BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#101 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:sve saznasmo o 116d,osim potrosnje,koliko trosi po gradu :D
Prosjek kod ovog motora na testu u AutoBildu je 5 ili 5.5 litara zavisno od testa. Sto je na nivou P 308 HDI 110 i Golfa 1.6 TDI, i nesto manje od Focusa i Mazde s istim 1.6 HDI. Ne znam koliko trosi po gradu, ne mogu ocijeniti jer ga vozim na kratkim relacijama. Mislim da je oko 7-7.5 onako na oko, a japanac mi je trosio 10-11, isto na oko.

Ako je vjerovatni bordu, na putu 2500 km u dva pravca, s pauzama od po dva-tri dana svakih cca 600 km, od cega je vecina autoput s brzinom 130-140, prosjek 5.2, resetovao prije puta. Za usporedbu P 308 HDI 90, nesto manji put, oko 2000 km, u dva pravca ali u cugu, po bordu 4,8 litara.
lavic

#102 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by lavic »

oko 8 l/100 km, sve zavisi kako vozis i kada vozis.
amar1994

#103 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
Prosjek kod ovog motora na testu u AutoBildu je 5 ili 5.5 litara zavisno od testa. Sto je na nivou P 308 HDI 110 i Golfa 1.6 TDI, i nesto manje od Focusa i Mazde s istim 1.6 HDI. Ne znam koliko trosi po gradu, ne mogu ocijeniti jer ga vozim na kratkim relacijama. Mislim da je oko 7-7.5 onako na oko, a japanac mi je trosio 10-11, isto na oko.

Ako je vjerovatni bordu, na putu 2500 km u dva pravca, s pauzama od po dva-tri dana svakih cca 600 km, od cega je vecina autoput s brzinom 130-140, prosjek 5.2, resetovao prije puta. Za usporedbu P 308 HDI 90, nesto manji put, oko 2000 km, u dva pravca ali u cugu, po bordu 4,8 litara.
dobar je,kod mene nece da cuje ispod 7l po gradu,ali vise puzanje nego voznja :D
koga oni lazu o potrosnji 5,2l po gradu :lol:
ranger

#104 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ranger »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:

dobar je,kod mene nece da cuje ispod 7l po gradu,ali vise puzanje nego voznja :D
koga oni lazu o potrosnji 5,2l po gradu :lol:
ma bc je lud... meni pokazivo 6.1 a 90% gradska, auto 150 konja i tonu ipo :run: jes al u kiti ne vjerujem da je manje od 8 bilo.
amar1994

#105 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by amar1994 »

ranger wrote:
amar1994 wrote: koga oni lazu o potrosnji 5,2l po gradu :lol:
ma bc je lud... meni pokazivo 6.1 a 90% gradska, auto 150 konja i tonu ipo :run: jes al u kiti ne vjerujem da je manje od 8 bilo.
suti,meni bc pokazuje 2l vecu potrosnju :-) :lol:
condy

#106 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by condy »

Meni pokazuje 12 l ni ja mu ne vjerujem :mrgreen:
emko1234

#107 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by emko1234 »

ado-šampion wrote:Pa u neku ruku bih se slozio s tobom. Razlika izmedju dobro opremljenog P 308 i s druge strane keca, A3 i Golfa, svi 4-5 godina stari je oko 3-4 hiljade. Vrijedi li to prosjecnom vozacu? Mislim da ne vrijedi. Ne samo kec nego ni Golf ni Audi. A posebno ne Audi koji je po meni nista vise nego usminkan Golf s manje prostora, koji se mehanicki ne moze porediti s vecim Audijima.

Ali kad gledas s druge strane, jeste taj Pezo jeftiniji u startu, ali ga prodaj za 3-4 godine kad bude 7-8 godina star izgubices vecinu od tih 3-4 hiljade sto si ustedio, tako da ce doci vise-manje na isto sto se tice cijene. Taj 308 kosta skoro isto kao jednako opremljen Golf kad je nov, a 4-5 godina star kosta 40% manje.

Ja sam gledao sta za para koliko imam i mislim dati odgovara najbolje mojim potrebama i zeljama. Pezo 308 koliko god konja i opreme u njega da stavis je prosjecno auto po svemu. Razlika izmedju keca i njega je apsolutno u svemu, osim motora. Od polozaja za volanom, sjedala, kvaliteta izrade, zvucne izolacije, lezanja, direktnosti volana, udobnosti na duzim rutama, izbora opreme, itd. Nije ogromna ali je razlika. Tezina tog misljenja je u tome sto imam takav jedan tako reci u kuci zadnje 2 godine. Ja nisam trazio auto za trkanje da nekog derem, nit da mene neko dere :D , apsolutno nemam takve porive, nego auto koje lijepo izgleda, ne izgleda jeftino unutra, i koje je lijepo za voziti, udobno kada zelim da vozim polako, a kad zelim da opalim kroz krivine recimo prema Bjelasnici da pruzi dosta uzitka i osmijeha na lice, unatoc slabijem motoru.

Mozes staviti istu takvu analogiju izmedju Audija A4 i Pezoa 508. A4 sa nekom osrednjom opremom 2.0 TDI 140 konja 5 godina star kosta 27-28 hiljada. Za te pare mozes uzeti 508 dizel 180 konja KRCAT opremom, 3 godine star, vece auto s vise prostora. Pa opet na cesti dosta vise vidis tih 2.0 TDI nego 508-ica. Jer onaj ko se odlucio za Audija ne gleda kakav Pezo moze uzeti za te pare.

Tako i ja, dugo sam dumao i skontao da cu biti najzadovoljniji s Golfom 6 ili Serijom 1 i za takav sam skupljao pare po odredjenim kriterijima, tipa da nije starije od 6 godina, da motor ima kuveta, da nije golo ko pistolj i slicno. Nemam uopste zelje da poredim kakvo samo auto koje mi se ne svidja mogao uzeti za te pare.
Što se tiče prvog boldiranog, opet nisi u pravu. Napisah ti u prethodnom postu, meni je bitno kakvu auto ima opremu. U ovom slučaju konkretno, ja cu radije uživati u super opremljenom P308 koji je uz to i jači i jeftiniji nego u prosječnom kecu koji je skuplji i slabiji i gdje će mi se razlika između ta dva auta svesti na istu postprodajnu cijenu nakon par godina.
Zašto? Dolazimo do drugog bolda, ukoliko ne voziš 120d ili 123d s nekim top opremama, aposlutno pretjeruješ što se tiče razlika između ta dva auta. Imao sam prilike da vozim keca i pežoa. Na ovom forumu je aposlutno poznato koliko nemam ljubavi za francuska auta, ali je meni pežo 308 ljepši od keca barem 10 puta unutra. Kec bez navigacije unutra izgleda barem 10 godina stariji nego što jeste, displej bord kompa je mizerno mali isto kao i displej na radiju. Ja volim da auto ima dobar audio sistem. Zar nije apsurdno da jedan kec koji je nov košta u prosjeku par hiljada eura više od prosječnog pežoa ima audio sistem sa 6 zvučnika, recimo isto kao jedna kia ili hyundai? To su neke sitnice, razlika se recimo osjeti u automatskim mjenjačima i nekim rješenjima koje je bmw prenio sa svojih skupljih modela.

Ali tu onda ne pričamo o autima iste klase, jer dobro opremljen F20 120d sa 185ks dođe bez problema do cifre od 75k km a to je već područje odlično opremljene 508ce.
Znači zaključak priče je da bmw ima ono nešto što ga u tim osnovnim entry modelima minimalno odvaja od auta iste klase, ali što za većinu ljudi nije dovoljna razlika pri izboru i kupovni polovnih auta. Jer na cestama ima puno više Pugova nego kečeva.
I molim te mi reci koji je motor u tvom kecu, i kako ti tačno zadovoljsto nalaziš vozeći to auto, ukoliko si prosječan i normalan vozač, a ne bi ga mogao naći u recimo sličnom autu te klase?
amar1994

#108 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by amar1994 »

condy wrote:Meni pokazuje 12 l ni ja mu ne vjerujem :mrgreen:
maa necu ni da ga gledam vise,vozam se pise 7,5l,cim stanem na 2-3 crvena eto je na 10 fol,a domet sa preostalim gorivom raste :mrgreen: :lol:
condy

#109 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by condy »

amar1994 wrote:
maa necu ni da ga gledam vise,vozam se pise 7,5l,cim stanem na 2-3 crvena eto je na 10 fol,a domet sa gorivom raste :mrgreen: :lol:
Ne gledam ni ja to, po gradu svi trose, i sve je to u max 10 KM razlike.
amar1994

#110 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:
maa necu ni da ga gledam vise,vozam se pise 7,5l,cim stanem na 2-3 crvena eto je na 10 fol,a domet sa gorivom raste :mrgreen: :lol:
Ne gledam ni ja to, po gradu svi trose, i sve je to u max 10 KM razlike.
:thumbup:
madner

#111 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Ovo je adi ona kletva, cim kupis auto izleti negdje bolje za iste pare.

Desilo se i meni, samo je bio razmak 6 mjeseci. :D
ado-šampion

#112 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

emko1234 wrote: I molim te mi reci koji je motor u tvom kecu, i kako ti tačno zadovoljsto nalaziš vozeći to auto, ukoliko si prosječan i normalan vozač, a ne bi ga mogao naći u recimo sličnom autu te klase?
Hajde da se ne ubjedjujemo, nemam volje za to.

Nista sto si napisao nema smisla, zbrda-zdola, ali eto uzmimo da ja pretjerujem koji imam i keca i 308 (recimo, jer u njemu imam 5 k km za 2 godine), a ti ne pretjerujes jer si provozao oba. :-) Da ti dokazem kakve besmislice pises, da te pitam. Kakav muzicki sistem dodje u Audiju A3 serijski? Jer to je relevantno, ipak pricamo o kompaktnoj klasi. Evo u kecu nema 6 zvucnika, nego 5, dva u vratima, dva na tabli i vufer ispod sjedista. Dodje li u A3 i toliko? Pitanje je retoricko jer znam da ne dodje, nego dodje losiji sistem nego u kecu. Jer sam i ja imao priliku da vozim A3. :-) A cijena im je ista, i to unatoc tome da kec ima skracenu sasiju od trice s uzduzno smjestenim motorom i zadnjim pogonom, dok A3 koristi platformu Golfa koju vec imaju, naravno s "premium" prednjim pogonom i poprecno smjestenim motorom. Isto ti mogu reci da taj sistem (kad si se vec toga uhvatio) od 4 zvucnika i vuferom je za klasu bolji od osnovnog sistema kakav dodje na Pezou, na kojem dodju zvucnici ko od stolnog radija, naravno bez basa, jbg slusao sam i jedan i drugi po 10 sati u cugu pa valjda mogu to dobro ocijeniti. :-) Tim prije sto se u akustiku JAKO dobro razumijem, a ako vec hoces, vrhunski sistemi koji kostaju preko 5000 eura se cesto prave od samo jednog para trosistemskih komponentnih zvucnika i jednog vufera, uz odgovarajuca pojacala, sto daje ukupno 7 zvucnih jedinica. Nije cigansko veselje pa sto vise zvucnika bolji sistem. :-)

I opet, nisi napisao sta mislis za usporedbu A4 2.0 TDI slaba oprema vs Peugeot 508 180 KS i brdo opreme za iste pare. To si vjesto izbjegao, ali na kraju krajeva pitanje je bilo retoricko, jer se odgovor zna, s obzirom da je ista logika. Kad ides s nekom pricom onda se dosljedno drzis te price, a ne negdje gdje ti odgovara nesto pije vode, a negdje dje ti ne odgovara ne pije, odnosno pije nesto drugo. Ne mogu prosjecan Golf i prosjecan Megane dinamicki biti "dva svijeta razlicita" (parafraziram, tako si pisao zar ne?) a kec i Pezo "nije tolika razlika". Jedno ne ide s drugim nikako. :-)

Sto se tice boldiranog. mogu ti odgovoriti jedino za motor, 116d. Zadovoljstvo je subjektivan osjecaj, a na kraju krajeva ni ja tebe ne pitam kakvo zadovoljstvo nalazis u Audiju od 90 hiljada koje ne mozes naci u Pezou od 50-60 hiljada. Tvoje pare tvoje zadovoljstvo, moje pare moje zadovoljstvo.
ado-šampion

#113 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

madner wrote:Ovo je adi ona kletva, cim kupis auto izleti negdje bolje za iste pare.

Desilo se i meni, samo je bio razmak 6 mjeseci. :D
Haha, ma nije ovaj bolji, malo je skuplji, jest da je jaci motor, ali imam i ja svu ovu opremu osim koze koja nije original i automatika. Ovo oni za nekoga prodaju, pitanje u kakvom je stanju auto.

Ne osvrcem se ja ne to, jbg pare su date, autom sam pravo zadovoljan i to je ono sto sam zelio sto je najbitnije. Ne vrijedi meni svakako 120d za moje potrebe, dosta vise trosi, veca registracija, a moja voznja je po gradu i oko grada, odem dva-tri puta godisnje do svapskih govornih podrucja i to je to. :D
condy

#114 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by condy »

Realno, veću snagu motora možeš iskoristiti samo na cesti bez brzinskog limita. Vozio sam tom cestom i tu se vozi prosječno između 160km/h do 180 km/h, što je brzina koje noviji dvolitarski turbodizelaši bez opterećenja postižu i održavaju na cesti. Tako da @ado u praksi na toj cesti ništa puno ne gubi sa svojim autom. Na drugim cestama je ograničenje između 100 do 130 km/h, tako da tu snaga motora i nije toliko bitna. Meni jače vozilo je draže zbog ubrzanja, zvuka motora, a ne zbog maksimalnih brzina jer ubrzavanje je ono što uvijek postižeš na cesti i što te čini moćnijim na cesti a velike brzine nekad, da malo zadovoljiš ego i produvaš vozilo.
emko1234

#115 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by emko1234 »

ado-šampion wrote:
emko1234 wrote: I molim te mi reci koji je motor u tvom kecu, i kako ti tačno zadovoljsto nalaziš vozeći to auto, ukoliko si prosječan i normalan vozač, a ne bi ga mogao naći u recimo sličnom autu te klase?

Nista sto si napisao nema smisla, zbrda-zdola, ali eto uzmimo da ja pretjerujem koji imam i keca i 308 (recimo, jer u njemu imam 5 k km za 2 godine), a ti ne pretjerujes jer si provozao oba. :-) Da ti dokazem kakve besmislice pises, da te pitam. Kakav muzicki sistem dodje u Audiju A3 serijski? Jer to je relevantno, ipak pricamo o kompaktnoj klasi. Evo u kecu nema 6 zvucnika, nego 5, dva u vratima, dva na tabli i vufer ispod sjedista. Dodje li u A3 i toliko? Pitanje je retoricko jer znam da ne dodje, nego dodje losiji sistem nego u kecu. Jer sam i ja imao priliku da vozim A3. :-) A cijena im je ista, i to unatoc tome da kec ima skracenu sasiju od trice s uzduzno smjestenim motorom i zadnjim pogonom, dok A3 koristi platformu Golfa koju vec imaju, naravno s "premium" prednjim pogonom i poprecno smjestenim motorom. Isto ti mogu reci da taj sistem (kad si se vec toga uhvatio) od 4 zvucnika i vuferom je za klasu bolji od osnovnog sistema kakav dodje na Pezou, na kojem dodju zvucnici ko od stolnog radija, naravno bez basa, jbg slusao sam i jedan i drugi po 10 sati u cugu pa valjda mogu to dobro ocijeniti. :-) Tim prije sto se u akustiku JAKO dobro razumijem, a ako vec hoces, vrhunski sistemi koji kostaju preko 5000 eura se cesto prave od samo jednog para trosistemskih komponentnih zvucnika i jednog vufera, uz odgovarajuca pojacala, sto daje ukupno 7 zvucnih jedinica. Nije cigansko veselje pa sto vise zvucnika bolji sistem. :-)

I opet, nisi napisao sta mislis za usporedbu A4 2.0 TDI slaba oprema vs Peugeot 508 180 KS i brdo opreme za iste pare. To si vjesto izbjegao, ali na kraju krajeva pitanje je bilo retoricko, jer se odgovor zna, s obzirom da je ista logika. Kad ides s nekom pricom onda se dosljedno drzis te price, a ne negdje gdje ti odgovara nesto pije vode, a negdje dje ti ne odgovara ne pije, odnosno pije nesto drugo. Ne mogu prosjecan Golf i prosjecan Megane dinamicki biti "dva svijeta razlicita" (parafraziram, tako si pisao zar ne?) a kec i Pezo "nije tolika razlika". Jedno ne ide s drugim nikako. :-)

Sto se tice boldiranog. mogu ti odgovoriti jedino za motor, 116d. Zadovoljstvo je subjektivan osjecaj, a na kraju krajeva ni ja tebe ne pitam kakvo zadovoljstvo nalazis u Audiju od 90 hiljada koje ne mozes naci u Pezou od 50-60 hiljada. Tvoje pare tvoje zadovoljstvo, moje pare moje zadovoljstvo.
Za početak, u audiju fabrički sistem ima 8 zvučnika. 4 visoka naprijed-nazad, naprijed 17ke u vratima i pozadi 13ke u vratima ili strani, to su neki valjda mid range zvučnici koji imaju dubinu od nekih 70-80hz. Možda i vise ali zvuče više nego odlično obzirom da se radi o pasivnim zvučnicima i osnovnom audio sistemu. Idući bolji audio sistem ima u tabli jedan dodatni visokotonac i vufer u gepeku što je obzirom na veličinu auta odlično odrađeno.
Što se tiče audio sistema u pežou, tjeraš me da ti kažem da lažeš. Serijski audio sistem im zvuči sasvim solidno, upgrejdovani je JBL i on ne zvuči kao BOSE ili harmann kardon ali nije daleko.
Drago mi je da se razumiješ u akustiku, ja se ne razumijem. Ali sam imao prilike da slušam razne fabričke sisteme. Od jbla i bose-a, do harmanna, lexicona, mark levinsona, pa do B&O, burmeistera. I nigdje al nigdje nisam vidio par trosistemskih zvučnika i vufer :)
Audi stavlja 18 zvučnika u osmicu, volvo čak 21 u xc ako se dobro sjećam, mercedes i lexus također. Tvoja priča i rezon ima logike ako auto posmatraš kao četvrtastu kutiju, pa vufer staviš u čošak a kickere rasporediš okolo zbog surrounda, al obzirom da nije tako, ta priča ne pije vode :)

Nisam izbjegao priču o četvorci i 508, nego si to ciljano pitao ne bi li isprovocirao neki odgovor za koji bi se mogao uhvatiti, zato nisam odgovorio. Nemam mišljenje o usporedbi, jer nisam uzeo golog audija niti bi uzeo ikad golo auto.
Ako se sjećaš nekih drugih rasprava, ja sam uvijek zagovarao manje auto s boljom opremom i motorom nego veće auto sa slabijom opremom i motorom. Tako da ti je tu odgovor. Ako bih ciljao audija, a ne bih imao para za model koji hoću, kupio bi odlično opremljenu trojku.
Mada nemam ništa ni protiv 508 ali to nije nikad bilo auto koji mi se posebno svidjalo.

I slažem se da je zadovoljstvo subjektivan dojam, samo puno je veća razlika između 3.0 motora i 2.0 motora u usporedbi pezo audi, nego razlika izmedju 116d i 1.6hdi. Tako kaže i papir i testovi i zdrav razum, tako da je tvoje polupitanje u ovom slučaju malo i dječije.
Pokušavaš iskrivljenim činjenica da navučeš vodu na svoj mlin :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#116 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by konektovan »

condy wrote:Realno, veću snagu motora možeš iskoristiti samo na cesti bez brzinskog limita. Vozio sam tom cestom i tu se vozi prosječno između 160km/h do 180 km/h, što je brzina koje noviji dvolitarski turbodizelaši bez opterećenja postižu i održavaju na cesti. Tako da @ado u praksi na toj cesti ništa puno ne gubi sa svojim autom. Na drugim cestama je ograničenje između 100 do 130 km/h, tako da tu snaga motora i nije toliko bitna. Meni jače vozilo je draže zbog ubrzanja, zvuka motora, a ne zbog maksimalnih brzina jer ubrzavanje je ono što uvijek postižeš na cesti i što te čini moćnijim na cesti a velike brzine nekad, da malo zadovoljiš ego i produvaš vozilo.

E bas si ovo dobro srocio. :thumbup:
530i

#117 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by 530i »

condy wrote:Realno, veću snagu motora možeš iskoristiti samo na cesti bez brzinskog limita.
Pa nije samo razlika u snazi = razlika u max. brzini...
madner

#118 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Jah, cak i Dacia moze voziti 160 ako ima dovoljno autoputa da se zalaufa. No samo prava masina moze na nasim cestama preticati bez stresa. Recimo danas sam tako opusteno pretekao kolonu od 12 vozila dok bi sa ovim BMWom morao cekati. :D
jefferson

#119 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
ado-šampion wrote:Pa u neku ruku bih se slozio s tobom. Razlika izmedju dobro opremljenog P 308 i s druge strane keca, A3 i Golfa, svi 4-5 godina stari je oko 3-4 hiljade. Vrijedi li to prosjecnom vozacu? Mislim da ne vrijedi. Ne samo kec nego ni Golf ni Audi. A posebno ne Audi koji je po meni nista vise nego usminkan Golf s manje prostora, koji se mehanicki ne moze porediti s vecim Audijima.

Ali kad gledas s druge strane, jeste taj Pezo jeftiniji u startu, ali ga prodaj za 3-4 godine kad bude 7-8 godina star izgubices vecinu od tih 3-4 hiljade sto si ustedio, tako da ce doci vise-manje na isto sto se tice cijene. Taj 308 kosta skoro isto kao jednako opremljen Golf kad je nov, a 4-5 godina star kosta 40% manje.

Ja sam gledao sta za para koliko imam i mislim dati odgovara najbolje mojim potrebama i zeljama. Pezo 308 koliko god konja i opreme u njega da stavis je prosjecno auto po svemu. Razlika izmedju keca i njega je apsolutno u svemu, osim motora. Od polozaja za volanom, sjedala, kvaliteta izrade, zvucne izolacije, lezanja, direktnosti volana, udobnosti na duzim rutama, izbora opreme, itd. Nije ogromna ali je razlika. Tezina tog misljenja je u tome sto imam takav jedan tako reci u kuci zadnje 2 godine. Ja nisam trazio auto za trkanje da nekog derem, nit da mene neko dere :D , apsolutno nemam takve porive, nego auto koje lijepo izgleda, ne izgleda jeftino unutra, i koje je lijepo za voziti, udobno kada zelim da vozim polako, a kad zelim da opalim kroz krivine recimo prema Bjelasnici da pruzi dosta uzitka i osmijeha na lice, unatoc slabijem motoru.

Mozes staviti istu takvu analogiju izmedju Audija A4 i Pezoa 508. A4 sa nekom osrednjom opremom 2.0 TDI 140 konja 5 godina star kosta 27-28 hiljada. Za te pare mozes uzeti 508 dizel 180 konja KRCAT opremom, 3 godine star, vece auto s vise prostora. Pa opet na cesti dosta vise vidis tih 2.0 TDI nego 508-ica. Jer onaj ko se odlucio za Audija ne gleda kakav Pezo moze uzeti za te pare.

Tako i ja, dugo sam dumao i skontao da cu biti najzadovoljniji s Golfom 6 ili Serijom 1 i za takav sam skupljao pare po odredjenim kriterijima, tipa da nije starije od 6 godina, da motor ima kuveta, da nije golo ko pistolj i slicno. Nemam uopste zelje da poredim kakvo samo auto koje mi se ne svidja mogao uzeti za te pare.
Što se tiče prvog boldiranog, opet nisi u pravu. Napisah ti u prethodnom postu, meni je bitno kakvu auto ima opremu. U ovom slučaju konkretno, ja cu radije uživati u super opremljenom P308 koji je uz to i jači i jeftiniji nego u prosječnom kecu koji je skuplji i slabiji i gdje će mi se razlika između ta dva auta svesti na istu postprodajnu cijenu nakon par godina.
Zašto? Dolazimo do drugog bolda, ukoliko ne voziš 120d ili 123d s nekim top opremama, aposlutno pretjeruješ što se tiče razlika između ta dva auta. Imao sam prilike da vozim keca i pežoa. Na ovom forumu je aposlutno poznato koliko nemam ljubavi za francuska auta, ali je meni pežo 308 ljepši od keca barem 10 puta unutra. Kec bez navigacije unutra izgleda barem 10 godina stariji nego što jeste, displej bord kompa je mizerno mali isto kao i displej na radiju. Ja volim da auto ima dobar audio sistem. Zar nije apsurdno da jedan kec koji je nov košta u prosjeku par hiljada eura više od prosječnog pežoa ima audio sistem sa 6 zvučnika, recimo isto kao jedna kia ili hyundai? To su neke sitnice, razlika se recimo osjeti u automatskim mjenjačima i nekim rješenjima koje je bmw prenio sa svojih skupljih modela.

Ali tu onda ne pričamo o autima iste klase, jer dobro opremljen F20 120d sa 185ks dođe bez problema do cifre od 75k km a to je već područje odlično opremljene 508ce.
Znači zaključak priče je da bmw ima ono nešto što ga u tim osnovnim entry modelima minimalno odvaja od auta iste klase, ali što za većinu ljudi nije dovoljna razlika pri izboru i kupovni polovnih auta. Jer na cestama ima puno više Pugova nego kečeva.
I molim te mi reci koji je motor u tvom kecu, i kako ti tačno zadovoljsto nalaziš vozeći to auto, ukoliko si prosječan i normalan vozač, a ne bi ga mogao naći u recimo sličnom autu te klase?
Sad mi je jasno kako je VW prodavao SKodu sa Audijevim znakom.
Odes do Blaupunkta, BOSE-a i slicno, kupis par dobrih pojacala i zvucnika za odredjeni model, varas na softveru, ubacis motor koji djele auta od 20,000km do 80,000km, time ustedis para pa kupis malo bolju plastiku, i to prodas kao premium.
jefferson

#120 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
ado-šampion wrote:

Za početak, u audiju fabrički sistem ima 8 zvučnika. 4 visoka naprijed-nazad, naprijed 17ke u vratima i pozadi 13ke u vratima ili strani, to su neki valjda mid range zvučnici koji imaju dubinu od nekih 70-80hz. Možda i vise ali zvuče više nego odlično obzirom da se radi o pasivnim zvučnicima i osnovnom audio sistemu. Idući bolji audio sistem ima u tabli jedan dodatni visokotonac i vufer u gepeku što je obzirom na veličinu auta odlično odrađeno.
Što se tiče audio sistema u pežou, tjeraš me da ti kažem da lažeš. Serijski audio sistem im zvuči sasvim solidno, upgrejdovani je JBL i on ne zvuči kao BOSE ili harmann kardon ali nije daleko.
Drago mi je da se razumiješ u akustiku, ja se ne razumijem. Ali sam imao prilike da slušam razne fabričke sisteme. Od jbla i bose-a, do harmanna, lexicona, mark levinsona, pa do B&O, burmeistera. I nigdje al nigdje nisam vidio par trosistemskih zvučnika i vufer :)
Audi stavlja 18 zvučnika u osmicu, volvo čak 21 u xc ako se dobro sjećam, mercedes i lexus također. Tvoja priča i rezon ima logike ako auto posmatraš kao četvrtastu kutiju, pa vufer staviš u čošak a kickere rasporediš okolo zbog surrounda, al obzirom da nije tako, ta priča ne pije vode :)

Nisam izbjegao priču o četvorci i 508, nego si to ciljano pitao ne bi li isprovocirao neki odgovor za koji bi se mogao uhvatiti, zato nisam odgovorio. Nemam mišljenje o usporedbi, jer nisam uzeo golog audija niti bi uzeo ikad golo auto.
Ako se sjećaš nekih drugih rasprava, ja sam uvijek zagovarao manje auto s boljom opremom i motorom nego veće auto sa slabijom opremom i motorom. Tako da ti je tu odgovor. Ako bih ciljao audija, a ne bih imao para za model koji hoću, kupio bi odlično opremljenu trojku.
Mada nemam ništa ni protiv 508 ali to nije nikad bilo auto koji mi se posebno svidjalo.

I slažem se da je zadovoljstvo subjektivan dojam, samo puno je veća razlika između 3.0 motora i 2.0 motora u usporedbi pezo audi, nego razlika izmedju 116d i 1.6hdi. Tako kaže i papir i testovi i zdrav razum, tako da je tvoje polupitanje u ovom slučaju malo i dječije.
Pokušavaš iskrivljenim činjenica da navučeš vodu na svoj mlin :
)
S tim sto auto cini jos nekih brdo stvari kao sto je polozaj motora, raspored tezine i slicno.
Ja sam ovdje prije nekoliko sedmica postavio video izmedju BMW-a 235i i Mercedes CLA AMG sa AWD pogonom. Iako je Mercedes jaci, pogon na sva 4 tocka, duplo kvacilo, na kraju je bio samo par stotinki brzi na stazi, dok je subjektivni dojam katastrofa.
Problem u ovoj prici je sto su za nas 116d i 308 1.6 dugrocno rjesenje za ljude, porodicna auta koja su vez izrabljena. Proizvodjaci neprave auta za BH trziste, nego razvijana trzista, gdje ljudi kupuju automobile iz drugih pobuda.
Kada bi nekom prijatelju rpredlozio auto, to bi uvijek bio 308 naspram 116d. Ja licno ne bi ni pogledao 308 pored 116d.
ado-šampion

#121 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

emko1234 wrote: I slažem se da je zadovoljstvo subjektivan dojam, samo puno je veća razlika između 3.0 motora i 2.0 motora u usporedbi pezo audi, nego razlika izmedju 116d i 1.6hdi. Tako kaže i papir i testovi i zdrav razum, tako da je tvoje polupitanje u ovom slučaju malo i dječije.
Pokušavaš iskrivljenim činjenica da navučeš vodu na svoj mlin :)
Sto znaci ako se 508 tebi nikad nije svidjao, meni 308 sigurno jeste? :-) A4 za 27 k nije bas go, ali eto da ne idemo dalje. Nisam ja nista provocirao, nego sam postavio analogiju tvom pitanju, a "provokacija" je bila u tome sto sam znao da neces reci bolje uzeti Pezo. :-) Evo i ja bih radije A4 osrednje opremljen nego super opremljen Pezo, ali ja se drzim te logike cijelo vrijeme. Zapravo iskren da ti budem ja sam mogao za pare koje sam dao za keca uzeti jednako star, opremljen i jaci 508 (kao i vecinu drugih auta srednje klase), ali nisam jer mi se to auto ne svidja, dzaba da je limuzina 5 metara i da uz nju dodje crnka da te masira. :-)

Sto se tice zvuka, dobro ti baratas tim tvornickim sistemima, ali zaboravljas da postoje i custom-made sistemi. :) Takvi sistemi obicno pobjedjuju na takmicenjima a dosta cesto se sastoje od head unita, procesora zvuka, para trosistemskih komponentnih zvucnika i jednog vufera, naravno aktivni sistem kod kojeg je svaka komponenta ili svaki par u sistemu napajan posebnim pojacalom. I izadju 4-5 puta manje nego tvornicki sistemi koji su jednako kvalitetni. I da, 2 stvari. Prva, muzika se (jos uvijek) slusa stereo. :) Surround je za kino. I druga, Bose i Harman ne idu u istu recenicu. Ako ima najprecijenjenije ime u akustici sto kucnoj, sto auto, to je Bose. Harman Kardon je vec nesto drugo. I u kecu se mogao naruciti njihov sistem s 10 zvucnika uz doplatu 1000 eura. :-)
Pezo za koji ja pricam je osnovna oprema i ima radio cd/mp3, dva zvucnika na instrument tabli i dva u vratima, ti u vratima mislim nisu veci od 13. Ne znam sta ima nazad, ali znam da iznad gepeka nema nista, nisam nesto posebno zagledao. Ono sto znam je da je zvuk nula bodova, basa nema nikako. Bolji bas ima moj Daihatsu s 4 13-ke u vratima. Sto se tice A3, dobar zvuk ima u osnovnoj opremi, slazem se, ali kec ima bolji. Oba imaju cist zvuk za osnovne sisteme, ali keca vadi sto ima vufer pa ima dosta ljepsi i jaci bas. Eto da ne idemo dalje u offtopic.

Za boldirano, i to se slazem, razlika izmedju 3.0 i 2.0 je puno veca nego 1.6 d i 1.6 hdi, samo je i 30 hiljada puno vise od 3-4 hiljade, ako cemo o iskrivljenim cinjenicama. :)

I da dodam, na cestama ima puno vise 308 nego 1xx, tacno ali bosanskim. To je zato sto za pare za koje se kupuje kec ljudi kupuju auto za 5-clanu porodicu i to imucniji, u dosta slucajeva kupuju i novo. U DE se na primjer proda duplo vise keceva nego 308. Samo pogledaj liste prodaje.
madner

#122 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Govoriti o cejfu kod 116d je malo smjesna argumentacija. Mada je fino viditi da marketing ostavlja takav dojam, pa ljudi misle da znacka od 115 ks pravi 150. :D
NediM17

#123 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by NediM17 »

madner wrote:Jah, cak i Dacia moze voziti 160 ako ima dovoljno autoputa da se zalaufa. No samo prava masina moze na nasim cestama preticati bez stresa. Recimo danas sam tako opusteno pretekao kolonu od 12 vozila dok bi sa ovim BMWom morao cekati. :D
Presra ga... Ta Insignija i ne ide nesto impresivno... Ima 160ks i oko 1700kg. Daleko od toga da ide lose, ali da se bez stresa moze preticati kolona od 12 vozila. :-) :lol:
madner

#124 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

1800 :D
ado-šampion

#125 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Zamisli tek kad lika koji testira Porsche-e i Mercedese AMG odusevi 116i. :-D Pa jbt, i za mene kojem je cejf 116d to je karina motor. :D

Zamisli koliko ga je opio marketing. :D Onda pogledaj malo druga auta koja je testirao. Ma cisti marketing. :-)
Post Reply