Towelie wrote:"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju." (Ez-Zarijat: 56).
Ovako bi se mogao dati kur'anski odgovor na pitanje koja je svrha ljudi na zemlji. Da li ce neko ibadet razumeti kao obozavanje, ili kao sluzenje Bogu, ili nesto trece, nije sada tema.
No, postavlja se pitanje zasto je nas je Bog uopste ikako i stvorio? Znamo iz Kur'ana o Bogu da je u pitanju cisti Apsolut, odnosno bice koje transcenduje i vreme i prostor i do kojeg pogledi ne dopiru. Bog je, isto tako, omnipotentan i omniscentan, sto se naglasava u dosta ajeta i salje se jasna poruka da je Bog Sebi samodovljan na svaki nacin i da je neovisan o svetovima.
Ako je to vec tako, zasto je "morao", ili je mozda bolje reci "hteo" da nas uopste stvori? Zar nije mogao opstojati i bez ljudskog roda i svega sto nas je zadesilo i sto ce nas zadesiti sve do Sudnjeg dana? Ukratko, zasto Bog treba publiku?
P.S. Tema nije trolerska, niti zelim da ide u tom pravcu. Jednostavno, zanima me odgovor na ovo pitanje jer do sada nisam naisao na zadovoljavajuci.
zasto mi trebamo cvijece? fotografije? slike? muziku? kucne ljubimce?
zasto stvaramo od brasna i ostalih namirnica tako razlicite kreacije, npr. one macarons...najnepotrebnije nesto na svijetu.
zasto nemamo svi jedan stol, nego milion miliona razlicitih i ikea stvara jos mnogo novih
stvaranje je valjda taj neki imperativ, nagon, nesto utkano u "zivot", a ako je bog stvorio zivot (prema sebi), onda mu je to valjda u matriksu...da stvara.
ko ne stvara, ko stagnira, on boluje...
kakav je smisao boga koji samo postoji i sve moze, ali ne cini nista? po cemu bi ljudi danas "znali", "vjerovali" ,"ne vjerovali", "razmisljali o" bogu, ako on(o) ne bi nista stvori(l)o, u odnosu na sta bi se definiralo, promisljalo? ko bi (ga) zvao bogom?
koja je svrha boga bez ljudi (i dzina)

?
ako postoji, ne vjerujem da stvara iz potrebe za publikom.
ne stvaramo ni mi (samo) iz potrebe za publikom.
sad to..."dovoljan sam sebi"...
recimo da "sigurno"

moze da postoji sam po sebi, ne treba nista da ga hrani i odrzava...ali "dovoljan" u smislu da ne mora nista raditi, stvarati...mislim da se nije na tako "dovoljan sam sebi" mislilo. kad bih to cula, nisam nikad mislila na ono "da je zena dobra i bog bi je imao".
macka...covjek...
monday,tuesday,wednesday...