S tim da bih ja uvijek naveo raspon a ne konkretnu cifru, npr. ocekivana plata zavisno od dogovorenog obima posla izmedju 2000-2500 KM.victom wrote:Tako i treba. Štedi vrijeme, gorivo, resurse i sebi i poslodavcu.Nisam bio na razgovoru na posao za građevinara, ali jučer mi jedan direktor velike građevinske u Sarajevu kaže - prije me molili da rade za mene, sad se prave važni. Reko, kako se prave važni. Ih, kaže. Sada sami mi kažu koliko očekuju platu.
Razgovor za posao
- mirsek
#101 Re: Razgovor za posao
- 512MB
#102 Re: Razgovor za posao
Stim da je građevina ipak drugčija od assesmenta za ozbiljnije poslove. Ali slažem se da je autentičnost ključna osobina.Ramzess Veliki wrote:Ing. gradjevine.512MB wrote:Nisam pitao šta nije, nego šta je
Bez obzira na struku i zvanje, gradjevina je danas takav posao da ljudi idu sa projekta na projekat, posla je dosta samo treba traziti.
"Napumpan" CV igra ulogu samo na početku karijere.
- 512MB
#103 Re: Razgovor za posao
Zaboravi to, osim ako si plaćen po satu. Poslodavci žele konkretne cifre jer imaju konkretan budzet.mirsek wrote:S tim da bih ja uvijek naveo raspon a ne konkretnu cifru, npr. ocekivana plata zavisno od dogovorenog obima posla izmedju 2000-2500 KM.victom wrote:Tako i treba. Štedi vrijeme, gorivo, resurse i sebi i poslodavcu.Nisam bio na razgovoru na posao za građevinara, ali jučer mi jedan direktor velike građevinske u Sarajevu kaže - prije me molili da rade za mene, sad se prave važni. Reko, kako se prave važni. Ih, kaže. Sada sami mi kažu koliko očekuju platu.
- simbabimba
#104 Re: Razgovor za posao
A tek ona sablonska HR pitanja tipa 'recite nam ukratko nesto o sebi", "sta bi vase kolege rekle o vama", "koja vam je bila najstresnija situacija u poslovnom okruzenju dosad"... 
- vjesticanametli
#105 Re: Razgovor za posao
Najstresnije mi skontat stacu jest
jebo ih caca i hr igranja 
- Ramzess Veliki
#106 Re: Razgovor za posao
Sve su to trik pitanja kojima se ustvari provocira bilo kakav odgovor iz kojeg ce komisija izvuci zakljucak kakav si pod pritiskom.simbabimba wrote:A tek ona sablonska HR pitanja tipa 'recite nam ukratko nesto o sebi", "sta bi vase kolege rekle o vama", "koja vam je bila najstresnija situacija u poslovnom okruzenju dosad"...
Zato samo hladno.
- mirsek
#107 Re: Razgovor za posao
Nisam po satu ali pregovaram o plati po dodijeljenim odgovornostima tj. zaduzenjima. Vise zaduzenja, veca plata. Tako u startu zastitim sebe od fiksnog iznosa koji trazim gdje mi oni nabacaju posla 30-50% vise od te pozicije a ja se ne mogu zaliti jer sam trazio toliki fiksni iznos.512MB wrote: Zaboravi to, osim ako si plaćen po satu. Poslodavci žele konkretne cifre jer imaju konkretan budzet.
- simbabimba
#108 Re: Razgovor za posao
Ma ne znam sta ce izvuci kad sam na ta sva HR pitanja unaprijed pripremim odgovore, sekunde nije moj spontani odgovor a ni reakcija.Ramzess Veliki wrote:Sve su to trik pitanja kojima se ustvari provocira bilo kakav odgovor iz kojeg ce komisija izvuci zakljucak kakav si pod pritiskom.simbabimba wrote:A tek ona sablonska HR pitanja tipa 'recite nam ukratko nesto o sebi", "sta bi vase kolege rekle o vama", "koja vam je bila najstresnija situacija u poslovnom okruzenju dosad"...
Zato samo hladno.
Pitanja vezana za struku i posao, konkretna operativna pitanja im mogu o meni mnogo vise reci.
- Ramzess Veliki
#109 Re: Razgovor za posao
Pa to i jeste pravilan pristup. Kad imas spremljene odgovore pokazujes da planiras unaprijed za razliku od kandidata koji pocne da se preispituje.simbabimba wrote:Ma ne znam sta ce izvuci kad sam na ta sva HR pitanja unaprijed pripremim odgovore, sekunde nije moj spontani odgovor a ni reakcija.Ramzess Veliki wrote:Sve su to trik pitanja kojima se ustvari provocira bilo kakav odgovor iz kojeg ce komisija izvuci zakljucak kakav si pod pritiskom.simbabimba wrote:A tek ona sablonska HR pitanja tipa 'recite nam ukratko nesto o sebi", "sta bi vase kolege rekle o vama", "koja vam je bila najstresnija situacija u poslovnom okruzenju dosad"...
Zato samo hladno.
Pitanja vezana za struku i posao, konkretna operativna pitanja im mogu o meni mnogo vise reci.
- 512MB
#110 Re: Razgovor za posao
HR nema vremena sa svakim kandidatom operativna pitanja razglabat, to košta love. U prvoj rundi se filtrira.simbabimba wrote:Ma ne znam sta ce izvuci kad sam na ta sva HR pitanja unaprijed pripremim odgovore, sekunde nije moj spontani odgovor a ni reakcija.Ramzess Veliki wrote:Sve su to trik pitanja kojima se ustvari provocira bilo kakav odgovor iz kojeg ce komisija izvuci zakljucak kakav si pod pritiskom.simbabimba wrote:A tek ona sablonska HR pitanja tipa 'recite nam ukratko nesto o sebi", "sta bi vase kolege rekle o vama", "koja vam je bila najstresnija situacija u poslovnom okruzenju dosad"...
Zato samo hladno.
- simbabimba
#111 Re: Razgovor za posao
Zavisi kakav je sistem selekcije. Organizacija za koju su me pretresali ima takvo sito da na kraju samo odabrani dolaze na intervju, jedan i jedini, nema beskrajnih krugova razgovora, to tek kosta vremena i novca.
A telefonski intervju mi je najgore iskustvo bilo.
A telefonski intervju mi je najgore iskustvo bilo.