Je li ovo sansa ili rub ponora ?
-
mehoxy
#101 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 10:49, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#102 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ti tigre nisi svjestan kolika smo mi Amerika za dobar dio planete.Rizvan wrote:
A odakle će doći ta radna snaga, kad smo mi među najjeftinijima. A oni koji su jeftiniji u Europi, sigurno neće doći kod nas, kad imaju izbor otići u puno bogatije zemlje. Nemoj mi samo reći da će dovoditi radnike iz Bangladeša ili ostatka Azije. Znaš samo koliko bi naše škrte poslodavce koštalo da ih dovedu ovamo?Njima je teško par mjeseci potrošiti na obuku domaćeg radnika, a da bi platii hiljade maraka filipincima da doputuju ovamo
Druga stvar što bi ti filipinci, i kada bi došli ovdje, kroz par mjeseci produžili dalje negdje na zapad.
Nemaju naši poslodavci luksuz uvoza radne snage, ili će se naučiti poštivati i korektno odnosti prema domaćoj radnoj snazi, ili kapak.
-
zrakomlat
#103 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Dobro si, ima ona emisija "ispuni mi želju". Ili se i to podrazumjeva pod nafakom.medvjed23 wrote:Niko ničiju nafaku nije ukro!Vidal89 wrote:Ja dok sam isao na razgovore za posao, nakon par pitanja pitam ja njih kolika je plata kaze 600KM, reko jel sve ukljuceno u to, kaze jest sve i topli.
Kaze ja njima, malo je to za opis posla i kvalifikacije koje trazite, ako cete ponuditi 750 mozemo nastavit razgovor, oni meni dovidenja hahaha
Poslije cujem raja ih napusta i opet prave konkurs za istu poziciju pola godine kasnije
Nas narod je generalno glup, evo komsija moj npr. Otac mu u penziji on se ozenio 2 djece dobio, nema posla jedva prezivljavaju ja ga pitam sto si se bolan zenio kaze on a zenilo mi se sta cu drugo. I onda on prihvati svaki posao pa i onaj od 400KM i tim putem ovim robovlasnicma daje do znanja dok je ovaca bice vune.
Umjesto da se doskolovao, isao na neka usavrsavanja, kurseve, vidio opciju za vani on se u jos dublju agoniju uvalio.
Nije da se zenis sto moras, nego ako imas uslove i mozes obzbjedit svojoj porodici normalne uslove, a ne napravit od svoje porodice sirocad.
-
Rizvan
#104 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kao npr. za koga, lave?_BataZiv_0809 wrote:Ti tigre nisi svjestan kolika smo mi Amerika za dobar dio planete.Rizvan wrote:
A odakle će doći ta radna snaga, kad smo mi među najjeftinijima. A oni koji su jeftiniji u Europi, sigurno neće doći kod nas, kad imaju izbor otići u puno bogatije zemlje. Nemoj mi samo reći da će dovoditi radnike iz Bangladeša ili ostatka Azije. Znaš samo koliko bi naše škrte poslodavce koštalo da ih dovedu ovamo?Njima je teško par mjeseci potrošiti na obuku domaćeg radnika, a da bi platii hiljade maraka filipincima da doputuju ovamo
Druga stvar što bi ti filipinci, i kada bi došli ovdje, kroz par mjeseci produžili dalje negdje na zapad.
Nemaju naši poslodavci luksuz uvoza radne snage, ili će se naučiti poštivati i korektno odnosti prema domaćoj radnoj snazi, ili kapak.
I ko to nema izbor nigdje drugo otići, nego mu je Bosna jedina opcija?
-
zetareticula
#105 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nisam rekao da je 3.000 već oko 3.000€ u Njemačkojakaunt wrote:Dje bolan početna tri milje ?zetareticula wrote:Ista stvar prije nekih 3-4 mjeseca odem na razgovor za posao, traze zavarivaca TIG postupak vare se aluminijske konstrukcije. Inace firma je Njemačka sa sjedistem u BiH i to dosta jaka firma. I na razgovoru pita mene poslovađa taj ili šef vec sta jeste, koliku platu ocekuje? Reko pocetna oko 1000KM, kaze on vi niste realnikao pocetna plata vam je 500KM sa mogućnošću napredovanja do 900KM
. Reko hvala doviđenja jebem ti mislim se f. i nakon 1-2 mjeseca potrage na netu pronađem firmu u Njemačkoj koja mi financira dolazak tamo i 5 dana testiranja, i sve prodjem kako treba i potpisem ugovor oko 3.000€ pocetnu platu. Cekam termin vec oko 7 mjeseci, a onda im jebem mame Balijsko, Ustaško, Četničke
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#106 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Sjecas li se ti icega prije 2010 godine?Rizvan wrote:
Kao npr. za koga, lave?
- Russki
#107 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ma kakva šansa ba, mi smo umobolan narod. Kad dođe taj dan da više ne budeš mogao naći niti jednog jedinog radnika kada se dođe taj jedan, opet bi ga pitali čiju stranačku iskaznicu ima.
- medvjed23
#108 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
tako je, nikad ne znaš đe je čija nafakazrakomlat wrote:Dobro si, ima ona emisija "ispuni mi želju". Ili se i to podrazumjeva pod nafakom.medvjed23 wrote:Niko ničiju nafaku nije ukro!Vidal89 wrote:Ja dok sam isao na razgovore za posao, nakon par pitanja pitam ja njih kolika je plata kaze 600KM, reko jel sve ukljuceno u to, kaze jest sve i topli.
Kaze ja njima, malo je to za opis posla i kvalifikacije koje trazite, ako cete ponuditi 750 mozemo nastavit razgovor, oni meni dovidenja hahaha
Poslije cujem raja ih napusta i opet prave konkurs za istu poziciju pola godine kasnije
Nas narod je generalno glup, evo komsija moj npr. Otac mu u penziji on se ozenio 2 djece dobio, nema posla jedva prezivljavaju ja ga pitam sto si se bolan zenio kaze on a zenilo mi se sta cu drugo. I onda on prihvati svaki posao pa i onaj od 400KM i tim putem ovim robovlasnicma daje do znanja dok je ovaca bice vune.
Umjesto da se doskolovao, isao na neka usavrsavanja, kurseve, vidio opciju za vani on se u jos dublju agoniju uvalio.
Nije da se zenis sto moras, nego ako imas uslove i mozes obzbjedit svojoj porodici normalne uslove, a ne napravit od svoje porodice sirocad.
-
Rizvan
#109 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Da baš si argumentovano odgovorio kome ova zemlja, pored 90% drugih evropskih zemalja u kojima su najmanje duplo veća primanja, može biti privlačna, da bi došao ovdje živjeti i raditi. Govorimo o običnim radnicima, a ne o avanturistima ili ljudima koji dolaze sa vlastitim kapitalom._BataZiv_0809 wrote:Sjecas li se ti icega prije 2010 godine?Rizvan wrote:
Kao npr. za koga, lave?
-
zrakomlat
#110 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Al s druge strane radiš za dvije milje kunaroki wrote:Ne opravdavam privatnike, robovlasnike, i sam kod jednog radim, ali, jedno veliko ali, koliko je ljudi primorano da radi za 500KM, pa jebote ljudi imaju porodice. Ja sam jednom radio kao dostavljač u fastfoodu jer sam morao prehraniti porodicu za 400KM. Ko me je pitao hocu ili necu, MORAO SAM.
A ovi što hoće-neće, pa vjerovatno sa 30+ gpdina su kod roditelja jos.
A kad samo pretvorim platu od npr. 500KM u eure i to izgovorim naglas:" Radim za 250 eura", dode mi da se ubijem gdje ja zivim i kakvi su nam standardi.
Nego raja ode, nema nikoga
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#111 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ako se ne sjecas viza nemamo bolan sta pricatiRizvan wrote:
Da baš si argumentovano odgovorio kome ova zemlja, pored 90% drugih evropskih zemalja u kojima su najmanje duplo veća primanja, može biti privlačna, da bi došao ovdje živjeti i raditi. Govorimo o običnim radnicima, a ne o avanturistima ili ljudima koji dolaze sa vlastitim kapitalom.
-
Rizvan
#112 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
I dalje visi pitanje u zraku, koji si to narodi, koji bi na poziv naših poslodavaca
, došli raditi za plate od 400 - 500KM u prozivodnom i uslužnom sektoru? 
- Prpa.ba
#113 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Jesmo mi razvijeniji od dobrog dijela ostatka treceg svijeta ali to ne povlaci automatski da smo zeljena ili dohvatljiva destinacija za te ljude.
Vidim ovdje se spominje uvoz radne snage iz Bugarske i Rumunije koje ostvaruju daleko dinamicniji ekonomski rast od BiH i prosjecne plate nisu nimalo losije od nasih, stavise prosjecna neto plata u Rumuniji je oko 900 KM a u Bugarskoj oko 750. Imati na umu da imaju manje dzabojeda od nas, a poreska disciplina je tu negdje. Moldavija, Ukrajina i Bjelorusija su kaparisane od Ceske (nezaposlenost od 2.5%!!!), Slovacke i Poljske gdje ih na radnim vizama obitava skoro milion.
Tekstilci ce imati toleranciju na demografsku tranziciju od nekih 20% na troskove poslovanja s obzirom na solidan rast ekonomija u JI Aziji (svi se krecu od 5 do 10%). Mogucnosti rasta plata i poboljsanja uslova u tom sektoru u BiH su male, ali realne do neke mjere. Dakle, govorimo o tome da pocetna plata ne bude 450 KM vec 530 KM, da radni dan ne bude 12 sati vec 10 sati i da umjesto dvije budu tri slobodne nedjelje.
Dakle, od uvoza radne snage nema nista u nekom znacajnijem broju, kako zbog jezickih, ekonomskih tako i zbog geografskih barijera. Depopulacija ce se nastaviti svojim tempom a strukturalni problemi ekonomije ce se poceti znacajnije osjecati kroz par godina. U ovom trenutku jedino sto bi nam dalo sansu za usporavanje depopulacije, uvazavajuci kriminalizovane i neefektivne vlasti, mentalitet stanovnistva, mladost drzave itd. je:
- ubrzanje procesa pristupanja EU i povlacenje apsolutno svakog feninga iz pretpristupnih fondova za projekte od javnog znacaja na polju infrastrukture i javne reforme (penzionog i zdravstvenog sistema) kroz narednih 4 do 8 godina
- smanjenje opterecenja na rad, olaksavanje pokretanja biznisa, od brzih sudskih procedura do olaksavanja rasta i inovacija u poslovanju kod obrta
- smanjenje nadleznosti drzave kroz sjecu propisa i pravila, privatizacija javnih preduzeca i nekretnina
- smanjenje broja radnika u javnom sektoru ritmom od oko 1.25% godisnje kroz period od 8 godina
- investicije u povecanje turistickih potencijala, sminkanje gradskih centara, izgradnja infrastrukture poput setalista, zicara, organizacija kulturno-umjetnickih festivala i sl., ne smije izostati adekvatna profesionalizacija u okviru turistickih zajednica jer je turizam nesto sto nam ide od ruke i sto moze biti znacajan izvor prihoda
- investicije u energetski sektor, od klupa u elektrotehnickim skolama, preko fakulteta do elektroprivrede i privatnih kompanija, takodjer jedan od sektora gdje posjedujemo znacajne prirodne potencijale
- ista stvar za sektor drvne industrije, investicija kroz 6 do 8 godina bi nam pomogla dodati znacajnu vrijednost na cijeli proizvodni proces a ne da se bavimo rezanjem balvana za minimalac, opet bogom dani resursi, nedostaje know-how koji se moze kupiti
Bez neke ekonomske krize ili opceg haosa kroz 8 godina cak i sa ovim vlastima bi formalna nezaposlenost mogla spasti na nekih 15%, prosjecna neto plata bi mogla biti oko 1200 KM uz rast troskova zivota za oko 15%. Gdje ce tada biti ostale drzave mozemo samo misliti, a kome je ovaj idilicni plan i dalje turoban neka ga grije misao da nista od ovoga necemo uraditi i da rezultati mogu biti samo ispod ovih ciljnih.
Vidim ovdje se spominje uvoz radne snage iz Bugarske i Rumunije koje ostvaruju daleko dinamicniji ekonomski rast od BiH i prosjecne plate nisu nimalo losije od nasih, stavise prosjecna neto plata u Rumuniji je oko 900 KM a u Bugarskoj oko 750. Imati na umu da imaju manje dzabojeda od nas, a poreska disciplina je tu negdje. Moldavija, Ukrajina i Bjelorusija su kaparisane od Ceske (nezaposlenost od 2.5%!!!), Slovacke i Poljske gdje ih na radnim vizama obitava skoro milion.
Tekstilci ce imati toleranciju na demografsku tranziciju od nekih 20% na troskove poslovanja s obzirom na solidan rast ekonomija u JI Aziji (svi se krecu od 5 do 10%). Mogucnosti rasta plata i poboljsanja uslova u tom sektoru u BiH su male, ali realne do neke mjere. Dakle, govorimo o tome da pocetna plata ne bude 450 KM vec 530 KM, da radni dan ne bude 12 sati vec 10 sati i da umjesto dvije budu tri slobodne nedjelje.
Dakle, od uvoza radne snage nema nista u nekom znacajnijem broju, kako zbog jezickih, ekonomskih tako i zbog geografskih barijera. Depopulacija ce se nastaviti svojim tempom a strukturalni problemi ekonomije ce se poceti znacajnije osjecati kroz par godina. U ovom trenutku jedino sto bi nam dalo sansu za usporavanje depopulacije, uvazavajuci kriminalizovane i neefektivne vlasti, mentalitet stanovnistva, mladost drzave itd. je:
- ubrzanje procesa pristupanja EU i povlacenje apsolutno svakog feninga iz pretpristupnih fondova za projekte od javnog znacaja na polju infrastrukture i javne reforme (penzionog i zdravstvenog sistema) kroz narednih 4 do 8 godina
- smanjenje opterecenja na rad, olaksavanje pokretanja biznisa, od brzih sudskih procedura do olaksavanja rasta i inovacija u poslovanju kod obrta
- smanjenje nadleznosti drzave kroz sjecu propisa i pravila, privatizacija javnih preduzeca i nekretnina
- smanjenje broja radnika u javnom sektoru ritmom od oko 1.25% godisnje kroz period od 8 godina
- investicije u povecanje turistickih potencijala, sminkanje gradskih centara, izgradnja infrastrukture poput setalista, zicara, organizacija kulturno-umjetnickih festivala i sl., ne smije izostati adekvatna profesionalizacija u okviru turistickih zajednica jer je turizam nesto sto nam ide od ruke i sto moze biti znacajan izvor prihoda
- investicije u energetski sektor, od klupa u elektrotehnickim skolama, preko fakulteta do elektroprivrede i privatnih kompanija, takodjer jedan od sektora gdje posjedujemo znacajne prirodne potencijale
- ista stvar za sektor drvne industrije, investicija kroz 6 do 8 godina bi nam pomogla dodati znacajnu vrijednost na cijeli proizvodni proces a ne da se bavimo rezanjem balvana za minimalac, opet bogom dani resursi, nedostaje know-how koji se moze kupiti
Bez neke ekonomske krize ili opceg haosa kroz 8 godina cak i sa ovim vlastima bi formalna nezaposlenost mogla spasti na nekih 15%, prosjecna neto plata bi mogla biti oko 1200 KM uz rast troskova zivota za oko 15%. Gdje ce tada biti ostale drzave mozemo samo misliti, a kome je ovaj idilicni plan i dalje turoban neka ga grije misao da nista od ovoga necemo uraditi i da rezultati mogu biti samo ispod ovih ciljnih.
-
Rizvan
#114 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Upravo ovo. Frajer ne konta, da to što smo Amerika za veći dio Azije i Afrike, je isto tako i 95% ostatka Evrope. A mi u toj evropskoj Americi dođemo kao neki siromašni okrug u Kentakiju. A naravno niko ne napušta domovinu da bi išao živjeti u zabačene dijelove Kentakija, svi bi u Kaliforniju, New York i bogate krajeve. A oni koji nekim čudom i završe u Kentakiju, obično brzo produže dalje.Prpa.ba wrote:Jesmo mi razvijeniji od dobrog dijela ostatka treceg svijeta ali to ne povlaci automatski da smo zeljena ili dohvatljiva destinacija za te ljude.
Last edited by Rizvan on 19/01/2018 19:36, edited 1 time in total.
- pizarro
#115 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
u bangladesu je prosjecna plata 64 $.Rizvan wrote:I dalje visi pitanje u zraku, koji si to narodi, koji bi na poziv naših poslodavaca, došli raditi za plate od 400 - 500KM u prozivodnom i uslužnom sektoru?
- Maraschino
#116 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Sjedim sa covjekom(vlasnikom) finog restorana i vidim sav mi grohno. Pitam ga sta je? Problemi sa osobljem. Fali mu konobara(da je konobar a ne da zna tacnu nositi), fali mu kuhara i kaze ako ovako potraje da mu nece ostati nista drugo nego zatvoriti i prijeci na nesto drugo.
U masinskom sektoru fali svega. U gradjevinskom za par godina neces imati koga da ti krov iskroji...ma fali svega.
Mislim da to nece izaci na dobro. Nedostatak skolovane radne snage osjeca svaka zemlja(vise-manje) i jedva se nosi sa time a kako cemo mi izaci iz tog problema? Nikako. Manje firmi, manje doprinosa, manje svega za napredak.
Sjedim sa covjekom(vlasnikom) finog restorana i vidim sav mi grohno. Pitam ga sta je? Problemi sa osobljem. Fali mu konobara(da je konobar a ne da zna tacnu nositi), fali mu kuhara i kaze ako ovako potraje da mu nece ostati nista drugo nego zatvoriti i prijeci na nesto drugo.
U masinskom sektoru fali svega. U gradjevinskom za par godina neces imati koga da ti krov iskroji...ma fali svega.
Mislim da to nece izaci na dobro. Nedostatak skolovane radne snage osjeca svaka zemlja(vise-manje) i jedva se nosi sa time a kako cemo mi izaci iz tog problema? Nikako. Manje firmi, manje doprinosa, manje svega za napredak.
- bronhy
#117 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Prosječna plata u Venecueli je $4. Šta bi oni dali za naših 500KM 
- O'zone
- Globalni moderator
#118 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ma brate kad bi samo uveli da plaćaš PDV po naplaćenoj fakturi bilo bi puuuuuuno lakše.Prpa.ba wrote: - ubrzanje procesa pristupanja EU i povlacenje apsolutno svakog feninga iz pretpristupnih fondova za projekte od javnog znacaja na polju infrastrukture i javne reforme (penzionog i zdravstvenog sistema) kroz narednih 4 do 8 godina
-
Rizvan
#119 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
U razvijenim zemljama poslodavci su ti koji obrazuju radnu snagu. Učenici u Njemačkoj pola vremena provedu u školi a pola radeći praksu u nekoj firmi. Na zadnjoj godini više vremena provedu na poslu, nego u školi.Maraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Kod nas su privatnici pokupili stručnu radnu snagu iz propalih komunističkih preduzeća i mislili da će tako moći dovijeka. I sad zbog vlastite pohlepe i kratkovidnosti kuknjava kako nedostaje radne snage. Kao što sam već rekao, što su posijali, to će i požnjeti.
- Maraschino
#120 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Upravo tako. Odose ŠUPovci u penziju a ovo je kadar koje su nove vlasti obrazovale. Znaci nikakav.Rizvan wrote:U razvijenim zemljama poslodavci su ti koji obrazuju radnu snagu. Učenici u Njemačkoj pola vremena provedu u školi a pola radeći praksu u nekoj firmi. Na zadnjoj godini više vremena provedu na poslu, nego u školi.Maraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Kod nas su privatnici pokupili stručnu radnu snagu iz propalih komunističkih preduzeća i mislili da će tako moći dovijeka. I sad zbog vlastite pohlepe i kratkovidnosti kuknjava kako nedostaje radne snage. Kao što sam već rekao, što su posijali, to će i požnjeti.
- insomnia78
#121 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Rizvan wrote:U razvijenim zemljama poslodavci su ti koji obrazuju radnu snagu. Učenici u Njemačkoj pola vremena provedu u školi a pola radeći praksu u nekoj firmi. Na zadnjoj godini više vremena provedu na poslu, nego u školi.Maraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
I onda je i lakse i u redu dati decku od 18 godina pocetnicku platu koja ce mu rasti sa iskustvom i sa potrebama. A kod nas dodje lola od 40 bez dana staza i hoce odmah tri milje. Jbg znam ja valja hraniti djecu, krediti, ovo, ono al ne ide ni to tako. Gazde bi opet da im s neba padne neko pozpuno obucen a koji bi radio za kikiriki
-
Rizvan
#122 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Dobro, evo zamislimo da se npr. Prevent u Visokom ili Goraždu nađe u tako očajnom stanju što se tiče nedostatka radne snage, da je spreman izdvojiti najmanje 2000KM da bi platio putovanje i doveo neku radnicu iz Bangladeša.pizarro wrote:u bangladesu je prosjecna plata 64 $.Rizvan wrote:I dalje visi pitanje u zraku, koji si to narodi, koji bi na poziv naših poslodavaca, došli raditi za plate od 400 - 500KM u prozivodnom i uslužnom sektoru?
I dođe radnica iz Bangladeša, radi par mjeseci u Preventu za 500KM, i naiđe na ovaj oglas http://szks.ba/posao/dekra-janka-leskov ... sivac-ica/
U Pregradi u Hrvatskoj, svega nekoliko stotina kilometara dalje od Visokog ili Goražda, za isti posao šivanja autopresvlaka, nudi se plata od 800KM, plus organizovan smještaj. Iskreno, da si na mjestu radnice iz Bangladeša da li bi se dvoumio u vezi odlaska?
I nema potrebe za pričom o vizama, jer ne bi se samo Bosna suočavala sa nedostatkom radne snage, u drugim evropskim zemljama već sada zaista nedostaje radne snage.....i oni imaju kvote za strane radnike.....A neko ko je došao iz Bangladeša u Bosnu sigurno je sposoban da produži još nekoliko stotina kilometara dalje gdje su dvostruko veće plate.
- Platformas
#123 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Jeste neka mala sansa da se ima nesto veca plata, ali opet je to nedovoljno za normalan zivot.
Ja stvarno ne znam neku bosansku firmu koja je spremna dati inzinjeru recimo masinstva platu preko 2k KM a da su normalni radni uslovi. Znam firme u kojim elektro ili masinski ing bez problema moze ici preko 2k ali se radi 60 sati sedmicno, bez racunanja rada kuci na koji se obicno primorano jer ne mozes ni u tih 60 sati sve stici. Pa projektovanje i dan i noc, sto opet dodje da je satnica nikakva. Godisnji 7-10 dana i to te konstantno zovu, radis opet samo eto nisi u kancelariji, rad od kuce prakticno.
I onda opet i sa tim na izgled velikim platama ljudi pucaju i napustaju.
A s druge strane, dosta firmi se realno bavi i poslom koji je uslovno receno jeftin, izgrađene su tako sto su ustvari nudile samo jeftinu radnu snagu.
Ako je realna proizvodna cijena nekog proizvoda A 1.000,00 KM, firma ga nudi za 1.000,00 KM, a onda profit izvlaci preko radnika, daje mu malu placu, tjera ga na rad vikendom, prekovremeni, sve neplaceno. Sad te firme imaju velike probleme, te koje su samo prodavale misice, a ne pamet.
Kad se sve sagleda, kod nas izgleda da i nema normalne firme, pa i ovo u EP ili Telekomu nije normalno, ne radis nista, a imas dobru platu.
Ja stvarno ne znam neku bosansku firmu koja je spremna dati inzinjeru recimo masinstva platu preko 2k KM a da su normalni radni uslovi. Znam firme u kojim elektro ili masinski ing bez problema moze ici preko 2k ali se radi 60 sati sedmicno, bez racunanja rada kuci na koji se obicno primorano jer ne mozes ni u tih 60 sati sve stici. Pa projektovanje i dan i noc, sto opet dodje da je satnica nikakva. Godisnji 7-10 dana i to te konstantno zovu, radis opet samo eto nisi u kancelariji, rad od kuce prakticno.
I onda opet i sa tim na izgled velikim platama ljudi pucaju i napustaju.
A s druge strane, dosta firmi se realno bavi i poslom koji je uslovno receno jeftin, izgrađene su tako sto su ustvari nudile samo jeftinu radnu snagu.
Ako je realna proizvodna cijena nekog proizvoda A 1.000,00 KM, firma ga nudi za 1.000,00 KM, a onda profit izvlaci preko radnika, daje mu malu placu, tjera ga na rad vikendom, prekovremeni, sve neplaceno. Sad te firme imaju velike probleme, te koje su samo prodavale misice, a ne pamet.
Kad se sve sagleda, kod nas izgleda da i nema normalne firme, pa i ovo u EP ili Telekomu nije normalno, ne radis nista, a imas dobru platu.
- horkesh
#124 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Uvijek može niže, to je naš motoRoccohljup wrote:Nije raspad....možemo mi i gore i tako ce i biti
Sve dok ostavimo ovu stoku na vlasti samo cemo tonuti bez sanse da dno dofatimo.
Ljudi pričaju isto kao da naši privatnici jedva preživljavaju trenutno i da ne mogu priuštiti povećanje plate radnicima. Možda, možda, male firme i obrti s do 10-20 zaposlenih. Sve veće firme, naročito s pravim vezama, posluju u debelom plusu, inače ne bi dalje poslovale.Krokodajl wrote: - Govorim iz iskustva jer sam imao uvid u poslovne izvještaje nekoliko dobrostojećih kompanija, kuka nema radnika, nema posla, a firma par miliona u dobitku, od toga pozamašan dio čopne sebi a radnici odlaze jer neće da rade za kikiriki.
Ali džaba, ne bi naš gazda se odvojio od par desetina hiljada KM, na primjer, čak i ako ima milionske profite, ako to treba radnicima dati. Za auto ili stan, to da.
Taman čitam sve i tačku po tačku sebi govorim "ovo ne", "ovo nikad", "ovo nema šanse da naši urade"...Prpa.ba wrote:
Trebao sam prvo kraj pročitati
- muha_sa
#125 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
svaka cast za temuIvo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?