Islam i Sveto Trojstvo
-
mehanika
#101 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Da se vratimo izvornom pitanju "Zanima me zašto su muslimani tako kritični prema trojstvenom poimanju Boga i zašto odbijaju u startu takav koncept? Mnogi muslimani žive u uvjerenju da su kršćani pagani, mnogobošci i sl. jer vjeruju u 3 boga."
Odgovor:
Sura 5. Al-Maidah (Trpeza)
72. Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!”A Mesih je govorio: “O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći. #
73. Nevjernici su oni koji govore: “Allah je jedan od trojice!” A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane. #
74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je. #
75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici ...
Odgovor:
Sura 5. Al-Maidah (Trpeza)
72. Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!”A Mesih je govorio: “O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći. #
73. Nevjernici su oni koji govore: “Allah je jedan od trojice!” A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane. #
74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je. #
75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici ...
Last edited by mehanika on 09/09/2014 19:54, edited 3 times in total.
- zlokruhovic
#102 Re: Islam i Sveto Trojstvo
A jel tako?? , e onda nemoj više ići u crkvu jer ona počiva na tradiciji koja nema prekida(čist kontinuitet) od apostola Pavla do današnjeg Franje , znači kad izbaciš sve one mrtve pape zlikovce iz kripti , i sve one svece koji su postali sveci na tuđoj krvi van i javno ih spališ onda će biti sve OK što se tiče hrišćanskog nauka , jer pokajanje je jedna od osnovnih hrišćanskih nauka a pokajanja bez dela nema.Dodjite-k-meni wrote:Tipično prizemljarski poistovjećuješ barbarizam srednjovjekovne Crkve sa naukom kršćanstva. Paljenje vještica je praznovjerje i zločin koji nema veze sa kršćanskim naukom i nema nikakve doktrinalne podloge. Kršćanstvo je nešto mnogo više od takvih shvaćanja i mnogo više uopće od ljudskih načina operiranja i razmišljanja.zlokruhovic wrote:
Kako je lako nanjušiti vas lukave i pogane latine , em što ste kvarni sa ovakvim pričama kao i svi hrišćani , nego vam se zalepe uvek slični vama kao ovaj što ima pogan jezik , pa vas ne može čovek razlikovati i definitvno pripadate tom istom bogu.
Kad vidim da neko iz hrišćanske vizure prigovara islamu i muslimanima po pitanju varvarstva dođe mi da rigam , naravno rigam i ja kad je obrnuta situacija , ali što se tiče vas hrišćana želudac me jako zaboli čim čujem to trkeljanje.
Evropa i njena civilizacija je nastala odmakom od varvarske religije kao što je hrišćanstvo jer da su se vaše nebuloze još uvek nešto pitale goreli bi mi k'o olimpijske vatre i dan danas.
Znači svo ono zlato , svo ono bogatstvo koje još uvek ležu u crkvama i bankovnim računima kad ih se odreknte imaš nekome pravo nešto reći , ovako si smešan.
-
Dodjite-k-meni
#103 Re: Islam i Sveto Trojstvo
A iz čega si ti zaključio da ja uopće idem u crkvu?zlokruhovic wrote:
A jel tako?? , e onda nemoj više ići u crkvu jer ona počiva na tradiciji koja nema prekida(čist kontinuitet) od apostola Pavla do današnjeg Franje , znači kad izbaciš sve one mrtve pape zlikovce iz kripti , i sve one svece koji su postali sveci na tuđoj krvi van i javno ih spališ onda će biti sve OK što se tiče hrišćanskog nauka , jer pokajanje je jedna od osnovnih hrišćanskih nauka a pokajanja bez dela nema.
Znači svo ono zlato , svo ono bogatstvo koje još uvek ležu u crkvama i bankovnim računima kad ih se odreknte imaš nekome pravo nešto reći , ovako si smešan.
-
RNG_25
#104 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Dodjite-k-meni wrote:Maloprije si rekao da ne znaš gdje je prijestolje, sad opet da je iznad Kabe...
Rekao sam...
Pod ovo "ne znam" sam rekao da ne znam da li je bilo izmjene lokacije prijestolja. Što nije u koliziji sa onim kako sada jeste i kako se u Islamu smatra, koliko je meni poznato, da je Allahovo prijestolje iznad Kabe. Jasnije? Dakle, prijestolje je(ste) iznad Kabe (sada), a da li je sa promjenom lokacije okretanja prilikom molitve bilo promjene i prijestolja - o tome ne mogu diskutovati. Šta ću, ima stvari koje ni ja ne znam.Pardon, preskočio sam 1 rečenicu. Da - promijenio je smjer i lokaciju prema kojoj se okreće u molitvi. Prijestolja što se tiče, ne znam.
Nemoj me smatrati vrsnim poznavaocem Kur'ana. Nisam ustvrdio da je iz Kur'ana, možda jeste, ali svejedno.Kako god, to je praznovjerje, a ako je iz Kur'ana, onda samo svjedoči da u toj knjizi ima praznovjerja.
Ja smatram, na primjer, da je Biblija toliko redigovana tokom vremena, da joj se ništa ne može pripisati kao vjerodostojno Isusovih riječi ili djela, makar isti bili u biti tačni. Ali, to je samo moj stav.Inače, kozmološka poimanja iz Kur'ana imaju svoju osnovu u onodobnom kršćanskom ptolemejskom geocentričnom učenju, s nekim pogreškama, što je još jedna indicija ljudskog podrijetla te knjige.
...? A zašto ne bi? Pretpostavimo da je prijestolje bilo oduvijek iznad te "tačke". U tom slučaju je tek kasnije izgrađena Kaba, pa prema tome nije Prijestolje orjentisano prema "tački" na Zemlji, već je ta "tačka" odabrana s obzirom na poziciju prijestolja. Ali ovo samo pretpostavljam radi gledanja stvari sa drugog gledišta.Ne razumijem zašto bi se mjesto Božjeg prebivanja, koje treba da označava Vječni Mir i nepomičnost, uopće usaglašavalo, orijentisalo ili vrtilo prema nekoj tačci na Zemlji.
A zašto ne bi? Uostalom, ova priča o prijestolju je ionako dosta irelevantna meni pa se nadam da ću ovdje s tim završiti.Štaviše, ne znam zašto bi ono uopće bilo fizičko, materijalno, prostorno ili vremensko. Prijestolje Božje je svugdje i svagdje, te izvan naših poimanja prostora i svijeta.
-
belfy
#105 Re: Islam i Sveto Trojstvo
ama odakle ti da je iznad Kabe uopste? ono je iznad Kabe taman koliko je i iznad Toronta. to je ono cega se ja sjecam o Arshu. e sad, neko od nas je u krivu, ali doduse, ja sam ateista koji dugo nije zagledao u vjerske knjige... cudi me da te neko od islamskih kolega nije ispravio, pa moze biti i da sam ja pomalo zaboravan postao...
-
RNG_25
#106 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Negdje pročitao. Ako sam u krivu, neka me neko ispravi. A može biti da sam i ja u krivu. Svejedno, uopće me ne zanima ta priča, ali sam se nekako u to bezveze uvukao.belfy wrote:ama odakle ti da je iznad Kabe uopste? ono je iznad Kabe taman koliko je i iznad Toronta. to je ono cega se ja sjecam o Arshu. e sad, neko od nas je u krivu, ali doduse, ja sam ateista koji dugo nije zagledao u vjerske knjige... cudi me da te neko od islamskih kolega nije ispravio, pa moze biti i da sam ja pomalo zaboravan postao...
-
amal1
#107 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ateista koji vjeruje u Boga ?belfy wrote:ama odakle ti da je iznad Kabe uopste? ono je iznad Kabe taman koliko je i iznad Toronta. to je ono cega se ja sjecam o Arshu. e sad, neko od nas je u krivu, ali doduse, ja sam ateista koji dugo nije zagledao u vjerske knjige... cudi me da te neko od islamskih kolega nije ispravio, pa moze biti i da sam ja pomalo zaboravan postao...
- Drvosjeca iz Dejcica
#108 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Agnostik.amal1 wrote:Ateista koji vjeruje u Boga ?belfy wrote:ama odakle ti da je iznad Kabe uopste? ono je iznad Kabe taman koliko je i iznad Toronta. to je ono cega se ja sjecam o Arshu. e sad, neko od nas je u krivu, ali doduse, ja sam ateista koji dugo nije zagledao u vjerske knjige... cudi me da te neko od islamskih kolega nije ispravio, pa moze biti i da sam ja pomalo zaboravan postao...
-
belfy
#109 Re: Islam i Sveto Trojstvo
nemam pojma kako je amal1 skontao da ja vjerujem u boga kada lijepo napisah ateista...
takodjer mi nije jasno odakle drvosjeci da agnostik vjeruje u boga ili da sam ja agnostik? nije bas najjasnije sta je htio reci. uglavnom, tema je fino pocela, nisam mislio skretati od iste...
takodjer mi nije jasno odakle drvosjeci da agnostik vjeruje u boga ili da sam ja agnostik? nije bas najjasnije sta je htio reci. uglavnom, tema je fino pocela, nisam mislio skretati od iste...
- Drvosjeca iz Dejcica
#110 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Agnostik u principu ne poriče Boga samo što i ne vjeruje na način na koji vjeruju vijernici. Mislio sam da si agnosti pa oprosti ako sam te uvrijedio.belfy wrote:nemam pojma kako je amal1 skontao da ja vjerujem u boga kada lijepo napisah ateista...
-
kenny30
#111 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Pozdrav
Pokušao bih dati doprinos objašnjenju Svetog Trojstva ne kršćanima.
Možda bi bilo najbolje početi s ilustracijom:

Ovdje vidimo krug koji predstavlja Boga. Tri osobe su odvojene isprekidanim linijama, što pokazuje da one nisu podijeljene, ili samostalne, nego su jedna u drugoj i svakoj od njih pripada punina božanstva. Naravno da ova ilustracija nije savršena, ali na neki način oslikava ono što je o Trojstvu rečeno.
Ako dakle želimo tačno i precizno objasniti ili definirati Trojstvo, moramo biti pažljivi da istaknemo tri temeljne činjenice: Prvo, da je Bog samo jedan. On je savršen, jedinstven i nedjeljiv. Drugo, tri različite osobe su Bog. Mi ih možemo razlikovati prema njihovom djelovanju u odnosu prema stvorenju i prema njihovom međusobnom odnosu. Treće, svaka je osoba u potpunosti Bog, a ne jedan dio Boga. Tako Sveta Trojica su tri osobe koje su čudesno jedinstvene na taj način da su samo jedan Bog, ali i svaka osoba u potpunosti Bog.

Ovdje vidimo krug koji predstavlja Boga. Tri osobe su odvojene isprekidanim linijama, što pokazuje da one nisu podijeljene, ili samostalne, nego su jedna u drugoj i svakoj od njih pripada punina božanstva. Naravno da ova ilustracija nije savršena, ali na neki način oslikava ono što je o Trojstvu rečeno.
Ako dakle želimo tačno i precizno objasniti ili definirati Trojstvo, moramo biti pažljivi da istaknemo tri temeljne činjenice: Prvo, da je Bog samo jedan. On je savršen, jedinstven i nedjeljiv. Drugo, tri različite osobe su Bog. Mi ih možemo razlikovati prema njihovom djelovanju u odnosu prema stvorenju i prema njihovom međusobnom odnosu. Treće, svaka je osoba u potpunosti Bog, a ne jedan dio Boga. Tako Sveta Trojica su tri osobe koje su čudesno jedinstvene na taj način da su samo jedan Bog, ali i svaka osoba u potpunosti Bog.
- fatamorgana
#112 Re: Islam i Sveto Trojstvo
- daxon
#113 Re: Islam i Sveto Trojstvo
ahahaha... ludilo...kenny30 wrote:Pozdrav
Moram češće posjećivati ovaj dio foruma
- alanx
#114 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Pogani jezik imaju oni koji Bogu pripisuju sina. Skoro da se nebesa raspadnu od tezine onoga sto iznosite. UNaprijedjenje hebrejskog - hahaha. Uzmi ubij pa se pusku...Krscanski svijet se unaprijedio samo matematikom i nicim visem. Jednom kad su pape i svecenici skontali da bi trebali malo vise na nauku i matematiku da se fokusiraju, a da malo ostave trojstvo i ostale nebuloze (ala Zemlja je ploca i slicno), tad ste imali progres - ne zato sto ste vjerovali u trojstvo i slicne bajke.Dodjite-k-meni wrote: Tvoj pogani jezik, na koji sam te već ranije upozorio, samo je proizvod tvojih ličnih praznovjerja koje svjedoče tvoju ličnu niskost. Nauk o Svetom Trojstvu nije nikakva degradacija monoteizma grčkim i rimskim vjerovanjima, nego unapređenje i usavršenje hebrejskog monoteističkog nauka, dok je islam povratak na raniju paradigmu i time degradacija mnogo egzaltiranijih pogleda na svijet. Dok je kršćanski svijet unaprijeđen kršćanskim poimanjima i odvojio se od mnogih barbarsko-paganskih elemenata, muslimani i dan-danas miješaju monoteizam sa raznim starim arapskim praznovjerjima i paganstvom, te, što je najgore, ljudi dan-danas pate od ljudskih barbarizama koji se pravdaju vjerom u Jednog, Istinitog Boga. Koliko ljudi biva napaćeno i kolikima biva nanesena nepravda slijepim slijeđenjem Muhamedovog zakona iz čiste nesposobnosti da se shvati Isusov nauk Ljubavi.
- alanx
#115 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Takodje, 200-250 godina (1760+) nekog progresa je relativno mali historijski period za bilo kakvu analizu nekog progresa. To sto si ti rodjen u ovom periodu, ne znaci da ce tvoj unuk biti rodjen u nekom isto tako dobrom periodu. Krscani su 109. godina drzali Jerusalim prije nego su protjerani iz njega. Kolo srece se stalno okrece i to je prirodni tok stvari. Jednom kada se muslimani domognu atomskog oruzja, a ide se ka tome (cim se dovoljno pokantate sa krizarima iz Rusije, pa dok malo nuklearisete jedni druge) - nece biti vise boba i cokolada. Nece biti vise egzalitarnijih demagogija.
- alanx
#116 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ovo vam je najbolje objasnjenje trojstva koje imate na Internetu:
- alanx
#117 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ne znam ti koliko da sofisticiranu terminologiju koristio ovaj sto treba da dodje sam sebi - moze ga se poderati iz stotinu razlicitih uglova. I naucnim i Islamskim i neislamskim i matematickim i hebrejskim i ateistickim i ovakvim i onakvim. Jednostavno je glupo trosit vrijeme na njega i slicne ublehe. Nego, treba da se zajednicki pomolimo Bogu i prizovemo prokletstvo na one koji lazu. Ako si zaista uvjeren i u onoj mjeri kao sto sam i ja (u cisti monoteizam) u istinitost toga sto govoris - hajde da se zajedno pomolimo istom Bogu i da zazovemo prokletstvo na one koji lazu. Ako ja lazem, neka sam proklet, ako ti lazes neka si proklet. Pozovi i ti na sebe i nek Bog na kraju sudi.
- S4mpion
#118 Re: Islam i Sveto Trojstvo
"A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac." Matej 24:36
Teza o svemoćnom trojstvu pada u vodu, jer je ovim citatom iz Biblije jasno pokazano da Sin nije sveznajući, a takvo nešto je neprihvatljivo pripisitvati Bogu.
Teza o svemoćnom trojstvu pada u vodu, jer je ovim citatom iz Biblije jasno pokazano da Sin nije sveznajući, a takvo nešto je neprihvatljivo pripisitvati Bogu.
-
Bujrum majstore
#119 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Bogovska.fatamorgana wrote:Sjo teme!
- sigh
#120 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Area 51 meets Abraham.
Zar ne mozete primjetii apsurdnost nonsensa o kojem pricate. Zivot bez boga i nije toliko los 
-
Bujrum majstore
#121 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ne seri!!!!sigh wrote:Area 51 meets Abraham.Zar ne mozete primjetii apsurdnost nonsensa o kojem pricate. Zivot bez boga i nije toliko los
- sigh
#122 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Majstore slijepo ti je srceBujrum majstore wrote:Ne seri!!!!sigh wrote:Area 51 meets Abraham.Zar ne mozete primjetii apsurdnost nonsensa o kojem pricate. Zivot bez boga i nije toliko los
-
Bujrum majstore
#123 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Pojma ti ne znas. 
- sigh
#124 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ja ti nudim dokaze a ti opet ne zelis da prihvatis ! Nekad se pricalo o takvima i receno je da su losi jer postavljaju previse pitanjaBujrum majstore wrote:Pojma ti ne znas.
-
Bujrum majstore
#125 Re: Islam i Sveto Trojstvo
JooooJ!alanx wrote:Cijom analizom? Pedofila iz Vatikana?Dodjite-k-meni wrote:Do Trojstva dolazimo iščitavanjem Biblije, jasno je da se Bog u njoj manifestira na tri načina. Sama Biblija to nigdje ne navodi jer ona nije katekizam (zbirka kršćanskih vjerovanja i praksi). Analizom Biblije dolazi se do Sv. Trojstva.alanx wrote:Gdje se u Bibliji spominje rijec "Trojstvo" - to jest - odakle uopste koncept trojstva? Tacan citat?
Tek sad vidjeh.
Znaci, idemo...