Pazi, ti i memo ste ista osoba, ako je memo gay, sta si onda ti?dileja wrote:dobro ga tom memi obrađuješ dok ti je stalno u ustima
Aktuelno - punjenje akumulatora !!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#101 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
-
zdruzdjo
#102 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
[/quote]dileja wrote:
4,5 A koje spominješ veze ni s čim nema, nego se jačina za punjenje određuje po pravilu da za dobre aku ide 1/10 kapaciteta (znači za one od 75 Ah koji su uglavnom u dizelima, ide punjenje sa 7,5 A što veze nema sa tvojih 4,5 A) a za lošije koji su sulfatizovani ide 1/20 kapaciteta
napon punjenja mogu mjenjati samo specijalni punjači, uglavnom pravljeni ili originalni jako skupi
duzina punjenja nema veze sa kapacitetom nego sa stanjem aku, neće se isto vremena dopunjavat totalno ispražnjen, poluispražnjen i malo ispražnjen
taj tester imaju samo servisi i niko ti ga neće džaba testirat, naravno da je to najbolji test,
ali i jednostavno mjerenje visine napona može biti solidan pokazatelj koji se takođe može uzeti za ozbiljno
Ovako.
Pricam o stvarima sa kojima sam imao/imam iskustva.
Napravio sam sigurno 100-tinjak punjaca akumulatora. Da NAPRAVIO, od nule. Znaci motanje transformatora, izracunavanje povrsine E I ploca na istim, pravljenje ispusta na sekundarima, izracunavanje precnika zice u sekundaru i primaru za odredjenu snagu, sastavljanje greatz spoja od dioda za ispravljanje naizmjenicne u istosmjernu, otvorio desetine alternatora da uzmem diode iz istih za greatz, pravljenje hladnjaka za diode, pravljenje promjenjivih punjaca sa potenciometrima i tranzistorima (TO-3 kuciste), motanje toroidnih transformatora, ogranicavanje struje punjenja kojekakvim reostatima i ispustima na sekundaru......
Cak sam i "pravio" akumulatore. od vise losih sastavim jedan dobar. oni stari bakelitni koji su se koristili za kamione prije, pa su se mogli otvoriti i rastaviti skidanjem katrana kojim je zaliven poklopac i sjecenjem olovnih veza izmedju njih. U ratu su ih znalci placali zlatom.
Ko je imao akumulator tog tipa iz elektricnig viljuskara, bio je gazda.
Naravno pricam o ratnom vremenu. Meni je to sve bilo opustanje i "terapija".
Eh sad...
Ovo sve sto cu napisati je da bi akumulator trajao duze.
Najbolje (citaj najpotpunije) je punjenje u kojem ne das da akumulator "povuce" koliko hoce. znaci spustis napon punjenja pa nakon odredjenog vremena povecas i tako. ili ogranicis "srkanje" ampera elektronski (sto je malo tricky zbog velikog grijanja elemanata i zeznutih sklopova) a moze i u startu gusenje na sekundaru. Punjenje je gotovo kad akumulator "ne vuce" vise ampera ili "vuce" nesto reda 0.1 - 0.2 A. Najbolje je punjenje kad se akumulator ne zagrije puno. Nikad ali bas nikad ne treba krknuti prazan akumulator na punjac. Pogotovo na ove "glupe" sto puste da on srkne koliko hoce. Napunice se on ali, ce se zagrijati, onda mu se ozbiljno smanji kapacitet, dosta "vode" ode u havu......
I najbolje je "sporo" punjenje.
U autu ovo sve diktira elektronika. U staro vrjeme dinama, u autima tu ulogu je imao "regler" kao odvojen element.
Unimjer-om mjerenje. Mogu ti reci da sam puno puta vidio akumulator koji ima 12 volti na unimjeru i vergla ko lud i akumulator koji isto ima 12 volti i ne moze ni da "pokrene" verglanje. Po toplom vremenu to je vrlo moguce, cak i vjerovatno. znaci unimjer "zdra'o". Ako bas hoces unimjer onda prikljucis neku sijalicu od farova da malo "vuce" pa mjeris.
Akumulator ako stoji 24 sata na punjacu a napunio se, ne znaci da se on i puni tih svih 24 sata. znaci govorimo o ispraznjenom akumulatoru koji ne moze da "okrene". On kad dosegne onih 14,4 on ce sam i da spusti struju punjenja na minimalan nivo. Ako je ispravan i ako nema ploca u "spoju".
Ima tu jos "racunica" koliko i sta ali ne mogu da duzim vise.....
U sustini situacija kod nas u bosni je zlo i naopako za akumulatore i stvarno koji god predje 3 godine je premija.
Kratke relacije, nedovoljno punjenje, spora prosjecna brzina voznje, upaljena svjetla, veliki raspon + i - temperatura u toku godine....je sve sto negativno utice na stanje. Cim on prvi put pocne da zaje... sam od sebe a nisu ostala upaljena svjetla ili neki kvar ili nesto trece, sva ova punjenja i dopunjavanja su samo odlaganje neodloznog i olje da te ne iznenadi jednog jutra oko 6:00 na -10.
Cak i vrlo je negativno jer npr ako se spoje ploce u jednoj celiji sto se zna desiti kod starih akumulatora ili usljed "brzog" punjenja onda odose diode, alternator.....
Last edited by zdruzdjo on 22/11/2015 18:53, edited 1 time in total.
- dileja
#103 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
ponavljam ti dobro GA memi obrađuješ dok ga voliš stalno valjat po ustimadirestraits0078 wrote:Pazi, ti i memo ste ista osoba, ako je memo gay, sta si onda ti?dileja wrote:dobro ga tom memi obrađuješ dok ti je stalno u ustima
-
preludezalude
#104 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
Ovo tvoje crveno je glupost. Izgleda da ti moras svako malo da izvalis nesto tako. Ako gradska voznja ne puni dovoljno, onda se automatski namece zakljucak da ce se akumulator nakon nekog vremena totalno isprazniti. Ti uopste izgleda ne kontas kako alternator radi. Opet ti kazem, svaki iole ozbiljniji autoelektricar ima "napravu" s kojom moze da ti testira akumulator i da ti kaze stanje i kapacitet. Unimerom ne mozes ispitati stanje. Mozes samo zakljuiciti da nije pun ili da je poluprazan ili prazan.dileja wrote:ništa ti nisi skonto od moje tolike pisanije
SAD kupi nov novcat akumulator i ako ga budeš maltretiro sa gradskom vožnjom KOJA NE PUNI DOVOLJNO aku putem alternatora, sjebat ćeš ga već za 5-6 mjeseci a najdalje kroz 2 godine (ono što baš neki kažu da im traje aku dok je garancija) će riknut skroz,
već poslije 1-2 mjeseca će pokazivat kapacitet ispod 100% i sve niže i niže sa prolaskom vremena
Tvoj akumulator nikako nije u top stanju cim si dosao do zakljucka da je poluprazan. Zasto je poluprazan? Hoces reci da je poluprazan zbog gradske voznje?
Ne provaljuj se vise molim te.
-
direstraits0078
#105 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
Pa memo, ne mozes tako, nisu svi isti, ako si ti gay, ne mora znaciti da smo i mi koji ovdje pisemo na ovom pdf-u gay.dileja wrote:ponavljam ti dobro GA memi obrađuješ dok ga voliš stalno valjat po ustimadirestraits0078 wrote:Pazi, ti i memo ste ista osoba, ako je memo gay, sta si onda ti?dileja wrote:dobro ga tom memi obrađuješ dok ti je stalno u ustima
-
zdruzdjo
#106 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
Ma puni dovoljno ali je malo "sarena" amplituda. Zavisi od puno elemenata kako puni. Ali u gradskoj voznji je fakat puno negativnih stvari koje uticu na punjenje i trajnost akumulatora nego na otvorenom putu.preludezalude wrote:
Ovo tvoje crveno je glupost. Izgleda da ti moras svako malo da izvalis nesto tako. Ako gradska voznja ne puni dovoljno, onda se automatski namece zakljucak da ce se akumulator nakon nekog vremena totalno isprazniti. Ti uopste izgleda ne kontas kako alternator radi. Opet ti kazem, svaki iole ozbiljniji autoelektricar ima "napravu" s kojom moze da ti testira akumulator i da ti kaze stanje i kapacitet. Unimerom ne mozes ispitati stanje. Mozes samo zakljuiciti da nije pun ili da je poluprazan ili prazan.
Tvoj akumulator nikako nije u top stanju cim si dosao do zakljucka da je poluprazan. Zasto je poluprazan? Hoces reci da je poluprazan zbog gradske voznje?![]()
![]()
![]()
Ne provaljuj se vise molim te.
- dileja
#107 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
konacno da se neko javi ko razumije tematiku za razliku od ovih bedaka sa gayparadezdruzdjo wrote:Ovako.dileja wrote:
4,5 A koje spominješ veze ni s čim nema, nego se jačina za punjenje određuje po pravilu da za dobre aku ide 1/10 kapaciteta (znači za one od 75 Ah koji su uglavnom u dizelima, ide punjenje sa 7,5 A što veze nema sa tvojih 4,5 A) a za lošije koji su sulfatizovani ide 1/20 kapaciteta
napon punjenja mogu mjenjati samo specijalni punjači, uglavnom pravljeni ili originalni jako skupi
duzina punjenja nema veze sa kapacitetom nego sa stanjem aku, neće se isto vremena dopunjavat totalno ispražnjen, poluispražnjen i malo ispražnjen
taj tester imaju samo servisi i niko ti ga neće džaba testirat, naravno da je to najbolji test,
ali i jednostavno mjerenje visine napona može biti solidan pokazatelj koji se takođe može uzeti za ozbiljno
Pricam o stvarima sa kojima sam imao/imam iskustva.
Napravio sam sigurno 100-tinjak punjaca akumulatora. Da NAPRAVIO, od nule. Znaci motanje transformatora, izracunavanje povrsine E I ploca na istim, pravljenje ispusta na sekundarima, izracunavanje precnika zice u sekundaru i primaru za odredjenu snagu, sastavljanje greatz spoja od dioda za ispravljanje naizmjenicne u istosmjernu, otvorio desetine alternatora da uzmem diode iz istih za greatz, pravljenje hladnjaka za diode, pravljenje promjenjivih punjaca sa potenciometrima i tranzistorima (TO-3 kuciste), motanje toroidnih transformatora, ogranicavanje struje punjenja kojekakvim reostatima i ispustima na sekundaru......
Cak sam i "pravio" akumulatore. od vise losih sastavim jedan dobar. oni stari bakelitni koji su se koristili za kamione prije, pa su se mogli otvoriti i rastaviti skidanjem katrana kojim je zaliven poklopac i sjecenjem olovnih veza izmedju njih. U ratu su ih znalci placali zlatom.
Ko je imao akumulator tog tipa iz elektricnig viljuskara, bio je gazda.
Naravno pricam o ratnom vremenu. Meni je to sve bilo opustanje i "terapija".
Eh sad...
Ovo sve sto cu napisati je da bi akumulator trajao duze.
Najbolje (citaj najpotpunije) je punjenje u kojem ne das da akumulator "povuce" koliko hoce. znaci spustis napon punjenja pa nakon odredjenog vremena povecas i tako. ili ogranicis "srkanje" ampera elektronski (sto je malo tricky zbog velikog grijanja elemanata i zeznutih sklopova) a moze i u startu gusenje na sekundaru. Punjenje je gotovo kad akumulator "ne vuce" vise ampera ili "vuce" nesto reda 0.1 - 0.2 A. Najbolje je punjenje kad se akumulator ne zagrije puno. Nikad ali bas nikad ne treba krknuti prazan akumulator na punjac. Pogotovo na ove "glupe" sto puste da on srkne koliko hoce. Napunice se on ali, ce se zagrijati, onda mu se ozbiljno smanji kapacitet, dosta "vode" ode u havu......
I najbolje je "sporo" punjenje.
U autu ovo sve diktira elektronika. U staro vrjeme dinama, u autima tu ulogu je imao "regler" kao odvojen element.
Unimjer-om mjerenje. Mogu ti reci da sam puno puta vidio akumulator koji ima 12 volti na unimjeru i vergla ko lud i akumulator koji isto ima 12 volti i ne moze ni da "pokrene" verglanje. Po toplom vremenu to je vrlo moguce, cak i vjerovatno. znaci unimjer "zdra'o". Ako bas hoces unimjer onda prikljucis neku sijalicu od farova da malo "vuce" pa mjeris.
Akumulator ako stoji 24 sata na punjacu a napunio se, ne znaci da se on i puni tih svih 24 sata. znaci govorimo o ispraznjenom akumulatoru koji ne moze da "okrene". On kad dosegne onih 14,4 on ce sam i da spusti struju punjenja na minimalan nivo. Ako je ispravan i ako nema ploca u "spoju".
Ima tu jos "racunica" koliko i sta ali ne mogu da duzim vise.....
U sustini situacija kod nas u bosni je zlo i naopako za akumulatore i stvarno koji god predje 3 godine je premija.
Kratke relacije, nedovoljno punjenje, spora prosjecna brzina voznje, upaljena svjetla, veliki raspon + i - temperatura u toku godine....je sve sto negativno utice na stanje. Cim on prvi put pocne da zaje... sam od sebe a nisu ostala upaljena svjetla ili neki kvar ili nesto trece, sva ova punjenja i dopunjavanja su samo odlaganje neodloznog i olje da te ne iznenadi jednog jutra oko 6:00 na -10.
Cak i vrlo je negativno jer npr ako se spoje ploce u jednoj celiji sto se zna desiti kod starih akumulatora ili usljed "brzog" punjenja onda odose diode, alternator.....
hvala na javljanju
jarane, ti punjaci koji regulisu napon se prave i skupo izađu o originalu da ne pričam tako da ih mozda ima pokoji servis, meni amateru koji mislim dopunjavat 2 do 3 puta godisnje je skupa investicija
i ovaj sto sam kupio preko pika je dobar jer bar ima regulaciju jačine struje
elem konkretno mi odgovori jesam li pogrijesio sto sam kreno punjenje sa 4 A jer je izgleda sulfatiziran aku te je pružio jak otpor a napon skočio već za 20 tak minuta na 15 v i vise a sto nije dobro
da li da krenem sa 2 ili čak 1 A da bi ga probo desulfatizirat s nadom da nece skocit napon jer on direktno zavisi i od jačine struje
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#108 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!
dileja out 30 dana...tema OFF...nema smisla