Pokret za pripajanje FBiH Hrvatskoj?!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

SAMO FEDERACIJU

:D:D:D

a što je s Trstom, Jugozapadnom Slovenijom, RS, Vojvodinom, Sandžakom, Bokom Kotorskom, Južnim Kosmetom, Sjevernom Albanijom, Zapadnom Makedonijom, Sjevernom Grčkom, Južnom Bugarskom...

Hrvatska do Karpata MA ŠTA OD KARPATA OD ATLANTIKA DO URALA :x 8) :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Pod tim podrazumjevam konacno odvajanje bosnjackog i hrvatskog naroda iz BiH te pripajanje Hrvatskoj pod uslovom da FBiH u takvoj drzavi ima jaku autonomiju.

Zasto mislim da je ovo dobro rjesenje (nagalasavam, ali ne i najbolje)???

Ima milijardu razloga, a glavni je da bi ova zemlja i dva naroda u njoj jedino u takvoj drzavi konacno dozivjeli procvat u ekonomskom a i u duhovnom smislu.
Joj sto mi neki idu na qu*ac. Dalje nisam ni citao...

Kako mislis u ekonomskom? Ne treba tu nikakvo pripajanje FBiH hrvatskoj nego vi sebi pripojite ove BH Hrvate hrvatskoj.
Frutek

Post by Frutek »

hananah wrote:Cuj Domovina, ha, domovina ili Domovina, iskreno, domovina moze biti bilo gdje gdje ti je dobro, gdje ti ne podmecu na svakom koraku, gdje ti ne treba stela i mito da postignes bilo sta, gdje mozes placati kreditnom karticom i gdje neces provesti citavo popodne pijuci jednu kafu i casu vode u istom kaficu. Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega. Ja inace Hrvatsku volim kao da je moja domovina i nemam niti jedno lose iskustvo sa Hrvatima ni u Bosni ni u Hrvatskoj. No, sta cemo mi Hrvatskoj, koji cemo joj klinac ovakvi nikakvi. I druga stvar, genetski Bosanci ne radjaju vodje, svi nasi politicari su uglavnom lopovi te nama fakat treba vodja. Ponekad pozelim da smo kolonija Americi ili Britaniji. Mi smo radan narod samo ako neko zna da upravlja s nama. Sami mi to ne znamo, ne da ne znamo izabrati "vodju" nego se "vodje" u BiH (mislim na pripadnike sva tri naroda) ne radjaju - nije ovo plodno tlo za vodje.
Eto to je moje misljenje i imam pravo na njega a vi me napadajte koliko hocete sta me briga :D
Lupaš u nekim stvarima ko maksim po diviziji djevojko.
Al mrsko mi se objašnjavat. Ako si mlada, bit će vremena da proanaliziraš svoj post :roll:
Panasonic

Post by Panasonic »

Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga :D
Truba

Post by Truba »

Panasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga :D
a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika Bosna :D:D:D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Na forumu bila je tema ali su je izbrisali.
Tema je bila o prekrajanju granica po britanskom receptu. Prema londonskom institutu buduće granice jugoistočne Evrope/Europe bi izgledalo ovako: Srbija bi dobila Republiku Srpsku i sjeverni dio Kosova a dala bi ostatak Kosova, tri opštine s juga Srbije, Bosilegrad i Dimitrovgrad ustupiti Bugarskoj a sjevernu Bačku Mađarskoj i Sandžama državu.

Hrvatska bi dobila Zapadnu Hercegovinu sa Mostarom a dala bi Baranju i Vukovar Srbiji. Makedonija bi dala zapadni dio zemlje Albaniji a za sigurnost ostatka zemlje bi bile zadužene susjedne zemlje a dobili bi konačno i ime i to Republika Ilindenska Makedonija, Crna Gora bi dala Pljevlju i Rožaje novostvorenoj državi Sandžak a Plav i Gusinje Albaniji a istoj bi pripao i Ulcinj. Čak su i Janeze stavili u taj koš. Slovenci bi trebali humano preseliti sve Hrvate iz Slovenije a Hrvati Slovence iz svoje domovine. Hrvati bi se takođe trebali odreći kontrole nad NE Krško. Sada dolazi najzanimljiviji dio. Naime Srbija, Crna Gora, Sandžak i Bošnjakija(dio BiH koji je ostao) formirali bi Novu Jugoslaviju.

Ovi su Britanci stvarno bolesni u mozak.
mostarac

Post by mostarac »

hananah wrote:Cuj Domovina, ha, domovina ili Domovina, iskreno, domovina moze biti bilo gdje gdje ti je dobro, gdje ti ne podmecu na svakom koraku, gdje ti ne treba stela i mito da postignes bilo sta, gdje mozes placati kreditnom karticom i gdje neces provesti citavo popodne pijuci jednu kafu i casu vode u istom kaficu. Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega. Ja inace Hrvatsku volim kao da je moja domovina i nemam niti jedno lose iskustvo sa Hrvatima ni u Bosni ni u Hrvatskoj. No, sta cemo mi Hrvatskoj, koji cemo joj klinac ovakvi nikakvi. I druga stvar, genetski Bosanci ne radjaju vodje, svi nasi politicari su uglavnom lopovi te nama fakat treba vodja. Ponekad pozelim da smo kolonija Americi ili Britaniji. Mi smo radan narod samo ako neko zna da upravlja s nama. Sami mi to ne znamo, ne da ne znamo izabrati "vodju" nego se "vodje" u BiH (mislim na pripadnike sva tri naroda) ne radjaju - nije ovo plodno tlo za vodje.
Eto to je moje misljenje i imam pravo na njega a vi me napadajte koliko hocete sta me briga :D
Ima nas koji imamo JAAAAAAAAAAAAKOOOOOOOOOO negativna iskustva s Hrvatskom za razliku od tebe i prije bi mrtvi bili nego sahovnicu nazvali svojom zastavom ili zastavom svoje drzave.

Ali to je tovje misljenje. Ja se ne slazem sa njim, ali uvijek cu se boriti da imas pravo da ga slobodno kazes.
Truba

Post by Truba »

Nenadv24 wrote: Ovi su Britanci stvarno bolesni u mozak.
fakat :oops: toooliko mala Hrvatska :-) :roll:
Isis

Post by Isis »

A ti drugarice fino Harisa pod ruku i pravac Hrvatska..pa se kulturno uzdizite,placajte karticom i neka vam tamo bude dobro kad vec domovinu tako definises..a ne,stela tamo garant nema..i ne,tamo ti niko ne podmece nogu..haj sredi se malo..
mostarac

Post by mostarac »

hananah wrote:Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega.
zbog mora - i mi imamo more
zbog kulture - ne zaboravi da je ova zemlja dala Ivu Andrica i Danisa Tanovica, a na kraju krajeva i onog izroda Emira Kusturicu, ali on se odrekao nas pa cemo i mi njega.
Ne zaboravi da je ova zemlja dala Santica, Selimovica, Sidrana, Sarajlica, Dizdara...
Dala je i Berbera, Kujačića, Zeca...
Dala je i Sašu Toperića, Gorana Bregovića, Davorina Popovića...
i jos masu drugih - o kojoj ti kulturi govoris? Kako mozes tako ponizavati svoju zemlju. Ova zemlja ima itekakvo kulturno nasljedje na koje moze biti ponosna, ali ti to neces i ne zelis da upoznas, jer ti je draze tudje govno nego bosanski peksimet, iako je taj peksimet i bolji i ukusniji od tog tudjeg govneta. Pored nacionalista ovo je druga kategorija ljudi koja nam jebe drzavu. To su ljudi bez osjecaja. Imamo kulturne gigante, a ti bi zemlju prodala zbog dva dana na moru. Jebi ga ja postujem tvoje misljenje, ali nadam se da se neces ljutit ako ti kazem da si ko covjek nula.

I da ti napomenem samo koliki si egoista i necovjek: Sta mislis bi li to bolilo ljude u Hercegovini, koje je ta zemlja za vrijeme vladavine Tudjmana poubijala, rastjerala, silovala, granatirala, drzala u logorima? Ja sam i gore napisao da se nikad ne bi mirnim putem pripojio Srbiji, ali boga mi ne bi ni Hrvatskoj. kad bi morao birati rekao sam sta bi izabrao za Mostar, ali to nisam gurao pod nos Srebrenici. Neke stvari nisu za izbora pa tako ni ova.
mostarac

Post by mostarac »

@hannah

Ne znam da li si cula za Krlezu i njegovu cuvenu izjavu:
"Sacuvaj me boze hrvatske kulture i srpskoga junastva". Krleza ti je jedan fini cikica, jedan od najvecih hrvatskih knjizevnika. Ovu izjavu nisam citirao da bi rekao da su Bosanci superiorniji i da bi SDA jastrebovima dao stap u ruke. To nije bio razlog, nego da ti kazem sta je jedan od najvecih kulturnih radnika u Hrvatskoj rekao o toj kulturi koju prizivas. Svacija kultura je vrijedna i zanimljiva i po mnogo cemu specificna i vrijedi je proucavati, ali ova izjava bas pase za tebe.

Evo ti i jos jedna izjava od Stendala (znas to je onaj sto je napisao "Crveno i crno":
"Nisam siguran da li se u zivotu mogu voljeti dvije zene, ali sam siguran da se ne mogu voljeti dvije domovine"

SHVATI DA NEKE STVARI NEMAJU CIJENU I NE MOGU SE KUPITI NOVCEM NITI BILO CIM DRUGIM
za sve ostalo tu je eurocard-mastercrad :)
Last edited by mostarac on 20/05/2005 01:33, edited 1 time in total.
Toozla

Post by Toozla »

medenjak wrote:
komi wrote:
Panasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga :D
a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika Bosna :D:D:D
Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???
Koji su krunisao u Milesevu na grobu Svetog Save 1376. kao Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Hlmeci zemlji, Doljnim Krajem,ZApadnim stranam, Usori, Soli, Podrinji i k tome.
I pri tom je zabiljezeno sljedece:"i potom naceh s Bogom kraljevati i praviti prestol srpskije zemlje, zelaje padsaja sa vazdvignuti i razorsaja se ukrepiti"...Tvrtko I se jos kao pravoslavni hriscanin krunisao u srpsko-pravoslavnom manastiru na Plocniku (1387) i na Kosovu (1389).
...eh...eh....bas taj....
....ja sam cuo da je On pokrenuo prvi web site na ovim prostorima cak davne 1377. ........na site-u su cak bile i slike sa njegovog vjencanja... :D :D :D
...web site je, nazalost, hack-iran od strane zlocinackih osmanliskih hacker-a par godina kasnije...
mostarac

Post by mostarac »

medenjak wrote:
komi wrote:
Koji su krunisao u Milesevu na grobu Svetog Save 1376. kao Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Hlmeci zemlji, Doljnim Krajem,ZApadnim stranam, Usori, Soli, Podrinji i k tome.
I pri tom je zabiljezeno sljedece:"i potom naceh s Bogom kraljevati i praviti prestol srpskije zemlje, zelaje padsaja sa vazdvignuti i razorsaja se ukrepiti"...Tvrtko I se jos kao pravoslavni hriscanin krunisao u srpsko-pravoslavnom manastiru na Plocniku (1387) i na Kosovu (1389).
a ovo je Tvrtko II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
SD-6

Post by SD-6 »

:D
mostarac

Post by mostarac »

medenjak wrote:
komi wrote:
Ovo je kompletna Povelja sa tumacenjem, a ne samo ono sto si izvukao iz konteksta

10.aprila 1378

Blagočastivno i dostoljepno pohvaliti istin` noju vjeroju i željanoje slovo prinesti k`svojemu blagodjetelju,vladicje Hristu.Imže vsač`skaja s`tvorenja i javljenja biše na hvaloslovije Bož`stv`nago smotrenija.Ježe milosrdova o rode človč`scjem,jegože s`tvori v` prečisti obraz svojego Bož`stva.I dast jemu oblast i razum,jako biti jemu vsjemi zemlj`nimi jest`stvi i razumjeti i tvoriti sud i pravdu po srjede zemlje.Takožde že i mene,svojemu rabu,za milost svojego Bož`stva,darova,procisti mi otrasli blagosadnjej v` rode mojem.

I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.

I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.

I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...

--------------------------------------------------------------------------------

Literatura:

F. Miklošić : Monumenta CLXXXII

M. Dizdar : Antologija Starih Bosanskih Tekstova,Alef,1997

KOMENTAR:U ovoj povelji Kralj Tvrtko potvrdjuje Dubrovcanima sve ugovore i privilegije ranijih Bosanskih vladara,proglasavajuci se nosiocem i srpske,pored Bosanske Krune.Tvrtkovo proglasenje nosuiocem i srpske,pored Bosanske Krune,je bilo zasnovano,prije svega,na njegovom vojnom osvajanju znacajnog dijela Raske (Srbije),imajuci u vidu i cinjenicu da se Tvrtko suocava sa problemima pri postizanju medjunarodnog priznanja Bosanske Krune,te mu je u tome pogledu njegovo proglasenje nosiocem srpske,pored Bosanske Krune,znacajno olaksalo mejunarodno priznanje Bosanske Krune,Bosne kao Kraljevine i ustolicenje sebe kao Kralja.

Pored vojnog zaposjedanja dijela Raske (Srbije),kao osnov za svoje proglasenje nosiocem i srpske,pored Bosanske Krune,Tvrtko koristi svoj rodoslov,jer je jedna od njegovih baba (Jelisava),bila kci Raskoga Kralja Dragutina i Ugarske Princeze (katolkinje),te je po toj vrlo tankoj zenskoj liniji bio rodjak Urosu nejakom,i to tek u cetvrtom koljenu,a posto je Srbija (Raska) tada bila zemlja u rasulu,bez vladara,nije naisao na nikakvo znacajno protivljenje unutar Srbije,zbog toga,To nije nista neuobicajeno,jer su se i neki Madjarski vladari takodjer proglasavali nosiocima srpske,pored Madjarske Krune,u svrhu Madjarskih interesa,a ne srpskih,naravno.Tako se i Bosanski Kralj Tvrtko proglasava nosiocem i srpske,pored Bosanske Krune,zbog Bosanskih interesa,a ne srpskih,naravno,jer ga nikada nije zanimalo da uspostavi potpunu vlast nad Srbijom/Raskom,njegovi ciljevi su bili potpuno drugaciji:medjunarodno priznanje Bosanske Krune,odnosno ustolicenje sebe kao Kralja i Bosne kao Kraljevine,te velika ekonomska dobit kroz ubiranje Mitrovdanskog prinosa koji su Dubrovcani placali nosiocu srpske krune,te poslije Tvrtkovog proglasenja nosiocem i srpske,pored Bosanske Krune,taj novac ne ide u Srbiju,nego u Bosnu,dakle jedino sto je Tvrtka stvarno zanimalo bilo je dobrobit Bosne.Iz istih razloga,kasnije,i drugi Bosanski vladari proglasavaju sebe nosiocima i srpske,pored Bosanske Krune,omogucavajuci da se u Bosnu slijevaju prihodi Srbije/Raske i to skoro stotinu godina (od 1377 do 1463 g.),a sve na bazi jednostavnog proglasavanja nosiocima i srpske,pored Bosanske Krune,na bazi rodoslova koji koriste kao politicki instrument,sto kasnije,poslije pada Hrvatske pod vlast Bosne,cine i sa Hrvatskom,proglasavajuci se nosiocima i srpske i hrvatske,pored Bosanske Krune.Sve Kraljevske porodice u Evropi su mijesane krvi,i to sa razlogom,da bi se u pogodnom trenutku mogli posluziti svojim rodoslovom,kao politickim instrumentom,i proglasiti se legitimnim nosiocem Kraljevske Krune,odredjene strane zemlje,a samim time i uspostaviti svoju vlast nad tom stranom zemljom (zemljama),sto je vrlo cesto bilo samo u formi pretenzija,nego u formi fakticke,stvarne vlasti.Bosanski Kralj Tvrtko i Bosanska Kraljevska porodica Kotromanic su tomu klasican primjer.

U ovoj povelji Dubrovcanima Tvrtko na vise mjesta pravi egzaktnu razliku izmedju onoga sto je Bosansko i onoga sto je srpsko.Prvo,jasno kaze da je krunisan sa dvije razlicite Kraljevske Krune,prvo onom Bosanskom,pa potom i srpskom ("...I spodobi me sugubim vjencem (dvostrukom krunom),jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske...".Drugo,kada opisuje nacin na koji je krunisan srpskom krunom,poslije krunisanja Bosanskom Krunom,on eksplicitno kaze da je isao (iz Bosne) u srbsku zemlju i tamo uzeo i njihovu krunu ("...I idoh v` srbskuju zemlju,zeljaje i hote ukrjepiti prijestol roditelj' mojih...".Trece,kada govori o svome pravu na srpsku,pored Bosanske Krune,navodi "praroditelje gospodu srbsku",bez obzira koliko je njegova krvna veza bila minorna sa srpskim vladarima (Nemanjicima),da bi pri kraju povelje naveo i svoje licne pretke "praroditelje gospodu Bosansku",kada kaze pri kraju povelje:"...I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...",time praveci vise puta krajnje jasnu razliku izmedju onoga sto je Bosansko i onoga sto je srpsko.

Potrebno je uocit takodjer vrlo jasno da srpska kruna ima razlicitu titulaciju nego Bosanska.U Tvrtkovoj titulaciji srpska kruna je oslikana kroz ceremonijalno ime Stefan i titulu "Kralj Srbljem",a kasnije i "Kralj Raske",dok je Bosanska Kruna oslikana kroz titulu "Kralj Bosne" i vrlo je vazno uociti da se te titule odnose na razlicite zemlje,znaci,ceremonijalno ime Stefan i titule "Kralj Srbljem" i "Kralj Raske" se odnose na srpsku krunu i zemlju Srbiju/Rasku,a titula "Kralj Bosne" se odnosi na Bosansku Krunu i Zemlju Bosnu,to je sustinska razlicitost izmedju njih.Da se titule "Kralj Srbljem" i "Kralj Raske",odnose na istu srpsku krunu jasno je jer se one medjusobno zamjenjuju u Tvrtkovoj titulaciji za srpsku krunu,on u pocetku srpsku krunu oslikava kroz titulu Kralj Srbljem,da bi 1391 odbacio tu titulu i na njeno mjesto stavio titulu Kralj Raske,da bi kasnije Kralj Dabisa u opisu srpske krune odbacio titulu Kralj Raske i na njeno mjesto ponovo koristio titulu Kralj Srbljem.To jasno govori,da jasnije ne moze,da su se obje te titule koristile uz srpsku krunu,ali samo uz srpsku,jer titula uz Bosansku Krunu,Kralj Bosne,uvijek ostaje ista i nepromijenjena i odnosi se samo na Bosansku Krunu,koja sa srpskom nikakve veze nema.

U ovoj povelji Tvrtko ispred svog imena navodi i ceremonijalno ime "Stefan" koje je islo tradicionalno samo uz srpsku krunu,a ne uz Bosansku.Njegovo licno ime je bilo Tvrtko,krsteno(katolicko)Stjepan,a prezime Kotromanic.Tvrtkovo "puno zvanicno ime",ukljucujuci i ceremonijalno ime Stefan,koje "usvaja" od 1377 godine,glasi od 1377: Stefan Tvrtko Stjepan Kotromanic.

Bitno je razmotriti i znacenje odrednice "Srbljem",iako je to od drugorazrednog znacaja,jer se odnosi samo na srpsku krunu,odnosno samo na Srbiju/Rasku,posto su srpski historicari manipulisali sa tom odrednicom u smislu da je Kralj Tvrtko njome htio izraziti etnicku pripadnost svojih podanika,sto je apsolutno besmisleno za tvrditi.Prvo,je potrebno obratiti paznju na samo znacenje odrednice "Srbljem": Da li se to odnosi na zemlju ili na na narod.Ako se odnosi na narod i ima znacenje "Srba",odnosno ako je "Srbljem = Srba",onda nemamo o cemu razgovarati jer je takva titulacija koristila tradicionalno uz srpsku krunu prije prije nego se Tvrtko proglasava nosiocem i srpske,pored Bosanske Krune.Npr.Car Dusan je imao titulu "Car Srba",a ne "Car Srbije" i ta titula se odnosila samo na Srbiju i Tvrtko samo preuzima vec postojecu titulaciju koja je isla uz srpsku krunu i nista vise.Drugo,pitanje je da li uopste odrednica "Srbljem" znaci "Srba"(narod) ili znaci "Srbije"(zemlje).Vec je prije ovdje navedeno medjusobno mjenjanje termina "Srbljem" i "Raske",kada Tvrtko odbaciva odrednicu "Srbljem",na njeno mjesto dolazi odrednica "Raske",da bi kasnije od Kralja Dabise bila ponovo stavljena odrednica "Srbljem" i pogadjate ona zamjenjuje odrednicu "Raske",sto znaci da ova dvije odrednice imaju sustinski isto znacenje.Petar Skok,u svome "Etimoloskom Rjecniku"(I-IV,1971-1978),navodi da odrednice "srbljem","srblji" u srednjovjekovnim spisima odnose ne samo na narod nego i na zemlju (Srbiju).U tome smislu,zanimljivo je uociti i cinjenicu da Bosanski Kraljevi koriste razlicite odrednice i u slucaju Hrvatske,odnosno,kada Hrvatska pada pod vlast Bosne,prvo Tvrtko proglasava sebe nosiocem i hrvatske i srpske,pored Bosanske Krune,koristi titulaciju "Kralj Hrvatske",da bi kasnije Kralj Tomas i Kralj Stjepan Tomasevic umjesto toga koristili titulu "Kralj Hrvatom",ali to se ponovo odnosi samo na Hrvatsku,jer dolazi u titulaciju Bosanskih Kraljeva tek poslije pada Hrvatske pod vlast Bosne.Drugim rijecima,na primjeru Kralja Tomasa se najbolje moze vidjeti o cemu se zapravo radi.On nosi krune sve tri zemlje i Bosansku i srpsku i hrvatsku,i svaka zemlja je kroz svoju zasebnu krunu,zasebno i titulirana,a sve te titule se odnose na zemlje,a ne na narode.Kao,najocitiji dokaz tome jeste njegova povelja iz 1446 godine.Odmah na pocetku povelje Kralj Tomas navodi svoju titulu i kaze:

"...Mi,gospodin Štefan Tomaš Ostojić,Kralj Srbljem,Bosni,Primorju,Humsci zemlji,Dalmaciji,Hrvatom,Donjim krajem,Zapadnim stranam,Usori,Soli,Podrinju..."

,da bi nakratko poslije toga,na mjestu u povelji gdje je bilo neophodno da ponovo navede svoju titulu on to cini u skracenom obliku rijecima:

"...Takoje i az,Štefan Tomaš Ostojić,rab Božji,Kralj zgora rečeni,spodobljen bih kraljevati va rečenih zemljah roditelj i praroditelj naših...",cime jasno kaze da se njegova prije navedena titula u cijelosti odnosi na zemlje,a ne na narode.

Vrijedno je navesti i to da je povelja napisana od strane pisara iz Raske/Srbije,koji je imao ime Vladoje i bio zaposlen na Tvrtkovom dvoru.On koristi dosta crkvenih rijeci,ali postuje specificnosti iz tradicije Bosanskog nacina pisanja,tako da npr. ne stavlja znak kriza kao simbolicku invokaciju.Povelja je napisana 10.aprila 1378 godine,na vrlo kvalitetnom materijalu, i danas se cuva u Dubrovackom Arhivu.
Last edited by mostarac on 20/05/2005 02:00, edited 1 time in total.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije. Meni je uvijek išla na živce. Geografija mi je uvijek bila draža.
Last edited by Nenadv24 on 20/05/2005 02:03, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

Nenadv24 wrote:Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije.
Davno sam ja to isceprkao i spremio u folder Bosna na mom HDD-u :)

Vidis bas je zgodno posluzilo
stickitout

Post by stickitout »

Nenadv24 wrote:Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije.
To se zove biti potkovan za argument 8-) :D
mostarac

Post by mostarac »

medenjak wrote:
umro je mostar wrote:
medenjak wrote: Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???
a ovo je Tvrtko II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
:D interesantno....steta sto nema podforum istorija :(

Interesantno je i da je i Tvrtko II (1404-1408 i 1421-1443) bio prvo pravoslavac....
Bojeci se Turaka on trazi zastitu od Pape i prelazi u katolicku vjeru...
I onda je pokusao nasilno pokatoliciti sav narod...sto je izazivalo velike nemire....
Cak je kao posljedica toga izbio gradjanski rat u Bosni (1450-1459)
Kazu da je dosta sljedbenika crkve bosanske (koja je karakterom bila pravoslavna) prebjeglo u Hum i Srbiju tih godina....
Tom logikom i Rusi su Srbi.

Odvoji vjeru od drzave. Inace ova povelja odise Srbijom. Svaka druga rijec pa se spomene.
mostarac

Post by mostarac »

medenjak wrote:
umro je mostar wrote:

ma, u redu je...ja volim ovo citati.
samo bih volio da cujem tvoje misljenje tj. sta si ti iz toga skontao, tj. kad bi mogao napraviti bullet points ili nesto tako...
zanima me tvoje misljenje....
copy/paste sa interneta i nije nesto vjerodostojan istorijski dokument....
Crkva Bosanska jeste bila kršćanska i o tome nema nikakvih sumnji, ali nije bila ni pravoslavna ni katolicka. Ali uzmimo i da jeste bila. ONA JE BILA CRKVA BOSANSKA. KONTAS? Nisu svi pravoslavci svijeta Srbi. To je poenta citave moje price. Odvoji vjeru od drzave. Ovi ljudi su to ocito mnogo bolje uradili nego mi danas.
A sto se tice same povelje ona je objasnjena samo tako i ne vidim razloga za dodatno pojasnjavanje, kako bi zadovoljio tvoje apetite i pretenzije ka teritoriji druge zemlje.
Toozla

Post by Toozla »

medenjak wrote:
umro je mostar wrote:

ma, u redu je...ja volim ovo citati.
samo bih volio da cujem tvoje misljenje tj. sta si ti iz toga skontao, tj. kad bi mogao napraviti bullet points ili nesto tako...
zanima me tvoje misljenje....
copy/paste sa interneta i nije nesto vjerodostojan istorijski dokument....
....kad ga ti iz pakasa izvuces, onda je vjerodostojan..... :D :D :D
Toozla

Post by Toozla »

moderator wrote:shta ste se upalili na vojvotkinju...:D:D:D
...evo, tri za damu... :D :D :D
stickitout

Post by stickitout »

Toozla wrote:
moderator wrote:shta ste se upalili na vojvotkinju...:D:D:D
...evo, tri za damu... :D :D :D
Cekajte malo ba tek se zakuhava :D :D :D
mostarac

Post by mostarac »

medenjak wrote:
umro je mostar wrote:
Crkva Bosanska jeste bila kršćanska i o tome nema nikakvih sumnji, ali nije bila ni pravoslavna ni katolicka.
Ovo je zanimljivo, na osnovu cega ovo mozes tvrditi?
Pod pojmom kršćanska misli se na to da je slijedila Isusovu vjeru i mnogi bosanski dokumenti pocinju sa:

U ime oca i sina i duha svetoga
SD-6

Post by SD-6 »

...eh da je ovdje violentjack :roll: dosli bi i do majmuna...a onda bi neki
četo rek'o...Da,majmuni su od nas postali!! :shock:
Locked