Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#1 Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

Zašto to vjerujem?Zato je je sam Isus to rekao: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni."
Ako laže On lažem i ja!Ili ":„Nema uistinu pod nebom drugog imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.“ (Dj 4,12).

Stoga im Isus ponovno reče: "Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.

Iv 10,1-10
Ovi stihovi napisani od Ivana Apostola b se mogli odnositi bitno na Muhameda koji je tvrdio da Isus NIJE Sin Božji:
"22 Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj

23 tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca.

24 A vi - što čuste od početka, u vama nek ostane. Ako u vama ostane što čuste od početka, i vi ćete ostati u Sinu i Ocu."
Isus je Božji Sin zato što je začet po Duhu Svetomu. Luka 1,35 obznanjuje: „Duh Sveti sići će na te – odgovori joj anđeo – sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim.“
l Novi Zavjet laže pa tako Isus i Apostoli ili je ovo sve istina!Nije moja insinuacija,ne napadam vas ja koji ovo napisah,napada vaše uvjerenje sam Novi Zavjet!Bez ljutnje,please!Samo debatiramo!

Dakle,oni koji se s time ne slažu,nemaju problem samnom nego sa Novim Zavjeto,sa Isusom i Apostolima!
Moj "problem" je jedino u tome šta ja njima vjerujem!
L u c i f e r

#2 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by L u c i f e r »

Nije tačno.

Lucifer je jedini Spasitelj a ne Isus, Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Zašto?

Pa zato što je rekao: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni."
Irsar

#3 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Irsar »

Niko nikada u Islamu nije ni rekao da je Muhammed spasitelj. Allah (Bog) spašava, ne bilo koji čovjek.

A to da je Isus spasitelj... :lol:
patriot_1

#5 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by patriot_1 »

Irsar wrote:Niko nikada u Islamu nije ni rekao da je Muhammed spasitelj. Allah (Bog) spašava, ne bilo koji čovjek.

Vjerovatno je to od Muhameda poteklo da Isus nije Sin Božji!A Novi Zavjet piše da je!Tko je u krivu?
Isus je možda jedini Spasitelj(ja sam u to siguran) i ako je,onda si u gadnoj gabuli!
Irsar

#6 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Irsar »

patriot_1 wrote:
Irsar wrote:Niko nikada u Islamu nije ni rekao da je Muhammed spasitelj. Allah (Bog) spašava, ne bilo koji čovjek.

Vjerovatno je to od Muhameda poteklo da Isus nije Sin Božji!A Novi Zavjet piše da je!Tko je u krivu?
Isus je možda jedini Spasitelj(ja sam u to siguran) i ako je,onda si u gadnoj gabuli!
"Vjerovatno" je to poteklo od svakog ko nije Kršćanin.

Uostalom, Kršćanska dogma me ne zanima, primarno sam korigovao tvoj netačan podrazumijevan stav kako Islam tvrdi da je Muhammed a.s. "spasitelj", jer to on nije niti može biti, niti po Islamu iko osim Allaha (Boga) može spasiti.
HAVANA

#7 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by HAVANA »

L u c i f e r wrote:Nije tačno.

Zašto?

Pa zato što je rekao: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni."
Nije istina.Havana je jedini spasitelj a reko je jebo vas otac,hajmo na pivu. :oops:
L u c i f e r

#8 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by L u c i f e r »

HAVANA wrote:
L u c i f e r wrote:Nije tačno.

Zašto?

Nije istina.Havana je jedini spasitelj a reko je jebo vas otac,hajmo na pivu. :oops:
Svetogrđe.
Ovom te fetvom osuđujem na mlaku pivu.
HAVANA

#9 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by HAVANA »

Joj fuuuj. :cry:
Ludzak

#10 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Ludzak »

Sljedeći bog-robot će biti jedini naš spasitelj.
šarf

#11 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by šarf »

Patriot,
pokreneš jednu divnu temu ali svojim riječima sve pokvariš.Obezvrijediš sve ono što hoćeš reći.Bez obzira koliko je tema ozbiljna i poučna ti je spustiš na nivo mahalske priče.Znaš Petrove riječi"Krist nam je ostavio primjer da u svemu slijedimo njegove stope".Da Isus pročita ono što si dosad napisao on bi rekao ,"nemoj me ti više braniti".
Tvoja namjera je je vjerojatno dobra,ali način ni malo nije kršćanski.
Molim te objasni nam od čega nas Krist spašava i kako?
Hajde da pokušamo naći zajednički temelj i u ovoj temi.Počni sa ljubaznim riječima bez nekih dogmatskih izjava.
Vidjet ćeš rezultate.
SamoVasGledam

#12 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by SamoVasGledam »

Kaže Biblija dakle istina.
Krokodajl

#13 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Krokodajl »

Ja kao musliman se slažem da je Isus svakako spasitelj, jer kada dođe vrijeme Allah će ga spustiti sa nebesa gdje ga je i uzdigao kada su ga jelte razapeli, očekujemo tada i povratak Mehdija zajedno sa njim (iako braća Šiiti kažu da je on živ već, al dobro...).

:thumbup:

Naravno on će umet Muhamedov da spasi u tom posljednjem trenutku, a jedini istinski spasitelj je Bog, jer je on taj koji će odlučiti o tvojoj sudbini na onom svijetu.
Connaisseur Karlin

#15 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Connaisseur Karlin »

Krokodajl wrote:Ja kao musliman se slažem da je Isus svakako spasitelj, jer kada dođe vrijeme Allah će ga spustiti sa nebesa gdje ga je i uzdigao kada su ga jelte razapeli, očekujemo tada i povratak Mehdija zajedno sa njim (iako braća Šiiti kažu da je on živ već, al dobro...).

Naravno on će umet Muhamedov da spasi u tom posljednjem trenutku, a jedini istinski spasitelj je Bog, jer je on taj koji će odlučiti o tvojoj sudbini na onom svijetu.
spsitelji od cega, koga :)
Connaisseur Karlin

#16 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

a od cega i koga Bog spasava :D
Zejnep

#17 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Zejnep »

Sto bi reko Muha...pratim :eh:
Zejnep

#18 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Zejnep »

Connaisseur Karlin wrote:

Od takvih ko ti :lol:
Salim se :mrgreen: :kiss:
L u c i f e r

#19 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by L u c i f e r »

Isusu se nikad nije desilo da mu se sjebe word fajl...

Zato što vazda ide na Save...
Connaisseur Karlin

#20 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Zejnep wrote:

Od takvih ko ti :lol:
Salim se :mrgreen: :kiss:
ne sekiraj me :lol: :kiss:

a ozbiljno pitam, o kakvomm spasvanju pisu na temi :) kad ce se to desiti ?
Krokodajl

#21 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Krokodajl »

Krokodajl wrote:Ja kao musliman se slažem da je Isus svakako spasitelj, jer kada dođe vrijeme Allah će ga spustiti sa nebesa gdje ga je i uzdigao kada su ga jelte razapeli, očekujemo tada i povratak Mehdija zajedno sa njim (iako braća Šiiti kažu da je on živ već, al dobro...).

Po Islamskom vjerovarnju od Dedžala, šejtanolikog bića koje će se pojaviti negdje u Iranu (da sada ne razvlačim o njegovom fizičkom izgledu, razlozima).

Uglavnom, dogma Islama je ta, da kada dođe kraj svijeta, Dedžal će doći da uvede smutnju, vjernik će ga moći prepoznat po dvjema jasnim karakteristima, prvo, iako će tvrditi za sebe da je savršen ima vidljive fizičke nedostatke (slijep je na jedno oko između ostalog), a druga je, jasno ispisana riječ kfr (kafir) na čelu uzmeđu očiju koju će svaki vjernik moći pročitati bez obzira bio pismen ili ne.

Njegova smutnja će biti ta da će ljude pozivati da mu se pridruže tvrdeći da je mesija, spasitelj, Bog.

Eh sad, gdje je tu uloga Isusa.

Kada prođe 40 dana vladavine Dedžala (o ovome gore svemu govore hadisi), Allah će spustiti na zemlju Isusa, spustit će ga za vrijeme namaza od bijele munare u Damasku, namaz će predvoditi 12-i imam Mehdi (o njemu isto tako da sada ne pišem, ima sve na internetu se pretražiti, isto važna ličnost u Kuranskom opisu kraja svijeta). Na kraju namaza Isus će ući i pozvat ljude da izađu i da se bore protiv Božijeg neprijatelja Dedžala, kada Dedžal ugleda Isusa počet će se topiti, Isus će ga ganjati do Palestine gdje će ga probosti kopljem i ubiti, tada će i Dedžalovi sljedbenici shvatiti da on nije Bog.

Još jedna stvar vezana za Isusa, i u Islamu kao i u Kršćanstvu se smatra da je Isus nastao bezgriješnim začećem.

Dolazak Dedžala je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana, a njemu će prethoditi mnogi drugi.
Connaisseur Karlin

#22 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Krokodajl wrote:
Po Islamskom vjerovarnju od Dedžala, šejtanolikog bića koje će se pojaviti negdje u Iranu (da sada ne razvlačim o njegovom fizičkom izgledu, razlozima).

Uglavnom, dogma Islama je ta, da kada dođe kraj svijeta, Dedžal će doći da uvede smutnju, vjernik će ga moći prepoznat po dvjema jasnim karakteristima, prvo, iako će tvrditi za sebe da je savršen ima vidljive fizičke nedostatke (slijep je na jedno oko između ostalog), a druga je, jasno ispisana riječ kfr (kafir) na čelu uzmeđu očiju koju će svaki vjernik moći pročitati bez obzira bio pismen ili ne.

Njegova smutnja će biti ta da će ljude pozivati da mu se pridruže tvrdeći da je mesija, spasitelj, Bog.

Eh sad, gdje je tu uloga Isusa.

Kada prođe 40 dana vladavine Dedžala (o ovome gore svemu govore hadisi), Allah će spustiti na zemlju Isusa, spustit će ga za vrijeme namaza od bijele munare u Damasku, namaz će predvoditi 12-i imam Mehdi (o njemu isto tako da sada ne pišem, ima sve na internetu se pretražiti, isto važna ličnost u Kuranskom opisu kraja svijeta). Na kraju namaza Isus će ući i pozvat ljude da izađu i da se bore protiv Božijeg neprijatelja Dedžala, kada Dedžal ugleda Isusa počet će se topiti, Isus će ga ganjati do Palestine gdje će ga probosti kopljem i ubiti, tada će i Dedžalovi sljedbenici shvatiti da on nije Bog.

Još jedna stvar vezana za Isusa, i u Islamu kao i u Kršćanstvu se smatra da je Isus nastao bezgriješnim začećem.

Dolazak Dedžala je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana, a njemu će prethoditi mnogi drugi.
nesto sam znala ranije, no sad znam vise detalja, hvala

to je sve izmisljeno od strane ljudi :) Mesije i mesijanstvo su totlano nefukncionlani :) drugo, Sudnji Dan je u sustini, najvazniji dan sudjenja, opet jos jedan nonsense :-)
Krokodajl

#23 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by Krokodajl »

to je sve izmisljeno od strane ljudi :) Mesije i mesijanstvo su totlano nefukncionlani :) drugo, Sudnji Dan je u sustini, najvazniji dan sudjenja, opet jos jedan nonsense :-)
O tome sumnjam da ćemo pronaći zajednički jezik zbog pitanja tehničke prirode :D pa nema smisla ni da raspravljamo.
Upis se prvenstveno odnosio na naslov teme, i upis autora iste u kojem se kritikuje stav Islama prema Isusu očito ne poznavajući tematiku.

Za Budu i Konfucija ne mogu tvrditi, odnosno Buda mislim da nije ni tvrdio da je spasitelj, ali je učitelj, a Budistima i ne treba spasitelj niti ga traže jer oni jelte traže nirvanu.

Za Konfucioniste ne mogu tvrdti ni reći, ali sumnjam i da oni vjeruju u povratak Konfucija i da će im on još šta protabiriti uz ono što je ranije rekao, već jednostavni slijede njegova učenja.
Connaisseur Karlin

#24 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Krokodajl wrote:

O tome sumnjam da ćemo pronaći zajednički jezik zbog pitanja tehničke prirode :D pa nema smisla ni da raspravljamo.
Upis se prvenstveno odnosio na naslov teme, i upis autora iste u kojem se kritikuje stav Islama prema Isusu očito ne poznavajući tematiku.

Za Budu i Konfucija ne mogu tvrditi, odnosno Buda mislim da nije ni tvrdio da je spasitelj, ali je učitelj, a Budistima i ne treba spasitelj niti ga traže jer oni jelte traže nirvanu.

Za Konfucioniste ne mogu tvrdti ni reći, ali sumnjam i da oni vjeruju u povratak Konfucija i da će im on još šta protabiriti uz ono što je ranije rekao, već jednostavni slijede njegova učenja.
hvala na obrazlozenju, ma nema veze ako imamo suprotna misljenja :kiss:

meni je to sve nonsense, jednostavno, nisma odrastala tako, nije me niko uvjeravao u nesto, vec iskljucivo informativno sa obrazlozenjem i tome sam jako zahvalna roditlejima, narocito majci :) a durgo, ima srecu biti u konstnantom dodiru sa raznim kulturama, svi imaju svoja, drugacija uvjerenja, i tad sam jos vise shvatila, da je svako sebi formirao svoj svijet vjerovanja :) ja jednostavo sve to posmatram kao dio kultura tradicija drustava i razlicith kulutra :)
triconja

#25 Re: Isus je jedini Spasitelj a ne Muhamed,Buda,Konfucije i slični!

Post by triconja »

A hare krisna, hare rama, hare masala nista ha? :lol:
Post Reply