SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#101 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Ali, ovdje se postavlja jedno vazno pitanje, ali kako to kod nas uvijek biva... prekasno.
Kako je moguce da se Arhiv nije cuvao negdje na sigurnom, nego je moralo doci do ovoga da se sad fata za glave.
Hocel se ovdje ikada nesto sprijeciti ili cemo uvijek zbrajati stete materijalne i ljudske.
Ili da se nadamo da je dezinformacija...
Kako je moguce da se Arhiv nije cuvao negdje na sigurnom, nego je moralo doci do ovoga da se sad fata za glave.
Hocel se ovdje ikada nesto sprijeciti ili cemo uvijek zbrajati stete materijalne i ljudske.
-
nema me tamo
#102 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
ladyblue18 wrote:Ali, ovdje se postavlja jedno vazno pitanje, ali kako to kod nas uvijek biva... prekasno.
Zato sto su kontali da ce bit' porazbijana stakla i to je to...
Grdno su se prevarili, al' nemoze se to baš i proglasit kao necija greška..
- kockica_kockica
#103 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Djeca su nasa buducnost... Koliko ja vidim nece biti buducnosti...
Sadasnjost je izabrana tako sto su roditelji nase buducnosti glasali..
Sad njihovi potomci u trenerkama i kapuljacama na glavama unistava gradove po Bosni i Hercegovini
Sadasnjost je izabrana tako sto su roditelji nase buducnosti glasali..
Sad njihovi potomci u trenerkama i kapuljacama na glavama unistava gradove po Bosni i Hercegovini
- Ljakan
#104 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Moguce je jer se o njemu nije uopste razmisljalo sto je jos jedan veliki propust u nizu.O tome izgleda raspravlja obican svijet kojem je vise stalo do toga nego oni sto su bili u mogucnosti i morali to davno da izmjeste na sigurno.Ocigledno im nije bilo u interesu kao sto im sami građani nisu u interesu.Pojedinci nemaju obraza pricat o uzroku nego samo o posljedicama sto je veoma bjedno kao i oni sami sto su.Al polako nicija nije do zore.ladyblue18 wrote:Ali, ovdje se postavlja jedno vazno pitanje, ali kako to kod nas uvijek biva... prekasno.
-
Unitedforever
#105 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Sutra da se zarati, grad i zemlju bi branili kao i 92. godine mladi golobradi "huligančići" kako ih vi nazivate, a vi palamudani, seratori iza kompjutera bi se vjerovatno ufatili noge pa bi pametovali iz Švice preko twittera.
- charrrmed
#106 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
agent_zero wrote:Meni se prosto POVRAĆA s kakvim divljacima, vandalima, barbarima, probisvjetima dijelim ovaj zrak i ulice ovog grada.
Paliti nacionalno blago i zgrade iz austrougarskog perioda koje su same za sebe spomenik arhitekture su NEOPROSTIVE! Policija je morala reagovati, pa što se mene tiče i silom i svim sredstvima spriječiti paljevinu. Tako se to radi u svakoj NORMALNOJ zemlji.
Ovi danas su bili isti kao i oni koju su tri i po godine s brda ubijali gradi, "četnici u trenerkama".
Ogorčen sam, ne želim više s ovakvim ljudima ni zrak da dijelim, daleko im kuća od moje... Strava i užas... Pozivam sve normalne građane sarajeva da se skupimo i da branimo ovaj grad od divljaka i barbara, ako već policija neće da se obračuna s njima.
Stoka jedna divljačka, kao roditelji koji ih onako "vaspitaše".
- ultima_palabra
#107 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Jebo vas arhiv da vas jebo i gomila papirčina... selo gori a baba se češlja
Licemjerne tetkice...
Licemjerne tetkice...
-
dresdener78
#108 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Pa gdje bi ste željeli smjestiti arhiv? U Titov bunker kod Konjica? Ili u tunele na Željavi kod Bihaća? Arhivi historijskih dokumenata moraju biti dobro pristupačni ljudima, inače ne valjaju - kao da ih nema. Naravno da situacija arhiva nije bila optimalna ali u trenutnom stanju u kojem se nalazi čitava BiH arhiv je imao SOLIDNE uvjete. Idite i pitajte ljude u Arhivu grada Sarajeva u Alipašinoj ulici kako tamo njima propada puno materijala jer nemaju adekvatne prostorije... ili knjige u Nacionalnoj biblioteci u bivšoj Maršalci.
Građa se u zgradi predsjedništva nalazila u suhim prostorijama, bez miševa i insekata, solidno je očuvana. Čitaonica je bila više manje adekvatna, jednostavan pristup u centru grada, i ja lično sam samo jedan put zatekao arhivne dokumente u devastiranom stanju, radilo se o geografskim kartama koje su bile na rubu napadnute od gljivice i jako oštećene - arhivarka mi je ispričala kako su ovi materijali bili do 92. godine u gornjim spratovima jer nikome nije palo na pamet da bi mogao na kraju 20. stoljeća u Evropi ponovo izbiti rat... prva rupa od granata je naravno donijela kišu, snijeg, vlagu, i ovi dokumenti su propadali. Inaće su bile one stotine dokumenata, većinom ostavština Zemaljske vlade, sa kojima sam još u septembru radio, u jako dobrom stanju. Inače je sasvim normalno da se arhivi nalaze u centrima gradova u nekim javnim zgradama... samo da nije normalno u većini gradova da neki kreteni bacaju zapaljiva sredstva na vrijedne historijske zgrade. Dok su oni sami u životu izgradili maksimalno piramidu od pivskih boca.
Šta se digitalizacije tiče, opet mnogi samo lupetaju. U arhivnoj građi je bilo nekoliko miliona stranica dokumenata, ja lično sam pretražio oko 15-20 metara regala list po list i to je bio samo mali odlomak čitavog arhiva. Drugim riječima desetine tona unikatnih dokumenata starih 50-150 godina. Osim toga što je digitalizacija takvog materijala malo kompliciranija nego rad sa našim kućnim skenerom (naprimjer zbog toga što stari dokumenti nisu imali format A4 i jako su osjetlivi) pitanje je koliko su pouzdane metode arhiviranja elektronskih podataka. One priče o tehničkom vrhuncu sam čuo već prije 20 godina i sada se vidi da razni CD diskovi ili harddiskovi su - kakvo iznenađenje - prestali raditi i podaci su izgubljeni. Dakle ja bi bio oprezan sa ovim neopravdanim ponosom na "vrhunsku tehniku" dok su papiri izdržali sto i više godina bez većih problema...
Niti OCR transformacija nije samospašavajuća zbog toga što većina vrijednih dokumenata prije 1900. godine je pisana ručno i to takozvanim kurentšriftom za koji nema puno ponuda sa OCR programima.
I osim toga, ni digitalizacija nije univerzalan lijek, jer original je original i njegova historijska vrijednost i autenticitet jesu ono što je neponovljivo. Po istoj logici se mogla Vijećnica jednostavno srušiti i na njenom mjestu napraviti neka privremena imitacija od plastike koja bi se postavila i napuhala kada stiže veći broj turista.
Građa se u zgradi predsjedništva nalazila u suhim prostorijama, bez miševa i insekata, solidno je očuvana. Čitaonica je bila više manje adekvatna, jednostavan pristup u centru grada, i ja lično sam samo jedan put zatekao arhivne dokumente u devastiranom stanju, radilo se o geografskim kartama koje su bile na rubu napadnute od gljivice i jako oštećene - arhivarka mi je ispričala kako su ovi materijali bili do 92. godine u gornjim spratovima jer nikome nije palo na pamet da bi mogao na kraju 20. stoljeća u Evropi ponovo izbiti rat... prva rupa od granata je naravno donijela kišu, snijeg, vlagu, i ovi dokumenti su propadali. Inaće su bile one stotine dokumenata, većinom ostavština Zemaljske vlade, sa kojima sam još u septembru radio, u jako dobrom stanju. Inače je sasvim normalno da se arhivi nalaze u centrima gradova u nekim javnim zgradama... samo da nije normalno u većini gradova da neki kreteni bacaju zapaljiva sredstva na vrijedne historijske zgrade. Dok su oni sami u životu izgradili maksimalno piramidu od pivskih boca.
Šta se digitalizacije tiče, opet mnogi samo lupetaju. U arhivnoj građi je bilo nekoliko miliona stranica dokumenata, ja lično sam pretražio oko 15-20 metara regala list po list i to je bio samo mali odlomak čitavog arhiva. Drugim riječima desetine tona unikatnih dokumenata starih 50-150 godina. Osim toga što je digitalizacija takvog materijala malo kompliciranija nego rad sa našim kućnim skenerom (naprimjer zbog toga što stari dokumenti nisu imali format A4 i jako su osjetlivi) pitanje je koliko su pouzdane metode arhiviranja elektronskih podataka. One priče o tehničkom vrhuncu sam čuo već prije 20 godina i sada se vidi da razni CD diskovi ili harddiskovi su - kakvo iznenađenje - prestali raditi i podaci su izgubljeni. Dakle ja bi bio oprezan sa ovim neopravdanim ponosom na "vrhunsku tehniku" dok su papiri izdržali sto i više godina bez većih problema...
Niti OCR transformacija nije samospašavajuća zbog toga što većina vrijednih dokumenata prije 1900. godine je pisana ručno i to takozvanim kurentšriftom za koji nema puno ponuda sa OCR programima.
I osim toga, ni digitalizacija nije univerzalan lijek, jer original je original i njegova historijska vrijednost i autenticitet jesu ono što je neponovljivo. Po istoj logici se mogla Vijećnica jednostavno srušiti i na njenom mjestu napraviti neka privremena imitacija od plastike koja bi se postavila i napuhala kada stiže veći broj turista.
-
Googlerica
#109 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
http://thebosniaguy.com/my-bosnian-spring/
My Bosnian Spring
Everything seems out of tilt at the moment. Mother Nature brought spring early to our door even if we never really started any sort of winter hibernation. And now the early spring of late winter has brought on the Bosnian spring. I’m not so sure this is such a good thing, though, despite the calls from many people I know and respect who are happy to finally see its arrival. Let me tell you why.
There is no doubt that things have reached their boiling point. I’m surprised we managed to put ourselves on simmer for so long in the first place. The injustice that rules our lives and our country is, in the slightest of terms, despicable. But have we asked ourselves the right questions…if any at all?
protests
1. What is it that we really want? We rage about change yet haven’t really defined what kind of change it is that we are truly seeking. To be honest, I get a feeling that if laid off workers got the pathetic compensation and the measly benefits they are demanding they would would turn around and head home. The youth are just plain pissed off because, for them, everything pretty much sucks. I get it. But ‘We’ want ‘them’ to ‘change’ ‘things.’ Too many abstractions if you ask me. ‘They’ have already shown that the status quo works just fine for them. And ‘we’ put them exactly where ‘they’ are. So I ask, what exactly do ‘we’ want? Do ‘we’ even know?
2. We aren’t very good at seeing through anything to the end. We seem to have the attention span of a 2-year old. One of the hang-ups I’ve always had about Bosnia is our lack of vision. We don’t have a clear vision of where we would like to be and how we are going to get there. Whatever that vision is will surely take a whole helluva lot of work. And work is not our strong point. How many of us are really ready to pull up our sleeves to get down to the real business at hand…and the real business at hand is social transformation. It won’t come on its own or by any supreme power. And it requires getting fucking busy. Nerad is our biggest enemy.
3. Some have said that these ‘balvane’ who run this country don’t respond to anything but violence. I beg to differ. Beyond a shadow of a doubt this will be a wake up call of some sort. How effective it will be, only time will tell. The Arab Spring didn’t produce many desired results. We haven’t seen the Arab world blossom or democracy sweep through northern Africa and the Middle East. Quite the opposite. We tried violence. It hurt. And it hurt badly. Do we really want to go back down that road? I surely don’t. My memory of the pain and suffering due to the ultra violence of the 1990′s is more than fresh. It’s a place I don’t want to go back to and a place I will do anything to keep my son from experiencing. We can burn buildings and go at it with the police…but what is it we are aiming to achieve by doing so? I’m afraid not too many of us have the answer or have even thought of the questions we should be asking ourselves.
I’m not pretending to be a smarty pants. I don’t have many answers for the Bosnian quagmire. I do have a different take on the revolution, which, as I age, I see as the evolution of the mind (and so did Public Enemy). Change may come by violent uprisings but I ask is it the change we truly seek?
My revolution looks a bit more like this:
1. Boycott. Where it really hurts is not in the buildings where they reside but rather the funds they plunder on a daily basis. Civil disobedience comes in many forms. Sit-ins. Protests. Boycotting products tied to the corrupt elite or even refusal to pay taxes is, in my humble opinion, the most effective way to get their undivided attention. A collective boycott hurts and hurts bad.This requires us to educate ourselves and pulling our heads from the sand. If we want to see, we need to look.
2. Refusing to partake in the culture of corruption and NERAD. That means that we stop looking for stela to get a document or see a doctor or to pass an exam. It means that we stop taking shortcuts and start doing the work that is required to bring a society back on its feet. It is time to go to work.
3. Run for office. Or at least get involved. At the risk of sounding like Michael Moore, I really think there are a tremendous amount of talented people who (for very good reason) have been sitting on the sidelines. Political activism comes in many forms. The bottom line is that our country has been hijacked by a hoard of thieves and we have, by and large, either put them there or sat watching as they do their dirty deeds. It’s no time to rest on our laurels.
4. Many complain, myself included, that the war days were ‘better.’ The reason they were better is because we lent each other a helping hand. There was an unspoken solidarity among neighbors, friends, and perfect strangers that has all but disappeared in Bosnia today. Community, strong communities, is where social change takes place. It starts in the mirror and takes roots in our communities. Waiting for ‘them’ to solve our problems is a waste of hope and valuable energy.
Now perhaps I’ve got this all wrong. Maybe the powers that be will truly respond to the threat of violence. My guess is that they do NOT have the capacity to adjust their moral compass and that even the threat of riots will not curve their behavior. They will only scheme and scam more on how to spin this in their interest for the up and coming elections.
The rage and frustration that every citizen of Bosnia and Herzegovina is more than justified. And yes, we all need a vent when things get as bad as they’ve gotten. In that respect, I stand side by side with every normal member of our society who are earnestly searching for social justice and who are willing the pay the price to achieve that justice. If we’re going to burn down buildings simply for the sake of expressing our youthful rage, I’m afraid we’re barking up the wrong tree.
I believe social change is not only possible but probable. Whatever we’ve ‘tried’ so far has not worked. Maybe this will. I have my doubts. I understand this. I am not surprised by this. But I do question its form.
America had a supreme opportunity after 9/11 for some serious self-reflection. I feel in many ways we missed that great opportunity. I think these riots in the streets of Bosnia need to be a wake-up call directed at no other than us. WE need to be awoken. They are wide awake, robbing us blind whilst selling us the lies of division and fear. We are the sleeping ones in need of a wake up call.
Let us be wise…and awake. peace.
This entry was posted February 7, 2014.
-
crni_DZo
#110 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Zgrada arhivas je u alipasinoj kod kina 1.maj i ona nije izgorjela, ovo sto je izgorjelo je d.ep.o arhiva koji je bio u predsjednistvu i nije spaljen s namjerom da se zapali arhiv.
- Edin H.
#111 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
ultima_palabra wrote:Jebo vas arhiv da vas jebo i gomila papirčina... selo gori a baba se češlja![]()
Licemjerne tetkice...
-
Ripicipi
#112 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Jesi l' tako SRAO kad ti je stadion gorio? obicna betonjara... ha?ultima_palabra wrote:Jebo vas arhiv da vas jebo i gomila papirčina... selo gori a baba se češlja![]()
Licemjerne tetkice...
-
bierkof
#113 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Ne mozes napraviti omlet bez da razbijes nekoliko jaja.ultima_palabra wrote:Jebo vas arhiv da vas jebo i gomila papirčina... selo gori a baba se češlja![]()
Licemjerne tetkice...
Sada kao da gledam svaki politicar ce izaci i srati nesto o arhivu, jer su kobajagi zabrinuti za kulturu, a zemaljski muzej zatvoren, blago koje imamo u manastirima franjevaca u hercegovini propada vec 20 godina.
U vlasti nam najnekulturnija grupa govana koja je ikada hodala ovom planetom.
Next stop, popaliti svu stranacku imovinu i privatne vile izgradjene od nasih novaca...
-
Eddar
#114 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
pa vi ljudi izgleda ne shvatate da je narodu vise doslo glave ,... kolko kosta jedna zgrada hajd recimo 3-5 miliona ovi nasi foteljasi , babini sinovi , kradu milijarde evo 2o+ godina , pa daj vise da se stane tome u kraj ,... a ovim mladime samo treba usjmerit a ne pustit da divljaju kud god hoce treba ih samo uputit na prava vrata nek poruse sve !!
-
Shtela
#115 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Panduri nije spaljen arhiv gdje su smjestene te 50 do 150 godina stare zajebancije za koje nije znalo 85% foruma.
Nije pljackan ni BBI kako je neko rekao jer je moja mama bila u BBI u vrijeme demonstracija.
Nije pljackan ni BBI kako je neko rekao jer je moja mama bila u BBI u vrijeme demonstracija.
- starii
#116 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
da je policija bila gresivnija...jebiga znao je tito sto je imao jaku policiju..narod blentav mahnit....il evo ti lopata pa krampaj il pendrek pa udri...pitam se dal bi iko od onih huligana uzeo lopatu pa na radnu akciju..cisto sumljam..to je ona grupa ljudi koji zadnjih godina terorise grad krađom auta, uzimanjem mobitela, fatanjem starica i skidanjem zlatnih lanaca...e sad su dosli da pljackaju i unistavaju drzavu....ono sto je u sarajevu bilo juce nema veze sa demonstracijama...
-
Shtela
#117 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Nikakva frka samo se ti smjeskaj,ne moze ti to niko zabraniti.Genije wrote:e moj balavče
pa to što za arhivsku dokumentaciju ne zna većina forumaša ne znači da nije neprocjenjiva
a sve da nije ni papir arhiva spaljen, da samo znaš koliko ćemo se usrećiti spaljivanjem zgrada, bilo kakvih
sve će da procvjeta, samo palite i razbijajte jedni drugima glave
ja ću fino da gledam i da vam se smijem takvim glupima
Koliko puta se pokusalo mirnim demonstracijama?Pa jeste jedno 50 puta.Koji je efekat bio?Nikakav.Moralo je jednom otici sve u pizdu lijepe materine.Toliko razbijenih glava sa obe strane i samo dvije ostavke.Sta ti to govori?Meni da su ovi nasi vrli politicari jos mnogo bezobrazniji nego sto smo i mislili da jesu.Ako u raji ima volje jos onda treba stisnuti jos jace.I treba jedan covjek koji ce usmjeriti ovaj naboj u pravom smijeru.
Jedna stanica,jedna trafika i jedan izlog banke su pickin dim u poredjenju sa onim sto se BiH dogadja vec evo 20 godina.
I samim tim sto zapocinjes post sa E moj balavce ono
-
kakavdanakneiskustvu
#118 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
starii wrote:da je policija bila gresivnija...jebiga znao je tito sto je imao jaku policiju..narod blentav mahnit....il evo ti lopata pa krampaj il pendrek pa udri...pitam se dal bi iko od onih huligana uzeo lopatu pa na radnu akciju..cisto sumljam..to je ona grupa ljudi koji zadnjih godina terorise grad krađom auta, uzimanjem mobitela, fatanjem starica i skidanjem zlatnih lanaca...e sad su dosli da pljackaju i unistavaju drzavu....ono sto je u sarajevu bilo juce nema veze sa demonstracijama...
ne znam za sarajevo ali to je idealan opis kretena koji su juče terorisali zenicu
-
Shtela
#119 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
A jebo ga vise arhiv.nije mu nista bilo niti ga je iko spalio.
Imao si ovih dana kriticnu masu kojom niko nije upravljao sto je u startu odlicno,jer do sada se uvijek ispostavilo da je neko nesto organizovo radi svoja dva guza.Ono juce sto se desilo sirom BiH nije skroz ispravno ali nije ni skroz pogresno.Od rata pa do danasnjeg dana je obicni narod izjeban,prevaren,opljackan i citave 2 generacije ljudi je u sustini propalo.Nije sve ni u tim parama i jebenom poslu kad je oko tebe sve nekako u kurcu.
Jednostavno raja je juce sve stavila pod jednako.I parlament i opstinaku zgradu i zgradu vlade,za njih je to bilo politicko uporiste iz kojeg im dolazi zlo.Ja nikog ne mogu okriviti zbog onog jer mnogim nije ni pruzena druga prilika od onog.Naravno da je bilo i onih koji su dosli samo onako ali i to je sastavni dio svega.u cijelom svijetu je u ovakvim situacijama onih koji su dosli a ni sami nemaju pojma zasto.Mene cudi vise kako raja nije otisla i korak dalje.
Imao si ovih dana kriticnu masu kojom niko nije upravljao sto je u startu odlicno,jer do sada se uvijek ispostavilo da je neko nesto organizovo radi svoja dva guza.Ono juce sto se desilo sirom BiH nije skroz ispravno ali nije ni skroz pogresno.Od rata pa do danasnjeg dana je obicni narod izjeban,prevaren,opljackan i citave 2 generacije ljudi je u sustini propalo.Nije sve ni u tim parama i jebenom poslu kad je oko tebe sve nekako u kurcu.
Jednostavno raja je juce sve stavila pod jednako.I parlament i opstinaku zgradu i zgradu vlade,za njih je to bilo politicko uporiste iz kojeg im dolazi zlo.Ja nikog ne mogu okriviti zbog onog jer mnogim nije ni pruzena druga prilika od onog.Naravno da je bilo i onih koji su dosli samo onako ali i to je sastavni dio svega.u cijelom svijetu je u ovakvim situacijama onih koji su dosli a ni sami nemaju pojma zasto.Mene cudi vise kako raja nije otisla i korak dalje.
- Drvosjeca iz Dejcica
#120 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Kada već pominjete Tita i aplaudirate na tekovine bivšeg sistema, treba biti pošten pa reći da bi ona "titina milicija" povješala pola vlade TK i svih kantona zbog prevara i kriminogene privatizacije, sa huliganima bi se obračunala kao zadnjoj prijetnji kroz popravne domove. Ah da, zaboravih da su ove vlasti iza rata ukinule gotovo sve i jedan vid prevencije i rehailitacije mladih delikvenata. Avaj...Genije wrote:bravostarii wrote:da je policija bila gresivnija...jebiga znao je tito sto je imao jaku policiju..narod blentav mahnit....il evo ti lopata pa krampaj il pendrek pa udri...pitam se dal bi iko od onih huligana uzeo lopatu pa na radnu akciju..cisto sumljam..to je ona grupa ljudi koji zadnjih godina terorise grad krađom auta, uzimanjem mobitela, fatanjem starica i skidanjem zlatnih lanaca...e sad su dosli da pljackaju i unistavaju drzavu....ono sto je u sarajevu bilo juce nema veze sa demonstracijama...
-
Shtela
#121 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Ako je iko pokusao mirnim putem onda je to nasa raja.al jednostavno nije vise moglo mirno.Znas i sam nekad treba i po picki dobit da se opametis.iskreno nisam ni ja pametan sta dalje ali sam 100% uvjeren da je pogresno sada stat
-
kakavdanakneiskustvu
#122 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
pa to bi i trebalo uraditiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Kada već pominjete Tita i aplaudirate na tekovine bivšeg sistema, treba biti pošten pa reći da bi ona "titina milicija" povješala pola vlade TK i svih kantona zbog prevara i kriminogene privatizacije, sa huliganima bi se obračunala kao zadnjoj prijetnji kroz popravne domove. Ah da, zaboravih da su ove vlasti iza rata ukinule gotovo sve i jedan vid prevencije i rehailitacije mladih delikvenata. Avaj...Genije wrote:bravostarii wrote:da je policija bila gresivnija...jebiga znao je tito sto je imao jaku policiju..narod blentav mahnit....il evo ti lopata pa krampaj il pendrek pa udri...pitam se dal bi iko od onih huligana uzeo lopatu pa na radnu akciju..cisto sumljam..to je ona grupa ljudi koji zadnjih godina terorise grad krađom auta, uzimanjem mobitela, fatanjem starica i skidanjem zlatnih lanaca...e sad su dosli da pljackaju i unistavaju drzavu....ono sto je u sarajevu bilo juce nema veze sa demonstracijama...
niko ove smradove ne opravdava ni najmanje
osim njihovih stranačkih uhljebljenih poltrona[/quote]
tačno
- Big Ang
#123 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
charrrmed wrote:agent_zero wrote:Meni se prosto POVRAĆA s kakvim divljacima, vandalima, barbarima, probisvjetima dijelim ovaj zrak i ulice ovog grada.
Paliti nacionalno blago i zgrade iz austrougarskog perioda koje su same za sebe spomenik arhitekture su NEOPROSTIVE! Policija je morala reagovati, pa što se mene tiče i silom i svim sredstvima spriječiti paljevinu. Tako se to radi u svakoj NORMALNOJ zemlji.
Ovi danas su bili isti kao i oni koju su tri i po godine s brda ubijali gradi, "četnici u trenerkama".
Ogorčen sam, ne želim više s ovakvim ljudima ni zrak da dijelim, daleko im kuća od moje... Strava i užas... Pozivam sve normalne građane sarajeva da se skupimo i da branimo ovaj grad od divljaka i barbara, ako već policija neće da se obračuna s njima.
Stoka jedna divljačka, kao roditelji koji ih onako "vaspitaše".
-
dvoboj
#124 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA
Arhiva?Jel se to jede?kme kme ode arhiva jebla vas arhiva narod što je gladan to vas ne brine 
- starii
#125 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

jutros sam prolazio pored opštine i kanton to je uzas sta su uradili..