kokuz_sa wrote:drugaciji je obrazovni sistem..
manje se uci..sada ih zanimaju druge stvari a manje znanje..
jednostavno
u vrijeme tite je bilo puno vece obrazovanje..tj kvalitetnije..
kad zavrsis FAX onda si uvijek bio vrhunski obucen za svoj posao..
a sada
imas magistarski a pises i dalje NEZNAM, kuČa itd
Ne vjerujem da su ljudi za vrijeme Tite bili obrazovaniji u odnosu na danas, a pogotovo ne vjerujem da su bili obučeniji u odnosu na opću populaciju. Činjenica da danas mnogo više mladih završava fakultete nego što je to bio slučaj prije 20-40 godina, pa je fakultet prije veoma lako izdvajao osobu po struci nego što je to danas. Ali ono glavno, nivo STRUČNJAKA se ne razlikuje u odnosu na danas, bilo ih je malo, a i danas ih je malo. To što netko im završen fakultet ne čini ga STRUČNJAKOM.
A što se tiče vrhunske obučenosti za posao to je dolazilo praksom ili radom u zemljama trećeg svijeta, ili domaćim tvornicama, nema veze s fakultetom.
zavezata-vreca wrote:Kod nas je generalno problem sto vecina misli da je prije sve bolje bilo
Možda je bilo bolje generalno, ali ljudi su isti.
velikibrnjo wrote:Ne znam da li su gluplji, ali ove generacije od 92- pa naovamo su strasno neodgojene, bezobrazne, nemaju nikakvog postovanja prema drugima, ne trude se, odrastaju na Relji Popovic i Nikoliji, Farmama, sanjaju o utokama i velikoj lovi "nabrzinu", nikakve ambicije, tipa da postanu uspjesni poslovni obrazovani ljudi, da streme ka boljem, neko ce reci da pretjerujem, ali ja sam u zivotu sreo pet ljudi koji spadaju u ovu kategoriju da mogu reci da su normalni
Za mene licno jedno veliko razocarenje
Istina za volju nisam neki starohan (33g) ali gledajuci starije generacije (one prije mene), moju generaciju i ovu danasnju omladinu
mogu samo reci da moje lajicko oko vidi jednu kataklizmu drustva
Zao mi je sto nisam rodjen u ono vrijeme kada su moji roditelji rodjeni, sto nisam bio dio sistema kada su sa fakulteta dolazili obrazovani ljudi, kada se cijenilo ucenje, rad, i da ti je za uspjeh bilo potrebno samo da zelis, hoces i da se potrudis
Neko ce reci da idealiziram, ali ja samo gledam kroz svoju porodicu, gdje su ljudi iako se poslije onog rata zivjelo jako siromasno, sve postigli zahvaljujuci svom trudu i radu
Stvar je upravo u onom što si naveo, radu. Rad je ono što izdvaja čovjeka, a osoba čak i sa nekom tehničkom diplomom, primjer IT diplomom, certifikatima etc nema ništa ako nije izdvojila truda, vremena, energije da nadiđe fakultetsko znanje i ne krene u ozbiljnije samoinicijativno učenje i rad.
Nisam živio u prethodnom sustavu, rođen sam na zalasku istog, ali ono što vidim da ni generacije prije moje iz starog sustava nisu obrazovanije, kulturnije, također se ne trude već rade samo da bi preživjele. Čak više primjera kulture, obrazovanosti i drugoga nailazim kod mlađe raje. Moji preci su vukli, teglili i kopali cijeli život na zemlji, ali zašto? Da bi danas diplomirani agronom znao za tehniku uzgoja bez motike. Danas sigurno imamo priliku za učenje.
Možemo govoriti o globalnom problemu, amoralnosti, prostituciji, lošim vrijednostima na kojima odgajamo djecu, farmama, utokama, ali kao globalni problem... Ne isključivo problem koji su mladi usvojili i stvorili već kao problem na koji smo naučeni od prethodnih generacija i svjetskih jebivjetara. Ne znamo za bolje jer nam nije bolje ni dano, a niti smo tražili.
A ti probaj malo promjeniti okolinu i ljude, pa ćeš pronaći više od 5 radnosposobnih normalnih ljudi ili stručnjaka.