Nacionalna tekstura lica
- sinuhe
#101 Re: Nacionalna tekstura lica
Većina ljudi ne zna kako im se prababa zvala a da poznaju rodovske migracije. 
-
TheMule
#102 Re: Nacionalna tekstura lica
hAZNADAR wrote:"Tekstura lica" je posudjeno od Ante iz Mostara o kojem vec ima tema na politici - mentalne barijere u Mostaru.
Ili da nazovem antropoloski izgled nasih nacija po regijama.
Spomenuti Ante iz zapadnog Mostara je ispljuvan po portalima i prozvan pomalo neopravdano. Prvo sto nije sam po sebi neki patoloski negativac i samo je dio jednog standarda drustva u kojem je odrastao i zivi. A drugo i sto je najbitnije - ipak je moguce po izgledu pogoditi kod nas nacionalnost. Razlog tomu nije nikakav rasizam i sl. vec specificne historijske okolnosti u regijama gdje su neke nacije zadrzale ili objedinile specifican izgled. Koji nije pravilo jer uvijek ima izuzetaka, ali vecinski je naslijedjen slican look. Tako da sam i ja u vecini slucajeva uvijek mogao pogoditi koje je nacije neko kome neznam ime. Za pojedine regije je tesko utvrditi jer se radi o dinamicnim regijama u historiji gdje je bilo migracija, mijesanja,. poput velikog dijela Bosanske Krajine i zapadne Hercegovine. Medjutim, neke regije su bile postedjene toga i tu se putem zenidbenih veza samo sa svojima kroz vijekova zadrzao odredjeni izgled.
Vezano za Mostar i pricu o Anti - tu sam i ja primijeto da je vecina sa istocne strane ipak tamnija negoli sa zapadne i ima uze lice. Razlog tomu je sto je zapadni Mostar vise primio doseljenika negoli istocna strana gdje je vecina bosnjackih familija ipak tu generacijama - poput enklave.
Hrvati zapadne Hercegovine mi opcenito izgledaju kao najkorpulentniji u BiH, vecinski su tamnoputi i krupni. Razlog korpulentnosti je mozda najvise u biologiji i vecem udjelu Kalcjuma u vodi i hrani sto je kroz vjekove i vjekove rezultiralo mozda jacim i vecim kosturom iz uz to i sve ostalo. Slicno je i sa Bosnjacima, ali je kod Bosnjaka vjerovatno bilo manje zenidbenih veza na sirokom podrucju - jer se vecina zenila u okviru jednog grada i time dala veca sansa da se jedan izgled sacuva.
Ubjedljivo najsvjetliji su Bosnjaci istocne Bosne. Ne samo u odnosu sa drugim nacijama - vec i u okviru bosnjackog korpusa gdje se isticu svijetlijom puti, svjetlijom kosom i ocima. Prije rata kada je regija bila mijesana - je bilo moguce pogoditi sta je ko po izgledu sa visokim procentom. Razlog tome su zenidbene veze kroz vijekove gdje se zenilo u okviru svojih i sto je predio bio postedjen vecih migracija i doseljavanja. Tu se najvise zadrzao slavenski antgropoloski tip a citao sam da su du doseljavani i njemacki rudari Sasi koji su se poslije asimilirali.[/b]
Bez daljih objasnjavanja zasto - po mojoj licnoj procjeni rekao bih da su:
Hrvati srednje Bosne svjetliji od Bosnjaka i Srba,
Srbi Sarajeva i regije korpulentniji i tamniji, velikih glava i spicastih noseva,
Bosnjaci Bijeljine i Semberije opcenito tamniji,
U Banjaluci gdje sam odrastao sam pred rat znao pogoditi - Bosnjaci su visi i mrsaviji a posebno stariji imaju pergamentnu boju lica, - izgled slican Tunji Filipovicu i rahmetli glumcu Zaimu Muzaferiji. Zelena boja ociju je bila najcesca u par naselja sa muslimanskom vecinom i veci nos, dok je kod Srba i Hrvata preovladavalo siroko lice i zdepasta gradja.
Unsko sanski kanton je historijski gledano podrucje sa najvecim procentom doseljavanja, mijesanja, promjena vjere, kretanja stanovnistva,.. opcenito najdinamicniji dio,.. i tu je tesko pogoditi sta je ko jer su svi slicni,.. ali istovremneo moram priznati da su ljudi iz tih krajeva nekako bar meni najljepsi po izgledu, stasu i drzanju.
Tako da se ipak mora priznati da postoji tu i tamo odredjena "tekstura lica" i boja,.. koja nas za nijanse razlikuje a vjerujem da je vecina isto cesto pogodila sta je ko - pa da cujem i druga iskustva. Naravno ima uvijek izuzetaka i drugih primjera tako da postiranje slika nekog drugacijeg primjera iz nabrojanog ne dokazuje puno. Samo bez prozivki o fasizmu, rasizmu, nacizmu,.. molim.
Nije ovo tacno. Ja sam iz istocne Bosne, i jesmo plavi dosta nas, ali nije to zbog nekog mjesanja izmedju sebe odkut ti to?
- alijagoro
#103 Re: Nacionalna tekstura lica
Nije bas vezano za temu,ali me oduvijek zanimalo zasto su kod nas ljudi davno(ili je tako bilo svugdje) zivjeli u brdima,planinama.
Jesu li oni uglavnom bjezali od osvajaca ili su se slucajno tu nastanili.
- Mali_Vuk
#104 Re: Nacionalna tekstura lica
Čudni neki vjetrovi zapuhali. I svakakvih nam bolešćina donijeli.JThomas wrote:prvo je bilo ograničenje biračkog prava samo na "pametne", nastavlja se sa ovim, a sutra ko zna šta. ja tu vidim jedan obrazac koji mi se nimalo ne sviđa i koji ne ukazuje na dobre namjere.Mali_Vuk wrote:Mada znam da kolega Haznadar nije imao loše namjere kad je otvorio temu, ipak mi se ne čini opravdanom.
Takva teorija može samo poslužiti poremećenim šovinistima da trkeljaju nebuloze tipa: Bošnjaci/Srbi/Hrvati su ljepši i zgodniji od Bošnjaka/Srba/Hrvata. I tako te mantre kojima su skloni pomenuti kompleksaši.
- SmokingMan
#105 Re: Nacionalna tekstura lica
Kod mene važi samo pravilo dobar ili zao,trećeg nema.Samo imam reći da je moja daidžinca koja je pravoslavne ispovjesti 100% bolja osoba od većine ostale bliže i dalje familije koji sebe smatraju velikim bošnjacima i muslimanima,ali njihova djela uglavnom govore o njima samima.Klasifikacija ljudi na osnovu njihovog izgleda,boji kože je jedna velika besmislica rasprostranjena među neukima.
Last edited by SmokingMan on 23/02/2015 18:48, edited 1 time in total.
-
TheMule
#106 Re: Nacionalna tekstura lica
Morali smo ici gdje ima pitke vode i obradjive zemlje, ali i livada za stoku.alijagoro wrote:Nije bas vezano za temu,ali me oduvijek zanimalo zasto su kod nas ljudi davno(ili je tako bilo svugdje) zivjeli u brdima,planinama.
-
razonoda
#107 Re: Nacionalna tekstura lica
Imas li inf.zasto je taj dio --svjetlije puti.TheMule wrote:Morali smo ici gdje ima pitke vode i obradjive zemlje, ali i livada za stoku.alijagoro wrote:Nije bas vezano za temu,ali me oduvijek zanimalo zasto su kod nas ljudi davno(ili je tako bilo svugdje) zivjeli u brdima,planinama.
-
TheMule
#108 Re: Nacionalna tekstura lica
Ne znam, ali nije ovo medjusobna zenidba sto je gore napisano. Uvijek se udavalo u druga sela. A sto se tice svijetle puti, reko bi da je maksimum 30% svijetle puti, nije to skandinavija, ali svijetlije je od drugih dijelova BiH.razonoda wrote:Imas li inf.zasto je taj dio --svjetlije puti.TheMule wrote:Morali smo ici gdje ima pitke vode i obradjive zemlje, ali i livada za stoku.alijagoro wrote:Nije bas vezano za temu,ali me oduvijek zanimalo zasto su kod nas ljudi davno(ili je tako bilo svugdje) zivjeli u brdima,planinama.
-
TheMule
#110 Re: Nacionalna tekstura lica
Nema na cemu
Samo sam zaboravio da dodam da je plavi gen recesivan, tj. dosta ovih sto su tamni imaju sansu da im djeca budu plava; samo neki su ono bas crni da nemaju nikakve sanse. To sto su ovi iz istocnog Mostara malo tamniji ne znaci da ce tako i ostati, i vice-versa za ove is zapadnog.
Samo sam zaboravio da dodam da je plavi gen recesivan, tj. dosta ovih sto su tamni imaju sansu da im djeca budu plava; samo neki su ono bas crni da nemaju nikakve sanse. To sto su ovi iz istocnog Mostara malo tamniji ne znaci da ce tako i ostati, i vice-versa za ove is zapadnog.
- SaraFina
#111 Re: Nacionalna tekstura lica
Ova tema je
Hvala Bogu pa ne pišemo na njemačkom ili engleskom. Slucajni posjetioci ovog portala ostali bi u šoku
Zanima me šta je s mješanim?
Pokupili smo od svih najbolje?
Hvala Bogu pa ne pišemo na njemačkom ili engleskom. Slucajni posjetioci ovog portala ostali bi u šoku
Last edited by SaraFina on 23/02/2015 19:19, edited 1 time in total.
-
razonoda
#112 Re: Nacionalna tekstura lica
SaraFina wrote:Ova tema je![]()
- SaraFina
#113 Re: Nacionalna tekstura lica
razonoda wrote:SaraFina wrote:Ova tema je![]()
Hvala Bogu pa ne pišemo na njemačkom ili engleskom. Slucajni posjetioci ovog portala ostali bi u šokuzasto?Ko zivi vani, interesntno je kako bas po tex.lica --prepoznajemo nase.
Ja sam dijelom Hrvatica. Bi li mogao odrediti takvo što ??? I na osnovu čega?
Mislim sve sam najbolje pokupila sa obje strane
-
chupacabra
#114 Re: Nacionalna tekstura lica
To je subjektivna stvar, jer zavisi kako se tvoj fizicki izgled, ali i oblacenje, uklapa u sredinu. Ako si naprimjer plavokosi i plavooki Mustafa iz Visokog, tesko ce te iko na prvi pogled prepoznati kao "njegovog". Isto je sa tamnoputim Antom iz Busovace. Osoba ce mozda primijetiti da se po izgledu ne uklapas u sredinu, ali ne moze nikad pogoditi kojoj etnickoj skupini u BiH pripadas (ustvari moze jer je sansa 2/3 jer si vec eliminisan kao treci to jest "njihov"), Izuzetak je ako imas jasno definisanu odjecu odredjene etnije (kapa francuzica, sajkaca, krst oko vrata itd). Ovo govorim o etnickim skupinama koje nose zajednicke gene. Naravno da ce se Svedjanin i Grk prepoznati kao razliciti, jer im skup gena za fizicki izgled kao i geografska daljina definisu karakteristike. To je isti razlog zbog kojeg ces recimo teze razlikovati Danca i Norvezanina, ili Nijemca sa sjevera Njemacke i Holandjanina.dudlov wrote:Mene je jedna starija žena detektovala po faci. Bilo je to početkom rata, tj. odem ja da vidim prijatelja i tako sjeli nas dvojica ispred kuće da kafenišemo, kad njegova gazdarica siđe da vidi s kim njen podstanar kafu pije te reče, nakon mjerkanja, ovaj nije naš, jer joj je moje lice bilo pokazatelj. Utrefila jeste, ali do pola,tj. ako nije naš, koji je od dva preostala.
Ovdje neko spomenu svijetli ten naroda Istocne Bosne. Moj dobar kolega je iz Gorazda, i to starosjedioc i to ne zna ni on vise koliko generacija. Mama mu visoka plavusa, a on je visok, tamne koze, crne kose, dugog nosa. Na prvi pogled vise lici na Portorikanca nego Bosnjaka iz Gorazda. I hiljadu puta mu se desilo da ga nasi ljudi na prvi pogled ignorisu jer ga ne mogu prepoznati kao "svog" ali mu pridje neki Meksikanac, Arap ili Portorikanac da se pozdravi na svom jeziku.
- Danguba
#115 Re: Nacionalna tekstura lica
previse si rekla o sebi...SaraFina wrote: Ja sam dijelom Hrvatica. Bi li mogao odrediti takvo što ??? I na osnovu čega?
Mislim sve sam najbolje pokupila sa obje strane

...jos samo reci da nisi ovo ti...
- Mali_Vuk
#116 Re: Nacionalna tekstura lica
Ovi iz mješanih brakova se najlakše prepoznaju. Čim vidiš da je kod nekoga desno oko krupnije od lijevog, a brada malo našpicena, odmah znaš da je mješanacSaraFina wrote:Ova tema je![]()
- SaraFina
#117 Re: Nacionalna tekstura lica
Mali_Vuk wrote:Ovi iz mješanih brakova se najlakše prepoznaju. Čim vidiš da je kod nekoga desno oko krupnije od lijevog, a brada malo našpicena, odmah znaš da je mješanacSaraFina wrote:Ova tema je![]()
Nemoj da lijepim atribute !!!!
@ Danguba, nisam! Ali..
- Cherry-Cherry
#118 Re: Nacionalna tekstura lica
Evo ja izgledam, kao da su me deportovali iz Rusije ili Poljske. Šta kažu naši forumski stručnjaci, šta sam ja? 
- Vitezanin
#119 Re: Nacionalna tekstura lica
Mi smo po teksturi lica i stanju mozga fucking primitivci iz 15. stoljeća i to je naš faktor ujedinjenja. Tu smo isti što je vidljivo na svakom forumu.
- Danguba
#120 Re: Nacionalna tekstura lica
bas tako. mi trazimo po cemu se razlikujemo umjesto da trazimo po cemu smo isti, sta nam je zajednicko i oko cega bi se trebali slagati pa i ujedinjavati.Vitezanin wrote:Mi smo po teksturi lica i stanju mozga fucking primitivci iz 15. stoljeća i to je naš faktor ujedinjenja. Tu smo isti što je vidljivo na svakom forumu.
-
Zastozato
#121 Re: Nacionalna tekstura lica
Moram se sloziti sa postavljacem teme jer u mojoj porodici imam osobe koje apsolutno uvijek prepoznaju kojem narodu neko pripada. Ne znam zasto covjeka bez veze napadate. Sto se tice istocne Bosne, pravoslavno stanovnistvo je tu pocelo doseljavati tek pocetkom 19-og stoljeca, tako da tu ne mozemo bas pricati o nekim slicnostima izmedju Bosnjaka i Srba. Bosnjaci su uglavnom svjetliji, naravno nisu svi, pa otud i onaj nadimak Svedjani. Sto se tice gradje, nisam primjetio neku veliku razliku u visini, osim sto su upravo "Svedjani", a pogotovo Hercegovci visi u prosjeku od ostalih u Bosni, bez obzira kojem narodu pripadali.
- shady
#122 Re: Nacionalna tekstura lica
Znaci djevojke ako hocete da ustedite na solariju, predjete na Bosnjastvo/Islam, ako vam je pak plasticna operacija preskupa, prelaskom na Pravoslavlje i u redove Srpskog naroda, dobijate vece grudi, a ako vam slucajno treba plava kosa i krsniji izgled, imate Hrvatsku naciju i Katolicku vjeru...a ako imate imalo mozga cijela ova tema ce vam bit komicna ko meni
Razlika ima, kako regionalnih, nacionalnih...u izgledu, ali nisu iskljucive, npr imam prijatelja iz Mostara koji dosta lici na Antu, po teksturi lica, a sa istocne strane.
Da je u ozbiljnijem/naucnom okruzenju, mozda bi i bila interesantna tema, ovako samo sirimo nacionalnu mrznju.
Razlika ima, kako regionalnih, nacionalnih...u izgledu, ali nisu iskljucive, npr imam prijatelja iz Mostara koji dosta lici na Antu, po teksturi lica, a sa istocne strane.
Da je u ozbiljnijem/naucnom okruzenju, mozda bi i bila interesantna tema, ovako samo sirimo nacionalnu mrznju.
- Cherry-Cherry
#123 Re: Nacionalna tekstura lica
Ili je možda taj nadimak ironičan zbog životnog standarda Istočne Bosne i Švedske.Bosnjaci su uglavnom svjetliji, naravno nisu svi, pa otud i onaj nadimak Svedjani.
- ExNihilo
#124 Re: Nacionalna tekstura lica
Al' frajer se baš potrudio da elaborira ovo. 
-
almir90
#125 Re: Nacionalna tekstura lica
Ne znam kako uspijevate po izgledu prepoznati, ja mogu po govoru, i to samo Hrvate, Srbe ne, Srbijance da.
Nego, hebeš to, upoznao davno se sa nekim Beograđankama na ekskurziji, uh što su one fajne pravo, ove naše im nisu ni do koljena bile. Sve zgodne i lijepe.
Nego, hebeš to, upoznao davno se sa nekim Beograđankama na ekskurziji, uh što su one fajne pravo, ove naše im nisu ni do koljena bile. Sve zgodne i lijepe.