Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#101 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by topcam »

supercali wrote:
Stari_Jarac wrote:
supercali wrote: A šta kažu za odbranu od pomahnitalog starca? jel i onda :run: bjež...? :evil: :lol:
Niko normalan neće krenuti na uperen pištolj i nijedan normalan instruktor ti to neće reći tako kako si ti to interpretirao i na pištolj i na nož i druge "rekvizite" ćeš krenuti samo u određenim situacijama, da sad ne dužimo, kako sam rekao, sve Stiven Segal i Džeki Čen na ovom forumu a u stvarnosti nigdje nikoga kada zatreba.

U BiH druže u 2016. godini, a ti? mislim u kojem vremenu?
Za pomahnitalog starca odrana je da ostanes cista obraza i da drzis dostojanstvo a ne da prosipas silu nad slabijim
Svaki ama bas svaki instruktor ce reci na pistolj idi od noza bjezi i to je tako jer je efikasnije za odbranu
Ja tu imam nesto drugaciju definiciju, i nema nikakve veze sa efikasnosti u odbrani.

Sa pistoljem covjek mora imati damu, i pucati, i to svjesno da te ubije. Tu ti je rizik fifti-fifti.
Tj. zavisi na koga naletis. Drugim rjecima ko potegne pistolj normalan, ne mislim na klosare
koji jedni drugima pucaju u koljena, svjestan je da ce ubiti "vjeruje" u to. Zato 50-50.

Noz je druga prica, tu ce te prvo iz refleksa povrijediti, drugo sto ne misli da ce te ubiti.
To je po meni sva razlika izmedju noza i pistolja.

Ti sto ih spominjes skolovani instruktori mogli bi par dopunskih sati uzeti.
supercali

#102 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

Onda ganjaj instruktore po americi i njemackoj koji su cak i na svjetskom glasu pa im reci o dopinskim casovima
topcam

#103 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by topcam »

Ne trebam nikoga ganjati, tako je kako ti pisem. ;-) :mrgreen:
supercali

#104 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

topcam wrote:Ne trebam nikoga ganjati, tako je kako ti pisem. ;-) :mrgreen:
Ne trebam ni ja njima govoriti tako je kako oni kazu
topcam

#105 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by topcam »

supercali wrote:
Mozda nekad neki od njih koji je odrastao na ulici ipak neku drugu definiciju izrovi. Pepeljara?
supercali

#106 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

Sve teorije padaju u vodu kad se nadjes u stvarnoj situaciji bez obzira kakva je pa cak i ta od ulicnog instruktora koji je prezivio bronx klince palce jer su uvijek drugaciji uslovi
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#107 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by japin_mutapi »

ja plačem i molim, nemoj mene, đeš bolan na me nisam plate dobio pola godine, jao joj kuku šta će mi djeca jesti ... ako upali i kriminalac stane, ja širim priču kako su me i sa biroa skinuli, da nemam zdravstveno a žena trudna, nisam kiriju platio tri mjeseca, prijeti mi deložacija, komšije mi plaćaju struju da me ne isključe ... socijala mrtva, šta god padne na pamet
Eggsy

#108 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

zigson wrote:
nemoj me shvatiti pogresno, ne kazem ja da se nije moguce odbraniti.. svjedocio sam kada je momak razoruzao i nokautirao( :lol: ) dvojicu sa nozevima, samo kazem da nije svima isti mentalni sklop i nece svakome doci u glavu ta obuka sa treninga samoodbrane il kickboxa..

pa tako ljudi odu na nekoliko treninga samoprozvanih strucanjaka pa zavrse ovako:
https://www.facebook.com/brazilianjiuji ... 477476774/

ili ovako sa dodatnih 11 rupa na tijelu:
https://www.youtube.com/watch?v=U7auscbtCqo

plus:
https://www.youtube.com/watch?v=j55d8uqvKDQ
uzas brutalno
Stari_Jarac

#109 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Stari_Jarac »

topcam wrote:
supercali wrote:
Mozda nekad neki od njih koji je odrastao na ulici ipak neku drugu definiciju izrovi. Pepeljara?
Nemoj zamjeriti @supercali-ju, on još nije došao do te lekcije, "odbrana od oružja", trenutno uvježbava odbranu od penzionera :pisnuo:
supercali

#110 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

To kao pokusaj podjebavanja? Ne padam na te glupe fore prozivanja

my life is based on true story
KB9

#111 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by KB9 »

sta kaze onaj nase siledzije se znaju udarat, tako ispade

jarane nase siledzije su vecinski samo nabildane i svaka osoba koja je trenirala neki borilacki sport ih moze sasut u rekordno kratkom vremenu, to ti garantujem
Stari_Jarac

#112 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Stari_Jarac »

supercali wrote:To kao pokusaj podjebavanja? Ne padam na te glupe fore prozivanja

:pasamoj:
supercali

#113 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

Jarce svoj ti poso

Stari_Jarac

#114 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Stari_Jarac »

KB9 wrote:sta kaze onaj nase siledzije se znaju udarat, tako ispade

jarane nase siledzije su vecinski samo nabildane i svaka osoba koja je trenirala neki borilacki sport ih moze sasut u rekordno kratkom vremenu, to ti garantujem
Šta reći na ove tvoje postove?....... samo to da se nadam da si neko jako mlad, ko živi u svijetu akcionih filmova o superherojima i videogricama sličnog sadržaja :-)
KB9

#115 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by KB9 »

Stari_Jarac wrote:
KB9 wrote:sta kaze onaj nase siledzije se znaju udarat, tako ispade

Šta reći na ove tvoje postove?....... samo to da se nadam da si neko jako mlad, ko živi u svijetu akcionih filmova o superherojima i videogricama sličnog sadržaja :-)
uz duzno postovanje al ti blage veze nemas po ovom pitanju majstore

znam da trolas al osjecam se duzan to napisat da te slucajno neko ne uzme za ozbiljno
Dozer

#116 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Morate praviti razliku izmedju neocekivanog i ocekivanog napada.
Od neocekivanog se vrlo tesko odbraniti, skoro nemoguce. Sve sto se tu moze postici jeste da u onom djelicu sekunde, i pod uslovom da se taj napad primijetio, malo izmaknete i tako eventualno ne dobijete ubod u neko vitalno mjesto. Nista vise.

Kod ocekivanog napada, tj. kada se vidi da napadac ima noz u ruci i ide na vas, tu zaista postoje razne varijante. Logicno, ne pricam o priucenim "borcima" poput onog nesretnika na onom prvom klipu gore, nego o nekome ko je zaista fizicki uvjezban u nekoj borilackoj vjestini, ali i psihicki spreman da to primijeni u datoj situaciji.
A takvih je zaista vrlo malo.

Takodjer, u vecini slucajeva i taj s nozem sa svakom novom sekundom ima povecavanje stresa i straha (osim ako nije drogiran, kada se najcesce desava kontra efekat), sto dovodi do njegovog usporavanja u kretanju i reakcijama, a pogotovo ukoliko vidi i shvati da onaj ispred njega ne bjezi i da je spreman da ga doceka.
Bio sam u obe situacije, i ocekivanoj i neocekivanoj, i zaista znam o cemu pricam. Od neocekivane imam oziljak, a od ocekivane nista.

Ali, u svakom slucaju, najpametniji savjet jeste - pokusaj smiriti situaciju ako je moguce, a ako nije - bjezi, ako mozes. Ako ne ide ni jedno, a nisi fizicki i psihicki spreman za to, onda je cesto najbolji potez "pasti" na zemlju (sjesti u odbrambeni polozaj, okrenut prema napadacu) i nastaviti s verbalnim smirivanjem situacije. Ovo su sve psiholoski efekti, tj. manipulacije.
Vecini napadaca, koji su u takvoj situaciji u ulozi predatora, na takvo ponasanje zrtve ce opasti adrenalin, jer im mozak u momentu spustanja protivnika na zemlju govori da se smanjila i prijetnja. Samim tim se odmah smanjuje i njegova agresivnost, ali jos bitnije - vise mu niste toliko pristupacna meta.
Spustanjem na zemlju u sjedeci polozaj, s koljenima blizu stomaka i ispruzenom rukom prema njemu (slicno onom lezecem/polulezecem polozaju boraca K1 i sl.), automatski ste:
1. Zastitili vecinu vitalnih tacaka svog tijela
2. Smanjili svoju velicinu/povrsinu kao mete
3. Stavljate se u podredjeni polozaj, sto smanjuje agresiju napadaca
4. Dobijate na vremenu

Za one koji misle da su dovoljno fizcki spremni i sposobni, postoje druge metode odbrane. Ali, psiha je tada najbitnija.
Dogoljubac

#117 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Da ne davim puno-elektrošoker 200 000 wati,jako ucinkovit,razni klosari koji uvijek napadaju slabije i koji se po njihovoj procjeni ne mogu braniti vec kada vide elektrosoker unaprijed odustaju od napada.Znaci-vidite gnjidu od klosara koji se krece prema vama na neki nacin mu pokazite neagresivno elektrosoker,odustat ce garantovano od napada.Ako ste vec napadnuti upotrijebite elektrosoker i provjereno ste se odbranili od napada.Po zakonu ne smijete koristiti šoker ali garantovano nece vas ni policija ni sud progoniti ako ste stresli njima vec dobro poznatu gnjidu klosara.Nadam se da ce uskoro mnogi imati šoker kod sebe i da ce se gnjide koje maltretiraju narod dobro opeci.
Opet tvrdim-jaci kriminalac,profesionalac u svom poslu nece maltretirati obican narod na ulici.Drage dame,djevojke,muskarci koji nisu navikli na tuce,koji ne zele probleme kupite šokere i svima zelim da im nikada ne zatreba.Al da Bogda...
insomnia78

#118 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by insomnia78 »

Kolko si hin ti bgt šokiro do sad
Dogoljubac

#119 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

insomnia78 wrote:Kolko si hin ti bgt šokiro do sad
Bgm niti jednog.Dugo sam se bavio borilackim sportovima i mogu se zastiti od klosara.Posao koji radim me tjera da se nagledam svega pa i napada i odbrana.A imam i kcerke koje su klosari napadali,srecom i one se bave sportom pa nisu bespomocne.Ne bih o detaljima kako znam kakvo dejstvo soker ima.A znam da ulicom hoda previse gnjida i mnogo osoba koji se ne mogu zastititi bez kakvog sredstva za odbranu
mali jomu

#120 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

Dogoljubac wrote: Da ne davim puno-elektrošoker 200 000 wati,jako ucinkovit,razni klosari koji uvijek napadaju slabije i koji se po njihovoj procjeni ne mogu braniti vec kada vide elektrosoker unaprijed odustaju od napada.Znaci-vidite gnjidu od klosara koji se krece prema vama na neki nacin mu pokazite neagresivno elektrosoker,odustat ce garantovano od napada.Ako ste vec napadnuti upotrijebite elektrosoker i provjereno ste se odbranili od napada.Po zakonu ne smijete koristiti šoker ali garantovano nece vas ni policija ni sud progoniti ako ste stresli njima vec dobro poznatu gnjidu klosara.Nadam se da ce uskoro mnogi imati šoker kod sebe i da ce se gnjide koje maltretiraju narod dobro opeci.
Opet tvrdim-jaci kriminalac,profesionalac u svom poslu nece maltretirati obican narod na ulici.Drage dame,djevojke,muskarci koji nisu navikli na tuce,koji ne zele probleme kupite šokere i svima zelim da im nikada ne zatreba.Al da Bogda...
Dogoljubac wrote:
insomnia78 wrote: Kolko si hin ti bgt šokiro do sad
Bgm niti jednog.Dugo sam se bavio borilackim sportovima i mogu se zastiti od klosara.Posao koji radim me tjera da se nagledam svega pa i napada i odbrana.A imam i kcerke koje su klosari napadali,srecom i one se bave sportom pa nisu bespomocne.Ne bih o detaljima kako znam kakvo dejstvo soker ima.A znam da ulicom hoda previse gnjida i mnogo osoba koji se ne mogu zastititi bez kakvog sredstva za odbranu

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali jomu

#121 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

Bavite se bilo kojim tjelesnim sportom, svaki je odlican, trenirajte bilo koju borilacku vjestinu, svaka je borilacka vjestina odlicna, bildajte mozak skolama i naucnim dostignucima, dobro se zezajte i budite stalno pozitivni....... i picis :thumbup:
mali jomu

#122 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

u stvarnosti to se ovako radi, lezi dole....... i picis, ko ga jebe :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nasrnuo na ženu nasred ulice: Namjerio se na pogrešnu, ovaj potez ga koštao života

Image

snimku možete pogledati na OVDJE. https://www.radiosarajevo.ba/multimedia ... ota/331703 (samo pritisnete CONTINUE da ste stariji od 18 godina)

https://www.liveleak.com/view?t=kZrvp_1553620442
moonca

#123 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by moonca »

:lol:
Dogoljubac

#124 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

mali jomu wrote:Bavite se bilo kojim tjelesnim sportom, svaki je odlican, trenirajte bilo koju borilacku vjestinu, svaka je borilacka vjestina odlicna, bildajte mozak skolama i naucnim dostignucima, dobro se zezajte i budite stalno pozitivni....... i picis :thumbup:
Potpuno ispravno razmisljanje.
Na zalost bavljenje bilo kojim sportom nije bas jeftino,oprema,ishrana,put na takmicenja...u Titina vremena konzumiranje sporta bilo je pristupacnije.Danas ako roditelji nisu prilicno dobro situirani a mnogi nisu tesko ce od mizerne plate djetetu obezbjediti visegodisnje bavljenje sportom.Djeca bi trebala da se pocnu baviti sportom sa 7-8 godina,da bi bili stvarno u dobroj i fizickoj i psihickoj formi treba im desetak godina.Veliki su tu troskovi za nekog sa prosjecnom ili ispodprosjecnom platom...ovo je jedan od faktora zasto nema vise djece u salama.Nazalost drustvo nista ne radi da djeci omoguci pristup treninzima ali ovo bi bila neka druga tema.
Dozer

#125 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Vrlo tacno. Medjutim, htjeli smo demokratiju, kapitalizam i individualna prava, cime smo zamijenili socijalizam i sveukupnu drustvenu bitnost. Na stranu cemo staviti to sto danas i Amerika, "kolijevka demokratije i kapitalizma", uvidja da kapitalizam bas i nije najsretniji model uredjenja i funkcionisanja, pa se sve cesce i tamo cuje da je to zapravo socijaldemokratija, s naglaskom na ovo "socijal", jer je to najbolji model uredjenja i funkcionisanja koji omogucava i individualnost, ali i sveukupnu drustvenu produktivnost.

Jbg, mi smo to imali, i umjesto da smo to samo malo unaprijedili i prilagodili novim trendovima u svakom smislu, nama to nije valjalo. Htjeli smo "americko", "americki san" (marketinska budalastina kao, uostalom, i skoro sve americko).
E pa - voila! Imamo "americko".
Last edited by Dozer on 01/04/2019 09:52, edited 1 time in total.
Post Reply