Potkradate li vlastitu državu ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Potkradate li vlastitu državu

Da, zato da bih preživio/preživjela
0
No votes
Da, zato da imam više za druge stvari
3
10%
Da, zato što ne volim ovu državu
1
3%
Da, zato što ne volim vlast u državi
6
20%
Da, jer svi potkradaju državu
2
7%
Da, povremeno i sitno kad moram
3
10%
Ne, zato što sam pošten
12
40%
Ne, zato što ne smijem
0
No votes
Potkradanje države nije kriminal
3
10%

Total votes: 30

Novak20

#101 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

medvjed23 wrote:
Novak20 wrote:Žao mi je što ne postavih anketu sa odgovorima:

Da, zbog preživljavanja
Da, zato da imam više
Ne, zato što sam pošten
Ne, zato što ne smijem

Zna li neko može li se naknadno postaviti anketa i kako ?
edituj uvodni post

:thumbup: Hvala.
medvjed23

#102 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by medvjed23 »

nema na čemu..

ne štetim državi više nego što moram, mada ponekad jesam u iskušenju da neke stvari napravim, ne iz egzistencijalne potrebe, nego iz obijesti..
Sanchez22

#103 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Sanchez22 »

Drzava jest takva kakva je,ali ipak je dobra.Ne pada mi na pamet da je unistavam dodatno svojim rukama.Drugi imaju svoj izbor.
peepeep

#104 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by peepeep »

oćel nas sipa sad pohvaćat zbog ovih anketa
samo da se zna da ja ne kradem!
ništa više od političara!
:D
Gojeni H

#105 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

almir90 wrote:
Gojeni H wrote:
Fiskalizacija je prica za sebe.

Ako je sve frizirano, onda je isti slucaj i sa padom 2009. god. friziran. Zasto?

Ja sam pokusao da donesem neki pokazatelj. Zasto ne postiras neki dokaz koji bi podupirao ovu tvoju teoriju?
2008-2009 su svakako dio globalne recesije. Ali su se brzo vratili na pozitivan rast, valjda znaš kakve su cijene namirnica u to vrijeme bile, cijene goriva isto, 2,5 marke je litra goriva tada bila.

Radim od svoje 14-e godine, sad mi je 27. Ne treba ba meni nikakav papir i tekst da mi govori šta sam doživio. Privatni sektor je u konstantnom padu svih ovih godina. Dok se tamo neko razbacuje nekim statistikama, ja sve proživio. Rekao sam već, kad te neko natjera da nešto plaćaš skuplje i skupi više para, što je normalno, ne može se to tretirati kao ekonomski rast.

Stvar je vrlo prosta, primjera radi, ja kontrolišem struju i vodu, ti to meni plaćaš 1500 KM godišnje. Nakon jedne godine ja tebi kažem, nećeš ti to više plaćati 1500, već 1700 KM. Ti nemaš izbora, ja to kontrolišem, nemaš alternativu, ti to platiš. Pa ti ja opet nakon par godina kažem, eh sada ćeš da mi to plaćaš 2000 KM, i bude isto, ti to meni moraš da platiš. Pa ti kažem, moraš da platiš novi dokument, taj ti poništavam, ti to moraš. I onda nakon nekog vremena ja predstavim grafikon i statistiku i kažem "eh, zahvaljujući sposobnosti ja sam uspio da povećam promet iz godine u godinu, kao što možete da vidite na ovom grafikonu", to što sam je tebe legalno izreketario, ti tu ne možeš ništa.
Ti govoris o monopolu. Ne vidim bas neku povezanost s onim o cemu govorimo. Monopol definitivno nije dobar za ekonomiju, ali nismo mi jedina drzava u kojoj je monopol sisa za vladajucu kastu.
Rast je rast. Da, jedni propadaju drugi rastu ... to je ekonomija.
I ne znam bas kakve ovo veze ima s temom, ali nema veze, mozemo nastaviti.
almir90

#106 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Gojeni H wrote: Ti govoris o monopolu. Ne vidim bas neku povezanost s onim o cemu govorimo. Monopol definitivno nije dobar za ekonomiju, ali nismo mi jedina drzava u kojoj je monopol sisa za vladajucu kastu.
Rast je rast. Da, jedni propadaju drugi rastu ... to je ekonomija.
I ne znam bas kakve ovo veze ima s temom, ali nema veze, mozemo nastaviti.
Kako nema veze s temom? Evo raspravljali smo o tome zašto ih treba zakidati, naveo sam svoje razloge, što više para imaju ostalima je sve lošije, jer raspodjela je više nego katastrofalna.

Boli me ba briga za drugim državama, ja ne živim u drugim državama, već živim u ovom ćumezu.

Ne možeš takve naštimane podatke računati kao pravi rast, kad je nerealan. Monopol ljudima kojima je omogućen da uništavaju sve oko sebe, kakva je to država koja dozvoli jednom da potuši stotinu drugih financijarući ih kroz razne olakšice, poticaje i tako dalje? I još kažeš nema veze s temom, ma ajde bolan.

Ja mislio ti neki ozbiljan sagovornik.
Gojeni H

#107 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

Almir90

Kada budemo pricali o nekim egzaktnim podacima a ne o tvom vlastitom iskustvu, uz svo duzno postovanje i djelimicno razumijevanje problema sa kojima se suocavas, mozda cemo i moci nastaviti razgovor. Ovako zaista nema smisla.
Hendrix

#108 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Hendrix »

Mom starom dok je imo firmu je inspekcija dolazila 2 puta mjesecno da nadju nesto, konkurencija koja je ilegalno sleperima dovozila robu i prodavala 40% jeftinije je fino potplatila inspektore koji mom starom ipak nadju nesto nakon godinu dana i sretno mu opale kaznu koju je kasnije opovrgnuo na sudu. Ni nakon 10 godina pare nije vidio a kamoli kamate na iznos kazne. Sad ce neko ovde lupit pa sto nije prijavio tog lika...ne budimo smijesni, prijavi korupciju i najebi jos vise.

Koga mi foliramo ovde ba, nepostena drzava dace i neposten narod, i obratno. Kada kaznu dobije i tajkun koji mi je konkurencija onda mozemo pricati o postenju i kradji. Citav sistem je namjesten da te uzima lopatom dok istovremeno postedjuje krimose. Pa lik prizna eno kako je uvozio biodizel, naso rupu u zakonu i ko je jamio...jamio je, halo ba...parodija.
Novak20

#109 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

almir90 wrote:
Novak20 wrote:
Da, naravno.

Čak ne moramo svi biti pošteni, dovoljna je dvotrećinska većina. Nepošteni u takvom društvu bili bi lakše pozivani na odgovornost, identificirani i osuđeni. Moralno i materijalno, zavisi od težine prestupa.
Da nam je društvena svijest takva kakva nije, da je pojedinačno poštenje vrlina većine, brzo bi se isplatila državi i društvu. Ovako je poštenje samo otežavajuća okolnost za vlastitu egzistenciju i napredak.
Dobro, ti to tako gledaš, a evo moje mišljenje sa nekim činjenicama da griješiš.

Prvo, zapitaj starije osobe, obične ljude, ako znaš i neke sitne privatnike koliko su imali posla, koliko su zarađivali i općenito kako im je bilo u periodu 2000-2006, i kako im je u periodu od 2006 pa do danas.

Većina će reći da im je puno bolje bilo u periodu 2000-2006, jer i jeste bilo bolje, pogotovo zanatlijama i manjim privatnicima, a i većini običnih građana.
Meni lično, do kraja 2007 je išlo nabolje. Poslije toga stagnacija i pad prihoda. E sad, svašta tu ima. Generalno, slažem se sa tobom da država povećava svoje prihode ali radno sposoban čovjek ima malo koristi od toga. Štaviše, strah me danas hoću li sutra imati peMziju i zdravstveno osiguranje. K'o da gledam, pojaviće se neko da kaže, "Para neJma".
almir90 wrote:2006 se uvodi PDV, sve drastično poskupljuje, sve polagano pođe tonuti, no prihodi u državnu kasu se drastično povećavaju. Nakon toga uslijedlo je niz poskupljenja i nameta koji su punili budžet sve više, a ekonomija sve više propadala. Poslije PDV-a u zadnjih deset godina smo imali više puta poskupljenje struje, vode, akciza na gorivo. Zatim smo imali nove tablice, saobraćajne, vlasničke knjižice, lične karte, pasośe. I kao šlag čuvena Fiskalizacija. Ima tu još mnogo stavki, ali poenta je jasna.

Dakle, milijarde su ušle u kasu zadnjih jedanaest godina, ko zna koliko milijardi, a danas je sve lošije. Uzastopan rast prihoda nas je doveo da imamo lošiju ekonomiju nego u periodu nakon rata. Možeš li mi objasniti molim te kako da se to desi?

Pored svih tih primanja nema ništa značajno za sve građane. Nemoj samo da mi spominješ onaj autoput "idemo niđe", jer ja u Gradačcu nemam ništa od njega, a plaćam ga kroz namete kao i ostali. Nemam čak ni normalan obični put, zamijenio stabilizatore na autu prije sedam mjeseci, evo ovih dana opet nešto lupka. Hoće li to meni neko namiriti?

Što su više para prikupili, sve više je lošije, i to je realnost. Ako imaš argumente koji to pobijaju, i koji će utvrditi da to što ja pišem nije istina, molim te da mi pokažeš.
Slažem se s tobom. Povećanje prihoda državi se moralo reflektovati na infrastrukturi (željeznička zapostavljena, cestovna prespora), efikasnosti sistema u pružanju usluga, restrukturiranju privrede, uređenju poljoprivrede i šumarstva....

Šta da kažem ? Vlast je napravila državu po svojoj mjeri. Sam B.I. kaže da je ovo država za snalažljive. A snalažljivi se snalaze, između ostalog potkradanjem države čija vlast potkrada i snalažljive i nesnalažljive.
Last edited by Novak20 on 18/06/2017 10:32, edited 1 time in total.
Novak20

#110 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

peepeep wrote:oćel nas sipa sad pohvaćat zbog ovih anketa
samo da se zna da ja ne kradem!
ništa više od političara!
:D

:lol:

Kakva SIPA, da sve uhapsi, opet će nas Sud osloboditi. :D

Cilj ankete nije ni moralna ni nekakva druga osuda pa molim za iskrenost u odgovorima. Čisto da utvrdimo kakvi smo i da li zbog toga biramo vlast kakvu zaslužujemo.
Prpa.ba

#111 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Prpa.ba »

U vezi sa anketom, drzava najvise potkrada poreske obveznike i gradjane tako da slijedeci pozitivne primjere iz prakse smatram da potkradanje drzave nije kriminal. :thumbup:
almir90

#112 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Novak20 wrote:
Meni lično, do kraja 2007 je išlo nabolje. Poslije toga stagnacija i pad prihoda. E sad, svašta tu ima. Generalno, slažem se sa tobom da država povećava svoje prihode ali radno sposoban čovjek ima malo koristi od toga. Štaviše, strah me danas hoću li sutra imati peMziju i zdravstveno osiguranje. K'o da gledam, pojaviće se neko da kaže, "Para neJma".
Pa svakoga normalnog brine, pogotovo ko se muči i radi da nešto stvori u životu. Ja pokušavam na sve načine da sebi nešto stvorim i obezbijedim u životu. Stvarno sam bio optimista, sjećam se prije godino ipo - dvije sam bio za ostanak, za državu, u nekoj nadi živio da će biti kakav iskorak, raspravljalo se na forumu. Danas sam pogubio svaku nadu, da ću svojim zalaganjem i trudom moći nešto pošteno da ostvarim. Čak danas i navijam za svakog mladog, ko neće da se zajebava ovdje, da ode vani, i da postanu što uspješniji svima najviše želim.
Slažem se s tobom. Povećanje prihoda državi se moralo reflektovati na infrastrukturi (željeznička zapostavljena, cestovna prespora), efikasnosti sistema u pružanju usluga, restrukturiranju privrede, uređenju poljoprivrede i šumarstva....

Šta da kažem ? Vlast je napravila državu po svojoj mjeri. Sam B.I. kaže da je ovo država za snalažljive. A snalažljivi se snalaze, između ostalog potkradanjem države čija vlast potkrada i snalažljive i nesnalažljive.
Ništa nije korisno urađeno, a pare su nestale. Svako ko ima imalo klikera u glavi može da pogleda oko sebe, pa vidi podobne koji su pokupili te pare. Nije ispravna raspodjela, stotinu radi, a jedan to potroši. Previše je omogućeno pojedincima da rastu i uništavaju sve pred sobom.

Imam osjećaj da je ovo posljednja faza čišćenja na djelu, u kojem će u narednih pet-šest godina doći do zatvaranja sve većeg broja sitnijih poslova. I nakon toga će uslijediti konačna vladavina određene grupe.

Stvar je da ovdje ne može svako ni biti ovaj "snalažljivi", to je već odavno definisano ko je u tom krugu, a mi ostali možemo da duvamo u šišu.
Novak20

#113 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

almir90 wrote:
Novak20 wrote:
Pa svakoga normalnog brine, pogotovo ko se muči i radi da nešto stvori u životu. Ja pokušavam na sve načine da sebi nešto stvorim i obezbijedim u životu. Stvarno sam bio optimista, sjećam se prije godino ipo - dvije sam bio za ostanak, za državu, u nekoj nadi živio da će biti kakav iskorak, raspravljalo se na forumu. Danas sam pogubio svaku nadu, da ću svojim zalaganjem i trudom moći nešto pošteno da ostvarim. Čak danas i navijam za svakog mladog, ko neće da se zajebava ovdje, da ode vani, i da postanu što uspješniji svima najviše želim.

Ništa nije korisno urađeno, a pare su nestale. Svako ko ima imalo klikera u glavi može da pogleda oko sebe, pa vidi podobne koji su pokupili te pare. Nije ispravna raspodjela, stotinu radi, a jedan to potroši. Previše je omogućeno pojedincima da rastu i uništavaju sve pred sobom.

Imam osjećaj da je ovo posljednja faza čišćenja na djelu, u kojem će u narednih pet-šest godina doći do zatvaranja sve većeg broja sitnijih poslova. I nakon toga će uslijediti konačna vladavina određene grupe.

Stvar je da ovdje ne može svako ni biti ovaj "snalažljivi", to je već odavno definisano ko je u tom krugu, a mi ostali možemo da duvamo u šišu.
U pravu si u svemu pa neću da pametujem o moralu.

Ipak, ne treba pokleknuti duhom. Raduje me što na ovoj anketi ipak vode pošteni, sad zasad.

To su oni koji plate kartu u tramvaju, plate sve režije pa i tv pretplatu, ne mućkaju sa radom na crno, ne štimaju kućnu ili platnu listu da ostvare neko pravo poput stipendije za djecu, na svaki posao u fušu plate porez, ne kopiraju udžbenike za svoju djecu u državnoj firmi ili instituciji, nisu lažni invalidi i borci, ne koriste službeno auto ili telefon za privatne poslove...

Dobro je da ima onih koji ne potkradaju državu ali kad razmišljam ko bi to mogao biti, padaju mi na pamet samo moji roditelji koji su u penziji :D
lijepa u dusi

#114 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by lijepa u dusi »

Ja ne mogu da vjerujem da jos uvijek postoje ljudi koji vjeruju da pare koje damo za "drzavu" fakat idu drzavi. Nenormalno su bezobrazni s cijenama, uzmi samo za primjer cijene komunalija, visinu poreza, cijene hrane i osnovnih higijenskih i kucnih namirnica... Ovdje bi i Rotsildi bankrotirali placajuci "drzavi" koliko trazi. Lakse mi je Baketa godisnje zovnut na kafu, dat mu pare, nego se peglat pomalo avaki mjesec. Ionako zavrsi u istim rukama. :D

Ja licno kopiram recimo knjige i udzbenike krseci autorska prava, ponekad mada vrlo rijetko ne platim kartu jer obicno imam kupon, ne placam RTV taksu jer sam izbacila TV iz kuce prije 4 godine, sve druge rezije placam i znam ja kako saberem da ih platim, drzavu ne petljam sve u sta ne moram jer mi ne pada na pamet puniti dzepove nekom. Da imam dokaz da se moj novac zaista ulaze u drzavu, s merakom bih placala sve sto zinu.

Edit: I kad bi svi u drzavi poceli izmirivati svoje obaveze, opet bi propala jer Bog ne moze namirit pohlepu vladajuce elite.
zavezata-vreca

#115 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by zavezata-vreca »

lijepa u dusi wrote:Ja ne mogu da vjerujem da jos uvijek postoje ljudi koji vjeruju da pare koje damo za "drzavu" fakat idu drzavi. Nenormalno su bezobrazni s cijenama, uzmi samo za primjer cijene komunalija, visinu poreza, cijene hrane i osnovnih higijenskih i kucnih namirnica... Ovdje bi i Rotsildi bankrotirali placajuci "drzavi" koliko trazi. Lakse mi je Baketa godisnje zovnut na kafu, dat mu pare, nego se peglat pomalo avaki mjesec. Ionako zavrsi u istim rukama. :D

Ja licno kopiram recimo knjige i udzbenike krseci autorska prava, ponekad mada vrlo rijetko ne platim kartu jer obicno imam kupon, ne placam RTV taksu jer sam izbacila TV iz kuce prije 4 godine, sve druge rezije placam i znam ja kako saberem da ih platim, drzavu ne petljam sve u sta ne moram jer mi ne pada na pamet puniti dzepove nekom. Da imam dokaz da se moj novac zaista ulaze u drzavu, s merakom bih placala sve sto zinu.

Edit: I kad bi svi u drzavi poceli izmirivati svoje obaveze, opet bi propala jer Bog ne moze namirit pohlepu vladajuce elite.
tvoje je da platis .... kako i gdje ce to zavrsiti nije tvoj problem ... americki predsjednik da ne plati porez, isti dan bi ga u cuzu bacili. kod nas je drzava i popustljiva previse .... prvo sto treba napraviti je zatvor za 2-2,5 miliona ljudi ... i onda zatvorit pola drzave.
lijepa u dusi

#116 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by lijepa u dusi »

zavezata-vreca wrote:
lijepa u dusi wrote:Ja ne mogu da vjerujem da jos uvijek postoje ljudi koji vjeruju da pare koje damo za "drzavu" fakat idu drzavi. Nenormalno su bezobrazni s cijenama, uzmi samo za primjer cijene komunalija, visinu poreza, cijene hrane i osnovnih higijenskih i kucnih namirnica... Ovdje bi i Rotsildi bankrotirali placajuci "drzavi" koliko trazi. Lakse mi je Baketa godisnje zovnut na kafu, dat mu pare, nego se peglat pomalo avaki mjesec. Ionako zavrsi u istim rukama. :D

tvoje je da platis .... kako i gdje ce to zavrsiti nije tvoj problem ... americki predsjednik da ne plati porez, isti dan bi ga u cuzu bacili. kod nas je drzava i popustljiva previse .... prvo sto treba napraviti je zatvor za 2-2,5 miliona ljudi ... i onda zatvorit pola drzave.
I njihovo je da nam obezbijede normalan zivot dostojan covjeka, a ne stoke. Pa jbg...
Novak20

#117 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Ovo mi je drago vidjeti. Ne potkrada državu samo sitna boranija nego i parlamentarci za koje glasamo. To su ljudi koji nam daju primjer svojim ponašanjem pa se nadam da ćemo nekad saznati ime ovog uglednog parlamentarca. Da bi mogli opet glasati za njega.

...Članu Zakonodavno-pravne komisije je isplaćena naknada od 3.465 KM, iako isti nije prisustvovao sjednicama komisije, kako je utvrđeno revizorskim izvještajem o radu Parlamenta FBiH.

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je podatak, ali bez objave identiteta parlamentarca koji je dobio iznos od nekoliko prosječnih plata u Federaciji, faktički ni za šta, jer nije prisustvovao sjednicama Komisije....
almir90

#118 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

zavezata-vreca wrote: tvoje je da platis .... kako i gdje ce to zavrsiti nije tvoj problem ... americki predsjednik da ne plati porez, isti dan bi ga u cuzu bacili. kod nas je drzava i popustljiva previse .... prvo sto treba napraviti je zatvor za 2-2,5 miliona ljudi ... i onda zatvorit pola drzave.
http://www.independent.co.uk/news/world ... 12586.html

Ne vidim ga da robija, nešto mi to sad nejasno.
medvjed23

#119 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by medvjed23 »

postoje oligarsi koji vladaju državom, brinući prvenstveno, možda čak i jedino o svojim uskim, sasvim prozaičnim interesima..

postoje, na drugoj strani, ljudi izvan oligarhije koji rade od jutra do jutra u privatnom sektoru, prose, prave suicide ili nalaze neki drugi način da se nose sa neugodnom stvarnošću..

na prvi pogled, opravdan je bunt drugih protiv prvih u vidu, između ostalog, krađe.. al na drugi i svaki naredni pogled, dolazi do izražaja trun licemjerstva, jer dobar dio drugih ugurao bi se među prve, samo kad bi mogao.. dakle, dosta nas se buni protiv države, ne zato što ista loše vlada, veća zato što mi nismo u poziciji da loše vladamo..

navedeno postaje očitije kad se zanemari sitna boranija i posmatra isključivo oligarhija, gdje postoje vlast i opozicija koja se buni protiv vlasti samo zato što ona nije, a jako želi biti (jednako loša) vlast.. čast izuzecima..
Novak20

#120 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

lijepa u dusi wrote:
zavezata-vreca wrote:

I njihovo je da nam obezbijede normalan zivot dostojan covjeka, a ne stoke. Pa jbg...
Vlast na neki čudan način voli da potkradamo državu. Mi nasitno a oni naveliko, tako svi imamo nekakvo opravdanje pa nam to dođe kao normalno i poželjno ponašanje.

Za normalan život dostojan čovjeka trebamo se potruditi apsolutno svi. Samo kako kad nam je mrsko da, kao građani sa pravima i obavezama, uradimo bilo šta korisno za državu ? Ako vlast ne valja, kako je promijeniti kad cca 40% ljudi ne izađe na izbore a od tih koji izađu, 50 % opet zaokruži one koji loše vladaju nad nama i državom.
lijepa u dusi

#121 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by lijepa u dusi »

Novak20 wrote:
Vlast na neki čudan način voli da potkradamo državu. Mi nasitno a oni naveliko, tako svi imamo nekakvo opravdanje pa nam to dođe kao normalno i poželjno ponašanje.

Za normalan život dostojan čovjeka trebamo se potruditi apsolutno svi. Samo kako kad nam je mrsko da, kao građani sa pravima i obavezama, uradimo bilo šta korisno za državu ? Ako vlast ne valja, kako je promijeniti kad cca 40% ljudi ne izađe na izbore a od tih koji izađu, 50 % opet zaokruži one koji loše vladaju nad nama i državom.
Znas o cemu se radi? Sto jos preostaje da 80% stanovnistva skine gace i naguzi se vladajucoj eliti jer vise nemaju sta da daju. Osvrnite se oko sebe, ljudi i dan danas zive na veresiju, dok elita kupuje boga oca takodjer na veresiju, samo sto taj dug opet mi placamo. Pun mi je kurac ove drzave i svega, drzava ni ne postoji vec jebeni supak oivicen, jebem ti ovu drzavu kad je predstavljaju ovakvi. I ovaj narod je mutav kad ono glasa za najvece kriminalce koji su se mogli pojavit jer ga je sveo s makadama na asfalt i daje mu mrvice. Bijesna sam na drzavu koja je ocigledno nista drugo do skupina pizdonja koji uzese sakom i kapom kroz kurceve institucije koje ne rade nista drugo osim sto sluze kao kasica prasica. Jedva cekam otici odavde.
Novak20

#122 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Dok se mi zadovoljavamo sitnim potkradanjima tipa neplaćanja RTV pretplate, neki su se dobro usavršili u potkradanju vlastite države i zajedničkog prirodnog dobra.

http://www.zurnal.info/novost/20525/nak ... -koncesiju

IGRE SA KONCESIJAMA (1): Nakon milionskog duga i četiri sudska spora za naplatu, ponovo dobili koncesiju!

Dug za naknade po koncesijama, kako saznaje Žurnal, davno je prešao cifru od 18 miliona maraka. To nadležnom Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo ne smeta jer već deceniju vodi sudske sporove za raskid, ionako nevažećih, ugovora za koncesije. U međuvremenu, najveći dužnici neometano koriste iste te koncesije i dobijaju nove. Žurnal otkriva kako i kome se uprkos dugovima dodjeljuju milionski ugovori za koncesije........
Novak20

#123 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Novak20 wrote:Ovo mi je drago vidjeti. Ne potkrada državu samo sitna boranija nego i parlamentarci za koje glasamo. To su ljudi koji nam daju primjer svojim ponašanjem pa se nadam da ćemo nekad saznati ime ovog uglednog parlamentarca. Da bi mogli opet glasati za njega.

...Članu Zakonodavno-pravne komisije je isplaćena naknada od 3.465 KM, iako isti nije prisustvovao sjednicama komisije, kako je utvrđeno revizorskim izvještajem o radu Parlamenta FBiH.

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je podatak, ali bez objave identiteta parlamentarca koji je dobio iznos od nekoliko prosječnih plata u Federaciji, faktički ni za šta, jer nije prisustvovao sjednicama Komisije....
Vidi Barona, poziva se na savjest a sam nema savjesti da kaže ime nesavjesnog kolege iz komisije kojoj je predsjednik. :D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /170620076

Predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Boris Barun (HDZBiH) odbio je reći ime i prezime člana komisije kojem je tokom cijele 2016. godine isplaćivana naknada u ukupnom neto iznosu od 3.465 KM, iako on nije prisustvovao sjednicama.
"Ja ne radim ni u kakvoj službi za informisanje Zastupničkog doma, prema tome, nije moja obaveza da vam dajem informacije takve vrste", kazao nam je Barun.

On je dodao da takvo postupanje treba ići na savjest članu Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
Novak20

#124 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Muka potkradati vlastitu državu, muka je ne potkradati.

Odbijem potpisati, po ko zna koji put u životu, fakturu za neurađen posao i odmah dobijem otvorenu prijetnju sa vrha piramide. :izet:

Navikao sam ali valja opet gledati gdje će i kako mene zbog poštenja neko nakačiti. Jbg, nema zakona o mobingu kad te stisnu, kolege gledaju svoja posla, sud talašika da nekoga prijaviš.

Veži konja gdje "aga" kaže i nema problema ni trauma. Ehhhh, većina to zna.
Novak20

#125 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Uspješni bizMismeni, uspješni stranački kadrovi, uspješna uprava uspješno potkradaju državu neplaćanjem koncesija. Novi primjeri.

http://www.zurnal.info/novost/20538/tri ... a-ugovorom
Post Reply