Ti treba za to da koristiš drugi termin, očigledno si kao i ostali malo pomješala pojmove. Po meni ispravno bi bilo "sindrom mahale".Connaisseur Karlin wrote: sindrom mahaluse je tesko prakticirati u danasnjem drustvima
Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
- BarbaDue
#101 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
- Connaisseur Karlin
#102 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
pa u sustini, oba funkcioniraju istovremeno zajedno, moras imati mahalu i mahalusuBarbaDue wrote:Ti treba za to da koristiš drugi termin, očigledno si kao i ostali malo pomješala pojmove. Po meni ispravno bi bilo "sindrom mahale".Connaisseur Karlin wrote: sindrom mahaluse je tesko prakticirati u danasnjem drustvima
- sunceKOtepsija
#103 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
,ahalusa obitava u mahali, a mahalac napuni zetruConnaisseur Karlin wrote:pa u sustini, oba funkcioniraju istovremeno zajedno, moras imati mahalu i mahalusuBarbaDue wrote:Ti treba za to da koristiš drugi termin, očigledno si kao i ostali malo pomješala pojmove. Po meni ispravno bi bilo "sindrom mahale".Connaisseur Karlin wrote: sindrom mahaluse je tesko prakticirati u danasnjem drustvima
- BarbaDue
#104 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Pogrešno, mahala ne podrazumjeva mahalušu. Pojam mahala sadrži mnogo više lijepog života od onog kojeg živi jedna mahaluša.Connaisseur Karlin wrote:pa u sustini, oba funkcioniraju istovremeno zajedno, moras imati mahalu i mahalusuBarbaDue wrote:Ti treba za to da koristiš drugi termin, očigledno si kao i ostali malo pomješala pojmove. Po meni ispravno bi bilo "sindrom mahale".Connaisseur Karlin wrote: sindrom mahaluse je tesko prakticirati u danasnjem drustvima
- Connaisseur Karlin
#105 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
BarbaDue wrote:Pogrešno, mahala ne podrazumjeva mahalušu. Pojam mahala sadrži mnogo više lijepog života od onog kojeg živi jedna mahaluša.Connaisseur Karlin wrote:pa u sustini, oba funkcioniraju istovremeno zajedno, moras imati mahalu i mahalusuBarbaDue wrote: Ti treba za to da koristiš drugi termin, očigledno si kao i ostali malo pomješala pojmove. Po meni ispravno bi bilo "sindrom mahale".
Razumijem tvoj stav,ali pojam mahalusa je nastao kako ?
- BarbaDue
#106 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Svi znamo ko je mahaluša i kako je nastao pojam. Međutim, meni još uvijek nije jasno o čemu je tema, o mahalanju ili mahali?
-
belfy
#107 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
commendatore, kome je sjajno? meni ili labudu?
-
suncana_strana
#108 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Sarajevo nazalost... ali stvarno je tako, i uopce ne pretjerujem kada tako kazem pati od malogradjanstine.
I upravo jedan od glavnih problema Sarajeva je mahala.
Nema nista zdravo u tome; ali onaj sindrom mahale koji je dole u sveopcoj mjeri prisutan ne dozvoljava da taj grad prodise.
I vjerojatno nece nikad ni prodisati.
Dole uvijek mahala mora dati odobrenje za neciji uspjeh i neuspjeh.
Sjecam se jedne prilike kad sam radeci pomogla Nijemcima da udju u jedan sarajevski autobus.
Ti Nijemci zive i rade u Njemackoj, sto znaci da nisu kukuruz turisti, jer Njemci uvijek drze do sebe.
Zeljeli su kao backpackeri putovati do Grcke i nazad .
Ljudi su avanturisti.
I kad su usli u autobus, pristojno i uredno odjeveni sa svojim ruksacima , ljudi su ih u cudu gledali.
I tako citavo vrijeme putovanja nisu skidali oci sa njih kao da su avetinju vidjeli.
Zamislite kad vam jedan Nijemac kaze i pita vas:
"A zasto mene ovi ljudi okolo cudno gledaju?"
I zamislite kad vas nakon par dana pitaju :
A koga si ti to vodila po busu, vidio te je neko...
Sindrom mahale od koje taj grad pati.
Sve ono sto je sasvim normalno u svijetu, u Sarajevu se u cudu posmatra.
Zamislite , ljudi u Sarajevu nikad nisu vidjeli covjeka koji putuje, pa se ponasaju kao da su duha vidjeli..
I apsolutno nitko se uopce ne zna engleskim jezikom.
I kad pitate Nijemca je li uspio naci prevoz kroz BIH, i kaze nemoguce je.
Dok vec u Grazu na cesti postoji jedan odredjen dio gdje backpackeri mogu pronaci prevoz i ljudi posjedju kulturni okvir po kojem se civilizacijski ponasaju ka strancima.
U Bosni i u Sarajevu te strance uglavnom opljackaju prvi ili drugi dan.
Taj sindrom mahale je toliko proklet. Nije ni cudo kad Sarajevom vlada provincijski mentalitet.
Shvatite ovo kao jednu dobronamjernu kritiku da pocnete mijenjati svijest svojih gradjana jer ste ovako daleko od jednog ozbiljnog grada.
I upravo jedan od glavnih problema Sarajeva je mahala.
Nema nista zdravo u tome; ali onaj sindrom mahale koji je dole u sveopcoj mjeri prisutan ne dozvoljava da taj grad prodise.
I vjerojatno nece nikad ni prodisati.
Dole uvijek mahala mora dati odobrenje za neciji uspjeh i neuspjeh.
Sjecam se jedne prilike kad sam radeci pomogla Nijemcima da udju u jedan sarajevski autobus.
Ti Nijemci zive i rade u Njemackoj, sto znaci da nisu kukuruz turisti, jer Njemci uvijek drze do sebe.
Zeljeli su kao backpackeri putovati do Grcke i nazad .
Ljudi su avanturisti.
I kad su usli u autobus, pristojno i uredno odjeveni sa svojim ruksacima , ljudi su ih u cudu gledali.
I tako citavo vrijeme putovanja nisu skidali oci sa njih kao da su avetinju vidjeli.
Zamislite kad vam jedan Nijemac kaze i pita vas:
I zamislite kad vas nakon par dana pitaju :
A koga si ti to vodila po busu, vidio te je neko...
Sindrom mahale od koje taj grad pati.
Zamislite , ljudi u Sarajevu nikad nisu vidjeli covjeka koji putuje, pa se ponasaju kao da su duha vidjeli..
Dok vec u Grazu na cesti postoji jedan odredjen dio gdje backpackeri mogu pronaci prevoz i ljudi posjedju kulturni okvir po kojem se civilizacijski ponasaju ka strancima.
U Bosni i u Sarajevu te strance uglavnom opljackaju prvi ili drugi dan.
Taj sindrom mahale je toliko proklet. Nije ni cudo kad Sarajevom vlada provincijski mentalitet.
Shvatite ovo kao jednu dobronamjernu kritiku da pocnete mijenjati svijest svojih gradjana jer ste ovako daleko od jednog ozbiljnog grada.
- ho oponopono
#109 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
...dok se Fudara u karsu sa onim namćorom nadurava, ona mahaluša ga kara...
i 
- Bloo
- Globalna šefica
#110 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Netko se ne zna služiti ni maternjim.suncana_strana wrote:
Prijevoz*
A za engleski - pretpostavljam da si mislila da nitko se ne zna služiti engleskim jezikom.
Malo vjeroJatno.
Možda ako zaustaviš babu na Alfakovcu.
-
moonca
#111 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Bilo gdje drugdje da su se nasli, bar jedna osoba bi i zapocela razgovor -- odakle ste , .....i tako bi krenula prica gdje bi sigurno pola autobusa ucestvovalo.Zamislite kad vam jedan Nijemac kaze i pita vas:
No,iznenadjena sam da su ih gledali ko' vanzemaljce, ipak su gradjani navikli na turiste koji vec godinama dolaze.
Ali:
Nekakav cudan trend vlada- kao ne inetersuje me niko, ne petljam se u tudje zivote, no dodje li pitanje- znaju tacno sta imas u cekeru.
No, ipak mislim da Sarajevo jos uvijek ima 'dobar zdrav duh, humora. Kada stupis u kontakt bilo gdje u usluznim djelatniostima, ipak su vrlo ljubazni ali oprezni, zavisi kojim tokom ide konverzacija.
- JThomas
#112 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
žuljevi od asfalta nova epizoda...
- MarlboroGold
#113 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Mahala je sastavni dio BH kulture. Vremenom se naučiš odupirati i ignorisati ili postaneš dio nje.
-
moonca
#114 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Kako sam cula,dotukla nas je Jevrejska mahala iz NY/

- zforumas
#115 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ono kad imas kompleks...
Ova gora od bacha i Zenice.
Ova gora od bacha i Zenice.
-
djana h
#116 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Kratko i jasnoMarlboroGold wrote:Mahala je sastavni dio BH kulture. Vremenom se naučiš odupirati i ignorisati ili postaneš dio nje.
- DaffyDuck
#117 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
1. mozes li nam molim te prevesti tu riječ stranog porijekla "putnik"? Da i mi mahaluse sta naucimosuncana_strana wrote:
U Bosni i u Sarajevu te strance uglavnom opljackaju prvi ili drugi dan.![]()
2. Ne znamo mi engleski, samo satrovacki, ima nesto raje prica esperanto
3. E Graz ti je jedan grad, 10000 puta veci od Saraj'va, znas
4. U Bosni su ti sveee lopovi, nemoj ni ti vise dolaziti, molim te.
- triconja
#118 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Pa jaro cuj ne znaju sarajlije engleski, pa znam engleski bolje nego citava njena uza familija a uz to imam i bogatiji fond rijeci nego svi skupaDaffyDuck wrote:1. mozes li nam molim te prevesti tu riječ stranog porijekla "putnik"? Da i mi mahaluse sta naucimosuncana_strana wrote:
Shvatite ovo kao jednu dobronamjernu kritiku da pocnete mijenjati svijest svojih gradjana jer ste ovako daleko od jednog ozbiljnog grada.![]()
2. Ne znamo mi engleski, samo satrovacki, ima nesto raje prica esperanto
3. E Graz ti je jedan grad, 10000 puta veci od Saraj'va, znas
4. U Bosni su ti sveee lopovi, nemoj ni ti vise dolaziti, molim te.
- Ramzess Veliki
#119 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Provincijski mentalitet u sarajevu je rezultat otvorenosti prema svakom dosljaku, kao i prema tebi koja ne vlada osnovama pravopisa.suncana_strana wrote:Sarajevo nazalost... ali stvarno je tako, i uopce ne pretjerujem kada tako kazem pati od malogradjanstine.
...
Kako nisi vidjela svijeta ni mrvu, da te poducim da je mahalasenje najprepoznatljivija osobina italijanskih primorskih gradova, kao i u regijama dalmacije i hercegovine, a razvijeno je i u Irskoj, Grckoj, Spaniji I Portugalu.
Mahalanje u Sarajevu uopce nije naglaseno u urbanim krugovima u koje ti nisi imala pristupa jer sarajlije iako su susretljivi, ne pustaju olako strance u svoj krug. Vjerovatno odatle tvoja iskompleksiranost prema Sarajevu.
Ne budi seljanka, shvati to kao dobronamjernu kritiku.
- JThomas
#120 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
da ne miješamo seljake i papane. to su dvije različite kategorije.
- Nastasia
#121 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
A ova trola majke mi.
Eto pomogla Njemcima sa rusacima u tramvaj da uđu i svi ih gledali u čudu.

Pa jadna ne bila znaš li ti koliko turista godišnje posjeti Sarajevo?
U ljetnoj sezoni ne možeš ući u tramvaj od njih, kinezi, arapi, turci, francuzi, šveđani ...
Evo i meni svake godine dođu 2-3 prijatelja iz Norveške i ljudi se ibrete, kaže ni u Norveškoj ovoliko ljudi ne govori engleski. Oduševljeni svime.
Šta sereš majke ti, znači bilo mi žao kad gledam da te pilaju al' sad vala vidjeh da si kompletan idiot.
U ljetnoj sezoni ne možeš ući u tramvaj od njih, kinezi, arapi, turci, francuzi, šveđani ...
Evo i meni svake godine dođu 2-3 prijatelja iz Norveške i ljudi se ibrete, kaže ni u Norveškoj ovoliko ljudi ne govori engleski. Oduševljeni svime.
Šta sereš majke ti, znači bilo mi žao kad gledam da te pilaju al' sad vala vidjeh da si kompletan idiot.
- krofnaa*
#122 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
I meni je čudna situacija koju je suncana_strana opisala. Sarajevo je poprilično posjećen grad i mislim da su stanovnici itekako navikli na turiste i ne obraćaju pažnju na njih. Imao sam priliku da viđam turiste i po mahalskim kombijima gdje stranci obično ne zalaze, pa ljudi nisu buljili u njih, naprotiv svako im ljubazno pomogne kad treba izaći na stanici, kupiti kartu itd.Nastasia wrote:A ova trola majke mi.
- Nastasia
#123 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ma iskompleksirana seljanka, pusti ba.krofnaa* wrote:I meni je čudna situacija koju je Nastasia opisala. Sarajevo je poprilično posjećen grad i mislim da su stanovnici itekako navikli na turiste i ne obraćaju pažnju na njih. Imao sam priliku da viđam turiste i po mahalskim kombijima gdje stranci obično ne zalaze, pa ljudi nisu buljili u njih, naprotiv svako im ljubazno pomogne kad treba izaći na stanici, kupiti kartu itd.Nastasia wrote:A ova trola majke mi.
- JThomas
#124 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
isto kao papan i seljak, ni čudna i izmišljena nije isto...
-
dezurni_ucenik
#125 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Suncana strana nastavlja sa slanjem po cevape
.