sarayewo wrote:@beobasket - hajde ne pretjeruj... Kao da ne pricas o zemlji u kojoj je strasna stopa nezaposlenosti, u kojoj poslodavci (cast izuzetcima) koriste rupe u zakonu i nepostojanje sistema da vedre i oblace nad svojim zaposlenicima, gdje se vrijednost mjeri manguplukom i bezobrazlukom a ne kulturom...
Sve super, imas znanje, iskustvo, CV, jezike... u drzavnim firmama sve to apsolutno nije relevantno, pa da njih prekrizimo. Odes u privatni sektor i imas 50/50 sansu da ce ti sef, sefov sef ili vlasnik piti mozak na slamku, da ces kad prvi put stanes nekom na zulj dobiti nogu bez prezanja (i bez otpremnine) jer takvih kao ti ima koliko hoces.
Bio, probao i otisao.
P.S. Glede pocetnog posta i teme, ja cu samo kulturno zamoliti da oni koji nisu bili u ratu ne govore kako je njima bilo gore jer su se morali uciti novi jezik, kulturu i okruzenje nego nama koji smo morali uciti razliku izmedju zvuka haubice i minobacaca, kojim ulicama smijes hodati a kojim ne, i gdje ima vode koju oni s brda ne mogu zavrnuti... Hvala.
Isto kao da nisi u stanju guzicom (kako ovdje kazemo) zatvoriti vrata u nekoj drugoj drzavi. Sve sto si opisao moze se isto dogoditi bilo gdje u svijetu u bilo kojem gradu, drzavi i tako dalje. Kod mene u firmi kada bi ja dao prijedlog o tebi kao radniku sutra bi dobio posao, poslaji CV bez da spomenes da poznajes nekoga u firmi, dzabe si pisao. Imao ti tri doktorata, dzaba ti je. Alternativa je kad dodju poljaci pa jih ja moram pregeldati svako malo kako sta sa njima. Isto kakvi robovi dodju u grupi a zaposljeni negdje u Poljskoj imaju poljsku satnicu.
Sljedece sto cu napisati povodom ove teme je cisto moje misljenje. Bolje u Bosni biti portir nego prati guzove starcima u Njemackoj, jer ta govna za koja si placen u Njemackoj sigurno nisu vrijeda, jer cinjenica je da neces moci napraviti ono kao gastarbajteri u doba Jugoslavije, jer bi Konvertibilna Marka morala klecati u malo vecim apoenima nego sto je, a svi znamo kako se gleda na stvari u Bosni ali ne samo tu vec i kod susjeda sa ljeva i desna. Nebi bio Balkan Balkan da prioritet ima dokazivanje.