Bumbar wrote:Pa moze sutati...mislim nitko joj valjda ne naredjuje da prica . Ma daj...njoj je dobro bilo i sada joj je dobro...mislim Eva Braun kao nije znala tko je Hitler a njoj je svijet pocinjao i zavrsavao sa istim...
Da se razumijemo. Ne branim Cecu. Ali nisam sigurna sta bi trebala da znaci paralela sa Evom Braun. Mozda nije lose unijeti i ostale "likove" iz krvave price.
Po onome sto sam ja imala prilike vidjeti u nekim dokumentarcima o Evi Braun - ona je bila neobrazovana, vrlo ogranicena zena, van ikakvog dodira sa svijetom, zaljubljena u uniformu i moc covjeka s kojim je zivjela... prava "mala romanticarka'. I ako je bila upucena u sve sto je on radio, da joj je bila dostupna danasnja tehnologija pa da vidi na video traci kako vojnici pod idejama i komandom njenog ljubavnika pale djecu - to je tip uma koji vjerovatno ni tada ne bi rekao - on ne valja, ne zelim biti s njim. Ima ona jedna tuzna duhovita pjesmica koja opisuje stanje svijesti mnogih zena - "kakav je takav je, scepaj ga ne daj ga - jer je muskarac".
Da je pak bila ostroumna - vjerovatno bi u prvim susretima s njim postala svjesna da je on jedan ljuti, iskompleksirani bolesnik koji je itekako opasan po okolinu. Da to nije otkrila tada nego puno puno kasnije - ne bi tu ona opet mogla nista. Na kraju krajeva, nije on nju slucajno ubio.
S druge strane sta se desilo sa zenom Milosevica? Ona, smatra se, ne samo da je bila potpuno svjesna svega sto se desava, mada nije imala dovoljno ljudskosti u sebi da to vidi kao nesto sto je lose, ona je cak sta vise po misljenjima mnogih bila i idejni vodja svega sto je njen muz radio. Ali nju nije niko ubio, a nije je ni ostavio da se "sama vadi".