Pozvala mene prijateljica (njemica) na kafu ali u pozivu odmah primjetih da nesto namjerava.
Raspricale se mi uz kaficu i kolac kad se ona odjednom uozbilji.
Ja i moj muz planiramo krstitke nase kcerkice a posto se vas dvije jako volite oducili smo tebe za
krsnu kumu.
Kazu grijeh je kumstvo odbiti ali ti znas da sam ja muslimanka, rekoh joj,nece nam to pop dozvoliti.
Ja vjerujem da ce dozvoliti, odgovori ona meni i doda, nas pop je mladjih godina i jako savremen covjek.
Napravila ona termin te mi rece da je pop rekao da pasos ne zaboravim (radi licnih podataka).
Na razgovoru uze covjek podatke iz mog pasosa a ja opet, jezik bi progutala kad pitanja postaviljala ne bih.
Izmedju ostalog upitah ga kako to da me radi moje vjere odbio nije, mnogi popovi to ne bi tolerisali, dodadoh.
Vidim da ste s porodicom bliski sto za mene znaci da ste obadvije strane i sa vjerskim obavezama i obicajima
upoznati sto je po pitanju odgoja djece vazno .
Bog je jedan, rece on, a svi mi, bez obzira kako mu se ko moli, smo njegova djeca.
Ja opet ne mogodoh jezik za zubima drzati nego mu dodadoh - eh, kad bi svi vjerski zastupnici vase ucenje
i gledanje zastupali koliko bi svijet mirniji i ljepsi bio.
Ne zelim nesto uciniti sto bi vasu, u toku procedure, vjeru povrijedilo, rekao je i upitao sta sve nije prikladno .
Kad smo se sve fino dogovorili procedura se zavrsila dolazi meni prijateljica s muzem na kafu, bosanci ali on
katolik a ona pravoslavka.
Samo sto su sjeli kad ce on meni, ih al si nas zajebala.

Gledam ga zbunjeno i pitam o cemu prica.

Pa, ti muslimanka pa krsno kumce imas a mi krscani pa neJmamo .
Ja sam dva put kum trebo biti al pop odbio jer mi je zena pravoslavka .
Gledam ja njega i fino mu kazem, nisam ti ja kriva sto vam je pop primitivac.
Doduse u ovom mjestu pri hrvatskoj katolickoj misiji (u tadasnja doba) bio je stvarno neki skroz zatucani pop.

Procitala sam ovdje dobar dio postova i samo mogu reci da je tacno da se uvijek dobre komsije i prijatelji po vjerskom
i ljudskom obicaju tolerisali i slagali sto ne znaci da su u politici istog misljenja ali tu im nedostaje licni stav i dialog bez
uticaja ovih huskackih vjerskih predstavnika ili politicara.