Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
-
Stari
Evo dakle i napokon jednog malo slozenijeg recepta.
Dakle jednu tavu (moze plehana, rosvajna, emajlirana, teflonska ...ili ako ste bas iz gonje klase onda moze i od titanijuma, vanadijuma ili slicno) izlozite djelovanju procesa podmazivanja za kojeg je potrebno malcice rafinisanog suncokretovog jestivog zejtina...il nekoliko grama margarina za przenje (u tom slucaju oprezno sa temperaturom stednjaka jer margarin ne podnosi visoke toplote jednako robusno kao i zejtin).
Dakle zagrijali ste tavu i zejtin u njoj ... hitro plasirate jednu hrenovku (govedju, horoziju, ili sojinu) otprilike na srediste tave. Nakon minut-dva toga izlijete dva jajeta sa svake strane (dakle i lijevo i desno) od hrenovke (iliti virsle) koliko dugo se sve to jos treba peci ovisi od slobodne procjene priprematelja.
Jelo se zove "Dzevahirina ceznja".
Jednostavno i visokokaloricno.
Dakle jednu tavu (moze plehana, rosvajna, emajlirana, teflonska ...ili ako ste bas iz gonje klase onda moze i od titanijuma, vanadijuma ili slicno) izlozite djelovanju procesa podmazivanja za kojeg je potrebno malcice rafinisanog suncokretovog jestivog zejtina...il nekoliko grama margarina za przenje (u tom slucaju oprezno sa temperaturom stednjaka jer margarin ne podnosi visoke toplote jednako robusno kao i zejtin).
Dakle zagrijali ste tavu i zejtin u njoj ... hitro plasirate jednu hrenovku (govedju, horoziju, ili sojinu) otprilike na srediste tave. Nakon minut-dva toga izlijete dva jajeta sa svake strane (dakle i lijevo i desno) od hrenovke (iliti virsle) koliko dugo se sve to jos treba peci ovisi od slobodne procjene priprematelja.
- Alfons Kauders
Stari wrote:Evo dakle i napokon jednog malo slozenijeg recepta.
- flora.sa
zezam se novo...i ja volim kuhati...omiljeni dio kuće mi je kuhinja....novalic wrote:flora, moje naj pravilo u kuhinji, ne ostajem duze od 30 min..
a sanjam o nekoj veeeeelikoj kuhinji, sa svim mogućim, i nemogućim aparatima...
- Alfons Kauders
30 min... Ma ja ceifim, meni od pocetka spravljanja jela do pranja sudja prodje makar 90, nekad i jace, zavisi sta se pravi...novalic wrote:flora, moje naj pravilo u kuhinji, ne ostajem duze od 30 min..
- Alfons Kauders
I ja isto, i onda sanjam kako ce neko u toj kuhinji kuhat za mene, pranje sudja da i ne pominjem...flora.sa wrote:zezam se novo...i ja volim kuhati...omiljeni dio kuće mi je kuhinja....novalic wrote:flora, moje naj pravilo u kuhinji, ne ostajem duze od 30 min..
a sanjam o nekoj veeeeelikoj kuhinji, sa svim mogućim, i nemogućim aparatima...
Nedostaje mi studetski ciganluk, kad mahmurni flidzanima jedemo supu, jer nema kasika, pa mazemo one Argete... Kako je sve bilo jednostavno, kud nauci kuhat, sad mi vazda belaj...
-
novalic
pa sta ces po tolikoj kuhini, bona nebila, klizati
mala, kompaktna, minimalno stvari po ladicama, ali extremno funkcionalna..
sve nadohvat ruke, i, sto je najvaznije, u istoj prostoriji kao i dnevna, tako da smo stalno svi zajedno..
sta bi sada mogli slatko ?
ps
ja sam fanatik za salate i voce, kunem se u bijeli luk, slatko pravim samo za druge, a i ne probam...
sve nadohvat ruke, i, sto je najvaznije, u istoj prostoriji kao i dnevna, tako da smo stalno svi zajedno..
ps
ja sam fanatik za salate i voce, kunem se u bijeli luk, slatko pravim samo za druge, a i ne probam...
-
Stari
Ma daaaj...djes to govoriti? Hajd izadji napolje malo..., saberi se ...pa sa vrati da malo prazgovaramo.novalic wrote:pa sta ces po tolikoj kuhini, bona nebila, klizati![]()
![]()
ps
- flora.sa
novalic wrote:pa sta ces po tolikoj kuhini, bona nebila, klizati![]()
![]()
ps
ajoj novo...ja kad vidim one talijanske kuhinje na reklamama....meni srce prosto hoće da pukne....
još ako je crvena...joj...
i spavala bih u njoj!
- flora.sa
super...novalic wrote:
ovo su boje u mojoj, od ovoga proizodjaca, sa radnim stolom u sredini, isto kominacija sivo-drvo...
ali crvena...sviđa mi se i crna, samo je teška za održavanje...vidi se svaka mrlja na njoj...
i, i meni je bitno da kuhinja ne bude ograđena zidovima od dnevnog boravka...jer na taj način nemam kontakta sa ljudima koji sjede tamo...
- Alfons Kauders
Vidi ti novalicke, burzujke, moja citava kuhinja moze stati u tvoj frizider...
- flora.sa
by the way...mama nam je neki dan pravila kus-kus...
ne znam recept, ali mi se pravo svidjela kombinacija-riža-janjetina-grožđice....
uh, stavrno je ukusno!!!
inače rižu pravo gotivim...
meni nije bio problem preživjeti rat!

ne znam recept, ali mi se pravo svidjela kombinacija-riža-janjetina-grožđice....
uh, stavrno je ukusno!!!
- Alfons Kauders
Dobro pitanje, da bude ko na zaru, bolji je nego kuhani...Stari wrote:Joj ... znam imas skupu i lijepu kuhinju ...nisam fakat nikad ni sekunde posumnjao u to....nego batali ambalazu ...da nastavimo sa sadrzajem. Moze li se na ovim novim indukcionim stednjacima ispeci kuruz (onaj mladi prskavac) ...na ringli.
- pitt
Od rize se dize....samo da znateflora.sa wrote:by the way...mama nam je neki dan pravila kus-kus...
uh, stavrno je ukusno!!!
- flora.sa
oj, stari, gdje me nađe...Stari wrote:Joj ... znam imas skupu i lijepu kuhinju ...nisam fakat nikad ni sekunde posumnjao u to....nego batali ambalazu ...da nastavimo sa sadrzajem. Moze li se na ovim novim indukcionim stednjacima ispeci kuruz (onaj mladi prskavac) ...na ringli.
nije mi dobro...
gdje sada da nađem kukuruz...
ništa prije augusta...
-
novalic
vako..Stari wrote:Eh pa dobro dosla natrag .... de jos jedan ovako zgodan recept ...jer ovdje sam jos cirka sahat vremena ...i onda odoh na godisnji ...i da pripremam sva ova tvoja jela.
Zans li, onako uzgred, Musaku...sa pohovanim patlidzanima umjesto krompira....
patlidzane isjeci barem sat ranije i nasoliti, ostaviti da suze.. poslije osusiti pa uvaljati samo u brasno.. i peci je'n po je'n na maslinovom ulju...
ovamo napraviti smjesu meso, paradajz.. jel' ti i to treba, ili da detaljim..
onda slazes, patlidzane, pa smjesu, pa ili besamel ili sir.. pa tako dalje...
al' je meni ovo premasno, ni jedno povrce ne "popije" ulje kao patlidzan..
zato ih ja najvise volim filovane..
veliki patlidzan operes i izrezes na pljoske, ali ne potpuno, nego tamo gdje je rep ostavis sve zajedno, ono da mozes napraviti kao lepezu...
ovamo nasijeces luka, 2-3 glavice, dodas bijeloga, kasiku brasna, paradajz isjecen na sitno, bibera.. slaninice.. ako, ako...
sa kajmakom su zakon
-
novalic
moze... klinac.. al' sam zato vec pekla patlidzaneStari wrote:Joj ... znam imas skupu i lijepu kuhinju ...nisam fakat nikad ni sekunde posumnjao u to....nego batali ambalazu ...da nastavimo sa sadrzajem. Moze li se na ovim novim indukcionim stednjacima ispeci kuruz (onaj mladi prskavac) ...na ringli.