Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
-
RahatHurmašica
#101 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:17, edited 1 time in total.
-
dalje
#102 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Znam ja da je to stari naziv. Imaš mnoštvo starih naziva koji se više ne koriste. Sad kad bi se vratio u vrijeme i pričao sa ovdašnjim ljudima iz 18 vijeka ništa ih ne bi razumio.hizo ramidovic wrote:stari naziv je bosnjani. nazivu "bosanac" nije falilo nista, ali tu se vec ulazi u raspravu etnicko-nacionalno. ako te zanima, o ovoj temi imas puno toga napisano i na ovom forumu. ne bilo ti mrsko, prelistaj i procitaj...dalje wrote:
A čemu lomljenje jezika i vraćanje zastarilih naziva?
Što Srbi ne vratiše naziv Serboi?
Šta je to falilo nazivu Bosanac?
Novi naziv za Bošnjaka je Bosanac (bio).
Novi naziv za Serboe je Srbi.
Vraćati stare nazive je isto kao i graditi staru arhitekturu. Turbofolk. Pa ti sad lomi jezik i briši bosansko i stvaraj bošnjačko. Šteta što ti Alija nije bolje objasnio čemu to.
-
hizo ramidovic
#103 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
ne bih rekao. poentu si ti fulio jer nije isto "postati preko noci" i "vratiti nesto".DaysleepeR wrote:uz mig bošnjačkog vrha u svrhu predizbornu a nakon izbora u svrhu uvođenja bošnjačkog jezika
i opet fulaš poentu, da je vraćen kao što ti kažeš, opet niko nikog nije pitao želi li da se to vraća, pa si danas ponosni bošnjak. isto tako te niko pitati neće ni za jezik. pa ćeš za 10 godina ponosno govoriti bošnjačkim...
ja ne znam da se ijedan narod u svijetu na referendumu izjasnjavao oko svog imena.
naziv jezika, za razliku od naziva naroda, nikad nije imao varijacija i oduvijek se zvao bosanski.
dakle, zesci promasaj...
- DaysleepeR
#104 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
ne razumijem pitanjeRahatHurmašica wrote:
a šta si bio kad si od bošnjaka postao musliman? jel bio kakav referendum, debata išta?
-
Pol_Pot
#105 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Može, meni je nametnuto da sam Bošnjak a ja sam ustvari Bosanac musliman.hizo ramidovic wrote: ne moze se naziv naroda nametnuti.
on je vracen (jer im nije bio dozvoljn za upotrebu) onima koji ga se nisu odrekli,.
- DaysleepeR
#106 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
prvo u normalnim državama se nikom ništa ni ne nameće niti se svakih 50 godina mijenja ime naroda. ako se i mijenja to se radi referendumom. ako ti to ne znaš ne znači da to nije slučaj. isto tako ne može se vratiti nešto što se nikad nije koristilo. jedini argument za to vraćanje je to što si ti čuo da neko tako tvrdi bez ikakvih dokaza. lijepo bi bilo recimo pogledati popis iz vremena osmanlija ili austrougarske da vidimo koliko ljudi se to izjasnilo kao bošnjaci... ne može se vratiti nešto što se nikad nije ni koristilo...hizo ramidovic wrote:ne bih rekao. poentu si ti fulio jer nije isto "postati preko noci" i "vratiti nesto".DaysleepeR wrote:uz mig bošnjačkog vrha u svrhu predizbornu a nakon izbora u svrhu uvođenja bošnjačkog jezika
i opet fulaš poentu, da je vraćen kao što ti kažeš, opet niko nikog nije pitao želi li da se to vraća, pa si danas ponosni bošnjak. isto tako te niko pitati neće ni za jezik. pa ćeš za 10 godina ponosno govoriti bošnjačkim...
ja ne znam da se ijedan narod u svijetu na referendumu izjasnjavao oko svog imena.
naziv jezika, za razliku od naziva naroda, nikad nije imao varijacija i oduvijek se zvao bosanski.
dakle, zesci promasaj...
-
hizo ramidovic
#107 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
ja ti dadoh lijepu uputu a ti opet po starom...dalje wrote:
Znam ja da je to stari naziv. Imaš mnoštvo starih naziva koji se više ne koriste. Sad kad bi se vratio u vrijeme i pričao sa ovdašnjim ljudima iz 18 vijeka ništa ih ne bi razumio.
Vraćati stare nazive je isto kao i graditi staru arhitekturu. Turbofolk. Pa ti sad lomi jezik i briši bosansko i stvaraj bošnjačko. Šteta što ti Alija nije bolje objasnio čemu to.
p.s. sta to fali turbofolku? muzicki pravac kao i svaki drugi...ja ga slusam i pratim jos od osnovne skole, pa evo me zivim...
-
hizo ramidovic
#108 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
niko ti nista ne moze nametnuti. na popisu si se mogao izjasniti i kao vanzemaljac.Pol_Pot wrote:Može, meni je nametnuto da sam Bošnjak a ja sam ustvari Bosanac musliman.hizo ramidovic wrote: ne moze se naziv naroda nametnuti.
on je vracen (jer im nije bio dozvoljn za upotrebu) onima koji ga se nisu odrekli,.
- DaysleepeR
#109 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
nemam više živaca
- Liberalism
#110 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Mislis kad su od Muslimana postali Bosnjaci.DaysleepeR wrote:ne razumijem pitanjeRahatHurmašica wrote:
a šta si bio kad si od bošnjaka postao musliman? jel bio kakav referendum, debata išta?
Ako mislis na to, treba reci da je bila debata o tom pitanju i da se vodila samo u Sarajevu i da su Sarajlije odlucile da u Bosni i Hercegovini vise nema građana vec da su samo bitni Bosnjaci i Hrvati (a kasnije su dodali i Srbe).
Toliko o dalekovidnosti i kosmopolitizmu dragih sarajlija bosnjaka...
-
hizo ramidovic
#111 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
u normalnim zemljama se nijednom narodu ne zabranjuje ime, jer se bosnajci nisu tog imena dobrovoljno odrekli nekakvim dekretom i slicno. drugi su im odredili da ce se izjasnjavati kao srbi ili hrvati islamske vjeroispovijesti, odnosno Muslimani kasnije.DaysleepeR wrote:
prvo u normalnim državama se nikom ništa ni ne nameće niti se svakih 50 godina mijenja ime naroda. ako se i mijenja to se radi referendumom. ako ti to ne znaš ne znači da to nije slučaj. isto tako ne može se vratiti nešto što se nikad nije koristilo. jedini argument za to vraćanje je to što si ti čuo da neko tako tvrdi bez ikakvih dokaza. lijepo bi bilo recimo pogledati popis iz vremena osmanlija ili austrougarske da vidimo koliko ljudi se to izjasnilo kao bošnjaci... ne može se vratiti nešto što se nikad nije ni koristilo...
p.s. mozes li navesti koji narod se na referendumu izjasnio kako ce se zvati? hvala.
-
hizo ramidovic
#112 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
tocnije, nemas argumenata.DaysleepeR wrote:nemam više živaca
logika ti je otisla u hasima...
-
RahatHurmašica
#113 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:15, edited 1 time in total.
-
dalje
#114 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Tu ti uputu razmotri sa sinom Bakirom.hizo ramidovic wrote:ja ti dadoh lijepu uputu a ti opet po starom...dalje wrote:
Znam ja da je to stari naziv. Imaš mnoštvo starih naziva koji se više ne koriste. Sad kad bi se vratio u vrijeme i pričao sa ovdašnjim ljudima iz 18 vijeka ništa ih ne bi razumio.
p.s. sta to fali turbofolku? muzicki pravac kao i svaki drugi...ja ga slusam i pratim jos od osnovne skole, pa evo me zivim...
Ni Srbi ni Hrvati ne mješaju etničko i nacionalno, nemaju taj problem.
Samo Bošnjaci.
Zašto? Zato što su bili Bosanci dok im voljeni Alija nije naredio da budu Bošnjaci. Iz ljubavi prema vođi oni udovoljiše toj želji ali ako bi ikako moglo da budu i Bosanci, barem nekakvi. I jedno i drugo dok se malo ne naviknu. Pa tako i sa jezikom. Bošnjaci al jezik Bosanski... može, ekstra, divno. Bošnjaci al jezik Bošnjački... smrtna uvreda, Witshcraft, Devil worship!
- Liberalism
#115 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
onda tvoje pitanje nema smisla...RahatHurmašica wrote:
mislim ono što sam napisao. potrudi se da bolje pročitaš.
-
Pol_Pot
#116 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Mogo sam, al me onda nema nigdje, onda sam ostali. A nisam ostali. Ti si vjerovatno mlađi pa se ne sjećaš da smo mi do 1993. stvarno bili Bosanski muslimani. Tako sam se ja izjasnio i na popisu 1991. Al ti se toga vjerovatno ne sjećaš.hizo ramidovic wrote:niko ti nista ne moze nametnuti. na popisu si se mogao izjasniti i kao vanzemaljac.Pol_Pot wrote:Može, meni je nametnuto da sam Bošnjak a ja sam ustvari Bosanac musliman.hizo ramidovic wrote: ne moze se naziv naroda nametnuti.
Jesi čuo ti za Pruse? Šta misliš kolike su šanse da će današnji Njemci postati ponovo Prusi?
-
RahatHurmašica
#117 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:14, edited 1 time in total.
-
RahatHurmašica
#118 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:14, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#119 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
rekli su ti kako se zoveš i ti si to prihvatio. reći će ti kojim jezikom pričaš i to ćeš rado prihvatiti.hizo ramidovic wrote:tocnije, nemas argumenata.DaysleepeR wrote:nemam više živaca
nema se šta debatovati više.
-
hizo ramidovic
#120 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
sjecam se.Pol_Pot wrote:
Mogo sam, al me onda nema nigdje, onda sam ostali. A nisam ostali. Ti si vjerovatno mlađi pa se ne sjećaš da smo mi do 1993. stvarno bili Bosanski muslimani. Tako sam se ja izjasnio i na popisu 1991. Al ti se toga vjerovatno ne sjećaš.
Jesi čuo ti za Pruse? Šta misliš kolike su šanse da će današnji Njemci postati ponovo Prusi?
nego, jednostavno pitanje za tebe:
zasto se '91 nisi mogao izjasniti kao bosnjak?
zato sto su se bosnjaci nekad odrekli tog imena ili zbog neceg drugog?
-
RahatHurmašica
#121 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:13, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#122 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
'ajde?DaysleepeR wrote:rekli su ti kako se zoveš i ti si to prihvatio. reći će ti kojim jezikom pričaš i to ćeš rado prihvatiti.hizo ramidovic wrote:tocnije, nemas argumenata.DaysleepeR wrote:nemam više živaca
nema se šta debatovati više.
i to je tvoja poenta? dubokoumno, nema sta...
-
dalje
#123 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
A kako ste se vi u medjuvremenu između sebe zvali?hizo ramidovic wrote:u normalnim zemljama se nijednom narodu ne zabranjuje ime, jer se bosnajci nisu tog imena dobrovoljno odrekli nekakvim dekretom i slicno. drugi su im odredili da ce se izjasnjavati kao srbi ili hrvati islamske vjeroispovijesti, odnosno Muslimani kasnije.DaysleepeR wrote:
prvo u normalnim državama se nikom ništa ni ne nameće niti se svakih 50 godina mijenja ime naroda. ako se i mijenja to se radi referendumom. ako ti to ne znaš ne znači da to nije slučaj. isto tako ne može se vratiti nešto što se nikad nije koristilo. jedini argument za to vraćanje je to što si ti čuo da neko tako tvrdi bez ikakvih dokaza. lijepo bi bilo recimo pogledati popis iz vremena osmanlija ili austrougarske da vidimo koliko ljudi se to izjasnilo kao bošnjaci... ne može se vratiti nešto što se nikad nije ni koristilo...
p.s. mozes li navesti koji narod se na referendumu izjasnio kako ce se zvati? hvala.
Bosanci ili Bošnjaci? Muslimani?
Jesi li npr. 1978. čuo ljude kako govore "Idem kod Muslimana u Bosnu?"
Ili možda "Idem kod Bosanaca?"
Jezik je živ, mjenja se. 1992. su postojali Bosanci, da pitaš bilo koga u to vrijeme "Ko su Bosanci i gdje žive?" svi bi ti znali odgovoriti. Za Bošnjake, jok. Ni 1892. a kamoli 1992.
Zašto je Alija mrzio termin Bosanac i isforsirao Bošnjak... to nikad nećemo saznati. Moraće se smisliti mnoga opravdanja, teorije i laži dok Bošnjaci za nekih 100 godina ne učvrste bošnjačku naciju i identitet a u međuvremenu će i jezik biti Bošnjački.
-
hizo ramidovic
#124 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
nemoj zajebavat?dalje wrote:
Tu ti uputu razmotri sa sinom Bakirom.
Ni Srbi ni Hrvati ne mješaju etničko i nacionalno, nemaju taj problem.
Samo Bošnjaci.
Zašto? Zato što su bili Bosanci dok im voljeni Alija nije naredio da budu Bošnjaci. Iz ljubavi prema vođi oni udovoljiše toj želji ali ako bi ikako moglo da budu i Bosanci, barem nekakvi. I jedno i drugo dok se malo ne naviknu. Pa tako i sa jezikom. Bošnjaci al jezik Bosanski... može, ekstra, divno. Bošnjaci al jezik Bošnjački... smrtna uvreda, Witshcraft, Devil worship!
nego, ko je bosanskim pravoslavcima i katolicima naredio da se izjasnjavaju kao srbi/hrvati?
na svim popisima do 1910. popisivani su kao (grcki/srpski) pravoslavci/rimokatolici. otkud sad odjednom srbi/hrvati? na kojem saboru je donesena ta odluka? je li bio referendum?
-
hizo ramidovic
#125 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
ovdje govorimo o sluzbenim nazivima i zatiranju i negiranju imena cijele jedne nacije kroz institucije sistema.dalje wrote:
A kako ste se vi u medjuvremenu između sebe zvali?
Bosanci ili Bošnjaci? Muslimani?
Jesi li npr. 1978. čuo ljude kako govore "Idem kod Muslimana u Bosnu?"
Ili možda "Idem kod Bosanaca?"
Jezik je živ, mjenja se. 1992. su postojali Bosanci, da pitaš bilo koga u to vrijeme "Ko su Bosanci i gdje žive?" svi bi ti znali odgovoriti. Za Bošnjake, jok. Ni 1892. a kamoli 1992.
Zašto je Alija mrzio termin Bosanac i isforsirao Bošnjak... to nikad nećemo saznati. Moraće se smisliti mnoga opravdanja, teorije i laži dok Bošnjaci za nekih 100 godina ne učvrste bošnjačku naciju i identitet a u međuvremenu će i jezik biti Bošnjački.
procitaj malo bolje i pazljivije tu materiju, da se ne provaljujes bezze, osobito izjasnjavanje na popisima do 1910.g.