Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post Reply
Ali Kemal

#101 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

365 - J - 820 wrote:
Ali Kemal wrote:
365 - J - 820 wrote: 1. pojma ti nemaš, klasu auta ne određuje cijena nego uglavnom veličina auta i međuosovinksi razmak
i danas su Audi A1 i Punto ista klasa gradskih auta, iako je prvi 3x skuplji
Ko spominje klase :D
Samo budala moze da poredi .
Nije tebi dobro
Ja cijelo vrijeme pričam o klasama i golf kec i stojadin su bili ista klasa 70tih godina kad su se pojavili na tržištu
I nije tačno da je golf bio dva puta skuplji a za ono što je bio skuplji je zbog nameta države na sve što se uvozilo i zaštitničke politike prema crvenoj zastavi
Ali poenta nije uopšte na cijeni čovječe
Ti prije svega uopste ne razumijes temu. Tema nije da li je bolji Golf od Stojadina, tj da li je bolji VW od Crvene Zastave.
To niko ne spori, svi znamo da je Golf bio bolji od Stojadina, kao sto i cijena govori. Od Golfa takodje ima mnogo boljih auta koliko hoces, ali su naravno skuplja, ali to tebi nije vazno :D
Porediti automobile, ali zanemariti cijenu, je besmisleno. Kao i bilo sta drugo.
Tema je sta je bivsa drzava imala, a sta imamo sada. Kapish.
Pored toga zastitnicka politika prema domacoj proizvodnji je sasvim normalna stvar, pa to rade sve normalne zemlje svijeta. Amerikanci npr uslovljavaju Japance da ako hoce da prodaju slobodno automobile, onda moraju da naprave fabrike u Americi.
365 - J - 820 wrote:Ti jednostavno ne možeš da skontas sta je suština iako sam to plastično prikazao poredeći sa golfom koji je izbacivao novu generaciju svakih 7-8 godina da bi ostao konkurentan kao uostalom i drugi zapadni proizvodiači dok je crvena zastva proizvodila stojadina manje više u istom obliku 30 i više godina...... Halo jel ti to možeš skontat
Ti ne mozes da skontas da je i VW proizvodio Bubu u istom obliku 30 i nesto godina, i sta to govori, samo da su se vremena promijenila, te konkurencija i napredak tehnologije zahtijeva kozmeticke promjene svake 2-3 godine.
U predratno vrijeme, tj za prvih dvdadest godina su izbacene samo dvije verzije golfa:
2 First generation (A1, Typ 17; 1974–1983)
3 Second generation (A2, Typ 1G; 1983–1992)
Prema tome pricas gluposti i zelis da umanjis vrijednosti onoga sto su ljudi sa ovih prostora stvorili svojim radom.
Stojadin sa hiljadu mana, ali i Golf koji se sklapao u Vogosci, je ipak nesto sto se stvaralo u domacoj radinosti.

Nije to samo auto industrija, bila je prisutna proizvodnja skoro svega, nesto sto vise uopste skoro ne postoji. Dobro sada ima mljekara, pivara, pekara, jos ako ne mozemo da pomuzemo krave, onda jbga.
DoZeN

#102 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Keiko wrote:
Zapad nije za onog ko nema za cigara, zapad je za onog ko trazi sistem koji u manjoj ili vecoj mjeri funkcionise za sve. Kazes da si otisao iza Daytona, mozes li molim te objasniti zasto? I ja sam isto, i otisla sam zato sto je Sarajevo 1998 bilo 50 godina iza Sarajeva 1984. Zapadnjacki plocnici su se ubili za ekskurzije bosanskih komunalnih sluzbi ne bi li naucili kako izgleda normalan trotoar ili cesta bez rupa, sa sahtovima koji nisu ili 6cm visi ili nizi od samog asfalta.
Zato sto sam imao sansu da odem, ali meni familija iz USA nije rekla:Dodji bice ti bolje,nego:Dodji pa vidi kako je ovde?
Isto kao sto me jedan Amer neki dan upita:Da li si ikada zazalio sto si dosao u Ameriku?
Ako pogledas tog Amera cija djeca su po Evropi na studijima, koji postavlja logicno pitanje,i onog koji ti kaze:Ako ti se ne svidja vrati se u BIH....vidi se ogromna razlika,ja ove druge nerviram,ne, ja ne pljujem po Kapitalizmu,vec sam rekao:U svakom sistemu se sposobni ljudi znadju, ali kada vidim ovde ljude gdje su zivjeli i kako?, i kako smo mi zivjeli pre olimpijade i posle, ne mogu da cutim :-)
Jedina razlika je u tome sto ovde moras biti bas destruktivan da ne bi imao za zivot, dok kod nas mozes biti i vrijedan i cestit,ali opet slabo zivjeti.
Blago onome koji je malo mogao vidjeti u zivotu,moze se nauzivati zivota za djaba!
detroit-mercy

#103 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by detroit-mercy »

DoZeN wrote:
detroit-mercy wrote: Ne nego cjene znanje i to je velika razlika u odnosu na nas. Poznajem licno par ovdje, nasi naucnici, imaju hejbe patenata. Bili doktori nauka jos davno prije rata, u bivsem sistem ih handrio drug iz komiteta, ne da ti da napredujes, ne da ti da ralizujes svoje ideje, ljubomora, zavist i dr, jednostavno ljudi se nisu mogli realizovati. Amerikanci im ponude da dodju u USA da predaju, ljiudi se presele. Vukla ih nostalgija, odu opet nazad da pokusaju jos jednom, nije islo ista prica i onda se definitivno ispale u USA.
Ili upoznam tipa, pobjednik matematicke olimpijade u BIH, ameri odmah daju stipendiju da studira kod njih :mrgreen: i sta mislis gdje je ostao.
Mi ne cijenimo znanje, to je jedna od najvecih nasih mana, i to je bilo i u bivsem sistem a danas posebno.
Da,ali ja znam covjeka iz Fojnice koji nikada nije bio clan partije,a bio je direktor firme u Fojnici.
Sta to nam govori?
Abdulah Nakas da se rodio i u USA, bio bi poznati doctor,kao sto je bio prije rata u Sarajevu,Edin Dzeko da se rodio u Chicagu umjesto u Sarajevu,isto bi bio sposoban da pravi pare sa svojim darom.
U Sarajevu i u ovakvom sistemu,imas ljude kojima ne treba 100 Amerika niti 100 Njemacki.
Ako imas "mase u glavi" mozes uspjeti bilo gdje
Medjutim, gdje "tvoj kapitalizam" gubi,jeste u argumentima,jer i Kapitalizam je ideologija you know?
Da li ti zaista mislis da je The Supreme Court of America donjeo odluku u korist Hobby Lobby da mogu da odbiju placanje za anti baby pilule jer se to kosi sa njhovim vjerskim uvjerenjima? No!! :)
To je samo jos jedno prosirenje ovlasti za kapitaliste,Da li ce obican narod u USA imati korsti sto su ko fol "odbranjene vjerske slobode" ? Nece! Jer vecina naroda u USA i ne posjeduje firme.
Sta je sa veteranima i oko one bruke sa bolnicama? Koliko je firmi sada iz USA u Indiji,Kini itd i zasto?
Problem u BIH jeste sto kod nas nije ni "Socijalizam a ni Kapitalizam" nego system "Jebem li vam majku radnici"

Kada dodje pravi kapitalizam,onda ce invalid i demobilisani borac udarati po prozorima premijera Niksica, ili bacati kamenje na vladu, a on ce imati dva izbora:Ili da im preda vlast ili da policiju posalje na njih.
Nista se nece promjeniti, jer u Kapitalizmu nema emocija,samo profit
Niko i ne tvrdi da u Sarajevu imas ljudi kojima ne treba ni sto Amerika :mrgreen: cak sta vise ono sto imaju u Sarajevu ne bi vjerovatno zaradili za sto zivota u Americi :mrgreen: . Ovdje pricamo o generalno poulaciji, meni, tebi, Sejdi iz neke pripizdine i nasim sansama za uspjeh ovdje i dole. I molim te nemoj da usporedjujes jedan sistem koji je po ekonomskim slobodama i mogucnosti za uspijeh za par kopalja ispred svih ostalih sa sistemom partijsko/religijske kaste u BiH.
Druga stva, koji je to moj kapitalizam i tvoj socijalizam. Prvo, ti pricas o sistemu u kojem zivis i iz koga nemas namjeru da se mices i balis za sistemom koji je propao. Je li ti promaklo da smo mi taj sistem napustili krajem 80tih. Je li ti poznato sta su znacile Markoviceve reforme; ako ne znas to je bio prelazak na kapitalisticku privredu.
Sve ostalo, poslije sto pises. Iskreno, zaboli me kurac za Hobby Loby-jem, jesi li i ti jedan od onih koji analizira svaki zakon koji se donese u USA da pokazes kako eto nije dobro i kako nista ne valja. Je si li imao ti ili bilo ko koga znas neke stete od te odluke. Na kraju sta je Hobby Loby, koliki je njihov uticaj na ekonomiju. Sta je lose u tome sto su vlasnici protiv abortusa, da su nekim slucajem rekli da ce svaka zena koja zatrudni biti otpustena, tebe bi to opet pogodilo.
Ako te puca nostalgija, kupi si karto pa dole, malo se ispusi pa nastavi dalje.
Btw. i ja sam uzimao ESL casove i bilo nas je odsvuda ali nam niko nikada nije pokazivao kako koristi cetkica za zube ili kako se koristi WC solja, nego su se ljudi bavili striktno onime za sta su zaduzeni. A to je da ti pogmognu da savldas engleski jezik :mrgreen: .
jefferson

#104 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

DoZeN wrote:
Keiko wrote:
Zapad nije za onog ko nema za cigara, zapad je za onog ko trazi sistem koji u manjoj ili vecoj mjeri funkcionise za sve. Kazes da si otisao iza Daytona, mozes li molim te objasniti zasto? I ja sam isto, i otisla sam zato sto je Sarajevo 1998 bilo 50 godina iza Sarajeva 1984. Zapadnjacki plocnici su se ubili za ekskurzije bosanskih komunalnih sluzbi ne bi li naucili kako izgleda normalan trotoar ili cesta bez rupa, sa sahtovima koji nisu ili 6cm visi ili nizi od samog asfalta.
Zato sto sam imao sansu da odem, ali meni familija iz USA nije rekla:Dodji bice ti bolje,nego:Dodji pa vidi kako je ovde?
Isto kao sto me jedan Amer neki dan upita:Da li si ikada zazalio sto si dosao u Ameriku?
Ako pogledas tog Amera cija djeca su po Evropi na studijima, koji postavlja logicno pitanje,i onog koji ti kaze:Ako ti se ne svidja vrati se u BIH....vidi se ogromna razlika,ja ove druge nerviram,ne, ja ne pljujem po Kapitalizmu,vec sam rekao:U svakom sistemu se sposobni ljudi znadju, ali kada vidim ovde ljude gdje su zivjeli i kako?, i kako smo mi zivjeli pre olimpijade i posle, ne mogu da cutim :-)
Jedina razlika je u tome sto ovde moras biti bas destruktivan da ne bi imao za zivot, dok kod nas mozes biti i vrijedan i cestit,ali opet slabo zivjeti.
Blago onome koji je malo mogao vidjeti u zivotu,moze se nauzivati zivota za djaba!
Vidis ja se sjecam onog sistema, ali konkretno u SAD bolje zivim nego sto smo mi zivjeli u onom sistemu.
Dosao dosta poslije rata, kada sam skontao sto bi Boris Dezulovic rekao: 1984 je Sarajevo moglo olimpijadu organizovati a danas parking ne moze sagraditi.
Medjutim, postoji razlog zbog kojeg se onaj sistem urusio. Da je onaj sistem bio tako dobar (a ja sam iznadprosjecno zivio u onom sistemu) ne bi se urusio.
Problem je bio sto je u onom sistemu se predugo kupovao socijalni mir. Tako je u Zeljezari Zenica umjesto 9,500 radnika radilo 22,500. Valjalo je te radnike placat, a bili su placani kreditima koji su uzimani na osnovu geostrateske vaznosti ex-yu. Kada je Berlinski zid pao, i ta vaznost otisla u nepovarat, tada su i pare nestale i trebalo se raditi da se ekonomija rekonstruira. Ali jbg, lakse je bilo se igrati nacionalizma nego raditi.
SAD tebi jaro moj daju itekakvu priliku, ja sam je iskoristio, kao i mnoge koje znam. Medjutim, vidio sam i tu kuknjavu medju nasim svijetom i pokusavam se drzati podalje od takvih ljudi, jer na negativnost dolazi negativnost.
Ja sam gledao davnih dana povratak u buducnost. I kada je taj film bio hit 80-tih, znao sam da to nije moguce. Stoga, jaro, bilo kako bilo, valja zivjeti i kukajuci za onim sto je bilo samo gubis vrijeme.
Ti si u SAD, imas sansu. Pomisli na milione ljudi koji bi da su u tvojoj kozi.
Stoga, ne seri!
detroit-mercy

#105 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by detroit-mercy »

DoZeN wrote:
Keiko wrote:
Jedina razlika je u tome sto ovde moras biti bas destruktivan da ne bi imao za zivot, dok kod nas mozes biti i vrijedan i cestit,ali opet slabo zivjeti.Blago onome koji je malo mogao vidjeti u zivotu,moze se nauzivati zivota za djaba!
Cek, zam malo prije meni nisi rekao da ces uspjeti nije vazno gdje u Americi ili Sarajevu :mrgreen: .
Ja uopste tebe ne kontam, sta ti hoces da kazes. Kao da te je neko nasikirao pa si nasao forum da se istresas.
Na kraju, ti si dosao u drug zemlju i moras biti svjestan da su pravila igre drugacija i da moras da se prilagodjavas tim pravilima a ne pravila tebi.
detroit-mercy

#106 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:
DoZeN wrote:
Keiko wrote:
Vidis ja se sjecam onog sistema, ali konkretno u SAD bolje zivim nego sto smo mi zivjeli u onom sistemu.
Dosao dosta poslije rata, kada sam skontao sto bi Boris Dezulovic rekao: 1984 je Sarajevo moglo olimpijadu organizovati a danas parking ne moze sagraditi.
Medjutim, postoji razlog zbog kojeg se onaj sistem urusio. Da je onaj sistem bio tako dobar (a ja sam iznadprosjecno zivio u onom sistemu) ne bi se urusio.
Problem je bio sto je u onom sistemu se predugo kupovao socijalni mir. Tako je u Zeljezari Zenica umjesto 9,500 radnika radilo 22,500. Valjalo je te radnike placat, a bili su placani kreditima koji su uzimani na osnovu geostrateske vaznosti ex-yu. Kada je Berlinski zid pao, i ta vaznost otisla u nepovarat, tada su i pare nestale i trebalo se raditi da se ekonomija rekonstruira. Ali jbg, lakse je bilo se igrati nacionalizma nego raditi.
SAD tebi jaro moj daju itekakvu priliku, ja sam je iskoristio, kao i mnoge koje znam. Medjutim, vidio sam i tu kuknjavu medju nasim svijetom i pokusavam se drzati podalje od takvih ljudi, jer na negativnost dolazi negativnost.
Ja sam gledao davnih dana povratak u buducnost. I kada je taj film bio hit 80-tih, znao sam da to nije moguce. Stoga, jaro, bilo kako bilo, valja zivjeti i kukajuci za onim sto je bilo samo gubis vrijeme.
Stoga, ne seri!
To ona zlatna vremena kad se nije radilo nista a primala plata :mrgreen: i svi dobro zivjeli :mrgreen: .
jefferson

#107 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

Stoga, ne seri!
To ona zlatna vremena kad se nije radilo nista a primala plata :mrgreen: i svi dobro zivjeli :mrgreen: .
Pa ja, kad se piva narucivala radio stanicom u kaficu, jer konobar nije mogao proci do sanka od guzve. A piva se narucivala u gajbama, ono da se konobar ne struni iduci po pivu.
Onda se ode kuci, istjera zena i djeca, spava se sa cukom, ujutro mahmuran na posao, pola plate kod konodbara i u u kaficu, ali hej, koga je bolio qrtz.
Taj sistem je mnogo toga dobro proizveo, i naspram ovog u BiH, to se ne moze porediti. Ulaganje u obrazovanje, poljoprivredu, i jbt, na kraju irigacioni sistem koji je bio jedan od najsavremenijih na svijetu.
Ali isto tako, Zeljezara u Zenici je kupovala jedno vrijeme Siemensove sklopke, jer su odgovarale najvise masinama. Medjutim, brzo nakon toga, one nestanu. Jbg, treba za vikendicu, radionicu itd. Onda rukovodstvo skonta kako da dohaka radnicima: kupe Ruske sklopke, ono dvojica moraju je nositi. Naravno, niko otkaz nije dobio zbog Siemensove sklopke, ali eto, Ruska je bila rjesenje.
jefferson

#108 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

Daj covjece kakva Zenica, kakvih 22000 radnika, tipovi su uzimali petorosobne stanove na kredit na par godina, gdje je pocetna rata bila 100 maraka, a zavrsna ni vrijednosti kutije cigara. Bijela tehnika se uzimala na 90 dana uz hiperinflaciju, danas kupis, za tri mjeseca platis, izadje te televizor kao zvaka i na kraju armija, prevelika armija, trebalo je skresati na 3% tadasnje velicine i prevelik savezni aparat, trebao biti 10% tadasnjeg. Nije bilo glavnog grada gdje SFRJ nije imala ambasadora i cijelu bulumentu uhljebasa, nekretnina, kompleksa itd itd.

Medjutim ko je imao muda otpustiti u Beogradu 200 000 sluzbenika, ko je imao muda otpustiti oficire koji su bili kraljevi u SFRJ, petorosobni stanovi po svim gradskim centrima, u Americi onolika davanja za armiju, oficiri zive maltene u montaznim bungalovima, a u SFRJ kao kraljevi zivjeli, imali bolje stanove od magistra i doktora, a imali dva razreda osnovne skole? Zato je riknula SFRJ ekonomski.
Ja sam samo naveo primjer, jbg, sta trebam sad, svaki primjer navest da bi ti skontao poentu? Da ustvari ono sto si napisao ti sad, sam ja isto rekao u svom postu.
Keiko

#109 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Keiko »

detroit-mercy wrote:
Keiko wrote:
Ali Kemal wrote:

Meni je jasno da djeca ispranog mozga i sa iskustvom iz protekle dvije decenije ne mogu da shvate da se u Bosni i ostalim republikama bivse drzave sve to proizvodilo. Stvarno kada se sada osvrne oko sebe i neko ti kaze, e mi smo nekada pravili televizore, normalno je da ce ti mladez reci, ajd ne seri stari, kakvi mi i televizori. Kako je moguce da mi mozemo da napravimo televizor kada nismo u stanju sada da sasijemo gace. Narod je ubijen u pojam i namecu mu se teme tipa Turska ce dati 500 miliona, raznorazni sarlatani kao kandidati za predsjednika, milion stranaka, kriminalci gaze prolaznike, politicari zaposljavaju svoju djecu, religija zloupotrebljenja na najgori moguci nacin, sve najgore sto moze biti, bez ikakvog tracka svjetlosti na kraju tunela.
Zaista ko je odrastao u takvom sistemu kako da vjeruje da je moguce da se na istom tom prostoru negdje dizajnirali i proizvodili kompjuteri.
Generacije koje su bile u stanju ista pametno proizvesti su ili odavno u penziji ili u grobu. Do duse, to ne znaci da mladji nisu sposobni ili da ne znaju vec da su mladji koji znaju i sto je jos vaznije hoce odavno napustili BiH. Tragicno je koliko se malo u danasnje vrijeme ulaze u nauku, naucno-tehnolosko istrazivanje i slicno. Nije ni cudo sto se mladje generacije oslanjaju na uvoz.

Jedna od boljih karakteristika bivse Jugoslavije je bila teznja ka samo-odrzivosti. Iako kontradiktorna modernim ekonomskim tokovima, Jugoslavija je barem poticala proizvodnju.
Naravno, i tu im treba skinuti kapu. Industrijalizacija, elektrifikacija i dr kacije us udarile temelj jednoj modrednoj drzavi. Medjutim, treba se kriticki osvrnuti i reci da vec od kraja 60tih mi fakticki pocinjemo stagnirati. Pocela su nam stizati na naplatu sva ona guranja kadrovnika na upravljacka mjesta (mislim, kad cistas ovaj forum mislio bi da su stvarno najsposobniji dolazili na upravljacke funkcije), socijalna davanja koja su izjedala privredu, povlasteni statu domacih proizvodjaca koji nije iskoristen da bi se oni ojacali nego da bi se jednostavno provlacila njihova neefikasnost i mnoge druge stvari. Vazda se uzdize sistem ali niko ne pominje da smo mi taj sistem napustili jer se sa takvim sistemom nije moglo dalje. Reforme nisu provedene zbog rata a da su provedene, vidjeli bi koliko bi bolnih rezova morali napraviti. I onda pitanje sto su komunisti dali vlast, komunisti su dali vlast jer su znali da dalje vise ne ide a da ce reforme biti suvise bolne, pa je bolje nekome drugome uvaliti taj vruc krompir.
Btw, ovo sto danas imamo je da bog sacuva da bog sakloni. Zastali u nekom vremenu, pa ni naprijed ni nazad. Niti smo u socijalizmu niti u kapitalizmu :skoljka: .
Nesto slicno sam rekla u prethodnom postu :-D s' tim sto sam ja to narodski nazvala 'lako je tudjim gloginje mlatit'' :-D
Ali Kemal

#110 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:To ona zlatna vremena kad se nije radilo nista a primala plata :mrgreen: i svi dobro zivjeli :mrgreen: .
Od kud to da se nije nista radilo ?

Radilo se sasvim normalno. Viska zaposlenih je bilo uglavnom u administraciji, te su zbog toga plate bile manje, pa sta onda.
Ko me se nije svidjalo imao je crveni pasos i siroka mu Evropa, bez viza i kuraca i palaca.
Pokajnik

#111 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Pokajnik »

DoZeN wrote: u Kapitalizmu nema emocija,samo profit

Ne znam da li se to mogu nazvati emocije... ali ni u komunizmu ne bi bilo tih kako kažeš emocija da su oni koji su raspoređivali pare raspoređivali svoje a ne tuđe ili kako su zvale narodne,društvene,državne svejedno, pare. Kad je riječ o njihovim ličnim parama ni ljevičari nisu baš darežljivi prema radnicima i sirotinji. :mrgreen:
Megiddo

#112 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Megiddo »

Pokušajte malo firmu u kojoj radite osjećati svojom (nemojte je prisvojit :lol: ) pa ćete vidjeti kako ima emocije. :D
DoZeN

#113 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

jefferson wrote: Vidis ja se sjecam onog sistema, ali konkretno u SAD bolje zivim nego sto smo mi zivjeli u onom sistemu.
Stoga, ne seri!
Amerika isto kupuje socijalni mir preko Welfera, Amerika je isto zaduzena,
Medjutim,kao sto sam rekao ja ne mrzim Kapitalizam,samo hajmo realno sagledati stvari.
Odrastao si u socijalizmu, sto je samo po sebi uspjeh
Ja sam odrastao u ratu i nacionalizmu,sto je samo po sebi neuspjeh
mada sam za to da svako moze da kaze sta hoce, cini mi se da nas je tito dobro poznavao kad je uveo verbalni delikt. mozda se slucajno desilo da se trenutak kad nam je sve krenulo naopako bio upravo onaj isti trenutak kad je svako mogao da prica sta hoce, bez ikakvih posljedica.
jefferson

#114 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

DoZeN wrote:
jefferson wrote: Vidis ja se sjecam onog sistema, ali konkretno u SAD bolje zivim nego sto smo mi zivjeli u onom sistemu.
Stoga, ne seri!
Amerika isto kupuje socijalni mir preko Welfera, Amerika je isto zaduzena,
Medjutim,kao sto sam rekao ja ne mrzim Kapitalizam,samo hajmo realno sagledati stvari.
Odrastao si u socijalizmu, sto je samo po sebi uspjeh
Ja sam odrastao u ratu i nacionalizmu,sto je samo po sebi neuspjeh
mada sam za to da svako moze da kaze sta hoce, cini mi se da nas je tito dobro poznavao kad je uveo verbalni delikt. mozda se slucajno desilo da se trenutak kad nam je sve krenulo naopako bio upravo onaj isti trenutak kad je svako mogao da prica sta hoce, bez ikakvih posljedica.
Kakvog bolan welfera? Jel ti uospte znas cemu sluzi welfare i cemu uopste sluzi drzava kao organizacija?
Drugo, svaka drzava je zaduzena, i SAD uopste nisu toliko zaduzene, jer se dug ne mjeri u apsolutnom iznosu nego u procentu od GDP-a.
Kao sto ti je neko rekao, ako ti je lose, bujrum, karta i anzad. Ako ti je lose, pa hej, americki pasos, bujrum svedska, njemacka, danska? ALi ajro, i tamo primaju samo ljude koji mogu nesto doprinjeti ili izbjeglice. Sto znaci, ti ako nisi kvalifikovan onda sta si radio u SAD ovo svo vrijeme?
Drugo, ti akzes nisi odrastao u socijalizmu negor atu i nacionalizmu. Pa kako onda znas kako je bilo u socijalizmu da to poredis sa SAD?
jefferson

#115 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

Pokajnik wrote:
DoZeN wrote: u Kapitalizmu nema emocija,samo profit

Ne znam da li se to mogu nazvati emocije... ali ni u komunizmu ne bi bilo tih kako kažeš emocija da su oni koji su raspoređivali pare raspoređivali svoje a ne tuđe ili kako su zvale narodne,društvene,državne svejedno, pare. Kad je riječ o njihovim ličnim parama ni ljevičari nisu baš darežljivi prema radnicima i sirotinji. :mrgreen:
Pogotovo oni sto su emotivno gradili vikendice narodnim parama :lol:
dobojlija81

#116 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by dobojlija81 »

Imali smo, nismo znali sta smo imali

Nije da mi se ne svidja bivši sistem,socijalizam i ti fazoni,al sve je to bilo na umrlu sto bi rekli,zastarjele fabrike,tehnologija,sve se to nekako drzalo opet,sjecam se onih cekova i inflacije,dignes kredu ili materijal za kucu na čekove da bi to na kraju vrijedilo otprilike jedne kutije cigareta,al narodu običnom dobro opet,moralo bi to eksplodirat svakako,pitanje vremna samo,onda nam ni dva MMF ne bi pomogla da se to zakrpi i ustabili.Imali smo dovoljno pa nas nije puno interesovao zapad valjda.Bili smo pojam za Poljsku,Rumuniju,ČS,Bugare....

A zapad,jbg kad mi je rodjo nekad 86.-87.slagat ću došao sa Mercedesom 190 E i uparkirao ga kraj pored stojadina od starog i donjeo Philips color TV sa daljinskim :) jbg treba priznat da mi toga puno nismo imali niti mogli imati,ne volim nesto ni zapad al et,ipak su ljudi po mjesecu hodali,a mi nismo imali ni radio kako treba u svakoj kuci,pogotovo mi iz ruralnih krajeva :)

Ima neki lik evo trti o ekonomiji Juge,meni zanimljivo,pa ko hoce nek čita:

http://katalaksija.com/2014/02/24/ekono ... nog-kraha/
Ommadawn

#117 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ommadawn »

Neko rece da nismo bili optereceni u socijalistickom sistemu i da je partija bila ta koja je mislila za nas.

1. Opterecen si bio da dobro pazis (DOBRO PAZIS) sta pricas i s kim pricas jer ukoliko se toj istoj partiji ne svidja sta pricas - jaoj ti ga majci.

2. Ne znam kako je bilo sedamdesetih, jer sam rodjen tek krajem ali sam odrastao osamdesetih i znam da se krajem ljeta moja mama hvatala za glavu gdje ce i kako kupiti meni skolske knjige za skolsku godinu koja je slijedila. Pa obidje cijelu Banja Luku dok slozi sav komplet knjiga, plus sveske, plus olovke i gumice. I jos na sve to, uciteljica Ruza iz O.S. Ranko Sipka u BL kaze mojoj sestri da mora striktno imati naliv-pero ili hemijsku olovku koji imaju tintu crvene boje jer se pisalo nesto na temu o danu Mladosti i to u prvom razredu - obisle cijeli centralni dio Banja Luke i nigdje nema. Srecom nalete na radnog kolegu mog starog koji je imao takvu hemijsku olovku u autu i dao im. I srecom, preselimo vrlo brzo u drugo naselje gdje je bio manji pritisak u skoli.

3. Gorivo se jedno vrijeme kupovalo samo bonovima, cini mi se da je islo po sistemu 40 litara benzina na mjesec dana pa se naravno kralo iz preduzeca javnog saobracaja sto je vrlo cesto znacilo da su gradski prevozi kasnili podobro. Sjetim se svojih komsija koji ujutro cekaju autobus da bi stigli na posao i psuju majku jer im valja pred sefom objasnjavati zasto kasne.

4. Cajavec i Ei-Nis televizori su se proizvodili uglavnom po licencama i kasnih osamdesetih su cesce bili kod servisera (ukoliko imas garanciju) nego u dnevnom boravku. Ei-Nis je takodjer proizvodio stereo-pojacala i ja sam za cijelo vrijeme zivota u Bosni vidio samo jednog i to u prodavnici gdje je stajao izlozen godinama jer ga niko nije mogao sebi priustiti a onaj ko je mogao - kupovao je u Duty Free Shopu Philips, Technics, JVC, International...

5. Moji prijatelji iz Rumunije, Poljske i Istocne Njemacke se nerado sjecaju socijalizma u svojim drzavama.

6. Sve sto je danas na prostorima bivse Jugoslavije je posljedica socijalistickog sistema.
Drvosjeca iz Dejcica

#118 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dobojlija81 wrote:Imali smo, nismo znali sta smo imali

Nije da mi se ne svidja bivši sistem,socijalizam i ti fazoni,al sve je to bilo na umrlu sto bi rekli,zastarjele fabrike,tehnologija,sve se to nekako drzalo opet,sjecam se onih cekova i inflacije,dignes kredu ili materijal za kucu na čekove da bi to na kraju vrijedilo otprilike jedne kutije cigareta,al narodu običnom dobro opet,moralo bi to eksplodirat svakako,pitanje vremna samo,onda nam ni dva MMF ne bi pomogla da se to zakrpi i ustabili.Imali smo dovoljno pa nas nije puno interesovao zapad valjda.Bili smo pojam za Poljsku,Rumuniju,ČS,Bugare....

A zapad,jbg kad mi je rodjo nekad 86.-87.slagat ću došao sa Mercedesom 190 E i uparkirao ga kraj pored stojadina od starog i donjeo Philips color TV sa daljinskim :) jbg treba priznat da mi toga puno nismo imali niti mogli imati,ne volim nesto ni zapad al et,ipak su ljudi po mjesecu hodali,a mi nismo imali ni radio kako treba u svakoj kuci,pogotovo mi iz ruralnih krajeva :)

Ima neki lik evo trti o ekonomiji Juge,meni zanimljivo,pa ko hoce nek čita:

http://katalaksija.com/2014/02/24/ekono ... nog-kraha/
Pazi šta govoriš. :wink:

Šveđanin

#119 Re: Odg: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Šveđanin »

Mene zanima u kolikom obimu je tada bilo lopovluka kod funkcionera? Od sitnih stvari kao sto je nabavka dijelova u javnom preduzecu pa do izgradnje puteva i sl..

Ja bi po pricama koje sam cuo od roditelja rekao da je razmisljanje isto kao prije, samo sto je prije postojao neosporni autoritet, hijerarhija i moglo se lakse i brze nastradati..

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
VjecitiStudent

#120 Re: Odg: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

Šveđanin wrote:Mene zanima u kolikom obimu je tada bilo lopovluka kod funkcionera? Od sitnih stvari kao sto je nabavka dijelova u javnom preduzecu pa do izgradnje puteva i sl..

Ja bi po pricama koje sam cuo od roditelja rekao da je razmisljanje isto kao prije, samo sto je prije postojao neosporni autoritet, hijerarhija i moglo se lakse i brze nastradati..

Vrhunac tadašnje korupcije se ogleda u aferi Neum, kada je nekolicina tadašnjih funkcionera smijenjena zbog kuća koje su sebi izgradili u Neumu. Korupcija se ogledala u tome što bi zemljište dobili po povoljnoj cijeni, poneki bi kamion iz neke društvene firme sa građevinskim materijalom bio preusmjeren u vikendicu, često zajedno sa radnicima.

Sve te kuće sada smiješno i jadno izgledaju u poređenju sa bilo kojom kućom nove elite, Brankovića, Čovića i ostalih, s tim što su te kućice i jedino što su ti prvaci tadašnje korupcije uspjeli tada da zavrnu.
Kod nove elite je to tek vrh ledenog brijega.

U tom vremenu, korupcija je bila sporadična i sitna, sada je to cijeli sistem u kojem se vrte ogromni novci.
damskot

#121 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by damskot »

DoZeN wrote:Nedavno je u USA izasao novi film Dinesh D'Souza "America: Imagine the World Without Her" koji govori da je Amerika zemlja gdje su slobode najvise,da je kapitalizam najbolji itd.To ne bi bilo ni malo cudno,jer je to jos jedan u nizu propagandnih filmova, da ovaj rodjeni Indijac nije rekao jednom u tom filmu: ''Ja volim Ameriku,jer ja znam zivot bez Amerike
Meni se odmah vratise scene na pocetku mog boravka preko oceana,kada sam poceo ici na ESL class,gdje nas je bilo oko 30-tak i bas toliko zemalja iz citavog svijeta, kada nam je ucitelj pokazao cetkicu za zube da nam pokaze kako se zubi peru,i gdje nam je na tabli pokusao da objasni kako se sabiraju i oduzimaju trocifreni brojevi.
Ja sam mu rekao da sam to ucio u drugom razredu osnovne skole,on me je zacudjeno gledao,i rekao je:Ima onih koji to ne znaju.Ili kada sam mu pricao o egipatskim piramidama,a on me mrtav hladan upita:Zasto ti to znas?

Zivjeci preko okeana,a daleko od Bosne upoznao sam razne nacije i razne culture, pa tako sam upoznao ljude kojima je Pol Pot bio predsjednik u Kambodzi gdje je mnogo mladih ljudi poginulo u njegovoj vojsci, o zivotu u Somaliji,da su ljudi u Indiji imali automobile,ali da ti automobile nisu imali pod,o raznim nacijama u Africi.Da se Rusi ljute kada kazemo da je kod nas bio komunizam jer kazu da mi i ne znamo sta znaci sta je zaista komunizam,Ja razumijem ljude koji im je bolje ovde nego u njihovim zemljama odakle poticu, to je i razumljivo, ali Amerika je dobra samo za onoga ko ne zna bolje, ili da preciziram:Amerika nije nista posebno, i ne samo Amerika nego citava Evropa i Canada,za Australiju ne znam,jer nisam nikada ni bio.
Mnogi iz BIH hoce da odu, i to je razumljivo, ali u Ameriku i Evropu treba da ide onaj koji se pati gladan dole,ili koji nema za cigarete,svi ostali ce se brzo razocarati, i svoje ce godisnje i praznike provoditi u BIH,umjesto da idu na bolja mjesta u svijetu.Sjecam se oca koji je imao mjesec dana godisnjeg,more,100% zdrastveno osiguranje itd.Nasi ljudi koji su dolazili iz Njemacke kada ih je Njemacka s noge na nogu izbacivala i slala sa Ameriku,prva im je recenica bila kada su se susretali sa zivotom u USA:Jebo ti ovo :)
Moja namjera nije da uzdizem u vazduh "onaj sistem" a ponizavam zapadni sistem, moja je namjera da se kaze istina, jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako Bosanac dobro i marljivo radi tamo gdje ima Sistema,a da u BIH zabusavaju,mozda se nikada necu ni vratiti u BIH,a mozda se sutra i vratim,ali kao neko ko je 80-tih zivio u Sarajevu,za olimpijadu, kada je Zeljo igrao polufinale Kupa UEFA,kada je Sarajevo bio muzicka prestolnica ex Yuge, za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje.
Mi zaista nismo znali sta smo imali, ali onaj koji ne postuje svoju zemlju,postovace tudju zemlju,onaj koji ne postuje svog gospodara,postovace tudjeg gospodara.
Treba ipak reci istinu u oci,kao onomad na partiskom sastanku. :bih:
Sve je to receno milion puta od kako postoji sax i uvjek se svodilo na paljenje svjetla . Sarajevo je administrativni grad a vecina se uhljebila . Nerade nista uzimaju cifre a tako nije bilo u bivsemu rezimu :) bar ne za sadasnju elitu uhljeba. Tako da vecina njih misli sad mi jashemo crknite komunjare . Mada nidje veze ta prica sa komunizmom . Vodio sam zestoku raspravu u Istri prosle gode kako nam je bilo loshe u bivsemu sistemu . Nismo imali farmerke :) A sad srednja klasa bez vrta pred kucom nemoze da prezivi sto je nekad hobi bio sad je nuzna potreba . Prosvjetlio nas Kapitalizam . Dobili smo i mi onih 1% JUPI !! I zato se sad ti trebas vratit jer je i kod nas kapitalizam i svijetlo gori punom parom .

Ni slucajno ako ti amerika nepase(jer kazes istinu) da ides u kubu ,indoneziju, spaniju, tursku NE tebi amerika nevalja i jedno sto ti mozes je vratiti se u bih jer samo Bih postoji za dijasporu .(tako misli klasnicni bosnju ) Pogledaj globus jedva tu tackicu ubodem ba .

Rekao si sve korent ali mislim da je nepotrebno zar ima neko iz Sarajeva da je bio svjestan sebe bar 12 godina da moze tvrditi bilo sta drugacije .
DoZeN

#122 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

jefferson wrote: Kao sto ti je neko rekao, ako ti je lose, bujrum, karta i anzad. Ako ti je lose, pa hej, americki pasos, bujrum svedska, njemacka, danska? ALi ajro, i tamo primaju samo ljude koji mogu nesto doprinjeti ili izbjeglice. Sto znaci, ti ako nisi kvalifikovan onda sta si radio u SAD ovo svo vrijeme?
Necemo ovako pricati,ne zbog toga sto ti ne mogu odgovoriti,nego ovo je suplja prica,i mani se djecije price.
Ja mogu ovde,mogu u Mexico,Evropa,a mogu i na vrh Vlasica ili Trebevica,sta te BA briga jel da?
Jedna odlika Komunizma i Komunista,jeste ko nije sa nama,on je protiv nas, mozete otici iz BIH,ali Bosna ne iz vas, i to "ne seri"
Dok ti koristis to "ne seri" gubis mi se ko Hanka Paldum na bini
Ko je meni rekao sta? Ko meni moze reci da ja napustim ovu zemlju,ako mi se nesvidja? Licis mi na one iz Maroco,Alzira koji juce po Parizu pisu na zgradama Jevreji idite kucama u Izrael...mislim sto oni ne idu svojim kucama?
Takav si mi i ti.Aferim Mladichu :lol:
Da se zoves Nicole Sendler,Michale Moore,Oliver Stone,Sean Penn,Jane Fonda,pa da te razumijem, ja nisam zaboravio IKAR,i rizu u ratu? a ti?
Ko sto kaze Selim Beslagic,ja nemam druge drzave osim BIH,i bas me briga ko ce me za je ba va ti
DoZeN

#123 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

dobojlija81 wrote: A zapad,jbg kad mi je rodjo nekad 86.-87.slagat ću došao sa Mercedesom 190 E i uparkirao ga kraj pored stojadina od starog i donjeo Philips color TV sa daljinskim :) jbg treba priznat da mi toga puno nismo imali niti mogli imati,ne volim nesto ni zapad al et,ipak su ljudi po mjesecu hodali,a mi nismo imali ni radio kako treba u svakoj kuci,pogotovo mi iz ruralnih krajeva :)
Jedna odlika Kapitalizma i Zapada jeste comparison, treba se zapitati i zasto?

Zbog toga je tebe "zabeknuo" Mecerdes, i daljinski, zbog toga ovi iz Dijaspore prepadaju one dole ljude u BIH, kada odvrnu muziku u autu, puste Semsu ili Sinana,izbace lakat,a onda im kazu:Dolazite ovde samo da popravite zube, i da se kurcite, onda oni suzni ociju se vracaju u zemlje Zapada.
Ameri brane svoj system rjecima: There are winners and losers,to je Kapitalizam i Zapad
Kako gazda postaje Gazda? Pa vara radnika,kada bi bogatas tacno rekao koliko moze platiti radnika, onda radnik ne i bio radnik.
moke_31

#124 Re: Odg: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by moke_31 »

VjecitiStudent wrote:
Šveđanin wrote:Mene zanima u kolikom obimu je tada bilo lopovluka kod funkcionera? Od sitnih stvari kao sto je nabavka dijelova u javnom preduzecu pa do izgradnje puteva i sl..

Vrhunac tadašnje korupcije se ogleda u aferi Neum, kada je nekolicina tadašnjih funkcionera smijenjena zbog kuća koje su sebi izgradili u Neumu. Korupcija se ogledala u tome što bi zemljište dobili po povoljnoj cijeni, poneki bi kamion iz neke društvene firme sa građevinskim materijalom bio preusmjeren u vikendicu, često zajedno sa radnicima.

Sve te kuće sada smiješno i jadno izgledaju u poređenju sa bilo kojom kućom nove elite, Brankovića, Čovića i ostalih, s tim što su te kućice i jedino što su ti prvaci tadašnje korupcije uspjeli tada da zavrnu.
Kod nove elite je to tek vrh ledenog brijega.

U tom vremenu, korupcija je bila sporadična i sitna, sada je to cijeli sistem u kojem se vrte ogromni novci. :lol: :lol: :lol:
Taj vrhunac korupcije o kojem pričaš je samo ono što se otkrilo i vjerovatno bilo toliko očigledno da se neko morao kazniti radi zamazivanja očiju.

Korupcija 80-tih godina je bila uzela toliko maha da je bila kao i sada ako ne i gora jer oni koji nisu imali veze i svoje ljude i rodbinu u partiji vrlo teško su ostvarivali svoje ciljeve, obično zaposlenje i sl. Danas kad opozicija dođe na vlast bar uhljebi nešto onih iz svog tabora.

Sva ova korupcija koja je cvjetala 80-tih je nastavila svoj put kroz bivši kadar KP koji se inflitriro u SDA tokom rata. Promijenio se sistem ali sve ostalo ostalo isto, navike birokratije iste (sami sebi svrha), reforma ekonomije nije kako treba ni otpočela a rat je došao.

Sistem se trebao resetovati posle rata 1996. godine i postaviti na zdrave noge, donijeti zakon o lustraciji i zabraniti bivšim rukovodećim funkcionerima učešće u vlasti i strankama, reformisati administraciju a privatizaciju uraditi sporo i postepeno a ne na ho ruk, i po receptu prvo uništi pa kupi ili prodaj strancima uz debelu naknadu.

Međutim ko da to uradi? Neodlučni, nejaki i bezidejni A. I. koji nije imao vizije za privredu i reforme i njegov kružok gladnih hijena željnjih pljačke i SDA puna bivšeg kadra KP? Neće ljudi sami sebi zabraniti političko djelovanje????

I takvo stanje imamo sve do danas.....
stakasa

#125 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by stakasa »

Ali Kemal wrote:
365 - J - 820 wrote:bilo...trenutno... bez ikakve perspektive da ostane u budućnosti
najbolji i najplastičniji primjer svog jada i propasti yuekonomije je crvena zastava i stojadin
kad je izašao 70tih , opet kao licenca Fiata 128, još je i mogao biti konkurencija Golfu kecu, uglavnom zbog niže cijene i zaštitiničke politike države koja je na strana vozila nabijala dažbine
početkom 80tih VW izbacuje Golfa 2, a CZ mijenja naziv u comfort, ubacuje kockasta umjesto ogruglih farova i smješta žmigavce u karamoblke, koje su doduše sada isto malo drugačije
1991. VW izbacuje Golfa 3, a CZ novi naziv Scala za staru kantu....stavlja lajsne i novu masku...doduše i retrovizore :lol: :lol:
2008. VW izbacuje Golfa 6, CZ i dalje proizvodi stojadina praktički u prvobitnom obliku samo nešto drugačije karambolke
Prvo poredis jabuke i kruske, tj stojadina sa golfom. Za cijenu jednog golfa mogao si da kupis dva stojadina, misim koliko para toliko muzike, vazda bilo.
Automobil koji bi se mogao porediti sa golfom je bio Yugo Florida, a ne Stojadin ili Yugo 45 sto se cesto pogresno poredi.
https://www.youtube.com/watch?v=WCe4lQ2K08Q

Posto sam radio u Famosu, mogu reci sta se sve prozivodilo u okviru korporacije FFP.
Dakle, kamioni FAP, (Priboj)
gradski autobusi Ikarus (Beograd)
prigradski autobusi Dubrava (Zagreb)
putnicki autobusi Sanos (Skolje)
U Hrasnici su se proizvodili motori i mjenjaci za sve te modele, plus mjenjaci za gotovo sva ostala privredna vozila prozivedena u bivsoj drzavi, Tam, Zastava, IMT traktori, brodske transmisije. Tu je bilo na stotine varijanti.
Pored toga u Hrasnici, dakle Sarajevu su se proizvodili i oklopni transpoteri, koji su isli ko halva.

Impresivno i vjerovatno neponovljivo. Sve se to radilo u saradnji za Mercedesom i ZF, najvecim evropskim prozivodjacem zupcanika i transmisija. Na stotine inzinjera i hiljade radnika je tu bilo uposleno, ljudi koji su znali da rade.

Industrija je bila izuzetna u svakom pogledu. Zaista se proizvodilo sve, bukvalno od igle do lokomotive.
Moja jedina zamjerka i velika greska je bila stambena politika, tzv dijeljenje drustvenih stanova, gdje je bilo mnogo zloupotreba. Posto su vec postojali krediti za indivdualnu izgradnju, da je kojim slucajem neko uveo i kredite za kupovinu stanova, pa da svako kupi sta i gdje hoce, novac bi se bolje zavrtio i sve bi bilo cistije sa pravnog stanovista, tako da vjerovatno nikome ne bi ni padalo na pamet da tokom rata "uzima" neciji stan, medjutim to se nije desilo, tako da to ostaje kao najveca greska u ekonomskom smislu, sto je nadovezano otkupom stanova za certifikate tako da je cjelokupni stambeni fond potpuno unisten, bez ikakve nade da ce obnoviti.

Genralno ne postoji nista na vidiku da moze stanje da se popravi. Pored siromastva, ljudi su totalno zatrovani i zatupljeni.
Da li su ti motori i mjenjaci radeni po licenci ili je i razvoj istih bio u Hrasnici? Koliko je bilo modela motora, koliko je inzinjera radilo na razvoju novih? Otprilike mi reci, ne trazim sada tacne brojke
Post Reply