Ja tu imam nesto drugaciju definiciju, i nema nikakve veze sa efikasnosti u odbrani.supercali wrote:Stari_Jarac wrote:Za pomahnitalog starca odrana je da ostanes cista obraza i da drzis dostojanstvo a ne da prosipas silu nad slabijimsupercali wrote: A šta kažu za odbranu od pomahnitalog starca? jel i ondabjež...?
![]()
Niko normalan neće krenuti na uperen pištolj i nijedan normalan instruktor ti to neće reći tako kako si ti to interpretirao i na pištolj i na nož i druge "rekvizite" ćeš krenuti samo u određenim situacijama, da sad ne dužimo, kako sam rekao, sve Stiven Segal i Džeki Čen na ovom forumu a u stvarnosti nigdje nikoga kada zatreba.
U BiH druže u 2016. godini, a ti? mislim u kojem vremenu?
Svaki ama bas svaki instruktor ce reci na pistolj idi od noza bjezi i to je tako jer je efikasnije za odbranu
Sa pistoljem covjek mora imati damu, i pucati, i to svjesno da te ubije. Tu ti je rizik fifti-fifti.
Tj. zavisi na koga naletis. Drugim rjecima ko potegne pistolj normalan, ne mislim na klosare
koji jedni drugima pucaju u koljena, svjestan je da ce ubiti "vjeruje" u to. Zato 50-50.
Noz je druga prica, tu ce te prvo iz refleksa povrijediti, drugo sto ne misli da ce te ubiti.
To je po meni sva razlika izmedju noza i pistolja.
Ti sto ih spominjes skolovani instruktori mogli bi par dopunskih sati uzeti.