Omladina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#101 Re: Omladina

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Pretpostavljam u Libiji, tu su naši ljudi bili vareni i pečeni, drugdje baš i ne. S tim da su u Libiju masovno išli i niže kvalificirani radnici s naših prostora.

Sve u svemu, ako je naš Energoinvest ostvarivao godišnji prihod od 2 mlijarde dolara, dok su vodeće evropske kompanije (poput Siemensa) ostvarivale prihod od stotinu milijardi ili više, mislim da je bespredmetno insistirati na kojekakvim mitovima o snazi jugoslovenskih kompanija, kako to ljudi kod nas već rade.

A da su to bile solidno snažne kompanije u kontekstu socijalističkih sistema - to svakako.
Rekoh "zaljevska" zemlja, a ti na Libiju :P a vamo se bunis radi ne sa glagolom :P

Salim se malo. Bio je stari i u Libiji, a onda nakon "revolucije" je otisao malo istocnije ;-) U Libiji je bio u nasoj firmi, a sad je u stranoj i direktno je nadredjen talijanskim, njemackim, ruskim i imaju dvojica inzinjera iz Danske. Ako cemo pricati o zapadnim drzavama. Dobio ga je tako sto su njega ljudi nasli i trazili ga i istakli da jako cijene jugoslovenske inzinjere.

Sa ostalim se manje vise slazem. Jugoslavija nije bila supersonicna sila, ali da je bila solidna, to svakako.
ExNihilo

#102 Re: Omladina

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Pretpostavljam u Libiji, tu su naši ljudi bili vareni i pečeni, drugdje baš i ne. S tim da su u Libiju masovno išli i niže kvalificirani radnici s naših prostora.

Sve u svemu, ako je naš Energoinvest ostvarivao godišnji prihod od 2 mlijarde dolara, dok su vodeće evropske kompanije (poput Siemensa) ostvarivale prihod od stotinu milijardi ili više, mislim da je bespredmetno insistirati na kojekakvim mitovima o snazi jugoslovenskih kompanija, kako to ljudi kod nas već rade.

A da su to bile solidno snažne kompanije u kontekstu socijalističkih sistema - to svakako.
Rekoh "zaljevska" zemlja, a ti na Libiju :P a vamo se bunis radi ne sa glagolom :P
Mea culpa. :)
muha_sa

#103 Re: Omladina

Post by muha_sa »

može li nešto mimo teme :?

kako se danas postaje magistar bez dana radnog staža :?

zanatlija ne konta :-)
drndalo

#104 Re: Omladina

Post by drndalo »

Odavno je izraz "Omladina" trebalo zamijeniti prigodnijim:"OmlaTina"...
julisiz es grant

#105 Re: Omladina

Post by julisiz es grant »

muha_sa wrote:može li nešto mimo teme :?

kako se danas postaje magistar bez dana radnog staža :?

zanatlija ne konta :-)
I ja sam fakultetlija, pa ne kontam :-) ...kao što vjerujem ne konta većina sa gramom zdravog razuma. To je danas postalo moda, nisu dana u struci radili, a magistri, čak i doktori nauka...ludilo.
fortaleza

#106 Re: Omladina

Post by fortaleza »

kokuz_sa wrote:drugaciji je obrazovni sistem..

manje se uci..sada ih zanimaju druge stvari a manje znanje..
jednostavno
u vrijeme tite je bilo puno vece obrazovanje..tj kvalitetnije..

kad zavrsis FAX onda si uvijek bio vrhunski obucen za svoj posao..
a sada
imas magistarski a pises i dalje NEZNAM, kuČa itd
Ne vjerujem da su ljudi za vrijeme Tite bili obrazovaniji u odnosu na danas, a pogotovo ne vjerujem da su bili obučeniji u odnosu na opću populaciju. Činjenica da danas mnogo više mladih završava fakultete nego što je to bio slučaj prije 20-40 godina, pa je fakultet prije veoma lako izdvajao osobu po struci nego što je to danas. Ali ono glavno, nivo STRUČNJAKA se ne razlikuje u odnosu na danas, bilo ih je malo, a i danas ih je malo. To što netko im završen fakultet ne čini ga STRUČNJAKOM.

A što se tiče vrhunske obučenosti za posao to je dolazilo praksom ili radom u zemljama trećeg svijeta, ili domaćim tvornicama, nema veze s fakultetom.
zavezata-vreca wrote:Kod nas je generalno problem sto vecina misli da je prije sve bolje bilo
Možda je bilo bolje generalno, ali ljudi su isti.
velikibrnjo wrote:Ne znam da li su gluplji, ali ove generacije od 92- pa naovamo su strasno neodgojene, bezobrazne, nemaju nikakvog postovanja prema drugima, ne trude se, odrastaju na Relji Popovic i Nikoliji, Farmama, sanjaju o utokama i velikoj lovi "nabrzinu", nikakve ambicije, tipa da postanu uspjesni poslovni obrazovani ljudi, da streme ka boljem, neko ce reci da pretjerujem, ali ja sam u zivotu sreo pet ljudi koji spadaju u ovu kategoriju da mogu reci da su normalni

Za mene licno jedno veliko razocarenje

Istina za volju nisam neki starohan (33g) ali gledajuci starije generacije (one prije mene), moju generaciju i ovu danasnju omladinu
mogu samo reci da moje lajicko oko vidi jednu kataklizmu drustva

Zao mi je sto nisam rodjen u ono vrijeme kada su moji roditelji rodjeni, sto nisam bio dio sistema kada su sa fakulteta dolazili obrazovani ljudi, kada se cijenilo ucenje, rad, i da ti je za uspjeh bilo potrebno samo da zelis, hoces i da se potrudis
Neko ce reci da idealiziram, ali ja samo gledam kroz svoju porodicu, gdje su ljudi iako se poslije onog rata zivjelo jako siromasno, sve postigli zahvaljujuci svom trudu i radu
Stvar je upravo u onom što si naveo, radu. Rad je ono što izdvaja čovjeka, a osoba čak i sa nekom tehničkom diplomom, primjer IT diplomom, certifikatima etc nema ništa ako nije izdvojila truda, vremena, energije da nadiđe fakultetsko znanje i ne krene u ozbiljnije samoinicijativno učenje i rad.

Nisam živio u prethodnom sustavu, rođen sam na zalasku istog, ali ono što vidim da ni generacije prije moje iz starog sustava nisu obrazovanije, kulturnije, također se ne trude već rade samo da bi preživjele. Čak više primjera kulture, obrazovanosti i drugoga nailazim kod mlađe raje. Moji preci su vukli, teglili i kopali cijeli život na zemlji, ali zašto? Da bi danas diplomirani agronom znao za tehniku uzgoja bez motike. Danas sigurno imamo priliku za učenje.

Možemo govoriti o globalnom problemu, amoralnosti, prostituciji, lošim vrijednostima na kojima odgajamo djecu, farmama, utokama, ali kao globalni problem... Ne isključivo problem koji su mladi usvojili i stvorili već kao problem na koji smo naučeni od prethodnih generacija i svjetskih jebivjetara. Ne znamo za bolje jer nam nije bolje ni dano, a niti smo tražili.

A ti probaj malo promjeniti okolinu i ljude, pa ćeš pronaći više od 5 radnosposobnih normalnih ljudi ili stručnjaka.
medjutim

#107 Re: Omladina

Post by medjutim »

Zaboravio sam reci da je problem i u hiperprodukciji kadrova. U nekim zemljama u svijetu se studenti primaju, prema potrebama za radnicima u odredjenim strukama. Ne mozes svake godine primati 300 studenata na kriminalistici i onda za nadati se da ce biti posla za njih nakon 4 godine (pod uslovom da zavrse studije). Opet, drzavni problem, da rade ozbiljno statistike, prognoze i analize, mogli bi olaksati napacenoj omladini.
vješalica

#108 Re: Omladina

Post by vješalica »

FreakyStyley wrote:
vješalica wrote:
FreakyStyley wrote:@vjesalica

Zar ti ne radis u GRAS-u?
:lol:
Radi par komematara na temi dosli smo do dubokoumnog zakljucka da tamo radim...inace tipicna logika ucesnika foruma...cim se ne slazu sa.necim ide tura cascavanja radis ovdje radis ondje
Nije ni cudo sto je sve u neredu na sve strane
Samo treba krenuti od inteligencije pojedinaca pa nadalje.
Zasto ti je uvreda kad ti neko kaze da radis u GRAS-u?

Ne radi se o par komentara, nego ih opsesivno branis na svakoj temi koja ih se tice.

Ti castis ljude epitetima tipa "pasica" i "idiot" i spominjes neciju inteligenciju. :lol:

Grijesis, zbog takvih ko ti smo u kurcu. :)

Cuj PASICA :lol: :lol: :lol: :lol:
Haha cuj opsesivno haha smijesno
opsesiivno dezurni pljuvaci brane druge zato sto tamonrade
naravno razmisljam.isto kao i ti
opsesivna odbrana su neoborivi argumenti na jednom forumu to je stvarnonna nivou osoba iz mjedenice
sto se tice cascavanja takodjer vazi i za tebe nemoj me beze tjerati da te citiramnu nedogled
nosara

#109 Re: Omladina

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Pretpostavljam u Libiji
:lol:

Juga je bila vrh, a kad dodjes do vrha mozes samo dolje, sa sve ajfonom i meganom sa tom-tom navigacijom... :D
vješalica

#110 Re: Omladina

Post by vješalica »

Alfons Kauders wrote:
muha_sa wrote:
vješalica wrote:
Hahah zato bi bilo najbolje da zatvore ugostiteljsku i smjer konobar ima fakultetlija nek rade taj posao jel tako?
Takve stvari dovode do problema na trzistu rada i nereda
ne kontam šta je smiješno :? :? :?

djevojke ne sjede kuci gladeci nešto i cekajuci da im mati il tata (babo) dadne za fuka il dopunu vec pošteno rade
E to je to - "Haha, vidi ih, tuke s diplomom nosaju tacnu"

Imajuci u vidu moj kafanski staz, za vecinu takvih imam samo rijeci hvale. :D

To su zene koje pocnu raditi mlade, i to naporan posao, pa zavrsavaju skolu i pokrecu biznis, a najcesce su iz siromasnih porodica. Ne pada mi na pamet nijedna koja me je sluzila, a da je danas gladna. Vecina zavrsi skole i nadje bolje poslove, neke otvorise svoje kafice i restorane, neke se dobro udashe...

Al et, to je sramota. Kako se samo usudjuju raditi posao van struke i srozavati trziste rada? :lol:
Ne znas razliku izmedju prisiljenosti i isplaniranog zivota
kad saznas vrati se na temu
Niemand

#111 Re: Omladina

Post by Niemand »

Za ozona :thumbup:

Drzava nekom nesto dala je od vas razmisljanje. Vasa ocekivanja iz jugoslavije, nije to omladina izmislila, nego je tako naucena. Vi niste svjesni kolko vi ocekujete i trazite od drzave (sta god gospodja drzava bila). Nedavno na forumu, ne sjecam se na kojoj temi neko napisa ako ne valja kajmak ide- ovo je nama nasa borba dala i jesam se ja za ovo borio.

Kad sam upisivala faks, ono sta treba od papira i gluposti, donesi potvrdu dje ti je bio otac u ratu, jel pogino, jel invalid, jel ovo jel ono-dobijes bodove. Ni meni ni prijateljici nije nista bilo jasno. Kakve veze imaju nasi ocevi sa nasim kvalifikacijama, znanjem, cim god vec, za fakultete? Hocel on ici na faks il?

I vi ponavljate ovdje kako su nekad sa fakultetom ljudi bili obrazovani. Pa sam upis na fakultet nema veze sa znanjem. Pojedina takmicenja se ne priznaju al se pikaju bodovi iz rovova.

To ste vi napravili. Ne shvatam sta se sad ibretite nama. Sto i mi s vama zivimo u takvom svijetu? Nasli smo ga takvog. Mi ne znamo za drugacije, vi znate. Zvijeli ste u normalnoj zemlji, mi nismo.

Prica o zanatu. Nisu djeca ta koja ne upisuju zanate, nego roditelji ne upisuju djecu na zanate. Svi podrzavaju te zanate, osim za svoje vlastito dijete a svacije je mali potencijalni genije i steta takve pameti da ne ide na faks. Moze nakon toga i na biro, ne mora ni raditi, al zna se za sta je za njegovo dijete. Tudje moze na zanat, al vlastito ne.

Jah, i cuvena-omladina pasivna, nista ne mijenja, samo da im je kladionica, kafa i dangubljenja. Kako ce promjeniti ista kad vam se nista ne moze ni reci. Odma ide ti bio u pelenama kad sam ja pusku noso, balavac nekulturni, ne postujes starije itd. Da budu kakvi protesti-ovo je njihA neko platio, balavci dosli da zarade za kladionice.

Ja sam pitala i po forumu eto kako promjeniti ista ovdje. Odgovor je uvijek, al uvijek bio-gledaj sebe. Sebicnost vam je odgovor. :|

Ne moze mi vise pod kozu kad se osvrnem oko sebe sta sve vidim. Ja ne mislim da ce ovdje biti bolje. Ne zbog ekonomije il ceg god vec zbog poganog mentaliteta.

Rane dvadesete, sto bi se lijepo reklo, a meni vec sad dosta svega. Ne treba meni ni ajfon ni auto nit me brine hocul ja imati para vec hocul imati ikako pameti za pet godina slusajuci stalno iste price o ratu i novom mogucem ratu.

Drago mi je da sam na forumu jer se otrijeznim i ne mastam vise da zivim u iole normalnoj zemlji, cim otvorim forum jasno mi je gdje sam i drago mi je da sam na vrijeme to shvatila, cisto da se ne nadam icemu. A drago mi je i da ovdje pisu ljudi poput daleta, muhe i slicnih ljudi. Ne gleda te bolan kolko ti je godina vec procita sta si reko uopce.

Utjesno je, ako nista drugo.
fortaleza

#112 Re: Omladina

Post by fortaleza »

bhnapoleon1 wrote:
FreakyStyley wrote:
ExNihilo wrote:Tu priču o svemirskom obrazovnom sistemu stavljam u istu fasicklu kao i priču o najčišćem moru, najžućem žitu, najljepšim ženama i najboljim proizvodima. Drugim riječima, Juga je imala strašno efikasnu patriotsku propagandu koja ljude (odrasle u tom sistemu) drži i danas.

Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada u namjeri da eliminiraju konkurenciju naših kompanija. Ljudi fakat vjeruju u to jer su ubjeđeni da su naše kompanije bile nebeski giganti.

Razlog solidnog broja stručnjaka poniklih u tom sistemu treba više tražiti u činjenici da su mladi ljudi odmah po obrazovanju zapošljavali se, "upadali u mašinu" i gradili kroz praksu, a ne u kvaliteti obrazovnog sistema.
Ovo je jako cesta pojava.

Rastavili su nas jer smo previse mocni bili, kao.
Da da ljudi su uvjereni Npr da je m84 najbolji tenk a ono cesto i ne znaju da je potekao od t 72 ili da su orlovi galebovi najbolji avioni. Dobro danas ne mozemo napravit frezu ali ljude i dalje drma ta propaganda. Imamo i ono 4. Vojna sila u europi.
Pa čak je i popularni Yugo (inače proglašen najgorim stranim autom u Americi) bio samo blijeda kopija projekta Fiata koju su njihovi inženjeri odbacili. Velik dio industrije je bio samo kopija velikih tvrtki. Ali jedno se mora priznati, radilo se od kvalitetnijih materijala nego danas, kućanski aparati i slično, te je i vijek trajanja proizvoda bio dosta duži.

Ako ćemo već pričati o utjecaju korporacija i drugog inostranog faktora u raspadu općenito cijelog bloka možemo jedino tražiti kao proširenje tržišta za zapadne korporacije, a ne kao konkurenciju.
vješalica

#113 Re: Omladina

Post by vješalica »

medjutim wrote:Zaboravio sam reci da je problem i u hiperprodukciji kadrova. U nekim zemljama u svijetu se studenti primaju, prema potrebama za radnicima u odredjenim strukama. Ne mozes svake godine primati 300 studenata na kriminalistici i onda za nadati se da ce biti posla za njih nakon 4 godine (pod uslovom da zavrse studije). Opet, drzavni problem, da rade ozbiljno statistike, prognoze i analize, mogli bi olaksati napacenoj omladini.
Gdje ces to pominjati suti nemo da te kakav cuje ovdje na forumu ima mu mali talenta za kriminalistiku hahhha
sad ozb
treba zatvoriti.upise na 10 godina na fkn,pravo,fpn itd
tada nece biti inspektora u policiji sa uciteljskom skolom i sl.
i dodje ti neki pametnjakovic da komentira obrazovni sistem i ponudu na trzistu rada i da je ok raditi kao konobar sa diplomom pravnika
upravo se od obrazovanja pravi nered u drustvu i trzistu rada radi ko sta stigne a usluga ravna nuli
Alfons Kauders

#114 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

Niemand wrote:Za ozona :thumbup:

Drzava nekom nesto dala je od vas razmisljanje. Vasa ocekivanja iz jugoslavije, nije to omladina izmislila, nego je tako naucena. Vi niste svjesni kolko vi ocekujete i trazite od drzave (sta god gospodja drzava bila). Nedavno na forumu, ne sjecam se na kojoj temi neko napisa ako ne valja kajmak ide- ovo je nama nasa borba dala i jesam se ja za ovo borio.

Kad sam upisivala faks, ono sta treba od papira i gluposti, donesi potvrdu dje ti je bio otac u ratu, jel pogino, jel invalid, jel ovo jel ono-dobijes bodove. Ni meni ni prijateljici nije nista bilo jasno. Kakve veze imaju nasi ocevi sa nasim kvalifikacijama, znanjem, cim god vec, za fakultete? Hocel on ici na faks il?

I vi ponavljate ovdje kako su nekad sa fakultetom ljudi bili obrazovani. Pa sam upis na fakultet nema veze sa znanjem. Pojedina takmicenja se ne priznaju al se pikaju bodovi iz rovova.

To ste vi napravili. Ne shvatam sta se sad ibretite nama. Sto i mi s vama zivimo u takvom svijetu? Nasli smo ga takvog. Mi ne znamo za drugacije, vi znate. Zvijeli ste u normalnoj zemlji, mi nismo.

Prica o zanatu. Nisu djeca ta koja ne upisuju zanate, nego roditelji ne upisuju djecu na zanate. Svi podrzavaju te zanate, osim za svoje vlastito dijete a svacije je mali potencijalni genije i steta takve pameti da ne ide na faks. Moze nakon toga i na biro, ne mora ni raditi, al zna se za sta je za njegovo dijete. Tudje moze na zanat, al vlastito ne.

Jah, i cuvena-omladina pasivna, nista ne mijenja, samo da im je kladionica, kafa i dangubljenja. Kako ce promjeniti ista kad vam se nista ne moze ni reci. Odma ide ti bio u pelenama kad sam ja pusku noso, balavac nekulturni, ne postujes starije itd. Da budu kakvi protesti-ovo je njihA neko platio, balavci dosli da zarade za kladionice.

Ja sam pitala i po forumu eto kako promjeniti ista ovdje. Odgovor je uvijek, al uvijek bio-gledaj sebe. Sebicnost vam je odgovor. :|

Ne moze mi vise pod kozu kad se osvrnem oko sebe sta sve vidim. Ja ne mislim da ce ovdje biti bolje. Ne zbog ekonomije il ceg god vec zbog poganog mentaliteta.

Rane dvadesete, sto bi se lijepo reklo, a meni vec sad dosta svega. Ne treba meni ni ajfon ni auto nit me brine hocul ja imati para vec hocul imati ikako pameti za pet godina slusajuci stalno iste price o ratu i novom mogucem ratu.

Drago mi je da sam na forumu jer se otrijeznim i ne mastam vise da zivim u iole normalnoj zemlji, cim otvorim forum jasno mi je gdje sam i drago mi je da sam na vrijeme to shvatila, cisto da se ne nadam icemu. A drago mi je i da ovdje pisu ljudi poput daleta, muhe i slicnih ljudi. Ne gleda te bolan kolko ti je godina vec procita sta si reko uopce.

Utjesno je, ako nista drugo.
Draga djevojko,

Nismo mi krivi sto nasa zemlja granici sa Srbijom i Hrvatskom.

Jbt zivot, sad smo jos i za rat odgovorni. :-)

Anfakingbilivibl!
MyTao

#115 Re: Omladina

Post by MyTao »

Ova prica kako je omladina nikad gluplja ide do Adema i Have :-) Svaka generacija ko fol bila pametnija... a kako vrijeme prolazi svijet sve bolji i napredniji... how yes no?

Kazu kada je nekad neko davno izumio papir, abecedu i poceo zapisivati stvari, starija generacija im se smijala i govorila kako su glupi pa nemogu nista da zapamte i drze u glavi, sve moraju na papir da stave :D Eh tako ti je i danas... Ovi stariji ismijavaju djecu koja previse vremena provodi na telefonu, a ne znaju da taj telefon u sebi moze drzati vise memorije nego kompijuter koji je ljude poslao na mjesec...

Zakljucak, starija generacija je puno gluplja, ali iz ljubomore ili cega pljuju po ovim mladjim... Neko zna pomnoziti 5 sa 5, pa misli da je pametniji od onog ko to uradi sa digitronom... istina je naravno daleko od toga...
Niemand

#116 Re: Omladina

Post by Niemand »

Alfons Kauders wrote:
Draga djevojko,

Anfakingbilivibl!
Simpaticno da se javljas na takav nacin, s obzirom da je tema i otvorena u cast tvoje izjave o omladini, ako se ne varam.

Simpaticnije da spominjes rat. Niste krivi za rat. Nisam ni ja (il trebam napisati nismo ni mi?).

I sta sad? Il bolje da pitam ko ti rece da je neko kriv za rat?

Vjerovatno bolje da ni ne pitam. Nastavi pljuvati, imas publiku. Citam sa znatizeljom sta je u takvim umovima. Il ne smijem pljuvati nista vezano za rat pa ni upis na fakultet? Drzavu? Stariju generaciju? Ista? Nista?

Haj dobro. Eo i ja cu pljuvati omladinu. Dokaz kolko sam zapravo glupa je sto uopce i pisem ljudima koji citaju i vide samo ono sto je unaprijed zapisano u njihovim glavama.

Izvini ako ti se ne svidja moj post. Okolina takodjer odgaja ljude. S obzirom da mi je i forum okolina, vat tu sej. Prilagodila sam se okolini, 'ta cu.

I veli, krivi za rat.. zivote.

Zanemari da sam ista i pisala. Ne vrijedi.

Lijep pozdrav.
velikibrnjo

#117 Re: Omladina

Post by velikibrnjo »

muha_sa wrote:
velikibrnjo wrote:Kako su se umislili da su sila nebeska :lol: a kad ih pitas banalne stvari nemaju pojma

Ja se svojim roditeljima divim, nacin na koji su ucili, stvarali, borili se

Kad vidis sudiju vrhovnog suda kako u sred rata sadi paradajz, pljevi korov i nista ga nije sramota jer je to radio i u svojoj mladosti i u djetinstvu

Pa koliko je doktora nekakvih nauka otislo u ameriku, njemacku i cistilo hale, nije ih bilo sramota da se bore

a ovo danas, cuj maline sadit, nije lud, on inzinjer, on masinAC
MA DAJTE MOLIM VAS :lol:
Nekad je Vijecnica bila puna studenata koji su u Vijecnici ucili :-D

znaš ko nam je ugalj unosio, snijeg sa krovova cistio i ostale fizikanerske poslove radio dok nismo mi muški ojacali pa mogli to sami radit :?

-studenti iz Vijecnice, buduci doktori, inžinjeri........................................ :thumbup:

-sad da ne pišem svoju biografiju i kad sam poceo svoj dinar zaradjivat--a bogme i dosta raje iz moje ulice

Ja cu samo reci da svi ljudi iz tih generacija (mojih roditelja) mogu napisati filmske price i da ih daleko vise cijenim od ovih nezadovoljnih konja danas
jer su zaista postizali sve svojim trudom

Znam covjeka, koji je u zagreb dosao da studira, na klupi spavao, pa ga prijatelj iz vojske odveo sebi u dom

Kakav je to gospodin, pred cara da izadje ne bi se zastidio niti bi iko mogao i sanjati kakav je njgeov studentski zivot bio

i ovi mi danas kukumacu
Bilo bi dobro da se vise govori o borbi onih generacija, pa bi ovi danasnji mlitavci shvatili u kako daleko boljoj poziciji

Pa moj caca kao najbolji student svoje generacije prvi posao je dobio u Trnovu
jbt...
ono bi odmah da je CEO :lol:
Styling

#118 Re: Omladina

Post by Styling »

Niemand wrote:
Alfons Kauders wrote:
Draga djevojko,

Anfakingbilivibl!
Simpaticno da se javljas na takav nacin, s obzirom da je tema i otvorena u cast tvoje izjave o omladini, ako se ne varam.

Simpaticnije da spominjes rat. Niste krivi za rat. Nisam ni ja (il trebam napisati nismo ni mi?).

Vjerovatno bolje da ni ne pitam. Nastavi pljuvati, imas publiku. Citam sa znatizeljom sta je u takvim umovima. Il ne smijem pljuvati nista vezano za rat pa ni upis na fakultet? Drzavu? Stariju generaciju? Ista? Nista?

Haj dobro. Eo i ja cu pljuvati omladinu. Dokaz kolko sam zapravo glupa je sto uopce i pisem ljudima koji citaju i vide samo ono sto je unaprijed zapisano u njihovim glavama.

Izvini ako ti se ne svidja moj post. Okolina takodjer odgaja ljude. S obzirom da mi je i forum okolina, vat tu sej. Prilagodila sam se okolini, 'ta cu.

Lijep pozdrav.
E, vidis, draga djevojko, upravo je u ovome problem. Obrati paznju na ton tvog posta. Vjerujem da ti nije bila namjera ali tvoj post odise arogancijom. Mladi danas nisu spremni da prihvate ni kritiku ni savjet. Smatraju da su najpametniji. Ako si vec sita svega onda kao mlada, pametna i obrazovana osoba probaj animirati svoju okolinu i tvoje kolege koji razmisljaju isto kao ti pa mijenjajte sistem.

A, ako ti se ne svidja drzava, sistem, komsiluk, ili vec sta, onda brate put pod noge pa probaj srecu negdje drugo. Shvatite vec jednom da niko, pa ni drzava nece rjesavati vase probleme i servirati vam egistenciju na tacni. Za to se morate sami boriti.
Niemand

#119 Re: Omladina

Post by Niemand »

Styling wrote: E, vidis, draga djevojko, upravo je u ovome problem. Obrati paznju na ton tvog posta. Vjerujem da ti nije bila namjera ali tvoj post odise arogancijom. Mladi danas nisu spremni da prihvate ni kritiku ni savjet. Smatraju da su najpametniji. Ako si vec sita svega onda kao mlada, pametna i obrazovana osoba probaj animirati svoju okolinu i tvoje kolege koji razmisljaju isto kao ti pa mijenjajte sistem.

A, ako ti se ne svidja drzava, sistem, komsiluk, ili vec sta, onda brate put pod noge pa probaj srecu negdje drugo. Shvatite vec jednom da niko, pa ni drzava nece rjesavati vase probleme i servirati vam egistenciju na tacni. Za to se morate sami boriti.
Naravno da ce odisati arogancijom (iako ja licno aroganciju definisem drugacije, al dobro) kada pricamo o nekim mojim kvazi izjavama, koje, nisam izjavila, al nekim cudnim rasporedom stvari, od cijelog mog posta procitana je samo jedna rijec-rat. Valjda je zvucna dovoljno.

Jel ton mog posta vezan za moje godine il moju licnost, s obzirom da vec dvije godine pisem na forumu? Jesul to godine il naprosto shvatanje da drugacije ne mozes pricati s ljudima, koji drugacije ni ne znaju a ni ne zele pricati?

Mijenjati sistem? Na recenicu o potvrdi za faks vizavi rata se reaguje sa anfakinbilivabl i.. mjenjati sistem? Ne moze se mjenjati. Na gore moze, na bolje.. ne. Ja sam se pomirila sa svim. Danas mi je svejedno (kao sto su mi i na forumu savjetovali). Mogu mjenjati svoj zivot, svijet ne mogu. Jedino mogu probati pomiriti sebe s tim svijetom.

Put pod noge. Jah. Nisam birala gdje cu se roditi. Rodila sam se ovdje i ovdje zivim. Ne ocekujem ni od koga da mi ista pokloni nit sam ikad trazila ista sem mira. Za sebe.

Zivim kako zivim. Nisam ni spomenula da ocekujem posao nit da mi ko rjesava egzistenciju vec samo mir. A to je zadnje sto cu dobiti ovdje. Ja nikome nisam rekla ako ti se ne svidja ovdje, put pod noge al sam ja arogantna.

P.S. nemojte mi se obracati sa djevojko draga. Ovo je forum, aMoniman. Moje il vase godine su ovdje nebitne.

Srecom.
Alfons Kauders

#120 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

Niemand wrote:
Alfons Kauders wrote:
Draga djevojko,

Anfakingbilivibl!

Lijep pozdrav.
Samo da nesto razjasnimo, jesi li ti napisala sljedece ili nisi?

Dakle, rekla si da upis na faks "nema veze sa znanjem" (?), da se ne priznaju "pojedina takmicenja", i da se gledaju "bodovi iz rova".

Pa sta je po tebi onako, vaznije? Bodovi iz rova, ili trece mjesto na kantonalnom takmicenju u srednjoj ili osnovnoj skoli? Ovo pitam zato jer mi nisu najjasnije tvoje vrijednosti. Kazem tvoje, a ne vase, zato jer ti haman iz svake recenice puca egoizam - ja ja ja ja ja ja ja ja. Mjesta za empatiju nema, kao ni za solidarnost, kolektiv.

Samo "ja".

Dakle, tebi krivo sto ti nisu priznali neko takmicenje iz srednje, a vrednuju neke "bodove" iz rova? E vidis, ti si za to takmicenje ulozila svoj trud i vrijeme. Za "bodove iz rova" ljudi su morali dati glavu ili dio dijela. Njihova djeca stoga imaju odredjene pogodnosti pri upisu na fakultet i trazenju posla u javnom sektoru - jer su ostali bez jednog ili oba roditelja.

Valjda ti je jasno da dijete bez jednog ili oba roditellja bas i nema idealne uslove za ucenje i usavrsavanje, da i ne govorimo o sretnom djetinjstvu? Ali, generaciji operisanoj od empatije i solidarnosti, to nista ne znaci, kao ni srpdanje sa "bodovima iz rova". Sto je valjda politicki korektan nacin da kazes da ti smeta sto je dijete poginulog borca imalo pogodnosti pri upisu na fakultet. Posto tvrdis da si obrazovana, onda je red i da znas za sta su se dobili ti crni bodovi. Nisu na lijepe oci, vec na poginulog ili obogaljenog oca. Mislis da iko od te djece ne bi radije da ima oca, nego jebene bodove?! Ovdje te moram upitati da li su uopste svjesna kako zvuci tvoje baljezganje, i savjetovati te da svoje misljenje ne iznosis pred svima, jer je u najmanju ruku neukusno.

A tu je, naravno, i prica kako je nama bilo super, jer smo zivjeli u "normalnoj zemlji". Pa dijete drago, ta "normalna zemlja" se raspadala pred nasim ocima, a onda su uslijedile cetiri godine pakla. I to je tebi normalno i pozitivno? Onda se spakuj i pici u Siriju, da uzivas u jos jednoj tako "normalnoj" zemlji.

Jebem ti zivot, prosto mi je nevjerovatno da postoje ljudi koji fakat misle da je u ratu bilo bolje. Ja sam mislio da je to samo crni humor, ali sta se moze...
HAVANA

#121 Re: Omladina

Post by HAVANA »

Da opet ponovimo,i mi smo bili omladina,u najgorem periodu,tako da ako bi iko trebao lajati na starije to smo mi.Zapala me puska sa 22 godine,nije ni sestar,ni digitron,ni iphon...Zenu poslije 2 godine masinstva,koje nikad nije zavrsila zbog rata i poratne borbe za opstanak,nije zapo sestar...Pokrpili rane i navalili raditi.I radimo i danas.I pazimo roditelje,djeca,nisu ni svjesna sta je nemati,kao ni mnogi od vas...Stvarno nemati.Ja ne krivim omladinu,ima svakakvih budala,ima i jako fine djece...ali da vi nekome od nas nabacujete neku odgovornost,a ako ga je iko popusio,mi smo,to je van pameti.Borite se,radite,ne svidja vam se,idite.Kad sam ja mogo trcat preko piste za 30 konzervi ikara da imam sta pojesti,i kad je dosta mojih prijatelja otislo preko igmana,tarcina,suma i dolina...Mozete i vi.Snadjite se.Mi nismo imali forum da otvorimo temu kako je u svedskoj,danskoj i kako cu zavrsit papire,raditi na crno,bijelo...Dok ne probas ne znas.Kakva ba drzava i kurac,kome je ona sta dala.Borba je i ovde i tamo,za koga god radis,platu i novu vrijednost moras stvoriti da bi bio adekvatno placen.Ovde je teze,jeste,znam.Trazi rjesenje.Radi,gledaj,uci,trpi...dok ne naucis.I od loseg se svasta nauci.
Niemand

#122 Re: Omladina

Post by Niemand »

Napisa post al ne vrijedi. Misli sta hoces. Svejedno je.
Last edited by Niemand on 13/04/2016 17:15, edited 1 time in total.
Niemand

#123 Re: Omladina

Post by Niemand »

HAVANA wrote:Da opet ponovimo,i mi smo bili omladina,u najgorem periodu,tako da ako bi iko trebao lajati na starije to smo mi.Zapala me puska sa 22 godine,nije ni sestar,ni digitron,ni iphon...Zenu poslije 2 godine masinstva,koje nikad nije zavrsila zbog rata i poratne borbe za opstanak,nije zapo sestar...Pokrpili rane i navalili raditi.I radimo i danas.I pazimo roditelje,djeca,nisu ni svjesna sta je nemati,kao ni mnogi od vas...Stvarno nemati.Ja ne krivim omladinu,ima svakakvih budala,ima i jako fine djece...ali da vi nekome od nas nabacujete neku odgovornost,a ako ga je iko popusio,mi smo,to je van pameti.Borite se,radite,ne svidja vam se,idite.Kad sam ja mogo trcat preko piste za 30 konzervi ikara da imam sta pojesti,i kad je dosta mojih prijatelja otislo preko igmana,tarcina,suma i dolina...Mozete i vi.Snadjite se.Mi nismo imali forum da otvorimo temu kako je u svedskoj,danskoj i kako cu zavrsit papire,raditi na crno,bijelo...Dok ne probas ne znas.Kakva ba drzava i kurac,kome je ona sta dala.Borba je i ovde i tamo,za koga god radis,platu i novu vrijednost moras stvoriti da bi bio adekvatno placen.Ovde je teze,jeste,znam.Trazi rjesenje.Radi,gledaj,uci,trpi...dok ne naucis.I od loseg se svasta nauci.
:thumbup:

Ti si havana drugo. I dan danas tvoji postovi su pozitivni, das fin savjet na vecini tema ako nista i ne presjedas nikom na muku. Ko da i mi ne bi voljeli da je drugacije i ko da i mi ne shvatamo kako je vama bilo. Al 20 godina je proslo. A gdje smo mi svi danas?

I omladina i vi. A odgovora nema kako zivjeti ovdje vec pokupi se Niemand i razguli.

To je zalosno.
medjutim

#124 Re: Omladina

Post by medjutim »

vješalica wrote:
medjutim wrote:Zaboravio sam reci da je problem i u hiperprodukciji kadrova. U nekim zemljama u svijetu se studenti primaju, prema potrebama za radnicima u odredjenim strukama. Ne mozes svake godine primati 300 studenata na kriminalistici i onda za nadati se da ce biti posla za njih nakon 4 godine (pod uslovom da zavrse studije). Opet, drzavni problem, da rade ozbiljno statistike, prognoze i analize, mogli bi olaksati napacenoj omladini.
Gdje ces to pominjati suti nemo da te kakav cuje ovdje na forumu ima mu mali talenta za kriminalistiku hahhha
sad ozb
treba zatvoriti.upise na 10 godina na fkn,pravo,fpn itd
tada nece biti inspektora u policiji sa uciteljskom skolom i sl.
i dodje ti neki pametnjakovic da komentira obrazovni sistem i ponudu na trzistu rada i da je ok raditi kao konobar sa diplomom pravnika
upravo se od obrazovanja pravi nered u drustvu i trzistu rada radi ko sta stigne a usluga ravna nuli
Izvini, sa ovim se ne bih slozio, ja tvrdim da je bolje raditi bilo sta, nego sa diplomom cekati da "drzava reaguje", diplomu sada moze uzeti svako, studenti fakultete zavrsavaju sa bubicama , u travniku, potplate itd. , tako da diploma ne znaci nuzno da je neko vrijedan, radan i pun znanja. A sto se tice usluge, poznajem par ljudi sa diplomama koji rade poslove SSS, koji su vrhunski profesionalci, znaci opet induvidualno.
vješalica

#125 Re: Omladina

Post by vješalica »

medjutim wrote: Izvini, sa ovim se ne bih slozio, ja tvrdim da je bolje raditi bilo sta, nego sa diplomom cekati da "drzava reaguje", diplomu sada moze uzeti svako, studenti fakultete zavrsavaju sa bubicama , u travniku, potplate itd. , tako da diploma ne znaci nuzno da je neko vrijedan, radan i pun znanja. A sto se tice usluge, poznajem par ljudi sa diplomama koji rade poslove SSS, koji su vrhunski profesionalci, znaci opet induvidualno.
jedna lasta ne čini proljeće :wink:
Post Reply