Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post Reply
fosna2014

#101 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

Ima li neko (ozbiljan) prijedlog za ime entiteta Republika Srpska?
Martinez_

#102 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Martinez_ »

Da li ime ''Bosna'' ima ikakve veze sa terminom Bošnjaci i treba li ga menjati?
hornet

#103 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

Martinez_ wrote:Da li ime ''Bosna'' ima ikakve veze sa terminom Bošnjaci i treba li ga menjati?
Normalno da ima, u tome i jest prednost Bosnjaka sto se identifikuju sa Bosnom. Ovo drugo pitanje je provokacija.
fosna2014

#104 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

Martinez_ wrote:Da li ime ''Bosna'' ima ikakve veze sa terminom Bošnjaci i treba li ga menjati?
Treba bre da ga menjamo u Bosanci. Ali dok Bosnje skontaju da im se jezik zove Bosanski!
Reisova

#105 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Reisova »

direktni wrote:Prof. dr Suad Kurtćehajić u dijaloškoj emisiji FTV "Pošteno" kod Duške Jurišić, spomenu da će pokrenuti Inicijativu za promjenu naziva entiteta RS, jer je u suprotnosti i sa samim Ustavom RS, jer samim imenom dovodi konstitutivne narode u neravnopravan položaj (Bošnjaci i Hrvati). Inicijativu (tužbu) će uputiti sudu u Strazburu.

USTAV
REPUBLIKE SRPSKE*
I. TEMELJNE ODREDBE
»lanak 1
»lanak 1, koji je zamijenjen Amandmanom XLIV, zamjenjuje se
Amandmanom LXVII, koji glasi: "Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet. Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne,
izvröne i sudske funkcije. Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i
Hercegovini. Srbi, Boönjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, ostali i graðani, ravnopravno i bez diskriminacije sudjeluju u vröenju vlasti u Republici Srpskoj."

Spomenuo je i da bi se entiteti mogli zvati; entitet A i entitet B ili npr. neki broj 1 i 2.

Vaše mišljenje i opravdanost ovakve Inicijative - Tužbe?
Ma meni je inicijativa nidje veze:
1. ovo je više da bi se nešto laprdalo
2. ALija je to potpisao pa nisu ludi da se toga odriču
3. Ko bi ih natjerao ?
4. zašto stalno ulazimo u polemiku nečeg što je nemoguće i bezvezzzee laprdamo ?
hornet

#106 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

fosna2014 wrote:
Treba bre da ga menjamo u Bosanci. Ali dok Bosnje skontaju da im se jezik zove Bosanski!
Ne treba nista mijenjati. Naziv Bosnjak je stariji od naziva Bosanac prema tome ima i vece historijsko utemeljenje. I naravno da se jezik zove bosanski. I vladari su bili bosanski banovi i kraljevi a nazivali su se Bosnjanima, i nisu bili 'bosnjanski'.
fosna2014

#107 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

hornet wrote:
fosna2014 wrote:
Ne treba nista mijenjati. Naziv Bosnjak je stariji od naziva Bosanac prema tome ima i vece historijsko utemeljenje. I naravno da se jezik zove bosanski. I vladari su bili bosanski banovi i kraljevi a nazivali su se Bosnjanima, i nisu bili 'bosnjanski'.
Tacno, tadasnji stanovnici su se zvali Bosnjani, a kako se zovu danasnji stanovnici ove drzave? :bih:
hornet

#108 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

direktni wrote:
fosna2014 wrote:Ima li neko (ozbiljan) prijedlog za ime entiteta Republika Srpska?
Najozbiljnije:
RS - Entitet A
FBiH - Entitet B

Može X,Y;

Može 1, 2

Ukoliko, ovi iz RS ne vide ništa diskriminatorno u nazivu Republika Srpska, neka je preimenuju npr. u Republika Bošnjačka, jedno desteljeće, pa naredno u Republika Hrvatska2, pa opet Republika Srpska :D i tako sve u krug, a da bi se konstitutivni narodi tog entiteta osjećali jednakopravno, kako im je zagarantovano Ustavom BiH i tog entiteta. :D
Moze Republika Srba, Bosnjaka i Hrvata (SBH) a drugi entitet Federacija Bosnjaka, Hrvata i Srba (skraceno u govoru Federacija). To bi bio apsurd, al nema veze, tako nam je sve. Moze i Istocni i Zapadni entitet.
hornet

#109 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

fosna2014 wrote:
hornet wrote:
fosna2014 wrote:
Tacno, tadasnji stanovnici su se zvali Bosnjani, a kako se zovu danasnji stanovnici ove drzave? :bih:
Bosnjani-Bosnjaci-Bosanci, tako ide hronoloski. Meni su sva tri draga, al mi se smuci od dupliranja i podjela na Bosnjake i Bosance. Medjutim ako imamo situaciju da je naziv Bosnjak reafirmisan, i da je ustavna kategorija, to govori u kojem pravcu treba ici. Nek budu sinonimi, sto i historijski jesu. Samo ne podjele.
Martinez_

#110 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Martinez_ »

Dakle Bošnjaci nemaju veze sa Bosnom i zato naziv Bosna nije diskriminatorski prema Srbima i Hrvatima? Ok.
hornet

#111 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

direktni wrote:
hornet wrote:
direktni wrote: Najozbiljnije:
RS - Entitet A
FBiH - Entitet B

Može X,Y;

Može 1, 2

Ukoliko, ovi iz RS ne vide ništa diskriminatorno u nazivu Republika Srpska, neka je preimenuju npr. u Republika Bošnjačka, jedno desteljeće, pa naredno u Republika Hrvatska2, pa opet Republika Srpska :D i tako sve u krug, a da bi se konstitutivni narodi tog entiteta osjećali jednakopravno, kako im je zagarantovano Ustavom BiH i tog entiteta. :D
Moze Republika Srba, Bosnjaka i Hrvata (SBH) a drugi entitet Federacija Bosnjaka, Hrvata i Srba (skraceno u govoru Federacija). To bi bio apsurd, al nema veze, tako nam je sve. Moze i Istocni i Zapadni entitet.
Suština je da se izbaci i riječ REPUBLIKA, a u preostalom entitetu riječ FEDERACIJA.
Nema osnova da se to uradi, jer se ne radi o diskriminaciji.
fosna2014

#112 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

Bravo hornet! Zato bih molio neke forumase da ne izvaljuju budalastinu kao recimo da je Bosanac regionalni naziv, jer to nije.

Usput, bosanski rjecnik poznaje samo jedan naziv za stanovnike Bosne i Hercegovine. :thumbup: :bih:

To su Bosanci (i Hercegovci). :wink:
It_is_a_Leclerc

#113 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by It_is_a_Leclerc »

Otvarati bilo kakve ovako krupne preinake Ustava, u uslovima ekonomskog i socijalnog kraha države, i to sve u inat Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, nije dobro za ovu zemlju.
GeeTnT

#114 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by GeeTnT »

PC mijenjat u Apple...a grb

Image
hornet

#115 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

fosna2014 wrote:Bravo hornet! Zato bih molio neke forumase da ne izvaljuju budalastinu kao recimo da je Bosanac regionalni naziv, jer to nije.

Usput, bosanski rjecnik poznaje samo jedan naziv za stanovnike Bosne i Hercegovine. :thumbup: :bih:

Bosna nije regija, Hercegovina jest. Mi imamo naziv drzave kojem je pridodat naziv regije u sluzbenom nazivu. Znam da ce me sad hercegovci napasti, al to je historijski fakat. Hercegovina nije nikad ni bila drzava, taj prostor je pocetkom 14st. prikljucen Bosni. Ne bi se slozio za rjecnik, ustvari imamo li mi uoste rjecnik bosankog jezika. Bosnjak isto moze biti naziv za stanovnika Bosne. Sta kad bi poceli upotrebljavati taj izraz u sirem znacenju, historijskom.
Last edited by hornet on 04/03/2015 19:59, edited 1 time in total.
fosna2014

#116 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

hornet wrote:
fosna2014 wrote:Bravo hornet! Zato bih molio neke forumase da ne izvaljuju budalastinu kao recimo da je Bosanac regionalni naziv, jer to nije.

Bosna nije regija, Hercegovina jest. Mi imamo naziv drzave kojem je pridodat naziv regije u sluzbenom nazivu. Znam da ce me sad hercegovci napasti, al to je historijski fakat. Hercegovina nije nikad ni bila drzava, taj prostor je pocetkom 14st. prikljucen Bosni.
Zato i moja zagrada. Bravo na argumentima.
zambaklija

#117 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by zambaklija »

direktni wrote:
zambaklija wrote:Republika Bosna jedino pravično rješenje međutim neizvodivo ali napr.Republika Bosna sa 3 Kantona apsolutno realno i izvodivo.
Zašto ne Republika Bosna (nesmeta mi ni RBIH), sa 50ak općina/opština, potpuno decentralizovana, sa poštivanjem svih građanskih i nacionalnih prava zagarantovanih raznim poveljama UN, predstavničkim i domovima naroda.

Administraciju bi nam se svela na minimum i od "Države" bi napravili Državu.
Neće ba rulja bez ministra u komšiluku i kakog para_lemetanca, hoće svako svoju štelu :mrgreen:
zenit dozic

#118 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by zenit dozic »

fosna2014 wrote: Tacno, tadasnji stanovnici su se zvali Bosnjani, a kako se zovu danasnji stanovnici ove drzave? :bih:
OVCE!
fosna2014

#119 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by fosna2014 »

zenit dozic wrote:
fosna2014 wrote: Tacno, tadasnji stanovnici su se zvali Bosnjani, a kako se zovu danasnji stanovnici ove drzave? :bih:
OVCE!
Dobro, mislio sam pored te tacne konstatacije. :D
moa

#120 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by moa »

muzicar_iz_parka wrote:
moa wrote:
Prvo rezulttai ne izlaze za mjesec dana, nema sanse, druga stvar a provjereno je sigurno da se popis stanovnistva sminka, tako da bosnjaka nece sigurno biti 50+, jer bi tada prema utsavu EU, ostala dva naroda bili u manjini, tako da ni to nece proci. Ono sto je trenutno bitno je da se popravi malo ekonomska situacija u drzavi. Da se naprave podsticaji, smanji uvoz iz RS i RH ili barem da se dovede na razuman nivo uvoz/izvoz. Koliko izvezes toliko mozes u uvozit. Podsticati poljoprivredu svim silama i time povecati uposljavanje i domacu proizvodnju. Dogovoriti strateske investicije ne nivou drzave, prebaciti sve na drzavni nivo sto nije ekonomski isplativo na nivou entiteta, vojska, policija, zeljeznice.... odo radit
A gdje to stoji u EU ustavu? :lol:
Izvinjavam se pogrijesio sam, ali zakon koji bi se primjenjuje u eu drzavama a prema kojem mi tezimo je upravo to..
AkHolic

#121 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by AkHolic »

moa wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
moa wrote:
Prvo rezulttai ne izlaze za mjesec dana, nema sanse, druga stvar a provjereno je sigurno da se popis stanovnistva sminka, tako da bosnjaka nece sigurno biti 50+, jer bi tada prema utsavu EU, ostala dva naroda bili u manjini, tako da ni to nece proci. Ono sto je trenutno bitno je da se popravi malo ekonomska situacija u drzavi. Da se naprave podsticaji, smanji uvoz iz RS i RH ili barem da se dovede na razuman nivo uvoz/izvoz. Koliko izvezes toliko mozes u uvozit. Podsticati poljoprivredu svim silama i time povecati uposljavanje i domacu proizvodnju. Dogovoriti strateske investicije ne nivou drzave, prebaciti sve na drzavni nivo sto nije ekonomski isplativo na nivou entiteta, vojska, policija, zeljeznice.... odo radit
A gdje to stoji u EU ustavu? :lol:
Izvinjavam se pogrijesio sam, ali zakon koji bi se primjenjuje u eu drzavama a prema kojem mi tezimo je upravo to..
Trebate biti precizniji ! Na koji zakon točno mislite ?
muzicar_iz_parka

#122 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by muzicar_iz_parka »

moa wrote: Izvinjavam se pogrijesio sam, ali zakon koji bi se primjenjuje u eu drzavama a prema kojem mi tezimo je upravo to..
Konkretno koja EU država ima taj zakon?
stari grad Visegrad

#123 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by stari grad Visegrad »

Jedan Bosnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat, a koji zive u rs, se trebaju dogovoriti koje ime da uzmu.
Po mom misljnju se torovi trebaju ukinuti, nisu nista dobra donjeli. za to su dokaz vase plate. Sto zaradin jedan sluzbenik u rs za mjesec, to zaradi u njemackoj za 3 dana.
OldMayor

#124 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by OldMayor »

hornet wrote:Tako su razmisljali i u Dejtonu, bitno je da stane rat pa ce se sve to kasnije ujediniti, zaboravice se podjele, ekonomija ce integrisati zemlju bla, bla, bla. Kad cete jednom shvatiti da Srbi imaju cilj, a priznanjem RS uradili su vise od pola posla. Znali su dobro i Milosevic, i Karadzic da se priznanjem BiH nece desiti podjela bez pristanka Bosnjaka, ali su isto tako racunali da ce zlocinima i etnickim ciscenjem prvo napraviti ekskluzivni srpski entitet (sto su i uradili), pod dva brutalnim zlocinima tolko ogaditi bilo kakvu ideju zajednickog zivota da druga strana kaze, 'ma nek idu, nema s njima zivota' i sl. I da RS de facto jeste drzava u de facto federalnoj BiH, jer imaju i vise nadleznosti i samostalnosti nego sto imaju drzave clanice u bilo kojoj federalnoj drzavi. Uostalom, po Ustavu imate drzavljanstvo entiteta. Ta prica o nultoj stopi i hljebu je obicna glupost, jer zato sada ako uvedu diferenciranu stopu imacete jeftiniji hljeb (i to neznatno), al ce sve ostalo poskupiti bar 10%, nominalno 5% radi vece stope i sigurno jos toliko radi povecanje cijene energenata, transporta itd, kako vec trgovci to uvijek objasne pa jos i marzu sebi naguraju. BiH i jeste danas labilna, da labilnija ne moze biti upravo radi dva suprostavljena koncepta, jedinstvene BiH sa jedne strane, i podjele BiH sa druge.
Ja i? Jesmo to razvili ekonomiju, jer ti pises kao da jesmo, pa integracija zemlje nije uspjela.

Pa bolan mi imamo najslabije razvijenu ekonomiju u Evropi! Da smo poslije rata krenuli kako treba, danas smo mogli imat plate po 3000 KM i mislis da bi ikoga bolio qrac ko je u vladi, jel sklopljena vlada, ko je ministar ovoga, onoga...ma bi qrac.

Vani gdje sam bio u nekim zemljama, ma bolan ljudi nemaju pojma o politicarima, eventualno znaju za premijera i predsjednika svoje drzave, njihovi dnevnici ne sadrze 99% glavurdi politicara kao nasi. Ne zamaraju se tim glupostima, a zasto bi? Imaju dobre plate, odrade svoje, odu napiju se, provedu, malo prosetaju, pa malo na odmor i laganica... A nama zivot prodje u formiranju silnih vlada, svaki put isto. Kod nas dijete od 13 godina zna nabrojati sigurno 15 poilticara, to nije normalno.

A BiH nije labilna i pusti se te dodikove price. Cuj labilna, BiH je suverena i nezavisna zemlja (neki dan bio dan nezavisnosti), MEĐUNARODNO priznata. O toj ugrozenosti svi laprdaju 20 godina pa nikom nista.

Sto se tice PDV-a znam jbg, trgovci ce to iskoristiti, ali kako ne kotnas da nekog penzionera boli briga ba sto ce flasa vina poskupit? Njemu je bitno da hljeb, hrana pojeftini za 20% i ne samo njega nego vecinu stanovnistva. A da se to mora nadomjesiti povecanjem cijena ostalog luskuza, pa neka, tako je u svim normalnim zemljama (fyi koliko znam samo Danska ima jos jedinstvenu stopu PDV-a, gdje su Danci gdje smo mi - toliko o tome).
Mister Yes

#125 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Republika Srpska je odličan naziv za manji entitet jer precizno i nedvosmisleno objašnjava o kakvom se entitetu radi i to u potpunosti odgovara realnosti. Taj naziv potpuno odgovora svojoj svrsi, načinu nastanka i željama većine stanovnika koji tu žive.

Sama tema je besmislena kao i sve ostalo što pokreće nesretni profesor. Svi građani Hrvatske su isto ravnopravni iako nisu svi etnički Hrvati. Većinski narod određuje ime u velikom broju slučajeva i to je tako normalno.
Post Reply