biti nuttela koju je ferrero razvio za jugoslaviju, kasnije podravka kupila licencu (u zlatno doba tita) i nastavila proizvodit, zato dakle onaj prepoznatljiv okus.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a/5803395/

Mazu probao, dobra mi je ona crunchy. Ne znam zasto meni ostao najbolji eurokrem onaj sta ga je stara u ratu pravila kad je bilo mlijeka u prahu :D
Podravka je imala licencu da proizvodi kinder ladu za trziste Jugoslavije, a da je podravka otkupila ikakva prava u vezi iste, nije. Linolada je samo kopija,solidna kopija, i receptura originalne kinder lade nije u vlasnistvu podravke.
laik1981

#98 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by laik1981 »

Od cega da kupuju domace oni kojima su krizni stabovi zabranili da rade i da zaradjuju?
mO k3

#99 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by mO k3 »

dječak sa šibicama wrote: 07/04/2020 23:20 Za svoje pare kupujem sta hocu, taman ce mi jos suplja kvazipatriotska milicija iz Svecke odredjivati sta cu kupovati.
vazno je hraknuti po dijaspori , pa ti izvoli kupuj stvari iz srbije i hrvatske jednog dana ce ostvanuti u svojoj fildzan drzavici
VladaFBiH

#100 Re: KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE: Samo tako čuvamo radna mjesta mnogih u BiH

Post by VladaFBiH »

1.Nutella
2.Lino
3.Maza

onaj sa 3% lješnika... de ba odvadi malo ili samo voliš sećer da jedeš (sad su nam pod premium recepturom opet "vratili" lješnike)
Locked