Eh moja Naso 'pomoci' ce nama taj inat,dok se mi inatimo i gradimo bogomolje,drugi pokupise dunjaluk,onda kad nas za vrat kukat cemo mi Bogu,a sami sebi krivi.ima kod mene jedan problem a mislim da je on kod vecine ljudi raznih religija a to je sto ljudi iz drugih kultura i vjerskih tradicija kazu: vase ne valja a drze do svoga
Koliko ima dzamija u SA?
-
kerima1
#101 Re: Koliko ima dzamija u SA?
- nasa
#102 Re: Koliko ima dzamija u SA?
pa gdje je moje poredjenje, ja vidim samo tvoje... I nema zahtjeva za vise dzamija s moje strane samo za manje s tvoje...tako da...hajd probaj ponovoCybernetic wrote:Evo nas opet, "i drugi rade isto". Gradnja sto vise dzamija je smisao zivota svih bosanskih muslimana ili sta? Kada god se napravi nova dzamija, na ulicama Sarajeva festa traje do zore. Ti muslimani ne moraju radit, placati racune, ici ljekaru. Valjda sve to dobivaju u dzamijama? Zahtjevi protesta prije par mjeseci su jasni: dajte nam jos vise dzamija.nasa wrote:Znaci problem je u bosanskim muslimanima ili muslimanima generalno jer drugi ne grade toliko, dobra ti logika, nije providno ni najmanjeCybernetic wrote:Bec ima 1.765.649 stanovnika od kojih su 750.000 katolici, ostali su istupili iz crkve. Usprkos cinjenici da u Becu zivi duplo vise katolika nego sto Sarajevo ima stanovnika, Bec ima "samo" 172 crkve (inkl. luteranske, pravoslavne i sve druge), a Sarajevo oko 100 dzamija. Grad od nekih 300.000 ima dakle 100 dzamija, a neki bi jos.![]()
Sarajevo nisu osnovali muslimani nego Vrhbosnu pretvorili u orijentalni grad i prosirili je. Vrhbosna se spominje jos 1238. godine u poveljama madjarskog kralja Bele IV. jer se tu trebala graditi katedrala Sv. Petra.
- sinuhe
#103 Re: Koliko ima dzamija u SA?
OK, ali zasto? Generalno u Evropi ljudi su sve manje religiozni. Sta Bosnjake vuce vjeri?Capsicum wrote:Samo da pitam... Koja je to dzamija prazna? Neko spomenu da su dzamije i trzni centri uglavnom prazni. Trzni centri mozda, ali ja ne znam ni za jednu dzamiju da je prazna, naprotiv, sve i jedna je krcata, makar u Sarajevu (pretpostavljam da je i drugdje slicno). Petkom se u vecini klanja i ispred dzamija, jer mjesta nema dovoljno...
Ako je toliko dzamija izgradjeno dobrovoljnim prilozima dzematlija kako to da se nikad ne udruze u neku privrednu zadrugu? Jesu li vjernici imucniji od nevjernika?
Bosna je cudna zemlja.
- nosara
#104 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Privredna zadruga...? To smrdi na rad... Toa e nedobro...sinuhe wrote:OK, ali zasto? Generalno u Evropi ljudi su sve manje religiozni. Sta Bosnjake vuce vjeri?Capsicum wrote:Samo da pitam... Koja je to dzamija prazna? Neko spomenu da su dzamije i trzni centri uglavnom prazni. Trzni centri mozda, ali ja ne znam ni za jednu dzamiju da je prazna, naprotiv, sve i jedna je krcata, makar u Sarajevu (pretpostavljam da je i drugdje slicno). Petkom se u vecini klanja i ispred dzamija, jer mjesta nema dovoljno...
Ako je toliko dzamija izgradjeno dobrovoljnim prilozima dzematlija kako to da se nikad ne udruze u neku privrednu zadrugu?
Bosna je cudna zemlja.
- sinuhe
#105 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Drustvo se toliko promijenilo u 25 godina a niko ne zna zasto. Ima tu i do politike i rata, ali zanimljivo Bosnjaci grade dzamije i u dijaspori.
Bosnjacka dzamija kod Seattla http://www.dfwdzemat.com/index.php?opti ... front-page
Bosnjacka dzamija kod Seattla http://www.dfwdzemat.com/index.php?opti ... front-page
- fatamorgana
#106 Re: Koliko ima dzamija u SA?
....
Ili je možda obrnuto, količina inaćenja .... etc, etc
Uglavnom znamo svi da je inaćenje iako možda ponekad razumljivo (ko se od nas nije inatio nekad) ipak infantilno i nesvrsishodno, kotroproduktivno kao emotivna reakcija koja nikad ne vodi nekom stvarnom rješenju.
Za carevu džamiju kao vjerski objekt i važan spomenik naše kulture
nasa
....kolicina frustracija koju neki pokazu na ovakvim temama natjera covjeka da se inati I tako je to nazalost I u stvarnosti te realne potrebe za vjerskim objektima I izgradnju u skladu s istim potpuno prekrije potreba da se istjera svoje, da se inati, da se obiljezi itd.Jedno drugo hrani I odrzava.
Ili je možda obrnuto, količina inaćenja .... etc, etc
Uglavnom znamo svi da je inaćenje iako možda ponekad razumljivo (ko se od nas nije inatio nekad) ipak infantilno i nesvrsishodno, kotroproduktivno kao emotivna reakcija koja nikad ne vodi nekom stvarnom rješenju.
Za carevu džamiju kao vjerski objekt i važan spomenik naše kulture
- nasa
#107 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Slazem se ali kad dodjete sa "koliko ima dzamija u SA" na koliko ne treba biti, problemi s druge strane su dublji od vjernickog inata.
- Joe McCarthy
#108 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Kanton Sarajevo ima nekih 150-200injak dzamija sto na populaciju od realno preko pola miliona ljudi je presmjesan broj. Ali ako jeste šta smješnije od broja džamija na muslimane u KS jeste prisustvo muslimana u tim istim osim za vrijeme vjerske sezone (bajrami i djume).
- fatamorgana
#109 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Pa ja nisam došao ni skim, ja dođem sam a i neznam ko je otvorio temu, neko kome ih je malo il' neko kome ih je puno ....nasa wrote:Slazem se ali kad dodjete sa "koliko ima dzamija u SA" na koliko ne treba biti, problemi s druge strane su dublji od vjernickog inata.
Meni su lijepe sve stare, estetski mi se ne dopadaju neke nove ....
Last edited by fatamorgana on 29/07/2014 20:20, edited 1 time in total.
- NIN
#110 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ko ne konta da je ekspanzija gradnje sakralnih objekata, bez da ulazim u njenu estetiku, tipicno zapisavanje teritorija, e onda, sta cu mu ja. Recimo, najveca koncentracija istih je na medjuentitetskim linijama razgranicenja, oko i u povratnickim naseljima, jer, ipak, valja onom anam pokazat prkos i dat do znanja cija je zemlja. Klasican primjer je Fata Orlovic i njena avlija.
Takodjer, valja napomenuti apsurd koji se ogleda u razlici izmedju ekspresno brzog dizanja novih i sporosti obnove starih sakralnih objekata. Poljska dzamija u Tuzli, koja je nacionalni spomenik kulture nase drzave, je obnavljana godinama, ako ne i cijelu jednu deceniju dok se nova (stara, srusena davno radi tonjenja, ako se ne varam, blizu rudnika soli) u Dragodolu digla za kratko vrijeme.
Naizgled nema logike ali, misljenja sam da je itekako ima.
Takodjer, valja napomenuti apsurd koji se ogleda u razlici izmedju ekspresno brzog dizanja novih i sporosti obnove starih sakralnih objekata. Poljska dzamija u Tuzli, koja je nacionalni spomenik kulture nase drzave, je obnavljana godinama, ako ne i cijelu jednu deceniju dok se nova (stara, srusena davno radi tonjenja, ako se ne varam, blizu rudnika soli) u Dragodolu digla za kratko vrijeme.
- fatamorgana
#111 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Pa kako reče nasa izgleda da je isti slučaj i sa Carevom džamijom. Jeste možda lakše izgraditi novo nego obnoviti i restaurirati staro ali Careva džamija je pored toga što je sakralni objekt i spomenik kulture od nacionalne važosti, po meni ne manje od Vijećnice, ona je jedan od simbola Sarajeva.NIN wrote:Ko ne konta da je ekspanzija gradnje sakralnih objekata, bez da ulazim u njenu estetiku, tipicno zapisavanje teritorija, e onda, sta cu mu ja. Recimo, najveca koncentracija istih je na medjuentitetskim linijama razgranicenja, oko i u povratnickim naseljima, jer, ipak, valja onom anam pokazat prkos i dat do znanja cija je zemlja. Klasican primjer je Fata Orlovic i njena avlija.
- nasa
#112 Re: Koliko ima dzamija u SA?
@fato, i meni ali to je vec druga tema...Bilo je sigurno potrebe i za nekoliko vecih dzamija jer ove iz osmanskog perioda su uglavnom smjestene u odredjenim djelovima grada dok si imao veoma naseljenu opcinu N.G.sa naseljima koja uopce nisu imala dzamiju .....bilo je svakako i nekih nepotrebnih gradnji i vec sam napisala da bi se u naseljima mogle graditi prakticnije u skladu s potrebama...
@Nin mislim da se tu radi o donatorima, bar iz onog so sam ja upratila kad idem u dzamiju- sto je vrlo subjektivno, cesce se skupljaju pare za obnovu sto bi znacilo da lakse nadju donator za izgradnju novih
@Nin mislim da se tu radi o donatorima, bar iz onog so sam ja upratila kad idem u dzamiju- sto je vrlo subjektivno, cesce se skupljaju pare za obnovu sto bi znacilo da lakse nadju donator za izgradnju novih
-
klmnopq
#113 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Činjenica da se postavljač teme na istoj pojavio samo onda kada je istu otvorio dovoljno govori o njegovoj zainteresovanosti za pitanje koje je postavio.
- NIN
#114 Re: Koliko ima dzamija u SA?
trolcina, a mi levati.klmnopq wrote:Činjenica da se postavljač teme na istoj pojavio samo onda kada je istu otvorio dovoljno govori o njegovoj zainteresovanosti za pitanje koje je postavio.
-
klmnopq
#115 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Sad se sigurno cinično naslađuje rezultatima bačene kosti.
Žao mi je što kultura dijaloga kod nas nije na takvom nivou da prepozna ovakve stvari. Mislim da većina (kakvo god mišljenje imala o sebi) naleti na ovakve teme kao na koru od banane, i otvori se pokazujući svoje stavrno lice.
... a trole se smješkaju i naslađuju neredom koji ostavljaju iza sebe
Žao mi je što kultura dijaloga kod nas nije na takvom nivou da prepozna ovakve stvari. Mislim da većina (kakvo god mišljenje imala o sebi) naleti na ovakve teme kao na koru od banane, i otvori se pokazujući svoje stavrno lice.
- animals
#116 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Kultura dijaloga je bas na nivou, sta nam fali..nema nereda..osim kad ulete fanatici, nazivajuce sve druge trolove..klmnopq wrote:Sad se sigurno cinično naslađuje rezultatima bačene kosti.
-
klmnopq
#117 Re: Koliko ima dzamija u SA?
"kulturu dijaloga" sam spomenuo u kontekstu koji si nadam se razumio...a nadam se i da si svjestan prisustva fanatika u svim redovimaanimals wrote:Kultura dijaloga je bas na nivou, sta nam fali..nema nereda..osim kad ulete fanatici, nazivajuce sve druge trolove..klmnopq wrote:Sad se sigurno cinično naslađuje rezultatima bačene kosti.
Last edited by klmnopq on 29/07/2014 23:15, edited 1 time in total.
- animals
#118 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Sve ideologije koje ne trpe kritiku su totalitarne..tako i religije...ako nesta ne valja, onda ne valja..klmnopq wrote:
nadam se da si svjestan prisustva fanatika u svim redovima, ne samo u jednom
-
klmnopq
#119 Re: Koliko ima dzamija u SA?
znaci, gledas samo u jednom smjeru...i fanatike vidis samo na jednoj stranianimals wrote:Sve ideologije koje ne trpe kritiku su totalitarne..tako i religije...ako nesta ne valja, onda ne valja..klmnopq wrote:
osim toga, razne religije su vijekovima predmet kritika, pa ako je ista bilo podlozno kritici kroz vijekove bila je religija
ako tebi nesto ne valja, to je tvoj izbor, i ne treba biti iskljuciv prema ostalima...moze lako da te odvede u fanatizam
- animals
#120 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ne moze me odvesti jer ne gledam nesto samo sa svoje strane..ovdje govorimo o dzamijama u jednoj jako siromasnoj zemlji..znam licno da su se i kod nas Hrvata -katolika , poslije rata pojavilo dosta oni koji su poceli vjeru fanaticno tumaciti..klmnopq wrote:znaci, gledas samo u jednom smjeru...i fanatike vidis samo na jednoj stranianimals wrote:Sve ideologije koje ne trpe kritiku su totalitarne..tako i religije...ako nesta ne valja, onda ne valja..klmnopq wrote:
osim toga, razne religije su vijekovima predmet kritika, pa ako je ista bilo podlozno kritici kroz vijekove bila je religija
ako tebi nesto ne valja, to je tvoj izbor, i ne treba biti iskljuciv prema ostalima...moze lako da te odvede u fanatizam
znaci, samo ici u crkvu ,svaki dan, moliti se bogu svaki dan sto puta, samo pricati o vjeri i Bogu..
za mene , iako sam i sam vjernik, to nije normalno..to je vjerski fanatizam, i ja ne zelim biti dio toga...
zelim zivjeti normalan zivot, a Boga tumacim na svoj nacin..jedan primjer, cijelo selo ide u crkvu na misu, i poslije te mise, niko iz toga sela ni sa kim ne prica, jer se ne podnose..takoreci , mrze se, zavidni jedni drugima i svasta nesto..vjerovatno je tako i kod vas muslimana..i ako je to pravi put, onda nastavite..
- TheHound
#121 Re: Koliko ima dzamija u SA?
A sto se nalupa, ako je i od licemjera puno je.
Sto ti svoje pare trosis na cokoladu, kafu, keks, sto ne das nekome kome su potrebne za hljeb? Ko si ti da odjedjujes kako ce on zaraditi dzennet? Kakve to troskove nasa vlada placa za djamiju, nisi upucen pa izmisljas.dustaban wrote: A sto on taj svoj dzennet ne ''zaradjuje'' (grijeh je zaraditi u fabrici a nije u dzamiji?!) u svojoj zemlji? Nasa vlada ne pravi dzamije vec placa troskove za iste.
Zaradjujes sebi dzennet a omogucavas ljudima da ne moraju pjesacit 20 nego 2 minute da obave namaz.Zar mislis da je dovoljno napravati dzamiju? Kakve probleme rjesavas dzamijom?
Pred krstom se ljudi mole, a ne u crkvi?U koju kategoriju svrstati ljude koji osudjuju izgradnju krsta na Zlatistu ? (Koji sluzi da se pred njim ljudi mole...)
Vlado/strani investitor/neko treci dajte nam fabrike i skontajte ko ce nam bit klijenti. Djamije nek da ko god hoce od svojih para, hvala mu.Sve u svemu - jebo fabrike, dajte nam dzamija!
Nece ispasti da vrijedja vjeru i vjernike, nego vrijedja zdrav razum.I sad kad covjek logicno zakljuci da gluplji rezon od ovoga ne postoji, ispasce da vrijedja vjeru i vjernike!
- _Reds_
#122 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Treba srusiti i sve stadione sirom svijeta, jer su znate puni (do kraja) samo jednom u sedmici.
Takođe i sve dovorane u BiH, one su pune samo kad neka pjevaljka gostuje (jedno do dva puta godisnje).

Takođe i sve dovorane u BiH, one su pune samo kad neka pjevaljka gostuje (jedno do dva puta godisnje).
-
klmnopq
#123 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Nadam se da te ne može odvesti, i ako je tako, onda ok.animals wrote:Ne moze me odvesti jer ne gledam nesto samo sa svoje strane..
Sve što neko pravi od svog novca, a u skladu je sa zakonom, ispunilo je sve potrebne zakonske procedure ne vidim razloga zašto osporavati, bila to katedrala, džamija ili crkva. Ko ima tebi pravo da kaže da li ćeš za svoj novac kupiti xy proizvod, da li ćeš kupiti 1 ili 10 komada, ili ćeš taj novac uplatiti u fond za nezaposlene. Ovi kojima smetaju crkve i džamije, slomiše se od sakupljanja novca koji dobiju kao platu za otvaranje radnih mjesta. Od poreza se svima odbija, i tu su svi isti, ali eto....nekako bi mi bilo logično da svojim vlastitim primjerom pokažu kako bi oni napunili te fondove i otvorili te silne fabrike. Siguran sam da bi se i dosta vjernika priključilo toj akciji, kao što je dosta (i testa i ateista) njih učestvovalo u dobrotvornim akcijama nakon poplava, što u sakupljanju pomoći, što u ličnom učešću da fiziči rade na poplavljenim područjima.animals wrote:ovdje govorimo o dzamijama u jednoj jako siromasnoj zemlji..
animals wrote:..znam licno da su se i kod nas Hrvata -katolika , poslije rata pojavilo dosta oni koji su poceli vjeru fanaticno tumaciti...
Fanatizam ne bi trebalo vezati niti za jednu vjeru, pa ni za vjeru u Hrvata niti bilo koga drugog. Fanatizam je osobina koja je svedena na individuu, a fanatika kao što rekoh ima i među teistima i među ateistima.
Šta bih ja kao musliman trebao imati protiv toga? Znam ih koji po cijeli dan ogovaraju druge, šire ksenofobiju, mržnju, netoleranciju, fašizam.... Nisu svi naučnici da mogu pričati o nekim složenijim temama, a ako su sebe našli u katoličkoj vjeri, ko bi imao pravo da im to osporava?animals wrote:znaci, samo ici u crkvu ,svaki dan, moliti se bogu svaki dan sto puta, samo pricati o vjeri i Bogu..
Svi ljudi treba da imaju pravo slobodnog izbora. Ukoliko ti sebe nalaziš u nečemu drugom, ko bi ti to imao pravo osporavati?animals wrote: za mene , iako sam i sam vjernik, to nije normalno..to je vjerski fanatizam, i ja ne zelim biti dio toga...
I treba svako da živi svoj život na svoj način, sve dok je u okviru zakona i ne ugrožava nekog drugoganimals wrote:zelim zivjeti normalan zivot, a Boga tumacim na svoj nacin..
Ako iskreno slijede svoju vjeru, zavist i neslogu će nadam se odbaciti od sebeanimals wrote:.jedan primjer, cijelo selo ide u crkvu na misu, i poslije te mise, niko iz toga sela ni sa kim ne prica, jer se ne podnose..takoreci , mrze se, zavidni jedni drugima i svasta nesto..
Vjerujem da su to pojave prisutne i kod muslimana, katolika, pravoslavaca kao i kod ateista. To je osobina koja je vezana za ljudsku prirodu a ne za nečiju vjersku pripadnostanimals wrote:...vjerovatno je tako i kod vas muslimana..
Naravno da nije pravi put...i ti međuljudski odnosi treba da se popravljaju ne samo među pripadnicima jednog istog naroda, nego među svim ljudima, bez obzira kojoj religiji pripadaju, ili su se deklarisali kao ateisti, agnostici i slanimals wrote: .i ako je to pravi put, onda nastavite..
-
crn,visok
#124 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Multietničnost se ne određuje po broju stanovnika tih i tih, nego po karakteru grada i toleranciji spram drugih i drugačijih.Stoner wrote:Pa šta ste mene napali?
Ništa ja slagao nisam, čak niti kritikovao...
Samo mi nije jasno kako grad može biti multietnički kada je zastupljenost jednog naroda u tom gradu veća od 80%.
"Najmultietničkija" mjesta i gradovi su oni koji su bili pod kontrolom HVOa u proslom ratu.
Previše je džamija, prazne su skoro svaki dan osim petka i kad su bajrami , prva teravija itd.
Al' dobro to je bošnjačko licemjerje i laganje samog sebe.
Ta tvoja "multietnička" mjesta ne duguju svoju multietničnost HVO-u, nego dobrom i upornom povratku Bošnjaka u te krajeve poslije rata. Isto se tako i Srbi pjene da što su oni genocidni kad danas ima 10% Bošnjaka u RS-u, a Srbina nigdje u Sarajevu. Jbga, vi biste po popisu iz 2013. mjerili ko je koliko koga protjerivao, a to da se Bošnjaci vraćaju na svoje u posljednjih 20 godina od rata, a Srbi i Hrvati istovremeno koriste prednosti državljanstva susjednih država i iseljavaju fino gurnete pod tepih. Da se brojalo 95. bilo bi ono pod HVO-om 100% jednonacionalno, dok ovdje već ne bi, znamo i ja i ti.
Od famoznih sarajevskih 100 i nešto džamija, preko 80 su mahalske džamije i mesdžidi kojih dobar dio ima drvene munare ne više od susjednih dimnjaka, kapacitet im je nalik prosječnom dnevnom boravku i sl. Ovo što je novoga sagrađeno poslije rata i nije toliko puno uzme li se u obzir broj i sastav stanovništva, kao i vjerske potrebe istog. E sad ne znam što bi neki, da se za svaku novosagrađenu veliku džamiju u Novom Sarajevu sruši po jedna mahalska, koja stoji tu već 500 godina, da ne bi slučajno cifra džamija rasla prema gore? Ili da neko s Alipašinog klanja na Kovačima? Uostalom, "nadogradnja" vjerskih objekata u socijalistička naselja, kao i eksplozija seoskih vjerskih objekata nije ništa specifično samo za muslimane. Svako selo u Srpskoj ima crkvu u vizantijskom stilu ko u po Moskve, gradovi u Hrvatskoj svi odreda grade među neboderima katol. ckrve (Zagreb, Split, Rijeka itd.) Pitanje je zašto samo džamije smetaju i zašto samo munara bode u oči? Zašto se jednom Dodiku dopušta u emisiji da prebraja džamije po Sarajevu, kad znamo kakav je odnos prema "tuđim" objektima bio ovdje, a kakav kod njega u BL? Ne bi li Bošnjaci tu trebali zauzimati moralno superiornu poziciju i prvi kritikovati BL zbog onolikih pravoslavnih crkava, a Dodik da se za to vrijeme pokrije po ušima? Zašto se događa baš suprotno i oni koji su rušili džamije, sada verbalno napadaju one koje nisu dosegnuli?
Mislim da znamo odgovor, a to je zato što se računa da su crkve ovdje oduvijek i da one predstavljaju prirodan ambijent, a džamije da su nešto strano, nakaradno, ružno i odvratno što isključivo služi za nadglasavanje, zapišavanje, dominaciju, indoktrinaciju i sve negativno. Ljudi tog soja nemaju nikakvog respekta prema tradiciji muslimana u ovim krajevima, prema historijskom kontinuitetu, prema povijesnoj, kulturnoj, arhitektonskoj vrijednosti vjerskih objekata, prema nečijem naslijeđu i sl. Za njih je Ferhadija i Aladža isto tako opasnost i prijetnja u obliku nakarade, kao i recimo Fahdova džamija i sl. Takvi su džamije bez imalo stida i negodovanja rušili, palili, i tako bi i opet radili. Isto bi napravili i sa Begovom ili Carevom da im se danas da da uđu u Sarajevo. Uopće ulaziti u polemiku sa takvima o broju džamija ovdje ili ondje, kao i o mogućim razlozima i uzrocima tih brojeva je besmisleno.
- animals
#125 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Imas pravo na svoje misljenje.sto bi ti se pravdao..ako tako mislis, tvoja stvar..SoldierSarajevo wrote:
katolik si a Boga tumacis na svoj nacin ? Onda nisi katolik, ako si katolik znaci da vjerujes i radis onako kako pise u Bibliji, ima drugi naziv za vas sto vjerujete u Boga a niste pripadnici ni jedne religije, dakle vidis na samom pocetku si dokazao da ne znas ni ti ko si. Ti si jedan obicni provokator, a klixovci su poznati po tome da takve ne banuju, sve anti-Bosnjacko je dozvoljeno kako na ovom forumu tako i na portalu.