Ja kad sam ovo rekao u jednoj Makedonskoj kafani-htjeli su da me biju!energy star wrote:Koliko shvaćam makedonski jezik je vrlo sličan bugarskom.
Što onda opravdava teze da su makedonci u stvari bugari!
Makedonija politika i demografija
- Panzer_Daddy
#101 Re: Makedonija politika i demografija
-
Megiddo
#102 Re: Makedonija politika i demografija
I treba da te biju. 
- Mx
#103 Re: Makedonija politika i demografija
Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju
Više od 10.000 Alabanaca, koji su marširali prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade u Skoplju zaustavljeni su nedaleko od pomenutih zgrada, u blizini tržnog centra Mavrovka. Demonstranti su se okupili kako bi negodovali zbog sudske odluke doživotnih kazni zatvora za šestoricu Albanaca koji su u slučaju "Monstrum" osuđeni zbog višestrukog ubistva makedonskih mladića, javlja Anadolija.
Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju Foto: Anadolija
Demonstranti su se nakon obavljanja džuma-namaza okupili u naselju Čajirčanka odakle su krenuli prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade Makedonije. Unatoč najavljenoj ruti protestne šetnje, policija je zaustavila demonstrante nedozvoljavajući prilazak zgradama institucija.
U ulicama kroz koje je bio najavljen prolazak demonstranata dućani su zatvoreni od podneva.
Sud u Makedoniji, u slučaju "Monstrum", proglasio je krivim šestoricu Albanaca kojima se na teret stavljalo ubistvo makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.
Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.
Prvi masovniji protesti izbili su prošli petak, 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja. Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba sa policijom.
(Anadolija) Tagovi: Makedonija
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/maked ... /140711111
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na sta ce sve ovo izac, da li je na sceni podjela makedonske teritorije na makedonski i albanski dio?
Više od 10.000 Alabanaca, koji su marširali prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade u Skoplju zaustavljeni su nedaleko od pomenutih zgrada, u blizini tržnog centra Mavrovka. Demonstranti su se okupili kako bi negodovali zbog sudske odluke doživotnih kazni zatvora za šestoricu Albanaca koji su u slučaju "Monstrum" osuđeni zbog višestrukog ubistva makedonskih mladića, javlja Anadolija.
Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju Foto: Anadolija
Demonstranti su se nakon obavljanja džuma-namaza okupili u naselju Čajirčanka odakle su krenuli prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade Makedonije. Unatoč najavljenoj ruti protestne šetnje, policija je zaustavila demonstrante nedozvoljavajući prilazak zgradama institucija.
U ulicama kroz koje je bio najavljen prolazak demonstranata dućani su zatvoreni od podneva.
Sud u Makedoniji, u slučaju "Monstrum", proglasio je krivim šestoricu Albanaca kojima se na teret stavljalo ubistvo makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.
Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.
Prvi masovniji protesti izbili su prošli petak, 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja. Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba sa policijom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na sta ce sve ovo izac, da li je na sceni podjela makedonske teritorije na makedonski i albanski dio?
- Mx
#104 Re: Makedonija politika i demografija
Ne znam ali ne vjerujem da su konstitutivni?Opalica21 wrote:Jesuli Albanci konstutivni?Mx wrote:Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju
-
NeenaSa
#106 Re: Makedonija politika i demografija
Ubavo 
Da dodam sto je nas Izet Kiko Sarajlic volio ...
i mnogih.
Da dodam sto je nas Izet Kiko Sarajlic volio ...
i mnogih.
Last edited by NeenaSa on 11/07/2014 18:12, edited 1 time in total.
- Murat Sabanovic
#107 Re: Makedonija politika i demografija
NeenaSa wrote:Ubavo
- sinuhe
#108 Re: Makedonija politika i demografija
Najneobicniji protesti ikad 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#109 Re: Makedonija politika i demografija
drugovi kratko i jasno
je li makedonija novo žarište?
-
mrAdil
#110 Re: Makedonija politika i demografija
Ne bih rekao.Black swan wrote:drugovi kratko i jasno
Ali, sudovi u Makedoniji, posebno ovaj Osnovni u Skopju, trebali bi primjenjivati iste kazne bez obzira ko je ubica, a ko ubijeni.
-
dorkcic
#111 Re: Makedonija politika i demografija
Pa ja koliko znam kod njih uopšte nema konstitutivnih ko kod nas, već su svi građani "konstitutivni".sherbett wrote:Ja mislim da je. Predugo to bukti...a Albanaca je sve više
idem vidjet šta kaže Bieber
Evo Ustava, ja nisam vidjela da su Albanci konstitutivni, iako, ovo je nova verzija Ustava, a ja si nisam dobra s ćirilicom..nije teško za razumjet Makedonski kome tečno ide ćirilica
http://www.sobranie.mk/ustav-na-rm.nspx
- daxon
#112 Re: Makedonija politika i demografija
mrAdil wrote:Ali, sudovi u Makedoniji, posebno ovaj Osnovni u Skopju, trebali bi primjenjivati iste kazne bez obzira ko je ubica, a ko ubijeni.
Želiš reći da je kazna doživotnog zatvora za ubice 5 nevinih dječaka koji bezbrižno kampuju prestroga, ili?
-
seldzuk
#113 Re: Makedonija politika i demografija
nama najvažnija tema iz makedonije
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/st ... makedoniji
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/st ... makedoniji
-
mrAdil
#114 Re: Makedonija politika i demografija
Ne, vec da se ista kazna trebala primjeniti i na Joakima Trifunovskog - ubicu dva Albanska mladica 2012.daxon wrote:mrAdil wrote:Ali, sudovi u Makedoniji, posebno ovaj Osnovni u Skopju, trebali bi primjenjivati iste kazne bez obzira ko je ubica, a ko ubijeni.![]()
Želiš reći da je kazna doživotnog zatvora za ubice 5 nevinih dječaka koji bezbrižno kampuju prestroga, ili?
- karanana
#115 Re: Makedonija politika i demografija
Podrzavam kaznu.
-
sandokann
#116 Re: Makedonija politika i demografija
Alabanci su jedini narod koji je neovistan o vjerskim krugovima, i za razliku od svih drugih na Balkanu, svoju politiku kroje cisto sa sfere vlastitih interesa. Nisu se zatvorili u vjerske krugove, jedan narod - jedna vjera, i jako je tesko predvidjeti sta se sve moze dogoditi u Makedoniji, ako se Makedonija i dalje nastavi igrati druge Srbije, Srbije iz perioda koji su iza nas.
Kao sto neko vec napisa, sudovi trebaju nezavisno od nacionalnosti tretirati sve presude, a u Makedoniji ipak to nije slucaj.
Opasna je to igra mk vlasti, obzirom na poplaciju Albanaca u Makedoniji.
Kao sto neko vec napisa, sudovi trebaju nezavisno od nacionalnosti tretirati sve presude, a u Makedoniji ipak to nije slucaj.
Opasna je to igra mk vlasti, obzirom na poplaciju Albanaca u Makedoniji.
- sinuhe
#117 Re: Makedonija politika i demografija
Tipicna srpska i bosnjacka prica o sposobnim Albancima ili njihovom lobiju u svijetu. Pa Makedonci nisu ni Srbi ni Bosnjaci.
-
sandokann
#118 Re: Makedonija politika i demografija
Kada bi ti jos znao da je danasnja Makedonija samo kopija Miloseviceve Srbije, a protivnik je isti.sinuhe wrote:Tipicna srpska i bosnjacka prica o sposobnim Albancima ili njihovom lobiju u svijetu. Pa Makedonci nisu ni Srbi ni Bosnjaci.
-
YVOD
#119 Re: Makedonija politika i demografija
Južna Srbijasandokann wrote:Kada bi ti jos znao da je danasnja Makedonija samo kopija Miloseviceve Srbije, a protivnik je isti.sinuhe wrote:Tipicna srpska i bosnjacka prica o sposobnim Albancima ili njihovom lobiju u svijetu. Pa Makedonci nisu ni Srbi ni Bosnjaci.
-
iscrtani čovek
#120 Re: Makedonija politika i demografija
Pa ako ideš tom logikom, onda nikad kraja ratovima...koliko je Srba van granica Srbije, koliko Hrvata van granica Hrvatske, Rusa van granica Rusije, Italijana van granica Italije, itd...šta ti to znači, da svako ko je po nacionalnosti Albanac mora da živi u ,,albanskoj'' državi??maintain_focus wrote:Puna podrska Albancima.
Srbi su pocinili genocid u Bosni pa im je MZ dala entitet a vi prebacujete nesto Albancima koji nisu ni konstitutivni u Makedoniji.
Cijela zbrka je nastala 1912. kad je Evropa krojila granice i ostavila vise od 50% Albanaca van svoje drzave na Kosovu I Makedoniji.
I Makedonci nisu nikakvi prijatelji Bosni. Vecina ih podrzava Srbe i mrzi nas isto kao i Albance.
-
sandokann
#121 Re: Makedonija politika i demografija
YVOD wrote:Južna Srbijasandokann wrote:Kada bi ti jos znao da je danasnja Makedonija samo kopija Miloseviceve Srbije, a protivnik je isti.sinuhe wrote:Tipicna srpska i bosnjacka prica o sposobnim Albancima ili njihovom lobiju u svijetu. Pa Makedonci nisu ni Srbi ni Bosnjaci.
Sedam godina sam proveo tamo, kao sarajlija kojeg su 90-tih upisali u Srbe, zbog imena i prezimena. Trebas otici i vidjeti, mnogo ce ti sta biti jasnije.
To sto ovdje masa forumasa misli da je albanski narod pao sa grane i da je relevantno samo ono sto dolazi od strane zvanicnog Skopja je stvar koja se ne moze ispraviti, ali Makedonska realnost je dosta komplikovanija i po Makedonce opasnija upravo zbog igranja na kartu Slobine Srbije.
Skontat ces ti to, ako ikada te put nanese u Makedoniju.
- sinuhe
#122 Re: Makedonija politika i demografija
Lijepo su te primili ako si se zadrzao sedam godina u toj siromasnoj zemlji.
-
iscrtani čovek
#123 Re: Makedonija politika i demografija
Gluposti, niđe veze sa Slobinom Srbijom.
Svako može pisati po netu šta oće, evo i ja sam živeo sedam godina na Islandu.
Makedonija nije izolovana kao Slobina Srbija, u dobrim je odnosima sa EU i NATO, teži Zapadu, i Albanci ne mogu tek tako tu krojiti granice. Uostalom pokušali su 2000e uzeti Tetovo...pa dobiše po guzi, čini mi se...
Svako može pisati po netu šta oće, evo i ja sam živeo sedam godina na Islandu.
Makedonija nije izolovana kao Slobina Srbija, u dobrim je odnosima sa EU i NATO, teži Zapadu, i Albanci ne mogu tek tako tu krojiti granice. Uostalom pokušali su 2000e uzeti Tetovo...pa dobiše po guzi, čini mi se...
-
sandokann
#124 Re: Makedonija politika i demografija
Nisu me oni primali, jer sam uposlenik DRK (danski crveni krst) - doktori bez granica. Poslom boravio tamo, ne na budzetu Makedonije.sinuhe wrote:Lijepo su te primili ako si se zadrzao sedam godina u toj siromasnoj zemlji.
Otkud ti to da je Makedonija siromasna, obzirom da 300 miliona € trosi na izgradnju trga Aleksandra Makedonskog?
-
sandokann
#125 Re: Makedonija politika i demografija
Zar u Ohridu nije potpisan ugovor o prekidu "incidenata", bez da je iko dobio po guzici, a Tetovo je i danas vecinski albanski grad, ili se sta promjenilo?iscrtani čovek wrote:Gluposti, niđe veze sa Slobinom Srbijom.
Svako može pisati po netu šta oće, evo i ja sam živeo sedam godina na Islandu.![]()