Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
-
AkHolic
#101 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Najbolje će se pobjediti ekstremizam kod Bošnjaka tako što se će podjeliti FBiH na dva eniteta i time eliminarati generator nesporazuma.
- Stjui
#102 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
niko ne smije da dijeli moju domovinu,"federaciju" bih!AkHolic wrote:Najbolje će se pobjediti ekstremizam kod Bošnjaka tako što se će podjeliti FBiH na dva eniteta i time eliminarati generator nesporazuma.
- Ali Kemal
#103 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
"Treci" bi rjesio mnogo problema, pa i problem ekstremizma, koji je u osnovi samo sredstvo u borbi za unitarnu Bosnu, pokretu koji je najveca prijetnja dugorocnom opstanku BiH. Oformljavanjem Treceg bi se konacno srusili ti besmisleni snovi da Bosnjaci poslije 50+% treba da vladaju Bosnom i da imaju veca prava od drugih naroda, na osnovu svoje brojnosti.
Time bi se konacno krenulo sa mrtve tacke u neku bolju buducnost.
- Skijaš
#104 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Treći je sam po sebi problem i jedan od razloga zbog kojih ovakve teme uopšte postojeAli Kemal wrote:"Treci" bi rjesio mnogo problema
-
pathyeshme
#105 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Svaki ekstremizam treba da pobijedi policija. Ekstremizam kod Bošnjaka nije ništa veći od ekstremizma preostala dva naroda. Samo što nas mediji ne obasipaju ekstremizmom ostalih naroda koliko ekstremizmom Bošnjaka. I to pro-bošnjački mediji, tipa avaz, kojeg ovom prilikom nataknem na karu, i njega i Fahru.
A i pokretača ove teme je pojela zapadna propaganda.
A i pokretača ove teme je pojela zapadna propaganda.
- tandmand
#106 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Na ovoj temi, @skijas je opcenito neshvacen. Valjda zato sto se ljudi prvo vode naslovom teme ali ne i uvodnim postom, iako je covjek fino napisao da su uzroci radikalizacije medju Bosnjacima etnicka podjela BiH i getoizacija. Misao vodilja je ta, da treba ukloniti uzroke radikalizacije a ne uklanjati simptome kako su neki to pojmili.
- tandmand
#107 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Treci bi mozda rijesio neke ali sama ideja implicira nove probleme:Ali Kemal wrote:"Treci" bi rjesio mnogo problema, pa i problem ekstremizma, koji je u osnovi samo sredstvo u borbi za unitarnu Bosnu, pokretu koji je najveca prijetnja dugorocnom opstanku BiH. Oformljavanjem Treceg bi se konacno srusili ti besmisleni snovi da Bosnjaci poslije 50+% treba da vladaju Bosnom i da imaju veca prava od drugih naroda, na osnovu svoje brojnosti.
- Granice buducih entiteta
- Posljedicno, sigurni raspad BiH nakon uspostave Treceg, koji bi inicirali Bosnjaci zarad formiranja nacionalne drzave
- Polozaj manjina u novonastalim entitetima/drzavama
- Ali Kemal
#108 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Granice su uvijek problem, ali se na kraju to rijesi, kao sto se rijesilo u Dejtonu.tandmand wrote:Treci bi mozda rijesio neke ali sama ideja implicira nove probleme:Ali Kemal wrote:"Treci" bi rjesio mnogo problema, pa i problem ekstremizma, koji je u osnovi samo sredstvo u borbi za unitarnu Bosnu, pokretu koji je najveca prijetnja dugorocnom opstanku BiH. Oformljavanjem Treceg bi se konacno srusili ti besmisleni snovi da Bosnjaci poslije 50+% treba da vladaju Bosnom i da imaju veca prava od drugih naroda, na osnovu svoje brojnosti.
Ako je to volja zainteresovanih strana, ne vidim problem u tome, da se udruze ljudi sa istim interesima, prema nasilnom udruzivanju ljudi sa razlicitim interesima i vjecno nestabilnoj drzavi.tandmand wrote:- Posljedicno, sigurni raspad BiH nakon uspostave Treceg, koji bi inicirali Bosnjaci zarad formiranja nacionalne drzave
Ovo pitanje bi trebalo posebno da se raspravlja. Zasto se uopce postavlja jedno ovakvo pitanje?tandmand wrote:- Polozaj manjina u novonastalim entitetima/drzavama
Da li to pokazuje koliko je niska civilizacijska razina u BiH, da se podrazumijeva da se manjine gaze, sto znaci da i sada manjine u bilo kom okruzenju su donje.
Da li na nivou grada, sela, kantona, entiteta, ako si manjina u podredjenom si polozaju.
Zasto niko ne radi na to da se manjinama mora obezbjediti 100%-na zastita od bilo kakve diskriminacije u bilo kom obliku, kao sto je bilo nekada u SFRJ?
-
KingdomBosnia
#109 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Imas dva naroda u BiH koji zele da je podijele i imas bosnjake koji se zalazu za jedinstvenu BiH i pitas kako pobjediti taj ekstremizam?
Kad gospoda iz Rs-a i Hercegovine pocne da shvata da je ovo Bosna i Hercegovina a ne Srbija i Hrvatska mnogo lakse ce za sve biti.
Dobrodosli su svi u BiH ali neka se ponasaju kako treba.
Kad gospoda iz Rs-a i Hercegovine pocne da shvata da je ovo Bosna i Hercegovina a ne Srbija i Hrvatska mnogo lakse ce za sve biti.
-
Trebam te
#110 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
KingdomBosnia wrote:Imas dva naroda u BiH koji zele da je podijele i imas bosnjake koji se zalazu za jedinstvenu BiH i pitas kako pobjediti taj ekstremizam?
Tako je
- tandmand
#111 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Bosnjaci bi u slucaju raspada BiH trebali imati teritoriju velicine Slovenije, jer su ta dva naroda po brojnosti otprilike jednaka - 2 miliona.Ali Kemal wrote:Granice su uvijek problem, ali se na kraju to rijesi, kao sto se rijesilo u Dejtonu.tandmand wrote: Treci bi mozda rijesio neke ali sama ideja implicira nove probleme:
Dakle, povrsina Slovenije je 39,6% od povrsine BiH i to je najmanji udio koji bi trebao pripasti Bosnjacima.
Bosnjacima nesto veca teritorija a separatistima pravo na otcjepljenje.
Treci entitet je prelazno rjesenje disolucije BiH na koji Bosnjaci nikada pristati nece, ali bi na "Sloveniju" vjerujem mnogi pristali kao nacin da se raskinu Dejtonski lanci.
-
daddy-kool
#112 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Kao što reče kolega @palermo zaista dobra tema ali si je zakucao već u prvom postu.Skijaš wrote: Ako nam je zaista cilj moderno i sekularno društvo, potreban je potpuno drugačiji pristup, potrebna je dosljedna odbrana multietničkih vrijednosti na teritoriji čitave BiH, potrebno je braniti i srpski, i bošnjački, i hrvatski identitet svakog komada naše zajedničke zemlje. Nastaviti sa promovisanjem etnoteritorijalizacije, koju je ipak nemoguće dogovoriti, znači dodatno prolongirati atmosferu straha i nepovjerenja, a upravo su to uslovi koji pogoduju širenju ekstremizma.
Danas kada čitamo o problemima sa vjerskim ekstremizmom u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, svi ozbiljni analitičari problem vide u manjku integracije, u nevidljivim zidovima i torovima a rješenja redovno pronalaze u eliminaciji tih zidova. U tom je kontekstu vrhunac idiotizma Bošnjacima niz grlo gurati etnoteritorijalizaciju kao rješenje, a čuditi se klizanju u radikalizam. Tu prostora za čuđenje nema. Uostalom, direktor CIA-e do gorespomenute procjene nije došao jučer nego prije dvadeset i kusur godina.
- shibonja
#113 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Extremista sam priznajem!
Pomozite mi da prevazidjem ovu krizu,please help meeeee
- zgembomaratonac
#114 Re: Kako pobjediti ekstremizam među Bošnjacima
Prvi (obavezni) korak ti je Čvarčijada: http://www.prijedordanas.com/?p=12327shibonja wrote:Extremista sam priznajem!
„Prijavom na ovo takmičenje želio sam da pokažem nekim pojedinim ljudima da drukčije razmišljaju o nama muslimanima, da mi nismo Turci!
„Želio sam samo učestvovati i bio sam iznenađen drugim mjestom. Mislim da mi je falilo nekih šest sekundi. Od nagrada sam izabrao komušu, jer u našem narodu, pogotovo danas u ekonomskoj krizi, mislim da je ovo jedna simbolična nagrada i da ću ja ovo čuvati dugo dugo vremena kao simbol našeg naroda u 21. vijeku“, dodao je Emir Hodžić.

Drugi korak:

Treći korak:

Nakon Mirsada i Emira iz Prijedora koji su se proslavili u jedenju čvaraka dobili smo Rasima Avdića iz sela Svjetlića kod Doboja. Rasim Avdić se nedavno oženio Srpkinjom i odmah je na svom Facebook profilu počeo postavljati fotografije na kojima je u četničkoj uniformi. Rasim se hvali da mu je idol Draža Mihailović.
http://saff.ba/dobojliji-rasimu-avdicu- ... NPV8SwtFjp
Sretno!