a što je s Trstom, Jugozapadnom Slovenijom, RS, Vojvodinom, Sandžakom, Bokom Kotorskom, Južnim Kosmetom, Sjevernom Albanijom, Zapadnom Makedonijom, Sjevernom Grčkom, Južnom Bugarskom...
Hrvatska do Karpata MA ŠTA OD KARPATA OD ATLANTIKA DO URALA
Joj sto mi neki idu na qu*ac. Dalje nisam ni citao...Pod tim podrazumjevam konacno odvajanje bosnjackog i hrvatskog naroda iz BiH te pripajanje Hrvatskoj pod uslovom da FBiH u takvoj drzavi ima jaku autonomiju.
Zasto mislim da je ovo dobro rjesenje (nagalasavam, ali ne i najbolje)???
Ima milijardu razloga, a glavni je da bi ova zemlja i dva naroda u njoj jedino u takvoj drzavi konacno dozivjeli procvat u ekonomskom a i u duhovnom smislu.
Lupaš u nekim stvarima ko maksim po diviziji djevojko.hananah wrote:Cuj Domovina, ha, domovina ili Domovina, iskreno, domovina moze biti bilo gdje gdje ti je dobro, gdje ti ne podmecu na svakom koraku, gdje ti ne treba stela i mito da postignes bilo sta, gdje mozes placati kreditnom karticom i gdje neces provesti citavo popodne pijuci jednu kafu i casu vode u istom kaficu. Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega. Ja inace Hrvatsku volim kao da je moja domovina i nemam niti jedno lose iskustvo sa Hrvatima ni u Bosni ni u Hrvatskoj. No, sta cemo mi Hrvatskoj, koji cemo joj klinac ovakvi nikakvi. I druga stvar, genetski Bosanci ne radjaju vodje, svi nasi politicari su uglavnom lopovi te nama fakat treba vodja. Ponekad pozelim da smo kolonija Americi ili Britaniji. Mi smo radan narod samo ako neko zna da upravlja s nama. Sami mi to ne znamo, ne da ne znamo izabrati "vodju" nego se "vodje" u BiH (mislim na pripadnike sva tri naroda) ne radjaju - nije ovo plodno tlo za vodje.
Eto to je moje misljenje i imam pravo na njega a vi me napadajte koliko hocete sta me briga
a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika BosnaPanasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga
Ima nas koji imamo JAAAAAAAAAAAAKOOOOOOOOOO negativna iskustva s Hrvatskom za razliku od tebe i prije bi mrtvi bili nego sahovnicu nazvali svojom zastavom ili zastavom svoje drzave.hananah wrote:Cuj Domovina, ha, domovina ili Domovina, iskreno, domovina moze biti bilo gdje gdje ti je dobro, gdje ti ne podmecu na svakom koraku, gdje ti ne treba stela i mito da postignes bilo sta, gdje mozes placati kreditnom karticom i gdje neces provesti citavo popodne pijuci jednu kafu i casu vode u istom kaficu. Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega. Ja inace Hrvatsku volim kao da je moja domovina i nemam niti jedno lose iskustvo sa Hrvatima ni u Bosni ni u Hrvatskoj. No, sta cemo mi Hrvatskoj, koji cemo joj klinac ovakvi nikakvi. I druga stvar, genetski Bosanci ne radjaju vodje, svi nasi politicari su uglavnom lopovi te nama fakat treba vodja. Ponekad pozelim da smo kolonija Americi ili Britaniji. Mi smo radan narod samo ako neko zna da upravlja s nama. Sami mi to ne znamo, ne da ne znamo izabrati "vodju" nego se "vodje" u BiH (mislim na pripadnike sva tri naroda) ne radjaju - nije ovo plodno tlo za vodje.
Eto to je moje misljenje i imam pravo na njega a vi me napadajte koliko hocete sta me briga
hananah wrote:Cuj Domovina, ha, domovina ili Domovina, iskreno, domovina moze biti bilo gdje gdje ti je dobro, gdje ti ne podmecu na svakom koraku, gdje ti ne treba stela i mito da postignes bilo sta, gdje mozes placati kreditnom karticom i gdje neces provesti citavo popodne pijuci jednu kafu i casu vode u istom kaficu. Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega. Ja inace Hrvatsku volim kao da je moja domovina i nemam niti jedno lose iskustvo sa Hrvatima ni u Bosni ni u Hrvatskoj. No, sta cemo mi Hrvatskoj, koji cemo joj klinac ovakvi nikakvi. I druga stvar, genetski Bosanci ne radjaju vodje, svi nasi politicari su uglavnom lopovi te nama fakat treba vodja. Ponekad pozelim da smo kolonija Americi ili Britaniji. Mi smo radan narod samo ako neko zna da upravlja s nama. Sami mi to ne znamo, ne da ne znamo izabrati "vodju" nego se "vodje" u BiH (mislim na pripadnike sva tri naroda) ne radjaju - nije ovo plodno tlo za vodje.
zbog mora - i mi imamo morehananah wrote:Ne patim od ideala i opet kazem - voljela bih da se pripojimo Hrvatskoj, zbog mora, zbog kulture, zbog mnogo cega.
...eh...eh....bas taj....medenjak wrote:Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???komi wrote:a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika BosnaPanasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga:D:D
Koji su krunisao u Milesevu na grobu Svetog Save 1376. kao Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Hlmeci zemlji, Doljnim Krajem,ZApadnim stranam, Usori, Soli, Podrinji i k tome.
I pri tom je zabiljezeno sljedece:"i potom naceh s Bogom kraljevati i praviti prestol srpskije zemlje, zelaje padsaja sa vazdvignuti i razorsaja se ukrepiti"...Tvrtko I se jos kao pravoslavni hriscanin krunisao u srpsko-pravoslavnom manastiru na Plocniku (1387) i na Kosovu (1389).
a ovo je Tvrtko IImedenjak wrote:Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???komi wrote:a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika BosnaPanasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga:D:D
Koji su krunisao u Milesevu na grobu Svetog Save 1376. kao Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Hlmeci zemlji, Doljnim Krajem,ZApadnim stranam, Usori, Soli, Podrinji i k tome.
I pri tom je zabiljezeno sljedece:"i potom naceh s Bogom kraljevati i praviti prestol srpskije zemlje, zelaje padsaja sa vazdvignuti i razorsaja se ukrepiti"...Tvrtko I se jos kao pravoslavni hriscanin krunisao u srpsko-pravoslavnom manastiru na Plocniku (1387) i na Kosovu (1389).
Ovo je kompletna Povelja sa tumacenjem, a ne samo ono sto si izvukao iz kontekstamedenjak wrote:Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???komi wrote:a onda se čudite što Srbi žive u prošlosti... a malo malo se spominje Tvrtko i zemlja mu velika BosnaPanasonic wrote:Cuj FBiH da se pripoji HR. Sta mislite da se Dalmacija pripoji BiH (kao sto je i bilo u proslosti)? Imam pravo na svoje misljenje a vi me napadajte koliko god hocete boli me briga:D:D
To se zove biti potkovan za argumentNenadv24 wrote:Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije.
Tom logikom i Rusi su Srbi.medenjak wrote:umro je mostar wrote:a ovo je Tvrtko IImedenjak wrote: Mislis Tvrtko I, praunuk srpskog kralja Dragutina???
(24. juna 1405)
U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.
Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.interesantno....steta sto nema podforum istorija
Interesantno je i da je i Tvrtko II (1404-1408 i 1421-1443) bio prvo pravoslavac....
Bojeci se Turaka on trazi zastitu od Pape i prelazi u katolicku vjeru...
I onda je pokusao nasilno pokatoliciti sav narod...sto je izazivalo velike nemire....
Cak je kao posljedica toga izbio gradjanski rat u Bosni (1450-1459)
Kazu da je dosta sljedbenika crkve bosanske (koja je karakterom bila pravoslavna) prebjeglo u Hum i Srbiju tih godina....
Crkva Bosanska jeste bila kršćanska i o tome nema nikakvih sumnji, ali nije bila ni pravoslavna ni katolicka. Ali uzmimo i da jeste bila. ONA JE BILA CRKVA BOSANSKA. KONTAS? Nisu svi pravoslavci svijeta Srbi. To je poenta citave moje price. Odvoji vjeru od drzave. Ovi ljudi su to ocito mnogo bolje uradili nego mi danas.medenjak wrote:ma, u redu je...ja volim ovo citati.umro je mostar wrote:Davno sam ja to isceprkao i spremio u folder Bosna na mom HDD-uNenadv24 wrote:Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije.![]()
Vidis bas je zgodno posluzilo
samo bih volio da cujem tvoje misljenje tj. sta si ti iz toga skontao, tj. kad bi mogao napraviti bullet points ili nesto tako...
zanima me tvoje misljenje....
copy/paste sa interneta i nije nesto vjerodostojan istorijski dokument....
....kad ga ti iz pakasa izvuces, onda je vjerodostojan.....medenjak wrote:ma, u redu je...ja volim ovo citati.umro je mostar wrote:Davno sam ja to isceprkao i spremio u folder Bosna na mom HDD-uNenadv24 wrote:Kako vam nije mrsko toliko čeprkati po netu tražeći tekstove iz istorije.![]()
Vidis bas je zgodno posluzilo
samo bih volio da cujem tvoje misljenje tj. sta si ti iz toga skontao, tj. kad bi mogao napraviti bullet points ili nesto tako...
zanima me tvoje misljenje....
copy/paste sa interneta i nije nesto vjerodostojan istorijski dokument....
Cekajte malo ba tek se zakuhavaToozla wrote:...evo, tri za damu...moderator wrote:shta ste se upalili na vojvotkinju...:D:D
![]()
![]()
Pod pojmom kršćanska misli se na to da je slijedila Isusovu vjeru i mnogi bosanski dokumenti pocinju sa:medenjak wrote:Ovo je zanimljivo, na osnovu cega ovo mozes tvrditi?umro je mostar wrote:
Crkva Bosanska jeste bila kršćanska i o tome nema nikakvih sumnji, ali nije bila ni pravoslavna ni katolicka.