Crtanje, dizajniranje u islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#101 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by belfy »

KIseljak12 wrote:
belfy wrote:kiseljak, pa tehnickim crtanjem i jesu dosli do prepoznavanja lica na fotografijama i videima. onda mora i ono biti haram ako to isto prepoznaje... i ne samo to, nego i ostalu forenziku... tebi to sve haram? ono - ne valja otkriti pocinioca bez dva muska ili cetiri zenska svjedoka?
Normalno, to su sve novotarije koje nisu postojale u vrijeme Poslanika s.a.v.s. i bez kojih Islam i te kako moze. Pravo je pitanje da li covjek tezi da njegove postupke odobrava masa ili da se trudi da zadovolji Stvoritelja. Ono sto je serijatom propisano je sasvim dovoljno za funkcionisanje drustva.

Edit: I ne, ne moze se reformisati, jer nije iskrivljena vjera (Krscanstvo), niti se moze update-ovati jer nisu Windows (koji je ljudsko djelo) nego savrseni zakon dat od Allaha za sva vremena da bude isti.
znaci islam moze bez prepoznavanja krivaca iako sam kaze da je jagodice prsta prvi pomenuo? ti sada meni kazes da jagodice prsta nisu dokaz u kuranu? ajd ti malo porazmisli o tome...

jako je interesantno da kazes da se ne moze reformisati, iako sa svakim naucnim otkricem pokusavaju da kazu da je vec zapisao u knjizi... zar nisu onda sva otkrica objavljena? znaci, ako sutra otkriju neko novo djelo koje bi se moglo slicno tumaciti u kuranu isto nece biti prilagodjeno istom?
Margita81

#102 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Margita81 »

Porazno. Naslov, tema, ljudi koji u ovome nalaze logiku. Porazno.
:|
KIseljak12

#103 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

belfy wrote:
KIseljak12 wrote:
belfy wrote:kiseljak, pa tehnickim crtanjem i jesu dosli do prepoznavanja lica na fotografijama i videima. onda mora i ono biti haram ako to isto prepoznaje... i ne samo to, nego i ostalu forenziku... tebi to sve haram? ono - ne valja otkriti pocinioca bez dva muska ili cetiri zenska svjedoka?
Normalno, to su sve novotarije koje nisu postojale u vrijeme Poslanika s.a.v.s. i bez kojih Islam i te kako moze. Pravo je pitanje da li covjek tezi da njegove postupke odobrava masa ili da se trudi da zadovolji Stvoritelja. Ono sto je serijatom propisano je sasvim dovoljno za funkcionisanje drustva.

Edit: I ne, ne moze se reformisati, jer nije iskrivljena vjera (Krscanstvo), niti se moze update-ovati jer nisu Windows (koji je ljudsko djelo) nego savrseni zakon dat od Allaha za sva vremena da bude isti.
znaci islam moze bez prepoznavanja krivaca iako sam kaze da je jagodice prsta prvi pomenuo? ti sada meni kazes da jagodice prsta nisu dokaz u kuranu? ajd ti malo porazmisli o tome...

jako je interesantno da kazes da se ne moze reformisati, iako sa svakim naucnim otkricem pokusavaju da kazu da je vec zapisao u knjizi... zar nisu onda sva otkrica objavljena? znaci, ako sutra otkriju neko novo djelo koje bi se moglo slicno tumaciti u kuranu isto nece biti prilagodjeno istom?
A to su dvije razlicite stvari, ja sam mislio na islamske pravne odredbe i krivicni postupak. Druga je skroz prica to da ce sva buduca naucna otkrica biti sadrzana u Kur'anu, ali ljudima nije dato da to razumiju, jos jedan znak Bozije velicine.
belfy

#104 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by belfy »

znaci mislio si da je jedna, pa ces mi objasniti, ali je druga pa... jah... nije nimalo dvolicno. sretno!
KIseljak12

#105 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

belfy wrote:znaci mislio si da je jedna, pa ces mi objasniti, ali je druga pa... jah... nije nimalo dvolicno. sretno!
Ma salim se cijelo vrijeme, pokusavam imitirati logiku vjernika, nisam ti ja od ovog posla :D
KIseljak12

#106 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

@ngel wrote:
irac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjesto
Islamske zemlje jesu zaostale. Cinjenica sto neke imaju naftu pa s njom pokupovase sve zivo je nesto drugo. To i dalje nije znak nezaostalosti nego srece.
Znam dobro za "islamske" izume srednjeg vijeka (vecina izumitelja su se, u strahu od progona, predstavljali muslimanim). Nabroj mi dva izuma koja su nastala u islamskim zemljama u zadnjih 200 godina.
belfy

#107 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by belfy »

lijepo je vidjeti da se neko zajebava oko stava koji je covjeku bitan. ono - bas uljudno.
KIseljak12

#108 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

belfy wrote:lijepo je vidjeti da se neko zajebava oko stava koji je covjeku bitan. ono - bas uljudno.
Ono sto sam mu rekao se ne kosi sa sunitskim ucenjem. Svakako mu je najprecizniji odgovor dao oridjidji, ali se niko ne osvrce na njega, u zaru polemike...
belfy

#109 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by belfy »

sega, jelde...
KIseljak12

#110 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

belfy wrote:sega, jelde...
Normalno da je sega da odrastao covjek vjeruje u bajke, ozivljavanje mrtvaca udaranjem sniclom, razapete ljude koji se ustaju iz groba, mudrace koji 40 godina sjede pod drvetom i slicno
Skream

#111 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Skream »

jel se smije crtat il ne smije?
KIseljak12

#112 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by KIseljak12 »

Skream wrote:jel se smije crtat il ne smije?
Nisu se jos dogovorili, al potrazi u prethodnim postovima, oridjidji je najkonkretnije odgovorio do sad
dustaban

#113 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by dustaban »

Svako normalan u ovakvoj situaciji - razapet izmedju talenta (kojeg mu je valjda bog podario) i religije koja mu taj talent sputava (potvrdjujuci time svoju bezboznost)...ima dvije mogucnosti: da raskine sa religijom ili da raskine sa zivotom!
RNG_25

#114 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by RNG_25 »

dustaban wrote:Svako normalan u ovakvoj situaciji - razapet izmedju talenta (kojeg mu je valjda bog podario) i religije koja mu taj talent sputava (potvrdjujuci time svoju bezboznost)...ima dvije mogucnosti: da raskine sa religijom ili da raskine sa zivotom!
Niko ne može vidjeti izbore koje ne može razumjeti.
skupljac_zeljeza

#115 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by skupljac_zeljeza »

Da ponovim...

Image

Image

Image
@ngel

#116 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by @ngel »

dustaban wrote:Svako normalan u ovakvoj situaciji - razapet izmedju talenta (kojeg mu je valjda bog podario) i religije koja mu taj talent sputava (potvrdjujuci time svoju bezboznost)...ima dvije mogucnosti: da raskine sa religijom ili da raskine sa zivotom!
:-) :-)
Talenat za crtanje se moze usmjeriti u drugom pravcu a da to nije crtanje zivih bica, ako vec govorimo o umjetnosti a ne nekoj potrebi...a govoriti o bezboznosti neke religije samo zato sto ne dozvoljava neke stvari iako nam je sam Bog dao potrebu za tim je teska nebuloza, u vjeri (svakoj) ima nesto sto se zove iskusenje, strpljenje i odricanje
RNG_25

#117 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by RNG_25 »

Uglavnom, većina razumnih ljudi su prevazišli zaostalost pripisivanja božanstva nekoj prirodnoj pojavi ili živom stvorenju. Zabrana crtanja likova, ljudskih ili drugih, je prevaziđena (ako ju je ikada bilo), a i da jeste bila zabranjena - u današnje vrijeme ista nema svoju svrhu, a korist je svakako veća od štete. Moje laičko mišljenje.

Kao što je već neko rekao, a što moje laičko mišljenje nije, zabrana crtanja/dizajniranja u Islamu nije jedinstven stav čak ni uleme. A kako su, u Islamu, stvari u osnovi dozvoljene, nema dokaza za kategoričku zabranu. Nadalje, tvrditi da je nešto zabranjeno (dakle, haram), podrazumijeva i odgovarajuću zakonsku sankciju (kaznu) za prekršioca navedene zabrane. Pa prema tome, treba se kloniti pojma "zabrana" (haram) i radije, ako se već tako želi, upotrebljavati pojam "pokuđeno".

U svakom slučaju, s obzirom na današnje okolnosti, gdje je crtanje/dizajniranje sasvim nužno - ne vidim nikakvu zabranu (koja proističe iz haram djela).

Doduše, kako sam liberalnog uma, ne vidim zabranu (pa ni pokuđenost) u crtanju/dizajniranju ni za svrhe zabave, sve dok se je svjesno da crteži/dizajni nisu stvarani s ciljem i svrhom da se isti obožavaju. Što, u današnjem predominantno krivovjernom i/ili ateističkom mentalitetu, svakako ne može biti ni slučaj, bar ako se zadržimo na Evropi i Sjevernoj Americi - tim bastionima naučnog i racionalnog.

A što se tiče onih koji bi ipak uzeli neki crtež za obožavanje - pa, ti nisi odgovoran za glupost ničiju.
skupljac_zeljeza

#118 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by skupljac_zeljeza »

RNG_25 wrote:Uglavnom, većina razumnih ljudi su prevazišli zaostalost pripisivanja božanstva nekoj prirodnoj pojavi ili živom stvorenju. Zabrana crtanja likova, ljudskih ili drugih, je prevaziđena (ako ju je ikada bilo), a i da jeste bila zabranjena - u današnje vrijeme ista nema svoju svrhu, a korist je svakako veća od štete. Moje laičko mišljenje.
Nije laičko negu upravo u duhu islama. U filmu "Pod zastavom Muhammeda a.s." bila je zabrana prikazivanja likova ashaba dok u snimanju serije o h. Omeru su prikazani svi. Kada ulema ocijeni da je u datom momentu šteta po čovjeka prestala da postoji može da donese odgovarajuću fetvu jer i Idžma i Kijas su izvori islama.
Kroksica

#119 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

@ngel wrote:
Talenat za crtanje se moze usmjeriti u drugom pravcu a da to nije crtanje zivih bica, ako vec govorimo o umjetnosti a ne nekoj potrebi...a govoriti o bezboznosti neke religije samo zato sto ne dozvoljava neke stvari iako nam je sam Bog dao potrebu za tim je teska nebuloza, u vjeri (svakoj) ima nesto sto se zove iskusenje, strpljenje i odricanje
Ne znam jesam li se ikad u zivotu slozila sa Dustabanom, ali ovaj put se slazem 100%. Koja je razlika izmedju slikanja Fikusa i Fikreta? I Fikus je zivi organizam, naravno bez duše ali je i mačka bez duše mada ima oči koje su ogledalo iste. Pogubih se shvatajuci tu vasu logiku.

I ne mogu da vjerujem da poturate talenat pod iskusenje.
Towelie

#120 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

Kroxice, valjda su oci te koje prave razliku i preko njih se "udahnjuje" dusa nacrtanom liku. S druge strane, ako fikusu nacrtamo oci, hoce li se smatrati likom? Evo, ne znam.
@ngel

#121 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by @ngel »

Kroksica wrote:
@ngel wrote:
Ne znam jesam li se ikad u zivotu slozila sa Dustabanom, ali ovaj put se slazem 100%. Koja je razlika izmedju slikanja Fikusa i Fikreta? I Fikus je zivi organizam, naravno bez duše ali je i mačka bez duše mada ima oči koje su ogledalo iste. Pogubih se shvatajuci tu vasu logiku.

I ne mogu da vjerujem da poturate talenat pod iskusenje.
Mozes se ti slagati ili ne slagati, to nikako ne znaci da si na dobrom putu i ispravnom razmisljanju, na sta se hadisi o zabrani tacno odnose i u kojim situacijama tesko je precizno reci, zato i postoji razilazenje. Razlika izmedju Fikreta i Fikusa je sto jedan ima dusu a drugi nema, a macka za razliku od Fikusa ima mozak, sad treba jos definisati sta je dusa i kako je povezana sa mozgom to su vec neka druga pitanja...
I dalje tvrdim da je izjava da se mora raskinuti sa zivotom ili religijom teska nebuloza :-)
Kroksica

#122 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

@ngel wrote: Mozes se ti slagati ili ne slagati, to nikako ne znaci da si na dobrom putu i ispravnom razmisljanju, na sta se hadisi o zabrani tacno odnose i u kojim situacijama tesko je precizno reci, zato i postoji razilazenje. Razlika izmedju Fikreta i Fikusa je sto jedan ima dusu a drugi nema, a macka za razliku od Fikusa ima mozak, sad treba jos definisati sta je dusa i kako je povezana sa mozgom to su vec neka druga pitanja...
I dalje tvrdim da je izjava da se mora raskinuti sa zivotom ili religijom teska nebuloza :-)
Ah, hadisi...
Ima li gdje u Kur'anu zabrana? Ovako ozbiljna zabrana mora biti spomenuta u Kur'anu, ipak, upitanju je udisanje dusa, igranje boga crtanjem i slicno.
Kroksica

#123 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

Towelie wrote:Kroxice, valjda su oci te koje prave razliku i preko njih se "udahnjuje" dusa nacrtanom liku. S druge strane, ako fikusu nacrtamo oci, hoce li se smatrati likom? Evo, ne znam.
:thumbup: Good point.
prenosnik

#124 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by prenosnik »

Towelie wrote:Kroxice, valjda su oci te koje prave razliku i preko njih se "udahnjuje" dusa nacrtanom liku. S druge strane, ako fikusu nacrtamo oci, hoce li se smatrati likom? Evo, ne znam.
a ako fikusu na "mjestu gdje bi se trebale nalaziti oci" nacrtamo suncane naocale, ulema ce se i jos dodatno podijeliti :D
Towelie

#125 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
a ako fikusu na "mjestu gdje bi se trebale nalaziti oci" nacrtamo suncane naocale, ulema ce se i jos dodatno podijeliti :D
Ne verujem, jer nosenje naocara podrazumeva imanje ociju. Pametna je nasa ulema na forumu. :D
Post Reply