Tako poznajem jednog tipa koji je tetoviro arapskim slovima svoj nadimak na ruci. Otišo čova na internet i pogledo kako se na arapskom napiše URTA. Gledam ga ja u ruku i pitam ga šta mu znači KURTAhAZNADAR wrote:Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima.
Zasto smo odbacili cirilicu?
- atmel
#101 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
-
mali jomu
#102 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zašto su Bošnjaci “halalili” Srbima ćirilicu?

Iako su u bosanskom jeziku zvanična dva pisma ― latinica i ćirilica, nije teško doći do zaključka kako je ćirilica zapostavljena pod različitim izgovorima...
https://akos.ba/zasto-su-bosnjaci-halal ... -cirilicu/
Ćirilica 1941g

“Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice”, stajalo je u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koja je donesena u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Odredba je donesena 25. travnja 1941. godine, dva tjedna nakon uspostave NDH...
https://www.avlija.me/historija/cirilica-1941

Iako su u bosanskom jeziku zvanična dva pisma ― latinica i ćirilica, nije teško doći do zaključka kako je ćirilica zapostavljena pod različitim izgovorima...
https://akos.ba/zasto-su-bosnjaci-halal ... -cirilicu/
Ćirilica 1941g

“Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice”, stajalo je u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koja je donesena u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Odredba je donesena 25. travnja 1941. godine, dva tjedna nakon uspostave NDH...
https://www.avlija.me/historija/cirilica-1941
- ¤ jelena ¤
#103 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Mah...šta će nam sve to, koji....moj.славянин wrote:Znati bilo koje pismo je bogatstvo kao sto je slucaj i sa jezicima - dalje to jos vise vazi ako je to pismo protkano kroz historiju drzave u kojoj si rodjen/odrastao/zivis.
![]()
I ta povelja, vala, da nam je šta trebala ne bi završila čak u Rusiji,
a uopšte nije morala tako daleko u nepovrat, bilo je sasvim dovoljno da završi u susjednoj državi.
-
mali jomu
#104 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
¤ jelena ¤ wrote:Mah...šta će nam sve to, koji....moj.славянин wrote: Znati bilo koje pismo je bogatstvo kao sto je slucaj i sa jezicima - dalje to jos vise vazi ako je to pismo protkano kroz historiju drzave u kojoj si rodjen/odrastao/zivis.
![]()
![]()
a uopšte nije morala tako daleko u nepovrat, bilo je sasvim dovoljno da završi u susjednoj državi.
Nama su potrebne ovakve stvari jer su namjerno sakrivene i izokrenute... Bosna je svacija i nicija, zato Je svi otimaju, svi bi da je njihova, kao Svijet, svi bi da je njihov... a Svijet svaciji i niciji, nametnuto nam svima tako i picis nekako tamo vamo, migoljis ko glista
- Point.
#105 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Znam čitati i pisati ćirilicu, fino je znati i ne treba odbacivati bogastvo. Ali, muka mi bude i zavrne me nešto u trbuhu kad vidim ovaj font ćirilice koji Srbi furaju.
-
hAZNADAR
#106 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ta Povelja nije nikada ni bila u nasem vlasnistvu vec u dobrovackom arhivu odakle je i prodata, ukradena, prosvercovana,.... sta god. Vise puta je bilo pokusaja od strane nasih vlasti da se Povelja ili otkupi ili barem nakratko posudi - Rusi svaki put odbili. Da sad ne postiram linkove sa vjestima gdje nase institucije zahtijevaju, mole, pokrecu inicijativu,....¤ jelena ¤ wrote:
Mah...šta će nam sve to, koji....moj.
Ne moze se bas reci da nam nije stalo.
Vrijedni dokumenti se nalaze i u vlastistvu R Hrvatske i tu smo redovno dobijali odbijenice za posudbu. Jednom prilikom su ispali pravi supci kada su Spaniji posudili jedan vrijedan historijski dokument a u isto vrijeme nas odbili.
<Cirilica nije odbacena niti zabranjenja ali je odavno izgubila svoju prakticnu svrhu i to je sva poenta price.
Tako da za ironiju kakvi smo mi, u sta se pretvarao i gdje to idemo,... uobicajane kuknjava na vlast, novo vrijeme,... treba da nadje neke realnije razloge.
Ova tema se bazira na neukim ljudima koji bez ucenja prave zakljucke a ne stvarnim faktama. Trebamo li praviti zakljucke na osnovu kriminalaca sto prefarbavaju cirilicne natpise, papcima sto im je mnogo toga "vlasko",.. ili otvoriti knjige i zakon?
-
hAZNADAR
#107 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Inicijative za zastitu cirilice su postojale i 80-tih u prosloj drzavi. Tacno se sjecam i debata i medijskih natpisa o ocuvanju pisma koje se vec tada koristilo samo po pravilu a ne slobodnom izboru.sinuhe wrote:Ne koristi se zato sto je srpsko pismo, ali ne koriste je ni Srbi. Imaju neke inicijative za zastitu cirilice.![]()
Ne sjecam se ni da sam je ucio vec je to vise islo u hodu sa latinicom. Oni koji u prvom razredu nisu ucili cirilicu u trecem bi vjezbali par sedmica i onda naizmjenicno, jedne sedmice cirilica a druge latinica.
Srbi, pardon, srpski glupani su osim cirilice prisvojili mnogo toga drugoga poput da je rakija i pecenje rakije samo njihov brend, da je igranje kola i taj korak - samo srpsko, da je mnogo toga vezano za balkanski mentalitet nesto samo njihovo. Izgovorena laz vise puta postane istina neukima i jos veci drugi glupani na to pucaju kontru.
A ljiljan, kontromanicki ljiljan tako postade samo bosnjacki u danasnjoj konstelaciji. Srbi ga u historiografiji, kulturi, nauci,... nisu nikada odbacili i dalje u nekim stvarima koriste taj simbol,.... ali je kod neukih Srba taj simbol postao omrznut i stran zbog isticanja i rabljenja bosnjacke strane. Kome vjerovati onda - neukima ili knjigama, zakonu?
U Bosnjaka imas i krugova kojima je obican pozdrav "Dobar dan" - vlaski pozdrav i sve osim Selama postalo vlasko. Praviti na osnovu njih teoriju o nama ili pogledati u zvanican rjecnik i gramatiku bosanskog jezika?
Poenta ove teme je samo jos jedno uobicajeno pljuvanje i kuknjava - pogresno postavljena od samog starta. Cirilica nije niti odbacena niti zabranjena i to je veca fakta od puckog shvatanja sta je ciji brend.
Last edited by hAZNADAR on 21/09/2019 09:48, edited 1 time in total.
- sadie_forever
#108 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Sadie, sadie,....hAZNADAR wrote: ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi
Prvo - cirilica nije samo kod slavena kako si zakljucila u prvom postu - koriste je mnogi neslavenski narodi.
Drugo - cirilicu nije niko odbacio(ne racunaju se gilipteri sto prefarbavaju natpise) ali imamo globalizaciju na djelu gdje cirilica sve manje ima svoju prakticnu svrhu.
Trece - licna imena su slavenskog, biblijskog, arapskog, hebrejskog,.... korijena i silne izvedenice danasnjice koje ne mozes nigdje svrstati. Ne postoje krscansko-latinska imena a vecinu imena u bosanskih muslimana ne mozes svrstati u arapska.
Cetvrto - Hrvati su imali glagoljicu, Bosnjaci imali bosancicu i begovicu,... to je dio kulturne bastine koji se postuje kod oba naroda - i tu se tvoje odbacivanje svodi izgleda samo na onaj neuki sloj ljudi.
Peto - zaboravih al sjeticu se,...
I svega ti - radije prvo pitaj na nekoj postojecoj temi umjesto da skontas pa otvaras temu. Ovo treba pod kljuc.[/quote]
Pa logicno recimo Ivan je slavensko a izvedeno iz bilbije englezi kazu john
isto bosnjaci imaju recimo dzemo izvedeno iz dzemal mada su imena kod nas vise arapska danas,slabo ko daje meho fata mujo
cirilicu jesu odbacili ,i neuki i nauceni,jer pogledaj kako je tretiraju politicari[/quote]
A ti si ucen/a i upucen/a po ovom pitanju? Masa gluposti i opceg neznanja.
Neznas razliku izmedju slavenskog korijena imena i biblijskog. Branislav, Milan, Milos, Dragan,... nisu isto sto i Ivan, Petar, Matija,.....
Tvrdis da su najcesca imena poput Ajla, Amna, Nejla, Ema, Sanela, Indira, Azra, Dino, Jasmin, Armin, Melisa, Danis, Mirela, Elvira, Sabina, Zlatko, Bisera, Zlata, Tajra, Edo, Mak,.... arapska?
Sa svojih 50 i kusur se sjecam da se cirilica koristila samo pod moranje u osnovnoj i to u prvim razredima, u nekim medijima isto po nekom pravilu reciprociteta..... rijetko je je ko koristio i u prosloj i u ovoj drzavi.
I dalje vezes cirilicu samo za Slavene sto je vic dana,.. i dalje ne mozes dokazati da je neko odbacio(osim sto citas da je neko prefarbao neki natpis). I zakljucujes da su politicari krivi - eto kako tretiraju cirilicu? Majketi, koji to politicari, gdje, sta,... neka stranka se zalaze za ukidanje cirilice,... neki nacelnik zabranio, neka skola ima u statutu, pravilniku da se to ne smije?
Kladim se da je ovo jos jedna tema o bauku islamizacije i da ce se naposljetku doci do SDA. Muslimani vode rat protiv cirilice,... eto kakvi su brezobrazni,....
Ta imena koja si naveo,prvo neka jesu arapska il iturska recimo ajla,amna ,nejla,azra,ta ostala su mahom davan tokom komunizma i ne spadaju u nasa tradicionalna,vec su zaboravljena ,evo recimo najcesca imena za novorodjencad u federaciji za godinu 2018:
Najpopularnija muška imena za bebe u Federaciji BiH 2018
Evo nas na početku 2019.godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 imena. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena dječacima, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH http://www.fzs.ba.
Ahmed
Daris
Amar
Davud
Hamza
Adin
Eman
Imran
Harun
Tarik
Ali
Emir
Adian
Ajdin
Džan
Ajnur
Omar
Emin
Luka
Vedad
evo ovo je top 20
imal ovdje i jedno slavensko ime?
- sinuhe
#109 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ne znam sto si navalio. Zakon je onako reda radi a cirilica se ne koristi jer je srpska isto kao sto moras biti oprezan ako nazoves dobar dan.hAZNADAR wrote:U Bosnjaka imas i krugova kojima je obican pozdrav "Dobar dan" - vlaski pozdrav i sve osim Selama postalo vlasko. Praviti na osnovu njih teoriju o nama ili pogledati u zvanican rjecnik i gramatiku bosanskog jezika?sinuhe wrote:Ne koristi se zato sto je srpsko pismo, ali ne koriste je ni Srbi. Imaju neke inicijative za zastitu cirilice.![]()
Ne sjecam se ni da sam je ucio vec je to vise islo u hodu sa latinicom. Oni koji u prvom razredu nisu ucili cirilicu u trecem bi vjezbali par sedmica i onda naizmjenicno, jedne sedmice cirilica a druge latinica.
Poenta ove teme je samo jos jedno uobicajeno pljuvanje i kuknjava - pogresno postavljena od samog starta. Cirilica nije niti odbacena niti zabranjena i to je veca fakta od puckog shvatanja sta je ciji brend.
- insomnia78
#110 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Jelvo onaj sa crvenim kombijem?
- Thorgerson
#111 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ne kontam. Svi zvanicni dokumenti, imas na cirilici. Na novcu pise na cirilici. Svi nazivi mjesta - imas na cirilici.
U dnevnom pisanju, cirilice naravno nema - zbog prakticnosti. I srbi, posto cirilicu smatraju neuki srpskim pismom, je sve manje koriste.
Pokretacu teme niko ne brani da pise cirilicom. I bilo bi cool npr da je ovu temu napisala na cirilici - ako istu poznaje.
U dnevnom pisanju, cirilice naravno nema - zbog prakticnosti. I srbi, posto cirilicu smatraju neuki srpskim pismom, je sve manje koriste.
Pokretacu teme niko ne brani da pise cirilicom. I bilo bi cool npr da je ovu temu napisala na cirilici - ako istu poznaje.
-
hAZNADAR
#112 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nisi uopce skontala poentu sadie i zato je bezveze ponovo replicirati i objasnjavati neke osnovne stvari koje neznas. Kakva ba bosnjacka slavenska imena, o cemu pricas ti?
Ako ti je poenta ove glupe teme islamizacija - zar nisi mogla naci druge argumente? Sam Bog zna kako si smuckala i Slavene, cirilicu, arapska imena,....
Ako ti je poenta ove glupe teme islamizacija - zar nisi mogla naci druge argumente? Sam Bog zna kako si smuckala i Slavene, cirilicu, arapska imena,....
-
hAZNADAR
#113 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zakon reda radi? Jeli to cirilica bila srpska i u prosloj drzavi gdje se isto rijetko ili nikada koristila?sinuhe wrote:Ne znam sto si navalio. Zakon je onako reda radi a cirilica se ne koristi jer je srpska isto kao sto moras biti oprezan ako nazoves dobar dan.hAZNADAR wrote:U Bosnjaka imas i krugova kojima je obican pozdrav "Dobar dan" - vlaski pozdrav i sve osim Selama postalo vlasko. Praviti na osnovu njih teoriju o nama ili pogledati u zvanican rjecnik i gramatiku bosanskog jezika?sinuhe wrote:Ne koristi se zato sto je srpsko pismo, ali ne koriste je ni Srbi. Imaju neke inicijative za zastitu cirilice.![]()
- avetinja
#114 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Kada sjetim kada su iz Srbije Amerikancima ili Britancima ili nekoj drugoj zemlji odgovorili na ćirili.
Ovi poludili, tražili da odmah dostave na latinici. 
- BHCluster
#115 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Josj jedna bolesna tema.
- dječak sa šibicama
#116 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nismo, kad god neka cirilicarka sa silikonski fonasi drzi koncert, trazi se karta vise.
- BHCluster
#117 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Predlazem kad se ova tema izlize da se proba:
Zasto se ne vratimo vjeri pradjedovoj?
- dječak sa šibicama
#118 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
moj prijedlog "da li bi Ceca napunila Kosevo ako bi posjetiocima bilo dozvoljeno da nose maske"
dobrodosli drugovi na nasu malu maskaradu
dobrodosli drugovi na nasu malu maskaradu
- BHCluster
#119 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nije to dovoljno, ako nista neka budu Srbi ili Hrvati islamske vjere.
- insomnia78
#120 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Muhamedanske moli lijepo
-
muzicar_iz_parka
#121 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Inzomnija se sigurno ćirilicom potpisuje
- sadie_forever
#122 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
BHCluster wrote:Predlazem kad se ova tema izlize da se proba:
to ne postoji,svaki narod i epoh je imao vjeru pradjedovsku,bogomili su imali pradjedove svoje,ti tamo ljudi prije bogomila su isto imali svoje pradjedove
pradjedovska vjera je na kraju krajeva ipak samo Abrahamski monoteizam,jer svi su ljudi nastali kao monoteisti
- славянин
#123 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
I Indijci,Kinezi,Japanci,Inke,Azteci,Amazonska plemena,Aboridzini,Eskimi,Sibirska plemena,Africka plemena... svi monoteisti pretpostavljamsadie_forever wrote:BHCluster wrote:Predlazem kad se ova tema izlize da se proba:
to ne postoji,svaki narod i epoh je imao vjeru pradjedovsku,bogomili su imali pradjedove svoje,ti tamo ljudi prije bogomila su isto imali svoje pradjedove
pradjedovska vjera je na kraju krajeva ipak samo Abrahamski monoteizam,jer svi su ljudi nastali kao monoteisti
- sadie_forever
#124 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
славянин wrote:I Indijci,Kinezi,Japanci,Inke,Azteci,Amazonska plemena,Aboridzini,Eskimi,Sibirska plemena,Africka plemena... svi monoteisti pretpostavljamsadie_forever wrote:BHCluster wrote:Predlazem kad se ova tema izlize da se proba:
pradjedovska vjera je na kraju krajeva ipak samo Abrahamski monoteizam,jer svi su ljudi nastali kao monoteisti![]()
pa ovako ako se zadas dubinski ,vidis abrahamske korijene svih tih vjera
recimo indijci obozavaju bogove brahmana i saraswati,sto je kod nas ibrahima i sara(abraham sarah) ....Allah kaze da je svaki narod imao svoje poslanike i izvore,ali su zalutali u medjuvremenu ,znaci ostatke istine vidis u svim vjerama
japanci imaju pricu o sirat cupriji ,u svojoj sinto vjeri,vjeruju u kamije,,sto je kod nas dzini itd
- BHCluster
#125 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Isto tako se moze reci za pismo.