Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#101 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Connaisseur Karlin »

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
E saš ga iznervirat bezze...
ma dobro, vi ste sebe uvjerili da ce se desiti nekakvo Bozije Spasavanje pucanstva jer tako pise u skriptama :D
Tako je govorio Isus a zapisaše njegovi slušatelji!
na cemu su zapisali :D nosili biljseke , tj. kamenje sa sovom u dzepovima :lol:
patriot_1

#102 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

[quote]"Smrcak15"

Djela apostolska 2,22 "Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima, čudesima i znamenjima koja, kao što znate, po njemu učini među vama -

Pa mi Kršćani ne negiramo da je Krist bio i čovjek i Bog!To petar dobro zna!
BTW nije li taj Petar Isusa nazvao Sinom Božjim?
Otkud vama Muslimanima pravo da tvrdite da Isus nije Sin Božji?Misliš li da Petar laže?
Mt 16,13-23

13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" 14Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." 15Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" 16Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." 17Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. 18A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. 19Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." 20Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.
patriot_1

#103 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

Connaisseur Karlin"

na cemu su zapisali :D nosili biljseke , tj. kamenje sa sovom u dzepovima
Pa nisi valjda toliko nepismen da neznaš da su u ono vrijeme ljudi znali pisati,a i prije toga!???
Smrcak15

#104 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
"Smrcak15"

Djela apostolska 2,22 "Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima, čudesima i znamenjima koja, kao što znate, po njemu učini među vama -

Otkud vama Muslimanima pravo da tvrdite da Isus nije Sin Božji?Misliš li da Petar laže?
Mt 16,13-23

13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" 14Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." 15Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" 16Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." 17Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. 18A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. 19Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." 20Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.
ali ti fino Bog kaze da On nije covjek

Hosea 11:9 ...jer sam ja Bog a ne čovjek,

to sto ti na silu guras Isusa na Boga, je samo sto ti hoces da vjerujes da je On Bog a ne sto ti imas neke dokaze je zaista Bog.
triconja

#105 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by triconja »

patriot_1 wrote:
triconja wrote:Evo pitanje za patriota, nece znati odgovoriti ali hajde.

Zasto je svemoguci bog imao potrebu da sidje na zemlju i pokaze ljudima da postoji iako ljudi vjeruju u boga (bozanstva, nadnaravne sile) od samog pocetka civilizacije?
Isus (Bog) nije došao na zemlju da dokaže da postoji nego da nas otkupi od kazne za grijeh!On je naše grijehe primio na sebe,zato mi koji želimo oproštenje , primamo oproštenje i slobodni smo od kazne za grijeh (a ona je smrt).
To je najavljeno još prije,u Starom Zavjetu:
"A On je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše Njega satriješe. Na Njega pade kazna – radi našeg mira, Njegove nas rane iscijeliše“ (Iz 53,4-5)
Imam nekoliko ,doista prejednostavnih usporedba no pak su simptomatične,neki pravedni sudija , uvažen od sveg naroda jer je uvjek pravedno presuđivao nađe se u situaciji da je njegov sin učinio neko kriminalno djelo!Zakon je tada nalagao za tako nešto šibanje bičem!Kako je volio sina,kako je isti bio fizički slab,otac je znao da on to neće preživjeti!Dosudio je bičevanje ali skinuo se do pojasa i rekao da šibaju njega umjesto sina!Sin je to gledao!Nikad više nije učinio nijedno kriminalno djelo vidjevši koliko je to oca boljelo!A zakon je bio ispunjen!
Ili druga priča,majka i sin idu poljem,sina ugrize zmija,daleko su od bolnice,majka isiše otrov u sebe i spasi sina a ona umre!Ljubav!
Takva je otprilike bila Isusova misija,u sebe je usisao ortov,platio za naš grijeh da bi mi živjeli!
Kakve to grijehe imaju ljudi? Bog ih stvorio da budu seksualni i grijeh imat seks, bog ih stvorio da budu zli i grijeh biti zao?
Smrcak15

#106 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Kakve to grijehe imaju ljudi? Bog ih stvorio da budu seksualni i grijeh imat seks, bog ih stvorio da budu zli i grijeh biti zao?
Bog ih stvorio da budu seksualni i grijeh imat seks,
nije tacno,

seaxalni da, ali ta sexualnost je kao noz, ili sijeces povrce i voce u kuhinji pa ti koristi, ili ubijas ljude i zivotinje, stetis okolo sebe

tako je i sa sexom, sex u brak, je prelijepa stvar, cak sta vise Bog daje nagradu u sudnjem danu za Sex u braku, svaki sex koji imas sa svojom suprugom pise ti se u knjizi dobrih dijela

dok sex prije braka ti se pise u knjizi zlih djela.

znaci potrebno je obuzdavati i kanalisati strasti na pravi nacin, a ne pustit strasti kao psa sa lanca pa nek rade sta hoce.
bog ih stvorio da budu zli i grijeh biti zao?
ucinio ti je zlo slatkastim, izazovnim u mnogo slucajeva, jer je to tako uradjeno radi potpunijeg testa , ko ce da vlada sa svojojm dusom a ko ce da je pusti da radi sta hcoe.

Ti moras svoju dusu u lancima drzati kao psa, a ako pusti da Tebe dusa drzi u lancima znaci kako dusa kaze ti tako radis, ona kaze skoci ti samo kaze koliko visoko....tu je problem.

samokontrola, i zbog samokontrole moze da budes spasen ili kaznjen na buducem svijetu.
Connaisseur Karlin

#107 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin"

Pa nisi valjda toliko nepismen da neznaš da su u ono vrijeme ljudi znali pisati,a i prije toga!???
pa na cemu su pisali tokom zivota Isusa :D
patriot_1

#108 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin"

Pa na čemu su pisali drugi u to vrijeme,i prije isusa?
Ni to neznaš,jadan nebio! :-D :-D :-D
Connaisseur Karlin

#109 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

patriot_1 wrote:
patriot_1 wrote: Pa nisi valjda toliko nepismen da neznaš da su u ono vrijeme ljudi znali pisati,a i prije toga!???
Pa na čemu su pisali drugi u to vrijeme,i prije isusa?
Ni to neznaš,jadan nebio! :-D :-D :-D
znam, zato se tebi smijem :lol:
patriot_1

#110 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

triconja"

Kakve to grijehe imaju ljudi? Bog ih stvorio da budu seksualni i grijeh imat seks, bog ih stvorio da budu zli i grijeh biti zao?
Pa ja se pitam jesi li ti glup,nenformiran,nezreo(premlad) ili provociraš,ono dosadno ti je u životu pa ideš seruckat!
Dakle,stvorio nas je takve kakvi jesmo,i sa potrebama raznoraznim a i sex je jedna od tih!On nije grijeh!Ako se događa među bračnim drugovima(muško i žensko-svakako).Grjeh je ako se čini van braka!To je i logično,bl tebi blo drago da ti ženu loše susjedi pa da neznaš jesu li djeca tvoja ili njihova?
Druga nebulza,nije nas Bog stvorio da budemo zli,kao slobodna bića(a ne roboti) mi imamo taj izbor,činiti dobro ili zlo!Pa ja i ti imajući djecu učimo ih da budu dobri,no nemožemo ih na to prisiliti,kaj ne?
patriot_1

#111 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote:
"Smrcak15"

Mt 16,13-23

ali ti fino Bog kaze da On nije covjek

Hosea 11:9 ...jer sam ja Bog a ne čovjek,

to sto ti na silu guras Isusa na Boga, je samo sto ti hoces da vjerujes da je On Bog a ne sto ti imas neke dokaze je zaista Bog.
Al još finije,Toma Apostol kaže Isusu:"Gospod moj i Bog moj!"
A Isus ga ne ispravlja!Prihvaća štovanje njega kao Boga!To preskačeš?
patriot_1

#112 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

[Connaisseur Karlin"
znam, zato se tebi smijem
Tko se zadnji smije,najslađe se smije!
Mada neznam što je tu smiješno?Zna se na čemu i kako su ljudi pisali prije Krista a i poslije!Što prtljaš bez veze?Dosadno ti je ili ča?
Smrcak15

#113 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote: Al još finije,Toma Apostol kaže Isusu:"Gospod moj i Bog moj!"

A Isus ga ne ispravlja!Prihvaća štovanje njega kao Boga!To preskačeš?
O Boze moj....

sta rece i osta ziv.....

a gle ovo

O Boze moj....

zar ti nisi moj Bog, jer sam rekao u cudjenju tebi ovo Boze moj, zar ti neces pomisliti kad sam ovo izrekao da ciljam da si ti moj Bog???
Neces jeli tako

e pa sto onda se cudis ako Toma kaze Boze moj kad vidi Isusa nakon sto je mislio da je mrtav, a ono stane ziv isus ispred njega.....i kad covjek u cudjenju kaze My Gooooooooood, Bozeeee mooooj, jeli to osoba cilja da Bog stoji ispred nje pa tako kaze ili je uzrecica.

nemozes ti na osnovu ovoga tjerati isusa na silu na mjesto Bog jer ti silom guras isusa tamo gdje mu nije mjesto, i stvaras sebi ogromne probleme koje nemozes reijeci, kako logicke tako ni izjave isusa, nema logike ni 1% da Bog izlazi ko bebica kroz vaginu, sjedi na wc solji muku mucu, bude ponizavan ubijane polugol na krstu, i jos da se ponasa ludjacki, pa trazi da mu drvece vocki daje plodove van sexone i kad vidi da nema vocki na drvetu krene proklinjati drvo...nemozes ovdje BOga nikako staviti , jer nema logike.

nemoze Bog koji je poslan od Boca oca , Bog manji to jeste Sin koji se klanja drugom Bogu vecem, svome Ocu, to su covjce dva Boga, a Isus ti kaze Bog je jedan...nemoj mi molim te onu prciu ja i otac smo jedno, da jedno su u svrhi i cilju kao sto su apostoli jedno u cilju Zajedno sa isusom i Bogom.

sa koje god strane pogledas nemoze ti provci da je isus Bog. jer ti ovo vise guras vjerovanje jer hoces da vjerujes u to a ne sto imas dokaza za to.....
Connaisseur Karlin

#114 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

patriot_1 wrote: Mada neznam što je tu smiješno?Zna se na čemu i kako su ljudi pisali prije Krista a i poslije!Što prtljaš bez veze?Dosadno ti je ili ča?
smijesno da si napisao da su biljezili Isusuvoe govore dok je bio ziv :-) osobe koje su pratile Isusa su nosile sa sobom pribor za pisanje :-)
Smrcak15

#115 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote: Mada neznam što je tu smiješno?Zna se na čemu i kako su ljudi pisali prije Krista a i poslije!Što prtljaš bez veze?Dosadno ti je ili ča?
smijesno da si napisao da su biljezili Isusuvoe govore dok je bio ziv :-) osobe koje su pratile Isusa su nosile sa sobom pribor za pisanje :-)
Apostol Barnaba je pisao tek poslije kad mu je isus naredio da pise pred kraj isusove misije, dok ovi drugi, naprimjer Luka kaze da je pisao iz prica ostalih ludi a ne na osnovu onoga sto je Luka vidio.
Connaisseur Karlin

#116 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Smrcak15 wrote:
Apostol Barnaba je pisao tek poslije kad mu je isus naredio da pise pred kraj isusove misije, dok ovi drugi, naprimjer Luka kaze da je pisao iz prica ostalih ludi a ne na osnovu onoga sto je Luka vidio.
na cemu je apsotol barnaba pisao ?
Smrcak15

#117 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: na cemu je apsotol barnaba pisao ?
na zivotinjskoj suhoj kozi
saibaba

#118 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by saibaba »

patriot_1 wrote:
"Smrcak15"

Mt 16,13-23

Previse si ti to bukvalno shvatio.
Connaisseur Karlin

#119 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Smrcak15 wrote:
kako znas, ako orginial nije nikad sacuvan :D
SamoVasGledam

#120 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by SamoVasGledam »

Ne postoji Varnavino jevanđelje, već postoji njegova poslanica. Takozvano jevanđelje je je srednjovekovna podvala.
triconja

#121 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:
kako znas, ako orginial nije nikad sacuvan :D
Ih sta zena moze iz mjesta djavo ne moze iz zaleta :lol:

Evo dobar primjer mitomanije i izmisljanja dogadjaja i likova. Arnold von Winkelried je navodno bio vojnik koji se zrtvovao da bi donio pobjedu Svici i osigurao nezavisnost Svice.

Naime u to doba ratovi su se vodili tako sto su obje strane imale linije koje su sacinjavali ljudi sa kopljima i ljudi koji su imali manje oruzje (mac, sikira, macola, topuz itd.). Koplja su imala dvojaku funkciju, zastita protiv konjice i povecan domet u slucaju bliske borbe. U ovom slucaju dvije linije su se priblizile jedna drugoj i niko nije htio da napadne prvi jer bi napadom izgubio silu teze (velka koplja pa valja se vratiti u prvobitni polozaj ako promasis) i ovaj lola se napravi pametan i skoci na koplja Austrijske vojske i pokupi ih par (naravno tijelom) i umre nakon borbe. Taj cin je omogucio pobjedu nad jacom Austrijskom vojskom i on je obiljezen kao ratni heroj. Ali ne lezi vraze nema dokaza da je taj covjek ikad postojao nego samo neke pjesmice i price koje se prenose sa koljena na koljeno (ima i nekih zapisa ali haj).

Paralela se moze povuci na bilo koju religiju i doci do zakljucka da mozda taj covjek (poslanik) nikad nije ni postojao nego je ljudima masta proradila i te price su prenosili generacijama dok neko to nije zapisao.

Image
aurora313

#122 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Tako je govorio Isus a zapisaše njegovi slušatelji!
I veliš, zapisaše? Ma nemoj.
Sve i da je propovjedao, slušaoci su bili nepismeni isto kao i pratioci... ribari sa Galileje.
A jeli?Gdje piše da su bili nepismeni,samo zato što su ribari?I koliko ti treba vremena da naučiš pisati?15 godna po tebi!A oni su sa Isusom boravili 3 g. a o svemu što je činio i učio pisali su 40 g. nakon Isusove smrti i uskrsnuća!Ako su u startu i bili nepismeni(u što sumnjam) nisu li mogli u međuvremenu naučiti pisati?
Ti sve nagađaš a ništa ne možeš da znaš ili dokažeš. E pa uživaj u zabludi. Šta se tu može.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#123 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by dr.gog »

Gdje ste forumski prozelite, apologete i instant propovjednici :D

Izvini Patriot, ali si prekucao sam sebe u cikličnom paklu ispraznosti..Iščupaj Propovjednika iz Knjige i čitaj samo njega deset dana kao terapiju.
Svaki put kada otvorim ovaj podforum naletim na skribomansko prese..avanje tebe i Smrčka. Vježbate apologetiku sa 5 istih tema dvije godine. Opraste mozak. Ovi drugi opet, natakareni kvaziateisti, zapravo dokoni skeptici, samo dosipaju ulje na vatru svojom plitkošću. Od 20 tema koje sam pregledao ovih dana, može se skupiti možda isto toliko postova da su razumljivi i služe u edukativne svrhe. Trolčine jedne dosadne. Odoh odavde.
Image
Metoklopramid: Kada vjersko osvještenje postane za povraćanje
Connaisseur Karlin

#124 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

triconja wrote:

Evo dobar primjer mitomanije i izmisljanja dogadjaja i likova. Arnold von Winkelried je navodno bio vojnik koji se zrtvovao da bi donio pobjedu Svici i osigurao nezavisnost Svice.

Naime u to doba ratovi su se vodili tako sto su obje strane imale linije koje su sacinjavali ljudi sa kopljima i ljudi koji su imali manje oruzje (mac, sikira, macola, topuz itd.). Koplja su imala dvojaku funkciju, zastita protiv konjice i povecan domet u slucaju bliske borbe. U ovom slucaju dvije linije su se priblizile jedna drugoj i niko nije htio da napadne prvi jer bi napadom izgubio silu teze (velka koplja pa valja se vratiti u prvobitni polozaj ako promasis) i ovaj lola se napravi pametan i skoci na koplja Austrijske vojske i pokupi ih par (naravno tijelom) i umre nakon borbe. Taj cin je omogucio pobjedu nad jacom Austrijskom vojskom i on je obiljezen kao ratni heroj. Ali ne lezi vraze nema dokaza da je taj covjek ikad postojao nego samo neke pjesmice i price koje se prenose sa koljena na koljeno (ima i nekih zapisa ali haj).

Paralela se moze povuci na bilo koju religiju i doci do zakljucka da mozda taj covjek (poslanik) nikad nije ni postojao nego je ljudima masta proradila i te price su prenosili generacijama dok neko to nije zapisao.

Image
tako je, mi, zene, jesmo opasne, i vi ste doticen cinjenice vlro svijesni :D

kompletna Evropa u doba nacionalizma u 19 stoljecu je formirala svoj identiet na mitovima i legendama , to nije novost, no doticni proces je dio kulutre, tradicije, ma kako selektivno zvucao, to je sve sto imamo na Zemlji :)
triconja

#125 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by triconja »

triconja wrote:

Image
tako je, mi, zene, jesmo opasne, i vi ste doticen cinjenice vlro svijesni :D

kompletna Evropa u doba nacionalizma u 19 stoljecu je formirala svoj identiet na mitovima i legendama , to nije novost, no doticni proces je dio kulutre, tradicije, ma kako selektivno zvucao, to je sve sto imamo na Zemlji :)
Naravno, ali malo ko da pamti citave pasuse koji bi trebali da su rijeci nekog poznatog ili heroja. Cilj mitova i legendi je da covjeka pokusa napraviti boljim, kao u konkretnom primjeru (i dosta slicnih) i dan danas imas ljudi koji se bacaju na bombu da bi spasili ljude okolo ili urade nesto (zrtvujuci svoj zivot) sto obezbjedi pobjedu protiv lose strane . Jos kao primjer cu navesti i Valhallu gdje kao idu dobri ratnici, taj mit je star koliko hoces a i dan danas je misljenje u tim zemljama da ako pogines u ratu da ides u Valhallu :lol: .

Trebao bih i navesti sta je problem kod mitova i legendi a to je da ih ljudi (pojedinci) uzimaju za bukvalno i sto neko moze glavom zaplatiti radi budala. A sto se tice napadnosti mogu reci samo :roll: :lol: :thumbup:
Post Reply